Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Térfigyelő rendszer......
  2017-04-05 18:34:55, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmonia.......
  2017-04-05 16:50:47, szerda
 
  HarmoNet Harmóniakártya (2017-04-05)
Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Beavatás hatja át.

Termőföld - Az élet forrása, őselem

Az eső áztatta földből élet csirázik, ahogy ebben az élethelyzetben bármibe fogsz, sikerülnie kell. Ez a kártya a bőséget, vagyoni és lelki gyarapodást, az újjászületést jelzi. Stabil, felelősségteljes, eredményes és intelligens vagy ebben az alkotó szakaszban. Gyakorlati érzéked magaslatán küzdöd le az akadályokat. A problémákat pontosan látod, de merj álmodni is! A föld a világegyetem egyik őseleme, mind a kínai, mind a védikus, mind pedig a nyugti tradícióban megtlálható. Az ég és a föld szent nászában az őseredetű pár passzív, feminin fele. Az egyetemes anya, a termékenység archetípusa. A földet az ég termékenyíti meg eső vagy villám formájában. Az ég ellenpólusaként a mélység- illetve alvilág szimbóluma. A szellemi, égi világ ellentéteként az anyagi létet szimbolizálja. Magában hordozza a megújulás lehetőségét. A magyar néphagyományban is az élet és halál jelképe. A tudatosság kifejezője.

Szerelmi üzenete: egy új kapcsolat lehetősége; a kapcsolatban a fizikai síkra helyeződik a hangsúly.
Ezt mondja neked:
Üzeni, hogy a megújulás lehetősége csak rajtad múlik. Belőled is kibontakozhat valami olyan gyorsan, mint az elültetett mag a földből.
Gondolkodj el azon, mi az, ami női mivoltodat nemesíthetné, kibontakoztathatná.
Üzeni, hogy nem érdemes bármi elvesztése miatt szomorkodni, mert kapsz helyette újat - valaminek a vége egyben egy másik kezdetét jelenti.

Erre is gondolj: Ma alkoss valami maradandót. Ültess, tedd új földbe szobanövényeidet.
A szent Koránban Mohamed Próféta (áldott legyen a neve) kinyilatkoztatja: "A nő a te földed, meg kell művelned!" Olvasd Vörösmarty: Földi menny című versrészletét: ,,a föld úgyis elveszendő, / Elveszendők akik rajta élnek."



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ebek harmincadja........
  2017-04-05 15:48:18, szerda
 
  Tudjátok-e, hogy mi az ebek harmincadja?
Sok olyan érdekes, napjainkban is használatos szólásmondásunk van, amelynek homályba vész az eredete. A veretes ,,ebek harmincadjáról" azonban pontosan tudjuk, hogy honnan ered.
Szent István vezette be a harmincadot

Nézzük csak, ki és miért juthat az ebek harmincadjára? Ezt a kifejezést általában arra használják, aki sok pénzt veszít akár szerencsejátékon, akár egy rosszul elsült üzleti vállalkozáson, vagy bármilyen más egyéb okból.




Szent István szobra Esztergomban

Az 1850-es évekig az ,,osztrák értékű" forint (jele: o.é.) 60 krajcárból állt.
Vagyis két krajcár egy forint 30-ad része volt.
Szent István uralkodása óta az a vámszabály volt érvényben, hogy a határon átvitt árukért a felbecsült érték harmincad részét, azaz az osztrák időkben 1 forint után 2 krajcárt kellett megfizetni. Ez volt a kincstár egyik legfontosabb bevételi forrása.
Bécs mohósága még a tokaji bor kereskedelmét is ellehetetlenítette
A 18. században fellendült a kereskedelem, fejlődött az ipar, ezért a Habsburg-uralkodók vámreformot hajtottak végre.




Mária Terézia, az özvegy császárné gyermekeivel. A 18. században fellendülő kereskedelmet a Habsburg-uralkodók jelentős vámokkal sújtották.

A harmincad megnevezést is tovább használták, bár ekkor már semmi köze sem volt a törtszámokhoz. Ekkor, a 18. század derekán jött divatba az ,,örökös tartományok" területén a genovai lottéria, azaz a lottó, és lett államilag támogatott játék.
A lottójátékot is természetesen megadóztatta az udvar.




Mária Terézia osztrák császárné és magyar királynő

A bécsi pénzügyminisztérium kitalálta, hogy a szerencsejáték megadóztatásából milyen jól lehetne fedezni az udvar fenntartását. És mivel ebbe beletartozott a ménes és a kutyafalka is, ha valaki veszített a játékon, azt mondták, ebek harmincadjára jutott.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kukutyin-zabhegyezés.......
  2017-04-05 15:31:53, szerda
 
  Tudjátok-e, miért kell Kukutyinba menni zabot hegyezni?

A sok érdekes szólásmondásunk közül az egyik, hogy kinek és miért kell Kukutyinba mennie zabot hegyezni. Mikor ráadásul a zabszem csúcsai eleve hegyesek.

Kukutyin és a zabhegyezés

Nos, ezt általában arra az emberre mondják, akivel nem törődnek, mehet, ahová akar. Vagy kitérő válaszként is használjuk, ha valakitől megkérdik, hová megy, és azt válaszolja: Kukutyinba zabot hegyezni.




A harmadik jelentése e szólásnak pedig az olyan munkára vonatkozik, ami nem sokat ér.

Kukutyin puszta Csongrád megyében található, Ferencszállás községben, Deszk nagyközség mellett.
A szólásmondásból elhíresült település a Maros bal partján, a 43-as főút két oldalán, Szeged és Makó közt fekszik.
A földesúr nevét viseli a település

Deszket először egy 1490-ben kelt oklevélben említik meg. A török hódoltság idején elnéptelenedett, majd 1746-ban, Mária Terézia uralkodásának idején szerb határőrök telepedtek le itt.




Mária Terézia az 1740-es években szerb határőröket telepített a vidékre.
Hivatalosan ekkor lett község. Az 1848-as forradalom és szabadságharc idején, 1849. augusztus 5-én a szőregi csata során leégett, de hamarosan újjáépítették. Ferencszállást 1828-ban alapította deszki báró Gerliczy Ferenc, róla kapta a község a nevét.
A Gerliczyek udvarházat, gazdasági épületeket, templomot emeltek a faluban és a környéken, kastélyukat pedig Deszken építették fel. Deszkhez tartozott Kukutyin puszta, amely ma már beolvadt Ferencszállás községbe. A mostani Ferencszállást hívták egykor Kukutyinnak.

A szegény ember, akit zabot hegyezni küldött a báró

Kukutyinban dohánytermesztés folyt, és a falu népe túlnyomórészt dohánytermelő gazdákból állt.


Báró Gerliczy Ferenc

A bárónak sok cselédje volt - valamennyien magyarok -, akiknek a ferencszállási majorjában adott házhelyet és földet.
A környéken a 19. században nagy volt a szegénység.
A hagyomány szerint amikor az egyik falubeli szegény ember elment Deszkre a báróhoz munkát kérni, a földesúr a következőket mondta neki: Eriggy Kukutyinba zabot högyözni!




Az 1884-ben eklektikus stílusban épült deszki Gerliczy-kastély ma kórházként működik.

A szegény ember így is tett, innen származik az elhíresült szólásmondás. Kukutyin pusztán ekkoriban már inkább zabot vetettek. Mivel a puszta a Maros folyó közelében fekszik, a veteményeseket gyakran elöntötte az ár. Ilyenkor olyan magasan állt a víz, hogy csak a zab hegye, a kalász lógott ki a víztükörből.




Ferencszállási (kukutyini) földművesek, 1921-ben.

Az árral elöntött földeken a gazdák csónakról vágták a vízből kiálló zabkalászokat. Ezt a műveletet hívták zabhegyezésnek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 203 db bejegyzés
e év: 2357 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1018
  • e Hét: 5418
  • e Hónap: 19504
  • e Év: 72062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.