Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Tavaszi séta a "hírős" városban.
  2017-04-08 13:24:46, szombat
 
 


Link

Tavaszi séta a "hírős" városban. Link




Link

Kecskemét


Petőfi Sándor ,,hírös városnak", Vámbéry Ármin ,,napkeleti városnak", Jókai ,,a puszták metropoliszának", Móricz Zsigmond ,,a magyar nép munkás élete mintaterületének" nevezte Kecskemétet. Weöres Sándor is elcsodálkozott a monumentális táj, a kecskeméti piac látványán:



,,Mi mindent látni Kecskeméten,
melyet a világ nem terem!
Ázsiát-Amerikát járunk
És mind itt van egy helyen."


Egy kis történelem:


A népvándorlás alatt számos nép megfordult itt, mivel a település fontos kereskedelmi út mellett feküdt. 1368-ban már városként említi Nagy Lajos király egyik oklevele. A török hódoltság időszakában állandó harcok jellemzik a környéket.

Kecskemét több tekintetben is védettséget élvezett, egyrészt a természeti adottságai miatt volt jó helyzetben, emellett kivételezett jogi helyzetet is vásárolt magának azzal, hogy a budai pasának közvetlenül adózott, s így annak védelmét is élvezte.

A város az elsők között kapcsolódott be az 1848-as honvédtoborzásba, 1848. szeptember 25-én a régi vásártéren mondta el Kossuth Lajos híres hadba hívó beszédét.

A város címere egy hatszögletű vörös színű pajzs, melyben, a zöld hármas halom középső részén egy fehér kecskebak tekint a jövőbe. Ez látható a középületeken. Az ünnepi változaton, a pajzs fölött a magyar Szent Korona látható, alul pedig a város jelmondata olvasható:

,,Sem magasság, sem mélység nem rettent"

A város nevének eredetéről több változatot is fellelhetünk.

Egyesek szerint nincs megfejtése, míg a többség a ,,kecske" szót tekinti alapnak, a ,,mét", pedig járást jelent. (bolgárul a ,,koziczkameta" szó jelentése: kecskejárás)

Emellett szól az a tény is, hogy Szent Miklós a megtérített új híveknek tenyésztésre kecskét ajándékozott.
A várost a kecskeméti barackpálinka, a színes kerámiával díszített szecessziós épületek és a "Kodály- módszer" teszik messze földön ismertté.

A tágas, sétányokkal tagolt, impozáns Kossuth téren nevezetes épületek sora fogad.

A történelmi főtér sajátossága, hogy az országban egyedülálló módon szinte az összes felekezet temploma megtalálható itt.


A Nagytemplom:
A főtéren magasodik a város talán legismertebb épülete, a Nagytemplom vagy Öreg-templom. Az "öreg" jelző az alföldi szóhasználatban azt jelenti, hogy "nagy", "hatalmas".
Az épület az Alföld legmagasabb építménye, templom tornya 75 méter magas, harangja valamikor egészen Bugacig elhallatszott, és a határban dolgozók számára az ebéd idejét jelezte.

A Szent Miklós-templom:

Más néven a Barátok temploma, vagy Ferences templom a város katolikus hitéletének egyik központja, Kecskemét legrégebbi, ma is álló épülete. A város legöregebb temploma, 600 éve épült az eredetileg gótikus stílusban, de gazdag barokk belsővel.

Bővebben: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Mese-szigetek Budapest közelében
  2017-04-08 13:07:01, szombat
 
  Tudtad, hogy van egy mesébe illő kis szigetcsoport itt, Magyarországon? Ráadásul igen közel Budapesthez!

Autóval mindössze 20 perc Csepel központjától, ahonnan, ha nincs dugó, újabb tíz perc alatt kényelmesen ott vagyunk a Boráros téren is.




Link

Szigetszentmiklós határában található a Kavicsos-tó. Autóval mindössze 20 perc Csepel központjától, ahonnan, ha nincs dugó, újabb tíz perc alatt kényelmesen ott vagyunk a Boráros téren is.

Ennek a régi bányatónak a közepe mesébe illő tájat rejt!

Öt kis sziget található ott, mindegyikhez csak csónakkal lehet eljutni. A szigeteken kis házak, horgászlakok, mólók állnak.

Felülről nézve olyan az egész, mint egy üdülőparadicsom. Valahol a tengeröblökben...

Pedig mindez itt van Magyarországon, Budapesthez nagyon is közel!

A helyiek nevet adtak a tórendszer minden zegzugának. Van itt Delfin-szoros, Kopár-sziget, Nagy-tenger, Zátonyos-tó, Süllő-sziget, Kiskopasz-sziget, Sóderes-part, Panoráma-félsziget.

Ha egyszer arra jársz, ne felejtsd el megnézni! Kirándulásokat is mindenképp érdemes szervezni!




Link




Link

Forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Utazás Kiállítás 2017 Külföldi díszvendég: Oroszország
  2017-04-08 13:00:46, szombat
 
 


Link

Utazás Kiállítás 2017 Külföldi díszvendég: Oroszország

Ismerkedjünk Oroszország szépségeivel!: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Székelyföld
  2017-04-08 12:55:46, szombat
 
 


Link

Székelyföld: Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Erdély - Székelyföld télen – Hófehér Hargita
  2017-04-08 12:42:59, szombat
 
 


Link

Erdély - Székelyföld - Hófehér Hargita: Link




Link

A téli időszakban Erdély más arcát mutatja, de ez is gyönyörű! A több ezer éve lakott területet, szépsége, gazdasága, földrajzi helyzete miatt sok nemzet akarta magáénak megszerezni, de lélekben mindig is Magyarország része volt és marad.

Erdélyi települések:

Nagyvárad:
Bihar megye székhelye a Sebes Körös partján fekszik. A régészeti kutatások szerint a hely már a kőkorszakban lakott volt. Nagyváradtól elválaszthatatlan a csodatevő Szent László király kultusza.
A város alapításáról számos monda maradt fenn. A legtöbbet idézett legenda szerint Szent László a Körös mentén vadászott, amikor egy angyal jelent meg előtte. A király, Szűz Mária tiszteletére monostort emeltetett, és mivel a területen vár is volt, elnevezte Váradnak.
Ady Endre így fogalmazott: ,,Ami Nagyváradon történik kicsiben, eleve és jelképesen egész Magyarország sorsa."

Neves látnivalók:
A Városháza:
Az 1902-1903 között létesített épületegyüttes a Kőrös felőli oldalon látható az óratoronnyal a város szimbolikus létesítménye, meghatározza a városképet.
Ma kilátóként használják, gyönyörű panoráma nyílik a városra. Persze, ha nem téli, ködös időben látogatunk a városba. Az első szinten található óraszerkezet mutatja a pontos időt, és minden egész órában az úgynevezett “Iancu Induló" hangzik el a toronyból, felriasztva az ott szundikáló baglyokat.

A Szent László templom:
Nagyvárad központjának legrégebbi temploma a római katolikusok által épített Szent László templom. Húsz éven át, 1721-1741 között épült, tornya csak később, 1800-ra készült el. Ebben a templomban található Várad legrégibb, még fennmaradt oltára az 1730-as évekből.

Bővebben: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Gravitáció?
  2017-04-08 12:20:41, szombat
 
 


Link

Ezek nem trükkök, ez már mágia... , fantasztikus
El nem tudom képzelni hogy csinálja! Inkább Te, ne próbáld meg...Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Egy indiai folyó, ami először apadt le
  2017-04-08 12:16:38, szombat
 
  Egy indiai folyó, ami először apadt le a történelem során, elképesztő ősi titkokat tárt fel!
Földünk tele van ősi kincsekkel, elképesztő ókori hagyatékokkal, amik az idők során a természeti erőknek hála olyan szinten ,,elbújtak" előlünk,

hogy talán sosem fog már rájuk fény derülni.

Az dél-indiai Karnátaka állam területén azonban egy nagy ősi titokra már egészen biztosan fény derült, amikor a helyi Sharmala folyó,

a lejegyzett történelem óta először, hihetetlen módon leapadt, káprázatos kincseket feltárva a helyi lakosok előtt.

Link

A folyó alján, az iszapba és kavicsok közé rejtve, jól kivehető, ember által formázott sziklák és hatalmas kőtömbök bukkantak elő a semmiből,

melyek legvalószínűbb, hogy egy ősi Hindu vallás hagyatékai, (Shiva Linga törzs) azonban olyan teóriák is napvilágot láttak,

hogy egyáltalán nem is biztos, hogy ember alkotta szimbólumokról van szó. Bámulatos felfedezésről van szó, melyre egészen pontos magyarázatot

valószínűleg sohasem fogunk kapni, ezért nem is marad más nekünk mint, hogy ámuljunk a róla készült fotók és videó által.




Link




Link




Link




Link




Link




Link




Link

Link




Link




Link




Link




Link

Forrása: Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Félelmetes, de gyönyörű
  2017-04-08 12:06:43, szombat
 
 


Link

Félelmetes, de gyönyörű: Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 1631 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2312
  • e Hét: 5748
  • e Hónap: 16762
  • e Év: 122906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.