Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
mák
  2017-04-09 21:58:20, vasárnap
 
  A mák, mint gyógynövény és a hosszú élet titka
Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a
fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi
életét meghosszabbítani.
Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre
gyakorolt számos pozitív hatását.
Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar
étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik
áldásos gyógyhatásait.
Cikkünkkel ezeknek az ismereteknek a terjedését szeretnénk
elősegíteni és népszerűsíteni azt a szemléletet, hogy ne
egyből a gyógyszeres dobozokhoz nyúljunk egészségügyi
probléma esetén,
hanem fedezzük fel és használjuk bátran a természet
patikáját - elsősorban, hogy csak pozitív mellékhatásokat
tapasztaljunk.
Mit kell tudnunk a mákról? A mák gazdagon tartalmaz
(csontépítő), magnéziumot, (OMEGA4) növényi zsírsavat,
aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat.
Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési
folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és
elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas
vérnyomás csökkenését.
A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a
trombózis és embólia kialakulása.
Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a
szervezet védekező mechanizmusát.
Jelentős béltisztító hatása van: A kis fekete magok szinte
emésztetlenül hagyják el a az emésztőrendszert, fellazítják a
béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait.
És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti
(frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt.
- 2 -
Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan
hat a sebek gyógyulására.
És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon
reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja.
Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3
hónap) fejti ki gyógyító hatását.
Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel
összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, dunsztosüvegbe
tesszük, majd a hűtőbe tároljuk.
Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal
fogyasztunk belőle. Később (a betegség súlyosságától
függően) kétnaponként.
Így is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1-
0,5 deci tejbe (lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz
nélkül, darált mákot keverek, és megiszom.
Egy idő után, amikor már nehezebben megy le, akkor lehet
emelni a tejadagot, illetve vizet tenni hozzá, hogy
gyorsabban meg tudjuk inni. 50 éves kor után nem tanácsos
szüneteltetni, sem abbahagyni.
Történet: Mák csontritkulás ellen
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt
kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára.
Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép
állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot
indítottak az okok felderítésére.
Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5
alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek
formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő
bevételi forrása.
- 3 -
A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák
olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a ,,felelős" a
kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba
beépüléséért.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős
csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban
szenvedő nők voltak.
Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik
napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett.
Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal ,,kezelt"
csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket
mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Tanácsom tehát: legalább hetente 3-szor fogyasztani mákos
ételeket, vagy rendszeresen alkalmazni a gyógynövény
szaküzletekben is kapható mákolajat.
Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért
mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe!
A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására
ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban
kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós
szedése. (Bálint János)
MÁKOSGUBA
- 4 -
Recept tipp: Reform mákos guba
A recept D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei c.
könyvében található.
Hozzávalók (4 főre, 1 csésze = 2,5 dl):
kb. 1/2 kg szikkadt barna kenyér (teljes kiőrlésű kifli receptje
itt)
2 ek. búzakorpa
2 ek. búzacsíra
2 ek. étolaj
1 csésze feles tej (fele pl. rizstej + fele víz)
1 csésze darált mák
1/2 marék mazsola
méz, ízlés szerint az édesítéshez
Egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen tudjuk majd
kavargatni a gubát, beleöntjük az olajat és a tejet.
Feltesszük nagy lángra, és amikor forr, beleszórjuk a kb.
centiméteres vastagságú szeletekre vágott kenyeret/ kiflit.
Azonnal takarékra tesszük, és néha óvatosan megkeverve
hagyjuk, hogy a fedő alatt magába szívja a tejet és a vizet.
Ha a folyadéktól nem puhulna meg eléggé a kenyér, akkor
pótolhatunk még hozzá egy keveset.
Ezután adjuk hozzá a búzakorpát, a búzacsírát, a mazsolát,
és még egy kicsit pároljuk a fedő alatt.
Ha a mazsola is pufókra telt, rászórjuk a kenyérdarabkákra a
mákot, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjön masszává, és
máris tálalhatjuk.
Legjobb, ha mindenki a saját tányérján édesíti egy kevés
mézzel.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 162 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 4357
  • e Hónap: 8761
  • e Év: 40490
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.