Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Emlékek nélkül 2008 (Teljes film magyarul)
  2017-05-30 19:09:52, kedd
 
 




Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2017-05-30 19:06:18, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekességek
  2017-05-30 18:44:23, kedd
 
  1916. december 16-án gyilkosa vacsorára hívta otthonába Grigorij Raszputyint. Az orosz csodapap több embernek is elegendő mennyiségű ciánnal mérgezett bort és pitét fogyasztott, de az meg sem kottyant neki! A gyilkos megdöbbenve látta, hogy Raszputyinra nem hat a cián, ezért hát hátba lőtte. A megmérgezett és lelőtt Raszputyin azonban felállt és kiment az udvarra, ahol az összeesküvők agyba-főbe verték, végül fejbelőtték. Testét végül a Néva folyóba dobták. Néhány nappal később a boncolás megállapította, hogy a halál oka nem a cián, nem a golyók és nem is a fejét ért erős ütések voltak, hanem fulladás!




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2017-05-30 18:38:29, kedd
 
  Nagyszüleink nagyon sokszor 100 pengőssel fizettek, mi pedig ma igen sokszor ezer Forintost adunk át a pénztárosnak, s közben talán el sem gondolkodunk a bankjegyen szereplő Mátyás királyon. Néhányunknak legfeljebb néha beugrik az egyik legnagyobb királyunk: Mátyás, az igazságos neve. Nap, mint nap látjuk az ezresen a királyt, aki álruhában járta az országot, akit a Duna jegén választottak meg, vagy akinek bús hadát nyögte Bécsnek büszke vára... De szép legendák! De milyen ember volt valójában Mátyás király és milyen, kevésbé ismert, de érdekes dolgokat lehet tudni róla?




1443-ban, születésekor senki nem merte volna gondolni, hogy valaha is király lesz, hiszen édesapja, Hunyadi János nem volt tagja a királyi háznak - bár egyesek szerint Luxemburgi Zsigmond királyunk házasságon kívül született fia volt. De még ha apja király is lett volna, Mátyásnak volt egy bátyja, László is, aki előtte lett volna a trónöröklési rendben.

A közkeletű legenda, miszerint a nép a befagyott Duna jegén választotta királlyá, nem igaz. Nagybátyja, Szilágyi Mihály katonasága kelt át Pestről Budára a befagyott folyón, így adva nyomatékot a király személyéről döntő nemesek gyűlésének.

Mátyás csupán 15 éves volt, amikor 1458-ban királlyá választották!

Sajnos javarészt Mátyás királynak ,,köszönhetjük" a több száz éves Habsburg uralmat, hiszen 1463-ban kényszerből olyan szerződést kötött a német-római császárral, hogy ha Mátyás fiú utód nélkül hal meg, akkor a Habsburgoké lesz a magyar trón. Mátyás ekkor egy erős, 20 éves fiatalember volt, ezért álmában sem hitte volna, hogy ez pontosan így fog bekövetkezni. Halálakor ezt a szerződést figyelmen kívül hagyták, azaz nem Habsburg uralkodó került a trónra, de később bizony a Mátyás-féle szerződés volt a jogalap a Habsburgok trónigényére...

Mátyás második feleségének, Beatrixnek a nevét sokan ismerjük. Azonban volt egy előző felesége is, a cseh király lánya: Podjebrád Katalin. Katalin királyné azonban gyerekszülésben meghalt. Mindössze 15 éves volt.

Beatrix, avagy Beatrice a mai Olaszország területéről származott, és az abban a korban teljesen szokatlan módon nem volt ártatlan, amikor Mátyás feleségül vette. Ennél még durvább, hogy állítólag még Nápolyban megfojtotta a szeretőjét, azaz gyilkos volt. Országunk egyik tragédiája, hogy nem tudott Mátyásnak utódot szülni, azaz nem tudott kialakulni a Hunyadi uralkodóház.

Mindenki csak így, Mátyás királynak hívja, pedig volt ám még egy Mátyás nevű királyunk! II. Mátyás 1608 és 1619 között, 11 éven át uralkodott, azaz Mátyás királyt így kellene neveznünk: I. Mátyás.

Mátyás álruhában való országjárása természetesen mese. Mátyás nem tett ilyet, hiszen egyrészt nem volt ilyesmire ideje, másrészt életében a nép gyűlölte őt! Törökellenes, illetve Nyugat-Európába indított háborúi, valamint fényűző reneszánsz életmódja nagyon sok pénzt felemésztett, ami miatt nagyon megemelte az adókat. Ellentmondást nem tűrő zsarnokként uralkodott, ami mondjuk abban a korban megszokott volt. A nagy költő, Janus Pannonius még összeesküvést is szőtt ellene! A mesék és mondák jóval a halála után születtek, hiszen az őt követő gyengekezű uralkodók, a mohácsi csata, a török megszállás és az ország három részre szakadása miatt a nép visszasírta őt, az utolsó sikeres királyát. Ne felejtsük el, abban az időben az átlagembernek fogalma sem volt még csak arról sem, hogy hogy néz ki a király. Meggyőződésem, hogy volt egyszerű ember is, aki még csak azt se tudta, hogy hogy hívják a királyt. Egy, az ország eldugott sarkában élő napszámosnak az egyetlen uraság a földesúr volt. Az ilyen emberek között kezdett el terjedni Mátyás, mint egy legendás, már-már mítikus király neve és alakja.

1490-ben még 50 éves sem volt, amikor elfoglalta Bécset, és onnan uralkodott. Teljesen váratlanul halt meg Bécsben. Egy magát sokáig tartó legenda szerint fügével megmérgezték, ám történészek és orvosok a korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján ma már tudjuk, hogy valószínűleg agyvérzést kapott.

Székesfehérvárott temették el, az egykori koronázó-templomban. Sírját a törökök évekkel később feldúlták, majd az egész templom megsemmisült, ám csontjai ma is megvannak valahol az egykori bazilika alagsorában létesített osszáriumban, más néven csontkamrában. A probléma az, hogy a török korban királyaink sírjait kirabolták, csontjaikat szétdobálták, azaz nem lehet tudni, hogy melyik lábszárcsont vagy koponya Mátyásé, Nagy Lajosé, Károly Róberté vagy éppen Könyves Kálmáné...

Az itt leírt sok negatívum mellett is vallom, hogy Mátyás az ország egyik legnagyobb formátumú, legsikeresebb uralkodója volt, akinek korai halála az első lépés volt a középkori, virágzó Magyarország pusztulásának útján.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-05-30 18:29:38, kedd
 
  Ady Endre szülőfaluja, Érdmindszent ma Románia része. Akármilyen hihetetlen, a község neve ma hivatalosan ez: Ady Endre. Nézzetek utána egy romániai térképen. (Nagykárolytól - Carei - délkeletre fekszik.)
Tudtátok, hogy Ady egyik kezén hat ujjal született?

- Nagyon fiatalon, csupán 41 évesen halt meg.

- Bár halálát közvetlenül tüdőgyulladás okozta, valójában a szifilisz nevű nemi betegség ölte meg, ami rettentően legyengítette szervezetét. A másképpen vérbajnak hívott betegséget egy kétes hírű táncosnővel évekkel azelőtt folytatott viszonya során kapta el. A hölgy maga is szifiliszben halt meg egy elmegyógyintézetben.

- Ezen a hölgyön kívül fiatal korában számtalan testi kapcsolata volt, minden héten más partnere volt. Ezekben a züllött, mámoros időkben szokott rá a mértéktelen alkoholfogyasztásra, a cigarettára és az élet (a nők) nagykanállal való habzsolására. Kortársai arról meséltek, hogy gyakran nyugtatót vett be, és arra ivott. Ady, valljuk be, egy bulihuligán volt!

- Harmincas éveiben már láncdohányos volt, ahogy elnyomta a cigit, már gyújtott is rá a másikra.

- Már befutott költő volt, amikor alkoholizmusa miatt orvosa többször is Siófokra küldte gyógykezelésre, levegőváltozásra. Ez a gyakorlatban elvonókúra volt. Ady ilyenkor jellemzően a Hullám vagy a Sió hotelekben lakott. (Ez a két épület ma összeépítve áll a Petőfi sétány elején, ez volt eddig a Kodolányi Főiskola épülete.) Adyt azonban nem olyan fából faragták, akit ezzel el lehetett zárni az italtól: Lefizette a portást, akinek az ablakból rendszeresen leengedett egy zsineget, amire a portás egy teli üveg bort kötött, Ady pedig felhúzta a szobájába!
Leghíresebb múzsája Léda, teljes nevén Diósyné Brüll Adél volt. Léda nyolc éven át tartó kapcsolatuk alatt végig férjes asszony volt, de férje diszkréten elnézte az Adyval folytatott viszonyát. Ami még ennél is meglepőbb, az az, hogy Ady életében a Lédához fűződő viszonya a közvélemény előtt teljesen rejtve maradt. Tudtátok, hogy Léda gyermeket is szült Adynak? Sajnos a kislányuk halva született. Ezen a babán kívül Adynak nem született több gyermeke. Léda amúgy egy hisztérika volt! Szeszélyességével folyamatosan egy rettenetes érzelmi hullámvasúton tartotta Adyt; napi-heti rendszerességgel szakítottak, majd lobbantak újra szerelemre. Ez a nyolc év idegileg kikészítette Adyt. A Nyugatban jelent meg az Elbocsátó szép üzenet című verse, ez ma minden középiskolában tananyag. Ady ebben a versben nyilvánosan szakított Lédával, aki depressziós lett, és a férje vigasztalta és ápolta a szakítás után!
Azt gondolom, hogy Csinszkát is ismeri mindenki. Boncza Bertának hívták a hölgyet, aki élete utolsó négy évben Ady felesége volt. Csinszka 17 évvel volt fiatalabb a költőnél, és híres beceneve egy pajkos-szerelmes becézgetés eredménye: Ő volt az, aki Adyt Csacsinszky-nak kezdte hívni, ami lerövidült Csinszky-re, majd Ady erre válaszul nevezte el feleségét Csinszkának. Képzeljétek, Ady halála után Csinszka Ady egyik legjobb barátjával, Babits Mihállyal került szerelmi kalandba, majd Márffy Ödön festőművész felesége lett. Ő maga is költőnő volt egyébként.

- Csinszka és Léda érthető módon gyűlölték egymást. Ady temetésén Csinszka vak féltékenységében lerúgta a sírról a Léda által hozott koszorút! Évekkel később, amikor Léda temetésére Csinszka illendőségből elment, az általa vitt koszorút Léda férje távolíttatta el a sírról. Látjátok, nincs új a nap alatt. Csak ők nem a Mónika-showban tépték meg egymást. A két nő között egyébként 22 év korkülönbség volt, mégis ugyanabban az évben, 1934-ben haltak meg. Léda 61 éves volt, Csinszka viszont csupán 40! Léda egy bőrbetegségben szenvedett, ez vitte a sírba, Csinszka viszont agyvérzésben halt meg váratlanul.

- 1919. január 29-én, Ady temetésén óriási tömeg vett részt, és az emberek a hideg ellenére sapka nélkül sétálták végig az utat a Nemzeti Múzeumtól a temetőig. Sírja ma is látogatható a Fiumei úti sírkertben. Éppen két hete volt hír, hogy a sírt teljesen felújították egy Svédországban élő magyar házaspár adományából.




Ady portréja szerepelt a régi 500 Forintos bankjegyen. A fiatalabbak erre biztosan nem emlékeznek, de ez a pénz a hetvenes-nyolcvanas években nagy összegnek számított. Negyven éve sok embernek egy havi fizetése volt 500 Forint!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-05-30 18:12:54, kedd
 
  Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen. Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Ma Martin Luther King-ről olvashattok érdekességeket.




King egy színes bőrű baptista lelkipásztor volt, aki az 1950-es - 1960-as években élére állt a fehér és nem fehér bőrű amerikaiak közti jogi egyenlőtlenségek elleni harcnak, mindvégig a békés ellenállást és az erőszakmentességet hirdetve. Ma, amikor az Egyesült Államoknak színes bőrű elnöke van, illetve számtalan színes bőrű énekest, politikust, show-műsorvezetőt, színészt ismerünk az USA-ból, nehéz elképzelni egy olyan kort, amikor a nem fehér bőrűek nem utazhattak buszokon, nem tanulhattak egyetemeken, nem szavazhattak a választásokon - pedig mindez így volt, mégpedig alig 50-60 évvel ezelőtt. Az, hogy a ma élő afroamerikaiak egy sokkal szabadabb világban élhetnek, nagyon nagy részt Martin Luther King-nek köszönhető
Ám lássuk, hogy a viszonylag széles körben ismert tényeken túl milyen érdekességeket lehet tudni Martin Luther King-ről!

Martin Luther King jr. 1929-ben született. Eredeti, születéskori neve ifj. Michael King volt. Édesapja, id. Michael King azonban - a német reformációt az 1500-as években elindító Luther Márton (angolul Martin Luther) tiszteletére - 1934-ben a saját és legidősebb fia nevét is Martin Luther King-re változtatta.

King gyerekkorában kitűnt társai közül éles esze miatt. 15 éves korában két osztályt is átugorva nyert felvételt egy főiskolára.

A tiszteletes 1953-ban vette feleségül Coretta Scott-ot, akitől később négy gyermeke született. A nászéjszakát morbid módon egy ravatalozóban töltötték, mert 1953-ban színes bőrűek még nem bérelhettek ki szállodai nászutas lakosztályt. King egyik ismerőse az általa üzemeltetett ravatalozót tudta nekik felajánlani.

Martin Luther King óriási szónoki tehetséggel volt megáldva. Leghíresebb beszédét, az 1963. augusztusi I have a dream-et Washingtonban több, mint 200.000-en hallgatták meg. Ebben a beszédében a rasszizmus, a faji megkülönböztetés végét kérte, követelte. A beszéd ma az amerikai iskolákban tananyag.

"Van egy álmom, hogy egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai közösen tudnak leülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom, hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivataga, a szabadság és a jog oázisává fog változni...

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket!"

1964-ben, az emberi jogok erőszakmentességen alapuló védelméért Nobel Békedíjat kapott. Ekkor 35 éves volt, ezzel ő lett az addigi legfiatalabb férfi díjazott. A díjjal járó több, mint 50.000 dollárt (mai értéken 400.000 dollárt, kb. 120 millió Ft összeget) a polgárjogi mozgalomnak adományozta.





Az USA-ban szokás a híres embereket is becenevükön (lásd: Bill Clinton, Joe Biden, Jimmy Carter...) vagy monogramjukon hívni, emlegetni. Martin Luther King-et emiatt sokan MLK-ként ismerik, bár életében a legtöbben Dr. King-ként szólították meg.

King-et az FBI lehallgatta - és tette ezt mindezt az akkori igazságügy-miniszter, Robert Kennedy (John F. Kennedy elnök öccse) engedélyével. Azzal gyanúsították, hogy kommunista elveket vall, emellett az FBI vezetője, J. Edgar Hoover meg volt győződve róla, hogy ő az ország legkártékonyabb állampolgára.

Dr. Kinget összesen 29-szer tartóztatták le. Kennedy elnök - ekkor még elnökjelöltként - egyszer azonban megmentette a börtöntől, amikor gyorshajtás miatt akarták börtönbe zárni. Az, hogy 25 mérföldes sebességkorlátozás mellett 30 mérföldes sebességgel vezetett, túl átlátszó indok volt az akkor már országosan ismert polgárjogi harcos félreállításához. Kennedy közbenjárásának köszönhetően King-nek ekkor végül nem kellett börtönbe vonulnia.

King-nek egy gyengéje volt: a szép nők. Közeli ismerői tudtak csak legendás szoknyavadász mivoltáról. Képtelen volt hűséges lenni feleségéhez, négy gyermeke anyjához. Utolsó éjszakáját is egyik szeretőjével töltötte, akinek a halálos lövés leadása után megtiltották, hogy a kórházba kövesse King-et - így akarták eltussolni az ügyet és megőrizni King jó hírét a közvélemény előtt.

Dr. King-ről szerintem kevesen tudják, hogy halála után három évvel megnyerte a zenei Oscar-díjnak is hívott Grammy-díjat! Egyik beszédét kiadták lemezen, és a beszéd-kategóriában ez a felvétel győzött 1971-ben.

Többször is életére törtek. 1955-ben gyújtóbombát dobtak a házára, 1958-ban pedig egy elmeháborodott nő egy késsel mellkason szúrta - a penge csupán egy centiméterrel kerülte el az aortát, így a tiszteletes akár egy köhögésbe is belehalhatott volna, de csodával határos módon túlélte a támadást és egy három órás műtét után végül teljesen felépült.

Az utolsó merényletkísérlet azonban sikeres volt. 1968. április 4-én a Tennessee állambeli Memphis-ben található Lorraine Motelben szállt meg. Kora este kilépett a motelszobája elé, a nyitott teraszra. Egy szemközti házban rejtőzködve, a fürdőszoba-ablakban állva erre a pillanatra várt gyilkosa, egy James Earl Ray nevű szélsőségesen rasszista merénylő, és puskájából egy lövést adott le King-re. A lövedék 18:01-kor találta el és az arcán hatolt be. A golyó szétroncsolta a tiszteletes állkapcsát, majd a nyakon keresztülhaladva több ideget, vénát és csigolyát is megsértett, végül a vállában állt meg. A tiszteletes azonnal elvesztette eszméletét és összeesett. A lövés olyan erővel érte, hogy leszakadt a nyakkendője is. Martin Luther King-et egy óra múlva halottnak nyilvánították. Egy fényképész megörökítette a lövés utáni pillanatokat: dr. King munkatársai abba az irányba mutatnak, ahonnan a lövés érkezett, a tiszteletes pedig már eszméletlenül fekszik a földön.
A jelenlévők feljegyezték Dr. King utolsó szavait. Másodpercekkel a lövés becsapódása előtt a vele lévő zenészhez, Ben Branch-hez szólt. Azt kérte tőle, hogy az aznap esti szertartáson játssza el a Take My Hand, Precious Lord című gospelt. A tiszteletes életének utolsó szavai ezek voltak: "Szépen játszd." (Play it real pretty.)

A moteltulajdonos felesége, Lorraine Bailey szemtanúja volt a halálos lövésnek. Az asszonyt, akiről a tulajdonos elnevezte a motelt, annyira megviselték a látottak, hogy szívrohamot kapott és meghalt. Mivel abban a korban még kézi kapcsolással működő telefonközpontok működtek, King munkatársai nem tudták telefonon hívni a mentőket, hiszen a moteltulajdonos felesége volt az, aki a telefonközpontot kezelte - volna. Végül egy arra járó rendőrautó segítségével tudtak a tiszteleteshez mentőt hívni.

A gyilkos elmenekült a gyilkosság után. Először autóval Kanadába, majd hamis kanadai útlevéllel Lisszabonba, végül Londonba szökött. A merénylet után két hónappal a londoni Heathrow reptéren fogták el, majd 99 év börtönbüntetésre ítélték. A gyilkos azonban 1977-ben megszökött a börtönből! 3 nap hajsza után elfogták és plusz egy év büntetést kapott a szökéséért. A kalandos életű Ray 1998-ban, 29 év raboskodás után, 70 évesen, Hepatitis-C fertőzésben halt meg a börtönben. Végrendeletében kikötötte, hogy nem akar amerikai földben nyugodni az őt ott ért méltánytalanságok miatt, ezért ősei szülőföldjén, Írországban szórták szét hamvait.




King halála után a családját számtalan tragédia érte. Dr. King öccse, Alfred Daniel King 39 éves korában megfulladt egy úszómedencében - mindez a híres testvér halála után alig több, mint egy évvel történt. King édesanyját, Alberta King-et 1974-ben egy templomban, az istentisztelet közben lőtte le egy Marcus Wayne Chenut nevű merénylő. King 70 éves édesanyja épp orgonán játszott, amikor gyilkosa több lövéssel agyonlőtte. És ha ez nem lett volna elég tragédia, dr. King úszómedencébe fulladt testvérének gyermekei közül hárman is nagyon fiatalon haltak meg szívbetegségben.

King édesanyjának gyilkosát halálra akarták ítélni tettéért, de a King család kifejezett kérésére az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A gyilkos 1995-ben, 44 évesen halt meg a börtönben.

Az Amerikai Egyesült Államokban összesen három embernek adatott meg az a tisztesség, hogy a születésnapja államilag elismert nemzeti ünnep lett. Az egyikük a földrész felfedezője, Kolumbusz Kristóf, (október 12. körül ünneplik a Columbus Day-t), a másik az ország első elnöke, George Washington (a Washington's Birthday-t február 15-21. körül ünneplik). A harmadik pedig Martin Luther King, akinek napját január 15. és 21. között szokás megünnepelni.

Az USA-ban közel ezer utcát, parkot, közterületet, illetve számtalan könyvtárat, iskolát neveztek el King-ről.

Martin Luther King özvegye, Coretta 2006-ban halt meg. Amíg el nem készült végleges, közös sírhelyük, addig egy ideiglenes sírban temették el. Ma azonban már együtt vannak elhelyezve koporsóik. Ez Corettának tehát a második, míg Dr. King-nek már a harmadik, ám immár végső nyughelye.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-05-30 17:58:19, kedd
 
  Hatéves kislányt adtak el egy 55 éves imámnak egy kecskéért - ez Ghor tartomány, Afganisztán egyik legszegényebb és legelmaradottabb vidéke. A gyerekházasság még tavaly történt, de a france24 tényfeltáró riportot készített most arról, hogy változott-e valami az isten háta mögötti területen, ahol a tálibok az urak.





Elvben a házassági korhatár Afganisztánban a fiúknál 18, a lányoknál 16 év, de ezt nemigen tartják be.

A nők helyzetével foglalkozó kormánymegbízott arról számolt be, hogy áprilisban vérfagyasztó gyilkosságok történtek, olykor a törzsfőnökök parancsára. Kivégeztek például egy 18 éves lányt és a 45 éves anyját. Mi volt a bűnük ? Valaki bevádolta a lányt a törzsfőnököknél, hogy abortusza volt! Minthogy a vádló férfi volt, a két nőt kivitték a falu szélére és fejbe lőtték. Bizonyíték nem volt semmire, még arra sem, hogy a lány terhes lett volna.

Egy másik esetben elégetett férfi és női csontvázat találtak. Kiderült: egy gyerekkorában férjhez adott lány elmenekült jóval idősebb férjétől, hogy a fiatal szeretőjével éljen együtt. A férj utánuk ment, mire megölték. A menekülő fiatalokat elcsípték a férj rokonai, akik lassú tűzön elégették őket. A harmadik esetben azért végeztek ki egy 19 éves fiatalasszonyt, mert nem volt szűz. A fiatal pár már öt éve kötött házasságot, de nem éltek szexuális életet, mert a fiú fiatalabb volt. Amikor aztán a férj elérte a 18. életévét, akkor eljött a nászéjszaka. A férj szerint az asszony már nem volt szűz. A törzsi tanács döntött és másnap a fiatalasszony halott volt.

Mit lehet ez ellen tenni? A központi kormány képtelen érvényt szerezni a humánus törvényeknek. A kormánymegbízott, aki maga is nő, most azzal próbálkozik az isten háta mögötti tartományban, hogy rávegye az imámokat a szemléletváltásra: ne lehessen bármikor bármiért egy nőt megölni még Afganisztán eldugott tartományában sem. Persze amíg maguk az imámok vesznek hatéves gyerekfeleséget egy kecskéért, sok időnek el kell telnie ahhoz, hogy valami megváltozzon Afganisztán egyik legszegényebb tartományában, Ghorban.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség a tanulásról
  2017-05-30 17:37:17, kedd
 
  Értelem és tanulás

- Mi a fenének gyötröm magam a tanulással? Csak vesztegetem az időm olyanra, amit sosem használok. Minek kell ennyi mindent megtanulni? Úgysincs értelme!

-Mivel tudnám a diákokat ebben az érdekes világban még lekötni? Hogy tanítsak meg nekik ekkora mennyiségű anyagot, ráadásul ilyen rövid idő alatt?

Hát igen. Ugye hogy Te is érzed. Ez így NEM MŰKÖDHET! Nem működhet sem a tanulás, sem a tanítás. Mióta világ a világ, azt tanulta meg az ember könnyedén, aminek értelmét látta.



Iskola és tanulás

Még sosem volt ennyire fájdalmas az iskolai tanulás mint most. Mert sosem volt még ekkora kontraszt az unalmas, inger nélküli osztálytermek és az internet adta csodavilág között. Egy kaptafára faragni mindenkit, mert az olcsó és hosszú távon kezelhető.

A tanítás mit sem változott 100 év óta. A tanár a tudás közvetítője. Az a dolga, hogy átadja az ismeretet. Segítsen megérteni az összefüggéseket. Amit aztán majd le lehet hívni. Vagyis szaktudássá válik. Ezek szerint a diák feje egy tartály, amit meg kell tölteni. Csapokkal ellátni. A megfelelő csapot a megfelelő időben majd kinyitni és kifolyik a szaktudás. Ugye milyen abszurd ez a folyamat? De ki a csuda határozza meg a tanulnivalót?



Pedig a fiatalok állandóan tanulnak

Ha nem tudsz kezelni egy kütyüt, kérdezd meg a 12 évest. Vagyis nem azt akarják tudni, amit a tanárok és szülők tanítani szeretnének. Hanem mit? Amire saját életükhöz szükség van. Ami érzelmileg megérinti őket. Aminek számukra értelme van. A megszerzett tudás előnyét azonnal konkrétan meg akarják tapasztalni.



Milyen tudásnak van értelme?

Az élet versenyfutás. Aki lassú, vagy letér az autópályáról, az vesztes. Nem így van? Rohanunk az akció után. Keressük a megfelelő partnert, munkahelyet, olcsóbb üdülést. Csak gyorsan. A lehető leggyorsabban. Mikor kezdjük ezt az értelmetlen száguldást? Azonnal a születés után. Az én babám már megy, pedig még nincs egy éves. Az enyém már mondja, hogy mama. Karácsonyra olvasnia kell az elsősnek. Végigszáguldani a törzsanyagon matekból, kémiából, magyarból, fizikából. Jaj, csak le ne maradjunk! Jaj, csak nehogy kudarcot valljunk! Mert aki lassú, azt megbünteti az élet.

Nem lehet, hogy közben lemaradunk az életünkről? Célkitűzés, száguldás, megvalósítás, újabb cél. Mókuskerék. Ki tudja, hogy a cél jó cél-e? És abba belegondoltál-e mit hagyunk közben magunk után?

Elveszítettük szemünk elől önmagunkat. Idegenné váltunk önmagunk számára. Mindezt miért? Attól való félelmünkben, hogy lemaradunk, elszalasztunk, hibázunk.

Milyen tudásnak van tehát értelme?

Ami hozzánk passzol. Személyiségünkhöz. Különbözőek vagyunk. Ami egyikünknek segít, az a másiknak árt. Benned is és bennem is van egy belső nyugtalanság. Mintha hiányozna valami. Ezt az űrt akarjuk kitölteni. Minden életszakaszban változik ez a hiányérzet. Változnak az igények. Csak figyelj!

"Minden élőlényben van valami, ami önmaga akar lenni- az ebihal békává akar válni, a báb pillangóvá, a sérült ember teljes, ép emberré." (Ellen Bass )



Senki sem önmagától tanul

Másoktól tanulunk. Járni, beszélni, olvasni is másoktól tanultunk. Emlékszel a dzsungelben felnőtt fiúra? Ugrott, mászott, alig járt és nem beszélt. A tanulás feltétele a jó példa. A jó kapcsolat. Először szülő és gyerek közt. A minőségi kapcsolat a fontos. Fontosnál is fontosabb. Mert a tanulás első cseppjei meghatározzák a tanuláshoz való viszonyt. Az együtt töltött minőségi idő könnyűvé, sokrétűvé teszi a tanulást. Életben tartja az olthatatlan kíváncsiságot. Aki nem szeret tanulni, megtanulta valakitől. Volt valaki, aki a veleszületett tudásvágyát kioltotta. Aki szintén valakitől eltanulta.



A gyerek, szülő, tanító viszonya a tanulásban

Mikor lesz egy gyermek, kamasz, fiatal, felnőtt befogadó? Ha egyéniségként kezelik. Ha a tanító mint ember, a tanulóhoz, mint emberhez szól. Ha egyediségét a másik felismeri, nagyra értékeli, elismeri. Akkor kinyílik a tanítója felé és befogad. Befogadja annak tudását, tapasztalatát.

Ha tárgyként kezelik. Ha objektíven, empátia nélkül értékelik. Ha elvárások és azok teljesítése vagy nem teljesítése alapján mérik. Ha értelmetlen tanulásra kényszerítik, akkor az a gyerek, kamasz, fiatal és felnőtt, bezár. Sőt megtanulja magát is tárgyként kezelni és értékelni.



Hogyan tudod életben tartani a tanulni akarás szikráját

Gyerekként nem szerettem tanulni. Feladatot teljesítettem. Elvárást. Ma már igen. Mert azt tanulom, ami nem kötelező. Azt tanulom, aminek értelmét látom. Úgy indul a napom minden reggel, hogy de jó! Folytathatom. Ha egyéb teendőim miatt nem tanulhatok, egészen elszomorodom.

Hogy jutottam el idáig? Elkezdtem figyelni önmagam. Ki vagyok én? Milyen tulajdonságaim vannak? Milyen témák érdekelnek? Ki az, aki erről sokat tud? Mivel kapcsolhatom össze? Ez egy öngerjesztő folyamat. Tanuld meg magad. Ez az első lépés.

Ha pedig szülő vagy, figyeld a gyermeked. Ha ma a delfinek érdeklik, akkor menjetek delfináriumba, vegyetek delfin könyveket, nézzetek delfines filmeket. Ha holnap az autók iránt érdeklődik, akkor cseréld le a delfines könyvespolcot és tedd fel az autós könyveket. Keressetek, kutassatok együtt. Segíts neki megtalálni önmagát, mert akkor együtt őrizhetitek meg a tanulás iránti olthatatlan örömet.

Weitz Teréz



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Egy mondat is ajándék
  2017-05-30 17:11:51, kedd
 
  Egy mondat is ajándék
Szép, patetikus képzet, hogy mi vagyok sorsunk kovácsa. Ugyan sokszor hevítjük a vasat, ütjük, és ütjük, amikor kell, vízbe mártjuk, fényesítjük. De még többször észbe kell kapnunk, hogy mi vagyunk a kalapács, néhanapján az üllő.
Kemény játék az emberi sors, sok szereplővel.
Hiú ábránd úgy látni azt, hogy te annak kovácsa vagy.
Valójában minden emberi sors egy regény, ezt kell felismerned.
A te életed a te regényed, és azt te írod, te vagy a szerzője. Te találod ki minden szavát. Te adod ízét, csengését, értelmét minden szavának.
Tőled függ, érdemes-e ezt a regényt elolvasni.
Életed regényét soha senki nem fogja elolvasni.
Mindegy.
Akkor is az a legfontosabb: legyen érdemes elolvasni, legyen méltó arra, hogy elolvassák.
Ha az, egy-egy mondat belőle is ajándék.
Fény. Melegség. Erő. Öröm.




 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép napot mindenkinek!
  2017-05-30 17:07:35, kedd
 
 



Valahogy csak lesz, mert úgy még sohasem volt, hogy sehogy sem lett volna.
Babits Mihály
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 215 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 126
  • e Hét: 649
  • e Hónap: 9832
  • e Év: 62540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.