Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Iszapos lapályok
  2017-05-07 19:45:52, vasárnap
 
  Iszapos lapályok


Az alaszkai Anchorage közelében van egy hely, amit "Visszaforduló Karok"-nak neveznek. Ezen a területen az egyik leggyorsabb az apály-dagály váltakozás a világon. Az árapály körülbelül percenként kb. 3 métert halad. A víz olyan hideg, hogy ha valaki beleesik, pár percen belül meghal. Apály idején van itt egy óriási iszapos terület. Ránézésre olyan hely, ahol remekül lehet terepjárművekkel ralizni. Ám ez az iszapos lapályoknak nevezett terület nemcsak sárból, hanem gleccser-hordalékból is áll. Amikor a dagály visszahúzódik, a hátramaradt víz gyorsan leülepszik. Leülepedés közben légtölcséreket (légzárványokat) hagy hátra, ezek pedig vákuumokat hoznak létre. Sosem lehet tudni, hol vannak ezek, és soha nincsenek ugyanazon a helyen kétszer egymás után. Ha belelépsz egy ilyenbe, beszív, és nem tudsz kijutni belőle. Nem teljesen olyan, mint a futóhomok, inkább olyan, mint a pillanatragasztó, ahogy körbezár.
1991 nyarán egy fiatal házaspár Alaszkának erre a részére ment nászútra. Elmentek quadozni, és úgy döntöttek, hogy az egyik ilyen iszapos lapályon kocsikáznak egy kicsit. A feleség kocsija elakadt, és ő leugrott róla, hogy megnézze, mi a baj. Éppen egy ilyen gleccser-hordalékos területre ugrott, és térdig belesüllyedt. Ahogy megpróbált kimászni, belesüllyedt combtőig. A férje odaért mellé a quadjával, de ő figyelmeztette, nehogy kiszálljon. A felettük levő úton látták az emberek, mi történt, és segítséget hívtak, közben pedig kiabáltak a férjnek, hogy le ne szálljon a kocsijáról. A tűzoltók perceken belül megérkeztek, és megpróbálták vízsugárral kiszabadítani a nőt az iszapos lapályból. Nem sikerült. Akkor hívtak egy katonai helikoptert a légierő bázisáról. Ők megpróbálták kötélen, a dereka köré erősített hámmal kihúzni. Ahogy a helikopter meghúzta, a nő combjai kificamodtak. Tudták, ha tovább húzzák, leszakítják a lábait. Megpróbáltak gumiból készült melegítőruhát adni rá, azt gondolva, hogy az majd melegen tartja, amikor jön a dagály. De a testének csak egy részét sikerült beburkolni. Amikor jött a dagály, ott lelte halálát, miközben a férje tehetetlenül nézte.

Alkalmazás: Ez a tragikus történet jól ábrázolja, milyen a bűn. Olyan jónak néz ki. Olyan hívogató. Ránézel, és ellenállhatatlan vágyat érzel, hogy belemenj, és jól érezd magad. De kiderül, hogy gleccser-hordalék. Beszív, és végül kioltja az életedet.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
"Népek háborognak..."
  2017-05-07 18:52:24, vasárnap
 
  "Népek háborognak, országok inognak, ha az Úr mennydörög, megretten a föld." Zsoltár 46,7


A népek fellázadtak, és úgy gyülekeztek az Úr városa ellen, ahogy a farkasok körülveszik zsákmányukat. Üvöltöttek és tomboltak, mint a háborgó tenger.
"Országok inognak." Általános zűrzavar lett úrrá a társadalomban. Vad hordák pusztították saját országukat, kivéreztették a lakosságot, hogy a háborút folytatni tudják. De más területeket is pusztasággá tettek, ahogy rombolva vonultak Jeruzsálem ellen. Koronák hullottak le királyi fejekről, trónusok meginogtak, mint fák a szélviharban, hatalmas birodalmak úgy dőltek le, mint gyökerüktől megfosztott fák, minden felborult. Rémület fogta el mindazokat, akik nem ismerték az Urat.
"Ha az Úr mennydörög, megretten a föld." Egyetlen szavával úrrá lesz Isten a vihar felett. Hallatta szavát, és az erős szívűek megsemmisültek, büszke hadseregek elpusztultak, hódító hatalmak elgyöngültek.
A zűrzavar először még nagyobbnak látszott, amikor az isteni hatalom a színre lépett. A föld viaszként megolvadt. Az emberek létalapja szétfolyt, mint a bakok kövérje az oltáron. De ezt nyomon követte a béke, az emberek dühe elmúlt. A bűnbánó szívek meglágyultak, és az engesztelhetetlenek megnyugodtak. Isten egyetlen szava hatalmas! És hatalmas a testté lett Ige! Jó lenne, ha megszólalna a mindent felülmúló dicsőséges szó, ha minden szív megolvadna az Úr Jézus iránti szeretetben, és mindörökre megszűnne minden üldöztetés, háború és lázadás!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Nem fáj már a bánat...
  2017-05-07 17:35:14, vasárnap
 
  Nem fáj már a bánat...


Nem fáj már a bánat, nem fáj a szív,
Ha szavak tüskéje benne vérpatakot nyit...
Megszűnt sajogni a lélek, könnylavinát nem indít
Az éles kő, melyet valaki kegyetlenül felém hajít !

Nem hat már a méreg, hiába fúrja tűzfogát
A keblemen melengetett kígyó belém...
Nem hitegetheti végsőkig az ember magát
Ámítás, hogy jó tetteiért cserébe ugyanazt remél !

A meleg nyarat felváltotta a fagyos tél,
Jéggé váltak az érzések, kihalt a szeretet...
Közömbössé váltunk, edzetté, mint az acél...
A szépet és jót ne keresd, többé meg nem leled !

Kovács Hajnal
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hálót vetettem
  2017-05-07 17:04:27, vasárnap
 
  Hálót vetettem


Hálót vetettem.
Megtelt: kusza tervek,
lyukas álmok behúztak.
Hálót vetettem,
telhetetlenségektől
szakadozott, behúzott...

Hálót vetettem,
hamis értékek,
ámítások ráakadtak
behúztak...

Amikor már igen mélyen voltam,
jó magam is
hálóba akadtam...

Előbb menekültem,
forgolódtam, mozgolódtam,
végül megnyugodtam...

Nem volt kiút,
vonzásba kerültem,
felszínre jöttem:
szemtől-szembe
Mesteremmel!
Felismertem:

Jézus Krisztus
Igaz hálójába estem!

Hálót vetek és várok...
Rád találok?

"és monda Jézus: kövessetek engem, és emberhalászokká
teszlek benneteket" Márk 1,17

Anna Mária Seidel
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Lambaréne
  2017-05-07 13:48:08, vasárnap
 
  Lambaréne


Zengett az orgona, szárnyalt a dallam...
és tapsviharban állt az ihletett,
ifjú művész... Aztán a szent oltárra
tett mindent: muzsikát és életet.

Őserdő Afrikában... Lambaréne...
Fekete leprások fekélyei...
Nem látod fekhelyük fölé hajolni?
Nem hallod muzsikáját zengeni?

Ó, hogyha felfigyelnél valahára
Krisztus szerelme örök dallamára,
és az a dallam vezetne, kísérne!

Nem orgona zengi: egy emberélet...
mert Krisztusé lett és mindenkié lett!
Szeretet szent csodája: Lambaréne!

Túrmezei Erzsébet



 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mi hívők
  2017-05-07 13:35:36, vasárnap
 
  Mi hívők


Bogárlátókörünkön túli fények
ultraviola sugaraival
táplálva és formálva élünk
távlaton túli távlatok,
örök vonzások delejében.
Reménység megszállottai,
énekelve megyünk az úton,
s a senki földjén áthaladva
az értelem határán túli
titokszférákba disszidálunk.
S mindezt a hit feltarthatatlan,
szuperszónikus szárnyain, míg
a józan ész s a tudomány is
elképedve mered utánunk.

Füle Lajos

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Imádság
  2017-05-07 13:26:07, vasárnap
 
  "Ügyelj rá, hogy többet imádkozz, mint amennyit prédikálsz! Tölts több időt titkon Istennel, mint amennyit emberekkel nyilvánosan töltesz! Tartsd nyitva a szívedet Isten Lelke előtt, hogy befolyással lehessen rád. Inkább az Istennel való ismeretséget, mint az emberekkel való barátságot ápold! Akkor mindig lesz elég kenyered az éhezők számára."

- A. W. Tozer
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
"És követé őt nagy sokaság..."
  2017-05-07 13:11:57, vasárnap
 
  ,,És követé őt nagy sokaság, és ő meggyógyítja vala mindnyájokat" (Mt 12:15).



Mennyi csúnya és undorító betegséget kellett az Úr Jézusnak szemlélni! Mégsem olvassuk sehol, hogy megutálta volna azokat, hanem azt, hogy minden beteg iránt komolyan érdeklődött. A legkülönbözőbb fajtájú betegségekben levők gyűlhettek össze Ő előtte! Undok fekélyek és milyen bűzös sebek! Mégis készen volt a segítséggel a betegség szörnyetegének minden újabb megjelenésekor, és diadalmasan legyőzte azt minden alakjában. A tüzes nyilak repdeshettek, Ő eloltotta azoknak emésztő hatalmát. A forró láz, a vízkórság hidegsége, a bénaság, az ördöngösség dühöngése, a bélpoklosság tisztátalansága vagy a vakság sötétsége: mind tapasztalták szava hatalmát és parancsára megfutamodtak. A csatamező minden részén győzelmes maradt a bajok felett, és fogadta a megszabadított foglyok hódolatát. Ő jött, látott és győzött mindenütt, és ez így van ma is. Bármilyen legyen a helyzetem, a szeretett Orvos meg tud gyógyítani. Bármilyen nyomorúságos is azok állapota, akikre ebben a pillanatban imámban gondolok, bízhatom Jézusban, hogy képes meggyógyítani őket bűneikből.
Gyermekem, barátom, szeretteim mindegyike felől reménykedhetem, kivétel nélkül, ha Uram és Megváltóm gyógyító hatalmára gondolok. Ami engem illet, szintén bátor lélekkel lehetek, akármilyen nehéz és komoly is a bűnnel és a kísértéssel folytatott küzdelmem. Ő, aki meglátogatta e földön a szenvedőket és betegeket, még mindig megmutatja kegyelmét, és csodát művel az emberek fiai között. Jöjj tehát, és menjünk hozzá most, komoly őszinteséggel. Magasztalom Őt, amikor arra gondolok, hogyan gyógyít lelki betegségeket. Hirdetem és dicsőítem Őt, aki a mi betegségünket hordozta: ,,az Ő sebeivel gyógyultunk meg". E földön levő gyülekezete olyan lelkekből áll, akiket áldott Orvosunk gyógyított meg, és ezt vallják az égi seregek is: Ő mindnyájukat meggyógyította. Jöjj tehát kedves lélek, hirdesd el mindenfelé az Ő kegyelmét és dicsőségét.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az építők összefognak
  2017-05-07 13:09:52, vasárnap
 
  AZ ÉPÍTŐK ÖSSZEFOGNAK * NEHÉMIÁS 3-4

KÖZPONTI IGERÉSZ: NEHÉMIÁS 4

ÖSSZEFOGLALÁS * Ahogyan Zerubbábel és Ezsdrás újjáépítési erőfeszítése, úgy Nehémiás ,,helyreállító alakulata" is ellenállással szembesült mind kívülről, mind belülről. Ahogyan a fal emelkedett, úgy növekedett a környező területek vezetői részéről is az ellenállás. Nehémiás minden egyes problémára megkereste - és meg is találta - az Isten szemében kedves megoldást. A gúnyolódást imádsággal intézte el, az erőszakos fenyegetésre kellő felkészültséggel reagált, az elkedvetlenítésre irányuló kísérletek pedig az Isten hatalmába vetett személyes hittel találkoztak.

3.Fejezet: Zajlik a helyreállítás 1-32; Az építőket kigúnyolják 33-35; Az építők összefognak imádságban 36-38; A munkálatok megkezdése; A munkálatok megszakítása

4.Fejezet: Az építők összefognak imádságban és katonákként; A munkálatok megszakítása

NAPI ÚTRAVALÓ * Idézz fel magadban olyan eseteket, amikor nevetségesen néztél ki. Talán egy farsangi mulatságon, egy kiránduláson vagy egy iskolai színdarabban. Akármilyen esetről is legyen szó, úgy öltöztél, hogy mások kigúnyoltak és kinevették a kinézeted.
Talán még soha nem gondoltál bele, de a gúnyolódás valójában arról szól, hogy valaki nevetségesnek érezze magát, s ez az, ami igazán fájdalmas. Csúfolódás, goromba tréfa, elferdítés, gúnyolódás révén nevetség tárgyává tesznek (vagy azt, amit hiszel).
Keresztyén jellemed egyfajta próbája az, ahogyan a gúnyolódást kezeled. Haragban törsz ki, és azt keresed, hogyan vághatnál vissza a leggyorsabban? Vagy úgy teszel, ahogyan Nehémiás: Istenre hagyod a dolgot.
Jézus különösen is bátorító és vigasztaló szavakat tartogatott azoknak, akiket csúfoltak és üldöztek: ,,Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben." (Máté 5,11-12) Emlékezz erre, amikor legközelebb rajtad vagy istenfélő nézeteiden nevetnek. Ha ritkán kell gúnyolódással szembesülnöd, akkor az a legjobb, ha önvizsgálatot tartasz, vajon eléggé világítasz-e!

BETEKINTÉS * HÍRHEDT HARAGOSOK - Nehémiás gyalázói közül némelyeket a Biblián kívüli történelmi források is megemlítenek. A kiállhatatlan Szanballatot (3,33) Samária kormányzójaként azonosították az Elefantinei Papíruszban. Ezen felül nemrégiben fedeztek fel a jordániai Ammanban egy ókori arám írással írt sziklafeliratot Tóbijjá nevével (3,35).

Kevés dolog gyógyít jobban az önfeledt kacagásnál; s kevés dolog ejt nagyobb sebet a gúnykacajnál.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ima
  2017-05-07 08:18:12, vasárnap
 
  i m a


emberektől, sárból, porból
istenképű gyarlóktól vártam fényed
bocsáss meg

sötétségem, hiányom áttörését
emberarcú gyertyáktól reméltem
bocsáss meg

másra vártam - s te végig itt voltál
szép ruhába öltöztem - s neked szennyeim kellettek
szavaid sziklái mellett elhaladva
homokvárat terveztem hangszilánkokra
bocsáss meg

másokban - rólad mondtam le
szomjazókban - neked nem adtam inni
magamra sem vigyáztam
bocsáss meg

bolondként lettem bölcselkedő
tehetetlenül lettem cselekvő
bocsáss meg

bocsáss meg
adj még egy kis fényt
smaragd sugarad égesse ki hibáim
pusztítson s gyógyítson
törjön meg és forrasszon
szögeimtől vérző kezed
bocsáss meg

most bennem van a sír s én vagyok a kő
játszunk húsvét hajnalát

Tornay András
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 812 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1691
  • e Hét: 13402
  • e Hónap: 42714
  • e Év: 230516
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.