Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Brómos vizű gyógyfürdők toplistája
  2017-06-26 19:27:48, hétfő
 
  A bróm oldja a feszültséget és segít megszüntetni az alvászavarokat. Melyik gyógyfürdő vizének magas a brómtartalma? Mutatjuk.

A kémiai tulajdonságuk, összetevőik alapján több csoportra lehet osztani a gyógyvizeket.
Ennek megfelelően például vannak szénsavas,kénes,jódos, vagy éppen gyogyvizek-hatoanyagai-radon radonos gyógyvizek. Sőt, egy gyógyvíznek akár több jellemző tulajdonsága is lehet egyszerre. Jellemző páros például a jódos-brómos gyógyvíz, ugyanis sok esetben a magas jódtartalmú víznek magas a brómtartalma is.

Brómos gyógyvíznek azt nevezhetjük, amelynek a bromidion tartalma eléri az 5 mg/literes szintet.
A brómnak az idegrendszert nyugtató, stresszoldó hatása ismert. A tapasztalatok szerint az alvászavarok kezelése során is hatékony lehet.

A hazai gyógyvizek közül a Sóshartyánban feltörő vízben a legmagasabb a bróm aránya (115 mg/liter), de ezt csak ivókúrához használják. A brómos gyógyfürdők toplistája a következő szerint alakul:
(Bromidion tartalom, mg/liter )

Bükkszék - Salvus gyógyvíz -24,8
Igal - Gyógyfürdő - 13,1
Hajdúszoboszló - Hungarospa Gyógyfürdő - 9,8
Bükfürdői Gyógyfürdő - 7,5
Zalakarosi Gyógyfürdő - 6,5
Debrecen - Aquaticum Termálfürdő - 5

Nem éri el az 5 mg/liter határt, de az átlagosnál magasabb a brómtartalma a következő fürdők vizének:
Kapuvári Termálfürdő - 4
Pápai Várfürdő - 3,9
Kaposvári Virágfürdő - 3,9
Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő - 3,6
Szigetvári Gyógyfürdő - 3,25
Tamási Termálfürdő - 1,8
Hegykői Termálfürdő - 7
Mezőkövesd - Zsóry Gyógyfürdő - 1,43
Budapest: Gellért Gyógyfürdő - 1,3
Berekfürdő - 1,2
Püspökladányi Gyógyfürdő - 1,2
Ceglédi Termálfürdő - 1,11
forrás:Termál Online .hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyógyfürdők ekcémás bőrre
  2017-06-26 19:04:43, hétfő
 
  Akik ekcémával küszködnek, azoknak érdemes egy próbát tenniük valamelyik magas sótartalmú, vagy éppen magas kéntartalmú vízzel rendelkező gyógyfürdővel.

A kénes vizek kétféle irányból i is kedvezően hatnak ezekre a bőrbetegségekre.

Az ekcéma (vagy más néven dermatitis) a bőr felszínét érintő krónikus, gyulladásos megbetegedés. Ennek során a kipirosodott bőrön nagyon apró hólyagok jelennek meg, erős viszketési inger mellett. Ezek elvakarása után sebek és hámlás jelentkezik az adott területen. Jellemző, hogy a panaszok hullámokban jelentkeznek, olykor enyhülnek, olykor súlyosbodnak.

A betegek tapasztalatai szerint egyes gyógyvizek enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Nyilván abban egész jelentős különbségek lehetnek, hogy ki melyik gyógyvizet érzi hatékonyabbnak, vagy kevésbé hatékonynak a panaszaira. A tapasztalatok szerint ekcéma esetén a magas sótartalmú és/vagy kéntartalmú gyógyvizek lehetnek leginkább hatásosak.

Különösen a kénes gyógyvizek érdekesek, ugyanis ezek kétféle módon is kedvező irányba befolyásolhatják a betegek állapotát. A kénnek eleve fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, továbbá normalizálja a bőr faggyútermelését. Ráadásul a Harkányban végzett orvosi vizsgálatok során arra jutottak, hogy az ottani gyógyvízben lévő kén-hidrogén a szervezetbe kerülve az immunrendszer működését is kedvező irányba befolyásolja. Azaz tulajdonképpen nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is hat. Ezt a pikkelysömör kezelésével kapcsolatos vizsgálatok során állapították meg, ugyanakkor az ekcéma esetén is lehet a betegségnek immunológiai háttere.

Mutatunk néhány gyógyfürdőt, amelyek vizében magas - meghaladja a literenkénti 1 mg-ot - a szulfidion tartalom.
Mezőkövesd - Zsóry Gyógyfürdő
Balfi - Gyógyfürdő
Harkányi - Gyógyfürdő
Bogácsi - Gyógyfürdő
Egerszalóki - Gyógyfürdő
Hévíz - Tófürdő
Kehidakustány - Kehida Termál
Zalakarosi Gyógyfürdő
Budapest - Széchenyi Gyógyfürdő
forrás:Termál Online .hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatalmas termálvízbázis a Balatontól 11 kilométerre
  2017-06-26 18:45:28, hétfő
 
  "A Balaton közelében fekvő egyik somogyi kistelepülés alatt jelentős termálvízbázis található. Akár fürdő is épülhetne, ha lenne rá pénz."

A Balaton közelében fekvő egyik somogyi kistelepülés alatt jelentős termálvízbázis található.
Akár fürdő is épülhetne, ha lenne rá pénz.

Táska község fő nevezetessége, hogy mélyfúrások nyomán 70-80 Celsius-fokos termálvíz tör fel. Ennek Fonyódra történő kivezetését tervezik. Fonyódnál, Bélatelepnél már kijelölték azt a területet, ahová ezt a vizet vezetni szándékoznak. Nyitott és fedett medencéket fognak építeni és remek melegvizes strandfürdő áll majd a közönség rendelkezésére. Ha a fürdő elkészül, akkor a strandolásra alkalmatlan borús, esős időben is nyílik fürdési lehetőségük a nyaralóknak.
Jól hangzik, ugye? A baj csak az, hogy mindez egy 1977-ben kiadott útikönyvben olvasható, s azóta sem valósult meg, pedig a termálvízbázis továbbra is adott.

Táska község a termálfürdőjéről ismert Buzsákkal szomszédos. A Balaton légvonalban mindössze 11 kilométerre található a kicsi, kevesebb mint 400 lakosú településtől. Közúton már más a helyzet, egy nagyjából 30 kilométeres kerülőt kell tenni a Balaton irányába.
Táska községnél hajdanában olajkutatás közben találtak igen forró termálvizet. Fürdőt ugyan soha nem építettek, de egy időben a helyi termelőszövetkezet mezőgazdasági célokra hasznosíthatta a vizet. Már jó néhány éve azonban nincs termálkertészet sem Táskán.

Nagyjából tíz éve dán befektetők halastavat létesítettek volna a településen, szintén a termálvíz hőenergiáját hasznosítva, de végül nem kaptak rá engedélyt. Ahhoz képest tehát, hogy micsoda vízbázison ül a település, sok szerencséjük eddig nem volt vele.
Ezért is volt jó olvasni a Somogyi Hírlap néhány nappal ezelőtti cikkét.
Ez alapján ugyanis van némi remény a víz hasznosítására.

Ebből kiderült, hogy a kertészet újbóli elindítására egy társaság pályázott az önkormányzat támogatása mellett. Új kutak fúrásával és a régiek beüzemelésével 4 hektáros, 9 méter magas üvegházat építenének és főleg paradicsomot termelnének. Az üvegház a kalkulációk szerint 40 embernek adhatna munkát.

Még ebben a hónapban elbírálják a pályázatot és amennyiben nyernek, akkor jövőre indulhat el az építkezés.Gadányi István polgármester a megyei napilapnak elmondta azt is, hogy egy fürdőtelep létesítéséről sem mondtak le. Kész terveik voltak erre, de eddig még nem tudták megvalósítani.

termálonline.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 2603
  • e Hónap: 8975
  • e Év: 59766
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.