Regisztráció  Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Pünkösdi hagyományok
  2017-06-03 23:01:29, szombat
 
  Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe

A pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap. Görögül: pentékoszté, melyből a magyar ,,pünkösd" szó is származik. Az áldozócsütörtökre következő vasárnap a váróvasárnap.
*
Pünkösd: erő, tűz, megújulás | Agapé
http://furaila.xfree.hu/275146
*
Régi szép szokás volt az ifjúság által végzett nagytakarítás a református templomokban. Németeknél még most is szokás a takarítás után virággal és nyírfaággal díszíteni a templomokat.
http://furaila.xfree.hu/275146
*
A Szentlélek leszállását kísérő égi jelenséget, a lángnyelveket jelképezik a pünkösdi rózsa szirmai.
http://furaila.xfree.hu/275146
*
A Szentlélek jelképeként pedig fehér galambot repítettek szabadon a mise alatt.
http://furaila.xfree.hu/275146
*
A lányok és asszonyok erre az alkalomra bíborvörös ruhába öltözve, a férfiak ünneplőben mentek a mulatságba.
*
Zoboralján, Gimesen újra szokás a pünkösdölés, amikor leánycsoportok járják a házakat a pünkösdi királynéval, miközben ezt éneklik:
,,Elhozta az Isten,
Piros pünkösd napját.
Mi is meghordozzuk
Királyné asszonykát."

http://furaila.xfree.hu/275146
**
A falu legényei a vitézi katonák emlékére rendezett vetélkedő győztesét választják pünkösdi királynak egy évre.
"Rövid, mint a pünkösdi királyság!" szólás is innen ered.
http://furaila.xfree.hu/275146
*
Farádon újra szokás a pünkösdi törökbasázás. Egy tíz-tizenkét éves gyereket beöltöztetnek selyembugyogóba, és turbánt kötnek a fejére, kitömik a ruháját szalmával, törekkel, hogy ne fájjanak az ütések. Aztán összeláncolt kézzel vezetik végig a falun. Énekelnek, a basa ugrándozik, a fiúk meg zöld gallyakkal csépelik boldogan.
*
A lányok viszont nagy örömmel készülnek a pünkösdölésre. Kiskirálynénak, a legkisebbet választják. Fehér ruhába öltöznek, maguk elé kékfestő kötényt kötnek.
Elöl, ketten viszik a pántlikás zászlót, hátul meg többen kísérik a királykisasszonykát. A tanárok, ismerősök, rokonok háza elé sétálnak, és kifeszítenek egy piros vállkendőt, az "umbellát" a kislány feje fölé. Aztán, eljárják a táncokat és széthintik a virágokat.
http://furaila.xfree.hu/275146
*
Vitnyéden a pünkösdölők menete szemet gyönyörködtető látvány. A nagylányok: piros bársonyszoknyában, totyában (blúzban) zöld, lila vagy piros taftból készült, fehér csipkés kötényben, fehér harisnyában vonulnak.
A kislányok: két-három kikeményített alsószoknyában, apró mintás, alul fodros batisztszoknyában, egy fehér, fodros, lekerekített szélű kötényben, fehér bokrosingben (puffos ujjú blúzban), piros, kék, zöld purucban (mellényben), amit flitterek díszítenek.
Az első pünkösdirózsát a falusiak évek óta, mindig ugyanarra a sírra viszik. Ott nyugszik a szép szokást felújító tanárnő.
*
A játék végén elmosolyodik a "királyné", de nem villantja ki a fogát, mert ettől lesz jó a termés. Végül: ajándékot kapnak.
*
A pünkösdi eső ritkán hoz jót - tartja a hiedelem.
*
A pünkösd az udvarlás, a párválasztás ideje is.
http://furaila.xfree.hu/275146

Azok a legények, akiket a kocsmában borral, pálinkával férfivá avattak, másnap már részt vehettek a pünkösdikirály-választáson. A legényvirtus lovas versenyből, tűzugrásból, tekézésből állt. Aki a legderekabb volt, egy évig ingyen ihatott a kocsmában a falu kontójára, és minden mulatságra hivatalos volt.
*
Másutt a legény megladikáztatta szíve választottját, és májusfát állított neki.
A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik.
*
Csíksomlyói búcsú
ttp://m.blog.hu/na/napibabona/image/csiks...
egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A csíksomlyói búcsúhagyománya a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösd-szombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.
*
Összeállította és elmondta: Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utánuk a vízözön
  2017-06-03 15:53:14, szombat
 
  GYEREK HELYETT MIGRÁNS-IMPORT


Merkelék saját családmodelljüket akarják rákényszeríteni Európa lakosaira: az EU meghatározó vezetői zömének nincs gyermeke. Többségük ilyen-olyan ,,liberális" nézeteket vall. Mindegyikük migránspárti. Nyilván véletlen...
Donald Trump a NATO-csúcs után Brüsszelben barátkozni próbált az Európai Unió meghatározó vezetőivel. Családi fotókat mutogatott nekik, büszkén mesélt nekik öt gyermekéről, szinte sütött róla a boldogság, amikor elmondta: idén jön a kilencedik unoka.

Európa meghatározó vezetői csöndben ültek.
*
Trump nem nagyon értette a dolgot, de ez egy amerikait sohasem akadályozott a kommunikációban, az európaiakat amúgy is furcsa bogaraknak tartják a tengerentúlon. Gondolta, mutat nekik fényképeket a családról.
Ott ült mellette Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke már 64 éves, Trump gondolta, feszültségoldóként elkvaterkáznak az unokákról. Juncker idegesen köhintett, majd közölte, nős ugyan, de gyermeke nincs, így értelemszerűen unoka sincs. Brüsszeli bürokrácia van.
*
Az amerikai elnök Angela Merkelhez fordult ezután, vele ugyan nem akart barátkozni, sőt, őt a francba elküldeni jött Brüsszelbe, de hát, ha már ott van... Merkel 62 éves, precíz német, génekbe programozott családtervezési koncepcióval, itt csak nem futhat lyukra.
Hát sikerült. A német kancellár közölte, hogy ugyan volt két házassága, de a karrier mindkettő esetében előnyt élvezett, így nincs gyerek. S ha már beszélgetnek, akkor beszélgessenek a Mercedes gyár amerikai adókedvezményeiről, és ne olyan oktalanságokról, mint a család.
*
A beszélgetésre felfigyelt Mark Rutte holland kormányfő, és jelezte Trumpnak, hogy mi itt Európában már nem foglalkozunk olyan ósdi dolgokkal, mint a család! Neki például se felesége, se gyereke. Trump Rutte CIA-aktájában látta, hogy az 50 éves holland életrajzában a politikus mellett a történész, tanár és zongorista is szerepel a foglalkozások között, így nem forszírozta további okok keresését.
*
Ezzel már egyébként is volt baja a luxemburgi kollégával kapcsolatban. A first ladyk éppen külön programra indultak Brüsszelben, amikor Trumpnak feltűnt, hogy egy sötét öltönyös, fess fiatalember is van köztük. Kérdezte, ,,Az a boy mit keres az asszonyok között?", mondták neki, hogy Ő a luxemburgi first lady...
*
Az amerikai elnök immár biztosra akart menni, Emmanuel Macront szólította meg. A francia elnök 39 éves, ereje teljében, olvasta, hogy dekoratív felesége is van. Egy francia, feleséggel, ott csak van utód - pipált ki fejében egy újabb sztereotípiát Donald Trump. Csalódnia kellett.Macron szégyenlősen közölte, hogy gyerek nincs, és nem is valószínű, hogy lesz. Brigitte már 64 éves, és az üzlet, az asszony gazdasági kapcsolatai és a politika jobban összetartanak, mint a gyermek.
*
Trump egyre idegesebb lett, utolsó reménye Paolo Gentiloni olasz kormányfő volt. Egy latin csődör, 62 harcos évvel a háta mögött csak hagyott maga mögött valakit a világban?! Hogyan lehetne ez másképpen Casanova és Berlusconi hazájában? Hát úgy, hogy Gentiloninak szintén csak felesége van, a gyerekre nem jutott idő '88-as házasságkötése óta.
*
Nincs pénzük gyereknevelésre? - merült fel Trumpban. Ezt gyorsan elvetette. Nincs idejük? De hát van dadus, vagy bármi. Hoppá! Ott az a svéd, náluk aztán olyan a szociális háló, hogy jobb sem kell! Ott, ha valamiért nem jön össze a házasság, az egyedülálló anyát is felkarolják, ellátják, a gyerek meg végképp mindent megkap!
Kjell Stefan Löfven mosolyogva sétált oda Trumphoz. Az amerikai elnök a közepébe vágott: no, hogy vannak a gyerekek? A svéd kormányfő tovább mosolygott, és lelkesen magyarázni kezdett: a gyerekekkel? Nos, a gyerekekkel minden rendben. Minden migráns család külön lakást kap, a kiskorúakat svéd családokhoz költöztetik.
Néha lopnak és késelnek, de jól megy az asszimiláció. Igaz, a múltkor égett kicsit Stockholm külvárosa, de hát a gyerekeknél előfordulnak az ilyen csacskaságok. Ja, hogy neki van-e gyereke? Hát, nincs, és most így, 59 évesen már nem is szeretne. Az ő gyermekei, az ő család-termékei a migránsok!
*
Trump otthagyta Brüsszelt. London felé nem került, Theresa May-jel már eljátszotta a családfotós ,,játékot", Nagy-Britannia 60 éves kormányfője is férjét és népét kezeli gyerekként.
Mint ahogy az EU vezetői a jelek szerint totál hülyére veszik Európa lakosságát. Liberalizmusról, nemek egyenlőségéről, melegházasságról és gender-szabadságról szónokolnak, mindezt európai értéknek állítva be. Miközben lerombolnak mindent, ami az elmúlt hosszú évszázadokban Európát jelentette. S a kivéreztetett kontinenst feltöltik közel-keleti és afrikai migránsokkal.
*
Miért számolnának következményekkel? Kit féltenének? Nem hagynak maguk után senkit. Nincs gyerekük.
*
Utánuk a vízözön!
*
http://matete.pestisracok.hu/2017/05/29/gyerek-helyett-migrans-import/

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 250 db bejegyzés
Összes: 7323 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 330
  • e Hét: 2695
  • e Hónap: 16108
  • e Év: 224615
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.