Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
Jó éjszakát!
  2017-07-20 23:51:52, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
8 legjobb étel a szív egészségéért
  2017-07-20 23:49:20, csütörtök
 
  8 legjobb étel a szív egészségéért





A szívünk testünk motorja, így nagyon fontos, hogy vigyázzunk annak egészségére. Azonban mi is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szívünk minél hosszabb ideig egészséges maradjon. Mit tehetünk - az egészséges táplálkozáson kívül -, hogy ne károsítsuk szívünk egészségét? Kerüljünk mindenféle méreganyagot, ne dohányozzunk, ne együnk magas zsírtartalmú ételeket és jobb a cukros, édes ételeket is mellőzni. Most olyan élelmiszerekről olvashat, amelyeknek magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ezen kívül sok antioxidánst és egyéb olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy fenntartsuk és megőrizzük szívünk egészségét.

Az egyik ilyen egészséges táplálék a lazac. Hogy miért éppen a lazac vezeti a listát? Azért, mert sok D-vitamint és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, megtámogatja az emésztést és az immunrendszer működését, segíti a fogyást, pozitívan hat az agy működésére és lassítja az agy öregedési folyamatait. Kutatások igazolják, hogy azok közül, akiknek a szervezete kevés D-vitamint tartalmaz, sokkal többen küzdenek szívproblémákkal, mint a D-vitamint rendszeres fogyasztó személyek. Márpedig a szívbetegségek okai lehetnek a korai halálozásnak és az életminőség csökkenésének is. A lazac mindezeken kívül kiváló fehérjeforrás is.

A brokkoli szintén csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának az esélyét. Ezt a pozitív hatását a növényben található indol-3-karbinol vegyületnek köszönheti. Egereken végzett kutatások azt igazolták, hogy ez a vegyület ellátja a szívizom védelmét, így a szívelégtelenség kialakulásának esélyét képes jelentősen lecsökkenteni.

A spárga tele van folsavval, A-, C- és K-vitaminnal, illetve magnéziummal és káliummal, amelyek a megfelelő izomműködést képesek elősegíteni. A spárga is tartalmaz omega-3 zsírsavat és természetesen rengeteg fehérjét is. Kutatók azt is megállapították, hogy a spárgában vannak még fenolos savak, amelyek jelentősen megnövelik a méregtelenítő enzimek hatékonyságát. Ezek az enzimek pedig szerepet játszanak a felhalmozódó toxikus vegyületek és gyógyszerek szervezetből történő kiürülésében.

A csicseriborsó sok A-vitamint tartalmaz, de B-vitamin-komplexben is gazdag, ezen kívül ásványi anyagokban - magnézium, szelén, kálium, cink, vas - is bővelkedik, sőt omega-3 zsírsavakat és aminosavakat is tartalmaz. Egy kutatás során igazolták, hogy a diétába beillesztett csicseriborsó jelentősen képes a koleszterinszintet lecsökkenteni.

A spenótot gyakran nevezik szupertápláléknak, hiszen fitokemikáliákat, C- és K-vitamint, illetve magnéziumot és káliumot tartalmaz. Az emberi szervezetnek szüksége van magnéziumra, hiszen ez az ásványi anyag biztosítja a normális izomműködést, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást, és a magnézium hozza létre a glutationt is, amely nem más, mint egy szuper antioxidáns.

A mandula B-komplex-vitaminokat, E-vitamint, kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot és káliumot biztosít szervezetünk számára. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok szükségesek az izomműködéshez, az immunegészséghez és a hormonegyensúlyhoz. A mandula olyan értékes zsírsavakat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a szív- és az érrendszerre.

A szív egészségére kedvező hatással van a mediterrán étrend, amely bőségesen tartalmaz olívaolajat és olajbogyót is. Mindkettő rendelkezik antioxidánsokkal, omega-3 zsírsavakkal és fenolos vegyületekkel is. Az olívaolajról több kutatás is bebizonyította, hogy csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az avokádó megkönnyíti az emésztést. A gyümölcsben lévő zsírsavak és fitokemikáliák pedig a szív- és érrendszerre gyakorolnak kedvező hatást.

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A szív két őre és segítője: rozmaring és galagonya
  2017-07-20 23:46:37, csütörtök
 
  A szív két őre és segítője: rozmaring és galagonya





Hazánkban nagyon sok ember szenved valamilyen szív- és keringési problémától. Nagyon dicséretes, ha valaki a betegség diagnosztizálását követően életmódváltásba kezd, de természetesen az volna a legideálisabb, ha a problémák kialakulása előtt módosítanánk az életvitelünkön, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket. Ahhoz, hogy testünk motorja egészségesen legyen képes működni, nagyon lényeges, hogy egészséges táplálkozzunk, rendszeresen mozogjunk, csak mértékkel fogyasszunk alkoholt és gyógyszereket, illetve ne dohányozzunk és hagyjunk fel mindenféle káros szenvedéllyel. Törekedni kell a kiegyensúlyozott élet kialakítására és az elegendő alvásra. Próbáljunk pozitívan gondolkodni, mert ezzel sok betegség, köztük a szívbetegség is elkerülhető.

Szívünk egészségéért sokat tehetünk, ha rendszeresen rozmaringot fogyasztunk. Ez a gyógy- és fűszernövény ugyanis értékes hatóanyagokkal - flavonoidok, keserűanyagok, cserzőanyagok, illóolaj - van tele. A rozmaringnak vérkeringést serkentő hatása van és biztosítani képes a jó vérellátást. Ez pedig az agy vérellátását, így az emlékezetet is javítja, fokozza a szellemi teljesítőképességet, illetve serkenti a koncentrációt. Ez a gyógynövény jó hatással van a szívműködésre, hiszen javítja a szívkoszorúér megfelelő keringését. Keringési elégtelenségnél is bátran alkalmazható. Reggel sokan kávéval próbálnak magukhoz térni és ébren maradni, pedig a rozmaringtea is hasonló hatással bír és még mellékhatása sincs. Tegyen egy csészébe egy teáskanálnyi gyógynövényt, öntse le 2 dl vízzel, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Egy kevéske mézzel is megízesítheti.

Rozmaringolajjal bőrünk vérellátását javíttatjuk. Hogyan készítsük? Egy befőttesüvegbe öntsön 3 dl mandulaolajat, majd adjon hozzá 4 dkg rozmaringlevelet. Három hétig semmi egyéb dolga nincs vele, csak naponta felrázogatni.

Egy másik szívvédő növényünk a galagonya, amely nagyon sokféle hatóanyagot tartalmaz, hiszen vannak benne flavonoidok, poliszacharidok, cserzőanyagok és C-vitamin. A galagonya védelmet nyújt a szív számára a káros szabad gyökökkel szemben, de szabályozni képes a vérnyomást, a szívritmust és erősíti a szívösszehúzódásokat. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik az érelmeszesedés és még a szívizmot is erősíti. A galagonya mint gyógynövény a szívkoszorúerek vérellátását is javítani képes, ezzel pedig a szív oxigénellátottsága fog javulni.

A galagonyateához öntsön le 2 dl forró vízzel egy teáskanálnyi galagonyát vagy virágos ágvéget. Hagyja állni 15-20 percig, majd szűrje le.

Szív- és érrendszerünket a galagonyaborral is karbantarthatjuk. Hogyan készítsük? Egy edénybe öntsön 1,5 liternyi vörösbort, majd adjon hozzá egy-egy maréknyi galagonyát, illetve szirmot és levelet. Tegyen az edénybe két teáskanálnyi szúrós gyöngyajkat és 5 teáskanálnyi citromfűlevelet. Hagyja a főzetet kihűlni, majd adjon hozzá ízlés szerint mézet. Ebből a szíverősítő itókából naponta akár két pohárral is megihat.

Amennyiben valakinek szívpanaszai vannak, először mindenképpen ki kell vizsgáltatnia magát. A galagonyakúra nem veszélytelen, főleg ha valaki saját magát kezdi el diagnosztizálni és gyógyítani. Bármilyen szívbetegsége van, a galagonya fogyasztását mindenképpen egyeztesse és beszélje meg kezelőorvosával!

Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az éltető hangaméz
  2017-07-20 23:42:29, csütörtök
 
  Az éltető hangaméz





A csarab egy alacsony növésű örökzöld félcserje, szépséges lila vagy rózsaszínes virágai fürtökbe rendeződnek. A virágok július és augusztus hónapban nyílnak. A növénnyel pusztákon, erdőkben és útszegélyek mentén találkozhatunk, de nemcsak hazánkban, hanem Ázsiában és Amerikában is megtalálható. A gyógynövény a hangafélék családjába tartozik. Népiesen nevezik még hangának, Erikának, vadciprusnak, angyalmetéltnek, csarabfűnek, közönséges csarabnak, avarhangának, télizöldnek, gyöngycsarabnak, parlagi fagyalnak, repcsényfűnek, cipornak és seprűvirágnak is. Ez utóbbi elnevezést talán onnan is kaphatta, hogy a szárai seprűszerűen elágaznak.

A csarab flavonokat, arbutint és cseranyagokat tartalmaz, de megtalálhatók még benne az enzimek, a szaponinok, illetve tartalmaz illóolajat, zsírt, nyálkát és keményítőt. Gyógyászati célokra a növény virágos hajtásvégeit lehet felhasználni.

A gyógynövény jó szolgálatot tesz epekőnél, vesekőnél, de a reumás és köszvényes panaszokat is enyhíteni tudja. A csarab izzasztó, vértisztító és altató hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény - pontosabban a belőle készült tea - vizelethajtó és fertőtlenítő hatással is bír, ezért hólyag- és vesebetegség esetén is érdemes kipróbálni. Alkalmazható még bélhurutnál és érelmeszesedésnél is. Egyes leírások alapján lázcsillapító hatásokkal is rendelkezik.

Hogyan készthetünk a gyógynövényből teát? Forraljon fel 4 dl vizet, majd adjon hozzá egy evőkanálnyi gyógynövényt. Hagyja állni legalább fél órán keresztül, majd a szűrést követően fogyasszon belőle étkezések előtt egy-egy pohárnyit. A teát lehet ízesíteni mézzel. Kúraszerűen alkalmazható körülbelül 3 hétig, majd egy hét szünetet szükséges tartani.

A virágok rengeteg nektárt tartalmaznak, amelyekből a hangaméz készül. A hangaméz jó szolgálatot tesz húgyúti fertőzések, prosztataproblémák esetén. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető az állandó vizelési inger. A méz tisztítja a vért. Ajánlható még akkor is a fogyasztása, ha állandó fizikai fáradtság vagy lelki lehangoltság lesz valakin úrrá. A pihentető alvást is biztosítani tudja. A méznek nincs nagyon édes íze, inkább kicsit fanyarabb ízvilággal rendelkezik. A hangaméz kezdetben zöldes színben pompázik, majd idővel barnás lesz a színe, amely tovább már nem változik. A méz rengeteg vitamint és enzimet tartalmaz, és nagyon jót tesz az emésztésnek, illetve csökkenti a gyulladásokat.

Forrás: Forrás: http://gyogyszernelkul.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Minden nap van valaki
  2017-07-20 23:36:55, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Az Élet Kiskönyve  
Várj türelmesen
  2017-07-20 23:34:54, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Az Élet Kiskönyve  
Kardvirágok a kertemből
  2017-07-20 23:32:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
A Cél
  2017-07-20 23:30:08, csütörtök
 
  A Cél

A Cél magában sose Felelet,
Csak híd az Idő partjai felett.

Egy pillanatban semmivé lapul,
Máskor felhőkből fölénk tornyosul.

Azt, hogy elérni milyen célt lehet,
Mindig az eszköz határozza meg.

A profán Cél nem ad erőt soha,
Lehet szülő - de mindig mostoha.

Ha van, akár irreális lehet;
Ha nincs - magunkhoz lettünk hűtlenek.

Vele is lehetek boldogtalan,
De nélküle - minden haszontalan.

Egyik Cél olykor másikon tapod,
A Cél nem végzet, csupán állapot.

Ha képes szétszakadni szakaszokra,
Csak profán sóvárgások bodzabokra.

Ha meg tud alkudni önfeladásra,
Kenyéradó gazdája sírját ássa.

A Cél magában sose Felelet,
Csak híd az Idő partjai felett.

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Békés Jövő lesz-e még?
  2017-07-20 23:28:54, csütörtök
 
  Békés Jövő lesz-e még?

Békés Jövő lesz-e még?
Kék marad-e még az ég,
Békés, boldog Családokra
Néz-e majd
A jövőbeli Ég?

Égig nőnek-e a fák?
Virágzik-e majd az ág?
Lesz-e még a mostaninál
Sokkal jobb hely
Majd a nagyvilág?

Lesz-e a világ kerek?
Lesznek boldog emberek?
Egészségesen fejlődnek
Szüleikkel
Majd a gyerekek?

Békés Jövő lesz-e még?
Ami jó, számít-e még?
Sivár extrémségek helyett
Felnőttséget
Ád-e még az Ég?

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blogspot.hu

 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Hol volt, hol nem volt...
  2017-07-20 23:27:07, csütörtök
 
  Hol volt, hol nem volt...

Hol volt, hol nem volt
Három király bandukolt,
Amíg meg nem lett teremtve,
A Lét is csak Mese volt...

Vajon ki vagyunk találva,
Vagy csak Létbe vagyunk zárva?

Végtelen-e az Akol?
Amit képzeletünk teremt,
Él-e másutt,
Valahol?

Anyag csupán a Végtelen,
Vagy maga a Töméntelen?

Hol volt, hol nem volt,
Szabólegény bandukolt,
Amitől a világ jobb lett
Mindig,
Mindig
Mese volt!

Valahol,
Valahol..
Amit az Élet
Megteremt,
Az mindig él -
Valahol...

Az anyag sehol sem dalol,
Pedig zene szól -
Valahol...

Hol volt, hol nem volt,
Régi világ haldokolt,
Azóta is azt képzeljük,
Hogy mindez csak
Mese volt.

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blogspot.hu

 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 47 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.