Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Így készíts házi szörpöt pofonegyszerűen
  2017-07-04 14:03:23, kedd
 
  Így készíts házi szörpöt pofonegyszerűen: főzve, hidegen, tartósítószer nélkül!

Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!

A siker garanciája a makulátlan tisztaság

Módszeresen tisztítsd meg a befőzéshez használt valamennyi eszközt és ne feledkezz meg a munkaterületről sem. A kiválasztott teljesen ép üvegeket és csavaros tetőket a legkönnyebben mosogatógépben fertőtlenítheted. Ennek hiányában mosogasd el őket forró mosószeres vízzel, majd egy nagyobb edényben forralt vízben sterilizáld negyedórás főzéssel, végül tiszta konyharuhára borítva hagyd lecsöpögni, megszáradni. Eltörölgetni tilos, mert a ruháról az üvegekbe kerülő legparányibb szennyeződés is a szörp romlását eredményezheti, és többórás munkád mehet veszendőbe a penész által.






Üvegek és fedelek

A befőzőszezonra érdemes félretenni néhány olyan (általában nem visszaváltható) széles szájú gyümölcsleves üveget, amelyik csavaros fémtetővel záródik. Használhatsz csatos üvegeket is, ezeknél ne felejtsd el kifőzni a gumigyűrűt.
Még a sterilizálás előtt ellenőrizd, hogy a csavaros fedél mentes-e a rozsdától és nem nyomódott-e be a belső felszínén a szigetelőréteg. Ha a vízzel megtöltött üveg fejre állítva nem ereszt, akkor légmentesen záródik. Ellenkező esetben keress másik fedelet. Fontos, hogy ugyanannyi ,,karom" (menet) legyen rajta, mint az üveg száján.
A befőzés végén az üvegeket celofánnal is lezárhatod. Nedvesítsd be, hogy tökéletesen az üveg szájára tapadjon. Ha a csavaros fedél alá folpackot teszel, nagyon ügyelj rá, hogy ne csavarodjon meg, mert ez megnyithatja az utat a romlás felé.






Érett gyümölcs - kevesebb cukor

Lédús, tökéletesen érett, de még nem erjedő vagy túlpuhult gyümölcsöket vásárolj. A szezon végén zamatosabb, több vitamint tartalmazó és édesebb alapanyagokkal dolgozhatsz, amelyeket kevésbé szükséges ízesíteni.
Finomított kristálycukor helyett kipróbálhatsz mézet, nádcukrot vagy juharszirupot, a fogyókúrázókra és a cukorbetegekre tekintettel pedig édesítőszereket használhatsz.
Hidegen kevert szörp

Daráld le a gyümölcsöt paradicsomdarálón, majd hagyd lecsepegni szűrőn vagy tüllzacskóban. (Így nem kerülnek a lébe pl. a málna és a ribizli apró magjai, ráadásul a gyümölcshúst elteheted lekvárnak.) A lecsepegett lét szükség szerint forralt vízzel hígíthatod és a recepted előírását követve édesítheted. Pihentesd hűvös helyen egy napig, és időnként keverd át, hogy a cukor jól feloldódjon. Nyersen a legtöbb hasznos anyag a szörpben marad, és télen is élvezheted a gyümölcs friss ízét. A romlását tartósítószerrel előzheted meg.






Főzött szörp

Darálásra nincs szükség, elég, ha összezúzod a gyümölcsöket villával vagy krumplitörővel. Töltsd egy nagy uborkás üvegbe, kösd le vászondarabbal, és tedd langyos helyre. A gyümölcs előbb habos lesz, majd kb. egy hét múlva kiforrja magát. Ezután szűrd át, és hígítsd a lét kb. fele mennyiségű vízzel. Adj hozzá literenként 1 kg cukrot, jól keverd el, és forrald lassú tűzön kb. 10 percig. Forrón töltsd a sterilizált üvegekbe, kötözd vagy zárd le, végül tartósítsd száraz dunsztban vagy állítsd fejre az üvegeket 5 percre. Ennél a módszernél a hőkezelés és a sok cukor miatt nincs szükség tartósítószerre.

Amit a tartósítószerekről tudni kell

Mióta a kutatások kimutatták a szalicil egészségkárosító hatását, az élelmiszeriparban betiltották a használatát, de a kereskedelemben még kapható. Ha a nagyi receptje miatt ragaszkodsz hozzá, akkor az üveg lezárásakor, két réteg benedvesített celofán, esetleg folpak és a csavaros tető közé szórj belőle egy késhegynyit: a hatását így is kifejti, de nem érintkezik a lével.

A szalicil helyett ajánlott nátrium-benzoát is megvéd a penészesedéstől és az erjedéstől. Ebből legfeljebb 1,5 g (egy csapott kávéskanálnyi) kell 1 liter léhez.
A nagyüzemileg tartósított termékek összetevői között szereplő szorbinsav (E 200) a természetben a madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében fordul elő. Ezt a bioboltban, webáruházban bárki által elérhető tartósítót a szakemberek teljesen veszélytelennek ítélik, és világszerte engedélyezik. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését, de nincs csíraölő hatása, ezért használatakor még fokozottabban ügyelj a steril tisztaságra.






Sokáig szép szín

Az állás során a színekért felelős pigmentek még a nyers szörpben is fokozatosan lebomlanak, és a lé fakulni kezd. A folyamat nem megállítható, azonban lelassítható citrom- vagy borkősav hozzáadásával. Ezek az adalékok nem mérgezőek, de ha idegenkedsz tőlük, akkor kb. 3 literenként 1/2 db citrom levével helyettesíthetőek.

Török Zsuzsa Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Hurrá, itt a málnaszezon!
  2017-07-04 13:33:55, kedd
 
  Hurrá, itt a málnaszezon!
Tippek a kedvenc nyári bogyós gyümölcsünkhöz

Te sem tudsz ellenállni a nyár csábítóan illatozó édes gyümölcsének? Akkor nem valószínű, hogy ráunsz nyersen, de egészen augusztusig sokféle finomságot is készíthetsz a hazai termésből.

Mikor érett?

A málna csak éretten szüretelhető, mert nem utolérő. Akkor szedd le a bokorról a már teljesen megszínesedett bogyókat, amikor könnyen lehúzhatók a szárukról, de húsuk még kemény és nem mállik szét az ujjaid között.






Meg kell-e mosni?

A bokron növekvő bogyók nem érintkeznek a földdel, ezért a málnát nem szükséges megmosni, csak átválogatni és a megnyomódott vagy penészes szemeket kidobni. Ha mégis ragaszkodsz a mosáshoz, akkor nagy szűrőben finoman mozgasd át egy tál vízben, nehogy összetörjön. Végül csepegtesd le és a felhasználástól függően konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni.

Lehet-e tárolni?

A legjobb, ha azonnal elfogyasztod vagy feldolgozod, mert a kényes gyümölcs a melegben akkor is gyorsan romlásnak indul vagy penészedni kezd, ha épségben sikerült hazaszállítanod. Szükség esetén az átválogatott szemeket tálcán egy rétegben szétterítve beteheted a hűtőbe egy rövid időre, vagy a mélyhűtőben gurulósra fagyaszthatod télire.

Felhasználási lehetőségek

A málnát a legegyszerűbben önmagában, fagylalttal vagy hideg görög joghurttal kínálhatod. A piros szemek látványra és ízre egyaránt jól illenek pohárdesszertekbe, pudingokba, tiramisuba, sütemények és torták töltelékébe, édes felfújtba, sőt gyümölcs- és friss zöldsalátába is. Ezenkívül készíthetsz belőlük habot, pürét, turmixot, smoothie-t, házi fagyit vagy krémlevest, szörpöt, dzsemet, lekvárt és zselét.






Jó, ha tudod

A málnában termelődő természetes gyümölcssavak panaszokat okozhatnak az érzékeny gyomrúaknak. A hisztamin-intoleranciával küszködők legyenek elővigyázatosak a piros bogyókkal!
3 különlegesség málnával

Fedezd fel a málna új oldalát - az édességeken túl!

Csípős málnaszósz húsokhoz

Hússütés után a serpenyőben visszamaradt zsiradékon párolj meg 3 gerezd felszeletelt fokhagymát, 1 fej felkarikázott salotta hagymát és 1 db kicsumázva felszeletelt piros csilipaprikát. Öntsd fel 2 dl frissen kinyert cukrozatlan málnalével, és forrald be közepes tűzön 10-15 perc alatt. Végül forgass bele kb. 10 dkg gurulós málnát. Szenzációs pl. rozé kacsamellhez és vadhúsokhoz.






Málnaecet egyszerűen

Tegyél széles szájú csavaros vagy csatos üvegbe 30 dkg átválogatott érett málnát, és önts rá 5 dl 5%-os borecetet. Lezárva hagyd állni napos helyen, pl. a konyhaablakban 14 napig. Ezután öntsd le róla a folyadékot, forrald fel, majd miután kihűlt, töltsd vissza az üvegben maradt málnára. Házi málnaecetedet friss zöldsaláták öntetéhez vagy pikáns szószok ízesítéséhez használhatod.






Málnás-márványsajtos saláta

25 dkg madársalátát, bébispenótot vagy saláta mixet forgass össze 4 dkg megpirított dióval és 20 dkg felkockázott márványsajttal. Turmixolj össze 25 dkg málnát néhány szem kivételével 2 ek málnaecettel, 1 tk cukorral és 4 ek olívaolajjal, majd ízesítsd sóval, borssal. Végül csepegtesd meg a salátát egy kevés öntettel, és díszítsd a félretett málnával. A maradék öntetet külön kínáld hozzá.

Málnás-kecskesajtos saláta

Hozzávalók

Hozzávalók:
1,5 fej zöldsaláta
0,5 fej lollo rosso saláta
1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
10 dkg kecskesajt
25 dkg málna
4 evőkanál méz
2 evőkanál szezámmag
A díszítéshez:
bazsalikomlevél

Elkészítés: A salátát szétbontjuk, megmossuk és megszárítjuk. A leveleket falatnyi darabokra tépjük, majd tálba
tesszük. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, a leöblített málnát, és az egészet összekeverjük.

Az így kapott vegyes salátát tálkákba osztjuk. A sajtot nagyobb darabokra vágjuk, a szezámmagot pedig a mézbe keverjük. Mindegyik adagot megszórjuk a sajttal, rácsepegtetjük a mézes keveréket, végül bazsalikomlevéllel díszítjük.

Megjegyzés

Fotó: AS
MME






Török Zsuzsa Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Kétsajtos rakott cukkini
  2017-07-04 13:24:09, kedd
 
  Kétsajtos rakott cukkini

Hozzávalók

4 db cukkini (zsenge)
1 csokor petrezselyem
1 ek szárított kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
3 db tojás
20 dkg mozzarella
10 dkg ementáli sajt
3 dkg liszt
2,5 dl tej
1 dl tejszín
2 ek olívaolaj
2 dkg vaj

bors

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, levágjuk a végeit, majd felkarikázzuk. Félreteszünk néhány karikát a díszítéshez, majd a többit 2 ek felforrósított olajban, a felaprított petrezselyemmel és a kakukkfűvel együtt 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd pároljuk további 2 percig. Ezután leszűrjük.
Villával felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet és a lereszelt ementáli felét, végül a tejet és a tejszínt. A keveréket sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Kivajazott üvegtálba rétegesen lerakjuk a cukkiniszeleteket és a felszeletelt mozzarellát. Ráöntjük a tojásos keveréket, a tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd feldíszítjük a félretett cukkinikarikákkal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük, amíg a teteje aranyszínű lesz.





Íme a recept videón:

Link

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ricotta krém friss gyümölcsökkel
  2017-07-04 13:20:20, kedd
 
  Ricotta krém friss gyümölcsökkel

Hozzávalók

20 dkg ricotta
0,5 dl cukrászhab
2 db narancs
2 ek narancslikőr (Grand Marnier )
10 dkg eper
10 dkg ribizli
10 dkg málna
1 tk reszelt citromhéj
25 g nádcukor
2 ek kristálycukor
4 tk csokireszelék


Elkészítés

Egy tálban összekeverjük a ricottát, a cukrászhabot, a citromhéjat és a cukrokat, majd a robotgép habverőjével krémesre keverjük.
A gyümölcsöket megmossuk, megszárítjuk. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük és felkockázzuk, az epret kisebb darabokra vágjuk, a ribizlit leszemezzük, majd a gyümölcsöket szétosztjuk a kelyhekben, és leöntjük a likőrrel. Befedjük a ricotta krémmel, majd egy órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor meghintjük a csokireszelékkel.





Megjegyzés

Gyermekeknek likőr helyett, gyümölcs vagy citromsziruppal készítsük. A krém önmagában, de piskóta v. Savoyardi babapiskótával együtt is nagyon finom. A gyümölcsök -josta, piros-fekete ribizli, eper a saját kertünkből került felhasználásra. is
buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Citromos csirkemell kapribogyóval
  2017-07-04 13:17:19, kedd
 
  Citromos csirkemell kapribogyóval

Hozzávalók

olívaolaj
liszt

bors
2 db csirkemell
1 db citrom leve
2 dl tejszín
1 üveg kapribogyó
petrezselyemzöld


Elkészítés

A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, felhevített olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk, majd kivesszük.
A visszamaradt olajat felöntjük a tejszínnel és a citrom levével, majd hozzáadjuk a kapribogyót is. Összeforraljuk, és, ha kissé besűrűsödött, visszatesszük bele a csirkemelleket, és meglocsoljuk a mártással. Salátával vagy rizzsel tálaljuk.





Megjegyzés

A kapribogyó különleges íze igazán ellenállhatatlanná teszi ezt az ételt!
Noémii244

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Zöld minestrone
  2017-07-04 13:14:57, kedd
 
  Zöld minestrone

Hozzávalók

Hozzávalók:
20 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
20 dkg brokkoli
10 dkg medvehagymás gyufatészta (sima tészta is tökéletes)
6 levél bazsalikom
3 szál újhagyma
4 evőkanál parmezán
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só (ízlés szerint)
1 csipet frissen őrölt feketebors
1,5 l víz


Elkészítés

Elkészítés: Fagyasztott alapanyagokkal dolgoztam ebben az esetben, de lassan már frissekre is szert tehetünk a piacon. Egy edényben 2 evőkanál olívaolajon 2-3 perc alatt megpároljuk egy kicsit a zöldségeket.

A bazsalikomot felaprítjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk, és az előbbiekhez adjuk. Sózzuk, borsozzuk az edény tartalmát, felöntjük vízzel, és közepes lángon maximum 25 percig főzzük. Hozzáadjuk a tésztát, és további 10 percig főzzük.

Tálaláskor egy púpozott kanál parmezánnal megszórjuk a tányérunkban gőzölgő levest!





Megjegyzés

Valami zöldre vágytam. Köztudott, hogy az étel színe pozitív hatással van a hangulatunkra, szervezetünkre. Úgy tartják, hogy a zöld ételek a legjobb méregtelenítők magas klorofill és rosttartalmuk révén. Számtalan jótékony hatással bír a zöld színért felelős vegyület: vértisztító hatású, stresszcsökkentő, máj működését pozitívan befolyásoló. Alacsony energiaszintre, cukorbetegségre, csontritkulásra, rákbetegségekre is jó hatással van.

A minestrone levesre térjünk vissza. Ez egy olasz zöldségleves, mely szinte minden háztartásban az évszaknak és az éppen otthon lévő alapanyagoknak megfelelően változik. Tájegységenként más-más jellegzetességgel bír. Általában paradicsommal készül, van ahol tészta nélkül kerül az asztalra. Ez most egy Boldog Kuktá
BoldogAgi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mosolygós, jó napot!
  2017-07-04 13:04:48, kedd
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Szép napot, vasárnapot!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 417 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 723
  • e Hónap: 6305
  • e Év: 122958
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.