Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Grátz Endre, a győri halálügyész
  2017-08-31 06:27:54, csütörtök
 
  Békés Márton:Grátz Endre: ,,halálügyésztől" brókerbotrányig

A Győr-Sopron megyei megtorlás ügyésze 25 évesen már akasztatott, de egy év múlva félreállították. Később Gelka-vezérként, majd szolárium-tulajdonosként tűnt fel. Hét hős kivégzése terheli lelkiismeretét.

Grátz Endre Nagykanizsán született 1932-ben. A pécsi jogi egyetem elvégzése után azonnal állást kapott a Győr-Sopron megyei ügyészségen, a forradalom előtt három hónappal. Minden bizonnyal rendszerhű ügyészségi nyomozó és előadó volt, hiszen 1957 tavaszán politikai ügyésszé nevezték ki. Egy évvel később úgy minősítették, mint aki - különösen a politikai bűncselekmények tekintetében - átlagon felül végzi munkáját, ráadásul ,,komoly segítséget nyújtott a politikai osztály vizsgálói részére", sőt több ügyet maga kezdeményezett. Vádképviseletét úgy jellemezték, mint amely ,,határozott, harcos [...] vádbeszédei politikailag megalapozottak".

A mindössze 25 éves Grátz az északnyugat-dunántúli megtorlás emblematikus pereiben kapott főszerepet. A frissdiplomás, igencsak keveset futott ügyész nagy elánnal vetette magát a vádhatósági munkába és rögtön a korszak kiemelt - ugyanis az ,,ellenforradalmi" narratívát bizonyítani hivatott - konstrukciós perében kapott főszerepet. Az 1956. október 26-i mosonmagyaróvári mészárlást követő népítélettel kapcsolatos eljárásról van szó: a megtorlógépezet működtetői ezzel akarták alátámasztani a ,,fasiszta és lumpen elemek" 1956-os lincseléséről szóló koholmányukat, amely évtizedekig a kádári propaganda fő csapásiránya lett. Nem volt tehát mindegy, kire bízzák a vád képviseletét! A sortűzben több mint százan haltak meg, a tettesek közül három főn vett halálos elégtételt a tömeg.

A mosonmagyaróvári határőrlaktanya előtti sortűz és a bent történt népítélet ügyében a Gyepes István vezette tanács 1957. június 10-én hozott ítéletet. A Győrben lefolytatott tárgyaláson Grátz hat vádlottra kért (és kapott) halálbüntetést - miután ezzel bekerült az egy ügyben legtöbb legsúlyosabb ítélet kiszabását követelő ügyészek közé, kiérdemelte a ,,halálügyész" nevet. Az év végén a Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiumán, Ledényi Ferenc hadbíró ezredes vezetésével megtartott másodfokú tárgyaláson a helybenhagyott büntetések még egy halálos ítélettel szaporodtak. Az 1957 utolsó napján és 1958. január idusán végrehajtott összesen hét halálos ítélet közül a közvéleményben kettő maradt meg legélesebben: Földes Gábor színpadi rendezőé és Gulyás Lajos református lelkészé. Rajtuk kívül a győri forradalomban való részvételéért ölték meg Tihanyi Árpád tanárt, Kiss Antal fűtőt, Weintráger László segédmunkást, valamint Cziffrik Lajos és Zsigmond Imre földműveseket. A halálukat törvényesítő Ledényi-tanács rajtuk kívül még húsz forradalmárt küldött bitófára, amellyel a kádári megtorlás legtöbb halálos ítéletét hozó hadbírája lett.

Mi sem bizonyítja jobban a mosonmagyaróvári per konstruált voltát, minthogy a ,,Földes Gábor és társai" nevezetű eljárásba a címadó elsőrendű vádlottat később kapcsolták be. A pályáját a józsefvárosi Kálvária téri bányászszínház-igazgatójaként kezdő, majd a győri Kisfaludy Színházat hat évig dirigáló - Angyalhoz és Nickelsburghoz hasonlóan - zsidó hátterű, nemzeti baloldali Földes Győrből érkezett fehér zászlóval a mosonmagyaróvári laktanya elé, ahol a tömegbe lövés után érthetően elszabadult indulatokat akarta lecsillapítani. Csakúgy, mint Levél község kálvinista lelkésze, Gulyás Lajos, aki a nép által elfogott négy határőrtiszt egyikét kimenekítette a tömegből (ő később tanúskodott is a vádlott mellett). A zsenge ügyész mégis így beszélt róla: ,,ez az ember gyűlöli a népet, gyűlöli a szocializmust, és a rohadt régi világot akarja visszaállítani. Népünk sújtson le az árulóra és halállal büntesse meg gaztettéért!"

A részben csornai kötődésű Grátz az ottani ,,ellenforradalmi bűncselekmények" felderítésében és felelősségre vonásában is aktívan rész vett: a vádat képviselte a forradalmi közigazgatás vezetéséért és a november 4-ét követő ellenállásért perbe fogott Székely Sándorral szemben 1957 áprilisában. Székelyt a rádió által is közvetített, halálbüntetést indítványozó vádbeszédében egyenesen ,,fasiszta fenevadnak" nevezte, akit csak a szovjet csapatok akadályozhattak meg abban, hogy a csornai kommunistákat kivégeztesse. Az ügy első- és másodfokon is életfogytiglannal zárult, Székely végül az 1963-as amnesztiával szabadult. Koncepciózusan kidolgozott ügyészi elképzelésre utal, hogy Grátz úgy a mosonmagyaróvári perben, mint a csornai ügyben a határőrök megölésének és a nyugati határ ausztriai fegyveresek előtti megnyitásának szándékát rótta fel a vádlottaknak. (Jobbágyi Gábor: ,,Ez itt a vértanúk vére" - Földes Gábor és társai pere. In: Bűn és bűnhődés. I. kötet: Győri tanulmányok. Győr 2000. 85-109. és Szalay Balázs: Csorna az 1956-os forradalom idején. In: Kisalföldi Szemle 2012/2. 110-134.)

Bár 1957-ben alapvető szerepe volt a Győr-Sopron megyei megtorlások ítélkezésében, 1958 májusában váratlanul pártfegyelmit kapott ,,korábbi [?] erkölcstelen életmódja" miatt, majd Veszprémbe helyezték át, győri beosztásának megfelelő pozícióba. Ám négy hónap múlva erkölcsi alkalmatlanságára hivatkozva innen is elbocsájtották, és soha többé nem engedték visszatérni az igazságszolgáltatás területére. Hogy az idézett, 1958 februárjában kelt áradozó minősítés és a májusi áthelyezés, illetve a decemberi szélnek eresztés között mi történt, csak találgathatunk. Végleges kizárása talán összefüggésben állhat azzal a jelentéssel, amely szerint 1958-ban eljárás alatt álló személlyel barátkozott - kétségkívül azzal az általa elfogatott ,,csornai ellenforradalmárral", akinek unokatestvére (szül. Perlaki Zsuzsanna) éppen a felesége volt.

Dr. Grátz ügyészi pályafutása mindössze 26 évesen ezzel befejeződött. Bő évtizeddel később, 1969-ben a volt győri vádrekorder a Gelka budapesti profiliroda-vezetőjeként tűnik fel a lapok háztartásigép-szerelési rovatainak végén, ám egy év múlva már a cég vállalkozási irodájának élén áll, 1975-ben pedig a karbantartó állami vállalat főosztályvezetői székében találjuk. Aztán az 1980-as évek butikhulláma idején - legalábbis a szájhagyomány szerint - megnyitotta a Petőfi utca legendás Simeoni-üzletét. (A késő kádári újburzsoázia ikonikus divatboltját a társadalom többsége a Linda-sorozatból ismerhette csak, hiszen a ruhadesign ,,a Simeoniból" származott.) A rendszerváltoztatás idején a Keravill nyugdíj előtt álló vezető munkatársaként vett részt korábbi anyacége privatizációjában, amelynek során 1992-ben üzlettársa megpuccsolásától sem riadt vissza. Amint 1957-ben a halálos ítéletről szóló vádak megfogalmazásában, úgy a kilencvenes évek elején a budapesti szoláriumok megnyitásában is az elsők között volt.

Neve legközelebb 2005-ben került elő érintőlegesen a sajtóban, amikor kiderült: a(z ex)felesége által 1990-ig tulajdonolt Simeoni cég jogutója az az El Zor Kft., amelynek élén Hasan el Abed áll. A szíriai pénzváltó többek között az - egykor Medgyessy Péter által vezetett - Inter-Európa Banktól 6,2 milliárd forintot vett fel, s ezért a Kulcsár Attila nevével fémjelzett brókerbotránnyal összefüggő, K&H Equitiesnél történt pénzmosással és sikkasztással vádolták. A probléma csak az, hogy a férje nevét a napi napig viselő (telefonban rendkívül segítőkész) asszony több mint negyven éve elvált a férfitól, a cég ügyvezetője pedig ekkoriban már valójában leánya, Szimeonidisz Zsuzsanna volt, akiről a híres divatáruház annak idején nevét kapta. A városi legendákkal terhelt és a sajtó által alaposan összekuszált ügyben nem segíti a tisztánlátást, hogy Hasan el Abed próbaidővel megúszta, társtettes testvérét elnyelte a szíriai polgárháború, a 84 éves győri ,,halálügyész" pedig a fővárosban háborítatlanul várja élete beteljesedését.

Győr rettegett ügyésze összesen hét halálos ítéletet indítványozott, amelyből hatot végrehajtottak, sőt még eggyel ki is egészítettek, amelyhez ilyenformán eljárási tekintetben szintén köze van. Nincs nyoma annak, hogy tetteit megbánta volna. Földes Gábor, Gulyás Lajos és öt társuk hatvan éve halottak.

Békés Márton
latoszogblog.hu
2017.08.29.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ságvári Endre után Szent Márton
  2017-08-30 04:06:20, szerda
 
  A nyaram nagy részét azzal (is) töltöttem, hogy összegyűjtöttem, felkerestem és lefotóztam a mosonmagyaróvári járás szakrális kis emlékeit. Eddig, a 26 településből 21-ben jártam. A kutatómunka során sokszor használtam különböző utcajegyzékeket. Legnagyobb meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy még mindig találni, mára már tiltott, nem tanácsolt, nem javasolt, ... közterületi elnevezéseket, melyek megváltoztatásáról különben törvény is rendelkezik. A legmegmosolyogtatóbbat Halászi ábc-ben lévő utcajegyzékében találtam. Abban a Ságvári Endre utca után a Szent Márton utca következik.

A járás alábbi településein máig megtalálhatók például az alábbi utcanevek:

Dunasziget: Április 4.

Halászi: Felszabadulás,Ságvári Endre

Kimle: Felszabadulás

Kisbodak: Felszabadulás

Mecsér: Felszabadulás

Rajka: Ságvári Endre, Mező Imre

Mosonmagyaróváron is vannak még különben vitatható elnevezések, ha csak az Úttörőre, a Határőrre vagy a Gorkijra, annak teljes életútjára gondolok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os utak a nyári szünetben
  2017-08-29 04:13:16, kedd
 
  A héten vége a nyári szünetnek. Szeptember 1-jén, pénteken kezdődik a tanév. Az elmúlt időszak '56-os útjai a következők voltak: Kisbér (Komárom-Esztergom megye), 1956-os kiállítóhely (2016), Alsóörs ( Veszprém megye) 1956-os vöröskőből készült emlékhely megtekintése, Nagycenk, ( Győr-Moson-Sopron megye) Rokop József sírjának és Olaszfa ( Vas megye) Tihanyi Árpád emlékművének (2016) felkeresése.

Idehaza még június 15-én rendeztem egy szabadtéri kiállítást, '56 a Kult Utcán címmel, ahol az emlékévben megjelent könyveket, kiadványokat mutattam be.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy lánglelkű forradalmár emléke
  2017-08-28 05:37:33, hétfő
 
  Obersovszky Gyuláról szóló 2017-es kiadású könyvet olvasok. Címe: Üvöltök fájón a kor bajaival
Benne 1956 Hősének versei,beszédei,írásai;kortársak vallomásai az igazság elkötelezett hívéről.

Obersovszky Gyula: Én meghalok, de mégis élünk

Én meghalok, de mégis élünk
fáklyaként az éjszakában égünk

Hitemet a föld sava se marja
hitemet a sarjadó fű vallja

Virágot is növel majd a kedvem
szellő szórja szirmait felettem

És mert dalom bennszorult szívemben
daloljatok emberek helyettem

Obersovszky Gyula, az 1956-os ( október 26,27,30,31, november 1,2,3,6) Igazság című újságját 1990-ben újraindította. Ekkor ( 1990. október 18.) jelent meg benne dupla oldalon
A mosonmagyaróvári sortűz című írás. Írta: Upor Péter.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még lehet az 1 %-ra pályázni
  2017-08-27 06:57:11, vasárnap
 
  Akár 1956-os kiadványra,rendezvényre, egyébre is lehet még pályázni a mosonmagyaróvári
"Pályázat 1%" című pályázaton. Részletek a város honlapján.( mosonmagyarovar.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1956-os emlékhelyeken augusztus végén
  2017-08-26 07:23:14, szombat
 
  Pénteken Nagycenken és Sopronban, szombaton Olaszfán, Ostffyasszonyfán és Szilben fotóztam 1956-os emlékhelyeket.

Nagycenken Rokop József sírját

Sopronban 2016-os emlékművet

Olaszfán 2016-os Tihanyi Árpád emlékművet

Ostffyasszonyfán kopjafát

Szilben 2016-os emlékművet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rokop József emlékezete
  2017-08-25 05:39:34, péntek
 
  Rokop József (1924-2006) a Szigethy Foundation Pittsburgh alapítója, a győri '56-os emlékmű adományozója (1993), a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum állandó '56-os kiállításának támogatója (1996) alapítványán keresztül, mely sajnos 2017. március 1. óta az őszi nagy kiállítás lebontásával nem került visszaállításra, így a múzeum látogatói nem ismerhetik meg Mosonmagyaróvár 1956-os történelmét.

Síremléke Nagycenken található. Ma felkeresem az ő nyughelyét is.

Élete jutalma Istennél van - 2007.08.07.

A nagycenki temetőben, szülőföldjén helyezik holnap örök nyugalomra Rokop József hamvait. A megtorlás elől Amerikába menekült mérnök ajándékaként készült - többek között - a győri ötvenhatos emlékmű, a Golgota.
Rendíthetetlen elkötelezettséggel ápolta 1956 emlékét, 1990-től rendszeresen támogatta az életben maradt áldozatokat, a mártírok hozzátartozóit. Rokop József számára a forradalom és a szabadságharc megélt valóság volt: a Dunántúli Nemzeti Tanács tagjaként kellett menekülnie a megtorlás elől.

- Amerikában telepedett le, s miután biztos megélhetést teremtett magának, segítette a magyar menekülteket, tanúságtevő előadásokkal ismertette meg az amerikaiakkal ötvenhat őszének valós eseményeit - emlékezett Tihanyi László, a Rokop József által létrehozott alapítvány kuratóriumának utolsó vezetője. - Hazatérése után kezdeményezésére kilencventől a győri események emléknapján, október huszonötödikén a Nemzeti Parasztpárt egykori székházában tartottuk Győrött a megemlékezéseket. Az ünnepi alkalmon adta át az alapítvány támogatását a forradalom kárvallottjainak.

Tihanyi László megemlítette, hogy akik hozzátartozó nélkül hunytak el, azoknak Rokop József síremléket állíttatott, illetve ő és a családja adományaként készült el 1993-ban a Bisinger sétányon a Golgota, ötvenhat győri mementója.

- A magyar szabadságharc mártírjainak párizsi emlékműve csodálatos és megrendítő alkotás. Fényben ragyog, de árnyékot is vet. Rokop József és felesége ezt vette észre, benne azokat az embereket, akik a legtöbbet, szeretteiket, támaszukat veszítették el, pótolhatatlanul és örökre. Rokop József mondta ki először, hogy a hátramaradottakat segíteni kell. Tihanyi Árpád fiaként, a családok, valamennyi támogatott nevében mondom: köszönjük. A jutalom - hitünk szerint - Istennél van!

A határozott időre - tíz évre - létrehozott Szigethy Attila Alapítvány ötlete 1990 tavaszán fogalmazódott meg, amikor a Pittsburghben élő mérnök dr. Erdélyi Iván ügyvéd Kisalföldben megjelent, az ötvenhatos győri eseményekkel kapcsolatos felhívására jelentkezett és a támogatását ajánlotta.

- Rokonszenvesek voltak egymásnak már az első alkalommal. Így hamarosan barátság alakult ki Rokop József és a férjem között. Teljesen hasonló volt a lelkületük - állapította meg érdeklődésünkre dr. Erdélyi Iván özvegye. - A gyakori telefonbeszélgetések és az alkalmi találkozások csak mélyítették ezt a kapcsolatot. Olyan emberek voltak mindketten, akik a szavakon túl tettekkel is bizonyították elkötelezettségüket a mártírok és a megalázottak iránt.

Hazatért

Rokop József súlyos betegség stációit végigjárva tavaly július 26-án hunyt el az Egyesült Államokban. A család kérésére hamvai egy év múltán kerültek Magyarországra. Temetése holnap délután 4 órakor lesz a nagycenki temetőben.

Gülch Csaba
kisalfold.hu
2007.08.07.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tisztelgés Tihanyi Árpád (1916-1957) emléke előtt
  2017-08-24 05:46:28, csütörtök
 
  Tihanyi Árpád 1956-os mártír emléke előtt lesz módom fejet hajtani szombaton az ötvenhatos emlékévben Olaszfán állított emlékműve előtt.


A zubbonyba varrva találták meg a búcsúlevelet - Olaszfa emléket állított '56-os hősének

Olaszfa - Az 1956-os forradalom és szabadságharcról megemlékezni hatvan évvel később nem olyan egyszerű feladat. Ennyi idő alatt elhalványul az emlékezet, a forradalom résztvevői és tanúi közül egyre kevesebben vannak már közöttünk.

Sajnos az akkori események megtorlásaként rengetegen kerültek bíróság elé, kirakat-perekben döntöttek sorsukról, az ítéletek többsége halálbüntetés volt. A koncepciós perek célja, a társadalom különböző rétegeinek elrettentése, megfélemlítése és megsemmisítése volt.

Landor Gyulának, Olaszfa polgármesterének gondolatai voltak ezek az október 23-án,vasárnap tartott megemlékezésen és emlékkőavatáson. Ezen a napon az olaszfaiak elsősorban ünnepelni gyűltek össze, ünnepelni és tisztelegni az akkori hősök előtt, akik szót mertek emelni a szabadságért, fellázadtak az elnyomás, az idegen hatalom irányítása ellen.

A hősök egyike volt az olaszfai kötődésű Tihanyi Árpád is. Felesége, Mária Olaszfán született. Férje kivégzése után ruháit Olaszfára, testvére családjának adta oda, hogy segítse őket. Egyik zubbonyba varrva testvére megtalálta Tihanyi Árpád búcsúlevelét, melyet kivégzése előtt családjának írt. A levél megható búcsú szeretett feleségétől és két kicsi fiától, de egyben a forradalmárok indítékainak, céljainak, lelkületének megrendítő bemutatása is.

A történetről két évvel ezelőtt szerzett tudomást a falu lakossága, prof. dr. Seregi János nyugalmazott egyetemi tanár, állatorvos professzor segítségével. 2015. november 4-én Tihanyi Árpád fia, László mondta el az olaszfai ünnepségen a forradalmár édesapa, és az Olaszfán megtalált levél történetét.

Akkor a falu vezetése elhatározta, hogy emléket állítanak Tihanyi Árpádnak, és rajta keresztül minden, az életet, családját szerető, mégis a mártírhalált hősiesen vállaló '56-os forradalmárnak, akikre méltán lehetünk büszkék az igazság, a nemzet, a hit melletti bátor kiállásuk miatt. Az emlékművet Takács Győző keramikus iparművész készítette el.

A megemlékezés a település közösségi házában kezdődött az Orfeum színpad műsorával. A helyi fiatalok verses megemlékező összeállítása felidézte a hatvan évvel ezelőtti eseményeket. Majd az ünneplők közösen kivonultak az emlékkőhöz, ahol V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott avatóbeszédet.

Takács Győző alkotását az államtitkár úrral Tihanyi László, a mártír fia leplezte le. A tisztelet és emlékezés koszorúit helyezte el V. Németh Zsolt államtitkár; Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke; a Tihanyi család nevében Tihanyi László; Landor Gyula, Olaszfa polgármestere; prof. dr. Seregi János nyugalmazott egyetemi tanár, állatorvos professzor; valamint Takács Győző keramikusművész. A megemlékezést vers és a gyerekek produkciója zárta.

Az olaszfaiakat immár ez a gyönyörű alkotás is emlékezteti '56 megrázó eseményeire, a hősökre és hőstettekre.

Jakabné Varga Ildikó
Civil Tudósítónktól
vaol.hu
2016. október 25.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Állami aranyeső
  2017-08-23 06:16:51, szerda
 
  Augusztus 20-án írtam a helyi legmagasabb díj idei díjazottjairól. Azóta olvastam az augusztus 20-a alkalmából odaítélt állami kitüntetések helyi és környékbeli kitüntetettjeinek a névsorát is.

Jelesül:

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

Kiss Miklós, a Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegye esperese, kitüntetésben részesül három és fél évtizedes, odaadó lelkipásztori szolgálata, valamint aktív társadalmi tevékenységért


Magyar Arany Érdemkereszt

Csáfordy Julianna, a Mosonmagyaróvári Református Egyházközség lelkipásztora, kitüntetésben részesül a térségben élők hitéletének ápolása mellett a közösségi élet szervezése terén is példamutató, elhivatott lelkészi szolgálatáért

Fazekas Zoltán, Darnózseli község polgármestere, a Szigetköz táncegyüttes vezetője, kitüntetésben részesül eredményes településvezetői munkája mellett a térség kulturális életét a darnói néptánc hagyományok ápolásával és népszerűsítésével gazdagító, értékőrző tevékenységéért

Dr. Karácsony István, a darnózseli Szigetközi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyugalmazott igazgatója, helytörténet-kutató, szakíró,kitüntetésben részesül példamutató pedagógusi pályájáért, a falu és Szigetköz széles körű megismertetését szolgáló helytörténeti kutatásaiért és publikációiért, valamint sokrétű közösségépítő tevékenységért

Török Sándor, Mosonszolnok község polgármestere, kitüntetésben részesül a település fejlődését két évtizede szolgáló, sikeres vezetői és közösségépítő munkájáért


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Békés Márton cikksorozata, A végső ítéletre várva
  2017-08-22 05:48:56, kedd
 
  25 ember haláláért felelősek, mégis vígan élnek közöttünk

Azt szeretném, ha a cikksorozatom azoknak a hősöknek állítana emléket, akiknek a megtorlás során kellett meghalniuk - mondta Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója az Origónak annak kapcsán, hogy keddtől ( 08.22.) egy hétrészes cikksorozatban ( a Látószög blogon) mutatja be az 1956-os szabadságharc megtorlásában aktív szerepet játszó, még köztünk élő öt ember életpályáját. Békés kifejtette, nem hiszi, hogy az igazságszolgáltatási szervek ezekkel az emberekkel szemben igazságérzetünket kielégítő módon és gyorsan tudnának eljárni, a megtorlók megtorlása ugyanakkor nem csak jogi, hanem érzelmi kérdés. - In.: origo.hu 2017.08.21.

Az élő öt ember név szerint

Grátz Endre, ügyész ,szül. 1932 -

Jacsó János, bíró, szül. 1929 -

Lázár Ernő, ügyész, szül. 1933 -

Mátsik György, ügyész, szül. 1925 -

Sajti Imre, ügyész, szül. 1927 -

akik még ma is élnek, és részük volt a forradalom vérbefojtása utáni megtorlásban. Életpályájuk nagyon tanulságos. Azt, hogy az 1956-os forradalom leverésében szerepük volt, a szakma eddig is tudta. A sorozat célja, hogy bemutassuk: ez az öt személy később a Kádár-rendszer megbecsült tagja lett. Az 1980-as évek ,,puha diktatúrájában" is fontos pozíciókban voltak, miközben 1956 után a kezük könyékig véres volt. - In.: origo.hu 2017.08.21.


Megj.: A Nemzeti Emlékezet Bizottsága is foglakozik a vérbírák és halálügyészek személyével.A neb.hu-n tucatjával lehet róluk olvasni. Grátzról egy részlet: Az 1956-os forradalom utáni megtorlás során Földes Gábor és társai büntetőperében ő képviselte a vádat az elsőfokú tárgyaláson, amely végén a Győri Megyei Bíróság Gyepes István vezette tanácsa 1957. június 10-én Földes Gábor, Tihanyi Árpád, Gulyás Lajos, Weintráger László, Cziffrik Lajos, Zsigmond Imre vádlottakat halálra ítélte. Másodfokon, 1957. december 21-én a dr. Ledényi Ferenc hadbíró alezredes vezette tanács
a hat elmarasztalást helybenhagyta, az elsőfokú eljárásban életfogytig tartó börtön-
büntetést kapott Kiss Antal ítéletét pedig halálbüntetésre súlyosbította, és mindegyiküket kivégezték.

A ma induló cikksorozat, Grátzon keresztül minket, mosonmagyaróváriakat különösen érint, ezért is nagy érdeklődéssel várom megjelenését.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 114
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 3060
  • e Év: 20880
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.