Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2017-08-27 23:44:12, vasárnap
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Jégesővel, heves villámlással érkezett a front
  2017-08-27 23:38:16, vasárnap
 
  Jégesővel, heves villámlással érkezett a front





Nyugat, északnyugat felől zivatarok érték el az országot, a cellákat intenzív villámlás, viharos szél, helyenként jégeső kísérte.

Északnyugat felől hidegfront érte el hazánkat, a késő délutáni óráktól a Dunántúlon és északon egyre többfelé megjelentek a zivatarok, melyekhez igen intenzív villámtevékenység, helyenként jégeső társult.

Balatonföldváron 93, Fonyódon 91 km/órás kifutószél kísérte a vihart.

Esti villámparádé:




Micsuda András fotója, köszönjük!

A cikk tovább olvasható itt:
Link

Forrás: https://www.idokep.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vegetáriánus lasagne csípősen
  2017-08-27 00:48:48, vasárnap
 
  Vegetáriánus lasagne csípősen

Hozzávalók

1 szál sárgarépa
2 fej hagyma
40 dkg padlizsán
3 gerezd fokhagyma
2 db csilipaprika
1-1 db piros és sárga paprika
6-7 ek olívaolaj + a formához
2 doboz darabolt hámozott paradicsom (400 g-os)
1 ek fehér balzsamecet
3-3 szál kakukkfű és rozmaring
1 db babérlevél
1 ek cukor

frissen őrölt bors
1 ek liszt
2,5 dl zöldségleves-alaplé
2,5 dl tej
szerecsendió
8 db lasagnelap
10 dkg kemény juhsajt
5 dkg parmezán egyben


Elkészítés

A raguhoz a megtisztított sárgarépát, hagymát és padlizsánt durvára daraboljuk, a fokhagymát késpengével megroppantjuk. A megmosott csilipaprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk és finomra aprítjuk, a negyedelt és kicsumázott zöldpaprikákat hosszanti csíkokra metéljük.
A répát, a hagymát és a padlizsánt a fokhagymával együtt 4-5 ek felhevített olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, valamint a balzsamecetet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a babérlevelet. Lassú tűzön forraljuk 20 percig, majd a paprikával együtt pároljuk további 20 percig. Végül a zöld fűszereket kiszedjük, és a ragut a cukorral, valamint sóval, borssal ízesítjük.
A besamelmártáshoz 2 ek felhevített olívaolajon megpirítjuk a lisztet, majd keverés közben apránként felengedjük az alaplével és a tejjel. Megsózzuk, megborsozzuk, reszelünk bele egy kevés szerecsendiót, és időként átkeverve forraljuk kb. 15 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kb. 28 x 18 cm-es tűzálló tálat kikenünk olajjal, majd a ragut, a tésztalapokat és a besamelt váltogatva egymásra rétegezzük. Legfelülre tészta és besamel kerüljön. A durvára reszelt kétféle sajtot összeforgatjuk. A lasagnét egyenletesen megszórjuk a sajttal, és az előmelegített sütő aljában, alulról a 2. sínen aranybarnára sütjük kb. 40 perc alatt.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

A lasagnelapokat nem szükséges megfőzni. Ilyen esetben a raguval kezdd a rétegezést, mert legalul nem puhulna meg a tészta.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gyümölcsös joghurttál
  2017-08-27 00:44:55, vasárnap
 
  Gyümölcsös joghurttál

Hozzávalók

30 dkg cseresznye
15 dkg málna
15 dkg áfonya
1/2 dl fehérbor vagy rosé
2 szem szegfűszeg
2 szem csillagánizs
1 rúd fahéj
1 csomag zselatin fix
2 dl habtejszín
60 dkg joghurt
1 db biocitrom (reszelt héja)


Elkészítés

Alaposan megmossuk a gyümölcsöket, a cseresznyét felezzük és kimagozzuk. A bort egy közepes méretű lábasba töltjük, hozzáadjuk a fűszereket és a gyümölcsöket, és közepes lángon felforraljuk. A lángot mérsékelve 10-15 percig főzzük. A gyümölcsmártást lehűtjük, leszűrjük, és félretesszük a gyümölcsöket.
A visszamaradt szirupba folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatin fixet, majd visszatesszük a gyümölcsöket. Az elkészült gyümölcsszószt ezután legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Közben kemény habbá verjük a tejszínt, majd hozzáadjuk a joghurtot és a citrom lereszelt héját. Egy 10×25 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, és egyenletesen elosztva belesimítjuk a tejszínes joghurtkrémet és a lehűtött gyümölcsszószt. A fagyasztóba tesszük egy éjszakára.
Tálalás előtt legalább 30 perccel kivesszük a fagyasztóból. Kiborítjuk a formából, és felszeleteljük.





Megjegyzés

A megadott mennyiség mellett, bármilyen gyümölcsből készíthető.
lilalicsi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Rántott és töltött karaj paradicsomsalátával és krumplival
  2017-08-27 00:42:32, vasárnap
 
  Rántott és töltött karaj paradicsomsalátával és krumplival

Hozzávalók

70 dkg csont nélküli karaj

A töltelékhez:
2 db zsemle
1 db tojás
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma reszelve
2 ek olaj
1 csokor petrezselyem
10-15 dkg sajt

bors
A panírozáshoz:
10 dkg liszt
3 db tojás
15 dkg zsemlemorzsa
A paradicsomsaláta hozzávalói:
0,5 kg paradicsom
1 fej vöröshagyma
1 tk ecet
1 tk olívaolaj

bors
1 csokor petrezselyemzöld
A körethez:
1 kg krumpli

ételízesítő
2 ek folyékony margarin
1 kis csokor petrezselyem felaprítva


Elkészítés

A karajt 1,5 cm-es darabokra szeleteljük. Kiklopfoljuk, megmossuk és mindkét oldalát besózzuk.
A töltelékhez a zsemléket vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk őket. A lereszelt hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kifacsart zsemléket, megsózzuk, -borsozzuk, végül pedig a felvert tojást és az aprított petrezselymet is hozzáadjuk. Az egészet összesütjük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a feldarabolt sajtot.
A tölteléket eloszlatjuk a karajszeleteken, majd feltekerjük. Beleforgatjuk a lisztbe, a tojásba, végül a zsemlemorzsába, és lassú tűzön, fedő alatt kisütjük bő, forró olajban, majd papírtörlőre szedjük.
A salátához karikára vágjuk a paradicsomot és a hagymát. Egy tálba tesszük a paradicsom negyedét, rá a hagyma negyedét, szálakra szedve. Megsózzuk, -borsozzuk, és így rétegezzük tovább. Végül meglocsoljuk az ecettel és az olajjal, és megszórjuk a petrezselyemmel. Legalább 1 órára a hűtőbe rakjuk.
A körethez a krumplit megmossuk és sós vízben, héjában megfőzzük. Ezután leszűrjük, a héját lehúzzuk és feldaraboljuk a krumpliszemeket. Egy tálba tesszük őket, kevés ételízesítővel megszórjuk, majd a összekeverjük a margarinnal és a petrezselyemmel.





Megjegyzés

Nagyon finom, kiadós főétel bármely alkalomra.
ditti56

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Hagymás-tejfölös mártogatós
  2017-08-27 00:39:58, vasárnap
 
  Hagymás-tejfölös mártogatós

Hozzávalók

1 szál póréhagyma
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db biocitrom
1,5 ek olívaolaj
30 dkg tejföl
20 dkg ricotta
2 db uborka
1 maréknyi lestyánlevél
nyers zöldségek (pl. sárgarépa, uborka, szárzeller, paprika)



Elkészítés

A megtisztított pórét és 3 szál újhagyma fehér részét vékonyan felszeleteljük. Az újhagyma zöldjét külön felkarikázzuk, a meghámozott fokhagymát finomra vágjuk. A forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
A lábosban felhevített olajon a pórét és az újhagyma fehér részét a fokhagymával és a citromhéjjal együtt pároljuk 3 percig. Hozzáadjuk az újhagyma zöldjét és a citromlé felét, majd a felére beforraljuk. Ezután levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk 15 percig. Belekeverjük a tejfölt, a ricottát, valamint a maradék citromlét, és megsózzuk.
A megmosott vagy meghámozott uborkát durvára reszeljük, besózzuk és állni hagyjuk 10 percig. Közben a lestyánt finomra aprítjuk, a maradék újhagymát vékonyra karikázzuk. A kinyomkodott uborkát összeforgatjuk a lestyánnal, az újhagymával és a tejfölös keverékkel, majd sóval ízesítjük. A rudakra vágott nyers zöldségekkel kínáljuk.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Hidegfront jön, de még nem ér véget a nyár
  2017-08-27 00:30:48, vasárnap
 
  Hidegfront jön, de még nem ér véget a nyár





Hétfő hajnalban északnyugat felől hidegfront érkezik, megszűnik a nagy meleg, keddtől azonban ismét napos, nyári idő jön.

A kánikulának egy vasárnap éjjel érkező hidegfront vet véget, így

hétfőre mindenhol mérséklődik a hőség,

a nyár azonban nem ér véget, keddtől újra sok lesz a napsütés, kellemes nyár végi időjárás köszönt be.

A front előtt és mentén főként vasárnap délután és éjszaka alakulhat ki több helyen zápor, zivatar. Egy-egy zivatarhoz felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések társulhatnak.




Frenklin fotója, köszönjük!

Hétfőn napközben már csak nyugaton, délnyugaton és helyenként az Északi-középhegységben alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar, máshol változóan felhős-napos időben lesz részünk. Többfelé feltámad az északi, északnyugati szél, a Dunántúl északkeleti részén és északkeleten erős lökések is lehetnek. Megszűnik a kánikula, délután 24-30 fokra készülhetünk.

Keddtől napos késő nyári idő jön

Keddtől aztán egy anticiklon épül ki felettünk, így az augusztus nyugodt, napos, kellemes késő nyári idővel búcsúzik. Frissek lesznek a hajnalok, napközben kedden 24-29, szerdán 26-31, csütörtökön pedig 28-32 fokot mérhetünk. Kedden az Alföldön az északkeleti, csütörtökön északnyugaton a déli szelet kísérhetik élénk lökések.




Micsuda András fotója, köszönjük!

A déli, kora délutáni órákban még többfelé erős lesz az UV-sugárzás, ezért ha napozással szeretnénk tölteni a meteorológiai nyár utolsó napjait, továbbra is célszerű lesz gondoskodni bőrünk védelméről.

Borítókép: Kovács Péter

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 489
  • e Hét: 1297
  • e Hónap: 15202
  • e Év: 144909
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.