Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Az elme működése
  2017-09-28 23:27:11, csütörtök
 
 



Link

Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2017-09-28 22:52:26, csütörtök
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Szép írások
  2017-09-28 22:28:30, csütörtök
 
 


Az öregedési folyamatokról szóló írás!

Az öregedési folyamatokat hívja fel a figyelmet, hogy mennyire máshogy öregszenek a nők és a férfiak. Persze ez csak ismertetőül szolgál, hiszen mindenkinek másmilyen a szervezete, különbözik az egészségi állapota, ráadásul az öregedési folyamat attól is függ, hogy mennyit edzünk, hogyan táplálkozunk, sőt, még a mentális állapotunk is befolyásolja. Ettől függetlenül általánosságban azért nem árt tudni, mikor és mennyire hat ránk az idő múlása.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nem ismerek olyan embert, aki várja az öregkort. Persze mindenkit máskor és máshogy ér utol. Belegondoltatok már, mennyire eltérően jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

Persze ez csak ismertetőül szolgál, hiszen mindenkinek másmilyen a szervezete, különbözik az egészségi állapota, ráadásul az öregedési folyamat attól is függ, hogy mennyit edzünk, hogyan táplálkozunk, sőt, még a mentális állapotunk is befolyásolja. Ettől függetlenül általánosságban azért nem árt tudni, mikor és mennyire hat ránk az idő múlása.




A harmincas éveikben járó nőknek egyre kevesebb esélyük van a megtermékenyülésre. A harmincas férfiakról azonban még ennél is kétségbeejtőbb adatokat közöl: ebben az időszakban már nehezebben tudnak lélegezni, a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk viszont emelkedik, az erek belső falán pedig zsírréteg képződik, ami később érszűkülethez vezethet.

A negyvenes nők arca keskenyedni kezd és beesettebbnek tűnik, mint azelőtt: az orr lefelé hajlik, az ajak veszít fényéből. Mivel a férfiak bőre vastagabb, rajtuk később mutatkoznak az öregedés ezen jelei. Viszont a spermiumaik mennyisége és minősége drasztikusan csökkenni és romlani kezd.

Az átlagos amerikai nő számára 51 évesen jön el a menopauza ideje, ami körülbelül fél évig tart. Az ötven év körüli férfiak súlya csökkenni kezd, és persze ez azzal jár, hogy az izmaik is végleg sorvadásnak indulnak.

A hatvanas éveikben a nők általában drasztikus látásromlást tapasztalnak, a férfiaknak pedig a hallása romlik. Ebben a korban azonban az is gyakori, hogy hirtelen megnő a kreativitásunk, mielőtt elérjük az öregkor csúcsát, a hetvenes éveinket.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-28 22:10:55, csütörtök
 
 



Valóban. Az emberek tovább emlékeznek egy kedves nőre, mint egy szépre.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-28 22:00:10, csütörtök
 
  Ez az idős pár meztelenül bizonyítja be: a szépség nem csak a fiataloké

Jade Beall fotográfus minden képével igyekszik megmutatni az emberi test szépségét. Nemrég két olyan modell állt a kamerája elé, akik teljes meztelenségükkel szeretnék bebizonyítani mindenkinek, hogy a szépség igenis sokszínű.
Ez az idős pár meztelenül bizonyítja be: a szépség nem csak a fiataloké

Jade Beall fotográfus minden képével igyekszik megmutatni az emberi test szépségét. Nemrég két olyan modell állt a kamerája elé, akik teljes meztelenségükkel szeretnék bebizonyítani mindenkinek, hogy a szépség igenis sokszínű.


A 70 éves Darwin és a 75 éves Gerry a való életben már 20 éve szerelmesek egymásba. Elárulták, hogy azért vállalták ezt a különleges, meztelen fotózást, mert így szeretnének üzenni valamit a nagyvilág felé.
Egészen pontosan azt, hogy a szépség nem csak egyfajta lehet, mint azt a nyugati elképzelésben tartják. Nem csak a fiatalok lehetnek szépek. Úgy gondolják, az ő ,,vén" testük minden pontja árulkodik valamiről: bölcsességről, fájdalomról, kudarcról, győzelemről. ,,Ezek hogy ne lennének szépek" - merül fel bennük a kérdés.

A képeik hatalmas népszerűségnek örvendenek a neten, 2500-an kommentelték alá a véleményüket, és közel 20 ezren osztották meg a saját profiljukra a bejegyzést.





 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-28 21:40:37, csütörtök
 
  Az életben sokszor eshetünk Szerelembe - de csak nagyon ritkán Szeretünk Így

Számomra minden romantikus élmény a szerelem címkéje alá esett. A szerelem megfelelő meghatározására irányuló törekvésem folyamatban van, de most már legalább egy ötletet alkothatok arról, hogy mi is az. Korábban tévedtem - amikor beleszeretsz valakibe, más, mint szeretni valakit.

Sokszor beleszerettem (ó, oly sokszor), de csak egyszer szerettem.

Beleszeretni valakibe így definiálható:

Tegyük fel, hogy sétálsz és hirtelen esik. A következő lépés (függetlenül attól, hogy meddig tart, hogy megtörténjen) az, hogy hogyan forduljál vissza. Amikor szerelembe esünk, valószínűleg kijózanodunk belőle - ezt a szerelemből való kiesésnek nevezik.

A beesés és kiesés oka az egó. Amikor szerelembe esünk, az egónk egy vagy más módon részt vesz. Másképp fogalmazva, a szerelem belélegzése általában csalódásokkal, izgalmakkal, pusztító kapcsolatokkal vagy szexuális kapcsolatokkal jár. Egónk minden ilyen helyzetben a legfontosabb szereplő. Még az álmodozás vagy a test-központú kapcsolatok is, amelyek arra szolgálnak, hogy jól érezzük magunkat, gyakran egó alapúak, mert a másik embernek a vágya a kapcsolatok középpontjában áll.

Mindannyian tudjuk, hogy bármi, amit az egó teremt, végül megszűnik, beleértve az érzelmeket és gondolatokat. Amikor az egó leáll, akkor kiesünk a szerelemből. Más szóval, amikor már nem vágyunk a másikra, amikor már nincs szükségünk rájuk, vagy amikor nem felelnek meg elvárásainknak, akkor kikerülünk a beesésből.

Ez trükkös, mert a szerelem és a szeretkezés nagyon hasonlít az elején. De ami megmutatja a szeretetünk valódi természetét, az az, hogy mi történik az eufória elmúlása után. Ez az, amikor szerelem és szeretkezés divergál.

A szerelem az egó ellentéte. Íme a szerelem szó méltósága. Figyeld meg, hogyan áll meg a szó a saját lábán, hozzáadott igék nélkül. A szerelem így definiálható:

Egy állandó, stabil állapot, amely nem esik sehova vagy emelkedik ki. A szerelem csak egyszerűen létezik.

Azt hiszem, hogy ez a fajta szerelem ritkán fordul elő életünk során. Nagyon kevés olyan ember van, aki meg tudja szelídíteni az egóját, és a helyére tudja rakni.

Mindannyian hallottuk az idézetet: Nem tudok vele élni. Nem tudok nélküle élni. Az igaz szerelem számomra az ellenkezője ennek a mondásnak. Tudjuk, hogy szeretünk valakit, ha velük tudunk élni, és nélkülük is élhetünk. Van valami a szerelemben, ami legyőzi a távolságot és a helyet. Van benne valami, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a másik ember boldogságát a sajátunk fölé helyezzük.

A szeretetet nem az egó hozza létre. Nem ismer haragot, nem haragszik, nincs bosszú. Tud türelmet, kedvességet, kompromisszumot adni. És az egészben az a szép, hogy minden olyan tulajdonságunk szerelem közben amit a másik iránt mutatunk, természetes. Ahogyan az anyaság is ösztön, a szerelem is ösztönös. Nem kell kényszerítenünk magunkat a kompromisszumra vagy a türelemre; Magától jön.

Amikor szerelmesek vagyunk, úgy érezzük, hogy teljes biztonságban vagyunk. Engedjük meg, hogy ez a személy megkérdőjelezzen minket, hogy segítsen nekünk a legjobb verziónk megszületésében. És ez olyan boldogságot vált ki belőlünk, amit nem tudunk könnyen mérni.

A szerelem azt jelenti, hogy ismét gyermekekké válunk. Nem foglalkozunk azzal, amit az elme generál, hanem arra összpontosítunk, amit a tapasztalat hoz. Mint egy gyerek, aki szabadtéri játékot élvez, imádjuk szeretőnket anélkül, hogy a múlton vagy a jövőn elgondolnánk. Amikor szeretünk, az idő megáll. Az órák szünetelnek, a naptárak bezárulnak, és a föld úgy tűnik, hogy abbahagyta forgását.

Nincs elmúló eufória, amikor szeretünk. Minden nap euforikus lesz.

Amikor szerelmesek vagyunk, nem vágyunk másra jobban, mint a szeretett emberrel lenni. Nem azért, mert szükségünk van rá, vagy hozzá vagyunk nőve, hanem azért, mert kíváncsiak vagyunk. Kíváncsiak vagyunk, hogy megtudjuk, milyen valódi szerelem állhat a rendelkezésünkre. Kíváncsiak vagyunk, hogy megtapasztaljuk azt a szeretetet, amely távol van a vágytól vagy a szükségletektől.

Bár nem bánjuk a szeretett ember hiányát, ragaszkodunk a jelenlétükhöz. Ez különbözteti meg a szeretettől a szerelmet. Amikor szerelembe esünk, a kiesés általában azt jelenti, hogy meg kell válnunk. Valami valahol elhív minket. De amikor szerelmesek vagyunk, úgy döntünk, hogy nem válunk meg.

A szerelem az erős hit folytonos sorozata. Ugrunk, tudván, hogy ha nem így teszünk, akkor fájdalom és a megbánás lesz a végeredmény. És minden ugrásnál bízunk benne, hogy nem fogunk elesni.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-28 21:26:52, csütörtök
 
  Kibuggyannak szenilis, vén könnyeim, ha elképzelem, ahogy mindannyian masíroznak (az unokák) - másznak, totyognak -elcipelve génjeimet a jövő harcias forgatagába, melyet én sohasem fogok látni.Hiányzik a munka is, ami támogatja identitásunkat és meghatároz bennünket. Hiányoznak a feladatok, amelyek megerősítik kompetenciánkat, és a fizetés, ami értékessé teszi ezt a kompetenciát. A munka, a hivatás jelentése különböző a férfiak és a nők számára. A munka, a társadalmi szerep, sokkal inkább határoz meg egy férfit, mint egy nőt. Megfosztva a munka által adott öndefiníciótól, megfosztva társadalmi hasznosságuk tudatától, a nyugdíjasok gyakran elvesztik önbecsülésüket.


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-28 21:18:00, csütörtök
 
  A korosodó ember már gondoskodott dolgokról és emberekről, és a szükség úgy hozta, hogy alkalmazkodott a létezés diadalaihoz és csalódásaihoz, elindított útjukra másokat, dolgok és eszmék születtek általa. Csak benne érik meg fokozatosan az emberi lét előző hét szakaszának a gyümölcse, melyre nincs jobb szó, mint a teljesség. Az énben felhalmozódik a bizonyosság, hogy képes rendet és értelmet létrehozni. Az öregkor sok-sok veszteséggel jár, ugyanakkor teremtő szabadságot, továbbfejlődést, örömet ígér, és azt a képességet, hogy meg tudjuk ölelni az életet
Számára fontossá vált emberekről is belátja, nem lehettek volna másmilyenek. Az értelmes (a végső szenilitást megelőző) öregkor tehát annak az egyesített örökségnek az igényét szolgálja, amely az életciklushoz nélkülözhetetlen távlatokat nyújtja. Az erő itt a halál által meghatározott élet iránti elfogulatlan, ám aktív elkötelezettség formáját ölti, amelyet számos velejárójával, az érett szellemmel, a felhalmozott tudással, az érett ítélettel és átfogó megértéssel együtt bölcsességnek nevezünk. Az életciklus utolsó szakasza a végső kérdések felbukkanásának is az ideje. Az ember összes esélye arra, hogy a számára megadatott egyetlen életcikluson belül felülemelkedjék énje korlátain, a nemzedékek egymást követő sorában betöltött teljes részvételén múlik.Az idős korban elért bölcsesség tárgyilagos, ám egyszersmind aktív törődés az élettel a halál árnyékában. Vannak idős emberek, akik derűvel tudják nézni a körülöttük lévő zavaros és tökéletlen világot. Megbékélnek csökkent aktivitásukkal és örömüket lelik töprengő, visszahúzódó életükben. Fontos öregkori életszerep, amelyet a társadalom is valamelyest szentesít, a bölcs öreg szerepe, amelynek értéke ugyan devalválódott, de a személyes kapcsolatokban való eligazodásban még mindig jelentős.



 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép írások
  2017-09-28 20:59:52, csütörtök
 
  Gyakran látható, hogy idős korban utazgatnak a párok, megélik másodszor is azokat az örömöket, amiket hajdanán a megismerkedésük elején, csak mindezt érzelmi biztonságban. Elmaradnak a játszmák és harcok, intimitással teli korszak kezdődik, amiben az egymás segítése is fontos szerepet játszik. A pár két tagja számot vet életével, megbékélnek, hiszen ennek a szakasznak a vége már az öregkor.

1Jávorszky Edit: Az időskor fejlődési feladatai1.Bevezetés - a téma aktualitásaÉletünk mintegy negyedét töltjük azzal, hogy felnőttekké fejlődjünk és háromnegyedét azzal, hogy öregszünk. E tény ellenére a fejlődéspszichológusok energiáik java részét a gyermekkor és a serdülőkor tanulmányozására fordították. Erik Erikson (1991) pszichoszociális elmélete lendületet adott annak a nézetnek, hogy személyiség fejlődése nem csak az élet elsőidőszakában történik, hanem az ember öregkoráig, a halálig tarthat. Az élethosszig tartó fejlődés koncepciójának széleskörűelfogadása azzal járt, hogy a fejlődéslélektan kilépett a gyermeklélektan által behatárolt ketrecből és intenzíven kezdett foglalkozni a felnőttkori fejlődéssel. Valószínűnek látszik az, hogy az elkövetkező években az emberi öregedés lélektani és társadalmi szempontjai egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülnek, a fejlődéslélektan kiterjed arra az időszakra is, amely a normális reproduktív és szülői időszak után nyúlik. Ha az emberről teljes képet akarunk kapni, ezt a szakaszt is vizsgálnunk kell, fel kell tárni az életkori sajátosságait. Az időskor a 65 év és az azon túli időszak. Egy adott civilizáció értéke lemérhető azon, hogy milyen értelmet kölcsönöz a teljes életciklusnak. Ugyanis ez az értelem áthatja az új generációk életét és esélyeit arra, hogy képesek lesznek-e szembenézni a végső kérdésekkel.Az öregedés diagnózisa csődöt mond, ha csupán a naptári életkorra támaszkodik. Az életkori szakaszok eltolódása miatt szükség van az öregségről és az öregedésről alkotott nézetek felülvizsgálatára. Meg kell szabadulni a ,,naptár zsarnokságának" nevezett előítélettől.Nemcsak az orvostudomány, de a pszichológia, és a gerontológia is egyetért abban, hogy tudományos szempontból tarthatatlan, ha az ember életkorát csupán az évei száma alapján akarjuk megállapítani
.

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-09-28 20:07:38, csütörtök
 
 



Imádom figyelni a víz fodrozódását, hallgatni a tenger megnyugtató morajlását, érezni a homok puhaságát. Egyszerűen képtelenség betelni a látvánnyal. Ezt az élményt keressük újra meg újra egy esti sétán a Dunánál, egy hosszú hétvégén a Balatonon, egy tengerparti nyaraláson.
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 244 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 520
  • e Hét: 5177
  • e Hónap: 8519
  • e Év: 61227
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.