Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 259 
Rosa Parks torta
  2017-01-31 14:46:30, kedd
 
  Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
6 tojás sárgája
15 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 kk sütőpor

A habhoz:
6 tojásfehérje
20 dkg cukor
1 ek kakaópor

A töltelékhez:
1 üveg meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
3-4 ek cukor

A csokiréteg:
10 dkg étcsoki+1 dl tejszín

A tejszínhabos réteg:
4 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
porcukor a tejszínhabba

A tetejére még 4 dkg olvasztott étcsoki

1. Két habcsókos piskótaszerű lapot kell sütnünk, az egyik alulra, a másik felülre kerül majd. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat,a lisztet és a sütőport. Sűrű masszát kapunk, amit pontosan kétfelé osztunk. Ha van két 26 centis tortaformánk, vagy állítható tortagyűrűnk, akkor egyszerre is tudjuk sütni légkeverésen a két lapot; ha nincs, egymás után kell sütnünk őket. A sütőpapírral kibélelt tortaformába simítjuk a tészta felét, elég ragacsos massza, úgyhogy kenni kell. Habbá verjük a tojásfehérjéket a cukorral, amikor kemény, belekeverjük a kakaóport. A hab felét is elosztjuk szépen a tésztán. Ha van még egy ugyanakkora tortaformánk, akkor abba a tészta és hab másik felét tesszük. Légkeverésen 160, alsó-felső sütéssel 180 fokon 35 percig sütjük a lapokat.
Amíg sülnek a lapok, a meggybefőttet lábasba öntjük, a levéből kiveszünk fél decit, ebben elkeverjük a pudingport és a cukrot, és amikor forr a meggy, beleöntjük. Megvárjuk, amíg besűrűsödik, és elzárjuk alatta a lángot.
A megsült tortalapokat hagyjuk kihűlni, majd kiválasztjuk a szebbiket, ez lesz a teteje. A másikra rákenjük a sűrű meggyes tölteléket. 4. Az 1 dl tejszínt mikróban felforrósítjuk, beletördeljük az étcsokit, és addig kevergetjük, amíg fényes, sűrű, egynemű sötétbarna massza nem lesz. Nagy részét ráöntjük a meggyre, elsimítjuk, egy keveset hagyunk a tetejére, díszítésnek. Tegyük hűtőbe a tortát.Most már ne csüggedjetek, a vége felé járunk. Fel kell verni a 4 dl tejszínt a Zselatin fixszel, és tetszés szerinti porcukorral.
Mehet a csokira.A tetejének meghagyott tortalapot felvágjuk 12 szeletre, és így szeletenként rátesszük a tortára.Utolsó mozzanat: megcsorgatjuk olvasztott csokival.
Ennyi!

Link

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
Jam és a habcsók torta
  2017-01-31 14:26:02, kedd
 
  összetevők
pulton-tálca 20x25 cm

4 tojás sárgája
Két fehér (a másik 2 használjuk a habcsók)
250 g joghurt
250 g liszt
Cukor 150 g
50g vaj
héja egy citrom
1 teáskanál sütőpor

feltét

1 kis üveg lekvár (I használt szilva)
2 tojásfehérje
2 evőkanál porcukor
1 marék apróra vágott dió

módszer

Blend sárgáját a cukorral, amíg világosítani. Add joghurtot és az olvasztott vajat, és keverjük össze.
Beat 2 tojásfehérjét hab és dolgozott a kompozíció, és végül hozzáadjuk a lisztet együtt sütőpor és reszelt citromhéj.
Öntsük a tésztát papírral bélelt tepsibe, és tegye előmelegített 180 fokos sütőben 20 percig. Pizza héja teljesen érettnek kell lenniük, de továbbra is kissé lágy és nedves.
A maradék két fehér harcol kemény hab kézi mixer, amíg nem esik le a célokat. Adjunk hozzá 2 evőkanál egy időben a keverék porcukor és folytatni, amíg a hab megkeményedik újra.
Távolítsuk el a süteményt sütő, ráöntjük a szilvalekvár és lekvár kenhető át réteg habcsók hab.
Megszórjuk apróra vágott dió felett habcsók, és ez adja vissza a sütőben további 15 percig, vagy amíg a habcsók szépen pirított.
Hagyjuk kihűlni a serpenyőben torta, majd késsel kockákra nedvesíteni.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Mákos-meggyhabos kocka
  2017-01-31 14:01:19, kedd
 
  Hozzávalók:

A tésztához:

5 tojás
2 evőkanál liszt
½ csomag sütőpor
3 púpos evőkanál darált mák
5 evőkanál cukor
+ magozott meggy

Töltelékhez:

3 dl turmixolt meggy
1 dl víz
1 csomag málnás Alsa gyümölcskocsonya por
3 dl Hulala/tejszín
cukor

A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem. A darált mákot, a lisztet és a sütőport összekeverem és a tojáshabba lazán beleforgatom. Sütőpapírral bélelt kisebb (A/4-es nagyságú) tepsibe simítom, és kimagozott meggyet szórok rá. 180 °C-os sütőben megsütöm.

A töltelékhez annyi meggyet összeturmixolok, és szitán átnyomok (bár a héja sem zavaró), hogy 3 dl legyen. Ízesítem cukorral. A málnás gyümölcskocsonyát 1 dl forró vízben feloldom. Néhányszor beteszem a mikróba, és megkevergetem, de nem forralom. Ha langyosra hűlt, a meggyvelővel összekeverem és a kemény habbá vert Hulalával vagy tejszínnel összeforgatom. Ha kicsit folyósabb lenne a hab, akkor hagyom egy kicsit hűlni, de vigyázni kell, mert gyorsan szilárdul, és akkor nem lehet szépen kenni.

A megsült tésztát függőlegesen kettévágom, a lapok közé töltöm a meggyes habot és jól lehűtöm.

Megjegyzés: a meggy és a málna nagyon jól megy egymáshoz, így nagyon finom pikáns krémet kaptam, amit nagyon jól lehetett szeletelni, miután lehűlt a hűtőben.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Epres-zseléhabos sütemény (meggyes)
  2017-01-31 13:58:18, kedd
 
  Hozzávalók:

5 tojás
18 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
6 evőkanál olaj
1 citrom leve és reszelt héja
0,5 dl tej
1 kávéskanál sütőpor
eper

Krém:

1 csomag epres zselé
3 dl forró víz
2 dl Hulala
cukor ízlés szerint
eper

Az egész tojásokat a cukorral addig keverem, míg egész világos és habos állagú nem lesz. Kb. 5 percig. Hozzáreszelem a citromhéjat és belenyomom a citrom levét. Beleszórom a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, és végül az olajat. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntöm. Felszeletelt epret szórok rá, és 180 °C-os sütőben megsütöm. Ha kihűlt függőlegesen kettévágom.

A tortazseléhez forrásban lévő vizet öntök, és addig kevergetem, míg a zselatinszemcsék teljesen feloldódnak. Hagyom hűlni. Legjobb betenni a hűtőbe, de figyelni kell, hogy ne szilárduljon meg. Ha már sűrűn folyós, óvatosan a közben habbá vert tejszínhez keverem. Apróra vágott epret is adok hozzá, majd a két epres piskótalap közé töltöm.

Megjegyzés: többféle tortazselét is lehet kapni. Van a kis zacskós, ami majdnem akkora, mint a sütőpor, meg a nagy, ami nagyobb egy kicsit, mint a pudingpor. Ezzel az utóbbival készítettem. A zacskón 0,5 l vizet ír hozzá, de én csak 3 dl vízzel kevertem össze. Így a tejszínnel együtt volt meg a 0,5 l folyadék. Az állaga meg egyszerűen fantasztikus, jól vágható, kemény habzselé lett. A víz egy része helyett tehetünk hozzá turmixolt epret, bár így is nagyon finom eper ízű hab/krém lett belőle. Mivel az epres piskóta már magában is finom volt, egy részét már kihűlés előtt elcsenték, így a krém magasabb lett, mintha a teljes lapot töltöttem volna meg.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Málnás-tejszínes (Málnás tejbe)rizskocka (meggyes is lehet)
  2017-01-31 13:48:28, kedd
 
  Hozzávalók:
Piskóta:

4 tojás
4 ek porcukor
4 ek liszt
0,5 cs sütőpor

Krém:

2 csésze rizs
2 ek vaj
2 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
3 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
1 ek étkezési zselatin
0,5 l tej

Tetejére:

málna szemek
piros tortazselé

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük. A maradék cukrot a fehérjékhez adjuk és kemény habot verünk belőle. A lisztbe belekeverjük a sütőprt, majd a sárgákhoz adagoljuk a habbal felváltva, óvatosan. A masszát egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük.

A krémhez a rizst egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vajat, citrom héját, cukrokat és elkezdjük főzni és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Mikor már elforrta a levét, felöntjük a tejjel és puhára főzzük, majd teljesen kihűtjük. A tejszínt keményre felverjük. A zselatint felolvasztjuk kb 0,5 dl vízben, ne forraljuk! A tejszínt a rizshez adjuk a zselatinnal együtt és jól elkeverjük. Az így kapott masszát elterítjük a piskóta tetején.

A málna szemeket a rizs tetejére sorakoztatjuk, majd az elkészített és langyosra hűtött zselatint (a csmagolás átoldalán található leírás szerint készítjük el) a sütemény tetejére önjük. Jó, ha olyan tepsivel dolgozunk, aminek van kerete.

Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletelve tálaljuk.

Link


Link



Egy kb. 25*25 cm-es kerethez:

Piskótához:
4 tojás
4 ek porcukor
4 ek liszt

Krém:
2 csésze rizs
2 ek vaj
2 citrom reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
3 dl tejszínhab
1 ek étkezési zselatin
0,5 l tej

Tetejére:
málna szemek
piros tortazselé (2-3 csomag tortazselé)

A tojásokat a cukorral jó habosra keverjük. Beleforgatjuk a lisztet és a masszát egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük. Ez nálam egy kb. 35*35-ös tepsit jelentett, de nyugodtan süssük egy kb. 30*30 cm-esben. 180 fokon, előmelegítve.

A krémhez a rizst egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vajat, citrom héját, cukrokat és elkezdjük főzni. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Mikor már elforrta a levét, felöntjük a tejjel és puhára főzzük, majd teljesen kihűtjük.
A tejszínt keményre felverjük. A zselatint felolvasztjuk kb 0,5 dl forró vízben, ne forraljuk!
A tejszínt a rizshez adjuk a zselatinnal együtt és jól elkeverjük.
A kihűtött piskótalap széleit levágjuk. Én egy 25*25-ös kerettel dolgoztam. A piskótalap köré tettem a keretet.
A masszát elterítjük a piskóta tetején.

A málna szemeket a rizs tetejére sorakoztatjuk (én úgy, ahogy volt fagyasztva pakolgattam rá, akkor nem áztatja el a krémet), majd az elkészített és langyosra hűtött zselatint (a csomagolás hátoldalán található leírás szerint készítjük el) a sütemény tetejére önjük.

Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeletelve tálaljuk.Link

tetejére meggykocsonya !!!
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Fantasztikus sütemény (meggyes-diós)
  2017-01-31 13:43:16, kedd
 
 

Hozzávalók:

A barna piskótához:

4 tojás
4 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
4 evőkanál víz
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó

Fehér tésztához:

6 tojásfehérje
220 g cukor
100 g vagdalt, pirított dió
1 meggykompót
200 ml liszt

Krémhez:

6 tojássárgája
200 g cukor
300 ml tej
1 vanília puding
3 vaníliás cukor
250 g vaj

Csoki máz a tetejére:

160 g csoki
20 g vaj
50 ml Meggle cukrászhab (habtejszín)

Elkészítése:

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és vizet, végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26×36 cm tepsiben megsütjük.

A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.

Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.
Összeállítás:

Kakaós piskóta - krém - fehér tészta - csoki máz.

A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, azután szeleteljük.

Nagyon finom kiadós sütemény.

Link

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
Bögrés, dagasztás nélküli fehér kenyér
  2017-01-31 13:25:07, kedd
 
  Bögrés, dagasztás nélküli fehér kenyér - ropogós, buborékos, hűtős!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
- 5 bögre liszt (62 dkg)
- 2 bögre langyos víz (5 dl)
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál só
- egy csomag porélesztő (7g)

1. A hozzávalókat kimérjük egy tálba.
2. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével.
3. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvány.
4. Letakarjuk egy konyharuhával, és éjszakára a hűtőbe rakjuk.
5. Reggel egy lisztezett deszkára borítjuk, nagyjából átgyúrjuk, veknivé formázzuk, majd három helyen keresztbe bevágjuk. Csak nagyon vékonyan!
6. Sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük.
7. Bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (240 fok).
8. A kenyeret (egy kicsit a fedőt is lehet) lespricceljük vízzel. Én kézzel szoktam egy pohárból, de a lényeg, hogy a felszíne mindenütt csillogjon a víztől.
9. Betesszük az ekkor még hideg sütőbe. Körülbelül 50 percig sütjük FEDŐ alatt!
10. Ha letelt az ötven perc, akkor óvatosan leemeljük a jénai tetejét, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már a tészta a közepén is.
11. Ha nem, akkor még sütjük további tíz percig (ez akár több is lehet, nyilván sütőfüggő), ha igen, akkor újra lespricceljük a kenyeret, és aranybarnára sütjük fedő NÉLKÜL!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Kenyér, péksütemény,pizza stb  
Vadszilvás grízes sütemény (meggyes)
  2017-01-31 12:38:18, kedd
 
 
Hozzávalók

10 db petit beurre keksz / vagy valami hasonló /

A grízes réteghez:
1/2 liter víz,
10 dkg gríz,
10 dkg cukor,
csipet só,
6 kanál vadszilva lekvár,
1 citrom leve.

A pudingos réteghez:
1 vaníliás pudingpor,
4 dl tej,
3 evőkanál cukor

Tetejére: 2.5 dl tejszínhab


Elkészítés

Veszünk egy kb. 15 X 20 cm-es kisebb tepsit, és lerakosgatjuk az aljára kekszeket.
Ezután felteszünk fél liter vizet főni, beleszórjuk a grízt, a cukrot, a csipet sót. Állandóan kevergetve, lassú tűzön készre főzzük a grízes alapot.
Kicsit kihűtjük.
Mikor már nem forró, akkor belekeverjük a citrom levét és a hat kanál lekvárt. Kicsit ízlelgessük meg, hogy elég pikáns-e, ás annak mérten édesítsünk, vagy savanyítsunk rajta.
Rögtön, még melegen a kekszre kanalazzuk a grízes krémet. Langyosra hűtjük.
Míg hűl az alap, addig elkészítjük a vaníliás pudingot, de csak 4 dl tejjel.
A kész pudingot, még melegen a grízes alapra kenjük. A tetejét simára eldolgozzuk és alaposan kihűtjük, majd hűtőben megdermesztjük.
Mikor megdermedt a sütemény, a tejszínt kemény habbá felverjük és a kész süteményre kenjük. Érdemes egy nappal a tálalás előtt elkészíteni, hogy a keksz alap megpuhuljon.
Tálalás
Kockára felvágva, lekvár pöttyel díszítve tálaljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Meggyes-mákos cukkini kocka gluténmentesen
  2017-01-30 15:05:12, hétfő
 
  hozzávalók / 4 adag

4 db tojás
20 dkg gluténmentes lisztkeverék (paleo lisztkeverék: kókuszlisz, tápiókaliszt, nyílgyökérliszt, konjak liszt összetétellel)
40 dkg cukkini (durvára reszelve)
20 dkg mák (darálva)
10 dkg kókuszcukor
1 citromból nyert citromhéj
2 teáskanál szódabikarbóna
4 ek kókuszolaj
25 dkg meggy (magozva)

elkészítés

Előkészítés: A durvára reszelt cukkinit egy kicsit állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, és úgy kerül a tésztába.
A tojást, cukrot, kókuszolajat kikeverjük, belekerül a reszelt citromhéj is.
A lisztet összekeverjük a mákkal, szódabikarbónával, majd a tojásos keverékhez adjuk.
A tésztába belekeverjük a kinyomkodott cukkinit is. Egyenletesen összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt 24x24 cm-es sütőformába simítjuk, rászórjuk a lecsepegtetett meggyet.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizve.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 24x24 cm

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Kakaós túrós meggyes mákos kocka
  2017-01-30 14:07:01, hétfő
 
  Hozzávalók:

A barna alaphoz:

25 dkg búzadara
40 dkg joghurt
2 db tojás
10 dkg cukor
4 dkg dió-darálva
3 ek kakaó
4 ek olaj
1/2 cs sütőpor

A mákos tekercs tésztájához:

40 dkg tönkölybúza liszt világos
15 dkg krémtúró
4 dkg cukor
4 ek olaj
5 dkg tejföl
1 db tojás
1/2 cs sütőpor

A tekercs mákos töltelékéhez:

8 dkg mák-darálva
1 dl tej-forralva
4 ek cukor

A tekercs meggy töltelékéhez:

meggykompót 1 nagyobb üveg

A fehér krémhez:

70 dkg mascarpone
25 dkg krémtúró
10 dkg cukor
2 dl habtejszín
1 db habfixáló

Elkészítés:

A barna alap:
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk az olajat, és belekeverjük a joghurtot.
A darát összekeverjük a darált dióval, sütőporral és a kakaóval, ezt a keveréket a tojásos masszához vegyítjük. Alaposan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsiben,180fokra előmelegített, sütőben, alsó-felső sütéssel kb 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.

A mákos tekercs:
A mák töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral és a forralt tejjel leöntjük, összeforgatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tekercs tésztáját.
A lisztet elkeverjük a túróval, a cukorral, a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk és 4 részre osztjuk.
Az egyik tésztát, enyhén lisztezett munkalapon 20×30 cm-re nyújtjuk, rákenjük a mák töltelék negyedét és a hosszabbik oldalának egyik szélét szorosan egymás után kirakjuk a lecsepegtetett meggy negyedével. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
A többi három tésztából is így készítjük el a tekercset.
Az elkészült rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.

A fehér krém:
A hideg habtejszínt a fixálóval felverjük.
A mascarponét összekeverjük a cukorral, a túróval, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.

A sütemény összeállítása:
Egy magas falú tepsibe helyezzük a kihűlt barna tésztát. Rárakjuk a kihűlt 4 db tekercset, a barna tésztán egyforma távolságra elosztva, egymástól picit távolabb.
A tekercseket befedjük a fehér krémmel oly módon hogy a tekercsek közé is kenünk a krémből, egy kicsi vékony spatula segítségével.
Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, ahol áthűl, és másnap szeletelhető lesz.

Aki úgy ítéli meg hogy a fehér krém túl laza és a hűtéstől sem fog dermedni, az tegyen bele kevés zselatint.

Elsőként a rövidebbik oldalát szeleteljük fel, majd az így vágott csíkokat további 4-4 darabra vágjuk, a tekercsek mellett.

Tipp / megjegyzés:
Sok szeletes, kiadós sütemény.

Link

 
 
0 komment , kategória:  ÜNNEPEKRE receptek  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 259 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 259 db bejegyzés
e év: 1031 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 50
  • e Hét: 1465
  • e Hónap: 10173
  • e Év: 162576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.