Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Bögrés Raffaello
  2017-10-26 20:49:34, csütörtök
 
  1 bögre = 3 dl

Hozzávalók : 2 tojás, 1 bögre tej, 2 bögre rétesliszt, ½ bögre olvasztott vaj, 1 csomag sütőpor, 1 bögre porcukor

A tetejére : 1 / 2 bögre porcukor ( de lehet kevesebb is ), 1 / 2 bögre kókuszreszelék, 1 bögre folyékony habtejszín

Elkészítés : a tojásokat egészben felverjük, simára keverjük az 1 bögre porcukorral, majd az olvasztott vajjal is. Adjuk hozzá a tejet, és a sütőporral elkevert réteslisztet.

Egy 32 * 24 cm-es, sütőpapíros tepsibe simítsuk a masszát, szitáljuk rá a 1 / 2 bögre porcukrot, és szórjuk rá a fél bögre kókuszreszeléket is.

Előmelegített sütőben , kb. 180 fokon 15 - 20 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát. A megsült forró sütire locsoljuk rá az 1 bögre tejszínt, és hagyjuk kihűlni a sütit! A tészta szépen magába fogja szívni a tejszínt.

Ha kihűlt nagyon vékonyan szórjuk meg porcukorral, és kókuszreszelékkel.

Nem ajánlom kisebb tepsiben sütni, mert akkor magas lesz a süti, és nem tudja rendesen magába szívni a tejszínt.

Nagyon egyszerű, gyors, és nagyon finom süti! Próbáljátok ki!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Édesburgonya saláta
  2017-10-26 20:02:34, csütörtök
 
 

Hozzávalók 2 adaghoz:

80 dkg édesburgonya meghámozva, kb. 4x4 cm-es kockára vágva

4 ek. natúr paradicsomlé (sűrű)

6 dkg lilahagyma apró kockára vágva

10 dkg póréhagyma

1 friss rozmaringág levelei felaprítva

1 adag házilag készített paleo majonéz (ld. lent, a leírásnál!)

1. A felkockázott édesburgonyát sós lobogó vízben főzd puhára, majd szűrd le és hűtsd ki.

2. Ezalatt a majonézt keverd ki, és add hozzá a többi hozzávalót.

3. A szószt keverd át a krumplival, és ha kibírod még egy kicsit, hogy nem eszel belőle, akkor min. 1 órára tedd hűtőbe, hogy igazán összeérjenek az ízek.



ÍGY KÉSZÍTS HÁZILAG PALEO MAJONÉZT!

Hozzávalók kb. 1 deciliterhez:

1 friss tojás sárgája

1 csipet só

1 tk. dijoni mustár

1 dl extraszűz napraforgóolaj vagy olívaolaj

néhány csepp citromlé

1. A tojássárgáját kézi vagy gépi habverővel keverd ki a sóval és a mustárral.

2. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett adagold hozzá az olajat is.

3. Végül ízesítsd citromlével. Tálalás előtt érdemes behűteni, úgy finomabb.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Rakott vegyes zöldség
  2017-10-26 19:50:44, csütörtök
 
 

Hozzávalók 4 adaghoz:

60 dkg vegyes zöldség, pl. sárgarépa, karfiol, brokkoli, gomba, cékla

2 főtt tojás

8 dkg hagyományos füstölésű húsos szalonna apró kockákra vágva

2 gerezd zúzott fokhagyma

8 tojás felverve

5 dkg reszelt parmezán

1 fej lila hagyma felkarikázva

½ tk. őrölt kömény

½ tk. pirospaprika

1 tk. őrölt vagy néhány szál friss kakukkfű

só ízlés szerint

1 friss csokor petrezselyem

1. Tisztítsd meg, és szeleteld fel a zöldségeket. A gomba héja ehető, azt ne szedd le, csupán víz alatt dörzsöld meg a felületét egy puha kefével vagy konyharuhával. Ezután vágd négyfelé.

2. Egy edényben tegyél fel annyi vizet forrni, amennyi ellepi majd a tojásokat. Amikor forr a víz, tedd bele a 2 tojást. Ha van otthon párolóbetéted, akkor illeszd az edény tetejére, és rendezd el benne a megtisztított, feldarabolt keményebb zöldségeket - mint amilyen a brokkoli, a karfiol és a sárgarépa. Fedd le őket, és 5 percig főzd mindkét szintet. Ha nincs párolóbetéted, akkor egy külön edényben forralj vizet, és forrástól számítva 3 perc alatt főzd félpuhára a zöldségeket, majd szűrd le.

3. Ezalatt egy serpenyőben mérsékelt lángon, gyakori kevergetés mellett olvaszd ki a szalonnakockák zsírját, és pirítsd rajta aranybarnára a hagymaszeleteket.

4. A megtisztított, zúzott fokhagymát alaposan keverd össze egy nagy keverőtálban a 8 tojással, és add hozzá a reszelt parmezánt is. Ebbe önts bele a serpenyő tartalmát az összes zöldséggel együtt, majd jól kavard át, hogy a zsiradék és a tojásos keverék mindent átjárhasson. Ennek a lépésnek köszönhetően egyenletesebb és zamatosabb rakott egytálételt kapsz.

5. Ezután mindent önts át egy tűzálló edénybe, és fűszerezd a zöldségtálat. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készül el. Tálalás előtt szórd meg bőségesen frissen aprított petrezselyemmel.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Mákos pite
  2017-10-26 19:47:37, csütörtök
 
  Hozzávalók kb. 12 normál szelethez:
3 tojás
20 dkg őrölt mák
1 dkg bambuszrost (kihagyható, akkor nedvesebb marad)
2 dl víz
10 dkg gyömbér meghámozva
1 tk. őrölt fahéj
ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió
2 szem érett őszibarack kimagozva, felkockázva
1/2 citrom leve

1. A tojást verd fel alaposan, majd add hozzá a mák és a bambuszrost keverékét is.
2. A vízzel turmixold össze a megtisztított gyömbért, és keverd a tésztához.
3. Add az egészhez a fűszereket is.
4. Öntsd egy sütiformába (én a szilikonos verziókat szeretem használni, mert nem kell külön kizsírozni, kipapírozni, és könnyen kifordítható belőle minden). A végén dobáld rá a citromlével összeforgatott barackdarabokat is.
5. 180 fokra előmelegített sütőben közepes állás mellett 25-30 perc alatt készül el. Kihűlés után szeteleld.


TIPPEK:

A barackot ne hámozd meg, így rostban gazdagabb marad.
Bármilyen szezonális, érett hazai gyümölcs jó választás hozzá, de akár a mirelit is.
A bambuszrostot most teszteltem először, találomra adtam hozzá ennyit, kicsit lazábbá, könnyebbé tette a tésztát, de ki is hagyható, akkor 2 evőkanállal kevesebb vizet adj hozzá.
Az érett barack és a fűszerek bevetésével csökkentheted a sütemények plusz édesítését, ahogy látod, én pl. nem is tettem a pitéhez eritritet. Ha mégis hiányzik neked, akkor egyrészt tudd, hogy ez egy manipulált ízérzék, és cukorfüggés áll a háttérben, másrészt tehetsz hozzá ízlés szerinti eritritet.
Szobahőmérsékleten vagy hűtőben is tárolhatod. Ha lassabban fogy, akkor mindenképp tedd a hűtőbe.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Tejbegríz helyett
  2017-10-26 19:42:32, csütörtök
 
  1 adaghoz:
1 ek. útifűmaghéj
1 ek. kókuszreszelék
pár szem mazsola
őrölt fahéj ízlés szerint
0,75-1 dl felforralt kókusztej

1. Keverd össze a hozzávalókat, öntsd fel a kókusztejjel (ha sietsz, a hideg is megteszi, akkor müzlis lesz az állaga), és azonnal kanalazd be.

2. Ha állni hagyod, nagyon megszívja magát az útifűmaghéj, ami kb. 92%-ban rost, és nehezen tudod majd lenyelni.

Ám éppen emiatt a rosttartalom miatt nagyon szuper például fogyáshoz, vagy ha állandóan éhesnek érzed magad, és szeretnéd ezt egészséges módon csillapítani. De arra kifejezetten figyelj mellette, hogy igyál meg előtte-utána legalább 3-5 dl vizet. Miért? Mert a magas rosttartalmú ételek a szervezeted víztartalmát szívják magukba, mielőtt távoznak. Ha nem iszol - alapból sem -, székrekedést okozhatnak.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Diós citromos csoda, liszt nélkül
  2017-10-13 18:28:02, péntek
 
  Hozzávalók a piskótához:

60 g kristálycukor,
6 tojásfehérje,
160 g porcukor,
160 g dió.

Hozzávalók a krémhez:

500 ml tej,
160 g cukor,
6 tojássárgája,
4 evőkanál keményítő,
1 citrom,
250 ml 35%-os habtejszín.

Hozzávalók a bevonathoz:

60 g étcsokoládé,
40 ml tejszín,
1 evőkanál konyak (kihagyható).

Elkészítés:

A diót ledaráljuk és a porcukorral elkeverjük. Kézi robotgéppel felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, hozzáadjuk a diót, lassan összekeverjük. Egy 20 - 22 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt teszünk és beleöntjük az elkészített masszát. Eligazítjuk, hogy egyenletes legyen, kb. 1 cm vastagságú. Előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 percig sütjük. A megsült tortalapot keresztben kettévágjuk így két tortalapunk lesz. A lehullott piskótadarabokat, díszítésre használjuk.

Krém: összekeverjük a tojássárgáját a cukorral, a tejjel és a keményítővel, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és főzni kezdjük. Egy habverővel kavargatva lassú tűzön simára főzzük. Amikor elkészült levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a citromlét, hagyjuk teljesen kihűlni. A tejszínt habbá verjük, a kihűtött krémhez keverjük.

Bevonat: Egy edényben melegítsünk fel 40 ml tejszínt és tegyük bele a csokoládét, amikor felolvadt, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk hűlni és keverjük hozzá a konyakot.

A két lapot kenjük meg a csokoládés bevonattal és hagyjuk félórát a hűtőszekrényben pihenni. Tegyük az első torta lapot, egy kapcsos formába és helyezzük rá a krémnek a felét, tegyük rá a második tortalapot, ennek a tetejére pedig a megmaradt krémet és egyenletesen kenjük el. A torta tetejét díszítsük a lehullott piskótadarabokkal. Tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe. Mielőtt szeleteljük, vegyük le a kapcsos formát, a tetejét szórjuk meg porcukorral.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Zabos-sajtos ropogós
  2017-10-04 14:52:42, szerda
 
  Hozzávalók:

10 dkg finom szemcséjű zabpehely
1 dl meleg víz
0,5 dl olívaolaj
1 tojás
1 csapott evőkanál barna cukor

12 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál oregánó
1 evőkanál lenmag
8 dkg sovány reszelt sajt

Elkészítés: A zabpelyhet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a meleg vizet, elkeverjük, félretesszük.

Egy másik tálkába felütjük a tojást, hozzáadjuk az olívaolajat és a cukrot, villával jól elkeverjük, majd a zabpehyelyhez adjuk, összekeverjük.

A lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a lenmagot és az oregánót összekeverjük, a zabpelyhes keverékhez adjuk a reszelt sajttal együtt, majd kézzel összegyúrjuk, gombóccá formáljuk.

Sütőpapírra tesszük, kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk vagy szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük, kivéve hűlni hagyjuk, hogy ropogós, omlós állagukat elnyerjék.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Ragu Budapest módra pulykahússal
  2017-10-04 14:51:09, szerda
 
 
Hozzávalók:

40 dkg pulykacomb
20 dkg csirkemáj vagy pulykamáj
1 fej hagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
6-8 csiperkegomba
1 nagy marék zöldborsó
2 szál sárgarépa
2 evőkanál paradicsompüré
1 teáskanál csemege pirospaprika
3 evőkanál olaj
só, bors

Elkészítés: A hagymát, a csiperkét, a répát, a paprikát és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A húst és a májat is leöblítjük, leszárítjuk, felkockázzuk.

Az olajat felhevítjük, rádobjuk a húst, körbepirítjuk időnként átkeverve, majd kivesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékra rádobjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a felaprított hagymát, a répát és a paprikát, kevergetve 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot is, és ha összeesett, visszatesszük bele a húst, megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb. 2 dl vízzel, és lefedve 15 percig pároljuk.

Közben megtisztítjuk és cikkekre vágjuk a gombát, amit a húsos raguhoz adunk a májjal és a zöldborsóval együtt, és még 10 percig pároljuk.

Ízlés szerint tálalhatjuk párolt rizzsel, sült vagy főtt krumplival, akár főtt tésztával is ezt a ragusított változatot, az a lényeg, hogy a finom fűszeres szaft egy cseppje se menjen kárba.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Mónika-szelet
  2017-10-04 14:48:01, szerda
 
 
Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
csipet só

A krémhez:

5 dl tej
5 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg lágy vaj
5 dkg darált dió

A tetejére:

5 dkg csokoládé
5 dkg vaj
3 evőkanál darált dió

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, valamint a vizet, és jó habosra, kifehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót, simára keverjük, majd fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, majd a többi tojáshabbal is finoman, de alaposan összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük, 175 fokos sütőbe toljuk, ahol 15-18 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e a tészta.

A krémhez a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a búzadarát, és folyamatos keverés mellett krémesre főzzük, hozzáadjuk a darált diót is, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ekkor adjuk hozzá a lágy vajat, és habverővel jól kidolgozzuk.

A piskótát 3 lapba vágjuk, egyenletesen megtöltjük a krémmel.

A tetejére a csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a darált diót is, elkeverjük, majd egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Pastitzio – húsimádó rakott tészta görögösen
  2017-10-04 14:43:13, szerda
 
  Hozzávalók:

50 dkg penne, makaróni vagy más tészta
60 dkg darált marhahús vagy pulykacomb
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg hámozott paradicsom (lehet konzerv)
2 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál cukor
1 dl vörösbor
1 kis csokor kakukkfű
2 babérlevél
1/2 csokor petrezselyem
olívaolaj
só, bors

A sajtszószhoz:

5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
10 dkg reszelt sajt
kevés reszelt szerecsendió
10 dkg feta sajt

Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk, 2 evőkanál olívaolajon egy serpenyőben elkezdjük dinsztelni, majd meghintjük a cukorral és a kakukkfű leveleivel, pár percig karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és a paradicsompürét, átkeverjük és kicsit lepirítjuk. Ezután a darált húst és a babérlevelet is hozzáadjuk, és kevergetve 4-5 percig pároljuk-pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a hámozott paradicsommal, és lefedve - időnként megkeverve - 10 percig főzzük.

Közben a sajtmártáshoz a vajat felolvasztjuk egy edényben, beleszórjuk a lisztet, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve 2-3 percet pirítjuk. Apránként, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, simára keverjük, és néhány perc alatt krémes besamelt főzünk belőle. A tűzről lehúzva sózzuk, borsozzuk, egy kevés reszelt szerecsendiót adunk hozzá, végül belekeverjük a forró szószba az olvadt sajtot.

A tésztát forró, sós vízben feltesszük főni, és a csomagoláson feltüntetett főzési időnél 2 perccel rövidebb ideig főzzük, mert a tepsiben még sülni fog a szósz alatt... Leszűrjük, majd egy tepsibe vagy sütőtálba öntjük, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, kicsit összeforgatjuk.

A húsos raguból kihalásszuk a babérlevelet, hozzáadunk 1 jó merőkanálnyi sajtmártást, jól elkeverjük, majd a ragut a tésztára öntjük, kicsit összerázzuk-keverjük, hogy mindenhova jusson a fűszeres szaftos húsból. A tetejére öntjük és elsimítjuk a sajtszószt, majd rámorzsoljuk a feta sajtot.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük, míg a teteje pirulni kezd. Azonnal is tálalhatjuk, de jobban járunk, ha 10-15 percet pihentetjük, mert akkor szebben szeletelhető, tálalható.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 1031 db bejegyzés
Összes: 2591 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 1379
  • e Hónap: 13332
  • e Év: 34298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.