Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Ady Endre: Párisban járt az Ősz
  2017-10-01 18:28:52, vasárnap
 
 





Ady Endre:
Párisban járt az Ősz



Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem.

Ballagtam éppen a Szajna felé
S égtek lelkemben kis rőzse-dalok:
Füstösek, furcsák, búsak, bíborak,
Arról, hogy meghalok.

Elért az Ősz és súgott valamit,
Szent Mihály útja beleremegett,
Züm, züm: röpködtek végig az uton
Tréfás falevelek.

Egy perc: a Nyár meg sem hőkölt belé
S Párisból az Ősz kacagva szaladt.
Itt járt s hogy itt járt, én tudom csupán
Nyögő lombok alatt.







 
 
0 komment , kategória:  Ady Endre  
Fenyőtinorúak
  2017-10-01 10:26:33, vasárnap
 
 





A tinóruak népes táborának egy fontos nemzetségéről, és annak több fajáról szólnak a következő sorok. Ezekre is érvényes amit a tinóruakról általában el lehet mondani, azaz kalapra és tönkre tagolódó termőtestű, csöves termőrétegű, gyökérkapcsolt életmódot folytató gombák. A sajátosságaik, gyakoriságuk, fontosságuk indokolja, hogy külön is foglalkozzunk velük.

Ezek a gombák az un. "ragadóstinóruak", azaz a kalapjuk felbőre általában ragadós, habár ez nem minden fajukra jellemző. A további sajátosságuk az, hogy az ide sorolt gombák fenyők alatt teremnek, abban azonban eltérések vannak a fajok között, hogy egyesek mindenféle fenyővel együtt élhetnek, míg mások csak meghatározott fenyőfajjal. Az is jellemző az ide tartozó gombák egy részére - eltérően a legtöbb tinórutól - hogy részleges burkuk van, azaz a fiatal, kifejlődő gomba termőrétegét burok veszi körül, amiből azután gyűrű képződik, illetve marad vissza. Fontos közös jellemzőjük, hogy kivétel nélkül ehető gombák.

A szemcsésnyelű fenyőtinóru /Suillus granulatus/ a legfontosabb az ide tartozók közül.









Mindenféle fenyőfaj alatt terem, gyakori, közönséges, gyakran tömeges, nyártól késő őszig előfordul. A sárgásbarna, vörösesbarna kalapja nyálkás, ragadós, könnyen lehúzható róla a kalapbőr. Tönkje nem hasas. A tönk felső részén és a fiatal termőrétegen apró, gyöngyszerű tejcseppek jelenhetnek meg. Pórusai előbb világossárgák, aztán zöldesek. A termőréteg igen könnyen leválasztható a kalap húsáról.

Hasonlít hozzá a rózsástönkű fenyőtinóru /S. collinitus/, de tönkje alsó részén rézvörös foltok vannak.






A barnagyűrűs fenyőtinóru /S. luteus/ nagyon értékes gombánk.





A kalapja barna. Jellegzetessége a tönkön meglévő gallér. Húsa majdnem fehér, jobb állagú, mint az előbb említett fajoké. Értékes, jó ízű.
Ugyancsak gyűrű található a sárgagyűrűs fenyőtinórun /S. grevillei/ és a szürkegyűrűs tinórun /S. viscidus, = aeruginascens/.









Ez a két faj vörösfenyő alatt terem. A legutóbb említett nálunk ritka, kímélendő.


A tarka fenyőtinóru /S. variegatus/ és a tehén fenyőtinóru /S. bovinus/ kalapbőre nem ragadós. Jó ehető gombák.
Tarkatinoru








Tehéntinoru





A fenyőtinóruak könnyen gyűjthetők. A tönk szennyezett bázisát a helyszínen vágjuk le, a kalapbőrről a fenyőtűket távolítsuk el. A tönk átvágásánál, a szükséghez képest a kalap bemetszésével győződjünk meg a kukacmentességről. Csak ép, fiatal példányokat szedjünk. A gombát óvatosan szállítsuk és tároljuk, mert könnyen befülled.

A ragadós kalapbőrt, amely igen könnyen lehúzható, távolítsuk el. Ugyanezt tegyük a vizenyős termőréteggel is. Ezek a gombák kitűnőek rántva, pörköltnek, paprikásnak, tojásos gombának.

Konzerválásra nem alkalmasak a lágy húsuk miatt. A belőlük készített félkész vagy kész ételeket jól lehet gyorsfagyasztva tárolni. A kalapbőr lehúzása és a megfelelő szeletelés után ezek a gombák száríthatók is. A szárításnál meglehetősen összezsugorodnak, nem olyan jó a szárítmányuk, mint a valódi tinóruaknak /Boletus/, illetve az egyéb nemzetségeknek /Leccinum, Xerocomus/.

/1987-2001 - Dr. Dravecz Tibor 22. füzet/


Suillus spraguei



 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Szemcsésnyelű Fenyő tinoru
  2017-10-01 09:14:53, vasárnap
 
 






Fenyő tinóru (szemcsés nyelű)

Jellemzés: Sárgásbarna, rozsdaszínű, ragadós kalapú, fenyvesben termő, közepes termetű tinóru. Sárga tönkjén, fiatal korban fölül finom, korpaszerű szemcsék vannak.

Kalap: Kúpos, félgömb alakú, domború, végül ellaposodó, 3-10 cm, átlagban 5-7 cm nagy. Felülete nyálkás, ragadós, szárazon fényes. Színe sárgásbarna, kissé vöröses árnyalattal vagy vöröses Marna. Az idős gomba sárgásra fakul, különösen a szélén. A kalap bőre könnyen egészben lehúzható.

Csöves rész: Kezdetben szűk nyílású, fehéres vajsárga, később sárga és tág nyílású. A fiatal gombán kiizzadt sárgás, tejszerű folyadékcseppek láthatók. A spórapor barnássárga.

Tönk: Aránylag alacsony, eléggé egyenletes vastag vagy felfelé kissé vékonyodó, rostos, tömör, 4-6 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Világossárga, felső harmadán apró, gyöngyszerű, majd barnás, korpaszerű szemcséket láthatunk.

Hús: Lágy, halványsárga színű, nem változó.

Szag és íz: Kissé gyümölcsre emlékeztető ízű és szagú.

Termőhely és idő: Kora tavasztól késő őszig fenyvesben mindenütt gyakori. Fenyőfákkal gyökérkapcsolt gomba, meszes és homokos talajon tömegesen és bőven terem. Seregesen is előfordul. Aránylag kis termetű, ezért a fenyőtűk közül nem emelkedik magasra.

Felhasználás: A fiatal gomba frissen elkészítve jóízű, legjobb pörköltnek. Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni, különben az étel nyálkás lesz. Főzés közben megbarnul. Az idősebb példányok tönkjét és az elöregedett csöves termőréteget helyesebb lefejteni és eldobni. Nem eléggé állóképes, nehezen és rosszul szárad.

Hasonló fajok: A fenyőtinóru tulajdonképpen két egymáshoz igen hasonló faj, amelyek gyakorlati jelentősége egyforma. Hasonlók az ugyancsak ehető, ragadós kalapú, fenyvesben termő gyűrűstinóruk is, de azok jól megkülönböztethetők azáltal, hogy tönkjükön gallér is van. A többi tinóru viszont nem ragadós kalapú, és általában nem fenyvesben termő.






















 
 
0 komment , kategória:  Gombákról  
Aki zenével indul az életbe, ...
  2017-10-01 08:34:59, vasárnap
 
  Áldott, szép vasárnapot kívánok!







Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.
Kodály Zoltán, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.
Kodály Zoltán



Richard Clayderman Greatest Hits 2017 - Richard Clayderman Playlist

Link


Október 1 az idősek napja!






 
 
0 komment , kategória:  Idősek napjára  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 12896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 727
  • e Hónap: 8318
  • e Év: 97928
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.