Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Androméda
  2017-10-13 22:24:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Rozmaringról
  2017-10-13 22:13:01, péntek
 
 



Hogyan javítja a rozmaring a szív és az agy egészségét?

A rozmaring a Földközi-tenger partvidékén elterjedt növény, de ma már a világ sok táján termesztik, hiszen rendkívül sok pozitív tulajdonsággal és hatással rendelkezik. Az emberek többsége a kulináris élvezetek miatt használja ezt a szép és illatos gyógy- és fűszernövényt, azonban gyakran alkalmazzák kozmetikumokban, parfümöt is készítenek belőle és a hagyományos orvoslás is kihasználja jótékony hatásait.

A rozmaring gazdag forrása a vasnak, a kalciumnak és a B6-vitaminnak és az emberiség már ősidők óta alkalmazza izomfájdalom esetén. Sok vizsgálat azt is kimutatta, hogy a rozmaring jó hatással van a keringési rendszerre és a memóriát is javítja.

Az ókori Görögországban a rozmaringot az egyik legfontosabb gyógynövénynek tartották. Habár az ókor emberét is lenyűgözte a gyógynövény csodálatos illata és fűszerként is gyakran használták, de már ebben az időben is felfedezték, hogy mennyire jó hatással van a memóriára. A diákok pedig még a hajfonatukba is tettek ebből a növényből, mert úgy vélték, hogy ily módon is hatással van az agy működésére. Mint ahogyan a későbbi kutatások is igazolták, nagyon is igazuk volt a tanulóknak. Még Shakespeare is felismerte a rozmaring jótékony hatásait, így a Hamletben is említést tesz róla.

A rozmaring valóban fokozza a vérkeringést és így jobb kognitív teljesítményt képes biztosítani. A gyógynövény gazdag forrása az antioxidánsoknak, de gyulladásgátló vegyületeket is tartalmaz. Ilyen például a karnozinsav, amely megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsodást idézzenek elő az agyban és emellett az agy öregedési folyamatait is lassítani képes.

Milyen csodás hatásai vannak még a rozmaringnak? Méregteleníti a májat, szabályozza az epét és az emésztési folyamatot, vagyis megakadályozza a puffadást, a hasi görcsöket és a székrekedést. A rozmaringolaj csökkenti a feszültséget, valamint enyhíti a fájdalmat, különösen a reuma, a ficamok okozta, illetve az ízületi fájdalmakat. Az illóolaj belélegzése pedig csökkenti a megfázás, az influenza, az allergia és a tüdőasztma kellemetlen tüneteit, hiszen görcsoldó és fertőtlenítő hatásokkal is rendelkezik.

Ha van kiskertje, mindenképpen ültessen ebből a gyógynövényből, hiszen nagyon egyszerűen termeszthető és gondozható növényről van szó. Nyár végén vagy ősszel aztán csak ki kell szárítani a gyógynövényt, amelyet használhatunk fűszerként, de akár olajat is készíthetünk belőle. Ehhez nincs is másra szükség, csak egy sterilizált üvegre, némi olajra és persze a gyógynövényre. Amennyiben kozmetikai célra kívánja felhasználni, akkor mandulaolajat is adjon az elegyhez. Zárja le az üveg tetejét, majd állítsa azt egy-két hétre egy meleg ablakba. Akkor jó az olaj, ha már barnás a színe és erőteljes, intenzív az illata. Ekkor már használni is lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Oregánó
  2017-10-13 19:49:09, péntek
 
 



Az oregánóolaj az egyik legjobb termék, ha természetes gyógymóddal kívánjuk orvosolni a betegségeinket. Ez a gyógynövénykivonat antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Az oregánóolaj csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is hatékonyan csillapítja. Már az ókori rómaiak és görögök is előszeretettel alkalmazták különféle gyógyászati célokra. Az oregánót a boldogság szimbólumának tekintették, nemhiába koronázták meg a mennyasszonyt és a vőlegényt oregánóból font koszorúval az esküvőn.

Felső légúti fertőzéseket számtalan dolog okozhat. Ide tartoznak a vírusok, a baktériumok, az allergiák, az asztma és a belélegzett szennyező anyagok is. A tünetek nagyon sokfélék lehetnek. Ezek az anyagok okozhatnak légzési nehézséget, de irritálhatják a tüdőt, a torkot és még az orrot is. Ha belépünk az allergiaszezonba és szeretnénk felkészülni rá, jól tesszük, ha beszerzünk valamilyen természetes anyagot, például oregánóolajat, melynek nagyon sok előnye van. Az egyik ilyen, hogy alkalmazható bőrfertőzések ellen, de emésztési zavarok esetén is hatásos. Erősíti az immunrendszert, segít fejleszteni az izmok és az ízületek rugalmasságát és a légúti egészséget is javítja.

Az oregánóolaj gazdag karvakolban, flavonoidokban és terpénekben, amelyek a legjobb duzzanatcsökkentők az anyatermészet kínálatából. Ezek a vegyületek nagyon jó hisztaminredukáló szerek is. Ha pollen, por, vegyszer, gomba vagy baktérium kerül a szervezetünkbe, hisztamin szabadul fel, amelynek tünetei lehetnek az orrdugulás, a fokozott nyáltermelés és a tüsszögés. Az oregánóolaj rozmaringsavat tartalmaz, amely gátolja az allergiával összefüggő gyulladást.

Az oregánóban timol is van, amely antiszeptikus és gombaölő hatással bír. Ez a vegyület erősíti az immunrendszert, segít a szöveti károsodás megelőzésében és ösztönzi a gyógyulást.

A karvakrol a bakteriális fertőzések ellen is nagyon hatásos. A terpének antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, a rozmaringsav pedig egy kitűnő antioxidáns, amely megakadályozza a szabad gyökök okozta károsodást. Ígéretesnek mutatkozott az allergiás asztma és az érelmeszesedés gyógyításában. A béta-caryophyllne gátolja a gyulladást és segíthet a csontritkulás, illetve a metabolikus szindróma megelőzésében. Az oregánóolajban olyan tápanyagok találhatók, mint A-, C- és E-vitamin, illetve magnézium, kálium, kalcium, cink, vas, mangán, réz, bór és niacin.

Az oregánóolaj leginkább az immunrendszer és a légzőszervek egészségét védelmezi. Segít megküzdeni a fertőzésekkel, például a baktériumok által okozott húgyúti fertőzésekkel. De a légúti, a gombák és a paraziták okozta fertőzésekkel szemben is eredményesen veszi fel a harcot.

Az oregánó olaját használhatjuk bedörzsölőszerként. Ebben az esetben enyhíthetjük a rovarcsípéseket, csökkenthetjük a korpásodást és gyógyíthatjuk a bőrbetegségeket. Masszázsolajként enyhíti az izom- és ízületi fájdalmat, a rheumatoid arthritist és a ficamokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tüdőgyulladásról
  2017-10-13 19:39:36, péntek
 
 



A tüdőgyulladás az egyik olyan fertőző betegség, amely veszélyt jelent az idősebb személyek számára. Ezeknek az embereknek ugyanis az immunrendszerük legyengül, így egy ártalmatlannak tűnő tüdőgyulladás is komoly következményekkel járhat. Persze nem csupán az idős embereknek szükséges komolyan venni, ha megfáztak vagy influenzásak, hanem mindenkinek, hiszen még egy fiatalabb szervezetet is legyengít és megvisel, ha ,,lábon hord ki" egy-egy betegséget.

A tüdőgyulladás vagy pneumonia során fellépő fertőzés a tüdőszöveteket és a kis léghólyagokat érinti. Egyes vírusfertőzések, a levegő szennyezettsége és még a dohányzás is jelentősen lecsökkentheti az immunrendszer védekezőképességét, így a légutakba bekerült kórokozók gyulladásos folyamatokat generálhatnak. A tüdőgyulladás több ok miatt is kialakulhat. Egyik oka, hogy kórokozók kerülnek be az emberi szervezetbe, ezek pedig a vérkeringéssel könnyedén el tudnak jutni a tüdőbe. A tüdőgyulladást kiválthatja az is, ha a légutakba olyan orr- és garatváladék kerül, amely fertőző mikroorganizmusokat tartalmaz. De a cseppfertőzés útján belélegzett baktériumok is okozhatják ezt a betegséget.

A tüdőgyulladás egy nagyon komoly betegség, amely kellemetlen tünetekkel járhat együtt. A leggyakoribb tünetek a következők: mellkasi fájdalom, nehézlégzés, láz, köhögés, amely köpetürítéssel jár együtt. A vizsgálatok során a szakorvos először sztetoszkóp segítségével meghallgatja a mellkast, majd a vizsgálatokat mellkasi röntgenfelvétel egészíti ki, amely megerősíti a tüdőgyulladás gyanúját. Speciális esetben a vért és a köpetet is megvizsgálják kórokozók után kutatva. Előfordulhat, hogy az alsó légutakból váladékmintát vesznek.

Tüdőgyulladás esetén a kezelést érdemes minél hamarabb elkezdeni a szövődmények kialakulásának és a betegség súlyosbodásának elkerülése érdekében. A tüdőgyulladást antibiotikumokkal szokták kezelni, amelynek milyenségéről minden esetben a szakorvos dönthet. Idősebb betegeket vagy súlyos állapotban lévő pácienseket gyakran utalnak kórházba, ha felmerül a tüdőgyulladás gyanúja. De akkor is kórházi kezelést igényel a beteg, ha más komoly betegségei vannak, amelyek lassíthatják a gyógyulás folyamatát. A kórházi kezelés lehetővé teszi, hogy folyamatosan nyomon kövessék a beteg állapotát, és egyéb terápiát alkalmazzanak a mihamarabbi felépülés érdekében. A terápia részeként alkalmazhatnak oxigénkezelést, illetve kórházi környezetben lehetőség van intravénás folyadékpótlásra is. A kórházban a nehézlégzés problémáját is orvosolni tudják, illetve szükség esetén gépi lélegeztetést is alkalmazni tudnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Néhány hasznos gyógynövény
  2017-10-13 19:34:20, péntek
 
 



A természetben rengeteg olyan gyógynövényt találhatunk vagy akár nevelhetünk mi is, amelyek sokkal hasznosabbak egy-egy betegség vagy egészségügyi probléma leküzdésében, mint egyes orvosságok, amelyeknek sok-sok mellékhatásuk van.

Az egyik ilyen gyógynövény a bazsalikom. Ezt a Földközi-tenger partvidékéről származó gyógyá és fűszernövényt egyre több magyar ember is kezdi megkedvelni. A bazsalikom többek között a fáradtság leküzdésében nyújt hathatós segítséget. Mosson meg egy-két bazsalikomlevelet, aprítsa fel, majd fogyassza el nyersen. Teaként is jó barátunk lehet az állandó fáradtság leküzdésében, de nyersen a leghatékonyabb. A bazsalikom az immunrendszert is megerősíti, márpedig ha szervezetünk védelmi vonala megerősödik, akkor a betegségek is elkerülnek bennünket. A bazsalikom antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, illetve sok béta-karotint és magnéziumot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az ízületi gyulladást és a különféle bélbetegségeket.

A fokhagyma egy csodálatos gyógynövény, hiszen antibakteriális, antimikrobiális és gombaellenes szer, amely még gyulladást is csökkent. Kutatások igazolják, hogy a fokhagyma csökkenti a tüdő-, a prosztatarák és a csontritkulás kialakulásának a kockázatát. Emellett a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet is csökkenteni tudja. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a gyógynövényt, akkor a meghűléses megbetegedések is elkerülhetnek bennünket. Hallottam ezzel kapcsolatban egy történetet egy idős bácsitól, aki mindennap elfogyasztott egy-két gerezd fokhagymát, de a téli időszakban rendszerint megemelte az adagját. A bácsi nem számolt be ugyan csodás gyógyulásról, de azt elmondta, hogy megfázás miatt már tíz éve nem járt orvosnál. Ez a gyógynövény a fejfájást is csillapítja. Ha fáj a feje, akkor rágcsáljon el egy fokhagymagerezdet, hamarosan nyoma sem lesz a fájdalomnak.

A brokkolicsíra az egyik legegészségesebb növények egyike. A brokkolicsíra egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amely csökkenti a rákos sejtek kialakulásának a kockázatát és tumorcsökkentő hatással rendelkezik. Ez a vegyület az asztma és egyéb légzési rendellenesség tüneteit is csökkenti, illetve az oxidatív stressz és gyulladás ellen is védelmet élvezhetünk, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk ezt a növényt. Ez a gyógynövény ezen kívül értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele, amelyek szintén daganatellenes hatással bírnak. A növény csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, így a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát is minimalizálja.

Ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend a menta. A benne lévő rozmaringsav csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és az allergia kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. A borsmentaolaj pedig a gombás fertőzéseket képes megszüntetni. A mentának emésztést serkentő hatása is van. Csökkenti a bélgörcsöket, a gázképződést, és az idegi eredetű gyomorpanaszokat is megszünteti.

A spárga gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A spárga igen gazdag B-, C- és K-vitaminokban, folsavban, kalciumban, cinkben, magnéziumban, vasban és szelénben. A spárga érdekessége, hogy csökkenti a másnaposság kellemetlen tüneteit. Koreai kutatók szerint a spárgából készült kivonat olyan enzimeket tartalmaz, amelyek enyhíti a fejfájást és az alkohol okozta kábult állapotot.

A vörös káposzta kisebb, még ki nem fejlődött levelei sokkal több C- és K-vitamint tartalmaznak, mint a kifejlett levelek. A C-vitamin szintén egy remek antioxidáns, amely eredményesen veszi fel a harcot a gyulladással szemben, így a krónikus betegségekkel szemben is védelmet élvezhetünk, ha elegendő van ebből a vitaminból a szervezetünkben. A C-vitamin ezen kívül részt vesz a kollagéntermelésben, és szükségünk van rá, hogy a bőrünk egészséges maradjon. A K-vitaminnak pedig a csontépítésben, a csontritkulás és az érelmeszesedés megelőzésében van kitüntetett szerepe. A vörös káposzta rendszeres fogyasztásával az influenzát és a megfázást is elkerülhetjük.

Az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő kamilla elősegíti a sebek és égési sérülések gyorsabb gyógyulását, védelmet élvezhetünk általa a bakteriális fertőzésekkel szemben, de segítséget nyújt gyomor- és alvásproblémák esetén is. A kamillatea felfrissít, megnyugtat és csökkenti a bennünk tomboló feszültséget. Egyes kutatások szerint még a depressziós tüneteket is eredményesen csökkenti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bőr megfiatalítója: csipkebogyóolaj
  2017-10-13 19:28:34, péntek
 
 



A csipkebogyóolaj nem ismeretlen a kozmetikai iparban, hiszen tudvalévő, hogy milyen pozitív hatással van a bőrre. Az egyik ilyen előnye, hogy szinte megfiatalítja a bőrt. A csipkebogyó olajának nagy tisztelete volt az egyiptomiak körében és már a fáraók is hittek bőr- és hajszépítő erejében.

Sok kutatást is végeztek ezzel az olajjal kapcsolatban. Norvég és dán kutatók felfedezték, hogy a csipkebogyóolaj csökkenti a rheumatoid arthritisben szenvedők fájdalmát és javítani képes a betegek mobilitását. Napjainkban sok kozmetikai termék alkotórészeként találkozhatunk vele, például samponokban, testápolókban. Azonban mi is készíthetünk belőle különféle házi kozmetikai szereket és valamilyen hordozóolajjal keverve még egy remek bőrszépítő és masszázsolajat is.

A csipkebogyóolaj A-, C- és E-vitaminokban gazdag, de zsírsavakat (linolénsav, olajsav, linolsav), sztearinsavat, palmitinsavat, karotinoidokat és flavonoidokat is tartalmaz.

A csipkebogyóolaj egészségessé és élénkké varázsolja a bőrt, csökkenti az öregedés jeleit. Táplálja a száraz hajat és megakadályozza a fejbőr korpásodását. Langyosítson meg egy kevés olajat, majd kenje be vele a fejbőrét. Tegyen egy törülközőt a fejére, majd egy óra múlva alaposan mosson hajat.

Ez az olaj még a körmöket is megerősíti. Kenjen egy kevés olajat hetente egyszer a körmeire, az olaj ugyanis a száraz és törékeny körmöket remekül hidratálja.

A csipkebogyóolaj segíti a sebek és égési sérülések gyógyulását és halványítja a hegeket. Ez az olaj segít a striák, az öregségi foltok, a sebhelyek halványabbá tételében, eltüntetésében.

Az olaj enyhíti a leégés miatt érzett kellemetlen tüneteket, hiszen nyugtat, gyulladást csökkent és mindemellett a gyógyulást is felgyorsítja.

Adjon egy kevés csipkebogyóolajat a kedvenc samponjához, mosson a szokásos módon hajat, majd öblítse le a haját. Az olaj ebben az esetben balzsamként működik, amely puhítja a száraz hajat.

A csipkebogyóolaj az arcbőrt is remekül hidratálja. Néhány cseppet reggel és este - alapos arctisztítást követően - masszírozzon az arcbőrébe.

Keverjen össze néhány csepp csipkebogyóolajat valamilyen hordozóolajjal - kókusz, olíva -, ily módon masszázsolajat készíthet belőle.

Mielőtt használni kezdené az olajat, végezzen allergiatesztet. A karjára csepegtessen egy-két csepp olajat, majd várjon 2-3 órát. Ha nem jelentkezik allergiás reakció, akkor bátran használhatja. A csipkebogyóolajat várandós és szoptató nők lehetőleg ne használják, vagy csak az orvosuk jóváhagyásával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Megfázásra gyógyteareceptek
  2017-10-13 19:23:12, péntek
 
 



Ősszel gyakran küzdünk megfázással. Sok gyógynövény a segítségünkre lehet ezekben a nehéz időszakokban. Ha nem is gyógyulunk meg tőlük azonnal, sok kellemetlen tünetet enyhíthetünk a segítségükkel. Az alábbi receptekben említett gyógynövényeken kívül sok olyan gyógynövény létezik még, amelyek enyhíteni tudják a megfázás tüneteit. Ilyen például az ánizsmag, a körömvirág, a kamilla, a kapor, az édesgyökér, a hárs, a kakukkfű, a verbéna vagy az orvosi ziliz.

Az orvosi zsálya teáját lefekvés előtt érdemes kortyolgatni, hiszen nemcsak a megfázás tüneteit enyhíti, hanem segít elaludni is. A zsálya segíti a légzési funkciókat, a borsmenta tisztítja a légutakat és csökkenti a lázat, a macskamenta pedig nyugtat és altató hatással bír.

Elalvást segítő zsályatea hozzávalói:
negyed evőkanál zsályalevél
negyed evőkanál macskamenta
negyed evőkanál borsmenta
fél liter víz
citrom
méz

Elkészítése:
Forraljon fel fél liter vizet, majd adja hozzá a gyógynövényeket. Hagyja a gyógynövényeket 20-30 percig ázni, majd szűrje le. Ízesítse mézzel és citromlével. Lefekvés előtt egy-két bögrényit kortyolgasson el belőle.

A fűszeres zöld tea segíti az immunrendszer funkcióit, csillapítja a lázat és enyhíti a torokfájást. A Cayenne-bors és a gyömbér fokozza a vérkeringést és az izzadást, láz esetén is nagyon hatásos mindkettő, a méz és a gyömbér pedig gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A zöld tea egy kitűnő antioxidáns, amelyre nagy szükségünk van ezeken a beteg napokon. Mindemellett a zöld tea az immunrendszer megerősítésében is részt vesz.

A fűszeres zöld tea hozzávalói:
2 teáskanál zöld tea
egy darabka gyömbérgyökér
egy csipet Cayenne-bors
2 csésze víz
2 teáskanál méz

Elkészítése:
Öntse egy edénybe a két csésze vizet, majd adja hozzá a zöld tea leveleit, a meghámozott és feldarabolt gyömbért és a Cayenne-borsot. Forralja a főzetet 10-15 percig, majd szűrje le. Mézzel ízesítse.

A citromfű és az édeskömény segítenek a légutak megtisztításában. A citromfű segít az elalvásban, a kömény enyhíti a fülfájást, míg a méz gyulladást csökkent és torokfájást csillapít.

A citromfüves, édesköményes tea hozzávalói:

1 evőkanál citromfűlevél
egy kisebb darab feldarabolt édeskömény
fél liter víz
fél citrom
méz

Elkészítése:
Tegye fel forrni a vizet, majd adja hozzá az édesköményt és a citromfüvet. Hagyja állni 20 percig, majd szűrje le. Frissen facsart citromlével és mézzel ízesítse.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Táplálkozás és a viselkedési zavarok
  2017-10-13 19:15:36, péntek
 
  Számos tanulmány azt mutatja, hogy a viselkedési zavarok közvetlenül kapcsolódnak a nem megfelelő, tápanyagokban szegényes táplálkozáshoz. Az úgynevezett rossz táplálékok felnőttek és gyermekek esetében is helytelen - egyes esetekben agresszív - viselkedést eredményeznek, ellenben az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozottabb hangulathoz és megnövekedett általános jóléthez vezethet.

Egy érdekes kísérletet végeztek a táplálkozás és az erőszakos viselkedés közötti összefüggést vizsgálva. A kutatás egy virginiai börtönben zajlott. A vizsgálatot három periódusban végezték. A rabok az első fázisban egészségtelen ételeket kaptak. Az étrendjükben ebben a szakaszban zsíros húsok, fűszeres ételek, sült burgonya, édességek és üdítők szerepeltek. A második fázisban az egészséges ételek - teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, halak - kerültek terítékre. A harmadik fázisban ismét a hagyományos börtönkosztot szolgálták fel a börtön lakóinak. Az eredmény nagyon lenyűgöző volt, hiszen a második fázisban, amikor is egészséges ételt kaptak a rabok, az antiszociális és erőszakos viselkedés drámaian csökkent. A másik két szakaszban azonban ismét életre keltek a rendellenes viselkedési formák.

A kísérletet tíz év múlva megismételték. Ekkor a cukormennyiséget csökkentették a rabok ételeiben, azonban a korábbinál jóval több vitaminban és ásványi anyagban gazdagabb ételeket szolgáltak fel nekik. A cukor drasztikus csökkentése nemcsak a verbális, de a fizikai erőszak mennyiségét is csökkentette. A legmeglepőbb azonban az volt, hogy ebben az időszakban még az öngyilkosságok száma is csökkenő tendenciát mutatott.

A börtönkísérlet után az iskolákban is vizsgálódtak a kutatók. A gyermekeknek - 6 és 12 év közötti diákoknak - a menzán a korábbinál jóval nagyobb mennyiségben és több alkalommal szolgáltak fel zöldséget, gyümölcsöt, illetve omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékot. A gyermekek viselkedésében megfigyelt pozitív változások még a kutatást vezetőit is meglepték. A gyermekek kevésbé voltak agresszívek az osztálytársaikkal, nagyobb tisztelettel fordultak a tanáraik irányába, az órákon sokkal jobban tudtak koncentrálni és magasabb szintű együttműködésre voltak képesek a diáktársaikkal.

A helyes táplálkozás viselkedésre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. Az egészséges táplálékok emellett a hangulatot is javítják és a jólét érzetét is fokozzák. Az emberi agy érzékennyé válhat a tápanyaghiányra. Egy 2008-ban végzett kutatás összefüggést fedezett fel például az alacsony magnéziumszint és lelkiismeret-hiány között. A viselkedést pedig negatívan befolyásolja, ha kevés vas, tiamin, folsav és szelén van a szervezetünkben.

A niacinhiány pszichés zavarok kialakulásához vezethet. A niacinról megállapították, hogy sikeresen alkalmazható egyes mentális betegségek - depresszió, szorongás, bipoláris zavar, figyelemhiányos zavar - kezelésében.

A fermentált ételekről az bizonyosodott be, hogy segít időseknél a memóriazavarok elkerülésében.

Ne feledjük, hogy az agyunk egészséges működéséhez omega-3 zsírsavakra is szükségünk van. Hiánya csökkenti a szerotonin- és dopaminszintet, amelyek kulcsfontosságúak a jó hangulathoz és az általános jó közérzethez. Ezek alacsony szintje viselkedési rendellenességekhez, agresszív viselkedéshez, ADHD - figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar - kialakulásához, depresszióhoz és csökkent intelligenciahányadoshoz vezethet, illetve hozzájárulhat az Alzheimer-kór és a demencia súlyosbodásához.

Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógynövények duzzadt lábra
  2017-10-13 19:07:46, péntek
 
 



Előfordul, hogy a lábunk megduzzad. Ennek oka lehet a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyakori és hosszan tartó állás, de a nagy meleg is okozhatja. Mindenestere érdemes kivizsgáltatni, hogy nincs-e a probléma hátterében valamilyen betegség. Ha az orvos megnyugtató választ adott Önnek, akkor a gyógynövényeket hívhatja segítségül, ugyanis egyes gyógynövények javítják a vérkeringést, megszüntetik a vízvisszatartást, így segítségükkel a lábduzzanatot is sikeresen elháríthatjuk. Ha már eleve valamilyen vizelethajtó gyógyszert szed, akkor kerülje el ezeknek a gyógynövényeknek a használatát, fogyasztását!

A petrezselyem egy nagyon hasznos gyógynövény, hiszen erős vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Emellett olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és emellett klorofillt tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az emberi szervezetre, így mindenképpen be kell illesztenünk a táplálkozásunkba. A petrezselymet önmagában is lehet rágcsálni, de a friss leveleket salátákba is szórhatjuk.

Sokan csak gyomként tekintenek a gyermekláncfűre, pedig egy rendkívül hasznos gyógynövényről van szó. Természetes vízhajtóként sikeresen hajtja ki a szervezetből a fölösleges vizet és enyhíti, megszünteti a vízvisszatartást, amely gyakran oka a megduzzadt lábaknak. A pitypangot tea, tinktúra és kapszula formájában lehet fogyasztani.

A kínai orvoslás már ősidők óta alkalmazza a Ginkgo bilobát. Ez a gyógynövény szintén csökkenti a vízvisszatartást, de a vérkeringést is javítja. Azonban ha keringési problémája van, a páfrányfenyő szedése előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával. Ez a gyógynövény enyhíti és megszünteti a keringési problémákat, illetve a végtagfájdalom ellen is rendkívül hatásos.

A borsmentának kellemes íze és illata van. Nemcsak az ételeinket fűszerezhetjük meg vele, hanem finom teát és fürdővizet is készíthetünk belőle, sőt lábfürdőt is, hiszen nyugtatja a lábat és csökkenti, enyhíti a lábduzzanatot. Tíz percen keresztül áztassa a lábait hol hideg, hol meleg vízben, amelyekbe előzőleg borsmentaolajat csepegtetett. A borsmenta nemcsak az ödéma ellen nagyon hatásos, de energetizál és fel is frissít.

A gyömbér is egy természetes vízhajtó, amely segít a duzzadt lábak kezelésében. A duzzanatcsökkentésben gyulladáscsökkentő hatása is szerepet játszik. Naponta egy-két alkalommal masszírozza a lábait gyömbéres olajjal. Természetesen naponta kétszer gyömbérteát is iszogathat, de a gyömbér rágcsálása is hatásos lehet a lábduzzanat csökkentésére.

Vízhajtó hatása a tőzegáfonyának is van. Érdemes rendszeresen fogyasztani, ugyanis a szervezet számára egy nagyon fontos antioxidánst, C-vitamint is tartalmaz.

A bojtorjángyökér csökkenti az ödémát és a folyadékvisszatartást a végtagokban. Ez a gyógynövény különösen javasolt köszvény kezelésére, amikor nemcsak a lábak, hanem a lábujjak is fájdalmasan megduzzadnak. A gyógynövényből készíthet teát, de a lábfürdővíz is nagyon hatásos. A friss bojtorjángyökeret salátákba is belekeverhetjük és a konyhában zöldségként - mint például a répát - is felhasználhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 170 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.