Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Érdekes képek a világ minden tájáról - 22. (20 kép).
  2017-10-14 22:25:46, szombat
 
  Többszintes garázs a Volkswagen gyárban
Talaj minták a filmgyárban
A legénység pihenőhelye, az Emirátus Boeing 777 hosszú távú repülőgépén.
Az észak-koreai Nemzetközi Barátság Kiállítás Csarnoka egy 70 ezer össznégyzetméteren elterülő propagandaközpont, amelynek 180 szobájában azokat a tárgyi relikviákat állították ki, amelyeket Kim Ir-Szen diktátor és hasonló elveket valló néhai fia, Kim Dzsong-Il kapott a külföldi politikusoktól.
20 méteres lift egy dán kórházban
Egy toronydaru fülkéje
Borospince egy magánházban
Könyvesbolt Coober Pedy földalatti városban, Ausztrália
Apartman Coober Pedy földalatti városban, Ausztrália
Pénzverde, Oroszország
Elhagyott színház Detroitban, USA
Egy földalatti bunker, 65 méter mélyen, Oroszország
Kiosztásra váró Oscar szobrok
Víz alatti lépcső egy elhagyott kőbányában, Oroszország
Az épülő Észak-Dél metró vonal építési területe, Amszterdam
Veszélyeztetett állatainak magja a Smithsonian Intézetben, USA
Egy graffiti az elhagyott Pripyat városban, a csernobili atomerőmű közelében, Ukrajna
Fotovillamos naperőmű, USA
Egy metró vezetőfülkéje, Oroszország

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Perszepolisz romváros
  2017-10-14 22:04:06, szombat
 
  Perszepolisz romváros Iránban, Siráztól 65 km-re, északkeletre fekszik. Neve ógörög eredetű, jelentése: a perzsák városa. I. Dárajavaus perzsa király kezdte el építeni i. e. 515-ben, de még utódai sem tudták befejezni. I. e. 330-ban Nagy Sándor meghódította a várost, ekkor tűzvész áldozata lett.
Perszepolisz a szakrális főváros szerepét töltötte be. Egyes tudósok szerint a tavaszi napéjegyenlőség, a perzsa újév (Nourúz) ünnepségeinek székhelye volt. Ekkor a birodalom minden pontjáról érkeztek az alattvalók ajándékaikkal, hogy hódoljanak a királynak.
Az udvar Szúzából, az adminisztratív fővárosból érkezett, és az ünnepségek után Ekbatanába ment, amely a király nyári rezidenciája volt. A három várost összekötő úthálózat volt a legjobb az egész birodalom területén. A negyedik fontos város Paszargadai, amely II. Kurus perzsa király idején főváros volt, és az Akhaimenidák alatt a koronázóváros szerepét töltötte be.
Az i. e. 6. században a perzsa telepesek saját várost alapítottak Párszá néven, a Marvdast-síkságon, a Kúh-e Rahmat-hegyvidék lábánál. Később a perzsa királyok monumentális építményeket emeltek a területen. A hegységet abban az időben Kúh-e Mehr (Kohmehr) Mithra hegyének hívták (a 13. századtól kezdve már mint Kúh-e Rahmat, Az irgalmasság hegyeként említik), ami azt jelzi, hogy a korai perzsák szentnek tartották ezt a helyet és Mithrához, az irániak istenéhez, az Iráni föld őrzőjéhez kapcsolták.
I. e. 518 körül I. Dárajavaus kiválasztott egy teraszt a "királyi hegység" lábánál, a síkságtól keletre, hogy palotakomplexummá alakítsa Párszá városának a citadelláját.
A mintegy 125 000 négyzetméter nagyságú sík területen négy csoportból álló komplexumot hoztak létre: szertartás-palotákat, lakónegyedeket, egy kincstárat, valamint egy erődítményláncot. Magát a struktúrát I. Dárajavaus alakíttatta ki, amely később utódai I. Khsajársá és I. Artakhsaszjá perzsa király alatt tovább bővült i. e. 330-ig, amikor Nagy Sándor elfoglalta a várost.
Ez idő tájt a birodalom több adminisztratív központtal is rendelkezett: Szúza, Babilon és Ekbatana. Perszepolisz nem volt állandó szálláshely, csak tavasszal használták. A város bővítését a hegyvidék beépítésével folytatták volna, azonban i. e. 323-ban, a hódító halála után az újjáépítések és bővítések abbamaradtak, Perszepolisz a Szeleukidák alatt szinte megsemmisült, így az i. e. 3. században már a közeli Istakhr város lett az új birodalom központja. Ezt a birodalmi központot vették át kezdetben a Szászánidák is.
Miután II. Kurus folytatta Paszargadai építését és berendezkedett Szúzában, utódja, I. Dárajavaus, indiai hadjárata után, i. e. 520 körül úgy döntött, hogy új fővárost alapít. Úgy gondolta, hogy Perszepolisz felépítésével, akárcsak II. Kurus Paszargadaival, megörökítheti nevét az utókor számára.
I. Dárajavaus perzsa király a komplexum helyét a Kúh-i Rahmat hegy délnyugati részén jelölte ki, amely attól kezdve az Akhaimenida-dinasztia szimbóluma lett. A király ekkor emeltette a palotát (tacsára), az apadánát, a kincstárat és a városfalat, amelyet meg is erősített, amikor még egyedül csak a központi palota készült el. A hatalmas komplexum a paszargadai Kurus-palota mintájára készült, ugyanúgy, mint az azt övező kert. A feljegyzések, amelyek először tesznek említést az építkezésről, i. e. 509-ben íródtak.
Az objektumok építésének befejezése az örökösökre maradt. I. Khsajársá alatt épült a Népek kapuja, Hadis-palota és a tripilon. Khsajársá fia, I. Artakhsaszjá perzsa király i. e. 460-ban bővítette tovább a palotát és befejezte a százoszlopos csarnokot. A többi építmény azonban befejezetlen maradt, mint az a kapu az északi komplexumban, amelyet III. Artakhsaszjá perzsa király alatt kezdtek el építeni. Később az északkeleti hegyek szikláiba két királyi temetőt is vájtak, az egyik sír III. Dárajavaus perzsa király idejéből befejezetlen maradt.
Abban eltér más ókori építmény, például a Colosseum vagy a Parthenon építésétől, hogy Perszepoliszt nem rabszolgák építették, hanem munkások az akkori világ számos országából, például Babilóniából, Ióniából, Asszíriából és Egyiptomból.
Perszepolisz lerombolása i. e. 330-ban, Nagy Sándor hadjárata során történt, amikor a makedón uralkodó parancsot adott a komplexum felgyújtására, mivel a görög-perzsa háborúkban Athént is felégette a perzsa hadsereg.
A perszepoliszi komplexum később, a 7. században az arabok hódítását szenvedte meg, majd a 13. században a mongolok pusztították a területet.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Drogbárók luxus mauzóleumai
  2017-10-14 21:43:09, szombat
 
  Egyes drogbárók szó szerint a sírba viszik hivalkodó életmódjukat: Culiacan-ban található Jardines de Humaya temető tele van kétemeletes, nappali szobával berendezett, légkondícionált és golyóálló üveggel felszerelt mauzóleumokkal. Gyakori felszereltség a riasztó és az automata világítás.
Már tíz éve, hogy a mexikói kormány belekezdett véres háborújába, hogy leszámoljon a drogmaffiával. Azóta több tízezer ember életét vesztette, s rengeteg áldozat névtelen tömegsírokban nyugszik. Azonban Sinaloa államban, a bebörtönzött El Chapo északnyugati bástyájában a maffiafőnökök megkülönböztetett nyughelyet választanak maguknak.
Valamelyik sírhely kápolnára emlékeztet fehér oszlopaival, angyalokat ábrázoló színezett üveges ablakaival és a tetején álló Jézus-szoborral. Vannak mauzóleumok, melyek modern lakóházakra hasonlítanak, néhányban karácsonyfa is látható az ünnep felé közeledve. Kupola tetején világító kereszt és bejáratra szegeződő biztonsági kamerák: egy másik kripta sajátosságai.
A legtöbb sírhelyen ki van akasztva egy fotó vagy festmény az elhunytról -- többnyire a húszas-harmincas éveikben járó fiatalemberekről van szó. Sok mauzóleum azonban névtelenségben őrzi a néhai maffiózók földi maradványait. Vannak kripták, melyek építési költsége 290 ezer dollár körül van.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csodálatos hotelek a világ minden tájáról
  2017-10-14 21:28:40, szombat
 
  Nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy hasonló helyen nyaraljon, de biztos vagyok benne, hogy mindenki találna a maga számára kedves helyszínt.

Aescher hotel, Svájci Alpok
Kakslauttanen hotel, Finnország


Ladera Resort, Saint Lucia
Manta Resort, Zanzibar


Rayavadee Hotel, Thaiföld


Shangri-La Hotel, Franciaország
Hotel Ristorante Grotta Palazzese Polignano a Mare, Olaszország
Conrad Maldives Rangali Island Resort, Maldív-Szigetek


Ubud Hanging Gardens Hotel, Bali, Indonézia
Attrap Reves Hotel, Franciaország
Katikies Hotel, Oia, Görögország


Le Sirenuse hotel, Amalfi-part, Olaszország
Jukkasjarvi Ice Hotel, Svédország


Cambrian Hotel, Adelboden, Svájc


Dedon Island Resort, Fülöp-szigetek


Homestead Resort and Spa, Egyesült Államok
Villa Escudero, Fülöp-szigetek


Hotel-Restaurant Öschinensee, Svájc
Astarte Suits Hotel, Görögország


Juvet Landscape Resort, Norvégia
Montana Magica Lodge, Chile


Giraffe Manor, Kenya
Laucala Island Resort, Fidzsi-szigetek
Marina Bay Sands Szálloda, Szingapúr

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bakhsáli kézirat
  2017-10-14 21:00:07, szombat
 
  A bakhsáli kézirat a jelenleg ismert legrégebbi dél-ázsiai matematikai kézirat, amely a mai Pakisztán területére eső Bakhshali falu mellől került elő 1881-ben. Az irat nyírfakéregre íródott, sáradá írással, nyelvezetét tekintve gáthá dialektusban. A kézirat nem teljes, csupán 70 nyírfakéreg lap maradt fenn, ezek közül több is sérült. A teljes irat egyes részei mind a mai napig nem kerültek felfedezésre. A kéziratot állapota miatt féltve őrzik az Oxfordi Egyetem Bodleian könyvtárában.
A mű alapvető aritmetikai témákkal (pl. nulla, törtek, műveletek) foglalkozik, és már megjelenik a tízes alapú helyi értékes számábrázolás, ahol a nullát külön elnevezéssel (súnjaszthána) és egy pont jelöléssel illetik.
2017-ben a kéziratból három mintát elemeztek szénizotópos kormeghatározással; a vizsgálat szerint a minták három különböző évszázadból származnak i.sz. 224-383, i. sz. 680-779 CE és i.sz. 885-993. Nem ismeretes, hogy a különböző évszázadokból származó részek miképpen kerültek egybe.

A 605 khalmer számokkal
A kézirat elsősorban algebrával és aritmetikával foglalkozik, kisebb mértékben érint geometria témákat is. Mivel az irat nem teljes, így a témák aránya sem állapítható meg pontosan. A témák bemutatásának általános alkalmazott szerkezete igen különös, a klasszikus indiai matematika témájú könyvekhez képest szokatlan, ezért a 20. század elején több eurocentrikus felfogású tudós (köztük G. R. Kaye) támadta azzal a váddal, hogy valójában nem indiai eredetű.

A mű matematikai szabályokat ismertet, melyeket példákkal illusztrál szöveges illetve matematikai formában. A problémákhoz tartozó megoldást is közli és a klasszikus indiai matematikai szútrákkal ellentétben bizonyítást is tartalmaz. A jelölésrendszer nagyban nem tér el az indiai matematika klasszikus korszakát nyitó, i. sz. 499-es Árjabhatíjában látottaktól, bár tartalmaz néhány teljesen egyedi, sehol másutt nem alkalmazott jelölést.

Az ind matematikában a 4 alapvető aritmetikai operátor (összeadás, kivonás, szorzás és osztás) első rendszerszerű nyomai már felfedezhetők a kéziratban: a műveletek jelölésére (a kivonás kivételével) a leggyakrabban használt szanszkrit terminusok rövidítéseit alkalmazták, amely alapjában véve összevág a klasszikus kor későbbi munkáiban fellelhető jelölésekkel.

A törteket a maihoz hasonlóan 2 egymás alá írt számmal jelöli, de nem tesz közéjük törtvonalat. Egy másik igen különös dolog, hogy a mai + összeadás jelet kivonásra használták.

Az egyenletek ismeretlenjét gyakran egy nagy ponttal jelölték. Ez az indiai matematikai művekben azért zavaró, mert több helyen a nullát is ponttal jelölték, így gyakran csak a kontextus adja meg a pont aktuális jelentését.

A kézirat számos olyan problémát vázol, melyek több tulajdonos (tipikusan kereskedők, utazók) közti vásárlásokkal, a vagyonok kiegyenlítésével foglalkoznak és lineáris egy- vagy többismeretlenes egyenletrendszerek megoldását igénylik.

A kézirat bemutatja a hármas szabályt is, amely egy egyszerű praktika az arányosság alkalmazására: 3 előre megadott értékből (amiből 2 egy arány szerinti összetartozó érték), a harmadik számhoz megadható a vele arányos ismeretlen negyedik érték.

forrás: wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Julia Pastrana a szakállas hölgy
  2017-10-14 20:58:13, szombat
 
  Julia Pastrana Mexikóban született 1834-ben súlyos genetikai rendellenességgel: veleszületett terminal hypertrichosisban, úgynevezett vérfarkas-szindrómában szenvedett. Testét és arcát sűrű fekete szőr borította, és ha ez nem lett volna elég, még gingiva hyperplasiában is szenvedett, ettől ínye és szája kórosan megvastagodott.
1854-ben anyjától megvásárolta egy mexikói férfi, aki Észak-Amerikában, Kanadában mutogatta pénzért. New Yorkban fedezte fel a nőt Theodore Lent, aki feleségül vette és Medvenőként mutogatta.
A történészek szerint Julia persze sem medve, sem vérfarkas nem volt, őszintén szerette a férfit, aki számára ő csak egy cirkuszi produkció volt. Lent Európába vitte feleségét és minden nagyobb városban megfordult vele. A viktoriánus prűd Európában borzadva bámulták a nőt, akiről az orvosok azt állították, hogy csakis ember és orangután keveredéséből születhetett.
Ugyanakkor feljegyezték, hogy Julia tehetségesen énekelt, zenélt, táncolt és könnyen tanult nyelveket. 1859-ben kisfiút szült, aki örökölte betegségét, és 35 órával a szülés után meghalt. Pastrana a szülést követő komplikációkban halt meg 5 nappal később. Mindez éppen Moszkvában történt. Lent, a férj és apa, mumifikáltatta felesége és újszülött fia tetemét, majd - immár üvegdobozba téve - továbbmutogatta őket.
Nagy üzlet lehetett Julia Lentnek, mert később a férfi Mexikóban keresett egy másik beteg nőt, akinek sűrű szakálla volt és Julia húgaként, Zenora Pastranaként mutogatta. Lent végül egy elmegyógyintézetben halt meg 1884-ben Moszkvában, a nő és gyermeke teteme pedig 1921-ben Norvégiában tűnt fel, ahol egészen 1976-ig kiállításon mutogatták.
Egy tervezett amerikai kiállítás alkalmával figyeltek fel a szerencsétlenekre, s a közvélemény nyomására kivették a két múmiát a kiállításból és egy raktárban helyezték el őket, ahonnan azonban ellopták a tetemeket. A rendőrség egy kukában talált rájuk, addigra Julia karja tönkrement, fia múmiáját pedig egerek rágták szét. 1996-ban a nő múmiáját az oszlói Orvostani Intézet pincéjében helyezték el. 2005-től azonban egyre többen követelték, hogy adják meg a végtisztességet a szerencsétlennek és temessék el. Julia Pastranát most végre szülőhelyéhez közel, Sinaloa de Leyvában katolikus szertartás közepette temették el.

Julia Pastrana maradványai megérkeztek Mexikóba 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Illúzió csempéből
  2017-10-14 07:13:00, szombat
 
  A Casa Ceramica cég manchesteri bemutatótermében megunták, hogy a bemutatótermük felé vezető folyosón mindig őrült rohamban vágnak át a vásárlók, talán azért, hogy minél előbb láthassák a csempekínálatot. Ám a cég ezt nem fogadta lelkesedéssel, ezért elgondolkodtak, hogyan lehetne lelassítani az embereket. Végül arra jutottak, hogy egy kis optikai trükk bevetése lehet a nyerő. Egyúttal azt is meg akarták mutatni, hogy a csempéből sokkal többet ki lehet hozni, mint amit az emberek gondolnak róla. A látogatók először frászt kapnak, de óriási sikere lett az alkotásnak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
25 ötletes Halloween jelmez kutyáknak
  2017-10-14 07:11:36, szombat
 
  Az amerikai kontinensen a Halloween ünneplése nagy népszerűségnek örvend, egy ideje már hazánkban is egyre többen ünneplik. Sokan az ünnep részeként nemcsak magukra húznak jelmezeket, hanem a kutyájukra is. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14588
  • e Hónap: 52073
  • e Év: 4798611
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.