Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
A legjobb gyulladásgátló táplálékok, gyógynövények és fűszer
  2017-10-02 16:46:09, hétfő
 
 



Különféle gyulladásgátló fűszerek egészben és por formában egymás mellett.
Egyes táplálékok, gyógynövények és fűszerek sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek ezáltal gyógyító hatásokkal is rendelkeznek. Kutatók azt vizsgálták, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek a leginkább képesek a szervezetben kialakuló gyulladásokat csökkenteni. A kutatási csoportban részt vevő embereknek egy héten keresztül az adott fűszernövényből kellett elfogyasztani egy bizonyos mennyiséget. Gyulladásra a gyömbér, a szegfűszeg, a rozmaring és a kurkuma bizonyult a legjobbnak.

Más fűszernövényeket is kiemeltek a vizsgálat befejeztével, azonban ezekről a gyógynövényekről azt is megjegyezték, hogy nagyon hatásosak szívbetegségek és a korai öregedés ellen. További gyulladásgátló gyógy- és fűszernövények: fahéj, szegfűbors, oregánó, majoránna, zsálya és kakukkfű.

A legtöbb krónikus betegségnek a hátterében valamilyen gyulladás áll. Ilyen betegség a daganatos megbetegedés, a szívbetegség, de a gyulladás tehető felelőssé az elhízásért is.

Természetesen nem csupán egyes fűszer- és gyógynövények, hanem egyes táplálékok is képesek gyulladást csökkenteni. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, elkerülhetnek bennünket a krónikus betegségek. A következő élelmiszerek képesek elfojtani a gyulladásos reakciót a szervezetben. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok - halak, például a lazac - segít a gyulladást leküzdeni. Ugyanilyen hatásos a krillolaj is, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem az oxidatív stressz ellen is nagyon hatásos.

A sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót vagy a mángold olyan antioxidánsban gazdag táplálékok, amelyek flavonoidokat, C-vitamint és karotinoidokat tartalmaznak, így segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Ezeket az ételeket a legjobb nyersen vagy turmix formájában fogyasztani.

Az áfonyának nagyon magas az antioxidáns kapacitása és kevesebb cukrot is tartalmaz, mint más gyümölcs. Gyulladáscsökkentő hatását ennek a két remek tulajdonságának köszönheti.

A matcha tea tizenhétszer több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya és hétszer többet, mint az étcsokoládé. A tulsi tea is tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal és más mikro-tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszer működését és a szív egészségét.

Az erjesztett zöldségek megtámogatják a bélflóra egészségét és az immunrendszert is erősítik, így segítenek elhárítani a krónikus gyulladást. Ez azért is fontos, mivel a legtöbb gyulladásos betegség a bélből indul. Néhány élelmiszer - kefir, savanyúság, savanyú káposzta - azonban segíti a bélben az úgynevezett jó baktériumok elszaporodását. Az erjesztett élelmiszerek segítenek a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, amelyek szintén gyulladást generálnak.

A shiitake gombában olyan vegyületek vannak, amelyek segítenek megakadályozni a gyulladás kialakulását, és eredményesen veszik fel a harcot az oxidatív stresszel szemben is. Ezen kívül rezet is tartalmaz, amely a szívkoszorúér-betegséggel szemben jelent védelmet.

A fokhagymáról évszázadok óta lehet tudni, hogy gyógyító hatásokkal bír. A fokhagyma antibakteriális, gombaölő, antioxidáns és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Terápiás hatását a benne lévő kéntartalmú vegyületeknek - az egyik ilyen az allicin - köszönheti. Az allicin minden más vegyületnél gyorsabban képes reagálni a veszélyes szabad gyökökre.

Az étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a gyulladás csökkentésében. Ennek érdekében fogyasszon minél több gyulladáscsökkentő és egészséges táplálékot és iktassa ki étrendjéből a feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyulladáskeltő összetevőket tartalmaznak. Ilyen például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a szója és a kémiai adalékanyagok. Milyen gyulladáskeltő élelmiszerek vannak még ezeken kívül? A finomított cukor, a transzzsírok és a magas hőmérsékleten kezelt táplálékok. Fogyasszon minél több nyers élelmiszert, de győződjön meg róla, hogy ezek nem vegyszerrel kezeltek.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fekete szeder, a természet csodája
  2017-10-02 16:38:53, hétfő
 
 



A fekete szeder a rózsafélék családjába tartozik és nagyon gazdag vitaminokban, illetve ásványi anyagokban. Megtalálható benne többek között az A-, B1-, B6- és a C-vitamin, illetve van benne folsav, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán és réz. A réz és a vas miatt ajánlatos a fogyasztása a vérszegénységben szenvedő betegeknek. A benne lévő kálium miatt a magas vérnyomásban szenvedők se feledkezzenek meg erről a csodálatos gyümölcsről. A gyümölcs az érfalakat is védelmezi és erősíti, a fekete szederben lévő kalcium pedig a csontokat és a fogakat erősíti. A szederben sok szalicilát található, amely egyes kutatások szerint képes megakadályozni a vastagbél rákos sejtjeinek a fejlődését.

A fekete szeder rendszeres fogyasztásával védelmet élvezhetünk a szív- és érrendszeri és a cukorbetegséggel szemben, de általa az elhízást is kivédhetjük. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre is pozitív hatást gyakorolnak, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszabb ideig megmaradhat jó a memóriánk.

Ebben a gyümölcsben megtalálhatók még az antocianinok, amelyek a szemünk védelmét és egészségét is képesek biztosítani. Például ezek a vegyületek nyújthatnak segítséget a sárgafoltok kialakulása ellen.

A fekete szeder nagyon sok pektint, szénhidrátot és rostot tartalmaz. Ezek a ballasztanyagok nem csupán az emésztést segítik elő, hanem a koleszterinszintet is rendben tartják. Antioxidáns hatását elsősorban a gyümölcsben található flavonoid vegyületeknek köszönheti. A fekete szeder rendszeres fogyasztása immunrendszert erősít, gyulladást csökkent és daganatellenes hatással is bír. Ez utóbbi hatást legfőképpen ellagsavtartalmának köszönheti, mivel képes megkötni a szervezetben kialakuló karcinogén anyagokat, amelyek köztudottan a daganatos megbetegedések legfőbb kiváltói, okozói.

Chicagóban, az Illinois Egyetemen egereken végeztek kutatásokat, vagyis azt vizsgálták, hogy a fekete szedernek valóban van-e daganatmegelőző vagy tumorcsökkentő hatása. Az egereket olyan táplálékkal etették, amely feketeszeder-port tartalmazott. Az eredmények azt mutatták, hogy a feketeszeder-por igenis csökkentette az egerekben a vékonybél, a vastagbél és a végbél területén a tumorok kialakulását. A tudósok szerint a colitissel - a vastagbél krónikus gyulladása - karöltve járó gyulladás fokozza a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, viszont a fekete szeder még a gyulladások kialakulását is képes lecsökkenteni, ami feltételezhetően mintegy előszobája a daganatok kialakulásának.

A sötét színű, apró gyümölcsökkel kapcsolatban számtalan kutatást, vizsgálatot végeztek a tudósok. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a gyümölcsök akár önmagukban fogyasztva, akár kipréselve vagy vízzel hígítva is meggátolják a daganatos sejtek kialakulását és elszaporodását, de emellett a különféle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba elszaporodását is képesek megakadályozni. A fekete szeder mindemellett a nyálkahártya-gyulladással is eredményesen veszi fel a harcot.

A fekete szeder leveléből készíthetünk teát, amely kiválóan alkalmas hasmenés kezelésére. Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi szárított levelet, öntse le 2 dl forró vízzel, majd hagyja állni 10 percig. Ezt követően szűrje le, majd fogyassza egészséggel.

Szájnyálkahártya-gyulladás esetén gargalizálhatunk is a levelekből készült főzettel, de nehezen gyógyuló sebek vagy fekélyek esetén a főzettel nemcsak gargalizálni, hanem öblögetni is lehetséges.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Őszi vitaminforrások
  2017-10-02 16:30:43, hétfő
 
 



A gyümölcsök meglehetősen fontosak az emberi szervezet számára. Már az ősemberek is rengeteget fogyasztottak belőlük, főleg addig, míg nem tértek át a húsfogyasztásra. A gyümölcsök sok-sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ez utóbbit az aszalt gyümölcsök is tartalmazzák, amelyek segítséget nyújthatnak székrekedés esetén, illetve szerepet játszanak a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzésében. Lényeges, hogy mindig friss és idényzöldséget fogyasszunk. Ősszel többek között az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a málna, a földi szeder és a fekete ribizli lelhető fel a piacokon.

A málna, a földi szeder és a fekete ribizli a lágy gyümölcsök csoportjába sorolhatók. Ezeknek a gyümölcsöknek kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, különösképpen a fekete ribizli tartalmaz sokat ebből a vitaminból. A málna ezen kívül kiváló vasforrás is. Az alma és a körte tartalmaz A- és C-vitamint. Ez utóbbi egy kiváló immunerősítő, így érdemes a téli hónapokban minél többet fogyasztani ebből a két gyümölcsből. Ez a két gyümölcs magnéziumban és káliumban is meglehetősen gazdag. Az alma jót tesz az emésztésnek, csökkenti a vér koleszterinszintjét és vizsgálatok igazolják, hogy vírusellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A tápanyagok nagy része a gyümölcsök héja alatt található, így érdemes azt is elfogyasztani, persze csak akkor, ha a gyümölcsök nem voltak vegyszerrel kezelve.

A szilva a csonthéjas gyümölcsök táborát gyarapítja. Kitűnő C-vitamin-forrás és magas a béta-karotin-tartalma. A szilvában kalcium és magnézium is fellelhető. A szilvában rengeteg növényi rost található, amely igencsak jó hatással van az emésztésre. A szilva aszalt formában is kapható. Ha valakinek székrekedése van, akkor előző este áztasson be egy pohárnyi vízbe néhány szilvaszemet, majd másnap reggel fogyassza el a gyümölcsöt, illetve igya meg a folyadékot is. Ez a természetes gyógymód a székrekedés egyik leghatásosabb ellenszere.

A szőlőben sok kalcium, kálium, foszfor és B-vitamin található. Ez utóbbi miatt érdemes többet fogyasztani belőle, ha idegesek és feszültek vagyunk, ugyanis a B-vitamin az egészséges idegrendszeri működést képes biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A koriander egészségügyi előnyei
  2017-10-02 16:21:11, hétfő
 
 



A korianderből kinyert illóolajat már az ókori Görögországban is használták, mégpedig parfümként. A középkorban pedig ezzel a gyógy- és fűszernövénnyel próbálták elnyomni a romlott hús szagát. A koriandert manapság gyógynövényként és fűszernövényként használjuk. Egyik remek tulajdonsága, hogy kitűnően megtisztítja az emberi szervezetet a különféle toxikus anyagoktól, de még ezernyi más, pozitív hatását is élvezhetjük.

A koriander segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és károsodásokat. A gyógynövény sok káliumot tartalmaz, amelynek a vérnyomás szabályozásában van kiemelkedő szerepe. Ez azért is fontos, mivel a magas vérnyomás olyan betegséget képes okozni, mint például a szívelégtelenség. Emellett a koriander segítséget nyújt az artériákban lerakódott koleszterin feloldásában, amely az érelmeszedés és a szívbetegségek kockázatát csökkenti le jelentősen.

Amennyiben a konyhában rendszeresen használnánk a koriander levelét és szárát, úgy megelőzhetővé válna a cukorbetegség. A koriander vércukorszint-csökkentő hatásáról is ismeretes. Azok a személyek is bátran fogyaszthatják, akiknél cukorbetegséget diagnosztizáltak, mivel ez a gyógynövény elősegíti az egészséges májműködést és segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet.

A koriander erős antioxidáns hatással rendelkezik. Ezzel kapcsolatban kutatást is végeztek. A vizsgálati személyeknek rendszeresen korianderolajat kellett fogyasztaniuk, melynek következtében a szervezetükben csökkentek az oxidatív stressz okozta károsodások. Az oxidatív stressz a degeneratív betegségek széles skálájához kapcsolódik, úgy mint Alzheimer-kór, szívbetegség, daganatos megbetegedések, makula degeneráció és ízületi gyulladás. A koriander azonban erős antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik és részben a benne lévő flavonoid kvercetin segít a szervezetünket megvédeni a károsító szabad gyökökkel szemben.

A korianderolajnak gombaellenes hatása is van, de más káros organizmusok ellen is nagyon hatásosnak bizonyult.

Szorongásellenes hatását is kimutatták. Az alvás minőségét is segít javítani természetes nyugtató hatása miatt. És nincsenek olyan mellékhatásai - hallucinációk, zavarodottság, izgatottság, agresszió és izomgyengeség -, mint sok más altatónak.

A koriander csökkenti a hányingert, megakadályozza a gázképződést és a puffadást, enyhíti a gyomorgörcsöt, az emésztési panaszokat és a gyomorégést.

A koriander nemcsak a méreganyagoktól, hanem a különféle fertőzésektől is megóv bennünket. Például az ételmérgezésektől, a víz útján terjedő betegségektől vagy éppen a vérhastól.

Ez a gyógynövény a hormonrendszert is kiegyensúlyozza és még az endokrin rendszerre is jó hatással van. Ha valakinek fájdalmas a menstruációja, semmiképpen se feledkezzen meg erről a gyógynövényről, ugyanis csökkenti a menstruáció ideje alatt fellépő fájdalmat, görcsöket és puffadást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
B-vitamin-komplex
  2017-10-02 16:13:57, hétfő
 
  Ahogy öregszünk, úgy az egészségi állapotunk is hanyatlásnak indulhat. A két leggyakoribb betegség a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a kognitív hanyatlás. A kutatások azt igazolják, hogy a B-vitamin-komplex segíthet megelőzni ezeket az egészségügyi problémákat. A folsav, a B12- és a B6-vitaminok például különösen hasznos szerepet töltenek be az egészséges szívműködésében és a kognitív képességek fenntartásában.

Az Alzheimer-kór egy rettegett betegség és sajnos nem csak az idősek körében pusztít. Az Alzheimer-kór általában akkor kerül diagnosztizálásra, amikor az agyban már végbement a pusztító folyamat, amely visszafordíthatatlan. Ennek egyik kiváltó oka az, hogy úgynevezett plakkok keletkeznek az agyban. A másik oka a B-vitaminok alacsony szintje.

A betegség kezdetén a beteg emlékezetkiesésről és memóriazavarokról számol be, majd az agy elkezd zsugorodni és bekövetkezik a teljes agykárosodás, amikor a beteg már képtelen önmagáról gondoskodni, és egyszerűen nem tudja felismerni a környezetében élő, korábban olyannyira szeretett személyeket, de a tájékozódás és az alapvető feladatok elvégzése is gondot okoz számára.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszik egy toxikus aminosav, a homocisztein magas szintje, de az alacsony folsav- és B12-vitamin-szint is oka lehet ennek a betegségnek. A jó hír azonban az, hogy a folsav, illetve a B6- és a B12-vitamin csökkenteni képes a homociszteinszintet, így jelentősen lecsökken az Alzheimer-kór kialakulásának is a kockázata.

A B-vitaminok a szív egészségére is pozitívan hatnak. A megemelkedett homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek - amikor plakkok képződnek az artériák falán - kialakulásának kockázatát is megnöveli, azonban a korábban említett vitaminok képesek lecsökkenteni ezeket a betegségeket. A magas homociszteinszint a szívroham és a stroke kockázatát is megemeli. A B-vitamin antioxidánsként működve eredményesen harcol a szabad gyökökkel szemben is.

Növelheti szervezete folsavszintjét, amennyiben több sötétzöld leveles zöldséget, lazacot, spárgát, céklát, gyökérzöldségeket, bulgurt, búzát és babot fogyaszt. A B6-vitamin megtalálható a csirkében, a pulykában, a lazacban, a lencsében, a napraforgóban, a barna rizsben és a sárgarépában. B12-vitamin-források: marhahús, hal, tej, tojás.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egészséges érvek a dió mellett
  2017-10-02 16:10:57, hétfő
 
 



A dió az egyik legegészségesebb táplálékunk. Többek között védi a szív, a csontok és az agy egészségét. Ma már kutatások is igazolják, hogy naponta félmaréknyi dió elfogyasztása nagyon jó hatással van az egészségre.

A dió csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy kutatásban a kísérleti személyeknek harminc napon keresztül minden nap 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a személyeknek csökkent a vérzsírszintje és az endothel funkcióik is javultak. Hosszabb időintervallumban vizsgálódva az is bebizonyosodott, hogy a dió a normál testsúly fenntartásában is szerepet játszik, sőt csökkenti az össz- és az LDL-koleszterin szintjét is.

Egy vizsgálatba nőket vontak be. A hölgyeket két csoportra osztották. Egy hónapon keresztül mindkét csoport ugyanazokat a táplálékokat fogyasztotta, azonban az egyik csoport alanyainak minden reggel olyan turmixitalt kellett fogyasztania, amelyben dió is volt. A másik csoport tagjai nem voltak ilyen kivételes helyzetben. A diós turmixot fogyasztók arról számoltak be, hogy sokkal kevésbé voltak éhesek, mint korábban, és a kísérlet ideje alatt nem is tudták mindig a kiporciózott adagokat elfogyasztani, így a testsúlyunk is valamelyest csökkenő tendenciát mutatott.

Egy másik kutatásba 50 túlsúlyos, cukorbeteg személyt vontak be. Az egyéves vizsgálat során az alanyoknak naponta 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. Ezeknek a személyeknek már az első három hónapban szignifikánsan csökkent a koleszterinszintjük és jelentősen javult a cukorbeteg személyek ereinek állapota, amely pozitív hatásokat az elfogyasztott dió hatásaként írtak le.

A dió a férfiaknak is örömet okozhat, hiszen megállapításra került, hogy a dió növeli a termékenységet azáltal, hogy javítja a spermiumok életképességét, mozgékonyságát és minőségét.

A dió a gondolkodási képességet is javítja. Egyetemistákkal végeztek kísérletet, akiknek diót kellett fogyasztaniuk. A vizsgálatot vezetők úgy vélték, hogy a dió növelte a diákok verbális érvelési képességét, de a kognitív és a motoros funkciók esetében is javulást írtak le. A dióban lévő omega-3 zsírsavak pozitívan hatnak az idegrendszer működésére, és az emlékezőképességet is javítják.

A dió egy antioxidánsban gazdag táplálék. A diókivonatról megállapították, hogy egy csontépítő folyamatot képes beindítani. Ezt a benne lévő omega-3 zsírsavnak köszönheti, amelynek számtalan előnye létezik a csontok egészségére nézve. Segít a csonttörések megelőzésében és hozzájárul a folyamatos és szabályos csontképződéshez, mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Mivel sok zsírt és kalóriát tartalmaz, ezért napi 30-40 grammnál ne fogyasszon többet belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A CSICSERIBORSÓ jótékony hatásai :
  2017-10-02 13:29:41, hétfő
 
 



EGY EGÉSZSÉGES, FEHÉRJÉBEN KÜLÖNÖSEN GAZDAG ZÖLDSÉGFÉLE A CSICSERIBORSÓ. AZ ARAB VILÁGBAN SZINTE MINDENNAPOS ÉLELMISZER, NÁLUNK VISZONT MÉG CSAK AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS KÖVETŐI FOGYASZTJÁK RENDSZERESEN, PEDIG MEGÉRI MINDENKINEK MEGISMERNI.

1. JÓL HAT A RÁK ELLEN
A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így könnyen el lehet dönteni, hogy ízlik, vagy sem. Az viszont már nem is kérdés, hogy antioxidáns és E-vitamin tartalmának köszönhetően megelőzheted vele a rákos- és daganatos megbetegedések kialakulását. A csicseriborsó folsav tartalma pedig hozzájárul a megfelelő vérkép eléréséhez. Emellett magnéziumot, vasat és cinket is szállít a szervezeted számára.

2. KOLESZTERINCSÖKKENTŐ
Jótékony hatása közé tartozik, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét is, amelynek köszönhetően megelőzheted vele a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Emellett pektint is tartalmaz, ami lassabban emeli meg a vércukorszintet, így a csicseriborsó cukorbetegek számára is kiváló eledel, akár az esti, akár a déli órákban.

3. SEGÍTI AZ EMÉSZTÉST
A csicseriborsó élelmi rostokban is gazdag, így támogatja emésztésed, segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket, a könnyebb emésztés pedig súlycsökkenést is eredményez. Zsírtartalma alacsony, ezért a fogyókúrázók számára kifejezetten előnyös. Magas fehérjetartalmának köszönhetően mind a fejlődésben lévő gyerekeknek, mind a terhes és szoptató anyukáknak is érdemes beépíteni a csicseriborsót étrendjükbe. Ráadásul rendszeres fogyasztásával normalizálható a vérnyomás ingadozása is.

4. DEPRESSZIÓ ÉS KIMERÜLÉS ELLEN IS HATÉKONY
A kis sárga ,,golyók" bőségesen tartalmaznak karotint, B1-, B6- és E-vitamint is. Ezek, valamint magas triptofán tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy a depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és tiniknek segítség nyújtson. Így érdemesebb egy jó csicseriborsós salátához, humuszhoz, vagy falafelhez - ezek alapja is - nyúlni a csokoládé helyett, ha éppen rosszkedv, vagy fáradtság gyötör.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A BAMBUSZ 5 JÓTÉKONY HATÁSA AZ EGÉSZSÉGRE
  2017-10-02 13:22:15, hétfő
 
 



A BAMBUSZ AZ EGYIK LEGÉRTÉKESEBB NÖVÉNY A VILÁGON, AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN 1500 ÉVRE NYÚLNAK VISSZA A FELJEGYZÉSEK A BAMBUSZ, MANAPSÁG MÉGIS HAJLAMOSAK VAGYUNK MEGFELEDKEZNI RÓLA.

1. A FŐ VÉDELMEZŐ
A bambusznak több, mint 100 faja ismert. Az örökzöld levelű növények már hazánkban is egyre népszerűbbek, és az élet szinte minden területén hasznosíthatók. A bambusz levél flavonoidjai gátolják az aktív oxigén eredetű szabadgyököket, gátolják a vérben a lipidek peroxidációját, és tisztítják az ereket, a vért a káros lerakódástól. A bambusz jótékony hatással van szív- és érrendszerre, védi az agyat, csökkentik a koleszterint, valamint javítja a mikrokeringést és az agyi vérkeringést is.

2. MÉREGTELENÍTŐ ÉS SZÉPÍTŐ HATÁS
Segít eltávolítani a fölös vizeket, vízhajtó hatása van. Ezáltal a felesleges méreganyagok is távoznak a szervezetből: méregtelenítő, gyulladáscsökkentő hatása van, és vitaminjainak köszönhetően erősíti az immunrendszert is. A bambusz kivonata a bőrre és a hajra is pozitív hatást gyakorol. Csökkenti a bőr irritációját, antioxidáns hatású, védi a bőr épségét és egészséges állapotát, valamint hidratál is. Gazdag az aminosavakban, proteinekben és keményítőben.

3. TEÁJA IGAZI CSODASZER
A bambuszlevél tea nem éppen olcsó mulatság, de megéri beszerezni. Egy-egy csomag tea a dél-koreai bambusz zsenge hajtásait, leveleit tartalmazza. Ellentétben a zöld teával, ez a tea koffeinmentes. Főzete édeskés, friss, lágy, és illatos. A tea lúgos kémhatású, gazdag rostokban és fehérjékben. Tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Nagyon kiadós, mert a levelek pillekönnyűek, így sok-sok levelet tartalmaz, ráadásul egy adag bambusz tealevél kétszer is felfőzhető, és annak is élénkítő hatása lesz.

4. AZ IDEGRENDSZER SEGÍTŐJE
Jótékony hatása az idegrendszeren is érződik. Megszünteti a szorongást, csökkenti a fáradtságot, erősíti a memóriát és a nyugodt alvásban is segít. Erre illóolaját is lehet használni, elég néhány csepp a hálószobába.

5. NINCSENEK KÁROS MELLÉKHATÁSAI
A kutatások megállapították, hogy a bambuszlevél fogyasztásához nem társul toxikus hatás, még túlzott fogyasztása esetén sem. Bár érdemes ezt is kúraszerűen használni, akár havonta. Részt vesz az anyagcserében és azonnal távozik a testből, így nagy biztonsággal fogyasztható, nincs káros hatása!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
5 sóvárgás ami valami bajt - hiányt jelez :
  2017-10-02 12:51:26, hétfő
 
  BIZTOSAN ISMERED AZ ÉRZÉST, AMIKOR AZT ÉRZED, SEMMI MÁS NEM TEHET BOLDOGGÁ, CSAK AZ A KOCKA CSOKI, HAMBURGER, CHIPS. DE MIÉRT ÉPPEN EZEK UTÁN AZ ÉLELMISZEREK UTÁN SÓVÁRGUNK? MIT JELENT A SÓVÁRGÁS?

Egy nagyon régen elterjedt mítosz szerint azért sóvárgunk éppen azok után a tápanyagok után, mert a szervezetünk hiányt szenved belőlük. A kutatók szerint azonban kevés bizonyíték van arra, hogy kapcsolat van a sóvárgás tárgya és tápanyaghiány között. Hiszen gondolj csak bele, mikor sóvárgunk alma vagy kelkáposzta után? Inkább édességek és erősen sós snackek után szoktunk vágyakozni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az érzés nem valódi, sokkal inkább arra lehet következtetni, hogy inkább érzelmi szükségleteinket szeretnénk kielégíteni az ételek által. Az édességek gyakorta váltanak ki jó érzést az agyból, ezért van az, hogy stresszhelyzetben sokkal erősebb a sóvárgás, az agy szeretné ellensúlyozni a stressz okozta lehangoltságot. Van azonban pár olyan élelmiszer, ami után azért sóvárogsz, mert valamilyen egészségi problémával küzd meg a szervezet.

1. VÍZ

AMIT JELEZHET: CUKORBETEGSÉG
A túlzott szomjúság érzése a cukorbetegség korai előjele, de nem szabad összetéveszteni az edzés után rád törő szomjúsággal. Ez a fajta vízhiány azért lép fel, mert a véredben rengeteg cukor halmozódik fel, a vesének pedig extra keményen kell dolgoznia. A pontot úgy is elnevezhettük volna, hogy ,,gyakori vizelés", mivel a jelentős mennyiségű víz gyakran és gyorsan akar távozni a szervezetedből.

2. SÓ

AMIT JELEZHET: ADDISON-KÓR
A napi ajánlott só mennyiséget a legtöbb ember bőven meghaladja minden nap, ezért nem indokolt a szervezet részéről, hogy sóvárogjon utána. (Az egyetlen kivételt az állóképességi sportolók jelentik, akik az izzadsággal sót veszítenek.) Az intenzív só utáni sóvárgás Addison-kórra utalhat, mely során a mellékvesék nem termelnek elegendő hormont, kortizolt és aldoszteront. A kortizol segít leküzdeni a stresszt, az aldoszteron pedig a vérnyomás stabilizálásáért felelős. Az Addison-kór következtében a vérnyomás veszélyesen alacsonyra csökkenhet, a beteg pedig rendkívül erősen sóvárog a só, sós ételek után.

3. JÉG

AMIT JELEZHET: VASHIÁNY
Az olyan dolgok iránti sóvárgás, melyeknek semmi tápértéke nincs (jég, papír, anyag, kosz), pica néven ismert jelenség. Még nem sok kutatást végeztek a témában, néhány tanulmány a vashiány és a pica közt összefüggést feltételezi. Egy friss tanulmány szerint a jég rágása serkenti az agyban a véráramlást, ami a vashiány okozta fáradtságérzetet csökkenti.

4. CSOKOLÁDÉ

AMIT JELEZHET: MAGNÉZIUM VAGY B-VITAMIN HIÁNYÁT
Elég sok oka lehet annak, hogy csoki után sóvárgunk (például az, hogy finom), de ez a vágyakozás magnéziumhiányt vagy alacsony B-vitamin szintet is jelezhet. Természetesen nem csupán a csokiban van magnézium, remek forrásai a zöld leveles zöldségek, magvak, diófélék, hal, szója és avokádó. Azért nem az előbbiekre vágyakozunk, hanem csokira, mert a csokiban megvan további két összetevő: koffein és cukor. Amikor kevés a szervezetben a B-vitamin, a test könnyen és gyorsan hasznosítható energiaforrást keres, a cukros dolgok pedig gyorsan jobb kedvre derítenek és rövid ideig energiával látnak el.

5. SÜLT KRUMPLI

AMIT JELEZHET: OMEGA-3 HIÁNY
A zsírok utáni vágyódás az omega-3 zsírsavak hiányát is jelezheti a szervezetben, a sült krumpli pedig igazán zsíros étel. Lehet egészségesebben? Természetesen, az egészséges, jó zsírok remek forrása a lazac, avokádó, diófélék, magvak és olívaolaj. Mielőtt megrendelnéd a nagy adag sült krumplit a közeli gyorsétteremben, először próbáld meg egészséges zsírokban gazdag ételekkel enyhíteni a sóvárgást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Rák elleni fűszerek
  2017-10-02 12:47:04, hétfő
 
 



MINDENKI SZERETNÉ TUDNI A TITKÁT, HOGY ELŐZHETI MEG A RÁK KIALAKULÁSÁT VAGY MIKÉNT HARCOLHAT ELLENE, DE AZT TUDTAD, HOGY EBBEN NÉHÁNY FŰSZER IS A SEGÍTSÉGEDRE LEHET?


Az alábbi fűszerek, melyek az egész világon bármely konyhában megtalálhatók, nagy sikereket mutatnak a rákkutatásokban. Ha elkezded napi szinten használni ezeket a fűszereket, tehetsz azért, hogy megelőzd a rák kialakulását.

1. GYÖMBÉR
Nagyon hatékony a rák megelőzése, illetve leküzdése során, mivel a gyömbér erős antioxidáns, emellett gyulladáscsökkentő hatású. Amikor friss gyömbért használsz fel, egy gingerol nevű hatóanyagot viszel a szervezetedbe, mely a reumás gyulladásokat tudja csökkenteni, míg szárított formában egy úgynevezett zingeront, mely nagyon hatásos hasmenés esetén.

2. FOKHAGYMA
Nemcsak a rákos sejteket pusztítja el, de a fokhagyma fokozza az emésztést és a magas koleszterint is csökkenti. Az egészségi előnyei mellett pedig remek ízt biztosít az ételednek.

3. CAYANNE BORS
A cayenne borsban található kapszaicin segít harcolni a rákos sejtekkel, emellett pedig gátolja a beteg sejtek növekedését. A kísérletek szerint a cayenne bors kifejezetten hatásos a prosztatarák esetében.

4. KURKUMA
Ez a tipikus indiai fűszer egy kurkumin nevű összetevőt tartalmaz, mely a rák minden típusával harcol. Nem kell aggódni, az egészséges sejteket békén hagyja, csak a rákos sejteket pusztítja el. Érdekesség, hogy a kurkumin sárga színe adja a curry színét is.

5. SÁFRÁNY
A sáfrány több mint 150 olyan vegyületet tartalmaz, ami kellemetlen szagot áraszt, nem csoda hát az erős illata. A 150 között azonban van néhány nagyon értékes is, mint például a likopin, karotinok és zeaxantin, melyek mind harcolnak a rákkal, megelőzik a tumor kialakulását és növekedését.

6. OREGANO
Az oregano a prosztatarák esetében lép fel a leghatékonyabban, ugyanis egy quercetin nevű anyagnak köszönhetően meggátolja a rákos sejtek növekedését. Ezen felül az oreganonak antimikrobiális hatása is van, vagyis meggátolja a gombák és baktériumok szaporodását.

7. FAHÉJ
Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, mert nagyon magas a kalcium- és vastartalma. Napi ½ teáskanál fahéjjal fogyasztva már élvezheted minden előnyét ennek a fűszernek, mint mondjuk az erős gyulladáscsökkentő hatását is.

Ezek a fűszerek hatékonyan harcolnak a rákkal és stabilizálják a szervezeted állapotát. Azoknál, akiknél nem diagnosztizáltak rákot, segíthetnek a megelőzésben ezek a fűszerek, de mint láttuk, számos egészségi előnnyel bírnak, kár lenne kihagyni őket az étrendedből.

Talán a legpopulárisabb előnyt az jelenti, hogy a fenti fűszerek rendszeres fogyasztása kapcsolatba hozható a súlyvesztéssel, vagyis tulajdonképpen fogyasztanak. De ezen kívül segítenek, hogy az olyan neurodegeneratív betegségek elkerüljenek, amilyen az Alzheimer-kór. A legjobb pedig talán az bennük, hogy a legegyszerűbb élelmiszerboltban is megtalálhatók, így mindenki könnyen és olcsón hozzájuthat ezekhez az igazi csodaszerekhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 170 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.