Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Allergia kezelés a természet gyógyszereivel
  2017-10-04 11:11:05, szerda
 
 





Allergia kezelés a természet gyógyszereivel


Az allergia egyik legfőbb oka az, hogy az immunrendszerünk nem úgy működik, ahogyan kellene, ami pedig nagyrészben azért van, mert funkciójában zavarják a mesterséges anyagok.

Először is segítenünk kell saját szervezetünknek a védekezésben.

Első lépésben egy tisztítókúrával ki kell űznünk minden lerakódott káros anyagot nyirokrendszerünkből.
A tisztítókúrát végezhetjük csalánnal, mely egyik legkiválóbb gyógynövényünk.
Sok vasat és C-vitamint tartalmaz, de kovasavtartalma miatt 6 hétnél huzamosabb ideig nem ajánlott folyamatos fogyasztása.
Ajánlott mennyiség: Napi egy csészével igyanak belőle éhgyomorra.

A természetben, hazánkban rengeteg gyógynövény megtalálható, melyekkel erősíthetjük immunrendszerünket, elsősorban azok, amelyek sok C-vitamint tartalmaznak.
Ilyen a csipkebogyó, melyet rendhagyó módon kell elkészíteni: hideg vízben áztatjuk 6-8 órán keresztül, de akár egész éjszaka is, majd langyosra melegítve fogyasztjuk. Kiváló üdítőital is, megelőzésként is ajánljuk.
Legismertebb természetes források a szeder, a paprika, a citrom és a narancs, a gyógynövények közül a tyúkhúr, a cickafark és a ribizlilevél, de immunerősítésre vannak napjainkban közkedveltté váló igen hatékony gyógynövények: goji bogyó, homoktövis

Az allergia kezelését a tisztítókúra után az útifűvel, kakukkfűvel, fürtös mentával lehet folytatni. Ezek a növények képesek elmulasztani az allergiát, de csak nagyon lassan. Legalább egy évig kell folyamatosan inni, naponta egy csészével, éhgyomorra. Belőlük készül a Bükki Füvesember Allergia teája, melyet sokan dicsérnek.
Rendkívül hatékony gyógynövény lehet még a parlagfű is.

Forrás: tudnodkell.info, szimpatika.hu, A bükki füvesember gyógynövényei könyv





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Nyírfanedv – az orvosokat is lenyűgöző természetes cso
  2017-10-04 08:10:25, szerda
 
 





Nyírfanedv - az orvosokat is lenyűgöző természetes csodaszer


Úgy is nevezik, hogy nyírvíz, amelyet még a honfoglaló magyarok is használtak, évente megcsapolták a fák kérgeit. Az elmúlt évtizedek alatt a modern orvoslás is felismerte a nyírfa nedvében rejlő számtalan gyógyhatást


A nyírfanedvet külsőleg és belsőleg is lehet használni. A fából lecsapolt nedvből 3-4 héten keresztül a felnőttek naponta két alkalommal, reggel és este 2 ml nedvet kell elfogyasszanak, a 10 évnél idősebb gyerekek pedig 1 ml-t kell megigyanak.

1. Rákmegelőző

Számos tanulmány szól a nyírfa nedvében és kérgében rejlő rákmegelőző anyagokról. Kiemelendő a betulin, amely főként tavasszal található meg nagy mennyiségben, amely megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, főként a gyerekkorban kialakuló agydaganat megelőzésére nagyszerű, de a petefészekrák, tüdőrák és emlőrák elkerülése esetében is segít.

2. Reuma ellen

Amennyiben három héten keresztül naponta 1 liter nyírfanedvet elfogyasztunk, máris sokat tettünk azért, hogy megelőzzük a reuma kialakulását, illetve ha már kialakult a betegség, akkor a tüneteket is enyhíti.

3. Májbetegségek ellen

Májgyulladás, vagy egyéb, a szervet érintő megbetegedések ellen naponta legalább háromszor érdemes egy jó bögre nyírfalevet meginni.

4. Zsíros haj ellen

A nyírfanedv használatával elejét vehetjük a haj zsírosodásának is. Már 5-6 öblítés után javulhat a helyzet, hajunk sokkal egészségesebb, erősebb és fényesebb lehet.

5. Vesegörcsök, vesekő ellene

Amennyiben 8 és 12 óra között legalább 5 napon keresztül 600 ml nyírfanedvet megiszunk, akkor enyhülhetnek és ritkulhatnak a vesegörcsök és a vesekő is kiürülhet.

6. Köszvény, ízületi gyulladások ellen

Ha 3 hétig, naponta elfogyasztunk egy liternyi nyírfanedvet, akkor a panaszok enyhülnek és akár a betegség is megszűnhet.

7. Pszoriázis ellen

Itt már elsősorban külsőleg kell használni a nedvet, egy átitatott textilanyagot helyezzünk a beteg bőrre, egy órán keresztül borogassuk, és ezzel párhuzamosan egy belső kúrát is végezzünk, ehhez naponta egy liter nyírvizet kell meginni.

Hogyan gyűjtsük be a nyírfa nedvét?

Ha otthon szeretnénk begyűjteni a nyírfa nedvét, akkor azt márciusban és áprilisban tehetjük meg, amikor a fa visszatért az “életbe". Fúrjunk 4-8 cm mély lukakat a fába, vagy fiatalabb ágakba, amelyből aztán tiszta, édes nedv csorogtatható. Ezt a műveletet csak kifejlett, érett fákon végezzük. Ha egy fából nyertünk már 250-500 ml nedvet azonnal álljunk le a gyűjtéssel, és tömjük be a bevágást gyantával, hogy megakadályozzuk a nedvszivárgást, ellenkező esetben árthatunk a fának.

Nagyon fontos, hogy miután elvégeztük a gyűjtést a fát kenjük be viasszal, gyantával vagy szurokkal ezzel elkerüljük, hogy a fát ezen a vágáson betegségek, kártevők támadják meg.

Felhasználás

A nyírfanedvet lehetőleg a gyűjtés után azonnal fogyasszuk el, mert így értékesíthetjük leginkább a benne lévő vitaminokat, enzimeket és egyéb organikus komplexeket.

Egy felnőtt napi adagja 0,5-1 liter, 8-12 éves gyerekeknek napi 200-500 ml elegendő, míg a 4-8 éveseknek napi 100-300 ml.

forrás : Filantropikun.com

 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Papsajt
  2017-10-04 07:47:05, szerda
 
 





Papsajt


Kedves Barátaim!

Ezért (is) voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk is, mint a gomba.

Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken. Enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle.

Ma már kevesen tudják, de ez a növény, amit népiesen csak "papsajtnak" nevezünk rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.

Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében így vall " Aligha van olyan, vidéken felnőtt ember, aki gyerekként ne evett volna papsajtot vagy ne játszott volna vele. A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. Először azonban a gerslit kell megfőznünk levesnek és csak azután keverjük bele a mályvaleveleket, miután a leves már kihűlt. "
Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keletükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.

A gyerekek is játék közben, ha a fűben papsajtra bukkantak, rögtön leszedték és megették. Talán ennek is betudható az, hogy bár mi sosem ettünk multi vitaminokat, mégis majd kicsattantunk az egészségtől.

Bizonyára sokan vannak még, akik gyerekkorukban ették a papsajtot.
Emlékszik még rá valaki?
Én igen!

Szeretet és béke legyen Velünk!









Gyerekkorom csemegéje: a papsajt
2015-02-23 19:07:26, hétfő

Ma reggel eszembe jutott a papsajt, nagymamám pázsitos kertjének finom csemegéje. Gyerekkorom nyarához hozzátartozott ez a finom rágcsálnivaló növény, amit ma már nem is látok sehol.

De szerintem nem véletlenül ettem annyira gyerekkoromban, a gyerekek még ösztönösen tudják mi a jó nekik, még összhangban vannak a természet rezgéseivel, rendjével.

Utána néztem a papsajtnak, vajon miért is szerethettem annak idején annyira nagyon:

Az egyik középkori füvészkönyv szerint Plinius a következőket mondta: "Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől."

Az alábbi leírás alapján kiderül mire alkalmazhatjuk e növényt:

Utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő. Ha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk abban, hogy ott valaha ház állt.

A talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsásfehér.
Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen ered a neve: papsajt.
Virágját, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig.
Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel.

A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.

Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható.
Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe.

A papsajt meggyógyítja a tüdőtágulatot. Naponta legalább három csészével igyunk meg a teából, éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágaiból nyertünk.

Könnyfolyás ritka beszáradása esetén langyos papsajtteával mossuk és borogassuk a szemet. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk.

Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifűt megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük A seb hamarosan begyógyul.

A papsajt nemcsak gégegyulladás, hanem rosszindulatú gégebetegségek esetében is használ. Ilyenkor két és fél liter (negyedliterenként egy púpozott teáskanál növényt) áztatunk be éjszakára. Reggel kicsit felmelegítjük és az adagot forró vízzel kiöblített termoszban tároljuk Napközben négy csészényit iszunk meg belőle kortyonként, a maradékkal gargalizálunk.

Teakészítés: csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.

Láb-és kézfürdő: jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.

Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.





 
 
0 komment , kategória:  Gyógynövények  
Czáboczky Szabolcs : Lepel
  2017-10-04 07:28:09, szerda
 
 





Czáboczky Szabolcs : Lepel



rád terítem az éjszaka fátylát:
szülessenek csillagok belőled,
szökj a szavakba helyettem,
hogy lepel alól tetőled

várhassak szelet, ami meglebbent,
tüzet, ami vásznakat éget el,
földet, ami úgy elrettent,
hogy vízből facsart cseppekkel

a szabadsággal, a szerelemmel
megidézhesselek én, te ismert
és ismeretlen jellemmel
indulatokkal mély ingert

tápláló boldog és bús szeszélyem.
lehullott lepel izzó lelkemen:
bukj föl alóla, hogy élhess
tovább, testbezárt Szellemem.










Czáboczky Szabolcs : Nyolcsoros ars poetica



Szürke gallyakon éledt
elégiát csiripelek.
Barna gallyakon féltett
ismeretlent térképezek.

Színes gyöngyházba bújok
- szívem érzi a zörgetést -.
Verssel magamba szúrok
új szenvedélyt és szenvedést.







 
 
0 komment , kategória:  Versek 3  
Aranyosi Ervin: Ősz van
  2017-10-04 07:12:34, szerda
 
 





Aranyosi Ervin: Ősz van



Ősz van, hűvös idő,
didergős a reggel.
Nem is találkozunk
víg madársereggel.

Mogorva a kedvünk,
a lelkünk is fázik.
Felhők mögött a Nap,
s a Föld könnyben ázik.

Ám az erdő, az szép,
újra kivirágzott,
színes levél formál
ezernyi virágot.

A szélnek nem tetszik,
nagyját leszaggatja!
Gyászinduló lenne,
a szarvasbőgés hangja?

Én nem így gondolom,
inkább jövőt ígér,
hogy egyszer véget ér,
az a közeli tél.

Ha a tél közeleg,
tavasz jár nyomában.
A jövő csírája
itt ébred a mában!

Aranyosi Ervin 2017-09-26.






 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 12896 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 236
  • e Hét: 876
  • e Hónap: 8467
  • e Év: 98077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.