Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Vízesés gif
  2017-10-08 23:06:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek  
Gyulladáscsökkentő étrend: mit érdemes tudni róla?
  2017-10-08 21:31:39, vasárnap
 
  A krónikus gyulladások káros hatásairól rengeteget lehet olvasni mostanában. A gyulladások számos betegség kialakulásában szerepet játszhatnak. Védekezhetünk ez ellen a folyamat ellen a megfelelő ételekkel? Mit érdemes enni a gyulladáscsökkentés érdekében?

A krónikus gyulladás olyan folyamat a szervezetünkben, melynek során a szervezet valamilyen veszélyt érzékel, és erre gyulladással reagál - annak ellenére, hogy erre valójában nem lenne szükség, vagyis a szervezetünkben nincs olyan kórokozó, melyet le kellene győzni (az akut gyulladások ugyanis különböző vírusokra, baktériumokra vezethetőek vissza).

A krónikus gyulladás során előfordulhat, hogy a fehérvérsejtek, melyeket tulajdonképpen a kórokozók legyőzésére mozgósít a testünk, a saját sejtjeinket támadják meg. Hasonló alapelven "működnek" az úgynevezett autoimmun betegségek is.

A krónikus gyulladásokat számos súlyos betegséggel hozták már összefüggésbe, például a diabétesszel vagy a szív- és érrendszeri betegségekkel, COPD-vel, csontritkulással, emésztési zavarokkal, depresszióval és daganatos betegségekkel is. Védekezhetünk ezek ellen a megfelelő étrenddel?

Bár a tudományos bizonyítékok még hiányosak, és a szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, hogy a gyulladáscsökkentő diéta hatékonyságát megkérdőjelezhetetlenül megállapítsák, de bizonyos ételeknek mindenképpen előnyös lehet a fogyasztása. Vannak ugyanis olyan mikrotápanyagok, melyek sikeresen csökkenthetik a szervezetünkben a gyulladásos folyamatokra utaló vegyületek arányát, illetve bizonyítottan enyhíthetik bizonyos gyulladásos betegségek (például az ízületi gyulladás) tüneteit.

Mit érdemes tehát enni, hogy a krónikus gyulladások valószínűségét csökkentsük?
A hideg vízben élő, zsíros húsú halakban, például a lazacban, a heringben vagy a makrélában nagy mennyiségben találhatóak omega-3 zsírsavak, melyek nemcsak a gyulladásokat csökkentik, de védik az agyat, a szemet és az ereket is. Érdemes ezeket legalább kétszer beiktatni az étrendünkbe.

Szintén hasznos zsírsavakban gazdagok az olajos magvak, a dió, a mandula.

Az avokádóban is vannak hasznos zsírsavak, emellett pedig antioxidánsokat, karotinoidokat, fitoszterolokat is tartalmaz, ezek a gyulladásokat is csökkentik, de az öregedés ellen is védhetnek.

A különböző keresztesvirágzatú, illetve sötétzöld leveles zöldségekben rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerept játszik. Együnk tehát több brokkolit, kelbimbót, karfiolt, spenótot, mangoldot! A szulfofarán emellett a vérereket is védi azoktól a károsodásoktól, melyeket a vércukorszint, illetve a vérnyomás ingadozása okozhat.

A hagymafélékben található quercetin a hisztamintermelődést befolyásolja - ez az anyag is a krónikus gyulladásokkal van összefüggésben. A hagymafélék emellett híresek antibakteriális, antimikrobális hatásaikról, illetve arról, hogy az immunrendszerünkre is jótékony hatással vannak.

A fokhagyma rendszeres fogyasztásával (naponta egy-két gerezd már megteszi a kívánt hatást) például csökkenthetjük a szívbetegségek esélyét is és normalizálhatjuk a vérnyomást.

A fűszernövények közül is jó néhány olyan van, melynek gyulladáscsökkentő és betegségmegelőző hatásokat tulajdonítanak.Ezek közül a legnépszerűbbek a gyömbér, a kurkuma, az oregánó, a Cayenne-i bors, a szegfűszeg, a rozmaring és a szerecsendió.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fokhagyma gyógyhatásai
  2017-10-08 21:24:07, vasárnap
 
 



A fokhagyma régi ismerősünk, sokan szeretjük, mások irtóznak a szagától is, de még azok is hallottak számos jó tulajdonságáról, sokrétű gyógyhatásáról.

Kéttucatnyi fontos hatóanyag:
A fokhagymát már legalább ötezer éve a természet csodás ajándékának tekintik az emberek szerte a világon, ahogy erről az egyiptomi papirusztekercsek, bibliai történetek, görög orvosok feljegyzései tanúskodnak. Nem véletlenül, hiszen a fokhagymában több mint huszonötféle hatóanyag, értékes összetevő, enzim, vitamin, ásványi anyag, nyomelem található meg. Fontos tudnivaló, hogy azt a növényt tekintik értékesebbnek, gyógyerejét hatékonyabbnak, amelyik melegebb égövi tájakon termett és több napsütés érte.

Egy természetes antibiotikum:
Hatvan éve Cavallito amerikai kutató vonta ki először a fokhagymából azt az olajat, amely az allicin nevet kapta, és amelyről megállapította, hogy számos mikroorganizmus ellen bevethető, némelyik ellen hatásosabb a penicillinnél is. Így például a szervezetben súlyos gyulladásokat okozó streptococcus, staphilococcus, sőt, még a tífuszt okozó baktériumok ellen is hatékony. Emésztőrendszeri zavarokat előidéző kórokozók ellen is bevethető: gyomor- és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves. Antibakteriális hatásának köszönheti, hogy a húsok egyik fontos tartósítószere évszázadok óta, hiszen például megakadályozhatja a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezést, a botulizmust.

Vírusölő, megelőző hatás:
Több vírus ellen is kimutatták a fokhagyma hatékonyságát: bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható. Egerekkel folytatott kísérletek igazolták az influenzavírus elleni jótékony hatását is, azonban csak abban az esetben, ha nem a fertőzéssel egyidőben, hanem már hetekkel előtte, megelőzésként kezdték adagolni a fokhagymát.

Candida ellen is használható:
A gombás, különösen a szisztémás, vagyis az egész szerveket, szervrendszereket érintő gombás fertőzések meglehetősen nehezen kezelhetőek, ezért jó tudni, hogy ezek ellen is felhasználható a fokhagyma, amint azt a népi gyógyászat már régóta ismeri. Így például a sokféle betegséget, kellemetlenséget okozó, a nyálkahártyákon megtelepedő candida albicans ellen is jó hatásúnak tartják. A természetes gyógymódok hívei régóta használnak fokhagymaoldatot bőrgombásodás kezelésére is.

Immunerősítő szer:
A fokhagymának rákmegelőző hatást is tulajdonítanak (állatkísérletekre hivatkozva), de ez a tulajdonsága még nem igazolt kellőképpen. Az biztos, hogy a fokhagymában bőségesen találhatóak a sejtek oxigén-felhasználására ható biokatalizátorok, és az is igazolódott, hogy a fokhagymakivonatok a legkülönbözőbb fázisokban gátolják az állati és növényi sejtek osztódását, így elképzelhető, hogy gátló hatással lehetnek az emberi tumorok kialakulására is.
Az emberi szervezet immunrendszerét azonban mindenképpen erősítik a fokhagymában található különböző hatóanyagok, nyomelemek, vitaminok.

Értisztító, vérnyomáscsökkentő szer:
Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek a legfontosabb rizikófaktora az érelmeszesedés, vagyis a magas vérzsírszint nyomán az erek falán megjelenő lerakódások, plakkok, a rugalmatlanná vált erek. A fokhagyma egyik legfantasztikusabb tulajdonsága, hogy értisztító, vérzsírszintcsökkentő hatású. Ugyanakkor a trombózisveszélyt is enyhíti, mivel több benne lévő anyag, például az ajoén lassítja, gátolja a vérlemezkék (trombociták) összetapadását.

A hasonszenvi gyógymód, vagyis a homeopátia már régóta vérnyomáscsökkentő szerként használja a fokhagymát, és kutatások igazolták, hogy enyhe hipertónia esetén a betegek többségénél sikerült vérnyomáscsökkenést elérni fokhagyma alkalmazásával.

Afrodiziákum:
Igen, bármilyen hihetetlen, a fokhagymát évezredek óta mint a nemi potenciált fokozó szert, afrodiziákumot ismerik. Ennek több oka lehet: a vértisztító hatás mellett van egy jelentős tonizáló hatása, másrészt serkenti a hipofízis működését és a hormonális rendszert is. Természetesen ez a fejlemény, a nemi teljesítőképesség fokozása nem azonnali, sőt, sokak szerint a fokhagyma fogyasztásával az illető lemondhat a sikeres randevúról az elkövetkező 24 órára - de a hosszabb távú jótékony hatást már sokan igazolták.

Köhögés, hörghurut ellen:
Ma számos, jobbnál jobb gyógyszer létezik a felső légúti megbetegedések ellen, de azért nem árt tudni, hogy ezek legfőbb gyógyszere évszázadokon át szintén a fokhagyma volt, nyersen, vagy forrázva, összetörve, tejjel, mézzel elkészítve ajánlották elsősorban köhögés és hörghurut ellen. Ma is tudunk olyan énekesnőről, aki fellépései előtt fokhagyma fogyasztásával tisztítja hangszálait, légútjait, hogy minél tisztább, teljesebb hangokat csalhasson elő.

Verejtékben is megjelenik:
A fokhagyma áldásos hatásainak ellenére van egy rendkívül nyomós érv ellene: erős, kellemetlen szaga van. Fogyasztása után a lehelet bűzössé válik, és bizony, ezen csak ideiglenesen segít a legalaposabb fogmosás is. Nem árt tudni azt sem, hogy a fokhagyma rossz szagú alkotórészei, vagyis az aromaanyagai nemcsak a gyomorba kerülnek, hanem továbbhaladva a belekből bejutnak a vérbe, eloszlanak az egész szervezetben. Egy részüket a vese a vizelettel kiválasztja, más részük azonban a verejtékkel együtt hagyja el a testet, kellemetlen testszagot okozva.

Mit tehetünk a szag ellen?
Sokan sokfélét javasolnak, a fogmosás, szájöblítés persze a legtermészetesebb, bár a test egészébe szétáradt aromaanyagok ellen nem tud mit tenni. Semlegesítő hatást tulajdonítanak a meleg tejnek, a méznek, a vörösbornak, a pörkölt kávénak, a friss petrezselyemnek. Ez utóbbiak nyilván a saját aromájukkal is fellépnek a fokhagyma illatanyagai ellen, így inkább elnyomják annak kellemetlen szagát. Ilyen a borsmenta, a kakukkfű is, és a tusfürdőbe cseppentett citromolaj is. A legegyszerűbb védekezés pedig a hatás kiterjesztése: fogyasszon a partner is fokhagymát, így a "közös bűn" sokkal elviselhetőbb...

Az élelmiszer- és gyógytermék-ipar erre a problémára válaszul dolgozta ki a fokhagymakészítmények széles választékát. Ezek a kapszulás, tablettás, stb. kivonatok, olajok lényege, hogy csak a vékonybelekben oldódnak fel, így elkerülhető a rossz lehelet, sőt, még az illatanyagok verejtékbe kerülése is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vízesés gif
  2017-10-08 20:50:56, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek  
Tópart gif
  2017-10-08 20:50:06, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 171 db bejegyzés
e év: 1694 db bejegyzés
Összes: 34405 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2205
  • e Hét: 6706
  • e Hónap: 44841
  • e Év: 1325423
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.