Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Hidegfront söpri ki a ködöt, derűsebben indul a hét
  2017-11-25 23:57:47, szombat
 
  Hidegfront söpri ki a ködöt, derűsebben indul a hét





Csapadékos, szeles vasárnapot követően száraz, napos idővel, fagyos reggelekkel indul a jövő hét, egyre téliesebb lesz az idő.

Vasárnap már többfelé indul esősen a reggel, a nap előrehaladtával fokozatosan kelet felé helyeződik majd át a csapadékzóna. Kiadósabb csapadék a délnyugati és északkeleti tájakon hullhat. Az esőt a hegyvidéki területeken válthatja majd fel havas eső, havazás. Magasabb

hegycsúcsainkon több centis hóréteg is kialakulhat.

Feltámad az északias szél: a Dunántúlon és a középső tájakon lesz szelesebb az idő, majd délutántól a Tiszántúlon is erős, néhol viharos lökések kísérhetik az északkeleti szelet. A hőmérséklet napközben 3-6 fok között alakul. Ettől melegebb a keleti, délkeleti határszélen lehet, itt néhol 7-8 fokot is mérhetünk.




Az általunk futtatott WRF-modell vasárnap délelőttre vonatkozó csapadékelőrejelzése (zöld=eső, kék=hó)

Napos, száraz idő, reggeli fagyokkal

Hétfőn a kelet felé távozó front mögött egyre többfelé felszakadozik a felhőzet és süt ki a nap. Délután már túlnyomóan napos, száraz idő várható, leginkább gomolyfelhők lehetnek az égen. Többfelé erős marad az északias szél, a Dunántúlon viharos lökésekre is számíthatunk. A kitisztúló égboltnak és a front mögött beáramló hideg levegőnek köszönhetőn sokfelé lesz fagyos a reggel, -5, +3 fokig süllyed a hőmérséklet és napközben is mindössze 3-7 fok közötti értékek várható.




Tomor István fotója, köszönjük!

Kedden is folytatódik a napos, száraz, ugyanakkor hideg időjárás. Mérséklődik a déliesre forduló szél. Hajnalban -6, -1, délután 4-7 fok valószínű. Az esti óráktól azonban már nyugat felől megnövekszik a felhőzet, így szerdán ismét túlnyomóan felhős időre van kilátás. Csapadék a Dunántúlon valószínű, mely leginkább eső lesz, de a magasabban fekvő területeken havas eső, hó sem kizárt.

Csütörtökön - a legújabb számítások szerint - egy hidegfront hozhat további csapadékot, lehűlést. Az esőt több helyen válthatja fel havas eső, havazás.

Az ország északi tájain jelentősebb hótakaró is kialakulhat.




Moretti fotója, köszönjük!

Borítókép: Micsuda András

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Füstölt sajtos töltött szalonnás burgonyaszendvics
  2017-11-25 23:51:59, szombat
 
  Füstölt sajtos töltött szalonnás burgonyaszendvics

Hozzávalók:
burgonya
szeletelt bacon
füstölt sajt
friss rozmaring és kakukkfű
őrölt bors


Elkészítés: A burgonyákat héjastul megmossuk, fazékba tesszük, és annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, puhára főzzük. Ha megfőtt, meghámozzuk. Amikor kihűlt, vízszintesen 3 részre vágjuk, óvatosan, nehogy szétessen. Minden szeletet sózunk, borsozunk ízlés szerint, és megszórjuk rozmaringgal. Minden alsó darabra egy vastagabb szelet sajtot ültetünk, befedjük a középső szelet krumplival, újabb füstölt sajt következik, majd a burgonya teteje. Ha összeállt a szendvicsünk, körbetekerjük a szalonnával, és fogpiszkálóval megtűzzük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott kakukkfű kétharmadával, és kivajazott tűzálló tálra ültetjük őket. Mellészórjuk a megmaradt kakukkfüvet, és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csokis tiramisu szelet
  2017-11-25 23:46:17, szombat
 
  Csokis tiramisu szelet

Hozzávalók

A piskótához:
3 db tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
1 csipet só
A krémhez:
2 db tojás
12 dkg cukor
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
Továbbá:
1,5 dl presszókávé
1/2 dl rum
5 dkg étcsokoládé
cukrozatlan kakaópor


Elkészítés

A tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a tojássárgáját. A lisztet a tojásos masszához szitáljuk, óvatosan összeforgatjuk, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni, majd három egyforma lappá vágjuk.
A krémhez a tojást és a cukrot vízgőz felett fényesre keverjük, majd átöntjük a robotgép üstjébe, és addig habosítjuk, amíg a massza teljesen ki nem hűl. A tejszínt kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a mascarponéval és a tojáshabbal. A krémet ezután háromfelé osztjuk.
Egy püspökkenyér formát (kb. 30x11 cm) kibélelünk folpackkal úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. Az aljára kenjük a krém harmadát, ráfektetjük az egyik piskótalapot, és meglocsoljuk a rummal elkevert kávé harmadával. Rákenjük a második adag krémet, megszórjuk apróra vágott csokoládéval, majd kakaóporral. Ezután ráborítjuk a következő piskótalapot, meglocsoljuk a rumos kávéval, és rákenjük a maradék krémet. Megszórunk kakaóporral, és ráfektetjük az utolsó piskótalapot. Végül meglocsoljuk a tetejét a megmaradt rumos kávéval.
A fólia széleit a piskótára hajtjuk, és a hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap a desszertet kiborítjuk a formából, eltávolítjuk róla a fóliát, és tálalás előtt a tetejét meghintjük kakaóporral.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zsolnay töltött karaj
  2017-11-25 23:43:43, szombat
 
  Zsolnay töltött karaj

Hozzávalók:
5 vastagabb szelet karaj

bors
kakukkfű
25 dkg gomba
2 db tojás
1 fej vöröshagyma
3 db közepes paradicsom
3-4 db fehér paprika
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
olaj
fél pohár tejföl
1-2 evőkanál liszt


Elkészítés: Előző este a vastagabb karajszeletekbe zsebet vágok, és óvatosan kiklopfolom, nehogy szétszakadjanak. Besózom és borsozom őket, hűtőbe rakom.

Másnap fél fej finomra szelt vöröshagymát, egy pici olajon elkezdek pirítani, majd hozzáadom a fokhagymát és a felszeletelt gombát, és ha már elfőtte a levét, akkor sózom, borsozom, kakukkfűvel ízesítem, és ráütöm a tojásokat, keményebb rántottát készítek.

Előveszem a húsokat, betöltöm a hússzeletekbe, 2 fogpiszkálóval összetűzöm a száját.

Egy magas falú, nagy serpenyőbe teszek kevés olajat, és a húsok mindkét oldalát átpirítom rajta, majd kiszedem őket. A maradék olajba belerakom a finomra szelt vöröshagyma másik felét, és elkezdem pirítani, majd hozzáadom a felszeletelt paradicsomot és paprikát, meghintem pirospaprikával. Amikor már engedett levet, akkor picit sózom, és visszapakolom a hússzeleteket, fél deci vizet teszek még hozzá, és fedő alatt több mint egy órát főzöm.

Amikor már puha a hús, akkor kiszedem őket, és a visszamaradt zöldséges levet a lisztes tejföllel besűrítem, majd visszarakom a húsokat.





Jó étvágyat kívánok hozzá!

JamborneErika

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Téli csirkeleves
  2017-11-25 23:38:38, szombat
 
  Téli csirkeleves

Hozzávalók

2 db húsleveskocka
1 db konyhakész csirke

bors
40 dkg burgonya
20 dkg koktélparadicsom


Elkészítés

A leveskockákat feloldjuk 1 l, forrásban lévő vízben. A megmosott csirkét részeire bontjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, és száraz, forró lábasban kissé megpirítjuk azokat.
A meghámozott, nagyobb kockákra felvágott burgonyát a csirkéhez adjuk, felöntjük az alaplével, ízlés szerint megsózzuk,megborsozzuk, és közepes lángon, lefedve 60 percig főzzük.
A megmosott koktélparadicsomokat a leveshez keverjük, és ha szükséges, ismét megsózzuk, megborsozzuk. Végül forralunk rajta egyet.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

Még különlegesebb lesz az leves, ha belefőzöl 1 db meghámozott, kimagozott, cikkekre vágott almát.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1756
  • e Hét: 6337
  • e Hónap: 20242
  • e Év: 149949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.