Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Birsalmalekvár
  2017-11-06 23:21:05, hétfő
 
  Birsalmalekvár

Hozzávalók:
3 kg birsalma
3 db citrom
1,5 kg cukor


Elkészítés: Megmosom, majd feldarabolom a gyümölcsöt. Nem hámozom, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntök rá, kb. 2-2,5 csészényit. Puhára párolom, közben kavargatni kell, mert hamar odaég. Lehűtöm, majd botmixerrel pépesre zúzom.

A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzöm, majd hozzáadom a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzöm, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.

Forrón üvegekbe szedem, másnap a tetején keletkezett kis *izzadtságot* papírtörlővel felitatom. Tetejére szórok kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítok.

Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.





Megjegyzés

Az előkészítés időigényesebb, mert kemény gyümölcs lévén nem könnyű a feldarabolás (de itt kapnak szerepet családunk férfitagjai :)). Sütibe, vajas kenyérre kenve, szósznak kitűnő alapanyag.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Birs - fedezzük fel újra!
  2017-11-06 23:15:29, hétfő
 
  Birs - fedezzük fel újra!

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.
Birsalma és birskörte

A tudományos név - Cydonia Oblonga - fordítása krétai alma, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik. Hittétek volna, hogy a birsalma a rózsafélék családjába tartozik? Igen, ahogy a barack, a meggy és a körte is.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötét-rózsaszínes lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.





Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül

Hol és hogyan terem?

A birs a meleg éghajlatot kedveli, azt mondják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.
Mit tartalmaz?

Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk a birset.

A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő. Első leírása Henri Braconnot nevéhez fűződik. Az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja, por alakban is kapható.




A birsből készült kompót húsokhoz is nagyon finom

A gyógyító birs

A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.





Hosszú ideig eltarthatjuk a birset hűvös, száraz helyen

Birses ételek és praktikák

Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fahéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl vagy a vaníliafagyi.

Vigyázat, a birs kicsumázása embert próbáló feladat, óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk, vagy csináltassuk férfiemberrel. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.

Párolt zöldségek közé is keverhetjük héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg.





Vörösborban főzve, friss sajttal tálalva is isteni

Főzhetünk belőle kompótot szegfűszeggel, cukorral, citrommal vagy birsalmalevest ugyanígy - turmixolva. A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom. A birsalmasajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló. A katalánok a birsalmasajtot manchego sajttal fogyasztják desszertként.

A manchego sajt félkemény vagy kemény, aranysárga juhsajt, mely Spanyolország La Mancha régiójának különlegessége. La Mancha száraz és kietlen vidék, mely világhírét Cervantesnek és az ő Don Quijotéjának köszönhet. Innen származik Pedro Almodóvar filmrendező is.




Hosszú ideig eltarthatjuk a birset hűvös, száraz helyen

SB Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Naspolyalekvár
  2017-11-06 23:04:20, hétfő
 
  Naspolyalekvár

Hozzávalók

3 kg naspolya
6 dl víz
50 dkg cukor

Elkészítés

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kézzel kinyomkodjuk a héjából, majd lemérjük.
Egy zománcozott edényben aláöntünk kilogrammonként 2 dl vizet, és pépesre főzzük, majd átnyomkodjuk egy nagyobb lyukú szűrőn. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön, állandóan kevergetve legalább 10 percig forraljuk.
Végül még tűzforrón kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejtetőre állítjuk. Fogyasztás előtt minimum 24 órát pihentetjük. Nagyon finom pl. palacsintára kenve. Cukorbetegek is fogyaszthatják.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
5 kérdés és válasz a naspolyáról
  2017-11-06 22:56:32, hétfő
 
  5 kérdés és válasz a naspolyáról

Nem tudod, a naspolya mi fán terem és a piacon sem ismered fel? Pedig érdemes felfedezni ezt a csúnyácska szezongyümölcsöt, mert valóságos egészségbomba!

A díszfának is ültethető, ám inkább terebélyes bokorra emlékeztető növény az alma, a birs és a körte rokona. Valószínűleg a római légiók közvetítésével került hazánkba. A középkorban kiemelten foglalkoztak a termesztésével Szentes és Csongrád környékén.

1. Miért egyél belőle minél többet?

A tápláló termés jelentős mennyiségben tartalmaz fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. vasat. Hatásos az emésztési problémákra és vérszegénység esetén, erősíti a csontokat, serkenti az immunrendszer működését, gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő. Magas rosttartalma révén lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékeli a vércukorszint étkezés utáni hirtelen emelkedését. A magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlják.






2. Mikor van a szezonja?

A naspolyát éretlenül, az időjárástól függően október végén vagy novemberben szedik le, miután a dér már megcsípte, mert ettől lesz ízletes a húsa. Túl korai szüret esetén a gyümölcs megfonnyadhat, késői szedés esetén pedig kárt tehet benne egy erős fagy.

3. Hogyan tárold?

A naspolya termése friss fogyasztásra és feldolgozásra is csak utóérlelve alkalmas. Az utóérés szobahőmérsékleten gyorsabban, míg hűvös pincében, kamrában lassabban zajlik. Gondosan válogasd át a tárolt gyümölcsöt, mert egyetlen penészes darabtól a többi is megromlik!

4. Hogyan edd nyersen?

Érett állapotban húzd le a naspolyáról a héját vagy vágd félbe a gyümölcsöt és úgy kanalazd ki a megpuhult, leveses húsát.






5. Mit készíthetsz belőle?

Főzhetsz belőle szószt, pürét, lekvárt vagy dzsemet , de meg is száríthatod. Kísérletezz bátran! Íme, 3 inspiráló ötlet:

Naspolyaszósz

A héj eltávolítása után törd át a gyümölcsöt egy szűrőn, és mérd meg. Adj hozzá fele annyi tömegű tejszínt, fűszerezd egy kevés sóval és reszelt gyömbérrel ízlés szerint, majd forrald fel lassú tűzön. Végül sűrítsd be egy kevés (burgonya)keményítővel. Húspogácsa vagy sültek mellé kínálhatod.

Naspolyalekvár

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kézzel nyomkodd ki a héjából, majd mérd meg. Egy zománcozott edényben önts alá kilogrammonként 2 dl vizet, főzd pépesre, és törd át szitán. Ezután lassú tűzön, állandóan kevergetve forrald még legalább 10 percig. Végül töltsd kis üvegekbe, és tartósítsd szárazgőzben. Nagyon finom pl. palacsintára kenve. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Naspolyalap

A magokkal együtt kinyomkodott gyümölcshúst passzírozd át. (Adhatsz hozzá pl. almát, banánt is.) Spatulával egyenletesen terítsd szét a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd told a legalacsonyabb fokozatra állított légkeveréses sütőbe, és teljesen szárítsd ki. (A sütőajtót támaszd ki egy fakanállal, hogy a keletkező pára el tudjon távozni.) Az aszalt lapot csíkokra vághatod rágcsának, vagy porrá turmixolva müzlibe, süteményekbe teheted.

Török Zsuzsa Gyümölcs

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Gombás-borsós rizottó
  2017-11-06 22:45:36, hétfő
 
  Gombás-borsós rizottó

Hozzávalók

2 fej vöröshagyma (szeletelve)
3-4 gerezd fokhagyma (aprítva)
1 tk oregánó
1 tk bazsalikom
50 dkg gomba (szeletelve)
1,5 csésze rizs (gyors rizs)
1 l alaplé
1 dl fehérbor
2 tk reszelt citromhéj
2 bögre zöldborsó

bors

Elkészítés

A serpenyőbe egy kevés olajat hevítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombaszeleteket. Ha levet eresztett, hozzáöntjük a rizst, kicsit pirítjuk, majd az egészet felöntjük fél liter zöldségalaplével, és kb. 10 percig főzzük.
Hozzáöntjük a bort és a maradék alaplevelet, a citromhéjat és a borsót. Néhány percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. Reszelt parmezánnal tálaljuk.





Nézd meg a recept elkészítését videón!
Link

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sárgarépás créme bruleé
  2017-11-06 22:42:27, hétfő
 
  Sárgarépás créme bruleé

Hozzávalók

20 dkg sárgarépa
10 szál sáfrány
6 dkg kristálycukor
1,4 dl habtejszín
8,5 dkg mascarpone
5 db tojássárgája

Elkészítés

A megtisztított sárgarépát kb. 5 mm vastagon felkarikázzuk, és a sáfránnyal, valamint 2 dkg cukorral együtt láboskába tesszük. Kb. 1,3 dl vízzel felöntve felforraljuk, majd puhára főzzük kb. 15 perc alatt. Ezután hozzákeverjük a tejszínt és a mascarponét, végül további 5 percig főzzük.

A sütőt előmelegítjük 120 fokra. A botmixerrel pürésített sárgarépát összedolgozzuk a tojássárgájákkal, és elosztjuk 4 db laposabb tűzálló formában. A formákat tepsibe állítjuk, amelybe annyi (kb. 3 l) forró vizet öntünk, amennyi kb. 1 cm-rel a formák pereme alá ér. A tepsit alulról a 2. sínre toljuk, és a krémet szilárdra gőzöljük kb. 90 perc alatt. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, végül éjszakára, de legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt a krémet adagonként egyenletesen megszórjuk a maradék 4 dkg cukorral, és karamellizáló pisztollyal vagy grillsütőben ropogós kérget olvasztunk rá.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mézes-csilis csirkeszárny
  2017-11-06 22:39:56, hétfő
 
  Mézes-csilis csirkeszárny

Hozzávalók

12 db csirkeszárny
2 ek méz
3 ek ketchup
1 ek olaj
1 tk csilipaprika (darált)


Elkészítés

A csirkeszárnyát megmossuk, megtisztítjuk.
A mézet összekeverjük a ketchuppal, olajjal, csilipaprikával és ízlés szerint sóval. A szárnyakat bekenjük a páccal, majd egy jénai tálba tesszük és alufóliával lefedve fél órán át sütjük, utána megpirítjuk.
Rizzsel, salátával tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gyors bableves baconnel
  2017-11-06 22:37:27, hétfő
 
  Gyors bableves baconnel

Hozzávalók

10 dkg bacon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
4-6 ek sűrített paradicsom
1 l zöldségleves-alaplé

bors
40 dkg fehérbabkonzerv

Elkészítés

Szárazon felforrósítunk egy lábast, és aranyszínűrepirítjuk benne a felkockázott szalonnát. Ezután kiszedjük, és félretesszük.
A visszamaradt zsiradék 3/4-ét kiöntjük, majd a maradékon megpirítjuk a megtisztított és felaprított vörös- és fokhagymát, répát és zellert. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángonaddig főzzük a levest, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Lehúzzuk a levest a tűzről, és botmixrrel pürésítjük. Végül beleforgatjuk a leszűrt babot, és forralunk rajta egyet. A ropogós szalonnával megszórva tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.

Íme a recept videón:
Link





SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Boldog hetet!
  2017-11-06 22:16:48, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Zöldséges rétestorta
  2017-11-06 00:39:54, hétfő
 
  Zöldséges rétestorta

Hozzávalók:
1 nagy fej (két öklömnyi) zeller
1 csokor (5 nagy szál) sárgarépa
1 csomag (kék dobozos, úgy 25 dkg) gomba - ízlés szerinti
1 csomag újhagyma
1 marék rukkola
4-5 levél friss bazsalikom
majoránna
margarin vagy vaj
10 dkg mozzarella (zacskós)
1 csomag réteslap
1 dl tejföl

bors


Elkészítés: Megpároltam a zellert kis sóval margarinon. A répát ugyanúgy, csak a marék rukkolát is rátettem. Ezután egy csomag újhagymát pároltam, rá a gomba, a bazsalikom, a majoránna, a bors, a só. Amikor kész, a réteslapokból tortaformát vágtam, sima ügy, ollóval. Kivajaztam a tortaformát és tettem alulra három lapot, rá a zellert. Megint lap, vajas/margarinos tejföl, gomba (lecsöpögtetve), újra lapok, tejfölös cucc, majd a répás elegy. Lappal és felkarikázott mozzarellával fedtem be. Érdemes az oldalát is kibélelni maradék réteslappal, a széle a legfinomabb. Nagyjából 1/2 óra alatt lett kész, de másnap az igazi! Fokhagymás tejföl vagy teljesen sima tejföl megy hozzá.





Megjegyzés

Kb. egy ezresből volt meg, négy embernek önmagában, vagy nagyétkűeknek hús mellé bőven elég.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 2062
  • e Hónap: 10328
  • e Év: 126981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.