Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Érdekesség
  2017-11-07 21:38:55, kedd
 
 



Azt tudjuk, hogy igen nagy különbségek lehetnek női és férfi szerepek között a különféle kultúráktól függően, ám van néhány egyetemes jellemző már az ősidők óta. Például a gyermeknevelés és az otthon fenntartása elsődlegesen a nők feladata a legtöbb kultúrában, míg a fizikai munka a férfiaké. Ugyanígy a szépítkezés, a test csinosítása a nők privilégiuma volt eredetileg, azonban néhány évtizede ezen a területen is változott a férfi-női szerepviszony. Lássuk hogyan és miért.
A kiindulópont, mint az élet sok más területén is a hatalom, illetve az annak a megszerzésére és megtartására való törekvés. Ez a férfi nem esetében jelentősen lényegesebb, mint a nőknél. A rangsorképzés, versengés egyik legfőbb eszköze, ami azt jelenti, hogy a hatalmat (ideértve a tudás-, kapcsolat- és pénzharácsolást is) használják arra, hogy feltűnjenek az ellenkező nem képviselőinek és a társaik közül kiemelkedjenek. A nőknél ugyanez a rangsorképzés elsősorban nem hatalmi síkon zajlik, hanem a külsőségek mentén alapvetően. Az attraktivitás az, amire a nő már kezdetektől fogva odafigyel, amivel felhívja magára a figyelmet és amit - nem utolsósorban - a konkurens személyeknél (más nők) kikezd, támad (persze mindezt a legkifinomultabb módszerekkel).
Az előbbi rangsorképző ,,küzdelem" célja eredetileg mindkét nem esetében a másik félnek való imponálás, tetszéskeltés volt. Azonban valahol ez elkezdett megváltozni, a küzdelem elszakadni látszódik eredeti céljától. Ebben a folyamatban pedig megkérdőjelezhetetlen a média, elsődleges a televízió szerepe.
Mindez a nők esetében a testképzavarokban érhető tetten a leginkább. A televízióban sorra tűntek fel azok a szépségideálok, melyek az olyan betegségek tömeges kialakulását segítették elő, mint például az anorexia. Ezzel párhuzamosan már nem a férfiak elbűvölése, hanem a verseny maga vált fontossá: ki a soványabb, nem pedig, hogy ki a vonzóbb a másik nem számára. Természetesen ezt támogatta egy olyan, média által sugallt képzet, hogy a (kóros) soványság vonzó. De nem csupán a nőknél jelent meg egy ilyen irányú változás.
A fentiekben említett hatalom-attraktivitás szembenállása a két nemnél elkezdett elhalványulni, az attraktivitás jelentősége fokozatosan megjelent a férfinál is. Nagyjából a 70-es évektől kezdődően felbukkan egyfajta feminin férfiideál a televízióban, ami az ismert férfiszínészek által remekül nyomon követhető. Valószínűleg Arnold Schwarzenegger volt az első, aki a kigyúrt testével (avagy: annak ellenére) férfiideálnak számított, azzal együtt pedig egészen szép karriert futott be. Schwarzenegger előtt az ilyesmi nem igazán volt jellemző a filmiparra (l. John Wayne, Alain Delon, Gary Cooper, Sean Coonery): a férfi - habár nyilvánvalóan lehetett jóképű - szemmel láthatóan nem tett erőfeszítéseket a külső attraktivitásának növelése érdekében.
nő kb. a XX. század derekától már nem csupán mint háziasszony, hanem mint kenyérkereső és önfenntartó is jelen van a társadalomban, ami eredendően egy hatalmas fejlődés, pozitívum. Csakhogy, ezáltal a férfi szépen lassan elvesztette, elveszti egyedüli családfenntartó szerepét, ezzel párhuzamosan egyfajta alacsonyabbrendűségi vagy fölöslegesség- érzés környékezi meg. Mivel a háztartáson belül a nőnek többnyire megmaradt az eredeti pozíciója, plusz kiegészült azzal, hogy nemcsak megszüli, hanem már el is tart(hat)ja a gyerekét, önállóan, így a férfinek sérül/megszűnik az eddigi szerepköre - vagyis: egyszerűen nem találja a helyét. Ilyen értelemben a nő elkezd férfiasodni (szerepét illetően), míg a férfi elkezd nőiesedni. Ezt pedig a tévé (és média) testképideálja előszeretettel támogatja, ugyanúgy, mint a 70-es években schwarzeneggeri testképépítést (gondoljunk az olyan, napjainkban is meghatározó idolokra, mint Brad Pitt vagy Zac Efron).
Végül fontos megjegyezni, hogy a férfiak elnőiesedése pozitív hozadékokkal is jár, legalábbis, ami a lelki részét illeti. Kétségtelen ugyanis, hogy ezekkel a szerepváltozásokkal nemcsak a külsőségekhez való viszonyulásban, hanem a lelkiek tekintetében is bekövetkeztek változások. A férfi is kimutathatja érzéseit, beszélhet róluk, kitárulkozhat, ami a lelki fejlődését és belső harmóniájának fejlődését nagyban elősegíti, ezáltal a (pár)kapcsolati viselkedésére is kedvezően hat.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-11-07 21:11:03, kedd
 
  érdekességek az őszi kertből

Az őszi kert a nyár dzsungele után hirtelen tágassá válik. A zöldségek kikerülnek a földből, a lédús gyümölcsök javát már leszüreteltük, a fák lassan levetik őszi ruhájukat. A gyümölcsökben, zöldségekben tobzódó nyár után szegényesnek tűnik az ősz kínálata a kertben. Pedig ha körbenézünk, hamar rájövünk, hogy ez nem így van.

Valóban, már nem találunk a kertben kacéran pirosló cseresznyét, és a mézédes rózsabarack sem kacsint ránk. A bolondos, nyughatatlan lányból kertünk vonzó, érzésekkel teli nővé válik. Az óarany körte, a bársonykék szilva, a mélypiros alma és a barnák ezernyi árnyalata a dión, mandulán, mogyorón a melegség színei. Nem hivalkodnak, de jelenlétük mégis uralják kertünket.

Dió

A kedvenc fám a diófa. Szépséges, métóságteljes a kert igazi uralkodója, gyerekek kedvence - már ami a famászást illeti. Hosszú életű, igazi “nagy bölcs". És az illatával sosem tudok betelni. Ha az őszt egy szóval kellene jellemeznem, az biztosan a diófa lenne. Hiszen színe, illata mindent elárul erről az évszakról.

Gyerekkorom nagy élménye a dióverés szeptemberben. Szüleim vagy nagyanyó hosszú dióverő bottal verte le a még fenn maradt termést, mi gyerekek meg a fa körül futkozva szedtük össze. Frissen föl lehetett törni és a még tejes dióbél minden fáradságot megért.

A diós beiglit mindenki ismeri, nem kell bemutatnom. Viszont azon el szokott gondolkozni bárki is, hogy a dió és fája milyen különleges növény? A gyökerét kivéve minden részét fölhasználjuk. A diófa az asztalosok, fafaragók "aranya", mivel rendkívül ellenálló és kemény. A dió burkából készült pác pedig a bútorok felületkezelésében roppant népszerű, hiszen természetes anyagból készül és egyedi, különleges színt ad a felületeknek. A dió burkából, a fa kérgéből és leveléből készült festőlevet a kézművesipar más ágai is hasznosítani tudták régen, és szerencsére egyre többen fedezik föl újra ma is. Az egyik legismertebb felhasználási terület a gyapjúfestés volt. Attól függően, hogy milyen hosszan áztatták a lében a gyapjút, a barna sokféle árnyalatát tudták előállítani. A faanyagok festését már említettem, a diópác vagy diótinta régen íróeszköz is volt, napjainkban pedig még mindig használják a képzőművészetben.

A dió burkából vagy diókopácsból készült levet a gyógyászat is használja. A dió gyűjtésekor, szeptemberben szedik a kopácsot is. A dióról lefejtve, az ép részeket gyűjtik be, az ebből készült főzet külsőleg a bőr kezelésére: pattanások, fekélyek, ekcéma lemosására, borogatására alkalmas. De ülőfürdőként aranyér kezelésére is használták régen. Értékes tápanyagokat tartalmaz, hasonlóan a mandulához, ezért érdemes belőle naponta akár egy-két szemet megenni.

Tipp! A dió könnyen és makacsul megfogja bőrünket, érdemes kesztyűben szedni.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-11-07 20:55:13, kedd
 
  Megbolondulna a Föld a Hold nélkül

Háromórás nappalok, ezerötszáz napos évek, több jégkorszak és minimális szárazföldi élet - talán ilyen lenne bolygónk, ha nem keringene körülötte a Hold. A Holdnak komoly hatása van a Földre, és a kezdetektől befolyásolja geológiai, sőt biológiai fejlődését. Még az sem kizárt, hogy a női menstruációs ciklus is a Holdnak köszönhető.

A Hold leglátványosabb, szabad szemmel is jól látható hatása a Földön az apály-dagály-jelenség, azaz a tengerjárás. Ez részben a Hold gravitációs vonzása, részben a Hold és a Föld egymás körüli keringése miatt jön létre. A tengerjárásnak számos közvetett hatása van, geológiai és biológiai szempontból egyaránt.

Egy kopár és gyorsabban forgó Föld

A Hold nélkül sokkal kisebbek lennének a dagálymagasságok, mivel csak a távolabbi Nap okozna árapály-jelenséget. Az árapály egyik legfontosabb hatása, hogy bolygónkat a tengelyforgás mai értékére (körülbelül 24 órára) lassította. A jelenség hiányában talán jelenleg is a Föld korai állapotában becsült, 4-6 óra körüli érték lenne jellemző. A gyorsabb forgás miatt erősebb lenne az úgynevezett eltérítő erő (Coriolis-erő), amely a sarkvidékek vagy az Egyenlítő felé haladó légáramlatok mozgásának kelet-nyugat irányú komponenst ad. Emiatt a globális légkörzés feltehetőleg erősebb zonális jellemzőket mutatna, tehát több légkörzési sáv alakulna ki.

Az árapály élővilágra gyakorolt hatása is nagyon jelentős: a szárazföldek parti zónái a jelenség miatt időszakosan nedvesednek és szárazodnak ma is, az itt előforduló élőlényeknek ezért változatos körülményekhez kellett alkalmazkodniuk. Mindez komoly "haszonnal" is járt, ide érkeztek ugyanis a szárazföldekről a folyók, amelyek a tengervízben egyébként ritka tápanyagokat hoztak. A sekély vízben ideálisan lehet fotoszintetizálni, tehát tápanyagbőség volt változatos környezet mellett. Bolygónkon az élővilág sokféleségének ma is fontos helyszínei a sekély-vízi parti zónák, amelyek nagy részén az árapály periodikus szintingadozást mutat.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-11-07 20:45:07, kedd
 
 



Ez a meglepő ok, amiért nem szabad a tojásokat a hűtőajtó rekeszében tárolni

A hűtőszekrényt már nagyon jól ismerjük kívül-belül (de különösen belül), hiszen tuti, hogy naponta legalább ötször állunk előtte azon tanakodva, mit nasizzunk délután. És este. Na jó, néha reggel is. A lényeg, hogy az ajtó oldalába épített tárolókkal te is találkoztál már; az egyiket kifejezetten a tojásoknak tervezték, hogy ne dobozban, hanem itt tartsuk őket. Elméletben ez szuper ötletnek tűnik, de gondoltad volna, hogy valójában ez egyáltalán nem jó találmány?
Inkább ne itt tárold a tojásokat. A hűtő ajtaját ugyanis elég gyakran nyitogatjuk 24 órán belül, és még ha nem is állunk előtte hosszú percekig, ez hatással van a bent tárolt ételek hőmérsékletre. Ami különösen igaz az ajtóba épített tárolóra. A tojások hőmérséklete így hol alacsonyabb, hol magasabb, ha pedig ez folyton váltakozik, hamarabb meg is romlanak.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2017-11-07 20:26:43, kedd
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 271 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 274
  • e Hét: 4931
  • e Hónap: 8273
  • e Év: 60981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.