Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2017-11-09 23:48:12, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
5 egészséges szuper zöldség, ami megóv a betegségektől
  2017-11-09 23:45:39, csütörtök
 
  5 egészséges szuper zöldség, ami megóv a betegségektől

Vitaminok, ásványi anyagok és rengeteg rost - vagyis minden, ami egészséges, megtalálható a most következő 5 zöldségben. Fogyasszuk ezeket bőséggel az őszi-téli hónapokban!
Retek - méregtelenítő és immunerősítő hatású

Ez az egyik legjobb immunerősítő és salaktalanító zöldség. C-vitamin, mustárolaj és egyéb illóolajok találhatók benne, ezek hatékonyan támogatják az epetermelést és -ürülést, így segítve az emésztést. A retek a bélmozgást is serkenti, fertőtlenítő hatása miatt pedig különösen jó szolgálatot tesz a bélflórát károsító baktériumokkal és gombákkal szembeni harcban.





A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk

Répa - óvja a szemet

Minél erőteljesebb a színe, annál magasabb a szezon eleji répa béta-karotin-tartalma. Az ebből képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi. Bár a legtöbb zöldség fogyasztása nyersen javasolt, a zsíroldékony vitaminokat (pl. A-, D-, E- és K-vitamin) tartalmazók esetében egy kevés zsiradékra is szükség van ahhoz, hogy azok valóban hasznosulni tudjanak. Éppen ezért a felkarikázott sárgarépát érdemes egy kevés olajon megfuttatni.





A béta-karitinból képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi

Fejes saláta - vitaminbomba

Sok karotint és B-vitamint tartalmaz, és igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma, ezért különösen ajánlott a fogyasztása egész télen, amikor a szervezet vitaminraktárai már kiürülőben vannak.

Karalábé - sokoldalú

Minél fiatalabb a növény, annál magasabb az ásványianyag- és a vitamintartalma: többek között magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium is van benne. A zsenge karalábé nagyon finom nyersen, de persze, egész évben felhasználható: a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, töltve is finom, és főzelék, például vegyes finomfőzelék is készülhet belőle.





Minél fiatalabb a növény, annál több magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium van benne

Spenót - nyersen még jobb!

Kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett vitaminokban is bővelkedik. Bár a legtöbben főzeléket készítenek belőle, salátaként nyersen is fogyasztható - különösen finom a zsenge bébispenót -, párolva pedig igen finom köret lehet. Nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, ám ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen a spenótban, ezért jó, ha vashiány esetén más vasforrás után nézünk.

PATAKY KRISZTINA Egészséges

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
5 módszer, hogy megszeresd a spenótot!
  2017-11-09 23:39:09, csütörtök
 
  5 módszer, hogy megszeresd a spenótot!

A spenótra sokan ferde szemmel néznek, a nagy zöld levelek sok háztartásban számítanak persona non gratanak. A spenót nem szeretésének hátterében általában gyerekkori trauma húzódik, egy rosszul elkészített, feleslegesen erőltetett fogás gátat vethet egy csodás kapcsolatnak. Ugyanis a spenót finom, egészséges és izgalmas alapanyaga a tavasznak.

A spenót elkészítése nem bonyolult, néhány alapvető szabály betartásával rendkívül könnyen, nagyon finom spenótos fogásokat alkothatunk.

1. alaposan meg kell mosni

A legfontosabb, hogy a felhasználni kíván spenótot minden esetben alaposan mossuk meg. A földes-homokos rostogással nem csak a spenóttól, hanem az egész étkezéstől elmehet a gusztusunk. A szárától megszabadított leveleket egy nagyobb edénybe, vagy akár a mosogató egyik tálcájába tesszük, langyos vízzel felöntjük, átforgatjuk, majd új vizet veszünk, s ezt egészen addig ismételgetjük, amíg már nincs üledék a tál vagy a mosogató alján.





A spenótból készült krémleves lágy íze mellett finom, és rendkívül egészséges

2. Salátának, főzeléknek

A megmosott spenótot ezután kedvünk szerint felhasználhatjuk. A bébispenótot érdemes salátához adni, a nagyobb levelek előtt számtalan út áll. A spenót kitűnő főzelékalap, nincs is igazi tavaszi menü egy tisztes spenótfőzelék nélkül, de más fogásokba is könnyen belekombinálható.

3. Fonnyaszd és fűszerezd meg!

A felhasználás előtt a spenótot érdemes megfonnyasztani. Ehhez kevés zsiradékra dobjuk a megtisztított leveleket, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett figyeljük, ahogy a nagy halom friss levélünk maréknyi zöldséggé változik. A fonnyasztás közben és után a spenót jól fűszerezhető. Klasszikus fűszere a fokhagyma, de medvehagyma, snidling , sonkahagyma vagy épp az újhagyma is jó áll neki. A fekete bors vagy a szerecsendió is jó választás a spenóthoz, de izgalmas eredményre vezet, ha rózsaborssal vagy épp curryvel fűszerezve készítjük el.





A spenót kitűnő feltét tésztához, kombináld ricottával, sonkával, fokhagymával!

4. használd tölteléknek!

A fonnyasztott spenótból remek töltelék lehet, az olaszos egytálételek, csőben sült fogások mind rajonganak a spenótért. Ezeknél a fogásoknál a spenótot érdemes kissé lazítani. Ehhez megfelelő alapanyag a túró, a ricotta, a cottage cheese, a mascarpone vagy a tejszín. A túrós spenót jó választás, ha spenótos canellonit vagy lasagnet szeretnénk készíteni, a mártásokhoz meg egyértelműen a tejszín vagy a mascarpone javasolt, amit könnyen be is tudunk - a megfelelő mértékben - sűríteni. A tejszínnel kombinált spenót különböző - húsos vagy vega - raguk alapjául is szolgálhat.

5. Kombinálj kedvedre!

A spenót nem csak a tészták mellé adható, hanem bele is kombinálhatjuk a különféle tésztákba. Készíthetünk spenótos metéltet vagy épp spenótos krumpligombócot. A túróval való szoros barátságából fakadóan kitűnő választás lehet egy spenótos túrógombóc, amit kínálhatunk levesbetétként, felszolgálhatunk köret gyanánt vagy kínálhatunk főételként is.





A spenót túróval, tejszínnel párosítva kitűnő tölteléke lehet tésztáknak, húsoknak

5+1: Ha klasszikusan akarod...

Ha viszont a hagyományos vonalon szeretnénk hangos sikert elérni, akkor érdemes a korábban rántással sűrített spenótot tejszínnel lazítani, két-három kissé már szikkadt kiflit feldarabolva a tejszínnel felengedett spenóthoz adni, s kevés fokhagymával és szerecsendióval ízesíteni. Ezután addig főzni, amíg a kenyér teljesen megszívja magát, majd botmixerrel krémesíteni, s kis sóval helyre tenni az ízeket. A végeredmény lágy, kellemes, tartalmas, de nem nehéz főzelék lesz, amit már csak egy tükörtojást tehet még tökéletesebbé.

WESSELY MÁRTA Egészséges

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Spenótos palacsinta fetás krémmel töltve
  2017-11-09 23:31:49, csütörtök
 
  Spenótos palacsinta fetás krémmel töltve

Hozzávalók

A palacsintához:
25 dkg friss spenót
2 db tojás
30 dkg liszt
2 dl tej
6 dl víz
1 dl olaj
1/2 tk só
frissen őrölt bors
1 csipet őrölt szerecsendió
A krémhez:
5 dkg feta sajt
1 kis doboz tejföl
1 kis doboz krémsajt

bors
1 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A spenótot megpucoljuk, megmossuk, sós vízben megfőzzük, és botmixerrel pürésítjük.
A palacsintatészta hozzávalóit kikeverjük, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
A feta sajtot villával összetörjük, majd összedolgozzuk a tejföllel a krémsajttal és a fűszerekkel. A spenótos palacsintákat végül megtöltjük a krémmel, és feltekerjük mindet.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Diós isler
  2017-11-09 23:29:20, csütörtök
 
  Diós isler

Hozzávalók

35 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
20 dkg margarin (hideg)
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
5 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 db citrom (leve + lereszelt héja)
1 csipet só
lekvár
17 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj


Elkészítés

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukorral, a tojássárgájával, a darált dióval, a vaníliás cukorral, a sütőporral, a citrom levével és lereszelt héjával és a sóval. Jól összedolgozzuk, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és kb. 10-15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Egy lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk a tésztakorongokat, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 7-8 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 1-1 darabot lekvárral összeragasztunk.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és hozzákeverjük az étolajat, majd belemártogatjuk a sütiket. Sütőpapírra tesszük, és hagyjuk, hogy a csoki megszilárduljon. Lezárható tetejű dobozban tároljuk.





Megjegyzés

Az én kiszúrom átmérője: 7,5 cm, és ebből 15 db isler lett. Igazából nekem nagyon hamar megpuhult, elkészítés után 3-4 órájára már puha lett.
Tündi konyha

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Carbonara spagetti
  2017-11-09 23:26:42, csütörtök
 
  Carbonara spagetti

Hozzávalók

50 dkg spagetti tészta

4 szelet bacon
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
10 dkg parmezán
bors
petrezselyem

Elkészítés

A spagettit a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük.
A felkockázott bacont megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát, ráöntjük a felvert tojást, és belekeverjük a reszelt parmezánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük egy kevés vízzel.
Összekeverjük, néhány percig pirítjuk, és forrón, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





ÍME A RECEPT VIDEÓN:
Link

SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Kókusztejes pulykaleves
  2017-11-09 23:22:56, csütörtök
 
  Kókusztejes pulykaleves

Hozzávalók

1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db citromfű
8 db kaffir lime levél
2 ek piros curry paszta
2 ek olaj
1 l húsleves
4 dl (egy doboz) kókusztej
40 dkg pulykamell
25 dkg gomba
2 db répa
zöld citromlé
halszósz
cukor
1 csokor koriander
2 szál újhagyma

Elkészítés

A pulykamellet falatnyi kockára vágjuk. Felaprítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gombát, karikára vágjuk a répát és az újhagymát.
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a currypasztát, és pár percig pirítjuk. Rádobjuk és alacsonyabb hőfokon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük a citromfüvet egészben (amit előtte húsklopfolóval megcsapkodunk, hogy az aromái felszabaduljanak) és a kaffir lime leveleket.
Felöntjük a húslével, felforraljuk, és 15 percig, alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor mehet bele a kókusztej, már ne forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik.
Beletesszük a húst, a répát és a gombát, és kb. 10 percig főzzük. A legvégén zöld citromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral ízesítjük. Tálaláskor a rászórjuk a friss koriandert és a felkarikázott újhagymát.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 692
  • e Hét: 1094
  • e Hónap: 6676
  • e Év: 123329
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.