|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2017-11-09 23:45:39, csütörtök
|
|
|
5 egészséges szuper zöldség, ami megóv a betegségektől
Vitaminok, ásványi anyagok és rengeteg rost - vagyis minden, ami egészséges, megtalálható a most következő 5 zöldségben. Fogyasszuk ezeket bőséggel az őszi-téli hónapokban!
Retek - méregtelenítő és immunerősítő hatású
Ez az egyik legjobb immunerősítő és salaktalanító zöldség. C-vitamin, mustárolaj és egyéb illóolajok találhatók benne, ezek hatékonyan támogatják az epetermelést és -ürülést, így segítve az emésztést. A retek a bélmozgást is serkenti, fertőtlenítő hatása miatt pedig különösen jó szolgálatot tesz a bélflórát károsító baktériumokkal és gombákkal szembeni harcban.
A falatnyi vajretek nagyszerű szendvicsekre, salátákba, levelét is felhasználhatjuk
Répa - óvja a szemet
Minél erőteljesebb a színe, annál magasabb a szezon eleji répa béta-karotin-tartalma. Az ebből képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi. Bár a legtöbb zöldség fogyasztása nyersen javasolt, a zsíroldékony vitaminokat (pl. A-, D-, E- és K-vitamin) tartalmazók esetében egy kevés zsiradékra is szükség van ahhoz, hogy azok valóban hasznosulni tudjanak. Éppen ezért a felkarikázott sárgarépát érdemes egy kevés olajon megfuttatni.
A béta-karitinból képződő A-vitamin nemcsak a látóerőt javítja, de az erek falát is védi
Fejes saláta - vitaminbomba
Sok karotint és B-vitamint tartalmaz, és igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma, ezért különösen ajánlott a fogyasztása egész télen, amikor a szervezet vitaminraktárai már kiürülőben vannak.
Karalábé - sokoldalú
Minél fiatalabb a növény, annál magasabb az ásványianyag- és a vitamintartalma: többek között magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium is van benne. A zsenge karalábé nagyon finom nyersen, de persze, egész évben felhasználható: a húsleves nélkülözhetetlen kelléke, töltve is finom, és főzelék, például vegyes finomfőzelék is készülhet belőle.
Minél fiatalabb a növény, annál több magnézium, kalcium, szelén, jód és kálium van benne
Spenót - nyersen még jobb!
Kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, emellett vitaminokban is bővelkedik. Bár a legtöbben főzeléket készítenek belőle, salátaként nyersen is fogyasztható - különösen finom a zsenge bébispenót -, párolva pedig igen finom köret lehet. Nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, ám ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen a spenótban, ezért jó, ha vashiány esetén más vasforrás után nézünk.
PATAKY KRISZTINA Egészséges
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2017-11-09 23:39:09, csütörtök
|
|
|
5 módszer, hogy megszeresd a spenótot!
A spenótra sokan ferde szemmel néznek, a nagy zöld levelek sok háztartásban számítanak persona non gratanak. A spenót nem szeretésének hátterében általában gyerekkori trauma húzódik, egy rosszul elkészített, feleslegesen erőltetett fogás gátat vethet egy csodás kapcsolatnak. Ugyanis a spenót finom, egészséges és izgalmas alapanyaga a tavasznak.
A spenót elkészítése nem bonyolult, néhány alapvető szabály betartásával rendkívül könnyen, nagyon finom spenótos fogásokat alkothatunk.
1. alaposan meg kell mosni
A legfontosabb, hogy a felhasználni kíván spenótot minden esetben alaposan mossuk meg. A földes-homokos rostogással nem csak a spenóttól, hanem az egész étkezéstől elmehet a gusztusunk. A szárától megszabadított leveleket egy nagyobb edénybe, vagy akár a mosogató egyik tálcájába tesszük, langyos vízzel felöntjük, átforgatjuk, majd új vizet veszünk, s ezt egészen addig ismételgetjük, amíg már nincs üledék a tál vagy a mosogató alján.
A spenótból készült krémleves lágy íze mellett finom, és rendkívül egészséges
2. Salátának, főzeléknek
A megmosott spenótot ezután kedvünk szerint felhasználhatjuk. A bébispenótot érdemes salátához adni, a nagyobb levelek előtt számtalan út áll. A spenót kitűnő főzelékalap, nincs is igazi tavaszi menü egy tisztes spenótfőzelék nélkül, de más fogásokba is könnyen belekombinálható.
3. Fonnyaszd és fűszerezd meg!
A felhasználás előtt a spenótot érdemes megfonnyasztani. Ehhez kevés zsiradékra dobjuk a megtisztított leveleket, majd közepes lángon, gyakori kevergetés mellett figyeljük, ahogy a nagy halom friss levélünk maréknyi zöldséggé változik. A fonnyasztás közben és után a spenót jól fűszerezhető. Klasszikus fűszere a fokhagyma, de medvehagyma, snidling , sonkahagyma vagy épp az újhagyma is jó áll neki. A fekete bors vagy a szerecsendió is jó választás a spenóthoz, de izgalmas eredményre vezet, ha rózsaborssal vagy épp curryvel fűszerezve készítjük el.
A spenót kitűnő feltét tésztához, kombináld ricottával, sonkával, fokhagymával!
4. használd tölteléknek!
A fonnyasztott spenótból remek töltelék lehet, az olaszos egytálételek, csőben sült fogások mind rajonganak a spenótért. Ezeknél a fogásoknál a spenótot érdemes kissé lazítani. Ehhez megfelelő alapanyag a túró, a ricotta, a cottage cheese, a mascarpone vagy a tejszín. A túrós spenót jó választás, ha spenótos canellonit vagy lasagnet szeretnénk készíteni, a mártásokhoz meg egyértelműen a tejszín vagy a mascarpone javasolt, amit könnyen be is tudunk - a megfelelő mértékben - sűríteni. A tejszínnel kombinált spenót különböző - húsos vagy vega - raguk alapjául is szolgálhat.
5. Kombinálj kedvedre!
A spenót nem csak a tészták mellé adható, hanem bele is kombinálhatjuk a különféle tésztákba. Készíthetünk spenótos metéltet vagy épp spenótos krumpligombócot. A túróval való szoros barátságából fakadóan kitűnő választás lehet egy spenótos túrógombóc, amit kínálhatunk levesbetétként, felszolgálhatunk köret gyanánt vagy kínálhatunk főételként is.
A spenót túróval, tejszínnel párosítva kitűnő tölteléke lehet tésztáknak, húsoknak
5+1: Ha klasszikusan akarod...
Ha viszont a hagyományos vonalon szeretnénk hangos sikert elérni, akkor érdemes a korábban rántással sűrített spenótot tejszínnel lazítani, két-három kissé már szikkadt kiflit feldarabolva a tejszínnel felengedett spenóthoz adni, s kevés fokhagymával és szerecsendióval ízesíteni. Ezután addig főzni, amíg a kenyér teljesen megszívja magát, majd botmixerrel krémesíteni, s kis sóval helyre tenni az ízeket. A végeredmény lágy, kellemes, tartalmas, de nem nehéz főzelék lesz, amit már csak egy tükörtojást tehet még tökéletesebbé.
WESSELY MÁRTA Egészséges
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2017-11-09 23:31:49, csütörtök
|
|
|
Spenótos palacsinta fetás krémmel töltve
Hozzávalók
A palacsintához:
25 dkg friss spenót
2 db tojás
30 dkg liszt
2 dl tej
6 dl víz
1 dl olaj
1/2 tk só
frissen őrölt bors
1 csipet őrölt szerecsendió
A krémhez:
5 dkg feta sajt
1 kis doboz tejföl
1 kis doboz krémsajt
só
bors
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A spenótot megpucoljuk, megmossuk, sós vízben megfőzzük, és botmixerrel pürésítjük.
A palacsintatészta hozzávalóit kikeverjük, és a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
A feta sajtot villával összetörjük, majd összedolgozzuk a tejföllel a krémsajttal és a fűszerekkel. A spenótos palacsintákat végül megtöltjük a krémmel, és feltekerjük mindet.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2017-11-09 23:29:20, csütörtök
|
|
|
Diós isler
Hozzávalók
35 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
20 dkg margarin (hideg)
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
5 dkg darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 db citrom (leve + lereszelt héja)
1 csipet só
lekvár
17 dkg étcsokoládé
2 ek étolaj
Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukorral, a tojássárgájával, a darált dióval, a vaníliás cukorral, a sütőporral, a citrom levével és lereszelt héjával és a sóval. Jól összedolgozzuk, és összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagoljuk, és kb. 10-15 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Egy lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk egy pogácsaszaggatóval. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé sorakoztatjuk a tésztakorongokat, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 7-8 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 1-1 darabot lekvárral összeragasztunk.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és hozzákeverjük az étolajat, majd belemártogatjuk a sütiket. Sütőpapírra tesszük, és hagyjuk, hogy a csoki megszilárduljon. Lezárható tetejű dobozban tároljuk.
Megjegyzés
Az én kiszúrom átmérője: 7,5 cm, és ebből 15 db isler lett. Igazából nekem nagyon hamar megpuhult, elkészítés után 3-4 órájára már puha lett.
Tündi konyha
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2017-11-09 23:26:42, csütörtök
|
|
|
Carbonara spagetti
Hozzávalók
50 dkg spagetti tészta
só
4 szelet bacon
4 gerezd fokhagyma
2 db tojás
10 dkg parmezán
bors
petrezselyem
Elkészítés
A spagettit a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük.
A felkockázott bacont megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát, ráöntjük a felvert tojást, és belekeverjük a reszelt parmezánt. Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük egy kevés vízzel.
Összekeverjük, néhány percig pirítjuk, és forrón, friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
ÍME A RECEPT VIDEÓN:Link
SÁNDOR ADRIENN
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2017-11-09 23:22:56, csütörtök
|
|
|
Kókusztejes pulykaleves
Hozzávalók
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 db citromfű
8 db kaffir lime levél
2 ek piros curry paszta
2 ek olaj
1 l húsleves
4 dl (egy doboz) kókusztej
40 dkg pulykamell
25 dkg gomba
2 db répa
zöld citromlé
halszósz
cukor
1 csokor koriander
2 szál újhagyma
Elkészítés
A pulykamellet falatnyi kockára vágjuk. Felaprítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a gombát, karikára vágjuk a répát és az újhagymát.
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a currypasztát, és pár percig pirítjuk. Rádobjuk és alacsonyabb hőfokon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beletesszük a citromfüvet egészben (amit előtte húsklopfolóval megcsapkodunk, hogy az aromái felszabaduljanak) és a kaffir lime leveleket.
Felöntjük a húslével, felforraljuk, és 15 percig, alacsony hőfokon gyöngyöztetjük, hogy jól átjárják a fűszerek aromái. Ekkor mehet bele a kókusztej, már ne forraljuk, különben a kókusztej kicsapódik.
Beletesszük a húst, a répát és a gombát, és kb. 10 percig főzzük. A legvégén zöld citromlével, halszósszal (ez adja a sósságot, külön só nem kell bele!) és cukorral ízesítjük. Tálaláskor a rászórjuk a friss koriandert és a felkarikázott újhagymát.
Gallicoop
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2017. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
281 db bejegyzés |
e év: |
4386 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 692
- e Hét: 1094
- e Hónap: 6676
- e Év: 123329
|
|
|