Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Gyermekláncfű: tisztít epét, májat
  2017-12-11 09:52:07, hétfő
 
  Friss levelét keverjük salátába!

Ezer néven ismerjük, gyermekként csokrot kötöttünk, láncot fontunk belőle, bóbitáját levegőbe fújtuk, de csak kevesen gondolunk élelemként vagy gyógynövényként rá. Nézzük milyen jó hatásai ismertek a gyermekláncfűnek!

Gyermekláncfű: ismerjük meg!
A pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) fészkesvirágzatú, levélrózsás növény. Vadon évelő, termesztésben, hajtatásban azonban tenyészideje legfeljebb másfél év. Vastag, húsos, kívül vörös, belül fehér, 15-20 cm-es gyökere és sokfejű gyöktörzse van, amely minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű, csöves tőkocsányt fejleszt. Levelei üde zöld színűek, 10-20 cm hosszúak, fogazottak, a nyélre hosszan lefutók. A virágok aranysárgák, csak napos időben nyílnak, tavasszal és kora nyáron, de másodvirágzásként ősszel is. Szívós, nagy alkalmazkodó képességű, mindenfelé gyakori, szántókon, gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, kertekben. Ha a növényt bármelyik részén felsértjük, keserű ízű, fehér tejnedvet ereszt.
Gyógynövényként ősszel és tavasszal gyűjtik a növény levelét, föld feletti részét és gyökerét. 1613-tól már ismert zöldségnövényként írták le. Ha nincs is túl nagy élelmezési jelentősége, de Nyugat-Európában, főként Franciaországban ma is termesztik és fogyasztják, halványítva (vagyis a leveleit fényhiányos körülmények között növesztve) vagy anélkül.

Gyermekláncfű gyógyhatása
A pitypangot a benne lévő keserűanyagok miatt hasznos gyógynövényként tartjuk számon. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjtjük.



Hivatalos drog

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a szárított gyökér, továbbá a szárított hajtás és gyökér keveréke hivatalos. Az ESCOP-monográfiák között a gyermekláncfű levele és gyökere található!

Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. Hatóanyagai epe- és májbántalmak,zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják.

Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.


Gyermekláncfű felhasználása
A vadon termő pitypangból, a tőlevélrózsa fiatal leveleiből saláta és főzelék készülhet. A levelek virágzáskor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint. Salátának sós-ecetes páccal készítsük el, a hozzáadott kevés olaj jól kiegészítheti aromáját. A levélrózsák közepén lévő bimbókezdemények szintén fogyaszthatók, ízük és felhasználhatóságuk a kelbimbóhoz hasonlít; az endíviasalátához hasonlóan lehet elkészíteni, különösen a citromos, olajos pitypang ízletes.

Gyógyteát a forrázott, száraz levélből vagy a főzött gyökérből készíthetünk. Májpanaszok esetén a gyökérből készült teát igyuk naponta egy csészével, reggeli előtt, két héten keresztül. Utána tartsunk egy hét szünetet, majd újabb hét napon át folytassuk a kúrát. Vese- és hólyagbántalmakra egy hétig kell inni napi egy csészével. Cukorbetegségre napi egy, vagy súlyosabb esetben két csésze tea fogyasztása javasolt étkezés után. Egy hónapig tartó rendszeres fogyasztása után be kell iktatni egy-két hét szünetet, utána lehet folytatni. Általános tisztításra a levélből készült teát igyák, egy hétig naponta egy csészével, minden második hónapban megismételve ezt a kúrát.

Külsőleg: szépítőszernek is használják. Tejnedve szeplők halványítására, ránctalanításra is alkalmas.

Tippek-tanácsok
Jó tudni, hogy a pitypang tejszerű nedve nagyobb mennyiségben mérgezési tüneteket okozhat - ezért a zsenge leveleket szár nélkül fogyassza inkább.

Kiskerttulajdonosoknak érdemes kísérletezni a pitypang nevelésével, mert halványított levelei éppen a friss zöldségfélékben legszegényebb téli hónapokban, októbertől áprilisig szedhetőek.

Pitypang vagy gyermekláncfű?
A gyermekláncfű egyike a legtöbb névvel bíró növényeinknek: a magyar nyelvterület minden részén más-más népies névvel tisztelik. Így például nevezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, pongyola pitypang, pitypang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág néven is.

Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Hajdúszoboszlói kutatás is igazolta a súlyfürdő gyógyhatását
  2017-12-11 09:48:49, hétfő
 
  Gyógykezelések!


Összesen 72 beteg vett részt abban az orvosi kutatásban, aminek során a súlyfürdő krónikus nyak- és derékfájásra gyakorolt hatását vizsgálták.

Érdekes eredmény született.

Sokan talán nem is tudják, hogy a súlyfürdő igazi hungarikum. Egy hévízi reumatológus házaspár, dr. Moll Károly és dr. Hoffmann Ilona dolgozták ki a módszert még a múlt század közepén. A hivatalos nevén ,, vízalatti trakciós terápiaként " is emlegetett megoldás lényege az, hogy a hónaljuknál, és/vagy a nyakuknál fogva rögzítik a pácienseket, akiknek a derekukra, vagy a bokájukra súlyokat rögzítenek.

A teljesen fájdalommentes kezelés hatása abban rejlik, hogy tehermentesíti a gerinc melletti izomzatot és a gerinccsatornából kilépő idegeket. Ennek megfelelően a porckorong különféle betegségei, gerincferdülés, térd- és csípőízületi merevség esetén alkalmazzák.

A krónikus nyak- és derékfájás esetén is hatékony lehet a súlyfürdő. Ezt egyébként egy néhány évvel ezelőtt, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végzett orvosi kutatás igazolta.

A vizsgálatban összesen 72 beteg vett rész. Közülük kivétel nélkül mindenki kapott gyógytornát, valamint elektroterápiás kezeléseket. A csoport felénél azonban ezen felül még nyaki, vagy ágyéki súlyfürdős kezelést is alkalmaztak. Utóbbiakat 15 alkalommal végezték el, 33-34 Celsius-fokos gyógyvízben.

A súlyfürdős csoportnál minden vizsgált paraméter - beleértve a klinikai eredményeket és az életminőségüket is - javultak. Ráadásul a kezelések után három hónappal végzett kontrollvizsgálatok során is a betegek állapotának a javulását tapasztalták.

Ezzel szemben a pusztán gyógytornán részt vevő és elektroterápiás kezeléseket kapott csoportnál csekélyebb mértékű javulás volt, de még az sem bizonyult tartósnak.

A súlyfürdőről fontos tudni, hogy kizárólag szakorvos írhatja fel. Az viszont jó hír, hogy társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető kezelésről van szó.
Súlyfürdős kezelések elérhetők többek között a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is, ahol beutaló és várólista nélkül fogadják a betegeket a fürdő szakorvosai. Kedvező csomagokat is kínálnak a NEAK (régi nevén OEP) által támogatott kezeléseket választó vendégeknek.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 19 db bejegyzés
e év: 473 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 202
  • e Hét: 375
  • e Hónap: 3124
  • e Év: 40872
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.