Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A legjobb
  2017-12-31 23:55:12, vasárnap
 
  "Mindennél jobb, hogy Isten velünk van!"

- John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Esti áhítat
  2017-12-31 23:46:40, vasárnap
 
  Esti áhítat

A nappaliban esti áhítat.
És hallgatom a kedves nénikék
öreg, reszkető hangú énekét:
"E földön minden csak elmúló."

Benéz a kert. Eső után vigad.
Esti fényben fürdik az újuló
fa és virág.., korallkák, íriszek.
De én inkább az éneknek hiszek.
Ma kinyílnak, lehullnak holnap...
S fáradt, fehér fejek hajolnak
könyvük fölé... Ágat húz így a hó.
Itt az este...
S e földön "minden csak elmúló".
Elhervadnak íriszek, örömök.

Mi lenne, ha itt megállna az ének?
Ha a nénikék nem énekelnének
tovább: "De Isten országa örök!"?

Szinte látom a múló tavaszokból
örök tavaszba ívelő hidat
tündöklő, tarka szivárványszínekben...

És végetér az esti áhítat.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Bátran a holnap felé
  2017-12-31 23:21:32, vasárnap
 
  "Azokat, amelyek mögöttem vannak, elfelejtve, azoknak pedig, amelyek előttem vannak, nekifeszülve célegyenest futok Isten felülről való elhívása jutalmáért, amely Krisztus Jézusban van." (Fil 3,13-14)

Nincs értelme a múltra visszatekintgetni. Sok benne a gyalázat, a megbánnivaló, a szégyenteljes, de nem az a megoldás, hogy sírdogáljunk mellette. Vedd tudomásul, hogy a múltad elveszett, de a jövő a tiéd. Lehet, hogy sokat ígérő volt a múltad, futottál ígéretei után, de most lásd be, hogy csalfa reményeid romjait hiába siratod. Lásd meg és ragadd meg inkább a ma lehetőségeit és a holnap ígéreteit. Vedd józanul eszedbe, hogy ami volt, vissza nem jöhet. A múltról lekéstél. Ne a lekésett vonat után lobogtass sírva fehér kendőt, hanem készülj a következőre.
El ne felejtsd, hogy a holnap harcot, kemény odaszánást kíván. Az ige így szól: "nekifeszülve". Mint amikor valaki nekidől a szembefújó szélnek, amikor a taligás nekifeszül a megterhelt taligának. Nem könnyű a holnap útja. Ezen az úton a könnyen élni akarók elhullnak. Csak az elszánt életek, a keményre térdelt térdek maradnak meg. Ezért a holnapért harcolni kell.
Tekints azonban az elhívásra, Isten ígéretére, amely Jézus Krisztusban van. Ezért érdemes megharcolni a hit harcát. Ezért érdemes férfiasan és erősen állni. Tekints a megjutalmazásra. A felülről való elhívás drága jutalmára. Célegyenest előrenézz, ne forgasd a fejed visszafelé.

CSAK ELŐRENÉZETT * Megkérdeztek egy legényt, aki - a többiektől eltérően - nyílegyenes barázdát szántott, hova nézett, amíg a barázdát hasította. "Mindig csak előre a két ökröm szarva között" - felelte.

* Bátran a holnap felé - Fil 3,1-14

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Közösség Istennel
  2017-12-31 22:57:38, vasárnap
 
  "Ebben az évben először vettem részt egy nagyobb társadalmi eseményen, egy futballmeccsen. Érdekes, furcsa érzés tömegben lenni, még furcsább, hogy olyan kis dolog, mint a meccs, ennyire izgalomba tud hozni. Olyan haszontalannak tűnt a kiabálás; akkor már összehasonlíthatatlanul jobb Isten dicsőségét hirdetni hangosan. Úgy érzem, ha egyedül vagyok, sokkal jobb a közösségem Atyámmal, aki napról napra drágább lesz nekem, ahogy lassan megtanulok az Ő útjain járni. Ha arcát a hit szemével nézzük, akkor ugyanarra a képre fogunk elváltozni, dicsőségről mire? Aszkétizmusra? Hála Istennek, még nagyobb dicsőségre. Mutassunk egy kis hitet iránta, és Ő még többet ad."

- Jim Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ragaszkodás
  2017-12-31 22:46:41, vasárnap
 
  "A testvérek úgy nőnek fel, hogy mindent megosztanak egymással. Ugyanazokat a képregényeket olvassák, ugyanazokat a fákat másszák meg, együtt kalózok és űrhajósok, egyszerre kezdik el és hagyják abba a bélyeggyűjtést. Hirtelen szörnyű dolog történik. Egyikük előretör: felfedezi a költészetet, vagy a tudományt, vagy a komolyzenét, esetleg vallásos élményben lesz része. Új érdeklődése betölti az életét. Testvére nem tudja vele megosztani; egyedül marad. Szerintem még egy feleség vagy egy férj hűtlensége sem teszi az embert ilyen elhagyatottá, vadul féltékennyé. S itt még nem is a leendő barátokra féltékeny az elhagyott testvér. Az csak később jön; előbb magára a dologra féltékeny - a tudományra, a zenére, Istenre (ahogy ilyenkor mondani szokták: 'a vallásra', 'erre a vallás-dologra'). A féltékenység valószínűleg abban nyilvánul meg, hogy kicsúfolja testvérét. Az új érdeklődés 'értelmetlen ostobaság', megvetendően gyerekes (vagy megvetendően felnőtteskedő), az 'áruló' testvért nem is érdekli igazából, csak nagyzol, pózol, az egészet csak megjátssza. Aztán a testvér eldugja a könyveket, tönkreteszi a tudományos kísérleti eszközöket, kikapcsolja a rádiót, ha klasszikus zene megy. Mert a ragaszkodás a legösztönösebb, s ilyen értelemben a legállatiasabb szeretet; s ezzel arányosan vadul féltékeny. Acsarkodik, vicsorít, mint a kutya, aki elől elhúzták az etetőtálkát. S mért is ne tenné? Valaki vagy valami elvette a gyermektől születése óta meglevő táplálékát, második énjét. Egy világ omlik össze benne.
De nemcsak a gyerekek reagálnak így. Egy civilizált országban, békeidőben nincs pokolibb dolog annál, mint egy hitetlen család gyűlölete a kereszténységre tért családtag iránt, vagy egy nyárspolgári család dühe, ha egy családtag értelmiségi pályára készül. S ez nem csupán a sötétség ösztönös, mintegy érdek nélküli gyűlölete a világosság iránt, ahogy valaha gondoltam. A templombajáró család, amelynek egyik tagja ateista lesz, sokszor nem jobb ennél. Ez az elhagyott, megrabolt ember reakciója. Valaki vagy valami elrabolta a 'mi' gyermekünket. Közülünk való volt, és most Azoké. Mi jogon tehették ezt? Hisz ő a miénk. De ki tudja, hova vezetnek a változások? (És milyen gondtalanul, boldogan éltünk azelőtt, a légynek sem ártottunk!)
A féltékenység néha furcsa kettős arcot ölt - két, egymásnak ellentmondó féltékenység űzi egymást a szenvedő fél agyában. Egyrészről úgy érzi, hogy 'ez az egész' csak 'marhaság, fellengzős ostobaság, üres frázisok', másrészről viszont 'de mi van, ha - ez persze képtelenség - ha mégis van benne valami?' Mi van, ha mégis van valami az irodalomban vagy a kereszténységben? Ha az 'áruló' tényleg egy új világba lépett, amelyről a többieknek nincs tudomásuk? S ha így van, micsoda igazságtalanság! Miért pont ő? Nekünk miért nem nyílt meg soha ez a világ? 'Ez a kis csitri - ez a kis hátulgombolós kölyök - olyan dolgokat értene meg, amelyek az idősebbek előtt rejtve maradnak?' És mivel ez a gondolat hihetetlen és elviselhetetlen, a féltékenység visszatér az eredeti feltevéshez: 'Ostobaság az egész.'
Ilyen esetekben a szülők kényelmesebb helyzetben vannak, mint a testvérek, hiszen az ő múltjuk ismeretlen gyermekeik előtt. Bármiből is álljon az áruló új világa, mindig mondhatják, hogy ezen ők is átmentek annak idején, de kigyógyultak belőle. 'Ez csak átmeneti szakasz - mondják -, majd elmúlik.' Ennél jobban nem is reagálhatnának. Állításuk cáfolhatatlan, hiszen a jövőre vonatkozik. Fáj, de mivel olyan elnéző legyintéssel kísérik, lehetetlen haragudni rájuk. Maguk a szülők talán el is hiszik, amit mondanak. Sőt, végül akár igazuk is lehet, de ha nem, arról sem tehetnek.
'Fiam, fiam, sírba viszel ezekkel az őrült dolgaiddal.' Ez a tipikusan viktoriánus sirám gyakran talán igaz volt. Mély sebeket okozhatott, amikor a család egyik tagja mélyebbre süllyedt - szerencsejátékokat űzött, inni kezdett, balerina szeretőt tartott. Sajnos azonban ugyanúgy 'sírba viheti' az ember az édesanyját, ha az otthoni erkölcsök fölé emelkedik. A ragaszkodás maradisága, makacssága mindkét irányban működik. Ez az otthoni megfelelője annak az egész nemzetre kiterjedő öngyilkos nevelési módszernek, amelyben az ígéretes, tehetséges gyereket visszafogják, nehogy a lusták és az ostobák megbántódjanak, ha 'nem demokratikus' módon, hamarabb lép felsőbb osztályba, mint ők."

- C. S. Lewis
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ami megmarad
  2017-12-31 22:03:24, vasárnap
 
  "A földi élet után sem az marad meg, amit gyűjtöttünk, hanem amit szétosztottunk."

- Gérard Chandry
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A vallás nélküli ember
  2017-12-31 21:48:46, vasárnap
 
  "A vallás nélküli ember: utazó, kinek nincs úticélja; kérdező, kinek nincs válasza; küzdő, ki nem győzhet; halandó, új élet reménye nélkül."

- Ágoston
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A legutolsó imádság
  2017-12-31 18:38:44, vasárnap
 
  A legutolsó imádság

"Ámen, bizony jövel Uram Jézus!" Jelenések könyve 22,20b

A szeretet igent mond. Ez érvényes a mennyei szeretetre is. Krisztus azt mondja menyasszonyának: Bizony, hamar eljövök. A menyasszony pedig azt mondja erre: "Ámen", és azt kiáltja: "Bizony, jövel Uram Jézus!"
Ez voltaképpen imádság, telve azzal a vággyal, hogy találkozzék a Vőlegénnyel, és ugyanakkor bizonyossággal telve. Nem Ámennel fejezi be, hanem azzal kezdi, mert nem azt helyesli, amit a menyasszony kér, hanem azt, amit a Vőlegény ígér. A Szentlélek biztosítja a menyasszonyt a Vőlegény szerelméről, melyet ő igyekezett megnyerni, és amelyért a Lélekkel együtt kiáltott. Ha az évek múlnak is egymás után, ha a Vőlegény késik is, és úgy látszik, mintha ígéretét halogatná, akkor a Lélek az, aki a Vőlegény szerelmes levelét újból és újból átadja menyasszonyának. Abban Ő tesz bizonyságot, mindarról, ami eljövetelét hirdeti, és felemeli a szívet és fejet.
Küzdelmes imádság ez, amely szigorú fegyelmet kíván életünktől, mivel a "maranatha" átkot is jelent azok számára, akik Jézust nem szeretik, de egyben a szeretet után sóvárgó lélek lélegzetvétele is minden csüggedésben. Ezért tud Isten egyháza ezzel az imádsággal, mely Királya ígéretére támaszkodik, megállni a világban és az időben. Kivédhetetlen fegyver számára a harcban, mellyel egyszer majd győzelmet arat. Ennek az esztendőnek utolsó napján ez a mi utolsó imádságunk is? Ha igen, akkor az új év ennek jegyében fog állni. Ez minden nap az utolsó imádságunk? Ha igen, akkor egész életünket ez a "maranatha"-imádság tölti el komolysággal és örömmel. És ez az imádság egyszer utolsó lélegzetvételünk is lesz!

E. F. Vergunst
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Levél
  2017-12-31 18:18:46, vasárnap
 
  Levél
Sándor bátyámnak,
konfirmáló lelkészemnek

Oltárunkat ma ismét körülállta
egy boldog kis konfirmandussereg.
Huszonöt éve így álltam ott én is...
Mint ezüstkonfirmandus,
írom ma néked ezt a levelet.

Évek tűntek el és országhatárok,
mióta kezed fejemen pihent.
S megáldottál és megerősítettél...
Év év után hirdette,
milyen változó minden idelent.

De messze már a kis tokaji templom
s benne a szórványkonfirmandusok,
elhervadtak a szép fehér virágok
és titkokat most nékem
a Tisza helyett az Ipoly susog.

Még látom, édesapám fénylő szemmel
néz rám... édesanyám könnyesen...
De jól esnék ma mindent megköszönni
nekik, mint akkor régen...
S virágaimat sírjukra teszem.

Mert hazamentek. Odahaza várnak.
Mennyi történt huszonöt év alatt!
Szívem ma mégis hálazsoltárt ujjong:
hisz örök kincset nyertem,
és az nem vétetett el, megmaradt!

"Légy bátor és erős" - csengett az ige.
"Kezdj hozzá, ne félj! Az én Istenem
veled lesz, soha nem távozik tőled."
Kősziklák meginogtak
azóta, de az Ő ígérete nem!

S amikor felcsendült a régi ének,
hogy "ma újra hűséget fogadok",
szívemben ujjongó visszhangja támadt,
megerősített engem
és a lelkemnek új szárnyat adott.

Köszönöm áldó kezed, imádságod!
Huszonöt év és mennyi kegyelem!
Ma újra hűséget fogadtam én is..,
s mint ezüstkonfirmandus
hálás örömmel írom levelem.

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Ima
  2017-12-31 17:39:12, vasárnap
 
  Ima

Istené, az Atyáé, aki minket előbb szeretett, és kegyelemből befogadott, Istené, a Fiúé, aki minket szeretett, és vétkeinktől megtisztított, Istené, a Szentléleké, aki az Isten szeretetét öntötte szívünkbe, övé legyen minden szeretet és tisztelet, most és mindörökké. Ámen.

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 566 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35788 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 522
  • e Hét: 1726
  • e Hónap: 12137
  • e Év: 131229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.