Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A chiamag
  2017-12-04 18:36:07, hétfő
 
  A chiamag igazi szuperétel, sokan az egyik legegészségesebb tápláléknak tartják, lássuk, miért is!

A chiamag tele van olyan tápanyagokkal (például omega-3 zsírsavakkal- de mindjárt nézzük részletesen), melyek jótékonyan hatnak az egészségünkre. Sokféleképpen felhasználható és egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe.

A chia Dél-Amerikában őshonos növény, a mentafélék családjába tartozik. Azték vagy spanyol zsálya néven is ismerik, amely arra is utal, hogy már a spanyol hódítás előtt az őslakos indiánok fontos élelmiszere volt.

A növény legértékesebb része a magja, mely nagyon gazdag omega-zsírsavakban, közülük is az igen egészséges omega-3-ban, rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.

Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok különlegessége, hogy képesek folyadékból a saját súlyok tizenkétszeresét is felvenni. A magok beáztatva megduzzadnak és zselés állagúvá válnak.

Miért érdemes chiamagot fogyasztani?

A chiamagnak számos pozitív egészségügyi hatása van, amelyek miatt érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

Magas mikrotápanyag-tartalmának köszönhetően hatékonyan képes feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait.

A benne található rostok segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben, mert kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést és megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását.

A rostoknak több kutatás szerint nagy szerepe van bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is.

Az omega-3 zsírsavak sok szempontból nélkülözhetetlenek, hozzájárulnak például az idegrendszer megfelelő működéséhez, a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Egy kutatás szerint a kardiovaszkuláris rendszerre egyéb módokon is hatással van a chiamag:
csökkenti a vérnyomást és kiegyensúlyozottabbá teszi a koleszterinszintet
(vagyis csökkenti a "rossz", növeli a "jó" koleszterin szintjét).

A chia mag népszerűsége az utóbbi időben kezdett meredeken emelkedni: ennek egyrészt az az oka, hogy sokféleképpen elkészíthető (pudingba, müzlibe, süteményekbe, turmixokba is lehet tenni belőle), másrészt az, hogy rendkívül egészséges. Jótékony hatásainak vége-hossza nincsen, igazi szuperételként emlegetik.

A chia mag főzés, sütés hatására sem veszti el antioxidáns tartalmát, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs.

Gluténmentes diétába is beilleszthető!

Hogyan fogyasszuk?
A chiamagnak enyhe, dióra emlékeztető íze van, ezért sok ételhez felhasználhatjuk.

Keverhetjük joghurtba, kefirbe, szórhatjuk salátára, süthetjük süteménybe vagy kenyérbe. Turmixokhoz vagy kásákhoz is adhatjuk, de levest is sűríthetünk vele. Mivel erőteljesen megduzzad, felhasználás előtt áztassuk be legalább negyedórára vízbe, míg zselés állagúvá nem válik.
Forrás: hazipatika
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 765 db bejegyzés
Összes: 8466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 785
  • e Hét: 6810
  • e Hónap: 26013
  • e Év: 26013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.