Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Pécs Széchenyi tér
  2017-12-06 23:07:43, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kirándulások üdülések   
Szent Miklós püspök ünnepe
  2017-12-06 10:28:02, szerda
 
 



A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is.

Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette, egyik rokona nevelte, s ő ismertette meg a kereszténységgel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése (303-311) idején börtönbe került, de életben maradt, és részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, s tettei miatt már életében szentnek tartották. 343. december 6-án halt meg püspöki székhelyén, sírja ezután zarándokhellyé vált. Amikor Mürát 1087-ben elfoglalták a szeldzsuk törökök, tetemét tisztelői az itáliai Bariba vitték, ahol bazilikát építettek a tiszteletére, s ereklyéit Orbán pápa helyezte el a főoltáron.

Miklós kultusza nem sokkal halála után kezdődött, már a 6. században templomot emelt neki Konstantinápolyban I. Justinianus császár. Csodatettei között tartják számon, hogy vihar idején megmentette egy vízbe esett tengerész életét, ezért ő az utazók, a kereskedők, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok védőszentje. Amikor városát éhínség sújtotta és egy gonosz hentes három kisgyermeket megölt, hogy húsukat kimérje, Miklós leleplezte bűnét és a fiúkat is feltámasztotta, ezért ő a gyermekek és a diákok védőszentje is.

A nevéhez fűződő leghíresebb legenda szerint élt Mürában egy szegény ember, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert nem volt pénze hozományra. A dolog Miklós fülébe is eljutott, ám a püspök túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen. Az éjszaka leple alatt három erszényt dobott be az apának, így a lányok megmenekedtek attól, hogy örömlánynak adják őket. Miklós e tettéért a hajadonok és az aggszüzek védőszentje, s oltalmazója a házasságnak és az anyaságnak. Védőszentje továbbá Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Apuliának, a zálogházak tulajdonosainak, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek és Magyarországon Kecskemét városának.

Szent Miklós ünnepe mintegy a karácsony vigíliája, bevezetése, hagyományai összemosódtak a karácsonyi ünnepkörrel. A középkor óta a tizennégy segítő szent közé sorolják őt, a legnagyobb tiszteletet a régi Oroszországban tanúsították iránta. Magyarországon a bizánci kapcsolatok alapozták meg tiszteletét, mintegy hatvan községet neveztek el róla, többek között Kunszentmiklóst és Szigetszentmiklóst. Szent Miklós "ökumenikus" szent, amennyiben segített zsidókon is, amikor a keresztények igaztalanul vádolták őket.

A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás. (A Mikulás a Miklós név cseh és szlovák alakja.) A különböző népek kultúrájában szinte mindenütt feltűnik hosszú, prémes, vörös köpenyben járó, deres szakállú, nagycsizmás alakja, személyéhez kapcsolódik a Mikulás-napi ajándékozás szokása. A német nyelvterületen a Mikulásnak fenyegető külsejű "kísérői" is vannak, akik veréssel vagy éppen megevéssel fenyegették a rossz gyermekeket: ilyen Németországban a gólyalábon közlekedő Knecht Ruprecht, Svájcban Schmutzli, Ausztriában a nálunk is ismert krampuszok. Az ajándékozás szokása hazánkban a városi értelmiség révén terjedt el valószínűleg német-osztrák hatásra, falura ez csak a múlt században jutott el, jóllehet a magyar parasztságnál korábban is voltak Miklós-napi alakoskodások.

A püspök legendája a különböző népek ajkán más és más változatban élt tovább, ennek megfelelően neve is hol Szent Miklós, Heiliger Nikolaus, Mikulás, hol meg Télapó, Karácsony apó. Az Amerikában ismert Santa Claus a holland Sinterklaas alak torzult változata. A Télapó elnevezés a második világháború után szovjet-orosz hatásra terjedt el Közép- és Kelet-Európában: az orosz hagyomány szerint Gyed Moroz (Fagy apó) a jóságos Sznyegurocskával (Hópelyhecske) hozza a fenyőfát az ajándékokkal, de Szilveszter napján.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
A birs 7 jótékony hatása
  2017-12-06 10:04:18, szerda
 
 



A mindenki által ismert mondás, miszerint napi egy alma az orvost távol tartja, a birs esetén is megállja a helyét. Az ősz illatos gyümölcse sikeresen veszi fel a harcot a megfázás, a hólyaghurut, a colitis és a depresszió ellen is.

A görög mitológia szerint Aphrodité, illetve Vénusz egy aranyalmát - arany birsalmát - kapott Paristól, mert a trójai királyfi őt tartotta a legszebbnek. Ezért már az ókorban a szerelem és a boldogság gyümölcsévé vált. Lássuk, miért érdemes beiktatni a birsalmát az étrendünkbe:

1. Erősíti az immunrendszert és jótékony hatással van a vérszegénységre, mivel számos vitamint. pektint és a tanint tartalmaz. Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban, valamint ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium). Almasavat és csersavat is tartalmaz. A gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az emberi szervezet számára igen fontos, értékes rost. Szintén egyedülálló a P-vitamin (citrintartartom) tartalma, ami megelőzheti, vagy segítheti a skorbut, illetve a vérzékenység gyógyulását és a koleszterinszintet is szabályozza.

2. Étvágygerjesztő hatású: naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel a lábadozási időszakban kiválóan meghozza az étvágyat.

3. Felveszi a harcot a hepatobiliáris betegségekkel: ide tartoznak az akut hepatitisz, krónikus. (ALP) hepatitisz, biliáris cirózis, rosszindulatú folyamat a máj érintettségével, stb. Mossunk meg 2-3 birset, vágjuk apró darabokra és napi három alkalommal együnk belőle. Ha a betegséget hányás kíséri készítsünk két birsből pürét, és azt fogyasszuk.

4. Csillapítja a vastagbélgyulladás tüneteit: ez alkalommal a birs magjait hasznosíthatjuk. Vegyünk 20 gramm magot és alacsony tűzön főzzük 2 deciliter vízben. Miután elpárolgott a folyadék fele, vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, szűrjük le, és két adagban igyuk meg.

5. Köptető hatású, kezeli a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit is enyhíti: főzzünk meg 3 deciliter vízben 100 gramm birsmagot az előbb ismertetett módszer szerint. A főzetből napi 3-4 alkalommal fogyasszunk el 2 teáskanállal. Köhögés vagy angina esetén egy birset reszeljünk meg, majd 2 deciliter forró vízben hagyjuk egy órán át. Ezután igyuk meg az infúziót vagy gargarizáljunk vele.

6. Kezeli a hólyaghurutot: fogyasszunk naponta 50-100 milliliter birslevet, ami vízhajtó és fertőtlenítő-hatású.

7. Antidepresszáns hatású: a jó kedélyünk megőrzése érdekében minden étkezés után együnk egy kanál birslekvárt. Éjszakára pedig az éjjeliszekrényre tegyünk 1-2 érett birset. Éteri összetevői nyugtatóan hatnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A siker és a belső béke 10 titka
  2017-12-06 09:33:35, szerda
 
  A pszichológus, világhírű előadó, számos tudományos, az egyéni fejlődést boncolgató munka szerzője, (pl. 1976-ban 30 millió példányt adott el a ,,Hamis részeink" című könyvéből), Dr. Wayne W. Dyer azt állítja, hogy létezik 10 olyan titok, mely garantálja a sikert és a belső békét.

Az alábbiakban nézzük, melyek ezek a titkok!

1. Tudjunk nyitottak lenni és ne kötődjünk semmihez!
Wayne szerint ez azt jelenti, hogy higgyünk abban, miszerint, erős akarattal mindent véghezvihetünk, ne kötődjünk személyekhez és tárgyakhoz és fogadjuk el, amit a sors szán nekünk.

2. Hallgassunk saját belső hangunkra!
Tanuljuk meg kezelni a kudarcainkat, vállaljuk fel tetteinkért a felelősséget és mindig hallgassunk a belső hangra.

3. Legyünk tisztában azzal, hogy nem ajánlhatunk fel olyan dolgot, mely nincs a mi birtokunkban!
Igyekezzünk változtatni azon, ami nem jó, szeressük és tiszteljük önmagunkat, és találjuk meg az életcélunkat.

4. Tanuljuk meg elfogadni a belső békénket!
Fedezzük fel a belső béke értékét, és tudatosan törekedjünk az isteni hatalommal való érintkezésre.

5. Tudjuk elfeledni személyes, kevésbé pozitív élményeinket!
Ne rágódjunk folyton a múlton, fogadjuk el a jelent és éljük meg minden pillanatát.

6. Legyünk tudatában annak, hogy azzal a gondolatmenettel soha nem oldhatunk meg egy problémát, amellyel létrehoztuk azt!
Fogadjuk el a világot úgy, ahogy van, hiszen mindannyian egyazon társadalom értékes tagjai vagyunk.

7. Fogadjuk el, hogy nincs indokolt neheztelés valamiért!
Fogadjuk el mások véleményét, még akkor is, ha különbözik a miénktől és bocsássunk meg minden minket megbántó személynek.

8. Úgy viselkedjünk, mintha már azok lennénk, akikké szerettünk volna válni.
Hagyjunk helyet mindig az ihlet számára.

9. Tudjuk megbecsülni önmagunkat!
Mi vagyunk saját sorsunk kovácsai és a világé is, amelyben élünk.

10. Tudatosuljon bennünk, hogy az értelem azt jelenti, hogy elkerülünk minden gyengeségre sarkalló gondolatot!
Lelkünk a béke, a szeretet, és a jóindulat gondolataival táplálkozik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Kudarcok átvészelésére
  2017-12-06 09:23:39, szerda
 
  Ezzel az 5 technikával könnyebben átvészelheted a kudarcokkal telített időszakokat!

Most nem fogunk azzal a badarsággal jönni, hogy az ,,ismétlődő bukások természetesek", mert nem azok! Mialatt meg akarod változtatni magadat a céljaid érdekében nem normális, hogy folyamatosan elbuksz.

Ám van pár dolog, amiről jobb, ha minél hamarabb megfeledkezel és számításba se veszed, az egyik ilyen a társadalom, a szüleid, a rokonaid és a környezeted által felállított elvárások. Igen, hagyd figyelmed kívül, mit gondol a többi ember, csak a saját elvárásaidnak felelj meg.

Az igazi kudarc az, ha önmagad megvalósításában és életcéljaid elérésében buksz el. Persze a kisebb-nagyobb nehézségek az élet velejárói, sőt olykor még motiválhatnak is a kitartásban, de kell legyenek sikerélményeid, meg kell éld azokat a pillanatokat, amikor buszkén gondolhatod, hogy igen összejött valami.

Mutatunk 5 technikát, amiknek segítségével sikeresebbnek érezheted magad, és nem csak az jár a fejedben, hogy vesztésre vagy ítélve:

1. Keresd a belső boldogságot!
Ennek a magyarázata egyszerű, a legtöbb ember csupán a felszínes, a társadalom szerint felállított boldogságforrásokat kutatja és megfeledkezik arról, ami a saját lelkét teszi igazán boldoggá. A saját, külön boldogságodat keresd - ez igen nehéz feladat, de csak így teljesedhetsz ki.

2. Lélegezz!
Nem mintha eddig nem lélegeztél volna, de valószínű, hogy csakúgy, mint a legtöbb ember te is rosszul lélegzel, mert túl sekélyen veszed levegőt. A megfelelő légzés kikapcsolja az agyat, megnyugtatja a szervezetet, csökkenti a stresszt és boldogabbá tesz. Ehhez nem kell mást tenned, mint felvenni egy kényelmes üléspozíciót, majd beszívni a levegőt úgy, hogy a hasad megemelkedjen, de a mellkasod mozdulatlan maradjon, majd kis idő múlva fújd ki a levegőt, de vigyázz, hogy a mellkasod mindvégig mozdulatlan maradjon. Naponta 5-10 percet végezd a gyakorlatot.

3. Engedj teret az érzelmeidnek!
A kudarc megélése óriási érzelmi viharokat válthat ki, ami teljesen természetes, de emlékezz, hogy nem az adott szituáció határozza meg a boldogságod, hanem az, hogy hogyan reagálsz rá, hogy mit vált ki belőled. Érezhetsz negatív érzelmeket, de ne sanyargasd magad, légy engedékeny magaddal, fogadd el az, ami történt. Feldúlt idegrendszeredet egy másik légzéstechnikával is megnyugtathatod: lélegezz be 3 másodperc alatt, rövid ideig tartsd bent, majd engedd ki 5-6 másodperc alatt a lélegzeted és ezt ismételd meg hatszor.

4. Nézd a kudarcok jó oldalát!
Churchill mondása szerint ,,A siker azt a képességet takarja, mely segítségével képes vagy egyik-másik bukásodon túljutni, úgy, hogy nem veszíted el a lelkesedésed."

Meg kell értenünk, hogy saját magunk megvalósítása folyamán bukások és kudarcok úgyis-úgyis lesznek, de ezek megerősítenek, megedzenek bennünket, és mindig valami újat tanulhatunk és tapasztalhatunk belőlük. A legjobb tanító a saját kudarcod!

5. Foglald el az elméd!
Láss neki a dolgodnak! - tényleg az egyik legjobb módja annak, hogy túljuss egy kudarcon az, ha lekötöd magad és az agyad. Így nem kattogsz a történteken és nem gondolod túl a dolgokat. Ha pedig szünetre van szükséged, akkor szakíts! Ez a te életed, úgy alakítod, ahogyan szeretnéd, csak ne lustulj el és ne merülj el az önsajnálatba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Egyszerű méregtelenítés - lábáztatással - vagy fürdővel
  2017-12-06 09:00:42, szerda
 
 



Szabadítsd fel a tested a toxinoktól, csupán azzal, hogy 20 percig áztatod a lábad ebben a keverékben

Áztasd ebbe a gyógykeverékbe a tested 20-30 percig, és szabadulj meg minden betegséget okozó méreganyagtól!

A teljes egészségedre alapvető kihatással van a lábaid egészsége, ezért különösen oda kell figyelni ezen testrészre. Éppen ezért annyira remek a lábfürdő, vagy az egész testes fürdő, amely amellett, hogy ellazít, jólesik, megszünteti a kellemetlen szagokat, megakadályozza a gombás fertőzést, még a méreganyagoktól is segít megszabadulni.

Következzen most 3 egészségvédő fürdő recept!

1. RECEPT
Hozzávalók:
2 pohár szódabikarbóna
1 pohár himalájai só, vagy tengeri só
1 pohár almaecet
10 csepp bio illóolaj
Elkészítés:

Egy befőttes üvegbe tölts forró vizet, majd tedd bele a sót, hogy felolvadjon. Ezután egy tál kád jó meleg vízbe töltsd át a sós vizet, add hozzá az almaecetet, a szódabikarbónát, az illóolajat, és áztasd a tested 30 percen keresztül. Ha csak a lábaidat szeretnéd beáztatni, használj két evőkanál szódabikarbónát, egy evőkanál sót, egy evőkanál almaecetet, és 2 csepp illóolajat.

2. RECEPT
Ez amellett, hogy kivonja a szervezetedből a méreganyagokat, a bőrbetegségeket is segít megelőzni.
Hozzávalók:
50 g fehér agyag por
1 pohár himalájai, vagy tengeri só
10 csepp bio illóolaj
Elkészítés:

Az agyagot és a sót forró vízben old fel, majd add hozzá az illóolajat. Egy műanyag kanál segítségével keverd össze az egészet. Ha megtelt meleg vízzel a fürdőkád, mehet bele a keverék. Itt is érvényes a 30 percnyi fürdőzés. Ha lábfürdőt vennél, 1 evőkanál agyag porra, 2 evőkanál sóra és 3 csepp illóolajra lesz szükséged.

3. RECEPT
Hozzávalók:
1 pohár, 3 százalékos hidrogén-peroxid oldat
1 evőkanál gyömbér őrlemény
Elkészítés:

Töltsd meg a kádat meleg vízzel, majd mehetnek bele a hozzávalók, amelyet keverj alaposan fel, majd áztasd benne a testedet 30 percig. Ez a fürdő nagyon jót tesz a szervezetednek, véd a bőrbetegségektől, elűzi a fájdalmakat, ellazít és méregtelenít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 593
  • e Hét: 2731
  • e Hónap: 34217
  • e Év: 238918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.