Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Buzsáki kakaóscsiga - Ízőrzők
  2017-04-27 08:15:54, csütörtök
 
 
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, fél dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 dkg vaj, 8 dkg zsír. A töltelékhez: 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola. A tetejére: 1 tojás sárgája, fél dl tej, 1 evőkanál cukor.
A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztet szórunk rá, és megvárjuk, míg megkel.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat a porcukorral habosra keverjük, adunk hozzá kakaót, vaníliás cukrot és mazsolát is.
A tepsit vékonyan kizsírozzuk.
A lisztet tálba tesszük. Csipetnyi sót, porcukrot, két tojás sárgáját és vajat adunk hozzá, majd az élesztős tejjel bedagasztjuk. Annyi langyos tejet dolgozunk a tésztába, hogy jó állagú anyagot kapjunk.
Gyúrótáblára kiborítjuk, két cipót készítünk belőle, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, és megkenjük kakaós vajjal. Feltekerjük, másfél ujjnyi vastag darabokra felvágjuk. Olvasztott zsírban megforgatjuk, és úgy helyezzük a tepsibe, hogy köztük legyen egy kis hely. Egy órát kelni hagyjuk, ez idő alatt szépen megdagadnak a csigák. Tojás sárgájával lekenjük a tetejét, és előmelegített sütőben megsütjük.
Amikor elkészült, langyos, cukros tejjel átkenjük, és már csak két percre toljuk vissza a sütőbe.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Zengővárkony
  2017-04-27 07:34:35, csütörtök
 
  Ízőrzők - Zengővárkony - receptek

Paradicsomleves krumpligombóccal
Hozzávalók: 6 db paradicsom, 2 teáskanál só, 4 dl víz, 4 szem burgonya, 1 tojás, 20 dkg liszt, 1 evőkanál zsír, 1 kis fej vöröshagyma, 6 evőkanál cukor.
A paradicsomot feldaraboljuk, és két decinyi sós vízben előfőzzük. Ezután szűrőkanálba tesszük, és átpasszírozzuk, hogy a héja fenn maradjon.
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.
Rántást készítünk. Egy evőkanál zsírt felolvasztunk, belevágunk egy kevés vöröshagymát, és ezt szép pirosra sütjük. Keverünk hozzá egy púpos evőkanál lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Felengedjük paradicsommal, és további 2 dl vizet adunk hozzá. Teáskanálnyi sóval, és ízlés szerint adagolt cukorral összefőzzük.
A krumpli főzőlevét leöntjük, összetörjük, kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverünk egy tojást, 20 dkg lisztet, és kávéskanálnyi sót. Gombócot formálunk belőle, vagy kanállal nokedliket szaggatunk a levesbe. Összeforraljuk, és tálalhatjuk. Hidegen, vagy melegen is nagyon finom.

Kelkáposzta főzelék héveknédlivel
Hozzávalók: fél fej kelkáposzta, 3 szem krumpli, 1 vöröshagyma, só, 1 evőkanál zsír, 1 fej fokhagyma, 2 púpos evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika. A knédlihez: 60 dkg liszt, 2 teáskanál só, 4 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 2 evőkanál sertészsír, 10 dkg búzadara, 2 dl víz.
A kelkáposztát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk. A krumplit és a vöröshagymát felkockázzuk, és hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni. Amikor megpuhult, a víz nagy részét leöntjük róla, és rántást készítünk hozzá. Felolvasztjuk a zsírt, belenyomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, átpirítjuk, majd lisztet szórunk rá, és addig kevergetjük, amíg zsemleszínű lesz. Lehúzzuk a tűzről, teáskanálnyi őrölt paprikával színesítjük, és az egészet a főzelékre öntjük. Összeforraljuk.
A héveknédlihez a lisztet a sóval tálba tesszük. A tejet meglangyosítjuk. Egy decinyit kiveszünk, beleszórjuk a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit kelni. A liszt közepébe fészket készítünk, ebbe öntjük az élesztős tejet. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, és tovább pihentetjük. Pár perc múlva beleütjük a tojást, és apránként adagolva annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kalács-tészta állagú anyagot kapjunk. Amikor már sima, egy diónyi zsírt is teszünk bele, alaposan még egyszer átdagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen kelni hagyjuk.
Amikor már duplájára megszaporodott a knédli, lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összedolgozzuk, és vékonyra kisodorjuk. Evőkanálnyi zsírt felolvasztunk, és átkenjük vele az egészet. Megszórjuk búzadarával, és szorosan feltekerjük. Csiga alakot formázunk belőle, és lábosba helyezzük. A megmaradt zsírba teáskanálnyi sót szórunk, 2 dl langyos vízzel felengedjük, és a tészta alá öntjük. Lefedjük, és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Harminc perc után levesszük a fedőt, és szép piros színt adunk neki. Fogyasztás előtt kicsit hűlni hagyjuk, tortaszerűen szeleteljük, és a főzelékhez kínáljuk.

Tojásmártás
Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg füstölt kolbász, 1 fej fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál zsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál só.
A zsírt felolvasztjuk, lepirítjuk benne a lisztet, belenyomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, és ezzel együtt átsütjük. Elkeverjük egy púpos teáskanálnyi paprikával, felengedjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, és felforraljuk. A kolbászt nagyobb darabokra vágva tesszük bele, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Ezután már csak óvatosan keverjük, nehogy a tojások szétmenjenek. Pár percnyi forralás után tálalhatjuk.

Piskótatekercs
Hozzávalók: 10 tojás, 10 evőkanál kristálycukor, 1 vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 10 evőkanál liszt, 3 dl baracklekvár. A tepsi előkészítéséhez zsír és liszt.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kristálycukorral, vaníliás cukorral, és sütőporral habosra keverjük. Ezután a fehérjéből is kemény habot verünk. A cukros masszához felváltva, apránként adagoljuk a lisztet és a fehérjehabot. Óvatosan összekeverjük az egészet.
Nagyméretű gáz tepsit kizsírozunk, és megszórjuk liszttel. Ebbe öntjük a piskóta alapot. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy kiszárítsuk a tésztát, mert akkor megrepedhet a feltekerés során.
Amikor megsült, átnedvesített konyharuhára borítjuk, és azzal együtt felhajtjuk. Addig pihentetjük, míg teljesen kihűl. Utána kiszedjük, megkenjük baracklekvárral, és visszatekerjük. Egy éjszakát állni hagyjuk, utána szeleteljük.

Kálomista fokhagymás
Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, 1 kg sertés lapocka (vagy comb), só, 10 dkg őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 dl víz, 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, fél dl tej.
A húst felszeleteljük, és alaposan besózzuk. Egy tálban összekeverjük az őrölt paprikát, a borsot és a lisztet. Ebben forgatjuk meg a hússzeleteket.
Cseréptálat, vagy tepsit kizsírozunk, ebbe rakjuk egymás mellé a húsokat. Amikor egy sorral elkészültünk, gazdagon megszórjuk tisztított, durvára vágott fokhagymával. Újabb sor lapocka következik, majd a maradék fokhagymát is közé tesszük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és sütőben egy-másfél óra alatt készre sütjük.
A krumplipüréhez a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet, összetörjük, és vajjal, majd tejjel habosra keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A megpuhult húst krumplipürével kínáljuk.

Gesztenyés piskóta
Hozzávalók: 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor, 1 dl víz, 3 evőkanál kristálycukor. A tepsibe 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt. A krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 25 dkg cukor nélküli gesztenyemassza, 2 evőkanál rum. A csoki mázhoz: 20 dkg porcukor, 1 púpos evőkanál kakaó, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál étolaj.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Hozzákeverünk négy evőkanál porcukrot, majd a tojások sárgáját is. A sütőporos liszthez adjuk a kakaót, és az egészet a tojáshabba tesszük. A tepsit kizsírozzuk, kilisztezzük, beleöntjük a piskóta alapot, és előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet. A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a gesztenyemasszát, és a rumot is hozzáadjuk.
A megsült piskótát deszkára borítjuk. Egy deci vízből három evőkanál cukorral szirupot főzünk, és ezt kanalanként a süteményre öntjük, hogy átpuhuljon. Ezzel együtt kihűtjük, utána megkenjük gesztenyés krémmel.
Tetejére csoki mázat készítünk. A porcukrot a kakaóval és vízzel sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és belekeverünk egy kis étolajat, hogy szép fényes legyen. Kicsit hűtjük, majd a sütemény tetejére kanalazzuk. Legalább fél napot állni hagyjuk, utána előmelegített késsel szeleteljük, akkor nem törik meg a csoki máz.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Kiskunhalas
  2017-04-27 07:33:27, csütörtök
 
  Ízőrzők - Kiskunhalas - receptek

Sonkaléleves
Hozzávalók: 1,5 kg füstölt sonka, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt kömény, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb sárgarépa és petrezselyem gyökér, 1 csokor petrezselyem zöldje. A gombóchoz: 50 dkg krumpli, 1 tojás, 10 dkg liszt.
A füstölt sonkát felöntjük vízzel, és . 2 óra alatt puhára főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárgarépát és petrezselymet karikákra vágjuk.
A sonkát kiszedjük, a levét borssal és köménnyel ízesítjük, egészben beledobjuk a hagymákat, az előkészített gyökérzöldségeket, és az összekötözött petrezselyem zöldjét. Az egészet puhára főzzük.
Közben a krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és áttörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverünk egy tojást, és annyi lisztet, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán kisebb darabokra vágjuk, majd egyenként kisujjnyi vastagságú rudakat sodrunk belőle. Késsel centis gombócokra szeljük, és a sonkalevesbe főzzük.

Halasi savanyú máj
Hozzávalók: 10 dkg hasaalja szalonna, 1 vöröshagyma, 40 dkg porcogós lapockavég, 20 dkg sertéslép, 20 dkg sertéstüdő, 10 dkg sertésmáj, 10 dkg velő, diónyi zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 dl víz, 1 evőkanál darált paprika, 1 kávéskanál őrölt bors. 50 dkg vöröshagyma, csipetnyi só, 2 evőkanál cukor, fél dl víz, 1 teáskanál ecet.
Lehetőleg a főzés előtti napon készítsük el a párolt hagymát, amelyet karikákra vágunk, majd csipetnyi sóval, két evőkanálnyi cukorral ízesítve kevés vízben üvegesre főzünk. Amikor megpuhult, ecettel kicsit savanyítjuk az ízét. Egy éjszakán át ebben a lében állni hagyjuk.
A sertésmájat és a velőt előfőzzük, a velőt enyhén megborsozzuk. A szalonnát feldaraboljuk, diónyi zsírban kiolvasztjuk, majd 1 fej kockára vágott vöröshagymával lepirítjuk. A tűzről félrehúzva fűszerezzük őrölt paprikával, felengedjük kevés vízzel, majd a darált paprikát is hozzáadjuk. Rátesszük a feldarabolt húsokat: először a lapockát, majd a lépet, a tüdőt, és a vékonyra vágott, abált májat. Őrölt borssal, és köménnyel fűszerezve fedő alatt puhára főzzük.
Rétegesen tálaljuk a megfőtt húst és a hagymát: egy sor hús, egy sor hagyma. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Tetejére abált velőt teszünk. kenyérrel kínáljuk.

Marhahúsleves
Hozzávalók: 2-3 kg marhakaraj, 4 petrezselyem, 4 sárgarépa, fél zellergumó, 1 nagy vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller-és petrezselyem zöld, negyed fejes káposzta, 2 paprika, 15 dkg csigatészta, só, 10 szem egész bors.
A húst feldaraboljuk, átmossuk, és bő, hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforr, a habját leszedjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
A letisztított levest be zöldségeljük, ízesítjük sóval és egész borssal, majd lassú tűzön hosszasan főzzük.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük.
A megfőtt levesből a húsokat és a zöldségeket külön tálaljuk, a levest pedig a csigatésztára szedjük ki.

Húsos rakott tészta
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, só, őrölt fekete bors, 2 vöröshagyma, diónyi sertészsír, 50 dkg széles metélttészta, a tepsi kikenéséhez vaj, vagy margarin. Az öntethez 1 liter tejföl, 1 teáskanál só, 5 tojás.
A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és diónyi zsírban üvegesre pároljuk. Beleforgatjuk a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az egészet összesütjük.
A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tejfölt sóval, és a tojásokkal összekeverjük.
A tepsit kivajazzuk. Aljába terítjük a tészta felét. Ráhalmozzuk a darált húsos masszát, meglocsoljuk a tejfölös öntet felével, beborítjuk tésztával, és a maradék tejfölt a tetejére kanalazzuk.
Előmelegített sütőben. fél óra alatt megsütjük. Kockákra vágva kínáljuk.

Körömpörkölt bográcsban
Hozzávalók: 4 sertésköröm, 1 kg füstölt csülök, 1 vöröshagyma, só, 10 közepes nagyságú burgonya, 3 evőkanál őrölt paprika, ízlés szerint csípős, darált paprika.
A megtisztított, feldarabolt körmöt, és kockákra vágott csülökhúst bográcsba tesszük. Felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és feltesszük főzni. Megtisztítjuk a vöröshagymát, és kockákra vágva beledobjuk. Kevés sót adunk hozzá (vigyázzunk, mert a csülök sós), és legalább másfél-két órán át főzzük.
Amikor a húsok megpuhultak, megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk a burgonyát.
A pörköltet őrölt paprikával, és csípős paprikakrémmel fűszerezzük, majd beleöntjük a krumplit, és az egészet összefőzzük. Akkor jó, amikor jó sűrű a leve.

Sűrű tarhonya
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg füstölt kolbász, 40 dkg apró tarhonya, só, 1 közepes burgonya.
A szalonnát bográcsban zsírjára pirítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, rákockázzuk, és üvegesre pároljuk. Rádaraboljuk a kolbászt, hozzáborítjuk a tarhonyát, és enyhén az egészet átpirítjuk.
Levesszük a tűzről, hogy meg ne égjen, és bőséges mennyiségű vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk, és visszatesszük. Amikor majdnem puhára főtt, vékonyra szelt burgonyát szelünk rá. Összefőzzük, és tálaljuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Révfülöp
  2017-04-27 07:28:25, csütörtök
 
  Ízőrzők - Révfülöp - receptek

Gombás kelroló
Hozzávalók: 1 kisebb fej kelkáposzta, só, bors, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 25 dkg erdei csiperkegomba, kis csokor petrezselyem zöld, 4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1,5 dl tejföl. A tepsi kikenéséhez vaj.
A kelkáposzta fejet sóval, borssal, 1 fej vöröshagymával, és néhány gerezd fokhagymával megpároljuk, majd külső, nagyobb leveleit leszedjük. Ezeket fogjuk betölteni. Vastag torzsáját kivágjuk, és kicsit hűtjük.
Közben egy kisebb fej vöröshagymát apróra vágunk, és vajon megpárolunk. Az erdei gombát megmossuk, feldaraboljuk, majd a hagymára borítjuk. Teáskanálnyi sóval, borssal, és vágott petrezselyem zölddel ízesítjük. Amikor puhára párolódott, megszórjuk liszttel, összeforgatjuk, és tejjel kiforraljuk.
A tepsit vajjal vékonyan kikenjük. A kelkáposzta közepébe egy evőkanálnyi gombás tölteléket halmozunk, a leveleket két oldalról felhajtjuk, és rolónak feltekerjük.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt tejfölt kenünk a tetejére.

Köleses zsivány egy tál
Hozzávalók: 60 dkg sertéslapocka, 60 dkg vegyes erdei gomba, 20 dkg hántolt köles, 2 nagyobb szál sárgarépa, 30 dkg krumpli, 1 paradicsom, 2 paprika, 1 csípős paprika, 3 vöröshagyma, 20 dkg füstölt kolbász, 2 dl étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál bors, 1 teáskanál őrölt paprika, só, 4 dl tejföl.
A húst és a vöröshagymát felkockázzuk, a kolbászt karikákra vágjuk. Parazsat készítünk. Amikor már nem túl nagy lánggal lobog a tüzünk, az étolajjal és a kolbásszal feltesszük a bográcsot. Amikor kisült, akkor a kolbászt egy tányérra kiszedjük, és félretesszük.
A zsírba először beleborítjuk a vöröshagymát, vágunk bele fokhagymát, majd borssal, őrölt paprikával ízesítjük, és hozzáadjuk a húst.
Az erdei gombákat felszeljük. Amennyiben szárított vargányánk is van, azt beáztatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. A krumplit felkockázzuk.
A bográcsba egy nagyobb, középen kicsit bevágott paradicsomot teszünk. A paprikát felkockázzuk, és azt is belerakjuk. Felengedjük épp csak annyi vízzel, hogy ellepje, és tovább főzzük.
Beletesszük a gombákat és a sárgarépát is. Az elfőtt vizet pótoljuk, és ízlés szerint megsózzuk. Amikor a paradicsom megpuhult, a bőrét lehúzzuk, és a húsát összevágva visszaborítjuk a bográcsba.
A burgonyát, a kolbászt, és a kölest is hozzákeverjük, és beleszeljük a csípős paprikát.
. félórányi rotyogtatás után, amikor a köles már megpuhult, a tejfölt szafttal felmelegítve beleborítjuk. Folyamatos kevergetés mellett összefőzzük, és tálaljuk.

Almával töltött ponty
Hozzávalók: egy (1,5-2 kilós) tisztított tükörponty, só, őrölt bors, őrölt paprika, 1 citrom, 2 csokornyi petrezselyem zöld, 20 dkg húsos, füstölt szalonna, 3 kisebb alma, 5 dkg margarin, fél liter étolaj, 1 kg krumpli, a sütéséhez további fél liter étolaj.
A ponty uszonyait eltávolítjuk, majd mindkét oldalát 2 centis távolságban, jó mélyen beirdaljuk. Az almákat meghámozzuk, egészben hagyva kettőt beleteszünk a hal üregébe. Hústűvel összetűzzük. Külsejét alaposan sózzuk, és borsozzuk. A szalonnából vékony csíkokat vágunk, és az irdalásokba nyomkodjuk. A citrom levét kinyomjuk, és meglocsoljuk vele a pontyot. A petrezselymet felaprítjuk, és kb. felét rászórjuk. Egy nagyobb fazék oldalát margarinnal kikenjük, aljába bőven öntünk étolajat. Belehelyezzük a halat, oldalt kitámasztjuk a harmadik almával, hogy ne boruljon föl. Betoljuk a sütőbe, ahol 15 percenként az alatta lévő olajjal locsolgatjuk. . 50 perc alatt elkészül.
Petrezselymes burgonyát tálalunk hozzá. A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és forró olajban kisütjük. Sózzuk, és petrezselyem zölddel meghintjük. A köretet ágyként tálaljuk a kisült pontyunkhoz, és fehérbort kínálunk mellé.

Balaton-felvidéki borsos tokány
Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 4,5 dl tejföl, 1 kávéskanál só, 1 teáskanál őrölt bors, csipetnyi majoránna, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 dl félédes vörösbor, margarin, 1 vöröshagyma, fél dl étolaj, 1 teáskanál liszt. A galuskához: 60 dkg liszt, 4 tojás, só, víz.
A húst csíkokra vágjuk, a hagymát apró kockákra szeljük. Egy lábosba étolajra rátesszük a hagymát és a húst, és együtt lepirítjuk. Közben sót, borsot, majoránnát szórunk rá. Negyedórányi sütés után kevés vizet öntünk alá, és tovább pároljuk.
Közben a lisztből, tojásból csipetnyi sóval és megfelelő mennyiségű vízzel galuska tésztát keverünk. Forró, sós vízbe szaggatva kifőzzük, leszűrjük, és tálba szedjük.
Amikor a hús már majdnem megpuhult, beleöntjük a bort, és azzal együtt készre főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, néhány kanálnyi forró szafttal átmelegítjük, és a tokányra öntjük. Összeforraljuk, és a galuskával tálaljuk.

Bakonyi kötözött karaj
Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj, 1 kisebb vöröshagyma, 1 dl étolaj, 25 dkg erdei csiperkegomba, kis csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt bors, só, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 paprika, 1 tojás, 4 közepes nagyságú burgonya, 2 dl tejföl.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és étolajon megpároljuk. 15 dekányi gombát laskára szeletelve beleborítunk. Vágunk rá egy kis petrezselyem zöldet, majd sóval, kávéskanálnyi borssal fűszerezzük. Amikor a gomba elkészült, félretesszük, hogy kihűljön.
A csont nélküli karajt hosszirányban szétnyitjuk. Éles késsel, óvatosan dolgozzunk, hogy aránylag vékony legyen a hús. Egy nagy téglalapot kapunk, amit enyhén kiklopfolunk. Sóval, őrölt borssal kicsit meghintjük, majd hosszirányban füstölt szalonna szeleteket terítünk rá. Egy csíkban két szelet paprikát helyezünk bele. A tojást keményre főzzük, kihűtjük, és felvágva azt is beletesszük. A meghűlt gombát vékony rétegben elterítjük a karajon. Óvatosan feltekerjük az egészet, közben enyhén még sózhatjuk.
Vékony zsineggel, hurkolásos technikával közepesen szorosra megkötjük. Mindkét oldalán rögzítjük a húst. A végét lecsomózzuk, nehogy kifolyjon a töltelék.
Gránit sütőedényben zsiradék nélkül is süthetjük. Agyag tálban, vagy tepsiben kell alá kevés zsír, és folyadék. A krumplikat megtisztítva, egészben tesszük mellé. Enyhén sózzuk, lefedjük, és lassú tűzön . 2 órán át sütjük. Amikor megpuhult, kivesszük, és teljesen kihűtjük, akkor lehet szépen szeletelni.
A hús pecsenyelevét és a párolt gomba zsiradékját felhasználva, további 10 dekányi gombát megpárolunk, végül tejföllel beforraljuk. Ezt kanalazzuk a karaj szeletekre, és a mellette sült burgonyát kínáljuk hozzá.

Vörösborban párolt töltött körte
Hozzávalók: 3 nagyobb körte, másfél dl vörösbor, 1 evőkanál étolaj, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl habtejszín, fél citrom leve, 1 evőkanál cukor, 5 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál tej.
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, kivájjuk a belsejüket, és egy kis talpacskát vágunk mindegyikre, hogy megálljanak sülés közben.
Citromlevet csavarunk rá. A gesztenyemasszát felaprítjuk, és tejszínnel elkeverjük.
Serpenyőben az olajon megolvasztjuk a cukrot, és ráhelyezzük a körtéket. Ezen mindkét oldalán megpároljuk a gyümölcsöt. Hagyjuk, hogy a cukor rá karamellizálódjon, és enyhén barnás bevonatot adjon. Ekkor aláöntjük a vörösbort, és ebben többször átforgatva puhára főzzük.
A körtéket tálba szedjük, üregükbe gesztenyekrémet nyomunk. A csokoládét kevés tejjel felolvasztjuk, rácsurgatjuk, ezzel koronázzuk meg a desszertünket.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Szatmárcseke
  2017-04-27 07:27:01, csütörtök
 
  Ízőrzők - Szatmárcseke - receptek

Kaszás leves
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz.
A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk.
Nagy leveses fazékba beletesszük a megtisztított egész hagymákat és a babérlevelet. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott füstölt- és sertéshúst.
Amikor a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, a karikákra vágott kolbászt, majd ízlés szerint megsózzuk.
Összekeverjük, és felforraljuk.
2-3 evőkanál lisztet tejjel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a tejfölt, és lassan a levesbe csurgatjuk. Összefőzzük, és tálaljuk.

Öntött pászka
Hozzávalók: 3 tojás, 45 dkg liszt, só. Az öntethez: 15 dkg füstölt szalonna, fél liter tejföl, fél kg túró.
A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb darabokra felvágjuk, széthúzogatjuk, és a sparhelt lapján, vagy vaslemezen mindkét oldalán megsütjük. Ha kisült, összetörjük, és forró, sós vízzel leforrázzuk. Ruhával letakarva 5 percet pihentetjük, míg megpuhul. Leszűrjük a vizet róla, és öntetet készítünk hozzá.
A szalonna zsírját kisütjük, a pörcöket kiszedjük belőle, és félretesszük. A visszamaradt zsírba beleöntjük a tejfölt, és összesütjük.
Ezzel az öntettel locsoljuk meg a pászkát, a tetejére túrót morzsolunk, és megszórjuk tepertővel.

Puliszka
Hozzávalók: 50 dkg kukoricadara, só, füstölt szalonna zsírja.
Másfél liter vizet felforralunk, ízlés szerint sózzuk, majd apránként belekeverjük a kukoricadarát. Addig főzzük, míg besűrűsödik, és átfő.
A tányérokba, a puliszka alá kevés átmelegített szalonnazsírt kanalazunk, erre tesszük a puliszkát. Szétterítjük a tányérban.
Többféleképpen fogyaszthatjuk. Lehet szalonnazsír nélkül is, kevés tejjel meglocsolva, lekvárral, vagy tejföllel. Szórhatunk a tetejére túrót, párolt káposztát, kacsa- vagy libamájat, szalonnapörcöt, zsírban átsütött kolbászkarikákat.

Törtpaszuly és levében leves
Hozzávalók: 1 kg fehér bab, 3 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 2 sárgarépa, só, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, 20 dkg füstölt kolbász, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál liszt. A csipetkéhez 1 tojás, liszt, csipetnyi só, 1 evőkanál víz.
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap a megtisztított sárgarépával, és kevés sóval puhára főzzük.
Közben a leveshez csipetkét készítünk. A lisztet a tojással, sóval, kevés vízzel összegyúrjuk, kicsipkedjük.
A vöröshagymát fél karikákra vágjuk, zsírban átsütjük, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a felkarikázott füstölt kolbászt. Összesütjük, és félretesszük.
A leszűrt paszulyból kivesszük a sárgarépát. A főzőlevet félrerakjuk, ebből készítjük el a levest. Teszünk bele 1-2 evőkanálnyi hagymás zsírt, a sárgarépákat, és belefőzzük a csipetke tésztát.
A leszűrt babot szűrőkanálban átpasszírozzuk, hogy a haja ne kerüljön bele. Tűzre tesszük, kevés tejjel, és 1 evőkanál liszttel összesütjük. Tányéron szétterítjük, a tetejét hagymás zsírral locsoljuk, és megrakjuk sült kolbászdarabkákkal.

Szatmári tepsis hús
Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, só, bors, 3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje, másfél kg krumpli, 3 paradicsom, 5 dl tejföl, 10 dkg liszt, 30 dkg füstölt szalonna, 1 fakanálnyi fűszerpaprika.
A krumplit megmossuk, héjában puhára főzzük, meghámozzuk, és hűlni hagyjuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kisütjük. A karajt felszeleteljük, és kiklopfoljuk. Megszórjuk sóval, borssal, lisztben átforgatjuk, és a szalonna kisült zsírjában hirtelen átsütjük.
A húsokat kiszedjük, és a megmaradt zsír egy részét a tepsi aljába öntjük. A kihűlt krumpli felét karikákra vágva beletesszük. Rárakjuk a kisütött húsok felét.
A paprikát, paradicsomot, 2 hagymát, és a petrezselymet apróra felvágjuk, hozzákeverjük a kisült szalonnát, és a hús tetejére halmokat rakunk belőle. Befedjük a megmaradt karajszeletekkel. Ráreszeljük a maradék krumplit.
A visszamaradt szalonnazsírunkban a kockákra vágott 1 fej vöröshagymát üvegesre pároljuk, megszórjuk fűszerpaprikával, és 2 dl vízzel felöntjük.
A mártáshoz a tejfölt liszttel simára keverjük, beleöntjük a hagymás-paprikás zsírba, sózzuk, és 2 dl vízzel összeforraljuk. Amennyiben maradt a zöldséges töltelékből, azt is hozzákeverjük. Átfőzzük, és nyakon öntjük vele a tepsis húst.
Előmelegített sütőben . 40 perc alatt készre sütjük.

Derelye
Hozzávalók: (12 főre) 2 kg liszt, 10 tojás, só, 30 dkg zsemlemorzsa, fél liter olvasztott sertészsír. A közepébe szikkadt szilvalekvár.
A lisztet a tojásokkal, és kevés vízzel összeállítjuk. Deszkán is átgyúrjuk, majd egy tállal letakarjuk, néhány percig pihentetjük. Négyfelé választjuk, majd egyenként vékonyra kisodorjuk. A tészta szélétől 2-3 centire kis szilvalekvár halmokat helyezünk, ráhajtjuk, lenyomjuk a széleket, és derelyevágóval kiszaggatjuk.
Forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük.
Az olvasztott zsírban megpirítjuk a zsemlemorzsát, ebbe forgatjuk bele a kifőzött derelyét.
Sósan, vagy cukorral megszórva, darált dióval is kínálhatjuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Szurdokpüspöki
  2017-04-27 07:26:20, csütörtök
 
  Ízőrzők - Szurdokpüspöki - receptek

Libaleves és libasült
Hozzávalók: 1 megtisztított, feldarabolt liba, 2 petrezselyem gyökér, 3 sárgarépa, 1 karalábé, 1 szelet zeller, 1 fehér paprika, 3 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál egész bors, só, 1 csokor petrezselyem-és zeller zöld, 1 burgonya, 25 dkg csigatészta, fél dl étolaj. A körethez másfél kg burgonya.
A libahúst szétválogatjuk. A nagyobb, húsosabb részeit (melle, szárnya töve, combja) a hájjal együtt megsütjük, az aprólékból levest főzünk. A sültnek valókat nagyobb lábosba tesszük, megsózzuk, egy dl vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk. Egy óra múlva levesszük róla a fedőt, és szép pirosra sütjük.
Közben a leveses fazekat előkészítjük. Négyliternyi vízbe rakjuk a liba hát- szárny-és nyakrészét, zúzáját, lábát, fejét. Másfél evőkanál sóval lassan felforraljuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A leves habját leszedjük, be zöldségeljük, és egész borssal fűszerezzük. Lassú tűzön legalább két órát főzzük. A levestésztát sóval, étolajjal felforralt vízben kifőzzük, és leszűrjük.
A körethez a burgonyát megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, puhára főzzük.
A libahúst levesszük a tűzről, kezünkkel kevés vizet szórunk rá, lefedjük. Pár perc múlva kiszedhetjük a sültet. Zsírjának a javát leöntjük egy bödönbe, a többit visszatesszük a tűzre, és tíz perc alatt átsütjük benne a májat. Ezután a liba vérét felkockázzuk, és azt is hirtelen megpirítjuk. A tepertőt kiszedjük. Egy kevés zsiradékot hagyunk a lábos aljában, ebbe a pörzs anyagba törjük bele a főtt krumplit.
A levest leszűrjük, külön tálaljuk a hússal, zöldségekkel és tésztával. Második fogásként a libasültet a májával tesszük asztalra, a krumpli köré felrakjuk a sült vért, a tetejét megszórjuk tepertővel.

Lapos borsó füstölt hússal
Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó, 50 dkg füstölt sonka, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, fakanálnyi sertészsír, só, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 teáskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál liszt.
A borsót előző este kiválogatjuk, beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és bő vízben feltesszük főzni. A füstölt sonkát nagyobb darabokra felkockázzuk, és belerakjuk. A sárgarépát és petrezselymet megtisztítjuk, majd hosszú csíkokra vágva a leveshez adjuk. A vöröshagymát megpucolva, egészben dobjuk bele. A fokhagymából két gerezdet félreteszünk, a többit apróra vágva hozzáadjuk. Sóval, köménnyel, borssal fűszerezve két órán át főzzük.
Közben rántást készítünk. A megmaradt fokhagymát kis darabokra szelve megpirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, és aranysárgára sütjük. Félrehúzzuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és felengedjük hideg vízzel.
Amikor a borsó és a sonka puhára főtt, berántjuk a levest. Összeforraljuk, és tálaljuk.

Töltött káposzta kukoricakásával
Hozzávalók: 1 kg kukoricakása, 1 kg savanyú káposzta levél, 1 kg füstölt sonka, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 1 gerezd fokhagyma, 3 vöröshagyma, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál őrölt kömény, 3 teáskanál fűszerpaprika, 50 dkg vágott savanyú káposzta.
A rántáshoz: 1 fakanál sertészsír, 2 csapott evőkanál liszt, 2 teáskanál fűszerpaprika.
A kukoricakását előző este beáztatjuk, hogy lerövidüljön a főzési ideje.
A sonkát kis kockákra vágjuk. A szalonnát bevagdossuk a bőréig, kisütjük a zsírját, majd kivesszük belőle. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, üvegesre pirítjuk a zsírban, majd a leszűrt kására öntjük. A sonkát kevés sertészsírban átsütjük. A hagymás kásához borítjuk, és hűlni hagyjuk. A szalonnát felkockázzuk, a fokhagymát felvágjuk, és a fűszerekkel együtt alaposan összedolgozzuk az egészet.
Egy nagy fazék alját beborítjuk a vágott káposzta felével. A leveleket lazán megtöltjük kásás-sonkás-fűszeres keverékkel úgy, hogy egyik végét behajtjuk, és kis távolságokat hagyva egyenként az edénybe helyezzük. Amikor az összes levelet megtöltöttük, a tetejére tesszük a maradék vágott káposztát, és a szalonna bőrét, felöntjük annyi vízzel, hogy teljesen ellepje az egészet, és lassú tűzön . másfél óráig főzzük.
A megpuhult ételre rántást borítunk, amit rázogatva vegyítünk el a fazékban, mert az ételt keverni nem lehet. Összeforraljuk, és tálaljuk.

Mákos kukorica
Hozzávalók: másfél kg (vagy hat cső) kukorica, 50 dkg darált mák, 50 dkg porcukor, 20 dkg méz.
A kukoricát előző nap lemorzsoljuk, és hideg vízbe áztatjuk másnap reggelig. Ekkor hideg vízben tesszük fel főzni. Amikor megpuhult, leszűrjük.
A cukrot a mákkal összekeverjük, és a puha kukoricára szórjuk.
Ízlés szerint mézzel is megcsurgathatjuk a tetejét. Aki édesebben szereti, több cukrot, vagy mézet tehet hozzá.

Molnár laska
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 3 púpos evőkanál porcukor, 2-2,5 dl tej, csipetnyi só. A sütőforma kikenéséhez szalonna.
A lisztbe beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a tejjel sűrű palacsintatészta állagú masszát keverünk.
A laskasütő mindkét oldalát alaposan átmelegítjük, belsejét szalonnával átkenjük. A tésztából kis evőkanálnyi adagot teszünk bele, erősen összenyomjuk, és mindkét oldalán átsütjük.
Frissen fogyasztjuk.

Pezsgős laska
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 teáskanál cukor, csipetnyi só, 2 teáskanál szódabikarbóna. A tálaláshoz libazsír, és szilvalekvár.
A lisztbe beletesszük a sót, cukrot, szódabikarbónát, és vízzel összegyúrjuk. Közepes keménységű tésztát készítünk.
Alaposan kidolgozzuk, majd deszkán két cipót alakítunk belőle.
Konyharuhával letakarva öt percig pihentetjük.
Meglisztezzük a deszkát, és vékonyra kinyújtjuk rajta a tésztát. Derelyevágóval kockákra vágjuk, közepükbe két csíkot vágunk, és forró sütőlapon, tárcsán, vagy palacsintasütőben mindkét oldalán megsütjük.
Amikor elkészült, olvasztott libazsírral átkenjük a tetejét, úgy tesszük az asztalra. Aki édesebben szereti, szilvalekvárral megkenve is fogyaszthatja.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők - Boldog
  2017-04-27 07:25:32, csütörtök
 
  Ízőrzők - Boldog - receptek

Gölődin leves
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 1 evőkanál sertészsír, 1 teáskanál só, 25 dkg liszt. A leveshez 1 fakanálnyi sertészsír, 1 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és puhára főzzük. Még forrón áttörjük. Amikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a zsírt, a sót és a lisztet. Kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán is átdolgozzuk, ujjnyi vékonyra kinyújtjuk, majd kisebb négyzetekre vágjuk. Sarkait összecsípjük, és gombócokat formázunk belőlük.
Lobogó forró vízben kifőzzük. Amikor a gölődinek feljöttek a víz tetejére, még további öt percig hagyjuk a vízben, hogy a közepük se maradjon nyers. Ekkor leszűrjük.
Egy kisebb leveses fazékban megolvasztjuk a zsírt, rákockázzuk a vöröshagymát, és pirosra pirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, majd azonnal felöntjük a gombócok főzőlevével. Tálalásnál a levest és a gölődineket külön edényben tesszük asztalra.

Nagy rózsa
Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 db tojás, 1 liter tej, 1 evőkanál porcukor, a sütéshez 1 liter étolaj, és egy púpos evőkanál sertészsír. A tetejére porcukor.
A tojásokat tálba ütjük, és összekeverjük a porcukorral. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, és annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű masszát kapjunk. Szűrőn átszűrjük, hogy ne legyen csomós.
Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagy rózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.

Kis rózsa
Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 dkg élesztő, negyedzacskónyi sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg rétesliszt, 30 dkg búzaliszt, 2 tojás, fél liter étolaj, 1 púpos evőkanál sertészsír, néhány evőkanál baracklekvár, a tetejére porcukor.
A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, sót, egy egész tojást, és a másik sárgáját. A kétféle liszttel tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan kidolgozunk. Lisztezett gyúrótáblán cipót formázunk, amit egy rövid ideig pihentetünk.
Közben kis fazékba öntjük az étolajat, beletesszük a zsírt is, és felforrósítjuk.
A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, és rózsa formájú szaggatóval kiszúrjuk. A megmaradt tojásfehérjébe belemártjuk az egyik ujjunkat, és a rózsa közepébe lyukat nyomunk. Ráhelyezünk még egy kiszaggatott formát, és lisztes kézzel középen összenyomjuk a kettőt. A fehérje összeragasztja a tésztákat. Forró zsiradékban kisütjük. Késre felszúrunk egy parafa dugót, és azzal lenyomva tartjuk a rózsák közepét, hogy ott mélyedés maradjon. Sütés közben átforgatjuk, hogy mindkét oldala szép piros legyen. Tálcára szedjük. Amikor az összes kisült, lekvárt teszünk a közepükbe, és gazdagon megszórjuk porcukorral.

Tepsis krumpli
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, teáskanálnyi só, 2 evőkanál sertészsír, 1 kg kolbász és hurka, 15 dkg füstölt szalonna.
A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, alaposan átmossuk.
Egy tepsit vastagon kikenünk zsírral. Az alját beterítjük a leszűrt krumpli karikákkal, sóval ízesítjük, majd ráhelyezzük a kolbász és hurkadarabokat.
A szalonnából hosszú csíkokat szeletelünk, kakastaréj szerűen bevagdossuk, és azt is a többi közé tesszük.
Sütőben szép pirosra, ropogósra sütjük.
Savanyúsággal kínáljuk.

Boldogi fehér káposzta
Hozzávalók: másfél kg hús: sertés dagadó, és csülök. 10-15 dkg rizs, 1 kg vágott savanyú káposzta, 1 púpos evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt.
A húsokat besózzuk, és ebben 3-4 napig, hideg helyen állni hagyjuk.
Főzés előtt kis kockákra felszeleteljük, majd alaposan átmossuk. Amennyiben a káposzta túl savanyú, azt is átöblítjük.
Egy nagyobb fazék alját beterítjük a káposzta felével, rászedjük a lecsepegtetett húst, és befedjük a maradék káposztával. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és feltesszük főzni.
Egy óra múlva beleborítjuk az átmosott rizst. A káposzta főzőlevéből kiszedünk két merőkanálnyit, felolvasztunk benne egy kanál zsírt, és csomómentesre keverjük a liszttel. Amikor a rizs is puhára főtt, ezzel a habarékkal sűrítjük be a káposztát. Összeforraljuk, és máris tálalható.

Mancsos tészta
Hozzávalók: 50 dkg nagy kocka tészta, 1 liter tej, 1 csapott evőkanál só, 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál rétesliszt, a tetejére porcukor.
A tésztának vizet forralunk. Sót szórunk bele, és kifőzzük benne a nagy kockát. Amikor már puha, akkor átöblítjük, és leszűrjük.
A tojásokat felütjük, elkeverjük a cukorral. A tejet feltesszük a tűzre. Amikor már langyos, egy merőkanálnyit a cukros tojáshoz teszünk, és elhabarjuk benne a lisztet. Csomómentesre keverjük. A forró tejet ezzel sűrítjük be. Az összefőtt mancsot levesszük a tűzről, és lehűtjük.
Tálalásnál külön edénybe tesszük a kifőtt tésztát és a mancsot (krémet). Mindenki ízlés szerint szedhet a tányérjába, és tovább édesítheti porcukorral.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Ízőrzők – Noszvaj
  2017-04-27 07:23:28, csütörtök
 
  Ízőrzők - Noszvaj - receptek

Birsalmás bableves
Hozzávalók: 4 db nagyobb birsalma, 50 dkg fejtett bab (vagy 25 dkg szárazbab), 2 babérlevél, 1 csapott evőkanál só. A habaráshoz 1 evőkanál liszt, 1 tojás, csipetnyi só, 3 púpos evőkanál tejföl, fél liter tej.
A birsalmákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, megmossuk. Három almát beleteszünk egy lábosba, felöntjük kevés vízzel, felforraljuk, és a gyümölcsöt néhány perc alatt puhára főzzük.
Egy nagyobb fazékban bő vizet forralunk, ennek felével a fejtett babot leforrázzuk. A babot leszűrjük, és beletesszük a fazékba. Babérlevelet, a megmaradt egy birsalmát, sót adunk hozzá, és . 15 perc alatt megfőzzük.
Közben habarást készítünk. A lisztet kevés tejjel simára keverjük. Beleütjük a tojást, a tojásra csipetnyi sót teszünk, így nem lesz csomós a habarás. Hozzáadjuk a tejfölt. Összekeverjük, és lassan adagolva a többi tejjel felhígítjuk. 5-10 percet állni hagyjuk.
Közben a bab is megpuhul. A külön megfőzött birsalmát villával összetörjük, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, és a habarást is hozzákeverjük. Folyamatosan kevergetve felforraljuk.

Krumplinyak
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 25 dkg liszt, só. A tepsi kikenéséhez sertészsír. A tészta ízesítéséhez 20 dkg füstölt kolbász, 2 fakanálnyi sertészsír.
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és teljesen kihűtjük. A legjobb, ha ezt előző este elkészítjük, és másnap könnyebben lereszeljük. Ízlés szerint sózzuk, és liszttel összedolgozzuk. Lisztezett táblára borítjuk, és ott is gyúrjuk egy ideig. Kisebb darabokra vágjuk, hosszú rudakat sodrunk belőle.
A tepsit kizsírozzuk, és belehelyezzük a tészta rudakat. Jól előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor már szép aranyos barnára sültek, kivesszük, és vászonruhába bugyoláljuk. Legalább fél órát állni hagyjuk, hogy átpárolódjon.
Közben a kolbászt kisebb kockákra vágjuk, és a zsírral összesütjük.
A megpuhult tésztát összevágjuk . 2 centis falatokra, egy nagy tálba tesszük, és a kolbászos zsírral összerázogatjuk.

Tárkonyos leves
Hozzávalók: 30 dkg füstölt hús (tarja), 1 nagy csokor tárkony, 1 teáskanál só, 2 evőkanál ecet, késhegynyi szódabikarbóna. A levesbetéthez 4 zsemle. A habaráshoz 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 2 dl tejföl.
A húst apró kockákra vágjuk, és néhány percre langyos vízbe tesszük, hogy kicsit kiázzon. Leveses fazékban vizet melegítünk, ebbe tesszük bele a leszűrt húsdarabkákat. A tárkonyt meleg vízzel leöblítjük, és a leveshez adjuk. Megsózzuk, és legalább egy órán át főzzük.
Közben a zsemléket felkockázzuk, és sütőben aranyló sárgára pirítjuk. Időközben kicsit megrázogatjuk, nehogy leégjen. A habaráshoz a lisztet apránként elkeverjük a tejjel.
Amikor a hús megpuhult, a tárkonyt kivesszük a levesből, belekeverjük a szódabikarbónát, az ecetet, és a tejes habarást. A tejfölt kevés tejjel fellazítva utolsóként adjuk hozzá. Összeforraljuk, és a pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Mocskos tészta
Hozzávalók: A tésztához 3 tojás, 50 dkg liszt, 1 evőkanál sertészsír, csipetnyi só. A töltelékhez 20 dkg dió, 20 dkg szikkadt szilvalekvár, 7-8 evőkanál kristálycukor, 1 dl forró víz. A tepsi (vagy sütőforma) kenéséhez zsír.
A három tojást a liszttel és egy evőkanálnyi vízzel összegyúrjuk. Három cipót formázunk belőle. Ezeket egyenként 1-2 mm vékonyra kisodorjuk, és egy kicsit szikkadni félretesszük.
A diót ledaráljuk, a szilvalekvárt a forró vízzel kicsit meglazítjuk, hogy ne legyen darabos a tésztán, és így könnyebb lesz kenni.
A tésztából kétlevélnyit széles metéltre felvágunk, a harmadikat most nem használjuk fel. Lobogó forró vízben kifőzzük, leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Zsírral és kevés sóval összekeverjük. A felét a kizsírozott sütőforma aljába terítjük, szilvalekvárt halmozunk rá, vastagon megszórjuk dióval, 4 evőkanál kristálycukorral. Rátesszük a maradék tésztát, a dió másik felét, cukorral ízesítjük, és előmelegített sütőben szép barnára sütjük.

Csülkös káposzta (kemencés étel)
Hozzávalók: másfél kg savanyú káposzta, 2 fej vöröshagyma, 6 szem borókabogyó, 1 kis csokor borsikafű (csombor), egy csokor kapor, 2 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 szál füstölt kolbász, 1,5 kg bőrös csülök.
A káposztát enyhén átmossuk, lecsepegtetjük, és egy nagyobb cserépedény aljába tesszük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és a káposztán elegyengetjük. Megszórjuk apróra vágott kaporral, borókabogyóval. A borsikafű leveleit leszedjük, kicsit összeaprítjuk, ezt is rárakjuk. Ízesítjük fűszerpaprikával, és az egészet a tálban összekeverjük.
A füstölt kolbászt 10 centis darabokra vágva ráhelyezzük, és betakarjuk a sózott csülökkel úgy, hogy a bőrös fele legyen lefele. Vízzel felöntjük, hogy ellepje, lefedjük, és kemencébe toljuk.
Két óra múlva a csülköt megfordítjuk, és újabb másfél-két órára visszatoljuk, hogy szép színt kapjon, és el párologja a felesleges vizet a káposzta.
Ízlés szerint tejföllel, és kemencében sült kenyérrel kínálhatjuk.

Birssel töltött kacsa (kemencés étel)
Hozzávalók: egy egész, 2-2,3 kilós kacsa, 1 szál rozmaring, só, 3 birsalma.
A körethez 8-10 szem krumpli, 1 csokor petrezselyem, só, étolaj.
A cserépedény aljába beletesszük a rozmaringágat. A kacsát kívül-belül besózzuk, testüregét a megtisztított birsalmával megtöltjük, és a tálba helyezzük. Betoljuk az előfűtött kemencébe. 40 percnyi sütés után kivesszük, kisült zsírját leöntjük, és meglocsoljuk vele a kacsa bőrét. Ezt a műveletet még a sütés közben kétszer megismételjük, úgy 10-15 percenként.
A burgonyát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, megsózzuk, és vágott petrezselyemmel összekeverjük. Olajjal meglocsoljuk, és a kemencében kisütjük. Sütés közben néhányszor megforgatjuk, nehogy leégjen.

Szilvalekváros bukta (kemencés sütemény)
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, csipetnyi cukor, 1 evőkanál liszt.
45 dkg liszt, csipetnyi só, 20 dkg sertészsír, 2 dl tejföl, 3-4 dl sűrű szilvalekvár. A tetejére porcukor.
Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejet, cukrot, és elkeverjük egy kevés liszttel. A tetejét is megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kemencepadkán kelni hagyjuk.
Közben a többi lisztet átszitáljuk egy tálba. Csipetnyi sóval ízesítjük, elmorzsoljuk benne a sertészsírt. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a tejfölt, és összegyúrjuk a tésztát. Ha kell, kevés lisztet még teszünk hozzá. Addig gyúrjuk körkörös mozdulatokkal, míg az edény falától elválik. Amikor már szép sima a tészta, liszttel megszórjuk a tetejét, és vászonruhával letakarva meleg helyen kelesztjük.
Egy jó fél óra múlva lisztezett gyúródeszkán átdolgozzuk a megkelt tésztát, majd négyfelé vágjuk, és cipókat formázunk belőle. Ezeket egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, 3 mm vastagra. A tésztát hosszában félbevágjuk, és téglalapokat alakítunk belőle.
A szélétől 2 cm-re szilvalekvár halmokat helyezünk mindegyikre, feltekerjük, és vékonyan kizsírozott tepsibe helyezzük a buktákat úgy, hogy a hajtások alulra kerüljenek. A bukták között hagyjunk egy kis helyet, mert sütés közben megdagadnak.
A tepsiben még negyed óráig kelesztjük, majd előfűtött kemencében 8 perc alatt szép barnára megsütjük.
A tetejét porcukorral megszórjuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyaros-Ízörzők-Régi receptek  
Zöldséges omlett szív
  2017-04-24 18:08:11, hétfő
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Kurkumás cukkini omlett
  2017-04-24 17:56:32, hétfő
 
  Hozzávalók cukkini omlett kurkuma

4 tojás
2 cukkini
1 nagy hagyma
Két teáskanál olívaolaj
A desszert kanál kurkuma (ha nem tud több vagy kevesebb attól függően, ízlése)
Csipet só

előkészítés:

Először is bemutatjuk, meg kell hámozni, és szeleteljük a hagymát. Ha ezzel megvagy, tegyük egy serpenyőbe. Akkor ez viszont mosni és vágja a két cukkinit. Az igazság az, hogy peeling vagy cukkini lehet, hogy a fogyasztói ízlés. Ahhoz azonban, hogy ebben az esetben, és csak annyit foglalkoztató spanyol omlett , a legjobb, hogy távolítsa el a külső (bár ez nem jelent problémát, ha a baloldali egyes bőr).

-Miután mossa és szeleteljük a cukkini, ezeket adjuk a serpenyőben a hagymát, és adjunk hozzá egy kis olajat.

Most itt az ideje, hogy megverte a tojásokat a hagyományos módon, sózzuk ízlés szerint minden egy evőkanál kurkuma. Aztán tovább verték, és adjuk hozzá a zöldségeket, hogy a tojást. Egyszer ez felvert mix, akkor meg kell állni hagyjuk.

-A következő lépés az, hogy helyezze olajat a serpenyőben. Amikor a forró, hozzáadjuk a teljes keverék már korábban megverték és hagyjuk főzni egy darabig. Mint minden magára - tiszteletben omlett, be kell kapcsolnia azt , úgy, hogy mindkét fél jól átsült.

-Ha azt látja, hogy ez jól főzött mindkét oldalon, csak ki kell szolgálni, és díszítjük tetszés szerint. Lesz ellenőrzi az első falatot, a szuggesztív és egzotikus íze, hogy ad kurkuma. Szükségtelen mondani, hogy lesz egy meglepetés a vendégek, és azonnal kérjen, hogy tartalmazzon.

A felvétel egy egyetlen összetevőt, kurkuma, azt ,,s mint veszi, hogy a huszonegyedik - első században a jellemző és népszerű spanyol tortilla. Adj egy szuggesztív kapcsolatot e hagyományos étel a leggyorsabb és legegyszerűbb módja!

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 1031 db bejegyzés
Összes: 2855 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 75
  • e Hét: 779
  • e Hónap: 8769
  • e Év: 113178
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.