Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
A Fidesz nem támogatta 2020 Trianon Emlékévvé nyilvánítását
  2017-05-30 20:57:33, kedd
 
  Hát milyen hazafiság az ilyen? - A Fidesz nem támogatta 2020 Trianon Emlékévvé nyilvánítását

A Jobbik Magyarországért Mozgalom határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben kezdeményeztük, hogy a Parlament a 2020. esztendőt Trianon Emlékévvé nyilvánítsa. Felháborítónak és álságosnak tartjuk a Fidesz magatartását, a nagyobbik kormánypárt ugyanis a kezdeményezés támogatását azzal az ürüggyel utasította vissza, hogy Trianonról sokkal tágabb kontextusban, annak okait és az oda vezető utat is vizsgálva kíván majd megemlékezni. Az a Fidesz tehát, amely a rendszerváltást követően még kivonult a Parlamentből Trianon évfordulóján, majd a korábbi években örömünnepet csinált a június 4-i gyásznapból, most pártpolitikai érdekeit helyezi az összenemzeti érdek elé, így terelve el a figyelmet a valódi lényegről, a külhoni magyarság évszázada tartó jogfosztottságáról.

Határozati javaslatunk célja, hogy méltó módon megemlékezhessünk arról a nemzeti tragédiáról, ami 100 évvel ezelőtt történt, és mindarról, ami Trianon következtében az elmúlt évszázad során nemzetünket sújtotta. A gyalázatos békediktátum értelmében ezeréves hazánk területének 72 százalékát csatolták el, és a magyarság egyharmada került idegen hatalmak uralma alá, mindezek következményei pedig máig hatnak.

Indítványunkkal ugyanakkor természetesen a jövőbe is kívánunk mutatni, hiszen az elszakított területeinken élő nemzettársaink a mai napig sem élhetnek egyenrangú állampolgárként szülőföldjükön. A szomszéd népek ígéretei nem teljesültek, így az 1918. december elsején tartott gyulafehérvári román nemzetgyűlés azon határozata sem, amely teljes nemzeti szabadságot ígért az együtt élő népek számára.

A kommunizmus évtizedeiben generációk nőttek fel úgy, hogy semmit nem tudhattak a külhoni magyarokról, nem élhették át a nemzeti összetartozás érzését. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a fiatal generációk figyelmét is felhívjuk a trianoni tragédiára, és bennük is tudatosítsuk, hogy a magyar nemzet a kreált határoktól függetlenül egységes és oszthatatlan.

A Jobbik a beterjesztett javaslatra csupán tárgyalási alapként tekint. Ennek jegyében felkértük az összes parlamenti pártot, hogy csatlakozzanak az indítványhoz, az közös előterjesztésként kerüljön benyújtásra, és közösen határozzuk meg azt a nemzetpolitikai minimumot, amelyben mindannyian egyet tudunk érteni. Ezzel szemben a Fidesz és a KDNP még azt sem támogatta, hogy az Országgyűlés tárgyalhassa a javaslatot. A tárgysorozatba vételről szóló szavazáson képviselőik - négy kivétellel - sunyi módon a tartózkodás mögé bújtak, igennel pedig a Jobbik mellett csak az LMP-frakció szavazott. A szocialisták egyik gombot sem nyomták meg.

Felháborítónak és álságosnak tartjuk a Fidesz magatartását, a nagyobbik kormánypárt ugyanis a kezdeményezés támogatását azzal az ürüggyel utasította vissza, hogy Trianonról sokkal tágabb kontextusban, annak okait és az oda vezető utat is vizsgálva kíván majd megemlékezni. A tágabb kontextusba helyezés azonban pontosan a nemzeti minimum megteremtését teszi lehetetlenné, a közös, felelősségteljes megemlékezés helyett felesleges, megosztó emlékezetpolitikai háborúskodást szül majd. Az a Fidesz tehát, amely a rendszerváltást követően még kivonult a Parlamentből Trianon évfordulóján, majd a korábbi években örömünnepet csinált a június 4-i gyásznapból, most pártpolitikai érdekeit helyezi az összenemzeti érdek elé, így terelve el a figyelmet a valódi lényegről, a külhoni magyarság évszázada tartó jogfosztottságáról.

A Jobbik a mai parlamenti szavazás kiábrándító eredménye ellenére sem adja fel azon célkitűzését, hogy 2020-ban méltó módon emlékezhessünk meg Trianon tragédiájáról. 2018-as kormányra kerülésünket követően erről is gondoskodni fogunk.


Szávay István és Farkas Gergely országgyűlési képviselők


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Enigmák - Az Indiana Jones filmek igazságai
  2017-05-30 20:51:49, kedd
 
  Enigmák - Az Indiana Jones filmek igazságai - 2017.05.28.


LinkENIGMÁK TV:


Link


Száraz György honlapja, a " Boldog napot " :


Link
 
 
0 komment , kategória:  ENIGMA - ENIGMÁK-Ébredések  
Elveszik a pedofilok útlevelét - nagy, őszinte elismerés
  2017-05-30 20:44:49, kedd
 
  Elveszik a pedofilok útlevelét - nagy, őszinte elismerés Ausztráliának

A Turnbull-kormány mostantól elveheti az elítélt pedofilok útlevelét. A keddi döntés történelmi pillanatnak számít, még sehol nem fogadtak el ilyen jogmódosítást szenátusi támogatással. Körülbelül 20 ezer embertől vennék el az útleveleket, közülük több mint 3 ezren sohasem kapnák vissza, mivel életük végéig szigorú hatósági megfigyelés alatt állnak.

A szövetségi parlamentben egy olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely megadja a jogot a kormánynak arra, hogy bekéressék és maguknál tartsák a pedofília vádjával elítélt ausztrálok útleveleit. Ezek a személyek nem hagyhatják el az országot, ha felkerültek a nemzeti gyermekbántalmazási listára.

A tilalom addig tart, míg az elkövetőket időszakonként kötelező megjelenésre kötelezik a hatóságoknál. Csak abban az esetben kapják vissza dokumentumaikat, ha kikerülnek a nyilvántartásból. A törvénymódosítást egyhangúlag fogadta el a szövetségi párt kedden, bár a tervezetet már több hete benyújtották a parlamentnél.

20 ezer gyermekbántalmazó dokumentumait veszik el

"Eltökélt szándékunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ausztrál állampolgárok gyermeket érintő szexturizmusban való részvételét" - mondta Michael Keenan ausztrál igazságügyminiszter kedden. A jogfosztás körülbelül 20 ezer bűnelkövetőt érint, akik már leülték büntetésüket, de a hatóságok megfigyelése alatt állnak. 3200 ember pedig soha nem kapná vissza az útlevelét, ugyanis ennyien állnak életük végéig szigorú megfigyelés alatt - tette hozzá.

Julie Bishop, Ausztrália külügyminisztere megosztotta a sajtóval, hogy az elmúlt egy év alatt 800 regisztrált gyermekbántalmazó utazott a tengerentúlra. A pedofilok mintegy fele ezzel megsértette az állami vagy tartományi kötelezettségeit, mivel nem értesítették a rendőrséget utazási szándékaikról.

A külügyminiszter kiemelte: a nyilvántartásba vett elkövetők ugyan csak korlátozott ideig tartoznak “elszámolással" a hatóságoknak terveik tekintetében, de az államnak joga van beleszólni az utazásuk megkezdésébe és hosszába is.


Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Horthy-szobor avatás Budapesten június 17-én
  2017-05-30 20:40:24, kedd
 
  2017. június 17-én, szombaton 14 órakor Horthy Miklós kormányzó mellszobrát avatják Budapesten, az Attila Nagykirály szálloda udvarán. Beszédet mond: Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Zetényi Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke, v. Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya, Dr. Raffy Ernő történész és Dr. gróf Bethlen István. Közreműködnek: Vesztergám Miklós tárogatóművész, Bokor János és Publik Antal előadóművészek.


MVSZ Sajtószolgálat

9263/170523


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
Nyílt levél az Országházban ülőknek
  2017-05-30 20:28:28, kedd
 
  Én mindig úgy tudtam, hogy a Parlamentben ülésezők az ország, a nép, a lakosság érdekeit képviselik. Azt is tanították, hogy eme elfoglaltság nem más, mint szolgálat, ami kötelez. Nem egyéni érdekek, hanem a közösség érdekeit figyelembe véve mindig a többségért hozunk döntést.

Az ország nevét meg lehet változtatni, de ettől még a lelkiség nem változik meg. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy nem a nemzet életkörülményeinek javításán fáradoznak. Minden mélyrepülésben van.

A világ számtalan országa tiltakozik a bolygóméretű tevékenység - geoengineering, közismert nevén chemtrail - által rendkívül módszeresen kémiai anyagot szóró repülőgépek ellen.

Okos tudósok és politikusok révén tudjuk, hogy ez nem más, mint világméretű vegyi háború az emberiség ellen. Az állandó vegyi permetezés létezése már régóta nyilvánvaló, és a világ számos kormánya által is elismert tény. A "chemtrail" kulcsszóra olyan elképesztő mennyiségű és sokrétű bizonyító anyag található az interneten is, aminek hamisítása képtelenség volna.

A "geoengineering" kulcsszóra - hasonlóan nagy mennyiségeben - hivatalos magyarázatok is megtalálhatók a "nem létező" jelenségre.

Röviden úgy lehetne jellemezni a helyzetet, hogy kizárólag a magyar Parlamentben ülők nem tudnak róla.

Ha egyszer a Parlament büféjéből kijövet felnéznének az égre, talán látnák az órákig tartó és fokozatosan felhővé váló csíkokat.

Nem furcsa, hogy az Uniós szabályok szerint bizonyos anyagokat tilos mérni a levegőben?

Azt is "tudjuk", hogy "Magyarországon nincsenek jelen" a MONSANTO génmanipulált vetőmagjai és halálos permetszerei, a MONSANTO mégis kitüntetésben is részesült, olyan nagyon magas adót fizetett az országunknak.
GMO vetőmag és "növényvédő szer" előállító és forgalmazó​ ​ 66 országban tevékenykedik - 700 különböző néven​ ​.

Kínában 800 000 tonna glifozátot termelnek évente​.
Az USA-ban a takarmány 88%-a, a szója pedig 93%-génkezelt!
Észak- és Dél-Amerikában 85 millió hektáron termelnek "Roundup ready" glifozát-rezisztens szóját, amit Kínába és Európába exportálnak az intenzív állattenyésztéshez. A haszonállatokban hatalmas mennyiségű a glifozát maradvány.

Magyarországra évente 550-600 ezer tonna takarmányszója érkezik dél Amerikából, ennek 95%-a GMO.

A MONSANTO 1997 óta tevékenykedik Magyarországon. 14 milliárd forintot ruházott be Nagyigmándon. A Monsanto Hungaria Kft. növényvédő szerek forgalmazásával és vetőmag termesztéssel foglalkozik. 6500 hektáron 1,3 millió zsák vetőmagot állít elő. 2012-ben 35 milliárd forintos bevétele volt.

Mikola mégis elárulta, hogy "persze most is vannak génmódosított termékek Magyarországon, például az állatok takarmányában, de ezeket nem itt állítják elő, hanem importáljuk". Tehát a nagyban reklámozott és "alkotmányos szintre emelt" úgynevezett "GMO-mentességünk" tehát pusztán csak arra vonatkozik, hogy ilyen termékeket nem szabad előállítani az országban. Import GMO-s táppal szabad etetni az állatokat - amelyeket aztán levágunk és megeszünk.

A Parlament büféjében nem?

Egy 2013-as felmérés alapján 18 EU nagyvárosban a vizeletpróbák 44%-ában glifozátot találtak.
Magyarországon a minták 30%-a volt pozitív. Az USA-ban 8x magasabb értéket találtak - ez a követendő minta?

Arra emlékeztetném Önöket, Kedves Parlamentben Ülők, hogy Önök esküt tettek a szolgálatra, az országunkra, s ha valaki ezt nem teljesíti, azt esküszegőnek nevezik.

Lehet, hogy Önök arra számítanak, hogy a káosz idején családtagjaikkal elvonulnak a jól kiépített, sokszintes alagútrendszerekbe, s ha majd tiszta lesz a levegő, a felszínre jönnek? ​ ​
Egy kietlen világba érkeznének.

Nem árt, ha tudják, bankszámláikat nem viszik magukkal, amikor meghalnak, maradnak a villák, a földterületek, és a kimenekített offshore-pénzek is. Odaát "önerőből" kell rendezni a számlájukat.
Minden tettnek nyoma van! Talán még nem késő...

"Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús lesz, aki szép.
És aki tehetséges. És akinek jelleme van......
A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet!... Mert most ők jönnek...A rútak.
A tehetségtelenek. A jellemtelenek.
És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van."

- ezt teszik önök most.

Egy ember , aki emberhez méltó életet szeretne élni.
123 456 789
2017.05.22Forrás : Link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar Megmaradásért  
A tudós katona – Görgei Artúr
  2017-05-30 20:23:23, kedd
 
  A törökországi emigrációba igyekező Kossuth Lajos 1849. szeptember 12-én kelt híres-hírhedt ,,vidini levelében" írta a következőket:

,,Szegény szerencsétlen hazánk elesett. Elesett nem ellenségeink ereje, hanem árulás s alávalóság által. Ó, hogy ezt megértem, s mégsem szabad meghalnom. Görgeit felemeltem a porból, hogy magának örök dicsőséget, hazájának szabadságot szerezzen. És ő a hazának gyáván hóhérjává lőn."

Azóta is sokan próbálták meg értelmezni ezt a memorandumot és kivált az foglalkoztatta őket, vajon mi motiválhatta valójában Kossuthot, hogy árulónak - esetleg bűnbaknak? - tegye meg Görgeit, akinek maga adta át a teljhatalmat egy hónappal korábban, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a szabadságharc - az orosz cári seregek beavatkozásának eredményeként - elbukott.

Görgei is tisztában volt vele, hogy itt már legfeljebb valamilyen csoda segíthetne, ezért legalább a maximumot megpróbálta ,,kihozni" az eleve reménytelen helyzetből: nem az osztrákok, hanem az oroszok előtt tette le a fegyvert, hogy jelezze Bécsnek: nem a császáriak győzték le őt. Az sem mellékes körülmény, hogy közel negyvenezer ember életét sikerült biztonságba helyezni, elvégre egy egyenlőtlen ütközetben nagyon sok katona fölöslegesen áldozta volna fel az életét.

A bélyeget rásütötték

A vidini memorandum szerzője is nyilván tisztában volt mindezzel, tehát az árulózás inkább a széles közvéleménynek szólt, hogy megtartsa benne a reményt, hogy egy más időben még sikerre viheti a magyar szabadság és függetlenség ügyét, de ezúttal egy áruló miatt kellett visszakozni.

A bélyeget tehát rásütötték Görgei Artúrra és ezt sokáig az utókor sem volt hajlandó orvosolni. Időnként még a XX. század derekán is téma lehetett az ,,áruló volt-e vagy sem?" kérdés. Ma már természetesen a legtöbb magyar tisztában van vele, hogy az egyik legkiválóbb magyar hadvezér egy becsületes, következetes, a nemzetét és a szabadság ügyét hűségesen szolgáló férfiú volt. Azt viszont sokan még ma sem tudatosítják, hogy Görgei nem csupán jeles katona volt, hanem olyan tudós, aki nemzetközileg is számon tartott tudományos eredményeket ért el a szerves kémia területén.

Apja halála után kilépett a seregből

Mint ismeretes, Görgei apja kívánságára katonai pályára lépett, noha ő inkább tanár szeretett volna lenni. A késmárki gimnáziumot elvégezve 1832-1836 között az ausztriai Tullnban a katonai utászakadémián tanult, majd hadnagyi rangban a nemesi testőrséghez került, ezt követően a nádor huszároknál szolgált. Amikor édesapja 1845-ben elhunyt, már nem kötelezte őt tovább az ígérete és kilépett a seregből. Hónapokig abból a kevéske pénzből próbált szerényen megélni, amelyet az eladott lováért és egyenruhájáért kapott.

Ismerőse, Rösler Gusztáv bányatanácsos bíztatására beiratkozott a prágai egyetemre, ahol Josef Redtenbacher (1810-1870) vegyészprofesszor vette pártfogásába. Ő biztosított számára tanulmányi ösztöndíjat is, sőt később lánya társalkodónőjével, Adéle Aubouinnel is összeismertette, akit Görgei 1848. március 30-án feleségül is vett.

A zsírsavak kémiájával foglalkozott

Redtenbacher 1840-tól 1849-ig tanított Prágában és elsősorban a zsírsavak kémiájával foglalkozott és tanítványaira is ilyen feladatokat bízott. Görgei a kókuszdióban található zsírt vizsgálta és megállapította, hogy a különböző zsírsavak közül egy 12 szénatomot tartalmazó anyag található benne a legnagyobb mennyiségben. Ő ezt a vegyületet pichurinsavnak nevezte el, de ma laurinsavként szerepel a tankönyvekben, mert néhány évvel korábban egy Theodor Marsson (1816-1892) nevű német botanikus és gyógyszerész megtalálta a babérfa levelében és a növény latin neve nyomán elnevezte az anyagot laurinsavnak.

Görgei tehát nem ennek az anyagnak volt az első felfedezője, de abban vitathatatlanul úttörő volt, hogy nagyon elegáns módszerekkel tudta elválasztani egymástól a zsírban található különböző komponenseket. Ezeket nem célom részletesen ismertetni, elég annyi, hogy többször is előállította a különböző zsírsavak káliumsóit, majd kénsavval visszanyerte a savakat, ezeket eltérő forráspontjuk alapján kisebb frakciókra bontotta, majd végül a zsírsavak báriumsóinak eltérő oldékonyságát kihasználva sikeresen szétválasztotta az egyes összetevőket.

A zsírokkal akkoriban egyébként csak kevesen foglalkoztak, ugyanis a zsírok a zsírsavaknak a glicerinnel képezett észterei (ún. trigliceridjei) és a glicerin magasabb hőmérsékleten egy kellemetlen szagú, mérgező anyaggá (akroleinné vagy akrilaldehiddé) alakul át, amely nyilván taszította a ,,széplelkűeket".

Otthagyta Prágát és hazatért Magyarországra

Görgei életében egy újabb fordulatot jelentett nagybátyja 1847-ben bekövetkezett halála és az a körülmény, hogy ő örökölte a birtokait. Elhatározta, hogy a toporci gazdaságot fogja irányítani és kémiai ismereteit is a termelés szolgálatába állítja, ezért otthagyta Prágát és hazatért Magyarországra. Toporcon fejezte be azt a német nyelvű dolgozatot, amelyben összefoglalta kísérleteit és megfigyeléseit - ez a tanulmány Redtenbacher jóvoltából két jeles folyóiratban is megjelent (Sitzungsberichte der mathematisch-naturwissenschaftlichen Classe der kaiserlichen Akademie der Wissenschaften un Wien - 1848. június 24; Annalen der Chemie und Pharmacie, LXVI 290-314, 1848).

Hogy mennyire fontosnak tartották még évtizedek múlva is a magyarországi vegyészek ezt a tanulmányt, mi sem bizonyítja jobban, hogy Ilosvay Lajos professzor magyarra fordította és 1907-ben közreadta a Magyar Chemiai Folyóiratban.

A harctéren találta magát

1848 tavaszán azonban Görgeit már egyre kevésbé a toporci birtok ügyeinek az igazgatása foglalkoztatta, elvégre rendkívüli események zajlott az országban és ő mindenképpen szerette volna hasznossá tenni magát. Arra gondolt, hogy a pesti egyetemen kémiát oktathatna, ezért bejelentkezett Eötvös József kultuszminiszternél, aki azonban úgy vélte, hogy a hazának talán nagyobb szüksége lesz a katona Görgeire és a tanszék vezetését a tapasztaltabb és már egyetemi oktatóként is ismert Nendtvich Károlyra (1811-1892) bízta.

Görgei a honvéd seregben is eleinte a vegyészettel kapcsolatos teendőket célozta meg (lőporgyártás, a tüzérségnél használatos eszközök beszerzése), a tavaszi, kora nyári hónapokban megfordult Konstantinápolyban, Szmirnában, Bécsben és Prágában is, hogy fegyvereket, lőszert, gyutacsot, pattantyúkat vásároljon. Később aztán a harctéren találta magát és számos jeles cselekedetével egészen a honvédsereg fővezéri tisztségébe küzdötte fel magát.

Világos

A világosi fegyverletételt (1849. augusztus 13.) követően az oroszok kérésére megkímélték az életét és 1849 őszén az ausztriai Klagenfurtba internálták. Itt élt feleségével és két gyermekével 1867-ig, amikor is a kiegyezést követően visszatérhetett Magyarországra. A Klagenfurtban eltöltött évek során többször is megpróbálkozott vegyészként elhelyezkedni. Többnyire alkalmi munkákat kapott egy-egy gyárban, ahol szakmai tanácsaival igyekezett segíteni a termelést. Két klagenfurti iskolában is elutasították kémiatanári folyamodványát, feltehetőn Bécsből érkezett utasításra.

Visszaemlékezéseit a császári hatóságok elkobozták

Ezekben az években írta meg németül kétkötetes visszaemlékezéseit a magyar forradalomban és szabadságharcban játszott szerepéről (Életem és működésem Magyarországon 1848-ban és 1849-ben), amelyet 1852-ben Lipcsében adtak ki, de még ebben az évben megjelent angolul Londonban, olaszul Torinóban, svédül Stockholmban is. Minden egyes példányát, amelyet a Habsburg Monarchia területén találtak a császári hatóságok elkobozták, és a magyar olvasók szélesebb tábora csak abból a fordításából ismerhette meg, amelyet Görgei István nevű öccse készített és jelentetett meg 1911-ben.

Az internálásból hazatérő Görgeit sem felesége, sem gyermekei nem kísérték el, végül öccsének visegrádi házában húzódott meg és többnyire kertészkedéssel és könyvek olvasásával töltötte az idejét. A teremtő hosszú élettel adományozta meg: már a 99. évében járt, amikor 100 esztendeje, 1916. május 21-én hajnali egy és két óra között utolsót dobbant a szíve.

Földi maradványait a budapesti Kerepesi temetőben helyezték örök nyugalomra. Toporci szülőházát, ahol 1818. január 30-án meglátta a napvilágot 1875-ben lebontották, de állnak még a Görgey kastély romos falai, a helyiek talán nem is tudják, hogy ki volt ő.

Legalább mi, felvidéki magyarok emlékezzünk jeles földinkre.

Lacza Tihamér


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Amikor 20 magyar katona megfutamított két századnyi románt
  2017-05-30 20:19:58, kedd
 
  A román árulást követően az első világháború új keleti hadszíntere is lehetőséget adott a magyar vitézek remeklésére.

Hadi erényeink öregbítéséhez nagyban hozzájárult az a 100 éve kezdődött, nem mindennapi ütközet, melyben egy maroknyi magyar katonának sikerült visszavernie két teljes román század rohamát.

Az 1917 januárjában több napon keresztül dúló fetisoarai csata minden kétséget kizáróan az első világháború egyik legbravúrosabb magyar harci cselekményei közé tartozik.

A Háromszéktől 70 kilométerre fekvő, román szempontból létfontosságú magaslatot a 7. huszárezred kötelékébe tartozó 3. lövésszázad katonáinak január 10-én sikerült rohammal elfoglalnia az Erdélyből való kiszorulás ellenére továbbra is nagyon aktív, időről időre újabb támadásokkal kísérletező ellenségtől.

A haditetteiről méltán híres, az akcióért 3. osztályú Vaskorona-renddel kitüntetett Rakovszky György főhadnagy (aki később a 2. magyar hadsereg vezérkari főnöke lett - a szerk.), a magaslatot birtokba vevő csapatok parancsnoka, a következőképpen emlékezett vissza a körülményekre:

"(A) járatlan és behavazott erdős hegyvidéken előretolt gyenge rajvonal helyzete alig volt rózsásnak nevezhető. Hozzájárult még, hogy az egész utánpótlást egy nyomorúságos öszvérúton kellett lebonyolítani."

A román csapatok ezt követően erőnek erejével, több napos véres erőpróbák során próbálták visszafoglalni a hegyvidéki állásokat. Rakovszky nem hallgatja el, hogy a regáti haderő is tudott felmutatni kiváló küzdőszellemet:

"Ellentámadás ellentámadást követett s a románok bátorsága és kitartása nem hagyott kívánni valót."

Január 16-ára az ellenség még egy utolsó, döntő rohamot határozott el. Az ekkorra már a tűrőképességük határán lévő, "az eddigi nehéz harcok és nagy testi fáradalmak és nélkülözések folytán" kimerült, lőszerben is "aggasztó hiányt szenvedő" magyar csapatok reggel még nyugalomra ébredtek és a délelőtt is csöndesen telt, ám Rakovszky elbeszélése alapján délután három órakor elszabadult a pokol. Olyannyira, hogy az addigi eredmények mind veszni látszottak:

"Pár perccel az első rajtaütés után már felhangzott a sűrű tömegben rohamra induló ellenség vérfagyasztó 'hurrá'-kiáltása. A sűrűség leple alatt ugyanis sikerült neki rohamcsapatjait közvetlenül állásunk előtt elhelyezni s ennek folytán egy erős lendülettel az út két oldalán a magaslatot elfoglalni. A gyenge védőrséget egy-kettőre ledobták."
A román túlerőnek mindössze néhány vitéz katona állt ellen:

"A bal szárnyon levő raj az első szakaszból, Faragó szakaszvezetővel, már körül volt kerítve s részben el is fogva, s az ellenség már a hegy innenső oldalán nyomult a század zömének hátába és oldala ellen."

"Szemben az erősen támadó ellenség, a vonal mentén a rendetlenül visszavonuló szomszédok, oldalt és hátul a bekerítő ellenség s ennek dacára hősiesen védték állásukat s teljes nyugalommal lőttek, mit sem törődve a hátuk mögötti eseményekkel."
A hősies helytállás azonban meghozta a várt eredményt:

"A pár perc előtt még fejvesztetten menekülők vad 'hurrá'-kiáltással szuronyt szegezve vetették magukat a betört ellenségre s kidobták az állásból."

A megindult katonák nemzeti imádságunkkal ajkukon rohanták le az imént még támadásban lévő román erőket:

"(...) először néhányan, később mind többen és többen énekelni kezdtek és hatalmasan csendült fel az 'Isten áldd meg a magyart', mindig tovább és tovább terjedve s túlhangozva a gépfegyverek kattogását és karabélyok ropogását."

A magyarok Istene nem hagyta cserben vitéz fiait!"

A korabeli visszaemlékezésekből kiderül: ekkorra már "valósággal torlódó román hullahegyek" borították a Fetisoarát, és ezzel hamarosan nyitva állt az út, hogy a Monarchia csapatai egész a Szeret folyó vonaláig űzzék az ellenséget. Itt azonban, hála a románoknak nyújtott orosz erősítésnek, illetve a nyugati nagyhatalmak fegyverszállítmányainak, az osztrák-magyar-német erők nem voltak képesek további meghatározó csapást mérni a köpönyegforgatókra.Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
A globalizáció trójai falova
  2017-05-30 20:14:23, kedd
 
  Az olasz hírportál e címmel ellátott cikkét úgy kezdi, hogy a megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron győzelméről ódákat zengtek a médiumok felütésére a világ összes széplelkei.

Hogy micsoda csodálatos dolog, amiért a ,,demokratikus" Macron diadalmaskodott a fasiszta, populista, vörösbarna sötétség fölött.

Ó, - írja a cikk, - a kapitalista kozmopolitizmus, az imperializmus 2.0 eme széplelkei, akik egyetlen modellbe akarják ömleszteni az emberiséget, semlegesítve a nemzetek sajátosságait és kultúráit!

A cikk első alcíme: A globalizáció trójai falova. Ami így kezdődik: ,,És tudjátok, ki finanszírozta Macron elnöki kampányát? Tudjátok azoknak a nevét, akik oly nagylelkűen segítették e gall jelölt győzelmét? Most megmondom. Semmi új nincs benne."

Majd sorolja: George Soros 2 millió 365 ezer 910 euróval támogatta Macron kampányát. David Rotschild bankár 976 ezer euróval. A Goldman Sachs bankház 2 millió 145 ezeregyszáz euróval.
[És még több bankárdinasztia is besegített, őket felsorolni is hosszú lenne]. Azaz a pénzügyi arisztokrácia benne látta a megtérülő befektetést.

Macron az a kos, amellyel az Európai Unió brutálisan őrjöng Franciaországban, leverve a szuverenitást és a gyengéket.

A forgatókönyvet Macron írta. Rothschild meg aláírta. Micsoda siker! Az uralkodó elit sikere.

A cikk azzal zárul, hogy ,,Platón barlangjának még van mit tanítania. Kár, hogy azt csak kívülről lehet elpusztítani".

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Érezni Arany
  2017-05-30 20:10:26, kedd
 
  Hogyan újulhat meg az Arany Jánosról alkotott, talán már kissé poros portré látványközpontú századunkban? Meg kell nézni a PIM-ben! A Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn megnyílt, Önarckép álarcokban című Arany János-emlékkiállítása a maga nemében egyedi és vakmerő vállalkozás.

Mert nem kérdés: izgalmasak a régmúlt korok műtárgyai, a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a vizuális kultúra gyermeke könnyen belefárad az emlékképek egyhangú nézegetésébe. Az Arany-kiállításon monotónia helyett változatosságra, monológ helyett párbeszédre számíthat a látogató. Mintha egyszerre két kiállításon járna.

Nyílegyenesen átszelhető lenne a négyteremnyi tárlat, a tanítva szórakoztató tér azonban inkább sétálgatásra és sok-sok játékra hív. Jobboldalt, piros színű falon a hagyományosan bennünk élő Arany János-képpel találkozhatunk - újító formában. A klasszikus emlékkiállításokat idéző falszakaszt ugyanis Mihalkov György látványtervező megdöntötte, így a társintézményektől és a Magyar Tudományos Akadémiától kölcsönzött korabeli tárgyak kimozdulnak szokványos helyzetükből.

A látvány váratlan és meglepő. S mert ,,kizökkent az idő", egyes karikatúrák, illusztrációk - Hamlet apjának a lelke vagy A peleskei nótáriusból vett jelenetek - fejjel lefelé láthatók. A terem síkjának elfordítása magáért beszél: reflektál a kultuszra, két évszázadnyi járulékos tudásra, amely az Arany-portréra rátelepedett, és pontosan jelzi az oktatásban rögzült kép kimozdításának szándékát. Nézőpontot kell váltani.

Az asztali tárlók is megdöntve kerültek fel a falra, ami abból a szempontból igazán praktikus, hogy a látogatónak legalább nem kell az üveg fölé görnyedve silabizálni a kéziratokat. Kényelmesen elolvashatja az ötéves csodagyerek egy könyvecske belső borítójára írt gyöngybetűs bejegyzését: ,,Ha akarod tudni, / E könyv kié légyen, / Az Arany Jánosé / Ki sokáig éljen." Az idős szülőknek is ez lehetett a kívánsága, miután nyolc gyermeküket eltemették.

Szondi György, Toldi Miklós, Bolond Istók, Vojtina Mátyás, Ágnes asszony, Zách Klára és a walesi bárdok: megannyi maszk és álarc. A rejtőzködés motívuma végigkíséri a kétszáz éve született költő életét. Első megjelent műve fölé a Jeandor nevet írja, és ennek francia írásképű változatát használja Petőfi Sándornak írt verses levelében is. Beszélő álnevei: Vadonfy Bertalan, Karakány Jónás, ifj. Árva Imre, Szalontai J. M., Csukat Nagy András, Akakievics Akaki, Szende Rafael, Arianus.

Az életében utoljára kiadott műve alatt a Hajnal Péter név olvasható. ,,Ki és mi vagy? hogy így tűzokádó gyanánt, Tenger mélységéből egyszerre bukkansz ki" - kérdezte tőle Petőfi 1847-ben, amikor elolvasta a Toldit. E rejtvény azóta is nyitott feladvány: a jegyző, a hivatalnok, a tanár fegyelmezett, nyilvános szerepei mögül ki-kilép az érzékeny, önmarcangoló, labilis lírikus. Egy sziporkázó ötletekkel, nyughatatlan vándorösztönnel megvert, változatos műfajokkal kísérletező zsenivel és egy hol rejtőzködő, hol szokatlanul nyílt, közvetlen humorú személyiséggel ismerkedhet meg a látogató, ha figyelmét a műtárgyakról az Arany-versekre fordítja. De ehhez át kell pillantani a túloldalra, a zöld falra, és föl kell lépni a pódiumra, ezzel a gesztussal is elemelkedve a hagyományos emlékkiállítástól.

Talán az egyik legkülönösebb választás Ágnes asszony figurája, aki a tárlat egyik vezetőjeként a második teremben mellénk szegődik. Története közismert, mégsem gondolnánk róla, hogy Arany álarca lehetne. A Bach-korszak is inkább a megalázott, állásukat vesztett férfiakról, mint az esendő nőkről szól. Az írót és korának képzőművészeit azonban rendkívüli módon izgatta a különböző lelkiállapotok hiteles ábrázolása, így a női sebezhetőséget és törékenységet megláthatjuk az Arany-balladában vagy akár a zöld falon, Székely Bertalan Ágnes asszonyhoz készített illusztrációjában is.

Az Önarckép álarcokban minden nemzedék érdeklődésére számot tarthat. Az emlékkiállítás főrendezője, Kalla Zsuzsa irodalomtörténész és a kurátorok, Kaszap-Asztalos Emese, valamint Sidó Anna zenekedvelőknek szánt meglepetése a dalszerző Arany János, akinek énekei Ágoston Béla, Dresch Mihály és Ferenczi György új hangszerelésében hallhatók a zenebokszban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által tervezett interaktív pontokon Toldi-ötpróba várja a vállalkozó kedvű látogatót, 3D-s szemüveggel belehelyezkedhetünk Nagyszalonta tárgyi környezetébe; az Érezni Arany számítógépes játékban hangulatjelekkel kerülhetünk közelebb a költő metaforáihoz, sőt akár örökbe is fogadhatunk egy-egy izgalmas, már kihalófélben lévő szót! Videóinstalláció segítségével pedig arra is választ kaphatunk, hogy írt-e szerelmes verset Arany, hogyan fordított Shakespeare-t, és milyen volt a humora.

(Önarckép álarcokban. A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János-emlékkiállítása 2018. november 30-ig látogatható)


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
Pünkösd a Reformáció Parkban
  2017-05-30 19:59:21, kedd
 
  Részletek

Erzsébetváros protestáns - baptista, evangélikus, metodista, református - gyülekezetei és pesti evangélikusok együtt hívunk minden érdeklődőt a Reformáció 500 éves jubileumának kiemelkedő közösségi programjára Pünkösdhétfőn 10-17 óráig.

10.00 Megnyitó a Reformáció Parkban
10:15 Új Teremtés koncert - nagyszínpad (Gimnázium udvara)
**** Folyamatos gyerekprogram - állatsimogató, ugrálóvár, játékos foglalkozások, póni, stb.
11:00 Ünnepi istentisztelet - "Mert az igaz ember hitből él" Gal 3,11
igét hirdet Gáncs Péter püspök (templom, udvari kivetítéssel)


14:00 Koncertek - Bolyki Brothers, Szélrózsa Band, Korál-sziget (nagyszínpad)
**** Fórum beszélgetések (Díszterem) Gáncs Péter, Khaled A. László, Kodácsy Tamás, Kodácsy-Simon Eszter, Mohos Gábor, Papp János, Somogyi Péter.
**** Vizsolyi Biblia Workshop
**** Reformációs séta
**** GyüMi gyülekezeti, ifjúsági élménypont
16:45 Interaktív záró áldás

Egész nap során könyvkiadók standjai (Luther, Kálvin, Harmat), gyülekezeti pavilonok, színes szabadtéri programok, pénztárca barát büfé várja az érkezőket.
+ Közösségi játékok ajándékokkal.
Eső esetén alternatív helyszínek a gimnáziumban! Várunk, oszd meg másokkal is!
A belépés díjtalan, minden helyszín ingyenesen látogatható!

Kiemelt támogatók: Erzsébetváros Önkormányzata, Pesti Evangélikus Egyházmegye.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Előadások,rendezvények  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 151 db bejegyzés
e év: 1494 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 253
  • e Hét: 253
  • e Hónap: 27383
  • e Év: 27383
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.