Belépés
lenke1964.blog.xfree.hu
Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább. "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még a... Varga Lenke
1964.08.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
Június
  2017-05-31 13:36:03, szerda
 
  Ősi magyar néven, Napisten hava, az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Júnóról kapta (római istennő), aki Jupiter felesége volt. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi.
-könyű kis pipacsok

szirma, lángja lobog,

Messze virítanak.

Lenge szirmaikat

rázva vérpirosan,

Tőlük piros a táj!

Íme itt van a nyár!"

/Váci Mihály: Pipacsok a búzamezőben - részlet /
jeles napok junius viragok


Június 4.
A Nemzeti Összetartozás Napja

Június 5.
Pedagógus nap
Június 5.
Gábor Dénes születésnapja
Június 5.
Környezetvédelmi világnap
Június 8.
Medárd napja
Június 8.
Óceánok világnapja
Június 10.
Margit napja

Június 17.
Sütő András születésnapja
Június 17.
Waterlooi csata

Június 21.
Nyári napforduló
Június 21.
Múzeumok Éjszakája
Június 22.
Weöres sándor születésnapja
Június 23.
Olimpia napja

Június 24.
Iván napja

Június 26.
Herman Ottó születésnapja
Június 29.
Antoine de Saint-Exupéry születésnapja
Június 29.
Péter Pál napja
Június 29.
Szarajevói merényletJúnius 4. - A Nemzeti Összetartozás Napja

jeles napok nemzeti osszetartozas napjaAz 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezünk ezen a napon. Az I. világháborút lezáró úgynevezett Versailles-Washingtoni békerendszer részeként íratták alá a békeszerződést a magyar delegációval a Kis Trianonnak nevezett palotában 1920. június 4-én. Ezzel a békediktátummal Magyarország elvesztette területe jelentős részét. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-ét.


Június 5. - Gábor Dénes születésnapja

A jövőt nem lehet előre megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni!" (Gábor Dénes)

1900.június 5-én született Budapesten Gábor Dénes tudós, sokszoros feltaláló, az optikai holográfia Nobel-díjas tudósa. A budapesti Műegyetemen gépészmérnöki, majd Berlinben villamosmérnöki tanulmányokat folytatott. Első munkahelye egy németországi nagyfeszültségű távvezetékek tervezésével foglalkozó kutatóintézet volt. Itt először a katódsugár oszcillográfokkal foglalkozott, majd az elektronoptika tanulmányozása során jutott el az elektronsugaras berendezésekig. Részt vett az elektronmikroszkópok és televíziós képcsövek fejlesztésében. 1927-ben doktori értekezését a katódsugárcsövekről írta. 1932-ben kezdett foglalkozni a plazmajelenségek elméletével. A plazmalámpát a Tungsram kutatólaboratóriumában Budincsevits Andorral együtt fejlesztette ki. 1934-ben áttelepült Angliába. A Thomson Houston Társaság kísérleti laboratóriumában fő munkaterülete az elektronoptika volt és itt kezdett foglalkozni a híradástechnikai információelmélet kérdéseivel. Az elektronoptikai leképezés vizsgálata vezette a holográfia feltalálásához, a Nobel-díjat is ezért kapta 1971-ben. Később részt vett a lézerhologramok készítésének kifejlesztésében is. 1979.február 3-án halt meg Londonban.


Június 5. - Pedagógus nap

Megünneplésére először 1952-ben került sor: ekkor átadták a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Jelenleg a kimagasló oktató-nevelő tevékenység elismerésére adományozhatóak szakmai díjak. Megünneplése sokat veszített hivatalos jellegéből, intézményi szinten elsősorban a gyermekek köszöntik tanáraikat.

Június 5. - Környezetvédelmi világnap


1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. ,,Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget."- szerepel a konferencia nyilatkozatában-. Ezt a napot határozatában nemzetközi Környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A Környezetvédelmi Világnap legfontosabb célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit a természetes, az épített, a társadalmi és a belső környezetünk megóvásáért, harmonikusabbá tételéért.
A Környezetvédelmi Világnap célja emellett, hogy bemutassa és ösztönözze az energiatakarékosságot, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználását, a megújuló természeti források hasznosítását, a szemét- és hulladékképződés csökkentését, valamint a környezetszennyezés megelőzését.

Június 8 - Medárd napja

Ez az egyik legismertebb időjósló nap. A népi mondás szerint: Ha ezen a napon esik, negyven napig esik egyfolytában."

Ez a jóslat évszázados megfigyeléseken alapul. A lényege, hogy ha Medárd napon esik az eső, akkor a következő negyven napon hűvös, esős idő várható. Ha viszont nem esik eső, akkor száraz, aszályos idő várható.

Tudományos magyarázata az a dolognak, hogy nyár elején felmelegszik a levegő a kontinensünk belsejében és az óceán felől érkező hűvösebb légtömegek heves viharokat, esőzéseket váltanak ki.


Június 8. - Óceánok világnapja

Bolygónk több mint 70 %-át a világtenger teszi ki. Napjainkban szembe kell néznünk a globális felmelegedéssel, mely erősen veszélyezteti környezetünket. 1840-től állnak rendelkezésre pontos adatok az időjárással kapcsolatban. Azóta 1998 volt a legmelegebb év, de a tíz legforróbb esztendőt is az elmúlt 15 évben mérték. A tudósok egyre riasztóbb jelenségekkel találkoznak az óceánokat illetően is. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága, hacsak nem tudjuk megfordítani a káros folyamatokat, például a környezetszennyezés visszaszorításával. Talán az 1992 óta megtartott ÓCEÁNOK VILÁGNAPJA is segít abban, hogy tegyünk valamit és megtaláljuk a módját, hogy mindennapi életünk során is óvjuk a világtengert.


Június 10. - Margit napja

Margit naphoz számtalan népszokás kapcsolódik. Közülük néhány:

Retkes Margit néven emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy jó gyenge maradjon.
tyúkültetésre alkalmas nap.
esős napnak tartják
Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor abban az évben sok lesz a légy.
Margit asszony a legyek királynéja és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel"Június 17. - Sütő András születésnapja

Az ismert erdélyi magyar író 1927. június 17-én született a romániai Pusztakamaráson. A nagyenyedi református kollégium, a kolozsvári református gimnázium diákja, majd 1949-ig a kolozsvári Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola rendező szakos hallgatója volt. Több neves folyóirat főszerkesztőjeként dolgozott. Már 18 éves korától publikált. Prózai művei és drámái igen népszerűek, darabjait a színházak folyamatosan játsszák. Munkásságát többek között Herder-és Kossuth-díjjal ismerték el. 2006. szeptember 6-án halt meg Budapesten.


Június 18. - A waterlooi csata

Az 1815. június 18-án lezajlott waterlooi csata Bonaparte Napoléon utolsó összecsapása volt. Elbai száműzetéséből nemrégen hazatért Napóleon ismét elfoglalta Franciaország császári trónját. Száznapos uralma idején az európai hatalmak egyesített erővel támadtak rá a brit Wellington és a porosz Blücher tábornagy vezetésével.

A waterlooi csatában elesett holland és belga katonák emlékműve. A domb korábban nem állt itt, összesen 226 lépcső vezet fel az emlékmű tetejére.


Június 21. - Nyári napforduló

A nyári napforduló csillagászati kifejezés mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. A nyári napforduló alkalmával a leghosszabb a nappal és a nyári féltekén elkezdődik a csillagászati nyár. Ehhez a naphoz számos hagyomány fűződik. Hajdanán a nyári napforduló a naptári év kiemelkedő ünnepe volt. Hellászban sok helyütt ekkor kezdték az évet. Egyes helyeken félévünnepet tartottak. Ünnep volt az év ,,teteje" a keltáknál, a germánoknál és a szlávoknál, és tovább élt a keresztény Európában is, mindenekelőtt a Szent Iván-napi tűzünnepben. Az ,,égi tűz" köszöntése azonban nem korlátozódott Szent Iván napjára. A tűzugrás, tűztaposás és más ,,tüzes" népszokás minden napforduló körüli ünnepnek része volt.


Június 21. - Múzeumok Éjszakája

Szent Iván éjszakájához kapcsolódva, a hozzá legközelebb eső hétvégén szervezik meg az egyre népszerűbb Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot. Az 1999-ben indult francia példa nyomán - hazánkban 2003 óta rendezik meg az egész ország területére kiterjedő rendezvényt. Országszerte több város múzeumát kereshetik fel az érdeklődők. A késő éjszakába nyúló nyitvatartási időben látványos, különleges programokkal várják a látogatókat a múzeumok, az idei évben június 21-én.


Június 22 - Weöres sándor születésnapja

Weöres Sándor 1913-ban született ezen a napon, Szombathelyen, és Budapesten halt meg 1989. január 22-én. Költő, író, műfordító, irodalomtudós. Felesége Károlyi Amy költő. 1970-ben kapta meg a Kossuth- díjat.
Első verse 1938-ban jelent meg a Nyugat folyóiratban. Világszemlélete miatt sokáig csak gyermekversei és műfordításai jelenhettek meg. Gyermekeknek írt versein nemzedékek nőttek fel. Ki ne ismerné a Bóbita és Ha a világ rigó lenne verses köteteit?


Június 24. Iván napja

Szent Iván a nyári napforduló ünnepe. Olvashatsz róla a Hónap ajánlata című részben


Június 26 - Herman Ottó születésnapja

Herman Ottó, 1838. június 26-án született. Természettudós, néprajzkutató, régész, polihisztor, politikus. Az utolsó magyar polihisztornak és a madarak atyjának is nevezték. Nem volt diplomája, de önszorgalmának köszönhetően korának egyik jelentős természettudósa és a magyar politikai élet fontos közszereplője. Újságíróként és országgyűlési képviselőként a polgári haladás útján járt és Kossuth Lajos eszmei világát követte. Az autodidakta tudós gyűjtőmunkái mellett rengeteget tanult és eredményeit rendszeresen közzétette. Legnépszerűbb műve A madarak hasznáról és káráról című könyv. További jelentős művei A magyar halászat könyve I-II. és a Magyarország pók-faunája I-III. kötetek.


Június 29 - Antoine de Saint-Exupéry születésnapja

j1900. június 29-énszületett Lyonban Antoine de Saint-Exupéry , francia író és pilóta. Legismertebb műve A kisherceg. A világ 180 nyelvére fordították le, a világ 50 legolvasottabb könyve" közt szerepel.

A legismertebb részlet a könyvből:
- Isten veled - mondta a róka.
- Tessék, itt a titkom. Nagyon egyszerű: jól csak a szívével lát az ember.
- Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
- Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
- Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.
- Az idő, amit a rózsámra vesztegettem... - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.
- Az emberek elfelejtették ezt az igazságot - mondta a róka. - Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. kisherceg


Június 29 - Péter Pál napja

Péter- Pál napja, az aratás kezdete. A hiedelem szerint e napon szakad meg a búza töve. Péter napjához kötődik továbbá a halászok ünnepe, mellyel védőszentjük előtt tisztelegnek. Az egykori halászcéheknél ekkor volt a legény-és mesteravatás.
Így mesél az aratásról egy korabeli szemtanú, városunkból. /Endrődi füzetek 4. 123. o./
Péter-Pálkor nem arattunk. Péter-Pál, az ünnep vót. Előtte való nap hazagyüttünk a faluba kocsival a rokonságho. Másnap elmentünk a faluba a misére, akkor megebédeltünk, egy kicsit pihentünk, akkor szedtük a sátorfánkat, kocsira, oszt mentünk kifele a tanyába."
Az aratásról a Hónap ajánlatában olvashatsz!


Június 29. - Szarajevói merénylet

A szarajevói merénylet 1914. június 28-án történt. Gavrilo Princip nacionalista szerb diák követette el Ferenc Ferdinánd főherceg, /azOsztrák-Magyar Monarchia trónörököse/ és felesége ellen. Ez az esemény volt az első világháború kitörésének közvetlen ürügye.

 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok- NÉPSZOKÁSOK  
Kicsit bővebben néhány jeles napról:
  2017-05-31 13:28:21, szerda
 
 
JÚNIUS 8. MEDÁRD

Közismert időjárásjósló nap. A közhiedelem úgy tartja, hogy ha ezen a napon esik az eső, akkor negyven napig esni fog, ellenkező esetben pedig ugyanennyi ideig szárazság lesz.

A bukovinai magyarok szerint e napon kezdődött az özönvíz, és akkor is negyven napig esett. Néhol úgy tartják, hogy Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, és ez áldozat a vizek királyának, ezért e napon nem szabad fürdeni, de a lovakat meg kell itatni, mert akkor nem lesznek rühesek.

Mondják, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik, akkor savanyú. Baranya és a Mura-vidék szőlősgazdái szerint, ha Medárdkor esik, rossz szőlőtermésre lehet számítani, viszont bő lesz a szénatermés.

Egyes csallóközi falvakban Medárdkor vetették a lent, hogy ne legyen gazos és szépen fejlődjön.


JÚNIUS 10. MARGIT NAPJA

Egyes helyeken Retkes Margit néven emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy jó gyenge maradjon.

Ez a tyúkültetésre a legalkalmasabb alkalmas nap.

A Hortobágy vidékén általában esős napnak tartják.

Zentán Margitot legyes Margitnak hívják. Ezen a napon nem szabad kinyitni az ablakot, mert akkor abban az évben sok lesz a légy. ,,Margit asszony a legyek királynéja és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel" Úgy védekeztek ellene, hogy mise idején a szántóföldről hozott földet szórták szét a házban.

JÚNIUS 13. PÁDUAI SZENT ANTAL NAPJA

A Remete Szent Antalhoz (jan. 17.) fűződő néphagyományokat sok helyen átruháztak Páduai Szent Antalra Ezért igen sok, állattartással kapcsolatos hiedelem és szokás kapcsolódott ehhez a naphoz. Például a baranyai falvakban nem fogták be a jószágot. Másutt láncon hajtották át a jószágot, miközben a gazda mondta: ,,legyetek erősek mint a vas, tartsatok össze, mint a lánc, s Páduai Szent Antal őrizzen meg a vadállatoktól!"

E naphoz kapcsolódott a Szent Antal tüze, az orbánc gyógyítása ráolvasással.

Szent Antal napja Zentán férjjósló nap. Az egész nap kenyéren és vízen böjtölő lány éjfélkor átlépi az ágyat, gyertyát gyújt, tükröt tesz maga mellé, megleli jövendőbelijét.

Szent Antal napját különösen az asszonyok számára tartották dologtiltó napnak, nem volt szabad lisztbe nyúlni, mert kelések nőnek a kézen.


JÚNIUS 24. KERESZTELŐ SZENT JÁNOS NAPJA VAGY SZENT IVÁN-NAP

Szent Iván a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A tűz tisztító, gonoszűző erejébe vetett hit az alapja a Szent Iván-napi tűzugrás szokásának is. Az ekkor gyújtott tűzről azt tartották, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést. A szertartásos tűzugrásnak egészség- és szerelemvarázsló célzata is volt.

A tűzrevalót egyes helyeken a lányok gyűjtötték, sőt a tüzet is ők gyújtották meg.

A tűz átugrására - a múlt század végi szegedi leírás szerint - tréfásan így biztatták a résztvevőket: Ne félj, pajtás, ugord át, nem süti meg a pofád!" A tűz átugrása közben párosító-, kiházasító dalokat énekeltek, amelyek gyakran igen hosszúak voltak. innen a mondás, hogy ,,Hosszú, mint a szentiváni ének" Hosszú lehetett attól is, hogy a falu összes fiataljait összeénekelték.


JÚNIUS 29. PÉTER-PÁL NAPJA

A magyar nyelvterületen általában úgy tartották, hogy a búza töve ezen a napon megszakad, kezdődhet az aratás. Sárkeresztesen kalendáriumi rigmussal biztatták egymást:

Ekkor volt a legény- és mesteravatás. Dunaszekcsőn Péter-Pál előestéjén a halászok rúdra kötött ponttyal járták végig a falut és köszöntötték vásárlóikat, akik kaláccsal, borral vendégelték meg őket. Másnap a halászok rendeztek vendégséget halpaprikással, túrós csuszával. (forrás:kincskeresomuhely.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok- NÉPSZOKÁSOK  
Júniusi jeles napok, babonák, hiedelmek, szokások
  2017-05-31 13:26:06, szerda
 
  Június a nyár kezdete, első hónapja. Kicsit kevesebb a jeles nap, mint a korábbi hónapokban, de annál híresebbek: időjósló napok, népi megfigyelések, babonák, és ekkor van az év leghosszabb napja is, valamint a hagyomány szerint a hónap végén (Péter-Pál napján) kezdődik a búza aratása. Nézzük, milyen is a Medárddal, Margittal, Páduai szent Antallal, Szent Ivánnal /vagy Keresztelő Szent János/, és a fent említett két jó baráttal fémjelzett június...
Június az év hatodik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Nevét Junóról (római istennőről) kapta, aki Jupiter felesége volt.

A 18. századi nyelvújítók szerint a június: termenes. Az Arvisurák szerint Napisten hava. A népi kalendárium Szent Iván havának nevezi. (forrás:wikipedia)


Június: Szent Iván Hava - Nyárelő Hava - Napisten Hava

Június régi magyar neve Rák hava, illetve Szent Iván hava.

Utóbbi nevét a szokáshoz híven a Rák hó (jún. 22/23-júl. 22/23.) első dekádjának legjelentősebb szentjéről, Keresztelő Szent Jánosról nyerte.

Június 8.: Medárd (püspök a VI. században) Legendája szerint egy erkölcstelenül mulatozó társaságot negyven napos esővel mosott szét.

Ehhez a naphoz az időjárással kapcsolatos megfigyelések, időjóslások kötődnek.


Ha ezen a napon esik az eső, a következő negyven nap csapadékos lesz, ha nem akkor negyven napos szárazság következik.Ekkor vetik a káposztát és a lent.


Június 10.: Szent Margit - termésjósló "Retkes Margit" napja, a retek-,a káposztavetés ideje.


Június 13.: Páduai szent Antal napja, aki a 12. században ferences szerzetes volt.

Ezen a napon szent Antal kenyeret sütöttek és osztottak a szegényeknek. A liliomot Szegeden szentaltalvirágnak hívják, ezért névünnepén az asszonyok liliommal kezükben mennek templomba.

Az hajadonok tőle kérnek férjet. A lovagok, katonák és cserkészek védőszentje, talán mert Buda ostroma is szent Antal napján indult.


Június 3. vasárnapja: Apák napja


Június 15.: Szent Vid (ókeresztény vértanú)

Úgy tartják, ha a szőlő erre a napra elvirágzik, jó bortermés várható. Erre a napra befejeződik a gabona növekedése és megindul az érés.


Június 21.: A csillagászati nyár kezdete

Ezen a napon a leghosszabb a Nap égen megtett útja (nálunk északkeleten kél, és északnyugaton nyugszik), a Ráktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre.

Nálunk június 21-én a zeniten járó Nappal együtt tetőzik a nyár.

Június a nyári napfordulóhoz legközelebb eső vasárnap: - a Nap napja

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására.


Június 24.: Iván, a hónap névadója

Szent Iván napja, az év leghosszabb napja közelében van, az év legrövidebb éjszakája az északi féltekén. Ehhez a naphoz kötődik a tűzugrás szokása: nagy tüzet kell rakni, s azt átugrani.

Ettől elmúlik a szomorúságunk. A legények átviszik a lányt a tűzön, megtisztulnak, s ha egybekelnek termékenyek lesznek. Sok helyen almát dobnak a tűzbe, ez megvéd a csecsemőhaláltól.

Június 26.: János és Pál (a IV. században vértanú halált halt testvérpár)

Ezekben a napokban nagy viharok, zivatarok vannak, ezért ők a viharok megfékezői.


Június 29. Péter-Pál

Ők Jézus apostolai, s ezen a napon egyszerre szenvedtek vértanúhalált.

Erre a napra már beérik a búza, gyökere szakad, megkezdődik az aratása. Régen megáldották az aratószerszámokat, hogy áldás legyen a búzán, az életen.

 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok- NÉPSZOKÁSOK  
Mentovics Éva: Almaszedés
  2017-05-31 13:23:47, szerda
 
 

Már messziről mosolyog,
rám nevet a fáról.
Mintha csak azt suttogná:
szedjem le az ágról.

Karomon a kis kosár,
szaladok is menten,
hogy az érett, roppanós
almákat leszedjem.

Terebélyes fa alatt
lábujjhegyre állva
leszakajtom sorba mind,
s rakom a kosárba.
 
 
0 komment , kategória:  Gyermekvilág  
Kányádi Sándor: Alma, alma
  2017-05-31 13:22:53, szerda
 
  Alma, alma
piros alma,
odafönn a fán,
ha elérném,
nem kímélném,
leszakítanám.
De elérnem
nincs reményem.
Várom, hogy a szél
azt az almát,
piros almát
lefújja elém.
 
 
0 komment , kategória:  Gyermekvilág  
Ady Endre: Adjon Isten mindenkinek
  2017-05-29 15:22:07, hétfő
 
 
Adjon Isten békét, kedvet
Asszonyoknak, embereknek,
Sok örömet mindenkinek,
Pénzt, szerelmet, vágyat, hitet.

Gyönyörű-kék itt az Ég.
Úgy szeretném megtalálni,
Úgy szeretnék azzá válni,
Kinek az élet teher:
Az ember könnyen megy el.
Gyönyörű-kék itt az Ég.

Által-adni úgy szeretném
Sok hirtelen vágyam, eszmém,
Sok drága kincset, nagyot,
Amihez már vén vagyok.
Gyönyörű-kék itt az Ég.

Néha-néha szerelemmel
Telik meg az ilyen ember.
Néha-néha úgy megsajog
Más bánat, bú és más bajok.

Gyönyörű-kék itt az Ég.
Adjon Isten ifjúságot,
Szabadságot, boldogságot,
Egészséget, pénzt és hitet,
Szerelmet, hírt mindenkinek.

Gyönyörű-kék itt az Ég.
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP VERSEK  
Nagy Lajos Gábor: Az angyal csengője
  2017-05-28 12:53:17, vasárnap
 
 
Késő délután ülök egy padon.
Az időt nem követem,
Napjaim már rég nem számolom.
Hideggé fagyott lelkem feltörhetetlen.
Szeretet, mellyel szívem egykor telve volt,
Mint lyukas zsákból a búza, egyre fogy.

De még pislákoló fénye emlékeket vonz.
Olyan lettem, mint zuhataghoz érő kis folyó,
Mely egyre gyorsul. Az időm elhagyom.
Cél előtt már lelassulok, tétován toporgok,
Sohasem tudom vajon odaérek e.
Vagy megbotolva egy kőben utam befejezem!

Kicsiny bolt utamban, gondoltam ide benézek.
Ajtóján pici csengő jelzi, vevő érkezett.
Ifjú hölgy pattan, rám néz,
Tudja már, nem lesz nagy vásárlás.
Remegő kezemben egy százast szorongatok,
Felé nyújtom, két kiflit kérek.

Rögtön zacskóba teszi, sóst vagy simát, nem is kérdi.
A százast tenyerembe visszateszi!
Boldog karácsonyt! Száll felém kedves szava.
Mint nyári vihar, mely hatalmas dörgéssel jön,
Bennem rég elmúlt időt felhoz, felkavar.
Agyamban forgok, benne egész énem remeg.

Mint gyermek félelmében édesanyja védő karjaiban.
Várom, hogy elvonuljon a vihar.
Csendesedik! Agyam letisztul.
Képet formál, eseménnyé áll össze.
Egy angyal csengője megszólal. Szívem szeretettel megtelik!
Az utcán, kedvenc padomon ébredek.

Szemem, az előttem haladó utca köveit meredten figyeli,
Néhol sima az út, máshol göröngyös!
Elindulni nem merek. Utamon lehet, már térdre hullok.
De agyam felállít... csöndben emlékeim felé sodor.
Pontosan emlékszem, hol lakik az Istenem!
Házához elbotorkálok, hogy Imámmal ismét hálát rebegjek.

Mert egy angyal csengőjének hangja hozzám érkezett!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oriah : Meghívó
  2017-05-28 12:42:57, vasárnap
 
  Nem érdekel, hogy miből élsz.
Azt akarom tudni, mire vágysz, és
hogy mersz-e találkozni szíved vágyakozásával.

Nem érdekel, hogy hány éves vagy.
Azt akarom tudni, hogy megkockáztatod-e,
hogy bolondnak néznek a szerelmed miatt,
az álmaidért, vagy azért a kalandért, hogy igazán élj.

Nem érdekel, hogy milyen bolygók állnak együtt a holdaddal.
Azt akarom tudni, hogy megérintetted-e bánatod középpontját,
hogy ejtett-e sebet rajtad valaha az életben az árulás,
és hogy további fájdalmaktól való félelmedben
összerándultál és becsukódtál-e már?

Azt akarom tudni, hogy együtt tudsz-e lenni a fájdalommal,
az enyémmel, vagy a tiéddel, anélkül, hogy megpróbálnád
eltakarni, elhomályosítani, vagy megjavítani azt.

Azt akarom tudni, hogy együtt tudsz-e lenni az örömmel,
az enyémmel, vagy a tiéddel;
hogy tudsz-e táncolni vadul, és hagyni, hogy az extázis
az ujjad hegyéig megtöltsön, anélkül, hogy óvatosságra intenél,
vagy arra, hogy legyünk realisták,
vagy hogy emlékezzünk az emberi lét korlátaira.

Nem érdekel, hogy a történet, amit mesélsz, igaz-e.
Azt akarom tudni, hogy tudsz-e csalódást okozni valakinek,
hogy igaz légy önmagadhoz;
hogy el tudod-e viselni az árulás vádját, azért, hogy ne áruld el a saját lelkedet.
Azt akarom tudni, hogy tudsz-e hűséges lenni és megbízható.

Azt akarom tudni, hogy látod-e a szépet, még akkor is, ha az nem minden nap szép,
és, hogy Isten jelenlétéből ered-e az életed.

Azt akarom tudni, hogy együtt tudsz-e élni a bukással, az enyémmel, vagy a tiéddel,
és mégis megállni a tó partján, és az ezüst teliholdnak kiáltani:
IGEN!

Nem érdekel, hogy hol élsz, vagy, hogy mennyi pénzed van.
Azt akarom tudni, hogy fel tudsz-e kelni a gyász és kétségbeesés éjszakája után
fáradtan és csontjaidig összetörten, és megtenni, amit kell, gyermekekért.

Nem érdekel, hogy ki vagy, és hogy jutottál ide.
Azt akarom tudni, hogy állsz-e velem a tűz középpontjában
anélkül, hogy visszariadnál.

Nem érdekel, hogy hol, mit, és kivel tanultál.
Azt akarom tudni, hogy mi tart meg belülről, amikor minden egyéb összeomlott már.

Azt akarom tudni, hogy tudsz-e egyedül lenni saját magaddal, és
hogy igazán szeretsz-e magaddal lenni az üres pillanatokban.

Oriah Mountain Dreamer (1999)

 
 
0 komment , kategória:  LÉLEK-pillanatok  
Szabó Lőrinc: Séta közben
  2017-05-28 09:25:00, vasárnap
 
 
Jó volna csöndben, egymagam,
úgy élni, békén, boldogan,
mint a pipacs vagy ott alább
a margaréta, a szarkaláb, -
jó volna egy kis tanyai ház
előtt őrt állani, nyurga akác,
és megborzongani, szótlanúl,
ha az égre éji vihar vonul,
és reggel a fénybe kéjesen
belemosni millió levelem.

Jó volna szállni, ameddig a szem,
kék fátyol lenni a hegyeken,
felelőtlen, kóbor szelek
módján futkosni, egyre szebb
és távolibb országokon át,
jó volna, mint a kis kacsák,
fürödni, patakban, szitakötők
fia lenni, vagy malacok között,
akiket nem kínoz öntudat,
heverni a sárban a nap alatt.

Jó volna, - óh, de nehéz a szivem! -
átszűrni magam az elemeken,
hisz csoda-balzsam a puha sár,
mit esőből s porból kever a nyár:
óh, elaludni a föld vegyész
kezében, úgy, hogy az ébredés
kihagyja a bűnt, embert, - s virág
lenni csak, pipacs, szarkaláb,
vagy legfeljebb a tanyai ház
előtt az a szép ártatlan akác!
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP VERSEK  
Szabó Lőrinc: Sulyos felhők
  2017-05-28 09:22:56, vasárnap
 
 
Sulyos felhők ülik meg az eget
és csak a gyermek ártatlan szeme
lát föl a csillagokig. Nem a szótlan
feszülő dac köti le ajkainkat,
- a hitetlenség, a halott közöny!
Árnyak, a némaság fegyencei
vagyunk; s nézzétek csak, barátaim,
arcunk mennyire álarc!... Tétován
lengünk a szélben, szélkakasnak is
elromlott, lelketlen vasdarabok.

Jön s megy az idő: megint ránk öregszik
egy ujabb év, az undor s szégyen éve.
Mi lesz az uj? Uj undor, ujra szégyen.
Beláttuk: remény és reménytelenség,
jó s rossz itt egyformán fölösleges.
Óh, a remény már útált unalom:
annyiszor megcsalt, hogy magunk szeretnők
agyontaposni, úgyis hasztalan
rágja lelkünkben pondró-útjait.

Óh, a remény is... Nem volt az remény,
csak kényszerű önámitás: vele
akartuk menteni a megmaradt
semmit a végső megaláztatástól.
Van még remény; ott kint! De azok is,
kik letépték, visszasírják hazájuk
láncát, s ugy szónokolnak, mint a pap, ki
alacsony hasznot húzva istenéből
minden szavát üres szivekbe szórja.
Néha bitang szelek kószálnak, a
fáknak távoli híreket mesélve:
haragos tornyokat dobál a tenger,
csikorognak a hegyek s északon
ujból csalóka szivárványt ragyogtat
a vörös sarló és a kalapács.

- Senki se figyel szavukra... Ha jön még
valaha tisztulás, a föld, az áldott
anyaföld indul meg, s harca a béke
szent harca lesz, s ez a harc lesz a végső!
De addig? Addig porladunk tovább
az idő őrlő fogai között:
és meglehet, hogy egykor igazunk lesz,
és meglehet, hogy nem lesz igazunk,
s az is lehet, hogy sohasem kerűl
sor igazunk bizonyítani,
hisz minden cáfol, késik... Alszanak
az elcsigázott testek és mezők
s már megszokták: a tegnap iszonyú
nyomora iszonyúbb holnapra döbben.

Nemrég kiváncsi éjek s feledékeny
nappalok hallották panaszainkat;
ma már szomorú pillánk meg se rebben,
oly arcátlan-egyszerüen esik meg,
mit hihetetlennek hittünk... A legjobb
semmit se várni... csak dolgozzanak
a fekete fejszék: a porbahullt
tagokból vér nem dől, nem is szivárog,
vér, melyről azt hitték valamikor,
hogy boldog jövők biztos záloga.

Sulyos felhők ülik meg az eget
és csak a gyermek ártatlan szeme
lát csillagot... Körülöttünk a bátrabb
börtönbe-láncoltat testvére őrzi,
vasbilincset a testvér vasszurony...
A sápadt csüggedés fegyencei
vagyunk, és tétován lengve a szélben
tudjuk, itt minden fölösleges, és
meghallani se merjük a varázsszót,
hogy: ,,Elromlott minden, kezdjétek ujra!"
 
 
0 komment , kategória:  SZÉP VERSEK  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 128 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 2334 db bejegyzés
Összes: 31746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 504
  • e Hét: 504
  • e Hónap: 17563
  • e Év: 919495
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.