Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Miért lőttek, kikre lőttek
  2017-05-30 09:43:57, kedd
 
  "A sortüzek egy részénél valóban nehéz eldönteni, hogy a fegyveres erők békés (szándékú) tüntetőkre nyitottak tüzet, vagy a kialakult helyzet már inkább fegyveres konfliktusnak volt tekinthető. Október 26-án a kecskeméti tüntetők között már voltak fegyveresek, a sortűz előtt nemcsak az önkényuralmi jelképeket verték le, hanem erőszakkal behatoltak a börtönbe és a rendőrségre, megtámadtak és megkergettek egy honvédtisztet. Kecelen vadászpuskákkal támadták meg a rendőrséget. Esztergomban elfoglaltak egy harckocsit, amiből leszerelték és elvitték a fegyvereket.

A fegyveres alakulatoknak természetszerűleg meg kell védeniük saját objektumaikat. A sortüzek egy jelentős részére azért került sor, mert a tömeg megtámadott egy-egy ilyen objektumot, vagy mert fellépését támadásnak tekintette az őrség vagy a parancsnok. Október 25-én Dunapentelén a laktanyába behatolni próbálókra lövetett a parancsnok, aki november 4-e után kivette részét a szovjetellenes harcból. Esztergomban a hadosztályparancsnoksághoz közelítő felkelőkre nyitottak tüzet a katonák Mecséri János ezredes parancsa alapján - Mecsérit a forradalom után ellenforradalmárként végezték ki. Kalocsán a politikai rabok szabadon engedése után az összes rab elengedését követelték, és rátámadtak a tömeg lecsendesítésére küldött fegyvertelen tisztekre.

A fegyveres alakulatok október 23-án kezdődött szétforgácsolása más módon is hozzájárult a sortüzek megsokasodásához. A katonai erő egy részének elvonásával a helyi középületek védelmét (sok esetben egy-egy középület külső és belső védelmét) különböző fegyveres alakulatokra (rendőrség, honvédség, határőrség, belső karhatalom és szovjet csapatok), valamint felfegyverzett funkcionáriusokra kellett bízni. Utóbbiak szakszerűtlensége, fegyelmezetlensége több helyen vezetett sortűzhöz (például Nagykőrösön és Zalaegerszegen), de még többször a különböző egységek közötti diszkrepancia. Vélhetően egy másik alakulat riasztó lövéseit félreértve nyitottak tüzet október 24-én Budapesten a HM előtt, október 25-én Üllőn. Október 27-én pedig Kalocsán, ahol a börtön felmentésére érkező katonai egység riasztó lövéseit értették félre a fegyőrök, és nyitottak tüzet a tüntetőkre. stb. Sokszor az egy alakulathoz tartozó fegyveresek sem voltak megfelelően eligazítva. Így értelmezhették tüzelésre való jeladásnak Miskolcon a megyei főosztály védelmére rendelt rendőrök és karhatalmisták a kapuőr levegőbe leadott riasztó lövéseit. A mosonmagyaróvári határőrök közül október 24-én Budapestre rendeltek száz főt, pótlásukra később Nagykanizsáról érkeztek határőrök. Egymás nem ismerése, az összeszokottság hiánya is hozzájárulhatott a 26-i véres tragédia bekövetkeztéhez.

Október 26-án már létszámban és önbizalomban sokkal nagyobb tömegek vettek részt a különböző megmozdulásokban, mint azt megelőzően. Ezek a tüntetések már nem voltak némák, és sok esetben békések sem voltak: a felvonulók leverték az önkényuralmi jelképeket, és ledöntötték az annak látott szovjet emlékműveket. A tüntetők már elszántabbak voltak, hiszen úgy vonultak fel, hogy tudták (de legalábbis hallottak valamit arról), hogy mi történt 23-án Debrecenben, 24-én Székesfehérváron és 25-én a Kossuth téren. Őket nem lehetett hazazavarni, ahogy Zalaegerszegen próbálta a megyei pártbizottság első titkára. Október 26-27-e tüntetői már ellenálltak, sőt visszatámadtak Esztergomban, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán stb."
[Társadalmi Konfliktusok Kutatóközpont]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
A telefon 50 előfizetővel megnyílott...
  2017-05-27 11:37:55, szombat
 
  1876. A bayreuthi ünnepi játékok első évadja.
1876. A térképek tanúsága szerint csupán a Városmajor utcát és a Kékgolyó utcát szegélyezték házak, ugyanakkor elszórtan fekvő épületek voltak találhatók a Zugliget út elején, a Fáczán vendéglő környékén, valamint a Béla király úton.
1876. Felépült az új városháza.
1876. Frankel Leó, a Párizsi Kommün egyik vezetője visszatér Magyarországra és szervezi a forradalmi munkásmozgalmat
1876. Bell szabadalmaztatja első telefonját. Elkészül a négyütemű Otto-motor.
1876. A király szentesíti az ún. cselédtörvényt. (1876. XIII. t. c.) A törvény biztosítja a gazdának a jogot a testi fenyítésre a cseléddel szemben. Átadják a forgalomnak a budapesti Margit hidat. A király szentesíti a váltótörvényt. (1876. XXVII. t. c.)
1876. Megnyitották a Sugár utat, a mai Andrássy utat.
1876. Minden korábbinál nagyobb árvíz vonul le a Tiszán. Szegeden a folyó 786 cm-rel tetőzik. Az árvíz hatására 1878-ban újjászervezik a Tiszavölgyi Társulatot.
1876. Dewey tizedes osztályozási rendszerének 1. kiadása: "Classification and subject index...".
1876. A könyvtár betűrendes és szak szerinti gyarapodási katalógusának megjelenése.
1876. A chelmi régióban is felszámolják a görögkatolikus vallást.
1876. a Little Big Horn-i csata
1876. Bell bemutatja első telefonját
1876.01.02. Az osztrák és a magyar kormány megkezdi tárgyalásait a gazdasági kiegyezés megújításáról.
1876.01.03. Megnyitják a Győr-Sopron-Ebenfurt közötti vasútvonalat
1876.01.28. Meghal Deák Ferenc.
1876.01.29. Deák Ferenc meghalt Egyetem-téri lakásán.
1876.01.31. A Boszniára és Hercegovinára vonatkozó ill. általában a helyi önkormányzat bevezetését követelő, decemberben egyeztetett nagyhatalmi ultimátum átadása a Portának, amely azt februárban elfogadja (reformrendelete amnesztiát ad a felkelőknek is), a felkelők viszont elutasítják.
1876.02.06. Megszüntetik a egységes főkormányzóságot a balti területeken. Ezzel megszűnik kiváltságos jogállásuk, és felerősödik a russzifikáció.
1876.03.16. Az uralkodó szentesíti a közigazgatási bizottságok létrehozásáról szóló 1876. évi VI. törvénycikket.
1876.04.02. Az uralkodó szentesíti az erdélyi szász önkormányzatot gyakorlatilag megszüntető 1876. évi XII. törvénycikket.
1876.04.03. A király szentesíti a közegészségügyi igazgatás alapját megvető 1876:XIV. törvénycikket, melynek III. fejezete a gyermekekre és iskolákra vonatkozó intézkedéseket tartalmazza.
1876.04.26. Megalakul a Fővárosi (1883 óta Klotild) Szeretetház Egyesület. A családias közösségekben, családapa és -anya felügyelete mellett 12-15 fős csoportokban nevelődő, különböző korú gyermekek elemi oktatásban részesültek, s valamely kézműipari ágban szereztek ismereteket.
1876.04.26. Az "első bolgár nemzetgyűlés" Oboristében a törökellenes felkelés megindításáról határoz.
1876.04.30. A telefon 50 előfizetővel megnyílott.
1876.04.30. A Margit-híd megnyitása. (Épült: 1872-76.)
1876.05.02. A törökellenes bolgár felkelés megindulása Koprivsticában, Panagiristében és Kliszurában a Bolgár Központi Forradalmi Bizottság vezetésével. A felkelők a kilátásba helyezett vallási szabadsággal nem elégednek meg.
1876.05.02. Az osztrák és a magyar kormányzat elvi megállapodást köt az osztrák-magyar vámszövetség (a gazdasági kiegyezés) tíz éves meghosszabbításáról. Ez elleni tiltakozásul körülbelül hetven képviselő kilép a kormányzó Szabadelvű Pártból, megalakítva a Független Szabadelvűek képviselőházi frakcióját.
1876.05.06. A francia és a német konzul meggyilkolása Szalonikiben az érdekelt nagyhatalmak szemében egyértelművé teszi, hogy hiábavaló reformokról tárgyalni a Portával. Orosz hadiflotta vonul Szaloniki elé.
1876.05.12. A bolgár felkelés leverése. Az irreguláris oszmán csapatok és a cserkeszek kegyetlenkedésének 10-12 ezer áldozata van, (az Oroszországból eltávolított cserkeszek közül mintegy 100-250 ezret kíván a Porta bolgár területen letelepíteni)
1876.05.13. A május 11-14-ei berlini orosz-porosz-osztrák kancellári konferencia (Bismarck, Gorcsakov, Andrássy) memoranduma a Portához, amely a török reformok nagyhatalmi ellenőrzését követeli ("berlini emlékirat"). Ezúttal a Porta utasítja el.
1876.05.17. A bolgár Hriszto Botev egy fegyveres csapattal Romániából Bulgáriába vonul.
1876.05.24. Brit hadiflotta vonul fel a Besika-öbölhöz.
1876.05.29. A jelentős számú orosz önkéntessel kiegészített szerb haderő főparancsnokává Mihail G. Csernajev orosz tábornokot nevezik ki. A vezetésével újjászervezett hadsereg azután megindul a másutt lekötött Porta ellen.
1876.05.30. A szövetségre lépett ó- és ifjútörökök angol támogatással detronizálják (megölik) az 1871-től önkényuralmi módszerekhez folyamodott Abdul Aziszt. Az új szultán a csökkent szellemi képességű V. Murad (1876) lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
56-os sortüzek...
  2017-05-24 13:14:35, szerda
 
  "A sortüzek területi megoszlása

Az időbelihez hasonlóan magas a sortüzek területi koncentrációja: a véres események több mint fele Budapesten vagy a főváros környékén, illetve a Gyurkó Lajos vezérőrnagy parancsnokság alatt álló III. hadtest területén történt. Kétségtelen, hogy leginkább Budapesten és környékén lehetett arra számítani, hogy a tömegben fegyveresek (is) vannak, ami nyilván fokozta a velük szemben álló fegyveres állomány feszültségét, idegességét, és hamarabb használtak fegyvert az esetleg csak vélelmezett támadás elhárítása érdekében. A III. hadtest területén a tüntetőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények nagy számát pedig több tényező magyarázza. Egyfelől az volt a Budapestre (Romániából) küldött szovjet csapatok utánpótlási vonala, ott tehát fontosabb volt a rend fenntartása, bármilyen támadás elhárítása, mint az ország más, a budapesti fegyveres harc szempontjából kevésbé fontos területeken. Másfelől magyarázza Gyurkó erőszakos személyisége - ő volt az egyetlen magas rangú tiszt, aki személyesen is fegyvert fogott, és december 11-én Egerben maga is lőtte a tüntetőket. Végül nyilván nem volt titok előtte, hogy a szovjet katonai vezetés őt szemelte ki az általuk lázadásnak tekintett megmozdulást letörni hivatott katonai közigazgatás parancsnokának, és elszánt magatartásával igyekezett alkalmasságát előre bizonyítani."
[Digitális Konfliktus Adatbázis]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Járványtemető : Debrecen
  2017-05-22 16:17:27, hétfő
 
  Debrecen - Debrecenben átadták hétfőn a százéves, felújított orosz hadifogoly- és járványtemetőt. A a sírokban, köztük tömegsírokban az első világháborúban pusztító kolerajárványban elhunyt 1618 egykori orosz hadifogoly nyugszik. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: ez a temető mementóként szolgál számunkra, azt bizonyítja, hogy a háború borzalmai nemcsak a frontvonalban, hanem attól messze is érezhetőek. Szergej Borozdin, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja beszédében emlékezetett rá, hogy az első világháború Oroszország számára a legpusztítóbb következményekkel járt: kétmillió katonája elesett, négymillió pedig megsérült a háborúban.
[MTI]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Meghal Pierre Laorusse...
  2017-05-21 17:07:54, vasárnap
 
  1875.01.03. Meghal Pierre Laorusse francia könyvkiadó, enciklopédista
1875.01.10. Az uralkodó szentesíti az országgyűlési képviselők hivatali és gazdasági összeférhetetlenségéről szóló 1875. évi I. törvénycikket.
1875.01.18. I. Nikola fejedelem a podgoricai konfliktus miatt összehívja a montenegrói szkupstinát.
1875.03.01. Szabadelvű Párt néven egyesül a Deák-párt és a Balközép Párt, miután Tisza Kálmán február 3-án költségvetési beszédében feladta a balközép kiegyezés kritikáját, azaz szögre akasztotta a bihari pontokat és Ghyczy Kálmán vacsorapártjával visszalépett a balközépbe.
1875.03.02. Megalakul Wenckheim Béla br. átmeneti kormánya.
1875.03.03. Hódmezővásárhely : A Szabadelvű Párt 10 pontból álló programot tesz közzé.
1875.03.03. Jobboldali ellenzéki párt alakul a Deák Pártnak a fúzióban részt nem vevő politikusaiból.
1875.03.24 - 05.14. Az uralkodó szentesíti az új adótörvényeket (1875. évi VII., XXI-XXII., XXIV., XXVI-XXIX. tv.)
1875.04. Ferenc József dalmáciai körútja, amelynek során a montenegrói fejedelemmel is találkozik.
1875.04.04. Hódmezővásárhely : A helyi Deák-párt és Balközép Párt fúziója. A Szabadelvű Párt elnökévé Jeney Imrét választják.
1875.04.06. Tisza Kálmán belügyminiszter felfüggeszti a Matica Slovenska szlovák kulturális egyesület működését; november 9-én pedig feloszlatja.
1875.05.04. Kiadják azt a belügyminiszteri rendeletet, amely a dualizmus egész időszakára szabályozza az egyesülési jogot (törvény az adott kérdésben nem születik).
1875.05.22 - máj. 27. Gothában két munkáspárt (Általános Német Munkásegylet, Németországi Szociáldemokrata Párt) egyesülésével megalakul Németország Szociáldemokrata Munkáspártja. Hamarosan a nemzetközi munkásmozgalom legerősebb pártja lesz.
1875.06.15. Jókai Mór mint a helyi Szabadelvű Párt országgyűlési képviselőjelöltje Hódmezővásárhelyre látogat. 5-6000 ember előtt mond programbeszédet.
1875.06.22. A Monarchia előnytelen gazdasági szerződést kényszerít Romániára.
1875.06.22. Az Osztrák-Magyar Monarchia kereskedelmi szerződést köt Romániával a szabad kereskedelem elve alapján.
1875.06.26. A nagy zápor miatt az Ördögárok beboltozott része beomlott, a Tabán és Viziváros egy részében több ház elpusztult.
1875.07.01 - 08.18. Országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. A Szabadelvű Párt 332, a Jobboldali Ellenzék 21, a Függetlenségi Párt 36, a nemzetiségi pártok 24 mandátumot szereznek.
1875.07.01. Felkelés indul a hercegovinai .
1875.07.11. A hercegovinai Nevesinjénél a hosszú éhség és adóztatási problémák miatt szintén felkelés tör ki a török uralom ellen, amely átcsap Boszniára. A felkelők oldalán szerb, montenegrói és olasz önkéntesek is harcolnak.
1875.08.12. A Bolgár Központi Forradalmi Bizottság bukaresti értekezlete elhatározza a fegyveres felkelést.
1875.09.16. Bolgár felkelés kezdete Sztara Zagorában.
1875.09.19. A kölcsönzési szabályzat 30 napos határidőt állapít meg.
1875.10. (-1876 február) Montenegrói-szerb tárgyalások Cetinjében a közös törökellenes harcról.
1875.10. Tisza Kálmán a miniszterelnök.
1875.10.03. A pótválasztáson Németh Albertet; a helyi Függetlenségi Párt jelöltjét választották meg Hódmezővásárhely országgyűlési képviselőjévé.
1875.10.06. Pénzügyi csődbe kerül az Oszmán Birodalom.
1875.10.15. Megnyitották a Népszínházat.
1875.10.19. Megszüntették Budavár erőd jellegét.
1875.10.20. Megalakul Tisza Kálmán kormánya.
1875.11. Izmail pasa eladja az angol kormánynak a Szuezi-csatorna részvényeinek többségét.
1875.11.28. Tisza Kálmán az új rendezés érdekében felmondja az osztrák-magyar vám- és kereskedelmi szövetséget.
1875.12.12. Új reformrendelet az Oszmán Birodalomban, amely azonban a nagyhatalmakat nem elégíti ki.
1875.12.30. Ausztria, Anglia, Franciaország és Olaszország megegyezése értelmében felosztás helyett reformokat követelnek Boszniában és Hercegovinában a Portától (Andrássy-jegyzék).
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Rejtélyes sír...
  2017-05-18 19:34:56, csütörtök
 
  "Egy felnőtt által védőn átölelt gyermeket találtak régészek a szentléleki pálos kolostor nemrég feltárt sírjában. Egyelőre csak találgatnak, hogyan került egy gyermek a szerzetesközösség temetőjébe.

Harmadik éve tart a miskolc-szentléleki pálos kolostor romjainak feltárása, amelyet 1313 előtt alapított István nádor. A miskolci Herman Ottó Múzeum középkoros régészei, Miskolczi Melinda és Szörényi Gábor sok jelentős leletre bukkant ez idő alatt, ám hiába keresték évek óta a szerzetesek temetkezési helyét, annak csak a napokban bukkantak nyomára.

A kerengő kutatása során három sír került elő, s ekkor újabb rejtéllyel szembesültek. Az egyik sírban egy gyermeket találtak, akit egy felnőtt védőn átkarol. A tudósok egyelőre csak találgatnak, hogyan került egy gyermek egy felnőtt férfiakból álló kolostor temetőjébe.

Lehet, hogy egy nagyon fiatal, papnövendékről van szó, miután előfordult, hogy gyerekek csupán pár évesen már kolostorba kerültek. A másik elmélet szerint egy adományozó kérte, hogy itt temessék el, majd halála bekövetkezte után a vele együtt elhunyt gyermekével együtt a kolostor területén helyezték örök nyugalomra. Az is elképzelhető, hogy vándorútjuk közben a közeli királyi úton elhalálozott emberek fekszenek a sírban, akiket akkor temettek oda, amikor a kolostorban már nem éltek már ott szerzetesek, de tudni lehetett, hogy földje megszentelt."
[Kultúrpart]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Temető a Vatikán alatt...
  2017-05-16 09:10:27, kedd
 
  Egyedülálló, [...] halotti várost konzerváltak a Vatikán alatt, amelyet a Szent Péter Bazilika építésének 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében nyitottak meg a látogatók előtt.

Az Augustus korától (i.e.23-i.sz.14) egészen Constantinusig (i.sz. 4. század eleje) használt temetőben az egyszerű terrakotta urnáktól a gazdagon faragott szarkofágokig minden temetkezési stílus megtalálható. A régészek sokszor kis szobrokat, faragásokat és más tárgyakat találtak a halottak mellett, amikről a hely a "kis Pompei" nevet kapta.

Az ásatáson sikerült rekonstruálni a temetkezésbeli társadalmi különbségeket is, így a régészek egyedülálló betekintést nyertek a közép- és alsó-középosztály hitvilágába. Ez egyedülálló felfedezésnek bizonyult, ugyanis az ő temetkezési szokásaikra eddig még sehol nem találtak tárgyi bizonyítékot. A most talált temető hírességekben is bővelkedik, így itt nyugszik Pompeius színházának tervezője és Néró császár titkára is.

A nekropolisz az ókorban a Via Triumphalis mellett húzódott. Az ókori sztráda mellett az 1950-es években már feltártak egy másik hasonló temetőt, érdekes módon akkor is parkolót szerettek volna építeni. A Vatikán legnagyobb ilyen földalatti létesítménye az egykori Via Cornelia melletti sírkert (itt nyugszik Szent Péter is), amelyre később a Szent Péter Bazilikát építették.

[Róma Közösségi Oldala hírei]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Az Opera...
  2017-05-14 09:35:05, vasárnap
 
  1874. Európában harmadikként megindult a fogaskerekű vasút a Városmajor és a Svábhegy között. A népszerű közlekedési eszköz nagy szerepet játszott a Svábhegy és környékének fejlődésében.
1874. Megkezdődik a Remington írógépek sorozatgyártása.
1874. A 48-as párt és az ,,elvhű" balközép egyesüléséből létrejön az Egyesült Közjogi Ellenzék, mely később felveszi a Negyvennyolcas Függetlenségi Párt nevet, vezére pedig Mocsány Lajos lesz. A kormány pánszláv izgatás gyanúja miatt bezáratja a nagyrőcei, znióváraljai és a turócszentmártoni szlovák gimnáziumot. Új választójogi törvényt fogadnak el. (1874. XXXIII. t. c.) Cenzusos választójog, 1/4 telek vagy évi 105 Ft-os adóköteles jövedelem, értelmiségieknél diplomához kötött állás. A szavazás nyílt.
1874. Az 1873-74. évi gyarapodás betűrendes szakkatalógusának megjelenése.
1874. Hódmezővásárhely : Az év folyamán Bauer Jakab gőzmalom-tulajdonos felépíti gőz- és sziksós fürdőjét, melyet hideg és melegvizes medencével, zuhanyzókkal szereltet fel.
1874. Genfben megalakult a posták nemzetközi szervezete, az Egyetemes Posta Egyesület (UPU), melynek alapító tagjai között volt a Magyar Posta is.
1874. Eltörlik a Lengyel Királyság elnevezést, helyébe a Visztulai főkormányzóság (ill. Visztulai kormányzóságok) titulust állítva, élén a korábbi helytartó helyett főkormányzóval.
1874.01.01. BASSÓ Ármin díjnokként a Képviselőház könyvtárába kerül.
1874.01.01. Oroszországban bevezetik az általános hadkötelezettséget.
1874.02.26. Az 1848-as Párt és az Elvhű Balközép egyesüléséből létrejön az Egyesült Közjogi Ellenzék, amely május 17-én felveszi a Negyvennyolcas Függetlenségi Párt nevet.
1874.02.27. Skopje és Ohrid eparchiái népszavazással 8131:567, illetve 9387:139 arányban a Bolgár Exarchátushoz csatlakoznak .
1874.05. A kormány vizsgálatot rendel el a szlovák gimnáziumok ellen, majd augusztus 20. és 1875. január 8. között mindhárom iskola bezárását elrendeli.
1874.05.27. Hódmezővásárhely : Megalakul a dualizmus-kor legnagyobb ellenzéki pártja, a Függetlenségi Párt.
1874.05.31. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyezményt köt Romániával a vasúti csatlakozások kiépítéséről.
1874.06.25. A svábhegyi fogaskerekű vasút megnyitása
1874.07.24. Az Ecce Homo rétről elindult fel a Svábhegyre a fogaskerekű.
1874.10. A balkáni felkelések előzményét jelentő podgoricai konfliktus, amelynek során 22 montenegrói törököt gyilkolnak meg .
1874.10.19. Megnyílik a zágrábi egyetem.
1874.11.26. A választójogi törvény modernizálás nélküli módosítása Magyarországon.
1874.11.26. Az uralkodó szentesíti az új választójogi törvényt, amely a választójogi cenzust az eddigi tulajdonalapról adóalapra helyezi.
1875 - 1877 A Nyugati pályaudvar építése.
1875 - 1878 Az Ördögárok beboltozása a Vérmezőtől a Dunáig.
1875 - 1885. Az Opera építése.
1875 - 1890. Magyarország petróleumfogyasztása 2, 7-szeresére nőtt.
1875. kimondották, hogy a Gellért-hegyből követ bányászni nem szabad.
1875. Előállítják a szintetikus kaucsukot.
1875. A balközép és a Deák-párt fuzionál, felveszi a Szabadelvű Párt nevet. A király felmenti Wenckheim Béla miniszterelnököt, Tisza Kálmánt nevezi ki miniszterelnökké. Megkezdődik a ,,generális" 15 éves miniszterelnöksége.
1875. A Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztériumban felállítják a Tiszavölgyi Osztályt.
1875. A képviselőház módosított házszabályai a könyvtári bizottságot állandó bizottsággá nyilvánítják. Ezentúl a könyvtár e bizottság felügyelete alatt működik.
1875. Önálló könyvtárnoki állás szervezése: BASSÓ Árminnak, a könyvtár első könyvtárnokának kinevezése.
1875. Hódmezővásárhely : Az év folyamán megalakul a Kereskedelmi Kör. - Megindul a felső leányiskola. - Kikövezték a főteret.
1875. Az első lakástörvény.
1875. Az angolok megszerzik Egyiptomtól a Szuezi-csatornát.
1875. Szabadelvű Párt létrejötte.
1875. Tisza Kálmán lesz a magyar miniszterelnök
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
"Családba marad"...
  2017-05-13 21:16:23, szombat
 
  "Kelen József (1918-ig Klein József, Nagybocskó, 1892. január 12. - Moszkva, 1938. március 19.) gépészmérnök, népbiztoshelyettes, majd népbiztos, Korvin Ottó tisztviselő és politikus testvérbátyja, Hajdu Pál unokatestvére, Kelen Jolán politikus férje.

Élete

Édesapja Klein Zsigmond, édesanyja Eisenstädt Berta, vallása izraelita.[5] Berlinben ismerkedett meg a munkásmozgalommal, mikor főiskolái hallgató volt. 1910-től 1914-ig előadóként működött a marxista munkásegyletnél. Az első világháború során mérnökként dolgozott a közúti villamosvasúti társaságnál. Az antimilitarista mozgalom (forradalmi szocialisták) tagja volt. 1917. július 30-án Budapesten, a Ferencvárosban házasságot kötött Fried Jolán Bluméval.1918 januárjában letartóztatták, mivel röpiratokat terjesztett. A KMP alapítótagjainak egyike volt és a Visegrádi utcai lakásán, 1918. november 24-én megtartott megbeszéléstől kezdődően számítják a KMP megalakítását, amikor nem csak a KMP megalapításáról döntöttek, hanem a Vörös Ujság kiadásáról is. A Magyarországi Tanácsköztársaság kikiáltását követően a szociális termelés helyettes népbiztosává nevezték ki, 1919 áprilisától pedig népbiztos lett, illetve a Népgazdasági Tanács és a Szövetséges Központi Intéző Bizottságnak tagjává avatták. A Tanácsköztársaság bukását követően letartóztatták, ekkor jutott hozzá el a hír, hogy öccsét, Korvin Ottót kivégezték. A népbiztosperben életfogytiglani fegyházbüntetést szabtak rá ki, 1922 augusztusában a szovjet-magyar fogolycsere-akció alkalmával a Szovjetunióba került. Itt a Nehézipari Népbiztosságnál dolgozott. 1926-tól 1931-ig vezető volt a berlini szovjet kereskedelmi képviselet elektroimport osztályán. Miután visszatért a Szovjetunióba, az összoroszországi hőerőműtelepek tervező trösztjének (Tyeploenyergoprojekt) vezetőjévé nevezték ki. 1938. január 14-én Moszkvában letartóztatták kémkedés és ellenforradalmi tevékenységben való részvétel vádjával. Halálra ítélték, s 1938. március 19-én végrehajtották az ítéletet. 1955. november 19-én rehabilitálták."
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Meghívó
  2017-05-10 10:11:24, szerda
 
 
Nyílt séta az Óbudai temetőben
(III. Bécsi út 365-371.)

2017. május 27. (szombat) 11 óra.
Találkozás: az Óbudai temető bejárati térségén, a temetőkápolna előtt.

Neves sírok (Göncz Árpád, Bibó István, Sinkovits Imre, Albert Flórián, Hidegkuti Nándor stb.)
és a régi Óbuda hangulatát, emlékeit őrző parcellák megtekintése.

A séta ingyenes, és kb. 1,5 órát vesz igénybe.

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt!

Szilágyi Rita
a BTI idegenvezetője
Tel.: 06-30-372-28-47
E-mail: szilrita@citromail.hu
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 121 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 75
  • e Hét: 852
  • e Hónap: 2285
  • e Év: 61873
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.