Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 144 
Földünk óriásai
  2017-08-31 21:52:38, csütörtök
 
  Az óriás mamutfenyő vagy hegyi mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) régebben a mocsárciprusfélék (Taxodiaceae), manapság inkább a ciprusfélék (Cupressaceae) családjába sorolt monotipikus Sequoiadendron nemzetség egyetlen faja. A Földön élő legnagyobb testtömegű élőlények ennek a fajnak a képviselői. A legöregebb, ismert példány 3200 éves; törzsének átmérője 8,85 méter, magassága 93,6 méter, becsült tömege mintegy 1000 tonna.
Az Amphicoelias a növényevő sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely talán a csoport valaha felfedezett legnagyobb tagja. Második faja, az A. fragillimus egyetlen fosszilizálódott csonton alapul, és 58 méteres hosszával talán a leghosszabb ismert gerinces állat lehetett, 122,4 tonnás tömegével pedig vetekszik a legnehezebb ismert állattal, a kék bálnával. Azonban, mivel az egyetlen fosszilis maradványa az 1870-es években történt tanulmányozását és leírását követően elveszett, jelenleg csak rajzok és ásatási jegyzetek bizonyítják a létezését.
A Titanoboa egy a paleocén korban, mintegy 60-58 millió évvel ezelőtt élt kígyónem volt. Egyetlen ismert faja a Titanoboa cerrejonensis, a valaha felfedezett legnagyobb kígyó. A fosszilis gerincet a mai kígyók gerincének alakjával és méretével összehasonlítva a tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a T. cerrejonensis 12,8 méter hosszú lehetett, tömege pedig elérhette az 1135 kg-ot is.
A jákafa (angolosan dzsekkfruit, illetve dzsekkfrút, Artocarpus heterophyllus) az eperfafélék családjába, a kenyérfák (Artocarpus) nemzetségébe tartozó fafaj, amely Délkelet-Ázsiában őshonos. Banglades nemzeti gyümölcse. A jákafa termése a legnagyobb, fán termő gyümölcs a Földön. Tömege elérheti a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t, átmérője az 50 cm-t.
Az Argentavis magnificens a madarak (Aves) osztályának az újvilági keselyűalakúak (Cathartiformes) rendjébe, ezen belül a Teratornithidae családjába tartozó fosszilis faj. Az Argentavis magnificens a legnehezebb röpképes madár, amely valaha létezett. A madarat, amelynek néha az "óriás teratorn" nevet adják, három lelőhelyen találták meg. Ezek, mind a miocén korból valók. A madár 6 millió évvel ezelőtt élt, Argentína területén. A megtalált Argentavisnak a felső karcsontja kissé rossz állapotban van, de azért eléggé tiszta képet ad a méretről: szárnyfesztávolsága: 5,1-6,1 méter, szárnyfelülete: 8,11 négyzetméter, testhossza: 1,26 méter, magassága: 1,5-2 méter és súlya: 70-72 kilogramm.
A Hang Thien Duong (jelentése kb. Paradicsom-barlang) egy barlang Vietnamban, a Phong Nha - Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben. A kutatók a 2010-es felfedezőúton 31 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba. Csupán 2009-ben fedezték fel itt a világ legnagyobbjának tartott barlangját (Son Doong barlang), és 2013-ban nyitották csak meg a nyilvánosság előtt.
A Rafflesia (raflézia) a Rafflesiaceae család egyik nemzetsége. Parazita kétlaki növény, más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Nincs szára, sem levele, sem gyökere. Miután az óriás bűzvirág bimbója áttöri a gazdanövény kérgét, úgy 10 hónapra van szüksége, hogy káposztafej nagyságúra nőjön. Néhány óra alatt a húsos szirmok kinyílnak, és a virág már teljes pompájában ragyog. A kehely aljában számos tüskeszerű nyúlvány meredezik. Virágában csak néhány napig lehet gyönyörködni. A növényvilágban a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti.
Az óriásszarvas (Megaloceros giganteus) a szarvasfélék családjának egy kihalt faja. A pleisztocén során, mintegy 400 000 évvel ezelőtt jelent meg Eurázsiában és az utolsó jégkorszak (Würm) végével tűnt el, radiokarbon kormeghatározással a legkésőbbi lelet kora 7700 évnek adódott. A jégkorszaki embernek kortársa volt. Angolul "ír jávorszarvasnak" (Irish elk) is nevezik, mivel csontjai főleg írországi lápokból kerültek elő (ennek ellenére egész Európában előfordult). Hatalmas termetű szarvasféle lehetett: a marmagassága mintegy 2,1 méter volt, lapátos (inkább a jávorszarvaséra emlékeztető) agancsának terpesztése elérte a 3,65 métert, tömege pedig a 40 kg-ot, az állat tömege pedig átlagosan az 540-600, legfeljebb pedig a 700 kg-ot.
A farontó gombák közé tartozó, gyökérbetegséggel igen nagy károkat okozó sötétpikkelyes tuskógomba vagy mézgomba egy kalaposgombafaj. Egy 2001-ben, Oregon amerikai államban, a Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben történt felfedezés szerint a Föld jelenleg legnagyobb kiterjedésű, és egyben legöregebb (legalább 2400 éves) ismert élőlényét ennek a gombának egy telepe alkotja. A föld alatt élő gomba a fák gyökere mentén igen lassan terjeszkedik, cipőfűzőszerű fonalak, "rizomorfok" segítségével. Fejlődése spórából indult ki, majd vegetatív szaporodással az egész környéket behálózta. A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy a vizsgált "egyed" klónjai 9,65 km2-nyi területet borítottak be.
Az élővilág törzsfáján az ízeltlábúakat (Arthropoda) tekinthetjük a leghosszabb múlttal rendelkező többsejtű, illetve valódi szövetes állatcsoportnak. A fosszilis bizonyítékok szerint az ízeltlábúak több mint félmilliárd éves múltra tekintenek vissza. Napjainkban is a földi többsejtű élővilág állatfajainak mintegy kétharmada ebből a csoportból kerül ki. A többsejtű élet ekkoriban még kizárólag a tengerekhez kötődött, ezért a korai ízeltlábúak csoportjai is tengeri élőlények voltak. Nagyjából 510 millió éve jelent meg az a kihalt csoportjuk, amelyből a földtörténet valaha ismert leghatalmasabb ízeltlábúi, az eurypteridák, vagy ismertebb nevükön a tengeri skorpiók kerültek ki.


A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben található, nem messze Északkelet-Ausztrália Queensland nevű államának partjaitól. 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek nagyjából azonos távolságra vannak a tengerparttól.
A rövidfejű medvék a medvefélék családjának egy mára kihalt, Amerikában élt nemét (Arctodus) alkották. A nem Észak-Amerika legnagyobb termetű szárazföldi ragadozóit adta a pleisztocén során. Az utolsó jégkorszak végével tűntek el, mintegy 10 000 évvel ezelőtt. Nevüket onnan kapták, hogy a mai medvékkel ellentétben szokatlanul rövid fejük volt, mint a kutyák között a buldognak, ezért "buldogmedvének" is szokták nevezni. A rövidfejű medvék közül az Észak-Amerikában élt óriás rövidfejű medve nőtt a legnagyobbra: marmagassága 1,5-1,8 méter volt, a hátsó lábain állva feje 3,4 méter magasságba került, így mancsaival a 4,3 métert is elérte (vagyis könnyen felnyúlhatott volna a kosárlabdapalánkon levő kosár gyűrűjéig). Így hosszméretei alapján mintegy fél méterrel hosszabb volt, mint a ma élő barna medve. Azonban a barna medvékkel ellentétben ők sokkal karcsúbbak voltak, a nyakuk rövidebb, a lábaik pedig hosszabbak voltak: így a 600-957 kg-os becsült tömegükkel nem voltak sokkal nehezebbek náluk.
A Gigantopithecus egykor Ázsiában élt emberfélék neme; egyfajta óriás orangután a késő miocén és a középső pleisztocén korszaka idején. Szinte kizárólag fog- és állkapocsleleteiből ismert nem. A fogak és állkapcsok méretéből következtetik, hogy magasabb és vállasabb is volt az Afrikában élő gorilláknál. Egyes becslések szerint a hímek 3 méter magasak és 540-600 kilogramm tömegűek, míg más becslések szerint csak 1,8-2 méter magasak és 180-300 kilogramm tömegűek lehettek. Kína területén élt, és csak mintegy százezer éve halt ki, ami azt jelenti, hogy kortársa volt a Homo erectusnak és az archaikus Homo sapiensnek is.
Minden idők legnagyobb repülésre képes állata a 68 millió évvel ezelőtt élt Quetzalcoatlus northropi pteroszaurusz (repülő őshüllő) volt. Az őshüllőnek 11 méteres gigantikus szárnyfesztávolsága volt.
A kék bálna vagy óriás bálna (Balaenoptera musculus) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a sziláscetek (Mysticeti) alrendjébe és a barázdásbálna-félék (Balaenopteridae) családjába tartozó faj. A kék bálna a 29,9 méteres hosszával és a 173 tonnás testtömegével a legnagyobb ismert állat, ami valaha is létezett. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trónok harca ihlette szobrok a ceruza hegyén
  2017-08-31 21:36:02, csütörtök
 
  Salavat Fidai orosz szobrász hihetetlen részletességgel kidolgozott Trónok harca ihlette alkotásai a ceruza hegyén.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tűzhangyaszigetek jelentek meg Texasban
  2017-08-31 21:21:51, csütörtök
 
  Az Amerikai Egyesült Államok 14 államát meghódító vörös tűzhangya (Solenopsis invicta) nem kímél sem embert, sem állatot, sőt még az elektromos berendezéseket sem. A pusztító árvizeket is képesek túlélni: tutajjá kapaszkodnak össze, és úgy lebegnek a vízen, amíg valami száraz területre nem érnek.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Moszkva madártávlatból
  2017-08-31 21:20:41, csütörtök
 
  Russian Army Theatre
Kauchuk Factory Club
Havsko-Shabolovsky residential complex
Palace of Pioneers
Russian Academy of Science
Moscow State Circus
Novoarbatski Bridge
Krylatskoye Sports Complex Velodrome
Pervyy kruglij dom
Skolkovo Moscow School of Management
Garden Quarters
Dominion Tower
Presnensky District 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Könyvet olvasó hírességek
  2017-08-31 21:10:19, csütörtök
 
  Audrey Hepburn
Ian Fleming
The Beatles
Alfred Hitchcock
Brigitte Bardot
Woody Allen
Marilyn Monroe
Albert Einstein
Georges Simenon
Mohandász Karamcsand Gandhi
Walt Disney
Alan Alexander Milne
Marlon Brando
Mark Twain
Vladimir Nabokov
Jean-Paul Sartre
Sergey Rachmaninov
Arthur Ignatius Conan Doyle
Bing Crosby, Frank Sinatra és Judy Garland
Ernest Hemingway 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csillagközi invázió szereplői akkor és most
  2017-08-30 22:23:38, szerda
 
  A Csillagközi invázió 1997-ben bemutatott színes, amerikai sci-fi akciófilm. Eredeti címe: Starship Troopers. A film alapjául Robert A. Heinlein 1959-ben megjelent regénye szolgált. Paul Verhoeven látványos alkotása anyagi bukás volt az Egyesült Államokban, sikernek bizonyult viszont Európában. Kritikai fogadtatása vegyes volt: egyesek csak egy ostoba és helyenként gusztustalan akciómozit láttak benne, mások azonban felfigyeltek az iróniával kevert kritikus hangvételre, mellyel a rendező a jövő tökéletesnek vélt militarista társadalmát mutatja be.

Casper Van Dien (Johnny Rico)


Denise Richards (Carmen Ibanez)


Dina Meyer (Dizzy Flores)


Neil Patrick Harris (Carl Jenkins ezredes)


Jake Busey (Ace Levy közlegény)


Clancy Brown (Zim őrmester)


Michael Ironside (Jean Rasczak hadnagy)


Seth Gilliam (Sugar Watkins közlegény)


Patrick Muldoon (Zander Barcalow)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hírességek és ikertestvéreik
  2017-08-30 22:22:47, szerda
 
  Ashton Kutcher és ikertestvére Michael Kutcher
Dan Heder és ikertestvére Jon Heder
Scarlett Johansson és ikertestvére Hunter Johansson
Aaron Ashmore és ikertestvére Shawn Ashmore
Vin Diesel és ikertestvére Paul Diesel
Eva Green és ikertestvére Joy Green
Alanis Morissette és ikertestvére Wade Morissette
Kiefer Sutherland és ikertestvére Rachel Sutherland
Leslie Hamilton és ikertestvére Linda Hamilton
Rami Malek és ikertestvére Sami Malek
Gisele Bundchen és ikertestvére Patricia Bundchen
Marissa Ribisi és ikertestvére Giovanni Ribisi
Mary-Kate Olsen és ikertestvére Ashley Olsen
Dylan Sprouse és ikertestvére Cole Sprouse
Jason London és ikertestvére Jeremy London
Charlotte Ronson és ikertestvére Samantha Ronson
Angel Carter és ikertestvére Aaron Carter
Joel Madden és ikertestvére Benji Madden 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kristályos kerámia edények
  2017-08-30 21:57:49, szerda
 
  Amerikai művész Collin Lynch (New Mexico, Egyesült Államok), csillogó kristályokkal díszített kerámia edényei. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Monstrum cég új játszóterei.
  2017-08-30 21:49:10, szerda
 
  A MONSTRUM nevet viselő dán cég 2003 óta épít játszótereket a világ különböző pontjain. A céget két színházi látványtervező Ole Barslund Nielsen és Christian Jensen indította útjára, és kifejezetten kreatív, meseszerű játszóterekre specializálódik. Annyira odafigyelnek a részletekre, hogy felmerül, néhány dologgal nem a felnőtteket, ill. saját magukat szórakoztatják-e a tervezők. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Morbid kerámiatárgyak
  2017-08-29 20:11:11, kedd
 
  Lori Melia ausztrál művész által készített kissé morbid kerámiatárgyak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 144 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 144 db bejegyzés
e év: 1924 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 770
  • e Hét: 770
  • e Hónap: 85117
  • e Év: 85117
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.