Regisztráció  Belépés
szatucsek.blog.xfree.hu
Mond el egy vonalnak, mi az a gömb! Szatucsek Tibor
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Polgári anyakönyvezés...
  2017-09-30 18:30:41, szombat
 
  1893.09. Megalakul a Függetlenségi és 48-as Párt (Ugron - Eötvös - Justh)
1893.09.14. Hódmezővásárhelyről 400 család kitelepülési engedélyért folyamodik a földművelésügyi miniszterhez.
1893.09.27. Hódmezővásárhely : Justh Gyula vezetésével megalakul a Függetlenségi és 48-as Párt.
1893.09.30. A bizottsági ülésen jelentés hangzik el a könyvtári katalógus kinyomtatásának állásáról.
1893.10.13. Az orosz flotta látogatása Toulonban.
1893.10.15. Hódmezővásárhely : A Kovács-Küry házaspár adományából megnyitják a Serház melletti szeretetházat a volt uradalmi kasznári lakban.
1893.10.21. A Szentes-Hódmezővásárhely közötti vasútvonal ünnepélyes megnyitása.
1893.10.23. Eduard Taafe gr. osztrák miniszterelnök beterjeszti választójogi törvényjavaslatát Bécsben, ennek alapján a szavazati joggal rendelkező férfiak aránya 15 százalékról 40 százalékra emelkedik. A javaslat nem biztosít egyenlő választójogot a polgároknak.
1893.11.01. Hódmezővásárhely : Átadják az izraelita hitközség által emelt szállodát a János téren.
1893.11.28. A képviselőház könyvtári bizottsági ülésén beszámolnak DEÁK Ferenc országgyűlési leveleinek megvásárlásáról, az 1848 előtti országgyűlési viták iratainak összegyűjtéséről.
1893.12. A vallás- és közoktatásügyi miniszter a képviselőházban beterjeszti a kötelező polgári házasságról szóló törvényjavaslatot.
1893.12.04. A képviselőház határozatot hoz a régi országgyűlési dokumentumok összegyűjtésére.
1893.12.09. A bizottsági ülésen JUSTH Gyula képviselő panaszt tesz a napilapok széthordása miatt. Elrendelik ezek lepecsételését és tilalmi táblák kirakását.
1893.12.09. Hódmezővásárhely : Megnyitják a Gazdasági Egyesületnek az Andrássy és Lehel utca sarkán fölépült új székházát.
1893.12.11. Az uralkodó szentesíti az iparvállalatok ellenőrzéséről és az iparfelügyelőkről szóló 1893. évi XXVIII. törvénycikket.
1893.12.17. Hódmezővásárhely : A városban először a Bauer-féle gőzmalomban vezették be a villanyvilágítást.
1893.12.27. A cár jóváhagyásával életbe lép az 1892-es orosz-francia katonai konvenció.
1894 - 1896 A Ferenc József híd építése.
1894 - 1896 Benedek Elek kiadja a Magyar mese- és mondavilág-ot.
1894 - 1913. 81 fúrás mélyült (42 a Kárpátok öve mentén, 39 a Muraközben)
1894. A Rudas fürdő melletti úszócsarnok építése.
1894. Megnyitották a Farkasréti temetőt, Buda legnagyobb temetőjét.
1894. Torinóban meghal Kossuth Lajos, ünnepélyes külsőségek között temetik el Budapesten. Zichy Nándor vezetésével megalakul a Katolikus Néppárt Székesfehérváron. Programjának lényege, hogy tiltakozik az állam és egyház szétválasztása ellen, ellenzi a polgári anyakönyvezést, házasságkötést, az államtól az agrárszektor támogatását követeli. A király szentesíti a házassági jogról, az állami anyakönyvezésről és a gyermekek vallásáról szóló törvényeket. Ezután kötelező a polgári házasságkötés, az állami anyakönyvezés, vegyes házasságok esetében pedig a reverzális. Befejeződik a budai Nagy-boldogasszony (Mátyás) templom átépítése.
1894. Az országgyűlés elfogadja Kvassay Jenő Tisza-szabályozási korrekciós programját. A III. törvényben 12 évre előre meghatározzák az elvégzendő feladatokat, összesen 17 millió forint költséggel. A munkálatok 1905-ig tartanak. Az állam által végrehajtott partbiztosítási költségekhez az érintett társulatoknak is hozzá kell járulniuk. A korrekciós program célja: az átvágások anyamederré fejlődésének elősegítése, a hullámtéren fellépő rendellenességek megszüntetése. A munkák során a töltéseket megerősítik, a hiányosan fejlődő átvágásokat kibővítik, a hullámteret rendezik.
1894. A kutatások állami támogatásának kezdete. 1903-ig támogatásra összesen 354 780 koronát fordítottak.
1894. Hódmezővásárhely : Az év folyamán Gonda József irodalmi és művészeti folyóiratot indít Magyar Róna címen.
1894. Hódmezővásárhely : Az év folyamán beszerzik az első írógépet a városházán.
1894. Év folyamán: A görög nemzeti célok hordozójaként - elsősorban a macedóniai és a krétai befolyás biztosítására - megalakul a Nemzeti Társaság (Ethniki Etairia), amelyhez a későbbiekben a tisztikar háromnegyede csatlakozik.
1894. Új ittihadista (ifjútörök) bizottság alakul reformprogrammal az Oszmán Birodalomban.
1894. Farkasréti temető megnyitása (görög-keleti: 24. és 31. táblák)
1894. Első rendezési terv a Tabánban.
1894. II. Miklós lép az orosz trónra
1894. ez évtől a szentszéki bíráskodás jelentőségét veszíti, minden házassági és vagyonjogi per állami bíróságok hatáskörébe kerül.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Temetés a jövőben...
  2017-09-25 19:24:14, hétfő
 
  "Ma már nem csak az életben, de a halál után is óvhatjuk környezetünket. Vajon a hagyományos temetkezés immáron a múltté?

Bio urna
Ma már nem csak az életben, de a halál után is óvhatjuk környezetünket. A hagyományos temetkezés helyett ,,zöld" szertartással vehetünk végső búcsút szeretteinktől. Egyik korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az öko-temetkezés témájával. Írtunk a Gaiának elnevezett tőzeg urnáról, a DanCof márkájú biokoporsóról valamint a reciklált kartonpapír anyagú Restboxról is.

Tények a hagyományos temetésről
A napjainkban használatos temetkezési módok minden fázisa károsítja a természetet. A formaldehidet tartalmazó balzsamozó anyag hamvasztás és hantolás esetén egyaránt szennyező. A hamvasztás során a légkörbe került káros anyagok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, globális szinten az üvegházgáz-kibocsátás 0,2 százalékát teszik ki. Évente a hamvasztásokkal 6,8 millió tonna széndioxid juttat a levegőbe világszerte.
Indiában jelenleg ötvenmillió fát vágnak ki a nyolcmillió tonna szén-dioxid-kibocsátással járó szertartásokhoz. 2020-ra Nagy-Britanniában a krematóriumok lesznek a mérgező higany legnagyobb kibocsátói, ha csak a környezettudatos temetkezés be nem váltja a hozzá fűzött reményeket.
A koporsós temetés a hamvasztásnál is nagyobb terhet ró az élővilágra. A nagy energia- és anyagköltséggel járó koporsókészítés nyersanyagigényes gyártási folyamat, a lassan bomló műszálas szemfedő és a temetők által elfoglalt földterület a hagyományos temetés velejárója.

Alternatív temetkezés
A másfél évtizede megjelenő öko-temetkezési vállalkozók fenntartható megoldást kínálnak a környezettudatos fogyasztók számára.
Svédországban kifejlesztet technológiával a zöld temetések előtt a holttestet természetes anyagokkal takarják be, és a formaldehidet elhagyva száraz jeget használnak a hűtéshez.
Amerikai temetkezési szakértők a svéd energiaigényes eljárással szemben a lúgos hidrolízist pártolják. A folyamat során fémtartályokban, nagy nyomáson, háromszáz fokos hőmérsékleten maró folyadékban oldják a holtestet.
A hamvasztást tovább ,,zöldítve" Martin Ruiz de Azua és Gerard Moline tervező páros alkotta meg az Eco-urnát. Az urnába egy magot helyeznek, majd kókuszhéjjal és tőzeggel bélelik. Az elhunyt hamva (annak foszfor tartalma) táplálja a magot, földbe helyezve a növény fejlődik. Hasonlóképpen funkcionál Veronika Gantioler "Gaia" azaz Földanya elnevezésű tőzeg urnája is, amelynek anyagába ugyancsak az elhunyt családja által kiválasztott növény magjait helyezik el. Amikor az urnát elföldelik a hamvakkal együtt, egy idő után az lebomlik, a hamvak természetes trágyává változnak, a növény pedig életre kel. Többek közt a képen is látható biournákat gyárt és értékesít az Urnabios, érdemes megtekinteni a weboldalukat, igen igényes és minőségi termékeket forgalmaznak!
A zöld hantolás során a ragasztót és oldószert tartalmazó fa koporsó helyett 10 év alatt lebomló karton, vagy bambusz koporsóba helyezik az elhunytat biológiailag lebomló öltözetben. Dániában már igen komoly kereslet van a hosszú szálú újrahasznosított papírból készült biokoporsó iránt, ahogyan arról korábbi cikkünkben írtunk is.

Törvényben rögzített
A környezetbarát temetések számában Nagy Britannia vezető szerepet tölt be, az öko hantolás mint mozgalom onnan terjedt tovább. Nem véletlen, hiszen a brit jogszabályok a zöld temetéseknek kedveznek, ugyanis 2010 óta törvény mondja ki, hogy a temetkezési vállalkozóknak csökkenteniük kell a szertartás során használt anyagokban található higany szintjét. A szigetországban a törvényi előírások szerint szinte bárhol lehet temetkezni, így az országban sorra alakulnak zöld temetők a nemzeti parkok puffer zónájában létrejövő magántulajdonú területeken.
Kínában még érdekesebb a helyzet, ott nem ,,zöld" mozgalomként van jelen az alternatív temetés, mivel törvény írja elő, hogy az évezredes hagyomány ellenére a sírhelyeket nem sírkővel, hanem fa ültetésével kell jelölni. Az öko temetkezések ezáltal gyors ütemben növelik a fás térségek összterületét, valamint vigasztalóan hatnak azokra a gyászolókra is, akik ez idáig a megszokott temetési módot részesítették előnybe.

A jövő zöld temetői?
Az öko temetésnek tehát számos zöld alternatívája ismert már jelenleg is. Az erdősítés céljára kijelölt területen öko-urnák, vagy akár biológiailag lebomló koporsók használatával erőteljesen csökkenthetőek a károsanyag kibocsátások, a sírhantok fölé ültetett fák pedig újabb erdős területeket eredményezhetnek, így a jövő temetői életteli erdőkként őrizhetik az elhunytak emlékét."
[http://ecolounge.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Hegyaljai felkelés
  2017-09-23 18:37:22, szombat
 
  Hegyaljai felkelés, 1697: a Thököly-emigráció által szervezett kuruc felkelés. Vezetője Tokaji Ferenc kuruc hadnagy, Szalontai György végardói bíró és Kabai Márton református prédikátor volt. A felkelés szervezésében részt vett Esze Tamás és Kis Albert is.

A felkelők Sátoraljaújhelyen megsemmisítették a császári katonaságot, majd elfoglalták Tokaj és Sárospatak várát. Tokaj magyar helyőrsége Bajusz Gábor vezetésével a felkelők mellé állt. Csatlakozásra szólították fel a nemeseket, vezérüknek pedig II. Rákóczi Ferencet próbálták megnyerni. A megyei nemesség, a magyar főurak támogatásával és a dán, valamint brandenburgi ezredek támogatásával a császári hadsereg végül rövid idő alatt elfojtotta a felkelést. Szalontai eltűnt, Tokaji és Kabai a börtönben halt meg. A felkelés hátterében a törökök 1697. évi hadjárata és a francia diplomácia Habsburg-ellenes kelet-európai tervei álltak.
[Wikipédia]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Képviselőházi Könyvtár
  2017-09-21 11:06:03, csütörtök
 
  1893 - 1895. Az orosz-brit határmegállapító bizottság a Pamír-fennsíkon is rögzítette Afganisztán határait.
1893 - 1896 Az újpesti ú. n. Esztergomi vasúti híd építése.
1893. A Svábhegyi Egyesület tiszteletbeli elnökévé választotta Jókai Mórt.
1893. A Diana út 7. szám alatti villában elhunyt Erkel Ferenc.
1893. Bajor Gizi színművész születése. Kossuth-díjas kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Kerületünkben lakott, házában emlékmúzeum őrzi hagyatékát. (Stromfeld Aurél út 16.)
1893. Bánki Donát és Csonka János szabadalmat jelentenek be a világ első porlasztójára (karburátor). A Telefonhírmondó, a rádió elődje, Puskás Tivadar találmánya megkezdi rendszeres adásait Budapesten.
1893. Aláírták a Durand-szerződést. Ennek értelmében Nagy-Britannia az ország délkeleti részét indiai gyarmati birtokaihoz (a későbbi Pakisztánhoz) csatolta, ezzel kettéosztotta a pastu területeket.
1893. Böckh János, a Földtani Intézet igazgatója vezetésével megkezdődik a kőolaj-előfordulások környékén a szervezett állami geológiai kutatás
1893. Az első nemzetközi bibliográfiai kongresszus Brüsszelben, melyen Otlet és La Fontaine játszák a főszerepet.
1893. Hódmezővásárhely : Az év folyamán megjelenik az aszfalt. Az új városháza körül és a főgimnázium előtt aszfaltjárdák készítését rendeli el a város közgyűlése. - Megalakul a város színügyi bizottsága. - Fölavatják a népkerti vasútállomást.
1893. Év vége: Szalonikiben megalakul az autonomista Belső-macedóniai és Drinápolyi Forradalmi, későbbi nevén Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet (VMRO).
1893.01.10. A könyvtári bizottság ülése a könyvtár nyomtatott kötetkatalógusának elkészítéséhez segéderőt biztosít.
1893.01.11. A Monarchia román, szlovák, szerb nemzetiségi vezetőinek első koordináló konferenciája Bécsben.
1893.01.11. A magyarországi román, szlovák és szerb nemzetiségi vezetők politikájuk összehangolására konferenciát tartanak Bécsben.
1893.01.21. UGRON Gábor javaslatára a Ház határozatot hoz a régi törvényhozások forrásmunkáinak eredetiben vagy másolatban történő beszerzésére.
1893.01.27. Wekerle Sándor miniszterelnök felszólítja az egyházpolitikai reformok ellenzőit, hogy lépjenek ki a kormánypártból.
1893.02.06. A Hódmezővásárhelyi Általános Munkásegylet beterjesztett alapszabályait a belügyminiszter elutasítja.
1893.02.24. A könyvtári bizottság ülésén bejelentik, hogy a Ház utasította a könyvtári bizottságot a régi magyar törvényhozás forrásmunkáinak beszerzésére. A könyvtárnok beszámol a francia parlament hasonló jellegű tevékenységéről. A bizottság határozata értelmében a Képviselőházi Könyvtár a Magyar Történelmi Társulat alapító tagjainak sorába lép.
1893.04.14. I. Sándor szerb király államcsínye (nagykorúvá nyilvánítása).
1893.04.18. Hyeronimi Károly belügyminiszter betiltja az egyházi szertartásokkal összekötött politikai gyűléseket.
1893.04.26. Csáky Albin gr. vallás- és közoktatásügyi miniszter beterjeszti a képviselőházban az izraelita vallás egyenjogúsításáról és az állami anyakönyvezés bevezetéséről szóló törvényjavaslatokat. A vallás szabad gyakorlatáról szóló törvényjavaslat beterjesztésére május 17-én, a kötelező polgári házasságról szólóé pedig december 2-án kerül sor.
1893.05.13. Leleplezték Arany. János szobrát.
1893.05.20. Eötvös Károly és 17 társa kilép a Negyvennyolcas és Függetlenségi Pártból, mert a kormányjavaslatot támogató liberális egyházpolitikai álláspontjukat a párt (azaz a képviselőházi frakció) többsége leszavazta.
1893.05.27. Alkotmánymódosítás Bulgáriában.
1893.06.12. Wekerle Sándor miniszterelnök a kormány álláspontját levélben tudatja a M. Kir. Földtani Intézet igazgatójával: "A hazai fogyasztó közönségre úgy, mint kifejlett kőolajfinomító iparunkra nézve fölötte fontos, hogy a nyers olaj az országban nyeressék. Eddig számos vállalat kutatott petróleumra az ország több vidékén... a kutatások azonban többnyire csak a felsőbb rétegekre szorítkoztak, kevesen hatoltak le 100 méteren alól és csak két mély fúrás jutott 300 métert meghaladó mélységig... Most már országos érdeket képez, hogy ebben a kérdésben minél előbb bizonyosság szereztessék, és minthogy ezt állami támogatás nélkül alig lehetne elérni, a folyó évi állami költségvetésben erre a célra 50.000 frtot irányoztam elő. ...szükségesnek találom, hogy a mély fúrások a geológiai viszonyok alapos tanulmányozásával kezdessenek meg, a fúrólyukak pedig alkalmas pontokon mindaddig mélyíttessenek le, míg a petroleum formatiót keresztül nem fúrják oly czélból, hogy megtudjuk, vajjon van-e benne kőolaj-tartány?"
1893.08.31. Per indul Aurel C. Popovici román nemzetiségi politikus ellen a magyar egyetemisták 1891. júliusi emlékiratára írott 1892-es röpirata miatt. Ez az ún. Replica per.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Valutareform
  2017-09-16 09:17:59, szombat
 
  1892.05.01. Hódmezővásárhely : Az első május elsejét 3000 ember ünnepli a Szigetben.
1892.05.01. Véres összecsapás a tüntetők és a rendőrség között Lódzban.
1892.05.12. A könyvtári bizottság ülésén határozatot hoznak az ülések jegyzőkönyvének hitelesítésére. Előkészítik a katalóguskötet kinyomtatását és kiegészítik a kölcsönzési szabályzatot.
1892.05.14. Valutareform (aranykorona).
1892.05.15. Az ármentesítő társulat telefonvonalának üzembe helyezése, Hódmezővásárhelyen kiépül az első telefonvezeték.
1892.05.28. Az erdélyi románok politikai sérelmeit és kívánságait tartalmazó Memorandumot 300 tagú küldöttség viszi Bécsbe az uralkodóhoz.
1892.06.07. II. Sándor látogatása Kielben.
1892.06.08. Budapest megkapja a "fő- és székváros" címet.
1892.06.11. A bizottsági ülésen döntenek a kölcsönzési jelentés Ház elé terjesztéséről. A késedelmes kölcsönzők elnöki intésben részesülnek.
1892.06.15. Budapest »székesfőváros« lett.
1892.06.18. A képviselőház elfogadja a könyvtár új kölcsönzési rendjét, amely megtiltja a kézikönyvek, a magyar parlamenti dokumentumok, az évkönyvek és a folyóiratok utolsó számainak kölcsönzését.
1892.07.23 - 24. Nagyszebenben szlovák küldöttek jelenlétében mondja ki egy román nemzeti konferencia a román-szlovák nemzeti szolidaritást.
1892.08.02. Az uralkodó szentesíti az országot az aranyalapú valutára átállító valutareformot (1892. évi XVII-XIX. törvény).
1892.08.17. A hármasszövetség ellen irányuló titkos orosz-francia katonai konvenció, amely kölcsönös segítséget helyez kilátásba német ill. osztrák/magyar támadás esetén. Ezzel a kontinens két diplomáciai táborra szakad: egyfelől Oroszországra és Franciaországra, másfelől Németországra és Ausztriára. Utóbbiakhoz kapcsolja Olaszországot a hármasszövetség, amelyhez kiegészítő egyezmények révén kötődik Románia és Szerbia. Anglia a "fényes elszigeteltség" politikáját folytatva nem csatlakozik egyik szövetséghez sem. A német súly hozzájárul az orosz-osztrák balkáni ellentét újjáélesztéséhez, egyelőre azonban mindegyik hatalom érdekelt a balkáni probléma (keleti kérdés) befagyasztásában.
1892.08.17. Oroszország és Franciaország katonai szerződést köt. (Az első intézményes lépés az antant létrehozására.)
1892.08.17. Oroszország és Franciaország katonai szerződést köt.
1892.09.11. Hódmezővásárhely : A susáni artézi kút hatósági átvétele.
1892.09.18 - 19. Hódmezővásárhely : Kossuth-ünnepségek, születésének 90. évfordulóján.
1892.10.10. A minisztertanács a polgári házasságról szóló törvényjavaslat mielőbbi napirendre tűzését mondja ki, s az adott kérdésben leszavazza Szapáry Gyula gr. miniszterelnököt, aki november 10-én lemond.
1892.11.17. Párizsban megalakul a Lengyel Szocialista Párt (PPS) .
1892.11.17. Wekerle Sándor alakít kormányt.
1892.11.19. Megalakul Wekerle Sándor kormánya.
1892.11.22. A könyvtári bizottság ülése tájékozódik a GHYCZY-könyvek egy részének átadása ügyében.
1892.12.04. Hódmezővásárhely : Az állami óvónőképző intézet ünnepélyes megnyitása az átalakított hajdani présház épületében.
1892.12.10. Hódmezővásárhely : Kovács József téglagyáros előmunkálati engedélyt kap egy keskenyvágányú tiszai lóvasútra.
1892.12.12. Pánszláv kongresszus Krakkóban.
1892.12.17. A bizottsági ülésen a felállított cédulakatalógushoz 200 dobozt rendelnek. Elhatározzák, hogy az újságok és folyóiratok utolsó számait kihelyezik a földszinti társalgóba a képviselők részére - egy szolga felügyelete mellett. Megbízzák KÜFFER Béla könyvtárnokot, hogy az 1848 előtti országgyűlések vitáinak és irodalmának összegyűjtése és kiadása tárgyában készítsen a Ház elé terjesztendő javaslatot.
1892.12.17. Svetozár Hurban-Vajanskyt egyévi államfogházra ítélik nemzetiségi és alkotmányellenes izgatás vádjával.
1892.12.29. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt vezetősége túlzott radikalizmusuk miatt kizárja Engelmann Pált és társait a pártból.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Csertetői csendőr sortűz
  2017-09-14 16:56:32, csütörtök
 
  "A sortűz

A föld alatti dolgozók családtagjai és munkatársai eközben egy vasasi vendéglő udvarán kezdtek gyülekezni. A gyülekezők úgy határoztak, hogy Mecsekszabolcsra mennek, hogy a DGT üzemépületei előtt tiltakozzanak a bányavállalat magatartása ellen. A tiltakozók körülbelül 400-an indultak a Csertető nevű hegyen át vezető meredek úton Mecsekszabolcs felé. A mecsekszabolcsi csendőrőrsöt telefonon arra utasították, hogy ne engedjék be a tiltakozókat a településre. A csendőrök a Csertető aljánál, délután 4 és öt óra között egy temető közelében álltak a tiltakozók útjába. A csendőrparancsnok megállásra szólította fel a demonstrálókat. A történtekről olvasható beszámolók e ponttól kezdve eltérnek egymástól. A tüntetők beszámolói szerint a tömeg a megszokott munkásjelszavakat kiabálva, de fenyegetés és erőszak nélkül megközelítette a négy fős csendőrsorfalat, néhányan pedig át is mentek a csendőrök között. Az osztag parancsnoka ekkor annak ellenére lövetett a csendőrök között elvonuló tüntetők közé, hogy csendőreit addig semmiféle inzultus nem érte. A lövések hallatán a legtöbben a földre vetették magukat. A feltápászkodókat a csendőrparancsnok feloszlásra és távozásra szólította fel, majd még egyszer a tömegbe lövetett. A csendőrparancsnok beszámolója szerint a karókkal felfegyverkezett tömeg agresszívan viselkedett, a sorfal egyik tagját például egy bottal megütötték, ezért döntött a sortűz mellett. Állítása szerint a tömeg viselkedése tette szükségessé a második sortüzet is. A két sortűz után a tömeg meghátrált és menekülni kezdett a helyszínről. A helyszínen meghalt Keller János hosszúhetényi bányász, kórházba szállítását követően pedig a vasasi Hegedűs Mihály. Sebesüléseibe a következő napon halt bele Faitig Imre somogyi bányász.
A sortűz következményei

A hatóság megkísérelte a sortűz tényét elkenni, Feitig Imre halálának elsődleges okaként a halotti anyakönyvi kivonatban például szívelégtelenséget is állapítottak meg, lőtt sebeit csak mellékesen említették.[1] A sortűz áldozatait február 26-án délután nagy részvét mellett temették el lakóhelyük temetőiben.

A sortűz nyomán a DGT vezetése tovább fokozta a sztrájkolókon a nyomást. Megtiltotta a földalatti személyzettel való kapcsolatfölvételt, egyben elzárkózott a bércsökkentés visszavonása elől. Az állam nagyon kellemetlen helyzetbe került, mivel a közvélemény a sortűz után egyértelműen a bányászok oldalán állt, a bérlevonást pedig jogtalannak ítélte. Az állam célja az volt, hogy Baranyában elejét vegye a további rendzavarásnak és sztrájkoknak, ám a DGT bécsi központja egyszerűen nem állt szóba a magyar állam képviselőivel. A holtpontra jutott helyzetet az oldotta meg, hogy Bornemisza Géza iparügyi miniszter egy állami bérmegállapító bizottság kijelölésével zsarolta meg a DGT osztrák tulajdonosait. A DGT kényszeredetten belement a bércsökkentés visszavonásába, ám feltételül a sztrájkoló bányászok elbocsájtást szabta. A megegyezést közölték a sztrájkolókkal is, akik ekkor abbahagyták a munkabeszüntetést és csoportokban a felszínre jöttek. A 210 föld alatti sztrájkoló munkásból 11-et azonnal, 100-at két héten belül, maradékukat pedig három hónapon belül rúgtak ki a cégtől. A DGT a sztrájk végén tudatta a munkavállalókkal, hogy megszünteti a 8%-os bérlevonást, aminek kigazdálkodásához további 146 bányászt bocsájtanak el a cégtől. A sztrájkot lezáró vizsgálatok során kiderült, hogy a föld alatti sztrájkolók a DGT állításával szemben nem rongálták meg a bánya berendezéseit és nem fosztották ki a dinamitraktárakat.

A sortűz semmit sem oldott meg. Bár az európai sajtó figyelme pár napra Pécsre irányult, de a bányászcsaládok reménytelen helyzetén ez mit sem segített. A bányavállalat megtörte a munkások ellenállását és győzelemmel került ki az állammal és a munkásokkal szembeni harcból is. A magyar állam a sortűz utáni időszakban támogatni kezdte a Pécs környéki bányászok kivándorlását. Ennek egyik leglátványosabb eredménye volt a belgiumi bányavállalatokkal kötött megállapodás, amelynek keretében a sztrájk résztvevőinek jelentős része Belgiumba vándorolhatott ki. A DGT osztrák anyavállalatának önállósága hamarosan megszűnt, a társaság a Hermann Göring Birodalmi Művek tulajdonába került.[2]

A sortűz helyszínén 1951. szeptember 2-án emlékművet avattak,[3] amelynél az államszocialista időszakban rendszeresen, később egyre ritkábban tartottak megemlékezéseket. A temető mellett csendőrsortűzről emlékezik meg Pákolitz István Csertető című elbeszélő költeménye."
[Wikipéldia]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
Zugligeti Egyesület...
  2017-09-11 17:21:19, hétfő
 
  1891.03.17. Cári leirat a Moszkva-Vlagyivosztok közötti (transzszibériai) vasút felépítéséről, amely azután alapjában 1894-1904 között készül el (bár teljes hosszában csak 1916 januárjában nyitják meg), jórészt francia kölcsönnel.
1891.04.09. Megalakul a Pángermán Szövetség .
1891.04.24. Nagyzerénden megalakul a hódmezővásárhelyi szocialista kör.
1891.04.28. A király szentesíti a kisdedóvásról szóló 1891:XV. törvénycikket. (A törvény végrehajtása kapcsán 44 000/1892. számú rendeletével a vallás- és közoktatási miniszter 1892.10.18-án kiadja az Utasítás a polgári községek számára dokumentumot, melynek mellékleteiben a mintaszerű óvoda kialakításához nyújt segítséget.)
1891.04.28. Az uralkodó szentesíti a kisdedóvásról szóló 1891. évi XV. törvénycikket, mely ellen a nemzetiségek az óvodai kötelező nyelvoktatás miatt tiltakoznak.
1891.05. Megújítják a Hármas Szövetséget az Osztrák-Magyar Monarchia, a Német Birodalom és Olaszország közt. XIII. Leó pápa kiadja Rerum Novarum...enciklikáját (szociális reformok).
1891.05.01 és 02. Orosházán, majd Békéscsabán a csendőrök a tüntető munkások közé lőnek.
1891.05.06. A hármasszövetség ismételt megújítása.
1891.05.15. Megszületik XIII. Leó pápa Rerum novarum című szociális enciklikája, amely a munkáskérdés állami kezelését, valamint a szocialista munkásmozgalom ellenében keresztény munkásszervezetek létrehozását szorgalmazza.
1891.06.19. A könyvtári bizottság ülésén határozatot hoznak a kéziratos jegyzőkönyvek megőrzéséről, bekötéséről.
1891.07.23. Francia flottalátogatás az oroszországi Kronstadtban.
1891.08.27. A hármasszövetség ellen irányuló francia-orosz konzultatív paktum.
1891.10.27. I. Ferenc József Vaszary Kolos pannonhalmi főapátot nevezi ki esztergomi érsekké.
1891.12.30. Megalakul Magyarországon a Szakszervezeti Tanács.
1892. Megalakult a Budapest - Zugligeti Egyesület. Első elnöke Sigray Pál, titkára Eperjessy István lett.
1892. Megalakult a Budapest-zugligeti Egyesület. Az egyesület sokat tett a környék fejlődéséért, 1906-ban 10 ezer példányban adták ki a ,,Zugliget és vidéke" című ismertetőt, amely később még két kiadásban is megjelent.
1892. Apponyi Albert mérsékelt ellenzéki programmal megszervezi a Nemzeti Pártot. A román politikusok nagyszebeni gyűlése memorandumot küld a királynak az erdélyi románság sérelmeiről. A király a memorandumot átküldi a magyar kormánynak, amely azt visszautasítja. A memorandum szerkesztőit sajtó útján elkövetett izgatásért bíróság elé állítják (1894). A memorandumper. Valutareformot hajtanak végre a Monarchiában. A hivatalos pénznem az aranyalapú korona lesz. Wekerle Sándor első ízben alakít kormányt.
1892. Rudolf Diesel nyersolajmotorja.
1892. Hódmezővásárhely : Az év folyamán megkezdi működését az orosháza-sámsoni út mellett kialakított pusztai közigazgatási központ. - A törvényhatóság ingyenes népfürdőt építtet a Népkertben. - A református Ótemplom fakarzatát vasból készült karzatra cserélik fel. - A szentes-vásárhelyi vasútra 50 000, a Hódmezővásárhely-makói vasútra 100 000 ft-ot szavaz meg a közgyűlés.
1892.01.02. Meghal George Airy angol csillagász
1892.01.03. Megszületik J R R Tolkien angol író
1892.01.05. Az Apponyi Albert gr. által vezetett Mérsékelt Ellenzék a Nemzeti Párt nevet veszi fel, programjában a hadsereg magyarítását célzó követelések szerepelnek.
1892.01.20. Hódmezővásárhely : A tisztújító közgyűlésen Baksa Lajost polgármesterré választják.
1892.01.28. Hódmezővásárhely : A képviselőválasztáson dr: Endrey Gyulát, a helyi Függetlenségi Párt jelöltjét választják meg országgyűlési képviselővé.
1892.01.29 - 02.03. Országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. A Szabadelvű Párt 243, a Nemzeti Párt 61, a Függetlenségi Párt 86, a Függetlenségi (Ugron) Párt 15, a pártonkívüliek 8 mandátumot szereznek.
1892.02.14. Létrejön a Hódmezővásárhelyi Ács- és Kőművessegédek Önképző Egylete, mely 1900-ban dalárdát is alakít.
1892.02.19. A Hódmezővásárhelyi Munkás Népkör alapszabályait beterjesztik a polgármesterhez.
1892.03.19. A könyvtári bizottság ülésén az év minden hónapjára kiterjesztik a havi költségvetés biztosítását, így a könyvtár költségvetési ellátmánya évi 5400 Ft lett. Ugyanekkor a könyvtári személyzet fizetését a Ház többi hivatalnokainak szintjére emelik.
1892.04.06. A bizottság foglalkozik az elmaradt kölcsönzések ügyével (75 kölcsönzőnél 675 elmaradás, volt képviselőknél is).
1892.04.12. Hódmezővásárhely : Az új városháza alapkövének ünnepélyes letétele.
 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Zamárdi Avarkori temető...
  2017-09-10 16:33:47, vasárnap
 
  "Az egykori Pannónia keleti felében a VT. század végén, a VII. század elején alakultak ki a Kelet-Dunántúli típusú temetők (Budakalász, Csákberény, Kölked-Fekete-kapu, Környe, Zamárdi, stb.) Ezek az avar temetők az átlagosnál gazdagabbak az Avar Kaganátus keleti felében lévőknél, nagy mennyiségű germán típusú tárgyat tartalmaznak, Bizánchoz köthető leletkörük széles, itáliai eredetű tárgyak is előfordulnak bennük, s nem utolsó sorban egy sajátos leletcsoport: II. germán állatstílussal díszített készítmények jellemzik őket. Valamennyi közül kiemelkedik a Balaton déli partján lévő zamárdi avar temető.

A temető első sírjai 1972-ben kerültek elő. Bakay Kornél 34 sírt tárt fel, melynek anyagát közölte is. A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága 1980. óta másfél évtizede folytatja a temető feltárását. Az ásatás konzultánsa Bóna István egyetemi professzor (ELTE)

A lelőhely a Balaton déli partján, a Tihanyi félszigettel átellenben, a római kori Ságvár (Tricciana)-tól alig 12 km-re fekszik. A temető mérete grandiózus, egy nagy kiterjedésű ellipszis (kb. 400 m x 200 m), amelynek eddig 2365 sírját tártuk fel. (kb. 25.000 m2-nyi területet). A temető kalkulált lélekszáma a feltártnak a kétszerese lehetett, a feltárásra váró sírokat (kb. 25000 m2-t) kiskertek szőlői, gyümölcsösei, TSZ szőlő védik.

A temetőtől K-re egy nagy kiterjedésű, már az 50-es években ismert ,,salakmező" található, ahol egy kb. 200 m x 150 méternyi területen vasolvasztó kohók voltak. Leletmentés során feltárásra kerültek kohó- és településmaradványok. A kohók az archeomágneses vizsgálatok alapján a VIII. századra datálhatok. A temetőtől D-re, másfél km-re egyhonfoglalás kori temetőt szántottak ki a 70-es években.

Az avar temető eddig feltárt sírjait 100 %-ban kifosztották, ennek ellenére a sírrablók által meghagyott leletanyag csodálatos gazdagságot és sokszínűséget mutat. A leletanyag összetétele, minősége rangos közösségre utal. A leletekben a VII. századi Európa anyagi műveltsége tükröződik. Bizánc gazdag ornamentikája, Itáliai összecsukható vasszékei, nyugati típusú övveretek, üvegedények, bronz tál és bronz kancsó, a Merovingok országaiból ismert viseletek, stb.

Az avarok hittek a halál utáni életben. Halottaikat illő módon - azaz a közösségben betöltött szerepüknek, rangjuknak megfelelően - felkészítették a hosszú útra. Díszövét felkötötték, fegyvereit s egyéb készségeit mellé helyezték. A díszöv a sztyeppéi lovas népek rangjelző szimbóluma. Az avarkor korai szakaszában több övtípus volt divatban. A zamárdi avar temető sírjaiban megtaláljuk a bizánci típusú öveket, a meroving szerkezetű öveket, és a későavar korszak griffes-indás öveit. Ezeken kívül előfordulnak a Nyugat-Európában divatos vas övgarnitúrák ezüst berakással, italo-langobárd nagygömbös bronz öweretek, valamint olyan övdíszek, melyek analógiáit szintén Itáliából ismerjük.

A zamárdi közösség gazdagságára utal, hogy közel 100 harcost temettek el lovával együtt. A korai és kései temetkezések esetében azonos a lovas temetkezések rítusa. A gazdát Ny-K-i tájolású sírgödörbe temették, lovát pedig a halott lábához, vele egyvonalban, külön sírgödörbe, felszerszámozva. A lóváz lerogyasztott helyzetben, felszerszámozva nyugszik. Szájában általában ott találjuk a zablát , a vázmaradványon a kantár és a. farhám díszeit, koponyája mellett a lándzsát, amellyel ledöfték. Az avar harcmodor fontos kellékét, akengyelt a váz két oldalán találjuk. A nyerget is sírba helyezhették, de ezt csak altkor észleljük, ha a fanyerget csont vagy fémborítás díszítette. A korai lószerszámdíszek vékony ezüst lemezből készültek, belsejüket ólommal töltötték ki.

A VII. századi lovas temetkezésekből gazdagon aranyozott bronz lószerszámdíszek kerültek elő, a rablás miatt ritkán az eredeti helyükön. A lovas sírokban előfordul csont botvégis.

A női viselet fontos elemei voltak a színes gyöngynyakékek. Színpompás gyöngysoraik magas fokú esztétikai érzékről tanúskodnak. A korai korszak dudoros, szemes gyöngyei iparművészeti remekek. Későbbiekben formailag is anyagukban és színvilágukban is változnak a gyöngysorok. A VII. századi kettő skúp alakú gyöngyök után a gerezdéit üveggyöngyök, a dinnyemag alakú üveggyöngyök, s a csurgatott díszítésű pasztagyöngyök divatja válik uralkodóvá. A zamárdi temetőben gyakori viseleti darab a bronz huzalból készült nyakperec, rajta gyakran kis henger alakú tokkal, bullával. Nem ritka a különböző tárgyak amulettként való viselése, pl. nyakláncon átfúrt római bronz érme, vagy sárgaréz delfin egy bőrszíjra felkötve, vagy római kori bronz fibula ugyancsak bőrszíjon viselve a bal oldalon.

A karperec a koraavar sírokban ritkább, a későavaroknál gyakrabban előforduló ékszer. Előfordul zárt, csuklós szerkezetű, lemezes karperec - legszebb példányai a II. germán fogazásos állatstílussal díszített 517-518. számú sír karperecei. Későbbiekben ugyanez a forma poncolt díszítéssel fordul elő. A griffes-indás népességnél az öntött bronz, poncolt karperec nyitott végekkel tömegcikknek számít. A női sírok jellegzetes leletei a vaskulcsok, csont tűtartók, (néha vasból vagy bronzból készült tűtartók), az orsógombok, s a kétnyelű vas vágószerszám. Női és leányka sírokban fordul elő az öntött bronz csörgő' is, gyakran emberarc ábrázolással. A női sírok fülbevalói egyre nagyobban lesznek, az aranyat az ezüst váltja fel, majd bronzból készülnek a korai formát utánzó darabok.

A temető egyik különálló későavar sírcsoportjában kerek öntött bronz véreteken a nagyszentmiklósi kincs szárnyas-koronás oroszlánját látjuk viszont, amely a 2. és 7. számú korsón látható, alátámasztja a kincs későavar készítési idejét.

A temető É-i és D-i szelete nincs feltárva. Az eddig feltárt leletanyag egy negyede restaurált, a kb. 600 sír fém anyagának munkálatait Vámosi Lajosné fémrestaurátor végezte 1980-tól napjainkig. Az 5 db tausírozott vasszék Horváth Péter fémrestaurátor munkája, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap 1.700.000 Ft-os támogatása tett lehetővé. Ennek a támogatásnak köszönhető, hogy bemutathatjuk az 5 db tausírozott vasszéket, valamint a II. germán állatstílussal díszített leletek egy részét. A temető kerámia anyagát Marton Klára és Nagy Ágnes restaurátorok gondozták. A fa szelence rekonstrukcióját Brúder Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa készítette.

A leletanyag restauráltatása, rajzoltatása, fényképeztetése, a csontanyag feldolgozása, stb. elképzelhetetlen külső anyagi támogatás nélkül. Az ásató közalapítványt szeretne létrehozni a hatalmas leletanyag pusztulástól való megmentésére, s a feldolgozáshoz szükséges feladatok elvégzésére.

Az 1980-tól 1997-ig tartó feltárásokat a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága 1,2 M Ft-tal, Zamárdi Önkormányzata 8 M Ft-tal támogatta. A temető még feltáratlan részeit a teljes mértékű régészeti védettség talán megőrzi az utókor számára."
[zamardi.hu]
 
 
0 komment , kategória:  Temetők története  
Magyar Optikai Művek
  2017-09-08 16:38:25, péntek
 
  1890.08.17. III. Sándor cár és II. Vilmos német császár narvai találkozóján a császár kitér a cár szövetségi ajánlata elől.
1890.08.26. Német-török kereskedelmi és barátsági szerződés.
1890.12. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt első alakuló kongresszusa.
1890.12.01. Népszámlálás Németországban, amely szerint az 52,3 millió lakosú ország homogén német nyelvterület. A legnagyobb, lengyel kisebbség Posen tartományban 60,1%-os többségben van, a szorbok a Cottbus vidéki körzetben 57,7%-kal, a litvánok Heydekrug körzetben 59%kal alkotnak többséget.
1890.12.07 - 08. Megalakul a Magyarországi Szociáldemokrata Párt. Elvi Nyilatkozatában a szocialista társadalom létrehozását fogalmazza meg célul.
1890.12.29. Megalakul a Liga Culturala (Kultúrliga) Bukarestben a különböző országokban élő románok kulturális egységének megteremtése céljával.
1890-ben kőolajra bejelentve 900 zárt kutatmány
1891 Oktatási törvények [1833, 1870, 1880, 1891, 1902]
1891 - 1894 Franciaország és Oroszország szövetkezése
1891 - 1894. Debussy: Egy faun délutánja.
1891. A Svábhegyi Egyesület kezdeményezésére a Széchenyi hegyi kilátó alatti hegyoldal kő támfalában helyezték el a névadó mellszobrát, Stróbl Alajos alkotását.
1891. Leleplezték Széchenyi István mellszobrát, Stróbl Alajos művét, a Széchenyi-hegyen. Jókai Mór és Eötvös Loránd jelenlétében.
1891. A Svábhegyi Egyesület kezdeményezésére felavatták a Stróbl Alajos alkotta Széchenyi-szobrot.
1891. A mai Alkotás utca 9. számú ház helyén működött Süss Nándor ,,országos mechanikus" műhelye, melyből később a Csörsz utcai Magyar Optikai Művek nagyvállalat alakult ki.
1891. Az egykori Vadászmajor helyén megnyílt a zugligeti elemi iskola, majd 1898-ban a Szilassy úton épült fel az új iskolaépület.
1891. Megnyílt a Zugligeti iskola, amelynek helyén, a Vadászudvarban tartotta Döbrentei a ,,dűlőkeresztelőt".
1891. Megnyílt a Zugligeti iskola a volt Vadászudvar helyén. Első tanítójuk az Eperjessy-házaspár volt.
1891. Székács Ferenc bíró, jogi író kidolgozza a büntetési és börtönrendszer reformtervét. Nevét a ,,bírók körzetében" utca viseli.
1891. Kimutatás készül az ország iskoláiról. Eszerint a budapesti tudományegyetemen 2827 hallgató, a kolozsvári tudományegyetemen 554 hallgató, a műegyetemen 563 hallgató, a 11 jogakadémián 710 hallgató, 53 hittudományi főiskolán 1881 tanuló van. Középiskolák: 151 gimnázium 37 371 tanulóval, 32 reáliskola 7 890 tanulóval. 296 iparos iskola 53 408 tanulóval, 183 kereskedő-tanfolyam 4 240 tanulóval, 10 bábaképző 536 növendékkel, 5 művészeti iskola 456 tanulóval. 71 tanítóképző 4 099 tanulóval, 16 805 népiskola 2 057 812 gyermekkel. A tanköteles korúak száma 2 524 569.
1891. XIII. Leó pápa enciklikája: a Rerum novarum.
1891. Hódmezővásárhely : Az év folyamán államosítják a cs. és kir. szab. osztrák-magyar államvasutak összes magyar vonalait. A magyar államvasutak birtokába jutottak a legfontosabb vasútvonalak.
1891. Év folyamán: A Porta feltételekkel megengedi orosz hadihajók áthaladását a Szorosokon.
1891. Összeírás a szibériai fogolytáborokban, amely szerint a 195 ezer száműzött több mint fele lengyel .
1891.01.01. Német Kelet-Afrikát a Német Birodalom közigazgatása alá helyezik. A német gyarmatok területe ekkor 2660 km2, a lakosság száma 12 millió fölött van. A nagyhatalmi igények közé tartozik a tengerentúli területek megszerzése. A német gyarmatok kereskedelmi lerakatokból jöttek létre, melyeket közvetlenül a birodalomnak rendeltek alá. 1884-ben Adolf Lüderitz alapította Német-Délnyugat-Afrikát (Namíbia), Kamerunt és Togót Gustav Nachtigal vette birtokába a birodalom nevében. Carl Peters politikus 1885-ben a császár védelme alá helyezte Német-Kelet-Afrikát. 1890-1891 óta a német gyarmatok, a Csendes-óceán térségében fekvők is, a birodalom alá tartoznak.
1891.03. Sikertelen merénylet Sztambulov bolgár miniszterelnök ellen.

 
 
0 komment , kategória:  Kronológia  
Rablógyilkos orosz foglyok kivégzése...
  2017-09-06 19:09:41, szerda
 
  " A temesvári katonai rögtönítélő biróság okt. 12-én csütörtökön, ítélkezett Jelisztratov Iván, Kurovdakov Vazul és Zsurolov Vazul orosz foglyok ügyében, a kik október másodikán este Debreczenben meggyilkolták özvegy Vida Mihálynét és fojtogatták leányát, Kiss Andrásnét, született Vida Juliát, majd 480 koronát elraboltak tőlük. A csendőrök másnap már mindhármukat elfogták és Temesvárra kisérték a katonai birósághoz.

A tárgyalást Czuczor Vilmos dr. százados-hadbiró vezette, a vádat pedig Sebők Kolos dr. százados, katonai ügyész képviselte. A vádlottak bűnösnek vallották magukat és részletesen elmondották a bűntény lefolyását. Zsurolov a konyhában leteperte az öreg asszonyt, fojtogatni kezdte, majd késsel nyakonszurta. Kurovdakov ugyanakkor a fiatal asszonyt fojtogatta és a mikor látta, hogy elveszti eszméletét, abban a hitben, hogy meghalt, otthagyta. Jelisztratov közben elrabolta a pénzt.

A rablógyilkosság után az oroszok elásták a pénzt, majd elmentek a gyárba és nyugodtan lefeküdtek. Kissné rövidesen magához tért és rögtön jelentette a csendőröknek a gyilkosságot. Másnap a fogolytáborban az asszony felismerte a gyilkos oroszokat. A katonai biróság Zsurolovot rablógyilkosságban, Jelisztratovot és Kurodavkovot rablásban mondotta ki bűnösnek és a statáriális rend, valamint a katonai büntető törvénykönyv alapján mindhármukat kötélhalálra ítélte. Hess Rudolf altábornagy, katonai parancsnok jóváhagyta az ítéletet, mire végrehajtását péntek délelőttre rendelték el. Bali Mihály hóhér két pribékkel 13-án, pénteken reggel megérkezett Temesvárra.

A rablógyilkos orosz foglyok kivégzése 13-án délelőtt történt meg a hadosztálybiróság udvarán. Az udvarra, a hol egy század katonaság sorakozott, külön engedelemmel beengedtek több polgári és katonai személyt, valamint az ujságirókat. Pont kilencz órakor szuronyos őrök az udvarra kisérték az elítélteket. Az oroszokat utolsó utjukra Dabics Miklós görög-keleti szerb lelkész kisérte. Czuczor Vilmos százados felolvasta előttük az ítéletet és átadta őket Pless Frigyes századosnak, a kirendeltség parancsnokának. Néhány perczczel kilencz óra után Pless százados egyenként a bitókhoz kisértette az elítélteket és átadta őket a hóhérnak. Az oroszok ez eljárás alatt mind nagy nyugalommal viselkedtek.

Elsőnek Jelisztratov Ivánt akasztották fel, utána Kurovdákov Vazulra került a sor, a kit azon a bitófán akasztottak fel, a melyen Balázs István rablógyilkost végezték ki. Utoljára Zsurolov Vazullal végzett a hóhér. Az egész eljárás huszonöt perczig tartott. Délben levették az oroszokat a bitófákról és eltemették őket."
[Huszadik Század]
 
 
0 komment , kategória:  Diktatúrák áldozatai  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 121 db bejegyzés
Összes: 1072 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 303
  • e Hónap: 2669
  • e Év: 62257
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.