Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Az energiatermelés segítője: riboflavin
  2018-01-10 22:57:37, szerda
 
  A riboflavinnak, más néven a B2-vitaminnak az egyik legfontosabb feladata, hogy a szervezetben az energiatermelést elindítsa, segítse. Mégpedig ezt a szervezetünkbe jutatott szénhidrátokból és zsírokból tudja megtenni. Akik fizikai munkát végeznek vagy rendszeresen és sokat sportolnak, mozognak, a szerveztük jóval többet használ el ebből a vitaminból, így a hiányt mindenképpen pótolni szükséges. A mozgás szerelmeseinek, azoknak, akik rendszeresen edzik a testüket már csak azért is nagy szükségük van erre a vitaminra, mivel a riboflavin az izmok képződését és fejlődését segíti elő.

Amennyiben riboflavinhiányban szenvedünk, akkor meglehetősen sok problémával kell szembenéznünk. Ennek a vitaminnak a hiányában depresszióssá válhatunk és vizelési panaszaink is lehetnek. Alvászavarokkal, dekoncentrációval és szédüléssel, illetve reszkető végtagokkal is számolnunk kell. A B2-vitamin hiánya okozhatja még a nyelv kivörösödését, a szájzug kirepedezését és pikkelyes bőrt is eredményezhet, amely legfőképpen a homlokon, a füleknél, az orrnál és a száj környékén lesz a legszembetűnőbb. A szemünk gyakran begyulladhat, kipirosodhat, a bőrünk olajossá, fényessé válhat, de a hajhullás is megkeserítheti mindennapjainkat.

A B2-vitamin részt vesz a szénhidrát- és a zsíranyagcserében, az energiatermelésben és a sejtlégzésben. Ha elegendő van belőle a szervezetünkben, akkor jobb lesz az erőnlétünk, egészségesebb lesz a hajunk, a körmünk és a bőrünk. Mindemellett a növekedést és a súlygyarapodást is elősegíti.

Minden embernek szüksége van riboflavinra, de egyes személyeknek fokozottabban ügyelniük szükséges ennek a vitaminnak a bevitelére. Például azoknak, akik stresszes életmódot folytatnak, hiszen ez a vitamin elősegíti, hogy az őket érő stressz ne hagyjon lenyomatot a szervezetükben, vagyis az állandó feszültség se testileg, se lelkileg ne betegítse meg őket. Áldott állapotban is ügyelni kell ennek a vitaminnak a bevitelére.

Miben található B2-vitamin? A tejben, a tejtermékekben, a sajtban, a tojásban, a makrélában, a lazacban, a heringben, a kagylóban, a húsban, a vadhúsban, a korpából készült ételekben, a teljes kiőrlésű gabonában, a mandulában, a napraforgóban, a szezámmagban, a gombában, a parajban, a diófélékben, a babban, a lencsében és a joghurtban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kastély ihlette romantikus ruha
  2018-01-10 19:21:53, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Divat  
Téli étkezési szabályok
  2018-01-10 14:07:39, szerda
 
 



A téli időszakban kicsit a ruhásszekrényünket is átrendezzük és előre pakolásszuk a meleg holmikat. Az étkezési szokásainkon is érdemesebb kicsit módosítani, hiszen a hideg hónapokban nem mozgunk olyan sokat, mint a melegebb évszakokban, így a súlygyarapodást megelőzvén muszáj némi étkezési reformot beiktatni az életünkbe. Nemcsak az elhízás miatt érdemes az étrendünkön változtatni, hanem azért is, hogy elkerüljük a megfázást, a borús hangulatot, és hogy a bőrünk se legyen fakó és fénytelen.

Mivel télen csak keveset tartózkodunk a szabad levegőn és a nap is gyakran megy szabadságra, így érdemes kiemelt figyelt fordítani a D-vitamin-bevitelre. A D-vitamin egy immunerősítő tápanyag, amely nemcsak az egészségünk megőrzéséért lehet felelős, de a felhőtlen hangulatunkért is.

A ,,szivárványtáplálkozás" azt jelenti, hogy minél több színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, mert ezek tele vannak értékes tápanyagokkal, amelyekre igazán nagy szükségünk van ezekben a hónapokban. A zöld brokkoli, a piros paradicsom, a lila káposzta, a sötét bogyós gyümölcsök olyan tápanyagerőművet jelentenek szervezetünk számára, amelyek mind-mind részt vesznek az immunrendszer megerősítésében és ezzel a betegségek megelőzésében. Reggelire ihat zöld leveles zöldségekből vagy sötét bogyós gyümölcsökből készült turmixitalokat, vacsorára pedig színes zöldségekből készült izgalmas, ízletes salátákat.

C-vitaminra is nagy szükségünk van a téli hónapokban. Ez az immunerősítő antioxidáns csökkenti az esélyét, hogy megfázzunk, illetve influenzások legyünk. És mivel a kollagénépítésben is szerepe van, így egyfajta védelmet is élvezhet a bőrünk a hideg, téli időjárás viszontagságaival szemben.. Igyon citromos vizet, egyen minél több citrusos gyümölcsöt és fogyasszon minél több káposztafélét, hiszen ezek is sok C-vitamint tartalmaznak.

Az egészséghez az egészséges bélrendszer is hozzátartozik. A probiotikumok fogyasztása helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, így a betegségeket okozó mikroorganizmusok elpusztulnak, csökkentik a gyulladást és megerősítik az immunrendszert.. Egyen minél több joghurtot, kefirt, savanyított és erjesztett ételeket.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás a vércukorszintet is stabilizálja, így a hangulatunk sem fog ingadozni. Ennek érdekében fókuszáljon az összetett szénhidrátokra és a sovány fehérjékre, amelyeket a nap folyamán rendszeres időközönként vegyen magához.

Az alacsony szerotoninszint okozhat depressziós hangulatot. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon minél több triptofánban gazdag ételt, amely egy aminosav, pontosabban a szerotonin építőeleme. Egyen sok tonhalat, spenótot, fekete babot és káposztát. Párosítsa ezeket egészséges szénhidrátokkal, hogy elősegítse a triptofán felszívódását és annak hasznosulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az öröm vitaminja: folsav
  2018-01-10 13:58:54, szerda
 
 



Az embereknek folsavra van szükségük ahhoz, hogy boldogsághormonok termelődjenek a szervezetükben. Amennyiben elegendő a folsav, akkor két anyag - szerotonin és noradrenalin - termelődik a szervezetünkben. Az előbbi nyugtató és csillapító hatásokkal rendelkezik, míg az utóbbi felel a jókedvünkért és az aktív, lendületes mindennapjainkért. Amennyiben kevés noradneralin termelődik, akkor nyugtalanná és feszültté válhatunk, viszont ha nem szenvedünk hiányt belőle, akkor derűsen és vidáman vágunk neki egy-egy napnak.

Folsavra van szükségünk a vérképzéshez, az agy, az idegek, a gyomor és a bél egészséges működéséhez. A folsav felel a növekedésért, az étvágyunkért, de a hajnövekedéshez is erre a vitaminra van szükségünk. Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha nincs elegendő folsav a szervezetünkben? Nyelvgyulladással, emésztési zavarokkal és vérszegénységgel. Folsav hiányában állandó fáradtság és nyugtalanság lehet rajtunk úrrá, de előfordulhat, hogy emlékezetkiesésünk lesz, szórakozottá válunk, de az életkedvünk is alább hagyhat, szorongóvá válhatunk és még alvászavarokkal is küzdhetünk. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor emésztési panaszok is gyötörhetnek és még a korai őszüléssel is számolnunk kell.

Folsavra mindenkinek szüksége van, különösen az állapotos hölgyeknek. Viszont nagyon sok folsav ürül ki a szervezetből akkor is, ha valaki rendszeresen alkoholt vagy gyógyszert fogyaszt, de egyes májbetegségek és a fogamzásgátló tabletták is elősegítik, hogy a folsav ne hasznosuljon a szervezetünkben. Azoknak a személyeknek is több folsavra van szükségük, akik szeretnek napozni vagy rendszeresen járnak szoláriumba. A folsavat pótolni szükséges azoknak is, akik túlságosan aktívak vagy pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek.

A folsav a B12-vitaminnal képes hatékonyan együttműködni és hasznosulni. Amennyiben mindkét vitamin hiányzik a szervezetünkből, akkor számolni lehet nemcsak idegrendszeri, hanem pszichikai zavarokkal is. Kutatások igazolják, hogy a pszichiátriai betegek jelentős hányada folsavhiányban szenved.

Milyen táplálékok gazdagok folsavban?
A búzacsíra, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojássárgája, a brokkoli, a paraj, a spárga, a fejes saláta és a karfiol. A zöld salátákban rengeteg folsav van, de ezeket a legjobb nyers formában fogyasztani, mivel ekkor tartalmazzák nagyobb mennyiségben ezt a vitamint.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Otthoni gyógymódok a torokgyulladás kezelésére
  2018-01-10 13:50:31, szerda
 
  A torokgyulladás leggyakoribb oka vírusos fertőzés, sokszor az egyszerű nátha vírus és kevésbé gyakori, hogy a betegség mögött bakteriális vagy gombás fertőzés álljon. Emellett mechanikus, vegyi, vagy hőirritáció is okozhatja.

A torokgyulladás kockázati tényezői közé tartozik a megfázás vagy a nátha, közeli kapcsolat valakivel, akinek fáj a torka, dohányzás, gyakori arcüreg-gyulladás, allergia és száraz levegő.

A torokgyulladás lehet akut, három-hét napon belül gyógyuló, vagy krónikus, amely akár hetekig is eltarthat.

A torokfájás a leggyakoribb tünet és ez enyhétől egészen a súlyosig terjedhet. A torokgyulladás egyéb kísérő tünetei a betegség súlyosságától függenek.

A torokgyulladás tünetei még: kaparó torok, köhögés, bedugult orr, lát, fejfájás, ízületi fájdalmak, izomfájás, kiütések, duzzadt mirigyek a nyakon, fáradékonyság, nyelési nehézségek és étvágytalanság.

Ritka esetben a bakteriális torokgyulladás mandulagyulladáshoz, fülgyulladáshoz, arcüreggyulladáshoz, torok tályoghoz és mandula mögötti tályoghoz is vezethet.

A torokgyulladás a legtöbb esetben magától, orvosság nélkül meggyógyul egy héten belül. Van néhány otthoni gyógymód, ami enyhítheti a tüneteket és kellemetlenségeket, amíg a fertőzés el nem múlik.
Íme a 10 legjobb otthoni gyógymód:

1. Almaecet
Az almabor ecet népszerű savas folyadék vírusölő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően segíthet a torokgyulladás kezelésében. Tápanyagokban és vitaminokban is gazdag, amelyek serkentik az immunrendszer működését és kiegyensúlyozzák a szervezet pH-szintjét.

- Keverjen el két evőkanálnyi almabor ecetet egy pohár meleg vízben. Adjon hozzá egy kis mézet, majd lassan kortyolgassa. Naponta egyszer-kétszer ismételje meg, hogy jobban érezze magát.
- Gargalizáló oldatot is készíthet egy kávéskanál só, egy evőkanál almabor ecet és egy csésze meleg víz összekeverésével. Gargalizáljon ezzel negyedóránként szükség szerint, hogy enyhítse a tüneteket.

2. Cayenne-i bors
A cayenne-i bors egy másik népszerű gyógynövény a torokfájás kezelésére. Az ebben található kapszaicin gyulladáscsökkentő, vírusölő és antibakteriális hatású. Ez a természetes összetevő csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot és a fertőzéssel is felveszi a harcot.

- Keverjen el fél kávéskanál cayenne-i borsot egy pohár forró vízben. Még egy evőkanál citromlevet is adhat hozzá. Gargalizáljon ezzel naponta többször, és már egy pár nap után jobban fogja magát érezni.
- Keverjen össze negyed kávéskanál cayenne-i borsot egy kis mézzel és citromlével egy csésze forró vízben.

Kortyolgasson ebből naponta többször, amíg jobban nem érzi magát.

3. Sós víz
A meleg sós vízzel való gargalizálás a kaparó torok hatásos gyógyszere. A só a torokgyulladást okozó vírusokat és baktériumokat si segít kiirtani.

1. Keverjen el három kávéskanál sót, (lehetőleg tengeri sót), két csésze meleg vízben.
2. Gargalizáljon ezzel, de ne nyelje le, hanem köpje ki gargalizálás után.
3. Naponta többször ismételje meg egy-két napon át.

4. Méz
A méz a torokgyulladás hagyományos gyógyítója. Kutatások bebizonyították, hogy a méz hatásosabb a felső légúti betegségek esetén, mint a szintetikus gyógyszerek. Vírusölő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően a méz a fertőzésekkel is megküzd és felgyorsítja a gyógyulást.

- Keverjen össze egyenlő arányban mézet és almabor ecetet. Négy óránként fogyasszon ebből egy evőkanállal, hogy megszabaduljon a fájdalomtól.
- Keverjen el egy kávéskanál mézet egy csésze meleg vízben. Adja hozzá egy fél citrom kifacsart levét és jól keverje el. Kortyolgassa ezt lassan napi többször, amíg javulást nem tapasztal.

5. Szilfa
Ez a fa egy nyálkás anyagot tartalmaz, amely csúszós géllé változik, ha vízzel érintkezik. Ez a gél bevonja és nyugtatja az irritált torkot, ezáltal csökkentve a gyulladást és a fájdalmat.

- Adjon két kávéskanállal a szilfa belső kérgéből két csésze forrásban lévő vízhez. Hagyja ázni öt percre majd szűrje le. Fogyassza ezt napi kétszer, pár napig.
- Ez az anyag kész formában is kapható.

Megjegyzés: Terhes vagy szoptatós kismamák kerüljék ezt a gyógynövényt.

6. Édesgyökér
Az édesgyökeret évezredek óra használja az alternatív orvoslás a torokgyulladás gyógyítására. Ez a növény serkenti az immunrendszer működését is.

- Adjon egy evőkanál összetört édesgyökeret egy csésze forró vízhez. Hagyja ázni letakarva öt percig. Szűrje le és adjon hozzá egy kávéskanálnyi citromlevet. Naponta fogyassza ezt.
- Keverjen össze fél evőkanál őrölt édesgyökeret fél evőkanál mézzel és egy pohár langyos vízzel Naponta fogyassza ezt, amíg meg nem gyógyul.
- Rágjon édesgyökeres cukrot, hogy ezzel nyugtassa irritált torkát.

Megjegyzés: Ezt a növényt ne használja, ha cukorbeteg, vagy magas vérnyomással küzd, illetve csökkent a vese vagy máj funkciója, vagy mellékvese-betegségben szenved.

7. Gyömbér
A gyömbér gyulladáscsökkentő, így csökkentheti a torokgyulladással járó duzzanatot és fájdalmat is. Antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a vírusok és baktériumok kiirtásával is segíti a gyógyulási folyamatot.

- Adjon egy kávéskanál összetört gyömbérgyökeret egy csésze vízhez. Forralja öt percig majd szűrje le, adjon hozzá egy evőkanál mézet és pár csepp citromlevet. Fogyassza ezt a forró teát naponta kétszer-háromszor.
- Rágcsáljon egy kis darab friss gyömbérgyökeret naponta többször, hogy ezzel is felgyorsítsa a gyógyulást.

8. Kurkuma
A kurkuma szintén remek gyógyszer lehet fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően.

- Keverjen össze fél kávéskanál kurkumát és fél kávéskanál sót, majd adja ezt egy csésze forró vízhez. Ezzel gargalizáljon naponta kétszer.
- Keverjen össze fél kávéskanál kurkumát egy csipet őrölt feketeborssal egy pohár forró tejben. Lassan kortyolgassa. Naponta egyszer-kétszer ismételje meg ezt, a gyors gyógyulás érdekében.

9. Fehérmályva gyökér
Ezt a gyökeret hagyományosan a fájós torok és a torokgyulladás egyéb tüneteinek kezelésére használják. Ennek nyálkája bevonja és megnyugtatja az irritált torkot.

1. Adjon egy evőkanál szárított fehérmályva gyökeret egy csésze forrásban lévő vízhez.
2. Takarja le és hagyja ázni 15-20 percre.
3. Szűrje le és ízesítse mézzel.
4. Naponta két-három csészényit fogyasszon ebből, amíg javulást nem tapasztal.
Megjegyzés: Terhes vagy szoptatós anyukák számára nem ajánlott, a cukorbetegek is kerüljék ezt a gyógynövényt.

10. Fokhagyma
A fokhagyma gyulladáscsökkentő, vírusölő, antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően szintén a torokgyulladás hatásos otthoni gyógyszere lehet. Az ebben található allicin különösen jó baktériumölő.

- Adjon pár csepp fokhagymaolajat egy negyed csésze forró vízhez. Naponta egyszer-kétszer gargalizáljon ezzel két-három napon át.
- Adjon egy kávéskanál reszelt fokhagymát ¼ kávéskanál fahéjat és egy kis cayenne-i borsot egy csésze forrásban lévő vízhez. Forralja még két percig, majd szűrje le. Fogyassza ezt a teát napi kétszer, amíg jobban nem lesz.
- Hámozzon meg egy friss gerezd fokhagymát, vágja félbe majd ezt szopogassa cukorka helyett. Időnként rágja is el, hogy kijöjjön belőle hatóanyaga, az allicin. Naponta többször ismételje meg pár napon át.

További tanácsok

- Fogyasszon csibelevest a torok fájdalmának enyhítésére.
- Bőségesen fogyasszon vizet, hogy hidratálja szervezetét.
- Nyalogasson gyümölcsízű jégkockát.
- Használjon párásítót, hogy így puhítsa és nedvesítse száraz torkát.
- Ne dohányozzon, vagy használjon egyéb dohánytermékeket a cigaretta helyett.
- Pihenjen sokat a gyors gyógyulás érdekében.

Ezen gyógymódok segítségével már pár napon belül jobban érezheti magát. Azonban, ha torokgyulladás szerű tünetei több mint egy hétig fennállnak, azonnal forduljon orvoshoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A 4 legjobb fűszer a hideg végtagok ellen
  2018-01-10 13:46:39, szerda
 
  Ahogy beköszönt a hideg időjárás, sokan fellelkesülve belevágnak a téli sportokba, síelni mennek, korcsolyáznak vagy élénkítő sétákat tesznek a szabadban.

Az alábbi 4 fűszer természetes módon melegíti testünket, segítségükkel kevésbé fog kihűlni kezünk, lábunk, fülünk és orrunk, s melegebbnek érezzük majd testünket.

1, Cayenne-i bors
A cayenne-i bors nem csak vérbőséget okoz, hanem a hidegrázást is kordában tartja. Adjuk hozzá ételeinkhez, hogy felmelegítse testünket- Kínában és Olaszországban az emberek előszeretettel alkalmazzák a keringési problémák kezelésére.

2, Fahéj
A fahéjnak jól ismert vérhígító tulajdonsága, mely szintén a keringést javítja. Akik fázósak, fogyasszanak minden nap egy kevés fahéjat, ezzel segítik szervezetük védekezését a hideggel szemben. Ehetjük almához, banánhoz vagy belekeverhetjük a reggeli müzlibe is.

3, Fokhagyma
A fokhagyma a fahéjhoz hasonlóan természetes vérhígító, segíti a vér szabad áramlását az erekben. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyító célokra, mivel termogenikus hatású.

4, Gyömbér
A gyömbér elfogyasztva is melegítő hatású, de fürdővízbe is tehetünk belőle. Gyömbértea elkészítéséhez tegyünk 2 evőkanál szeletelt gyömbért néhány percre forró vízbe. A gyömbéres fürdő akkor a leghatékonyabb, ha a gyömbért forró vízben áztatjuk, majd ezt követően öntjük hozzá a fürdővízhez.

Vannak, akik különösen érzékenyek a hidegre. Az ő ujjaik elfehérednek, néha egészen az ujjak tövéig a kézen és a lábon, ami komoly fájdalommal jár (Raynaud szindróma). Nekik azt ajánlom, hogy az ujjaikat ilyenkor 2-3 puff nitromint spray-vel fújják be, majd ezután egy könnyű kis krémmel dörzsöljék be az ujjaikba (pl. Nivea). Azonnal megkönnyebbülést fognak érezni, az ujjak fehérsége, fájdalma meg fog szűnni. Figyelem! Nem alkalmazható naponta többször, mint- 1-2 alkalommal, mert a vérnyomást csökkentheti és fejfájást is okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3937
  • e Hét: 8782
  • e Hónap: 40268
  • e Év: 244969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.