Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Csöröge
  2018-01-11 13:00:47, csütörtök
 
  50DKG.LISZT,2 TOJÁS,PICI CITROM HÉJ, FÉL CS. SÜTŐPOR, PICI SÓ ÉS KEVÉS CUKOR .ANNYI TEJFEL,HOGY NYÚJTHATÓ TÉSZTÁT KAPJUNK ,KINYÚJTANI ÉS KOCKÁKRA VÁGNI KISÜTNI BŐ OLAJBA





facebook
Török Sándorné
‎Őseink élete és étele és így főzünk mi .
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Sültkolbász savanyúkáposzta ágyon
  2018-01-11 12:57:45, csütörtök
 
 



Edina Török‎
facebook, Őseink élete és étele és így főzünk mi
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes  
Fehérboros csirkesült
  2018-01-11 12:40:44, csütörtök
 
 

Hozzávalók:

3 csirkecomb (forgónál kettévágva)
2 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
2-3 szelet bacon
20 dkg gomba
10 dkg reszelt sajt
csirke fűszersó
majoránna

Elkészítése:

A szalonnát szélesebb csíkokra vágom és beleszórom a tepsibe. Erre fektetem a fűszersóval és majoránnával megszórt csirkecombokat.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítom és nagyobb darabokra vágva a hús mellé szórom. A gombát nem tisztítom, csak jól megmosom, a nagyobbakat kettévágom. Ezek is a hús kísérői lesznek a tepsiben.

Jöhet a fehérbor, majd az egészet lefedem fóliával és meleg sütőbe tolom, ahol egy jó órát tölt letakarva. Ezután leveszem a fedést, meglocsolgatom az időközben zamatossá vált szafttal a húsokat, majd rászórom a reszelt sajtot.

Visszateszem a sütőbe, de már nem takarom be. Jó tíz perc elég ahhoz, hogy a sajt ráolvadjon a csirkecombokra, a szaft pedig lágy és krémes legyen.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Hús és hal ételek  
Kakaós csiga (gluténmentes)
  2018-01-11 12:38:56, csütörtök
 
  Kakaós csiga RIZSLISZTBŐL

Hozzávalók

250 g rizsliszt
10 g útifűmaghéj
30 g cukor
1 csipet só
4 g porélesztő
1 tojás
1,75 dl meleg tej
20 g olvasztott vaj
Nesquik kakaópor + még egy kis olvasztott vaj
0,5 dl tej + 1 ek. cukor

A rizslisztet elkevertem az útifűmaghéjjal, cukorral, sóval és porélesztővel, majd ráöntöttem a felmelegített tejet és az abban felolvasztott vajat, beleütöttem a tojást és robotgép dagasztófejével összedolgoztam a tésztát - ekkor még nagyon ragacsos, nem kell megijedni. Letakartam és 40-50 percig kelesztettem.
Kelesztés után rizsliszttel szórt nyújtólapon átgyúrtam, nagyon jó kis ruganyos tészta lett a végeredmény. Téglalap alakúra nyújtottam, megkentem olvasztott vajjal és nagyon bőkezűen megszórtam Nesquik kakaóporral. Feltekertem, majd egy nagyon éles késsel (vagy cérnával) levágtam a csigákat. Tepsiben még hagytam kb. 10-15 percet kelni, megkentem a tetejüket olajjal (igazából nagy jelentősége nincs, csak azért csináltam, hogy kapjanak egy kis színt) majd 175 fokos sütőbe tettem 20 percre. Ekkor kivettem, meglocsoltam őket forró cukros tejjel és még 3-4 percre visszatettem a sütőbe.

http://glutenmenteselet.blogspot.hu
Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
Mákosguba muffin
  2018-01-11 12:28:43, csütörtök
 
 
Hozzávalók:
Guba:

4 szikkadt kifli
2 ek kristálycukor
4 dl tej
10 dkg darált mák
fél citrom reszelt héja

Krém:

4 tojássárgája
2 ek liszt
2 ek kristálycukor
vaníliaaroma vagy vaníliás cukor, esetleg vanília őrlemény
3 dl tej
baracklekvár (el is hagyható)

Tetejére:

4 tojás fehérje
1 ek kristálycukor

Elkészítése:

A kifliket karikázzuk fel. A tejet melegítsük össze a cukorral, majd öntsük le a kifliket és szórjuk rá a mákot, reszeljük rá a citrom héját és az egészet alaposan keverjük össze. Tegyük félre, amíg a krémet elkészítjük.

A krémhez egy kisebb edényben keverjük csomómentesre a tojássárgákat a cukorral, liszttel, vaníliával, majd apránként adjuk hozzá a tejet és jól keverjük el. Alacsony lángon főzzük sűrűre a krémet.

Egy 12 lyúkú muffin formát béleljünk ki papírral, majd osszuk el benne a mákos kiflit, majd kanalazzuk rá a krémet. Ha szeretnénk, ekkor tehetünk rá kevés lekvárt is. Nagyon jó ízt ad neki, de ez a lépés akár el is maradhat.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, hőlégkeveréssel. A fehérjéket a cukorral verjük kemény habbá. Vagy kanalazzuk a habot a muffinokra, vagy tegyük csillagcsöves habzsákba és díszítsük a habbal a muffinok tetejét ízlés szerint.

A muffinokat toljuk a sütőbe kb 15 percre.

Ha kész, hagyjuk kihűlni a formában a muffinokat.

Link



diósat is lehet csinálni
Kiflit nem sima tejel onteni le.hanem vanillias cukros tejel.
tepsibe is el lehet készíteni
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Portobellós spenót
  2018-01-11 12:26:14, csütörtök
 
  hozzávalók / 4 adag

5 db portobello gomba
500 g spenót
2 közepes db paradicsom
200 g sajt
5 ek vaj
5 evőkanál finomliszt
5 dl tej
2 db tojássárgája
2 dl napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

elkészítés

A spenótot sós, lobogó vízben megfőzzük, és leszűrjük.
A portobello gombát 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd kis olajon mindkét oldalát hirtelen átsütjük, lecsepegtetjük, mert kis levet ereszt.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat felhevítjük, mikor habzani kezd, rászórjuk a lisztet. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik, hagyjuk kihűlni és belekeverjük a tojássárgáját, majd félrehúzzuk és ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és reszelt sajttal.
Közepes méretű, hőálló tálba fektetjük a gombákat, ráhelyezzük a spenótot, és ráöntjük a besamel mártást.
A tetejére sajtot reszelünk, arra tesszük a felszeletelt paradicsomokat, és 180-200 fokon 45-50 percig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. Forrón tálaljuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel - Rakott étel  
3bit szelet
  2018-01-11 12:22:59, csütörtök
 
  Hozzávalók

Tészta:

6 tojásfehérje,
15 dkg darált dió,
20 dkg cukor,
fél csomag sütőpor
5 dkg rétes liszt, én sima lisztet használtam
Krém
6 tojássárgája,
4 csomag vaníliapuding,
30 dkg ráma margarin
30 dkg cukor,
1 liter tej,
3 ek kakaópor
porcukor,
1 csomag vaníliacukor.
20 dkg háztartási keksz
Tetejére
csokimáz

Elkészítés

Tetejére én 20 dkg étcsokit kevertem össze kb 1 dl felmelegített tejszínnel és ezt öntöttem rá. De gőz felett is lehet olvasztani.
A tojásfehérjét felverjük a cukorral. Hozzákeverjük a darált diót majd a sütőporos lisztes keveréket. Megsütjük.

A tojássárgáját a vanília pudinggal, cukorral, a tejjel csomómentesre keverjük. Krémet főzünk belőle. Ha kihűlt belekeverjük a rámát. Megfelezzük a krémet. Egyik felébe vanília cukrot teszünk, a másik felébe belekeverjük a kakaóport és ízles szerint teszünk bele porcukrot. A tészta tetejét megkenjük a vaníliás krémmel erre jön a háztartási keksz. Megkenjük a kakaós krémmel. A tetejét csokimázzal bevonjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Krumplis-hagymás pogácsa
  2018-01-11 12:17:46, csütörtök
 
 

Hozzávalók:

1 kg sima liszt
1 jó nagy adag krumplipüré
50 g élesztő
3 nagyobb lilahagyma vagy sonkahagyma
2 ek sertészsír
175 g tejföl
1 tk só
langyos víz
1 felvert tojás

Elkészítése:

A hagymákat megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és a zsíron pár perc alatt megdinszteljük, ezután félretesszük hűlni.

A burgonyapürét 1 dl meleg vízzel, a sóval és a tejföllel simára keverjük.

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk, hozzákeverjük a burgonyához és ezt a masszát összedolgozzuk a liszttel (a tészta állaga a krumplipüré függvénye, langyos víz, illetve liszt adagolása lehet, hogy kell hozzá!)

Szép puha, sima gombócot gyúrunk és 5 perc pihi után kb 1 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, rákenjük a hagymát a zsírral együtt és behajtogatjuk.

25 percet pihentetjük, azután a hajtogatást még kétszer megismételjük 25 percenként.

A végén a hajtogatott tésztát kb 2 centi vastagságúra kisodorjuk, a tetejét éles késsel óvatosan, lazán becsíkozzuk és a pogácsákat kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezre téve megkenjük tojással és előmelegített sütőben 190 fokon kb 15-18 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A szaggatás során megmaradt széleket-csücsköket összegyúrtam, vékonyra nyújtottam, megkentem tojással, megszórtam sóval és szezám maggal, derelyevágóval hosszúkás stanglira vágtam és ugyanígy megsütöttem. Finom, sós borkorcsolya lett belőlük! :)
Tipp:

Tavasszal, amikor a medvehagyma a korszakát éli, ez a recept azzal is tökéletes, sőt még talán finomab.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Rántásos rétes (gyors rétes)
  2018-01-11 12:15:35, csütörtök
 
 

Hozzávalók:
Tészta:

2 dl tejföl
1 egész tojás
25-30 dkg finomliszt

Rántás:

10 dkg finomliszt
10 dkg (sertés)zsír

Almás töltelék:

5-6 alma
fehéj ízlés szerint

Túrós töltelék:

50 dkg tehéntúró
2 tojás
2-3 ek búzadara
cukor ízés szerint
2 cs vaníliás cukor
1 citrom héja
kevés citromlé
mazsola ízlés szerint (ha nem szeretjük, akkor el is hagyható)

Meggyes töltelék:

2 ü magozott meggybefőtt
cukor ízlés szerint
fahéj ízlés szerint

Elkészítése:

Először a töltelékeket készítjük el. Nekünk ebből a tészta és töltelék mennyiségből 1 szál almás és 2-2 szál túrós és meggyes rétesünk lett.
Almás töltelék:

Az almákat hámozzuk meg és reszeljük le. Egy edényben addig pároljuk, amíg a levét elfövi, közben, ha szükséges adjunk hozzá cukrot és ízlés szerint fahéjat. Ha elpárolgott a leve, akkor hűtsük ki egészen.
Túrós töltelék:

A tojásokat szétválasztjuk. A túrót összetörjük a cukrokkal, tojássárgákkal, hozzákeverjük a citrom héját és a levét, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék keményre felvert habját. Ha nagyon lágy a töltelék, akkor adjunk hozzá kevés búzadarát. Aki szereti tehet bele mazsolát is.
Meggyes töltelék:

A meggyet csepegtessük le, majd nyomkodjuk ki kissé, ha maradt még benne leve. Adjunk hozzá 2-3 ek cukrot és kevés fahéjat, majd alaposan forgassuk össze.
Rántás:

A zsírt olvasszuk fel, majd amikor már jó forró, szórjuk bele a lisztet és pár perc alatt, folyamatosan kevergetve készítünk belőle világos rántást. Hűstük ki.
Tészta:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze annyi lisztte, amivel lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ha ráérünk, pihentessük a tésztát, de akár azonnal fel is használható.
Összeállítás:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, majd rákenjük a kihűlt rántást és feltekerjük, mint a bejglit. A kész tésztát 5 egyenlő részre vágjuk. (Nekem kissé lágy volt a tészta, így fél órára betettem a hűtőbe, utána nagyon jól kezelhető lett.)

A tésztákat egyenként kinyújtjuk amilyen vékonyra csak tudjuk (nem baj, ha a deszka alatta átlátszik, sőt!). A választott tölteléket rákenjük illetve rászórjuk. A túrós alá szórhatunk kevés búzadarát, ha idő közben engedett volna levet. Az almás és a meggyes töltelék alá pedig kevés zsemlemorzsát szórhatunk.

A kész réteseket tepsire sorakoztatjuk, egymástól kicsit távolabb, majd a tetejüket olvasztott zsírral lekenjük.

200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A kész réteseket kicsit hűtjük, majd felszeleteljük és porcukorral megszórjuk.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Gluténmentes pizza
  2018-01-11 12:08:50, csütörtök
 
  Gluténmentes pizza RIZSLISZTBŐL

Hozzávalók

250 g rizsliszt
5 g cukor
5 g só
5 g útifűmaghéj
4 g porélesztő
200 ml meleg víz
2,5 ek. olívaolaj

A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, útifűmaghéjjal, porélesztővel, ráöntjük a vizet és robotgép dagasztófejével összedolgozzuk. Mikor kezd összeállni, akkor hozzáöntjük az olívaolajat és homogénre dolgozzuk a tésztát - hihetetlen jó, ruganyos állaga lesz.
Olajspray-vel befújt (vagy nagyon-nagyon vékonyan olajjal megkent) sütőpapírra tesszük, átgyúrjuk, majd picit nagyobbra (kör alakra) nyújtjuk, mint amekkora pizzát szeretnénk, és a széleit picit visszahajtogatjuk, hogy a pereme vastagabb legyen. :)
Tepsibe tesszük a sütőpapírral együtt, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig állni hagyjuk.
30 perc után jöhet a feltét, ez nálunk pizzaszósz, sonka, kolbász, kukorica és sajti volt.
Mikor minden finomságot rápakoltunk, előmelegített 175 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

http://glutenmenteselet.blogspot.hu
Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉGes-glutén és tejmentes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 526 db bejegyzés
Összes: 2933 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 87
  • e Hét: 1082
  • e Hónap: 6429
  • e Év: 158832
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.