2018-01-12 22:07:06, péntek
|
|
|
Ízre is finom, és sokoldalúan hatásos.
Itthon nem annyira népszerű egyelőre a datolyaszilva, de fontos, hogy tudj róla, mert rengeteg gyógyíthatatlannak ítélt egészségügyi állapotot orvosol ez a gyümölcs. Magyarországon is megterem, és -20 fokig télálló a fája. Ráadásul ez a gyümölcs akár egész télen a fán maradhat, persze, ha nem esszük meg. Legfinomabb, legintenzívebb az íze akkor, ha az első fagy megcsípi, úgy, mint a naspolyát.
A narancsszínű datolyaszilva Kínából származik.
Az érett datolyaszilva íze és illata olyan, mintha a sütőtök és őszibarack keveréke lenne. Sok magnéziumot, nátriumot, vasat, cinket és káliumot tartalmaz. Javallott a terhes nők számára is. A-, B- és C-vitamin tartalma is magas.
Néhány jótékony hatása:
Antioxidánstartalma nagyobb, mint a zöld teáé, ezért rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, és a stresszt is csökkenti.
A datolyaszilva A-vitamin és béta-karotin tartalmával véd a sokakat érintő makula-degeneráció nevű szembetegségtől és a szürkehályogtól is.
Sok jó minőségű szénhidrátot tartalmaz, így serkenti az agyműködést, csökkenti a rosszkedvet.
Fogyasztása segít megvédeni a szezonális vírusos betegségekkel szemben.
Immunerősítő.
Lúgosító hatású, így csökkenti a gyomor és a vér savas kémhatását, segíti a gyomorműködést.
Mivel tápanyagbomba, testünket kiegyensúlyozottan energiával tölti fel.
Élénkíti az agy működését, ezért ajánlott azoknak fogyasztani, akik nagyobb szellemi terhelésnek vannak kitéve.
A datolyaszilvát gyakran használják krémek alapanyagaként, így ajánlott azoknak is fogyasztani, akik korán ráncosodtak, fáradt, fakó, száraz a bőrük. A belsőleg fogyasztáson kívül, villával széttörve, kis mézzel elkeverve pakolásként is használható.
Forrás: Link
Megjegyzés : Csészelevelei köhögésre, magja pajzsmirigyre ( bár ritkán van benne) jó . Égési sérülésekre is kiváló ( CzI ) |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|