Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Roma konyha
  2018-01-17 14:37:20, szerda
 
  az alábbi receptekből is látható, hogy a romák konyhája ahhoz igazodott, amijük volt - ha éppen bővelkedtek húsban, ételeiket gazdagon készítették, ha meg nem, akkor megelégedtek az üres csucsogóval vagy a lecsóval. Ez utóbbi, a lecsó az egyik legelterjedtebb ételük volt; szalonnát, tojást is tettek bele - ha éppen volt otthon -, köretnek pedig leggyakrabban kovásztalan kenyeret vagy nokedlit (galuskát) készítettek. Édesség - desszert - nem sokszor került az asztalra, jobbára kelt tésztát, kalácsot készítettek, de ha igazán fi nomat akartak enni, akkor pl. rácsos linzert sütöttek. Az egyetlen eredeti cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony titkos szerelmének emlékére kreált rigójancsi - érdemes kipróbálni!

Csirkehúsleves gazdagon
Hozzávalók: egy csirke, egy kis fej hagyma egészben, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kk. só, 5 szem egész bors, levestészta. A megtisztított, félbe- vagy négyfelé vágott csirkét langyos vízben feltesszük főni. Lassú forralással fél óráig főzzük, majd besózzuk, beletesszük a zöldségeket és a borsot, s ugyancsak lassú forralással, félig lefedve további egy órát hagyjuk főni. A tésztát sós vízben külön kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük. A kész levest is leszűrjük, a húst lebőrözzük, leszedjük a csontokról, felkockázzuk. A tésztát és a húst tányérokba osztjuk, és rámerjük a levest.


Bikaherepörkölt cigánykenyérrel
Hozzávalók: 70 dkg bikahere, 1 fej hagyma, 2-3 ek. olaj, fűszerpaprika, só, bors, majoránna; a kenyérhez: 1 kg liszt, 1 sütőpor, 1 dl olaj, 1 kk. só, víz. Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük az előkészített, felkockázott bikaherét, megszórjuk piros fűszerpaprikával, majoránnával, sóval, borssal, és puhára pároljuk. Tipp: Ha kész, tejföllel ízesíthetjük. A kenyér (jagali vagy marikla): A sütőporral elkevert lisztet elkeverjük a hozzávalókkal, annyi vizet teszünk hozzá, hogy összeálljon, s tortaformában megsütjük. Eredetileg lángosnyi darabokat szaggattak belőle, és a tűzhely lapján sütötték meg.


Töltött csucsogó gloncskával
Hozzávalók: alaposan kimosott, vastag disznóbél; a töltelékhez: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, 1-2 ek. liszt, 2 ek. olaj + a tepsi kikenéséhez, kb. 70 dkg füstölt oldalas (gloncska). A héjában főtt, megtisztított, áttört krumplit összekeverjük tojással, sóval, borssal, pici liszttel, zúzott fokhagymával, kevés olajjal. A disznóbélbe töltjük, s olajozott tepsire rakva a sütőben megsütjük. A tetejét megszurkáljuk tűvel, lekenjük olajjal. Ha ropogósra sült, rézsút kb. 10 cm-es darabokra vágjuk. Közben az oldalast fokhagymás sós vízben, lassú forralással megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, meglocsoljuk olajjal, és 20-25 percre forró sütőbe tesszük. A töltött csucsogóval - amelyet magában is fogyaszthatunk - kínáljuk.


Üres csucsogó
Hozzávalók: Alaposan megmosott vastag disznóbél, só, majoránna, olaj. A belet forró sós vízzel többször átmossuk, áztatjuk, majd hideg vízzel kiöblítjük. Ha tiszta, szagtalan, 5-6 cm-es darabokra vágjuk, s a darabokat hosszában is felhasítjuk. Olajon megfuttatjuk, vizet öntünk alá, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymázzuk, vagy más fűszerekkel ízesítjük, lazán elkeverjük, összerázzuk. Ha megpuhult, s a víz elpárolgott, olajozott tepsire rakjuk, és sütőben megpirítjuk; ízlés szerint fűszerezzük. Kenyeret adunk hozzá.


Töltött káposzta roma módra (Rigó Mónika receptje)
Hozzávalók: 70 dkg sertéscomb, fél füstölt csülök, kb. 20 dkg pikáns füstölt kolbász, 1 fej hagyma, 1 kg savanyú káposzta, 10-12 db savanyított káposztalevél, 3 ek. zsír, 1 ek. liszt, 1 pohár rizs, só, pirospaprika. A sertéscombot és a csülköt feldaraboljuk, ledaráljuk, sóval, borssal, pirospaprikával és két gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük. Egy pohár rizst adunk hozzá, s jól összekeverjük. Az előfőzött káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel, végeiket behajtogatjuk. Egy nagy lábasba olajat teszünk; egy hagymát apróra összevágunk, megfuttatjuk rajta, bőven megszórjuk fűszerpaprikával. Erre szálas savanyú káposztát teszünk, majd ráhelyezünk egy sor tölteléket, s a szálas káposztával, kolbászkarikákkal rétegezve megrakjuk a fazekat. Tetejét is szálas savanyú káposztával borítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és kb. 2 óra hosszat főzzük. Tipp: Tálaláskor tejfölt, esetleg csípős paprikát is tehetünk az asztalra.


Rácsos sütemény
Hozzávalók - a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, egy tojás, pici tejföl, fél csomag sütőpor; a töltelékhez: 15 dkg darált dió, 7 dkg cukor, baracklekvár. Linzertésztát készítünk 10 dkg cukorral. Amikor elkészült, a tepsit kizsírozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk, s a tepsibe tesszük. A darált diót összekeverjük a kristálycukorral. A tésztára baracklekvárt kenünk, és rászórjuk a cukros diót. A másik, kisebb adag tésztából hosszú, nudliszerű hengereket sodrunk, rácsosan a tésztára rakjuk, és megsütjük.


Rigójancsi
Hozzávalók: 6 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 kk. sütőpor, 4 cs. csokoládéspuding-por; töltelék: 8 dl tejszín, 6 dkg kakaó, 12 dkg vanília, 1 csapott ek. zselatin; bevonat: 3 dkg kakaóból 3 dkg cukorral főzött, 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz. 3 tojásfehérjét felverünk 10 dkg kristálycukorral, belekeverjük a sárgáját, 2 csomag csokoládéspuding- port, 1 kk. sütőport. Nagyobb tepsiben sütjük meg, és kettévágjuk. A tejszínt - amelyet előbb pár óráig jó hidegen tartottunk - habüstben vagy porcelántálban kemény habbá verjük, majd közékeverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle. A kakaót összekeverjük 12 dkg vaníliás cukorral, és lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a kakaós krémet, erre rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lapot bevonjuk a csokoládémázzal, majd 5 x 5-ös kockákra vágjuk; egyenként rátesszük a hab tetejére, és a kockák mentén vizes késsel felszeleteljük az egész süteményt. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Roma (cigány) receptek  
ujszo.com receptek
  2018-01-17 12:53:03, szerda
 
  recept

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vasárnap.ÚjSzó.com  
Raffaello házilag
  2018-01-17 12:45:39, szerda
 
  Hozzávalók (60-65 golyóhoz): 1 doboz kókusztej (1,65 dl) + kb. 0,5 dl víz, 20 dkg kókuszreszelék, 19 dkg por- és 1 cs. vaníliás cukor, 7 dkg sovány tejpor, 25 dkg vaj, 10 dkg hántolt mandulabél, kis muffinpapír.

A vajat kikeverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a tejport és a folyadéko(ka)t, aztán összegyúrjuk. Ha túl lágy, tejport keverünk hozzá.
Vizes kézzel kis golyókat formálunk belőle, közepükbe egy-egy szem mandulát teszünk, és kókuszreszelékbe forgatjuk őket. Muffinpapírokba rakjuk, és a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Tipp: Ha nincs hántolt mandulánk, a héjasat áztassuk 1 percre forrásban lévő vízbe; így a barna hártya könnyedén lejön.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vasárnap.ÚjSzó.com  
Sajtos-szezámmagos rudacskák
  2018-01-17 12:41:28, szerda
 
  Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 kis pohár tejföl, 25 dkg vaj.

A hozzávalókat összegyúrjuk, és pár órára vagy egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, és derelye- vagy pizzavágóval ujjnyi vastag csíkokra metéljük. Tetejét lekenjük tojássárgájával, megsózzuk, aztán reszelt sajtot és szezámmagot teszünk rá. Tipp: A tetejét nem szükséges tojással lekenni, úgy tovább ropogós marad.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vasárnap.ÚjSzó.com  
Narancslekvár
  2018-01-17 12:38:53, szerda
 
  Hozzávalók: 6 narancs, 2 citrom, cukor.

A gyümölcsöket megtisztítjuk, a belsejükben lévő fehér csutkarészt kivesszük. Ezután felkockázzuk őket, lemérjük, és kétszer akkora súlyú vizet öntünk rájuk. 24 órát állni hagyjuk.
Másnap a forrástól számított fél órát kell főzni, majd újabb 24 órát állni hagyni. Ismét le kell mérni, és ugyanannyi súlyú cukorral a forrástól számított fél órát kell főzni. Langyosra hűtve kis üvegekbe tesszük, és egy nap múlva lezárjuk.
Téli süteményekhez, püspökkenyérbe nagyon finom, de ajándéknak is ötletes.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vasárnap.ÚjSzó.com  
Tejszínes-ananászos csirke
  2018-01-17 12:25:14, szerda
 
  Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 1 doboz (kb. 20 dkg) konzervananász, 2 cikk fokhagyma, 30 dkg sajt, 3 dl tejszín, só, bors, vegeta, 2 ek. liszt.
A húst sóval, borssal, vegetával fűszerezzük, majd kivajazott tepsibe rakjuk. A tejszínt, lisztet és zúzott fokhagymát összekeverjük. A csirkemellre rászórjuk az ananászdarabokat, ráöntjük a tejszínes mártást, és ráreszeljük a sajtot, majd előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul (kb. 30 perc).

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vasárnap.ÚjSzó.com  
Banános szelet
  2018-01-17 12:21:16, szerda
 
  Hozzávalók - a piskótához: 9 tojás, 9 púpozott ek. kristálycukor, 9 púpozott ek. liszt (lehet 5 ek. félgrízes, 4 ek. sima), 1 sütőpor; töltelék: házi barackdzsem, 4-5 banán; krém: 4 tojás, 25 dkg cukor, 3 cl rum, 2 ek. kakaó, 1 vaj (25 dkg); máz: olvasztott csokoládé.

9 tojásból a szokásos módon kivajazott, kilisztezett tepsiben piskótát sütünk.
Amikor kihűlt, megkenjük házi barackdzsemmel, rákarikázzuk a banánt úgy, hogy a piskóta sehol se látsszon, és lefedjük a következő krémmel: Gőz fölött felverünk 4 tojást 25 dkg cukorral. A tűzről levéve hozzáadunk 3 cl rumot és 2 kanál kakaót. Amíg ez kihűl, addig kikavarunk egy egész vajat. A kettőt együtt habosítjuk tovább, s mikor már elég selymes, rákenjük a banánokra. Olvasztott csokoládét öntünk a tetejére.

F. Sz., Királyhelmec

Link

 
 
0 komment , kategória:  Vasárnap.ÚjSzó.com  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 95 db bejegyzés
e év: 522 db bejegyzés
Összes: 2929 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 1430
  • e Hónap: 8971
  • e Év: 138912
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.