|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2018-01-19 22:01:18, péntek
|
|
|
Bizony itt a tél. A hideg hónapokban egyre több olyan gyümölcsöt vásárolunk és fogyasztunk, amelyek sok-sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely többek között az immunrendszer megerősítésében játszik kitüntetett szerepet. Azt gondolnánk, hogy a narancsban van a legtöbb ebből a vitaminból, azonban kutatások szerint más gyümölcsök is bővelkednek ebben a vitaminban, sőt léteznek olyan gyümölcsök, amelyekben sokkal több van ebből a létfontosságú vitaminból, mint a narancssárga citrusfélében.
A rubinszínű bogyó, vagyis az eper, meglehetősen gazdag C-vitaminban. Mangánban is bővelkedik, amely a vércukorszint szabályozásában is szerepet vállal.
Az ananász is sok C-vitamint tartalmaz, de egy bromelain nevű enzimet is, amely a fehérjeemésztést támogatja meg.
A karalábé nemcsak azért egészséges, mert sok C-vitamin van benne, hanem kutatások igazolták rákellenes hatását is.
A mangóban is sok van ebből a vitaminból, de mellette tartalmaz egy zeaxanthin nevű antioxidánst is, amely a szem egészségét óvja, pontosabban a főként idősebb korban jelentkező makuladegeneráció kialakulásának esélyét csökkenti le.
A kelbimbó is bővelkedik C-vitaminban, de rákellenes tápanyagokban is gazdag.
A kivivel is megerősíthetjük immunrendszerünket. Egyrészt a benne lévő C-vitamin van a segítségünkre ebben, másrészt ez a gyümölcs segít a gyors elalvásban és javítja az alvás minőségét.
A papaya - csakúgy, mint trópusi unokatestvérei, vagyis a mangó és az ananász - szintén nagyon sok C-vitamint tartalmaz, de a gyümölcsben lévő papain és chymopapain csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat is.
Mindenféle paprika, legyen szó sárga, zöld, vagy a piros változatáról, jóval gazdagabb C-vitaminban, mint a narancs. Mindemellett alacsony a kalóriatartalma, így bármilyen diétás étrendbe beilleszthető.
A chilipaprikát is meg kell említeni, de nem csak a C-vitamin-tartalma miatt, hanem a benne lévő kapszaicin miatt is, amely segít enyhíteni az ízületi és izomfájdalmakat.
A brokkoliban nemcsak C-vitamin, hanem K-vitamin is van, amely nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez és a megfelelő véralvadáshoz.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2018-01-19 21:55:32, péntek
|
|
|
A rózsafélék családjába tartozó naspolyát már a 15. században keletkező magyar írásos emlékek is említik, nespula néven. A gyümölcs egyéb, népies elnevezései: miszpolya és lasponya. A naspolya rokonságban áll az almával, a körtével és a birsalmával is. A naspolyafa vagy -bokor általában 5-6 méteres, de előfordul, hogy a tíz méteres magasságot is eléri. A bokor lombhullató, májusban bontogatja virágait. A naspolyát még éretlen állapotában, október végén, november elején kell szüretelni, miután egy-két alkalommal megcsípte a dér, majd hagyni kell utóérni. Vagyis száraz, hűvös, nedvességtől védett helyen ki kell teríteni és meg kell várni, amíg megérik. Általában decemberre beérik a gyümölcs, amire igen nagy szüksége is van a szervezetünknek, hiszen ebben a hónapban már igen gyér a piacokon a gyümölcsválaszték. Ráadásul a naspolyában rengeteg C-vitamin is van, amely az immunrendszerünk megerősítésében játszik kiemelkedő szerepet. A régebbi időkben a naspolya karácsonyfadíszként is funkcionált.
Megéri megvárni, míg jóízűen falatozhatunk a gyümölcsből, mert egy nagyon ízletes és zamatos, pépes húsú gyümölcsöt majszolhatunk, amely nemcsak az ízével nyűgöz le bennünket. A naspolya meglehetősen gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, nátriumban, foszforban, cinkben, vasban, mangánban, folsavban és szelénben. A naspolya tele van olyan antioxidáns vegyületekkel - flavonoidok, polifenolok, A-vitamin -, amelyek képesek számunkra védelmet nyújtani a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.
A gyümölcsből készíthetünk lekvárt vagy zselét, mivel meglehetősen magas a pektintartalma. A gyümölcsből kellemes ivólé, de szörp is készülhet, illetve sültek mellé kínálhatunk belőle nagyon ízletes mártást is.
A bokor kérgének magas a csersavtartalma. A népgyógyászat szerint vérzést csillapíthatunk a kéregből készített főzetből. A gyümölcs magjaiból is készíthetünk főzetet, ez pedig a vesekő ellen hatásos. A növény terméséből és leveléből készült készítmények hatékonyan csillapítják a szájüreg és a garat gyulladásait. A naspolya a benne lévő pektinnek köszönhetően az emésztésre gyakorol jótékony hatást. Mind hasmenésre, mind székrekedésre javasolt a fogyasztása.
A naspolyát a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen a benne lévő hatóanyagok miatt összehúzó, hidratáló és regeneráló hatásokkal rendelkezik. A gyümölcssavak pedig remek hámoldók.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2018. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
127 db bejegyzés |
e év: |
1532 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 468
- e Hét: 5313
- e Hónap: 36799
- e Év: 241500
|
|
|