Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Sütőtökös rizottó II.
  2018-01-19 23:55:36, péntek
 
  Sütőtökös rizottó II.

Hozzávalók:
1 bögre arborio rizs
2 kanál vaj
1 kanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
2 bögre hámozott, kockázott sütőtök
3 bögre forró zöldségalaplé
2 marék reszelt sajt (a legfinomabb parmezánnal)
1 dl fehérbor (elhagyható)

Elkészítés: A hagymát felaprítjuk és puhára dinszteljük 1 kanál vaj és 1 kanál olaj keverékében. Amikor kész, hozzáadjuk a sütőtökkockákat és a rizst, kevergetve hevítjük, majd felöntjük a borral és 1 merőkanál forró alaplével. Gyakran megkevergetve főzzük, folytonosan kevés alaplével pótolva az elpárolgott-felszívódott folyadékot. Amikor a rizs puha (de nem szétfőtt!), megszórjuk a sajttal és rádobjuk a másik kanál vajat. Alaposan összekeverjük.





Megjegyzés

Bármilyen feltéttel tálalhatjuk, én most zöld fűszeres karfiolgombócokkal ettem.
sildiko2

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kókuszos tejbegríz torta
  2018-01-19 23:51:29, péntek
 
  Kókuszos tejbegríz torta

Hozzávalók

5 dl tej
1 csipet só
10 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg búzadara
10 dkg kókuszreszelék
Tetejére:
1,5 dl habtejszín (cukrászhab)
10 dkg étcsokoládé


Elkészítés

A tejet egy csipet sóval feltesszük főni, és mikor már kezd melegedni hozzá adjuk a margarint, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a búzadarát és a kókuszreszeléket. Folyamatosan kevergetve jó sűrűre főzzük. Sütőpapírral bélelt formába még melegen beleöntjük.
A habtejszínbe beletördeljük a csokit és feltesszük főni, de csak addig melegítjük, míg a csoki el nem olvad. Picit hagyjuk hűlni, majd a kókuszos tejbegríz tetejére óvatosan ráöntjük, majd megszórhatjuk kókuszreszelékkel és díszíthetjük.
Betesszük a hűtőbe pihenni, dermedni kb. 3-4 órát, majd utána a formából kivesszük (kifordítjuk) egy szép tálra és közben lehúzzuk róla a sütőpapírt.





Megjegyzés

A csatos tortaforma átmérője: 20 cm.
Tündi konyha

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Cordon bleu klasszikusan
  2018-01-19 23:48:59, péntek
 
  Cordon bleu klasszikusan

Hozzávalók

40 dkg borjúhús (felsál vagy comb)

bors
4 szelet jó minőségű sonka
5 dkg sajt (ementáli vagy ementáli típusú)
15 dkg liszt
2 db tojás
15 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj


Elkészítés

A szeletek közepébe mély zsebet vágunk. Ezután a húsokat kívül-belül enyhén megsózzuk és megborsozzuk. A zsebekbe a méretükhöz igazítva 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk, majd a nyílást hústűvel összetűzzük.
A megtöltött hússzeleteket a hagyományos módon a lisztbe, a villával felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. Végül az olvasztott vajban aranybarnára sütjük oldalanként 3-3 perc alatt. Tetszés szerinti körettel, pl. salátával és pürésített zöldségekkel kínáljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Orjaleves daragaluskával
  2018-01-19 23:46:02, péntek
 
  Orjaleves daragaluskával

Hozzávalók

1,5 kg húsos karajcsont darabolva
40 dkg karaj vagy tarja darab egyben

10-15 szem feketebors
babérlevél
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 db zeller
1 db karalábé
1 cikk kelkáposzta
1 csokor petrezselyemzöld
1 db hegyes, erős zöldpaprika
A daragaluskához:
2 db tojás
1 mk só
1 ek olaj
búzadara (amennyit a tojás felvesz)
1 ek aprított zöldpetrezselyem


Elkészítés

A húst egyben hagyjuk és a csonttal együtt átöblítjük és kb. 3 liter hideg vízben feltesszük főni. Mikor elkezd forrni a tetején keletkező habot leszedegetjük, majd beletesszük a sót, a szemes borsot (teatojásban), a babérlevelet, a vöröshagymát, fokhagymát és addig főzzük lassú tűzön, gyöngyözve, míg a csonton lévő hús félig megpuhul.
Ha a hús félig puha, beletesszük a levesbe a megtisztított zöldségeket - a répát, fehérrépát, zellert, karalábét, kelkáposztát, paprikát - egyben, a zöldet egy cérnával összekötve, és tovább főzzük, míg a zöldségek is megpuhulnak. Arra vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a zöldségeket. A levest kóstolás után ha szükséges, fűszerezzük, és lassú tűzön készre főzzük.
A tojásokat a sóval és az olajjal egy villa segítségével jól felverjük, majd annyi búzadarát adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen a masszánk. Végül hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet. Fél óra pihentetés után, lobogó, sós vízben néhány perc alatt kifőzzük. A levest tányérba szedjük és a zöldségekkel, felszeletelt hússal és a daragaluskával tálaljuk.





Megjegyzés

A téli hidegben ez a kitűnő, forró orjaleves tökéletesen felmelegít, amit még tüzesebbé tehetünk, ha beletörünk egy pici szárított pirospaprikát.
veruss74

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Vasárnap ismét havazhat
  2018-01-19 23:42:39, péntek
 
  Vasárnap ismét havazhat





Vasárnap többfelé havazhat, északon vastagabb hótakaró is kialakulhat.

Szombaton többfelé párásan, ködösen indul a nap, majd napközben változóan, erősen felhős időre számíthatunk, de számottevő csapadék ekkor még nem várható, csupán nyugaton, északnyugaton fordulhat elő elszórtan gyenge eső, kisebb havas eső, egy-egy zápor, valamint az északi tájakon helyenként havas eső, gyenge havazás, illetve egy-egy hózápor. Napközben a Dunántúl északi részén átmenetileg megélénkülhet a nyugatias szél. Hajnalban az északi havas tájakon -5 fok alatti értékeket mérhetünk, napközben pedig -1 és +7 fok között alakul a hőmérséklet, továbbra is északon lesz a leghidegebb.

Vasárnap többfelé havazhat

A vasárnapra virradó éjszaka északon már többfelé kialakulhat havazás, a Dunántúlon pedig vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk. Napközben az ország északi-északkeleti-keleti harmadán készülhetünk elsősorban havazásra, máshol eső, havas eső lehet inkább a jellemző. Mivel az északi tájakon fagypont körül alakulhat a maximum-hőmérséklet, a hegycsúcsokon pedig fagyni fog, így errefelé számíthatunk a legtöbb megmaradó hóra.




Metbarbi fotója Isaszegről, köszönjük!

Pontos értékeket még nehéz előrejelezni, de az északi és az északkeleti síkvidékeken pár centiméternyi friss hóréteg alakulhat ki, viszont az Északi-középhegységben magasságtól függően akár 5-10 cm is lehet a kialakuló hóréteg vastagsága, a magasabb hegycsúcsokon pedig egyes forgatókönyvek szerint akár 15-20 cm-nyi, vagy akár ezt meghaladó friss hó is hullhat. Napközben az északias szél is megélénkül, nyugaton erős, viharos lökések is előfordulhatnak, ezzel együtt hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe.




A kialakuló friss hótakaró valószínűsége

Hideg lehet a hajnal

Vasárnap éjjel mindenhol megszűnhet a csapadék, a felhőzet is felszakadhat, így hétfő reggelre a havasabb északi tájakon akár -10 fok köré is csökkenhet a hőmérséklet.

Borítókép: Adrish

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1000
  • e Hét: 2745
  • e Hónap: 11011
  • e Év: 127664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.