Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film -félhomály
  2018-01-02 11:51:22, kedd
 
 Link 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2018-01-02 11:28:53, kedd
 
 Link 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2018-01-02 11:21:29, kedd
 
  Geminidák meteorraj 2018-ban

Érthető.
Egy pokrócon fekve a nyári éjszakában nyilván romantikusabb és komfortosabb a fényesen izzó meteoritokat szemlélni, mint a decemberi metsző hidegben fürkészni az eget.

Ez az apró malőr azonban nem változtat azon a tényen, hogy a Geminidák meteorraj az év leglátványosabb,- a Perseidákkal holtversenyben - legtöbb hullócsillagot prezentáló égi jelensége.

A Geminidák meteorraj több tekintetben is különlegesnek mondható a rendszeres csillaghullást produkáló 7 meteorraj között.Először is ez a meteorraj “legfiatalabb" mind közül.
Az első megfigyelések és beszámolók csak 19. század közepétől datálódnak.
(Különböző források különböző évszámot említenek az első megfigyelés időpontjául 1833 és 1862 között.)

Ennek persze nem az emberi figyelmetlenség az oka, hanem a jelenség hátterében álló égitest változó keringési pályája. Pontosabban fogalmazva az égitestről leszakadó részecskék elhelyezkedése változik folyamatosan a Jupiter bolygó gravitációs hatása miatt.
Ez az oka, hogy egyre közelebb kerülnek a Földhöz.
Az 1800-as évek előtt azért nem volt nyoma, mert korábban ez a pálya nem keresztezte a Föld keringési útvonalát,
így ezért nem is volt látható.Aztán azért is különleges, mert a meteorzápor forrása nem valamelyik üstükös, hanem egy kisbolygó.
Nevezetesen a 3200 Phaethon névre keresztelt kisbolygó.
Ez egy úgynevezett Apolló aszteroida körbe tartozó égitest, amelyek arról nevezetesek, hogy keringésük során a Földnél sokkal jobban megközelítik a Napot, de ugyanakkor sokkal messzebbre el is távolodnak tőle.
A 3200 Phaeton különlegessége, hogy a nevesített Apolló kisbolygók között ez halad el legközelebb a Naphoz.
Nem véletlen, hogy megnevezését a görög mitológiából, Héliosz napisten Phaeton nevű fiáról kapta.

Ezt a körülbelül 5,8 kilométer átmérőjű égitestet csak 35 éve fedezték fel az IRAS névre hallgató csillagászati célú műhold segítségével.
Először a felfedezésének megfelelő 1983TB csillagászati azonosítót kapta, majd 1985-ben nyerte el
a ma is használt 3200 Phaeton nevet.
A Nap körüli keringési ideje 1,4 év.

Számos további érdekes és egyedi tulajdonság kapcsolódik a 3200 Phaetonhoz illetve a Geminidákhoz, de ezek szűk szakmai jellegük miatt meghaladják ezen írás kereteit.
Természetesen az interneten rákeresve ezek bárki számára elérhetők.A Geminidák meteorraj, a többi meteorrajhoz hasonlóan, arról kapta a nevét, hogy melyik csillagképből “érkeznek" a hullócsillagok.
Ha esetleg még nem hallottál a meteorrajok névadásának kulisszatitkairól, akkor itt az ideje megismerkedned a radiáns kifejezéssel.

A hullócsillagok mindig úgy látszanak, mintha fényes útjukra az ég egy bizonyos pontjából indulnának.
Ezt a látszólagos kiindulási pontot nevezik radiánsnak.

Attól függően, hogy ez a radiáns melyik csillagképbe esik, kapja nevét a meteorraj.A Geminidák meteorraj esetében a hullócsillagok radiánsa az ikrek csillagképre esik, amelynek latin megnevezése: Gemini.


A Geminidák meteorraj december 4-16 között van földközelben és a csillaghullás csúcspontja december 13-14-én várható.
Hajnali 2 órától érdemes szemlélődni.

Ahogy írásunk elején szó volt róla, a meteorit záport okozó apró részecskék egyre közelebb kerülnek a Földhöz.
Ez az oka, hogy a hullócsillagok száma a Geminidák felfedezése óta folyamatosan növekszik.
A utóbbi években az óránként megfigyelhető hullócsillagok száma a csúcsponti napokon mindig meghaladta a százat, sőt 14-i hajnalokon többször mértek 200 fölötti értéket is.

Ha esetleg nincs kedved a hidegben hullócsillagokra vadászni vagy lekésted a show-t, akkor se szomorkodj.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-02 11:10:18, kedd
 
  A színek részei a mindennapi életünknek. Amit megfogunk, megízlelünk, szagolunk vagy érzünk, mind mind összefügg a színekkel, mert rajtuk keresztül érzelmeket társítunk , még mielőtt bármit is gondolhatnánk. Minden összefüggést még távolról sem ismerünk a színekkel kapcsolatban, de a megismert dolgok is kellően érdekesek ahhoz, hogy tudjunk róluk. Íme egy kis ízelítő:

Máshogy látják a vöröset a férfiak és a nők
színek,vörös A nők meg tudják különböztetni a vörös szín különböző árnyalatait, míg a férfiak csak egyfajta vöröset látnak. Az ok genetikai és egyszerű. Van bennünk egy "vörös-látó gén" amely az X kromoszómához kötött. Ebből az X-ből pedig a nőknek kettő van , a pasiknak csak egy. Ezért aztán lányok, nem érdemes kikérni egy férfi véleményét arról, hogy melyik vörös árnyalatú rúzst vagy ruhát válasszátok.A rózsaszín nyugtatja az idegeket.
színek,rózsaszín Ha eddig azt hittétek, hogy csupán a Barbie rajongó kislányok és pláza cicák kelléktárában szerepel ez a szín, hát tévedtek. A rózsaszínt, annak is a világosabb árnyalatait, széles körben alkalmazzák börtönökben, és egészségügyi intézményekben, hogy nyugtassa az ott tartózkodókat.

A színek kedveltségi versenyének toronymagas győztese a kék.A föld lakóinak mintegy 40%-a kék színt szereti legjobban. A második helyen végzett bíbor szín már csak 14%-ot kapott.

A sárgától éhes leszel
színek,sárgaA sárga és narancssárga színek fokozzák az éhségérzetet, étvágystimulátorok. Ha fogyózni akarsz ne használj sárga abroszt, tányért vagy szalvétát. A sárga színnek, emellett, van még egy ismert hatása. Hatékonyan “csökkenti" a zajt, vagy legalábbis segít elviselni.

A színek csupán a képzeletünk szüleményei
Technikai értelemben,a színek csak a fejünkben léteznek. Gyakorlatilag, az agyi működésünk "melléktermékei", ahogy megpróbálja feldolgozni és értelmezni a külvilágból származó információkat. Ezért fordulhat elő például, hogy ott is színeket láthatsz (és formákat), ahol már ténylegesen nincs is semmi, vagy ellenkezőleg, semmit sem látsz ott, ahol pedig van valami.

A színek azért - részben - egzakt módon is kezelhetők. 1666-ban Sir Isaac Newton feltalálta a színkört, amely azóta is a legjobb eszköz annak összehasonlítására, hogy mit is látunk. A színkörben jól látható az elsődleges/vörös, sárga, kék/, másodlagos és harmadlagos színek elhelyezkedése, szerveződése és harmóniája.

Fekete és fehér
színek,fekete és fehérA tudósok úgy vélik, hogy a fehérben benne van az összes szin, míg a fekete azok teljes hiányából származik. A festők véleménye szerint azonban ez pont fordítva van.

Ebből is látszik, hogy az anyag és a szellem mennyire külön utakon jár, hogy a tudományt és a művészetet teljesen más rugók mozgatják. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-02 10:54:40, kedd
 
  Talán a történelembe is úgy fog bevonulni ez a korszak, mint a mobiltelefonok térhódításának kora.
A mobiltelefon fontos és nélkülözhetetlen kelléke mindennapjainknak. Mobilozunk mindig és mindenhol.
Néha azonban ez a szenvedélyünk halálos lehet. Főleg a mobilozás vezetés közben.

Még mielőtt félre dobnád az írást azzal a felkiáltással, hogy -Tudom és a könyökömön jön ki , hogy használjak fülest vagy kihangosítót az autóban - elárulom, hogy a füles vagy kihangosítós megoldás gyakorlatilag pont ugyanolyan veszélyes, mint a kézben tartott telefon. Mindjárt meg is érted miért.

Mondjuk, hogy ülsz az autódban és egy városi környezetben 50 körüli sebességgel haladsz. Ebben az esetben nagyjából 15 métert teszel meg egyetlen másodperc alatt. Ez kb.egy csuklós busz hossza.

Képzeld el, hogy felveszel egy olyan varázsszemüveget, amin keresztül egy másodperccel később látod mindazt, ami körülötted történik.
Ez ugye azt jelenti, hogy az előtted lévő 15 méter eseményei egyszerűen kiesnek.

Szerinted így milyen eséllyel tudnál baleset nélkül keresztülautózni Budapesten?
Jó, tudom, hülye kérdés, mert a válasz nyilvánvaló.

Így nincs esély megúszni a baleseteket.
Pedig amikor vezetés közben a mobilodon csevegsz, gyakorlatilag ugyan ez történik veled is. Pont mintha rajtad lenne ez a bizonyos időkésleltető varázsszemüveg.

Az elmúlt években számos kutatatást végeztek a mobilozás és vezetés összefüggéseivel kapcsolatban.
Az eredmények és megállapítások azt jelzik, hogy az autós mobilozás halálos fenyegetést jelent minden közlekedésben résztvevő számára.

A hang és térbeli információk feldolgozása hasonló pályákat és energiaforrásokat köt le az agyban, ezért az egyik működése lassítja a másikat.
Magyarul, ha arra figyelünk, hogy mit hallunk a mobilon, csak késve fogjuk észrevenni az elénk lépő gyalogost vagy előttünk fékező autót. És teljesen mindegy, hogy a telót a kezünkben tartjuk vagy sem.
Különösen vonatkozik ez a megállapítás a 25 év alatti fiatal felnőttekre és a 60 év felettiekre.
Náluk mérték a legnagyobb mértékű késést a vizuális információk feldolgozása során, ami akár több másodpercet is elérheti.
A mobilozás vezetés közben annyira meglassít és elvonja a figyelmedet, hogy még a piás vezetésnél is veszélyesebb.
A reakcióidőben megjelenő késedelem csak a mobilos beszélgetéssel van összefüggésben. Más hanginformácó - például a zenehallgatás - nem okoz ilyen problémát.
Egy telefonáló embernek akár 25%-al is hosszabb időbe telik amíg átkel az úttesten, zebrán.
Ezt is az előbbiekben említett térbeli információk feldolgozásának csúszása okozza.
A városi közlekedésnél 15 méter esik ki, de az országúton vagy autópályán ez már 30-40 méterre nő.


Valóban érdemes ennyit kockáztatni? Nem várhat a mondanivalód addig, amíg megállsz?

A mobilozás vezetés közben nagyon veszélyes.
Ha lehet, ne telefonálj sem kézben tartott, sem pedig kihangosított telefonnal vezetés közben!
Ezzel is óvhatod az autódban ülő szeretteid és barátaid testi épségét. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-02 10:42:33, kedd
 
  A legidősebb fa Magyarországon és a világon.

A két legöregebb, legidősebb fa Magyarországon egy 800 éves tölgyfa, a Héderváron található Árpád-tölgy, és egy 700 éves kislevelű hársfa, a Szőkedencsen található temetődombi öreg hárs.
A világ legidősebb fája azonban több mint tízszer idősebb náluk, merthogy több mint 9500 éves. A világ legöregebb fája címet viselő tűlevelű egy Svédországban zöldellő Közönséges lucfenyő (Picea abies) az Öreg Tjikko.

Vegyük sorba őket:

1./ Hédervári Árpád-tölgy, a legidősebb fa az országban.
Kora: kb.800 év
Magassága: 14 méter
Törzskerülete: 720 cm
Fajtája: kocsányos tölgy,(Quercus robur)
legidősebb fa,hédervári öreg tölgyA legenda úgy tartja, hogy a fa törzsén lévő nyomokat még Árpád fejedelem lovának kötőféke hagyta, amikor 907-ben seregével itt pihent meg Pozsony elleni hadiútja során. Alacsonyan növő ágai arra utalnak, hogy mindig magányosan állt, erdő soha nem övezte.
Eredetileg négy hatalmas ága volt, de az idő múlása sajnos megtette a hatását. A fa korhadásnak indult és három ágát is letörte a szél.
Civil összefogás segítségével sikerült azonban megmenteni. A korhadt részeket eltávolították, kiegyensúlyozták és megtámasztották.
A gondos munkának köszönhetően azóta is minden évben zöldbe borul.
2014-ben az év fájának választották.
2./ Szőkedencsi öreg hárs, a második legidősebb fa
Kora: kb.700 év
Magassága: 25 méter
Törzskerülete: 1148 cm
Fajtája: kislevelű hárs(Tilia cordata)


Az 1300-as évek környékén bújhatott ki a földből ez a temetődombi óriás.
Megélte Szőkedencs település létrejöttét, majd annak elnéptelenedését. Ma már csak a temető jelzi, hogy valamikor itt volt a település. A török időkben áttelepedett falu egykori templomának közelében állt a fa. Sőt a feltárt leletek szerint, nem csak egy török idők előtti, de alatta egy Árpád-kori templom maradványait is megtalálták, amit megtekinthet az arra járó vándor.
A Szőkedencsi hétszáz éves öreg hárs a környék legmagasabb dombján áll, de lassacskán a dombot is elhordja az idő alóla.
Ma is jó állapotban van, láthatólag még sokáig fogja régi történeteit mesélni az odalátogatóknak.

Már a múlt század hetvenes éveiben készült Magyarországon egy átfogó fafelmérés. A különösen koros fákat már akkor számba vették és azóta követik nyomon a fejlődésüket. A nálunk honos fajták közül a szilfa és a tölgyfa -elméletileg - akár a 2000 éves kort is elérhetné.

3./ Öreg Tjikko, a legidősebb fa a világon
Kora: 9550 év
Magassága: 5 méter
Fajtája: Közönséges lucfenyő (Picea abies.)

öreg tjikkoSokáig egy körülbelül 4700 éves simatűjű szálkásfenyőt ( Pinus longaeva faj), a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben található Matuzsálem-fát tartották a világ legidősebb fájának.
De az már a múlt.

A svédországi Dalarna provincia területén, 910 méteres tengerszint feletti magasságban bukkantak rá az új csúcstartóra még 2004-ben, egy olyan kutatás során, amelynek célja az utolsó jégkorszakot -11000 éve -követő növényi terjeszkedés feltérképezése volt.
Az Öreg Tjikko 9550 éves korához semmi kétség sem férhet, megállapításához a legkorszerűbb szénizotópos mérési technikát alkalmazták.
Ez a karácsonyfa - mert tulajdonképpen pont olyan fáról van szó - egy igen érdekes növény. Bár a föld feletti része csak mintegy hatszáz évig él, de a föld feletti rész pusztulása után a gyökérből másik törzs fejlődik újra és újra és újra.
A kutatás során egyébként több 5000 évesnél idősebb növényt is regisztráltak.
A tudósok feltételezése szerint még ennél is idősebb növények élhetnek az ausztráliai Tasmánia szigetén.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-02 10:32:30, kedd
 
  Tervezhető munkaszüneti napok 2018-ban, a változó munkarend, ünnepnapok, munkanap áthelyezések+ iskolai tanítási szünet időpontjai a 2018-as tanítási rendben. (Az oldal folyamatosan frissül, de mivel már megjelent a vonatkozó rendelet ezért véglegesnek tekinthetők az adatok)

Munkaszüneti napok 2018. évben - gyors áttekintése:
2018. január 1. hétfő, Új Év első napja (hosszú hétvége)
2018. március 15. csütörtök, Nemzeti Ünnep (hosszú hétvége)
2018. március 30. péntek, Nagypéntek
2018. április 2. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
2018. május 1. kedd, Munka Ünnepe (hosszú hétvége)
2018. május 21. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
2018. augusztus 20. hétfő, Államalapítás Ünnepe (hosszú hétvége)
2018. október 23. kedd, 1956-os Forradalom Ünnepe (hosszú hétvége)
2018. november 1. csütörtök, Mindenszentek napja (hosszú hétvége
2018. december 24. hétfő, Szenteste
2018. december 25-26. kedd és szerda, Karácsony (hosszú hétvége)
2019. január 1. kedd, Új Év első napja (hosszú hétvége)


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-02 10:14:47, kedd
 
  Portugáliáról, amit valószínűleg még te sem tudtál
Tudjuk persze, hogy Ronaldo hazája, hogy retró villamos jár a fővárosban, hogy a portói bor és a madeira innen származik, és gyönyörűek a színesre festett azulejo csempék.
Egykor az Újvilág fele Portugáliához tartozott. Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is voltak gyarmatai közel hat évszázadon keresztül. Ma 9 ország lakosainak portugál a hivatalos nyelve, és a világon 230 millióan beszélik.
Az ország 1139-ben deklarálta a határait, így a legrégebbi nemzetállam Európában. Az első portugál király is ekkor lépett trónra, és 1910-ig az államforma változatlan maradt.
Lisszabonban található Európa legrégebbi könyvesboltja, amit 1732-ben nyitottak meg.
Szintén a főváros vallhatja magáénak Európa leghosszabb hídját. A Vasco da Gama híd 17 kilométer hosszú.Coimbra város egyetemét 1290-ben alapították, így ez a kontinens egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye.


A világ legrégebbi diplomáciai szövetségét 1373-ban írták alá az angolok és a portugálok, és még ma is érvényben van! Mindkét ország háborúba lép, ha a másikat veszély fenyegeti, ahogy az angolok tették az ibériai háború idején, és legutóbb a portugálok az első világháborúban.
Az egyik legpusztítóbb földrengést Európában Lisszabon szenvedte el 1775-ben (még Voltaire Candide című regényében is megjelenik), amit pusztító szökőár és tűzvész követett. A katasztrófában az épületek 85 százaléka megsemmisült, és 275 ezer ember halt meg.Vágyakozás, nosztalgia, szomorúság és fájdalom különleges keveréke ez a muzsika, ami magában hordozza a szeretet és a boldogság ígéretét is. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeket tartalmazó listájára 2011-ben került fel. a fado jelenleg élő legnagyobb művészének tartják ... szerelemről, szerelmi bánatról, féltékenységről, boldogságról, szomorúságról, a saudade-ról - hisz ezek közül mindegyik az emberi sors része.

A fado univerzális, és a nyelv nem korlátozza a megértését. Egyáltalán nem kell értened amit mondok, mert a fadonak megvan az ereje ahhoz, hogy átlépje a nyelv korlátait és érzelmeket váltson ki belőled
Napjaink Portugáliájában a fado nagyon is él és újravirágzását éli. Portugáliában a fiatalok is rajonganak a fado-ért, koncertekre járnak, lemezeket gyűjtenek

A fado rejtély. A fadot nem lehet megmagyarázni, a fado-t érezni kell.

Link

Portugália volt az első gyarmatosító hatalom, ami eltörölte a rabszolgaságot - 1761-ben, fél évszázaddal Nagy-Britannia, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Államok előtt.

Spanyolországon kívül Portugália az egyetlen ország az Európai Unióban, ami megszüntette az életfogytig tartó börtönbüntetést.

Portugália első hullámenergiát hasznosító erőművét 2006-ban állították működésbe Porto városától északra, és ez az első olyan hullámerőmű a világon, amit országos villamoshálózatra kapcsoltak.

Portugália volt az első ország, ami kötelezővé tette (2008-ban) állampolgárai számára az ujjlenyomatot a személyi igazolványon.

Az ibériai ország egyetlen szomszédja Spanyolország, a többi oldalról az Atlanti-óceán veszi körül. Két csodálatos szigetcsoport tartozik hozzá, az egyik az Azori-szigetek, a másik a Madeira-szigetek. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2018-01-02 09:29:32, kedd
 
 2018-ra Nostradamus nem túl fényes eseményeket jósolt, melyek közül egy-egy inkább sci-fibe illő lenne, de akadnak olyanok is, melyek akár meg is történhetnek
Ahogy írja: a holtak felkelnek sírjaikból, és a Föld nemzetei közt változások lesznek. Olyan természeti katasztrófák érik a Földet, mint még soha.Nostradamus egy harmadik világháború kitörését is jövendöli Próféciák című könyvében: Franciaországban hatalmas háború tör ki, és egész Európát támadás éri. Hosszú és borzalmas háború lesz, mely, ha egyszer véget ér, annak már csak kevesen örülhetnek - írja.Két nagy világhatalom közt fog kitörni a háború, mely 27 éven át fog húzódni. Minden egy égen feltűnő hatalmas üstökössel indul majd, és mindaddig nukleáris terror és természeti katasztrófák sújtják majd a világot, amíg egy másik bolygó meg nem közelíti a Földet - jósolta Nostradamus.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2018-01-02 09:19:55, kedd
 
 Fontos, hogy sose fogalmazzunk meg megvalósíthatatlan célokat. Sőt, a legjobb, ha maradunk csak egynél. Ne akarjunk egyszerre leszokni a dohányzásról, ráállni a bio ételekre, mellette pedig konditerembe járni heti ötször. Fontos továbbá, hogy a megfelelő fogadalmat tegyük.
Fogadalom kapcsán meg kell érteni az időzítés hátterében álló okot. Legtöbbször ilyenkor ugyanis olyasmit tűzünk ki célként, melyet már korábban is szükségesnek éreztünk, valami miatt azonban halogattuk

Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 282 db bejegyzés
e év: 2922 db bejegyzés
Összes: 16007 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1252
  • e Hét: 10898
  • e Hónap: 34893
  • e Év: 538141
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.