|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2018-01-20 20:02:02, szombat
|
|
|
Bédné Marika : 2018 .01. 20 . 20 : 01
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-20 19:48:53, szombat
|
|
|
Tavasz hívogató . . .
Oly nagyon buzgón várom a Tavaszt ,
nem is gondolok arra , hogy látok még
havat : túl - túl azon , hogy a kopasz fák
ágain a rügy még sokára fakad .
Szeretném már látni az alvó természetet ,
amint újra élni kezd , s a napsugár melegét
érezni , amely átsüt a didergő testemen .
Tudom az életünk egy örök változás , de a
Tavasz elragadó szépsége hozhat reményt ,
biztatást : nem lehet örökké borult a szemem ,
mert szürkeség honol , mezőn , s a réteken .
Vágyom a tiszta kék ég után , a Holdért melynek
fénye utat mutat az orgona illatú éjszakán , s
magához ölel a szív melengető virágos Tavasz .
**********
********** Bédné Marika : 2013 : 03 . 03 . 19 : 50 - / saját versem - ismételve /*********
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-20 19:22:55, szombat
|
|
|
Már régen elvirágoztak az út menti gesztenyefák ,
amikor az est sötétje megérint , szívem még most
is jöttödre vár : felém intenek az alvó gesztenyefák
a hosszú út végén , úgy érzem vársz még reám .
A múló idő úgy érzem eltemet , magával ránt , hogy
mit őriz még a holnap ? valami oly nagyon fáj . . .
Reménykedem , nem kell cipelnem sorsom nehéz batyuját
a hosszú út végén , úgy érzem vársz még reám .
**********
Bédné Marika : 2018 . 01 . 20 . 19 : 20 - /saját versem
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-20 13:04:11, szombat
|
|
|
Bédné Marika : 2018 . 01 . 20 . 13 : 03
|
|
|
3 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2018-01-20 12:45:22, szombat
|
|
|
A palócleves megalkotójaként ismert Gundel János ( 1844 - 1915 )
a balatoni fogast is kitűnően készítette az általa bérelt pesti István
Főherceg Szálloda konyháján . A megsózott filéket egész borssal
és finomra vágott hagymával együtt vajjal kikent tepsibe tette ,
fehérborral leöntve sütőben párolta 5 percig , majd kiszedte egy
kivajazott tálra . A hal levével vajas rántást dúsított , amit Cayenne -
borssal és rák vajjal ízesített . Kis konyak hozzáadásával jól beforralta ,
majd kevés olvasztott vajjal kikeverte . A halszeleteket bevonta a kihűlt
szósszal , megszórta reszelt sajttal, és sütőben átsütötte . Végül
rákhússal diszítette és burgonyakörettel adta fel . Fia , aki 1910 - ben
átvette a városligeti Wampetics vendéglőt , továbbfejlesztette a
receptúrát , és megszületett az eredetileg tejszínes burgonyapüréből
formált rózsákra ültetett , párolt parajleveleken tálalt , sűrű sajtos
besamellel borított , rántott fogasfilékből álló különlegesség .
Gundel Károly ( 1883 - 1956 ) sikeresen ötvözte a magyar és francia
konyha legjobb hagyományait , számos ételt talált ki , továbbá élen járt
az Európában akkoriban újdonságnak számító eljárás , a Törökországból
érkező panírozás hazai bevezetésében .
Születésének 130 , évfordulójára a Gundel - ház szakácskönyvet jelentetett
meg , amelyben az étteremben ma is felszolgált ikonikus eredeti ételek és a
napjainkat jellemző fogások egyaránt megtalálhatók .
Az étterem séfjei a folyamatos megújulás jegyében finomítják az örökölt
recepteket . Így a fogast már nem rántják , hanem vékonyan kukoricalisztbe
forgatják , grill - lapon megsütik , majd spenótágyon , vékony fehérboros
halmártással , valamint burgonya - , sárgarépa - és cukkinigyönggyel tálalják .
********** Bédné Marika : 2018 . 01 . 20 . 12 : 38 **********
********** Lejegyeztem : Családi - Recept - Magazinból **********
|
|
|
2 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2018. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
120 db bejegyzés |
e év: |
1008 db bejegyzés |
Összes: |
8518 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 207
- e Hét: 9244
- e Hónap: 11636
- e Év: 56977
|
|
|