Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
El
  2018-01-20 22:03:05, szombat
 
  EL


Elmegyünk innen.
Léptünk rámái majd
elomlanak a porban,
hangunkat elkobozza csend,
könnyünk a föld,
emlékünk az Idő.

De boldog, aki megy,
s boldog, aki marad,
ŐHOZZÁ,
ŐVELE.

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Milyen az igazi férfi?
  2018-01-20 20:52:42, szombat
 
  Milyen az igazi férfi?


Krisztus a legfőbb példa. Erős volt és tiszta, mert nem volt más célja az életben, mint az, hogy engedelmeskedjen az Atyának. Engedelmessége tette a legférfiasabbá - felelősségtudóvá, elkötelezetté, bátorrá, udvariassá, aki emellett tele volt szeretettel. A keresztyén férfit Isten iránti engedelmessége teszi a világon minden másnál férfiasabbá. Gondoljuk végig az alábbi tulajdonságokat:
Felelősségtudat. ,,... félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően. (Fil 2,12-13; Újford.). Isten a férfit kezdeményezőnek, gondviselőnek és védelmezőnek teremtette.
Elkötelezettség. Szavatartó ember legyen, bármilyen árat kell is fizetnie érte. Apám nagyon komolyan tanácsolta négy fiútestvéremnek: Sohase mondd a nőnek, hogy szereted, amíg kész nem vagy rögtön azzal a kérdéssel folytatni, hogy: - Hozzám jössz feleségül?
Más szóval, ha a férfinak a nő iránti szerelme elég nagy és maradandó, akkor egy életre szóló elkötelezettséghez vezet. Sok szívfájdalmat el lehetne kerülni, ha mindaddig visszatartaná a szerelem minden jelét, amíg nem kész elkötelezni magát. Ha pedig egyszer ígéretet tett, sohasem vonná vissza a szavát.
Bátorság. A férfinak vállalnia kell a visszautasítás kockázatát (a nő nemet mondhat), a szégyent és mindazt, amibe az elkötelezettség kerül.
Udvariasság. A keresztyén élet szabálya az legyen, hogy az életemet adom a tiedért. A férfinak mások kényelmére és boldogságára legyen gondja, ne a sajátjával törődjön. Ne azt keresse, hogy igényeit hogyan elégítheti ki, hogy növelheti saját tekintélyét, hanem hogy Isten szeresse, másokkal is megszerettesse, és ennek a célnak az érdekében tegye le az életét. Mind kis, mind nagy dolgokban az Úr udvarias szeretetét élje.
Tisztaság. Ha mások szolgája akar lenni, uralkodnia kell magán, vagyis ,,megsanyargatja" testét, engedelmességre kényszeríti, ahogyan Pál tette. Tisztasága önmegtartóztatást, fegyelmet és erőt jelent, amellyel képes várni. Isten akarata iránti teljes engedelmességet jelent, ahogyan az apostol az 1Kor 5,12-20-ban és az 1Thessz 4,2-8-ban kijelenti.

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten akarata
  2018-01-20 16:34:09, szombat
 
  "Ahol nem látjuk az utunkat,
hadd bízzunk és engedelmeskedjünk.
Aki biztosítja, hogy előre menjünk,
mindig meg fogja mutatni az utat.
Lehet bár a tenger mély és széles,
és úgy tűnhet, hogy megtagadja tőlünk az átkelést,
félelem nélkül haladjunk mégis előre,
mert az Úr megígérte, hogy vezet."

- Ismeretlen szerző
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bárhol vagy...
  2018-01-20 16:17:34, szombat
 
  ,,Bárhol vagy, ne csak félig legyél ott. Az utolsó cseppig élj meg minden olyan helyzetet, amelyet Isten akaratának tudsz."

- Jim Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Vallomás
  2018-01-20 15:32:12, szombat
 
  Vallomás


Parányi mustármag, pirulva nézlek.
Hiszen Mesterem üzent most veled.
Tengerentúlról küldött ide téged,
hogy megláttassa szegénységemet.

Előttem mennyi még a lehetetlen,
s elérhetetlen annyi drága kincs!
Szívem akadályok hegyétől retten.
Hát nincs hitem? Egy mustármagnyi sincs?

Isten lelke csodatevő Szentlélek,
bűnbánattal, esedezve kérlek,
hozzád sír imádságom, énekem:

hogy kicsi kezdet fává növekedjen,
semmi ne legyen többé lehetetlen,
egy mustármagnyi hitet adj nekem!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nyugalom
  2018-01-20 15:05:39, szombat
 
  Nyugalom


Telihold az ezüst tengeren, amelyből élesen kiemelkednek a fénylő sziklák. Kezemben egy csésze forró Postummal az ablaknál ültem az antik hintaszékben, elbűvölten az óceán habjának sistergésétől, amely szinte fluoreszkál a holdfényben.
Nyugalom. Tökéletes nyugalom. Nagyon nagy ajándék, nem mindig áll rendelkezésére azoknak, akik igazán értékelik, és örömet találnának benne, azok azonban, akik rendelkeznek vele, gyakran nem becsülik, és nem tudnak vele mit kezdeni. Sok helyen nem tudunk szabadulni a külső zajtól - forgalom a szárazföldön és a levegőben, szirénák, dudálás, láncfűrészek, hangos beszéd, és ami talán mindennél rosszabb, üvöltő rockzene olyan mennydörgő erősítőkkel, amitől még a föld is megrázkódik.
Azt hiszem, a nyugalmat lehet tanulni - de csak akkor, ha komolyan keressük. Isten mondja: ,,Csendesedjetek és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!" (Zsolt 46,11; Újford.) ,,Csöndességben és reménységben erősségetek lett volna" (Ézs 30,15; Károli).
Az a csend, amelyben Isten megtalálható, nem felszínes, nem csupán az izgés-mozgás vagy beszélgetés hiánya. Tudatos és csendes odafigyelés - fogékony, éber készenlét. Arra gondolok, amit Jim Elliot írt naplójában: ,,Bárhol vagy, ne csak félig legyél ott. Az utolsó cseppig élj meg minden olyan helyzetet, amelyet Isten akaratának tudsz."
Egy sportrajongónak, aki meredt szemmel követi a játékot, talán nem esik olyan nehezére. Nekem azonban, bár becsülöm és vágyom rá, nem könnyű megtartanom az Isten előtti csendet, amikor mindent bele kell adnom, még azon a szép helyen sem, ahol lakom. Könnyen elterelődik a figyelmem, és úgy tűnik, akkor a legkönnyebb, ha egyedül Istenre próbálok figyelni. Vajon miért? Azt hiszem, C. S. Lewis fején találja a szöget a Csűrcsavar levelei-ben (Harmat Kiadó). Csűrcsavar. az ördög másodtitkára képzeletbeli levelezést folytat unokaöccsével, Ürömvölgyivel. A nagybácsi leveleiben a legjobb módszerekre oktatja unokaöccsét, amelyekkel Isten, az Ellenség követőit lehet kísérteni:

Kedves Ürömvölgyi öcsém!
Zene és csend - hogy gyűlölöm mindkettőt! Milyen hálásak lehetünk, hogy amióta Atyánk a poklot elfoglalta (az pedig oly régen volt, hogy az emberek fényévekben sem tudnák kifejezni), pokol terének egyetlen négyzetcentiméterét, a pokol idejének egyetlen pillanatát sem szolgáltattuk ki e két iszonyú hatalmasságnak! Ezzel szemben mindent betölt a lárma. Mily dinamikus erő a lárma: minden győzelmi mámornak, irgalmatlanságnak, férfiasságnak e hallható kifejezése! Egyedül ez a lárma őriz meg minket oktalan ellágyulási rohamoktól, töprengő lelkifurdalástól, képtelen kívánságoktól. Végül az egész világmindenséget betöltjük majd ezzel a lármával. Ami a földet illeti, már sokat haladtunk e tekintetben. Végezetül a menny muzsikáját és csöndjét is túlkiabáljuk majd, bár - elismerem - még messze nem vagyunk elég zajosak. A kutatás tovább halad...

C. S. Lewis 1963-ban halt meg. A zajcsinálás terén folytatott kutatómunka azóta jelentős fejlődésen ment át, ugye? Ha meg akarjuk ismerni a csendet, ellent kell állnunk ősi ellenségünknek, akinek csalárdsága és ereje nagy, és irgalmatlan gyűlölettel fegyverkezett fel. Van azonban valaki, aki sokkal nagyobb, és a mi oldalunkon áll. Hangja lecsendesítette a vihart és a szilaj hullámokat, és biztosan segít, ha határozottan és elszántan hozzá megyünk: - Itt vagyok, Uram, hallgatlak. - Ha úgy tűnik, hogy nem mond semmit, ne felejtsük el, hogy ,,Jó csendben várni az Úr szabadítására." és ,,Ha ő nyugalmat ad, ki kárhoztatja őt?" (Jsir 3,26; Újford.; Jób 34,29; Károli)
A csend az imádat egy formája. Amikor az angyal feltörte a hetedik pecsétet (János Jelenések könyve), egy fél óráig csend volt a mennyben. Mi lenne otthon, ha megpróbálnánk felkészülni a mennyei csendre, és fél órát nem csapkodnánk az ajtót, nem nyitnánk ki a televíziót, nem szólna a zene, nem néznénk videót, a lehető legkevesebbet beszélnénk, és akkor is halkan? Nem nyugtatna-e meg már maga az, hogy a csendet gyakoroljuk, ami tulajdonképpen mozdulatlanság? Apám néha kipróbáltatta velünk. Miért ne próbálnánk ki, milyen egy nap vagy akár egy hét a szokásos zajok nélkül? Olyan távlatokat nyithat a lelki élet előtt, amelyek eddig zárva maradtak előttünk, olyan mély közösséget adhat az Úrral, amely nem lehetséges olyankor, amikor csak zaj vesz körül. Úgy látjuk, hogy Isten távol van tőlünk? Igen, a legtöbben úgy érezzük, mintha időnként nem állna mellettünk. Még ilyenkor is próbáljunk meg csendben maradni előtte, és bízzunk, hogy az Úr azt a tanácstalanságot is megérti, amit nem tudunk szavakba önteni!

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Isten akarata
  2018-01-20 12:40:17, szombat
 
  "Ne menj vissza aggodalommal és félelemmel a múltba, sem szorongással és bajsejtelemmel előre a jövőbe, hanem pihenj nyugodtan az Ő keze alatt, és ne legyen más akaratod az Övén kívül."

- H. E. Manning
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
A mustármag üzenete
  2018-01-20 10:49:55, szombat
 
  A mustármag üzenete


Parányi mag, most itt látlak előttem.
Szentföldről hozott testvérszeretet.
S így szólsz: "Urad üzenetével jöttem,
hogy titkait kijelentsem neked:

Sose aggasszon a parányi kezdet!
Vesd bátor hittel a mustármagot!
S ha majd hatalmas fává növekedett,
Isten országa titkát láthatod.

És ha csak mustármagnyi hited lenne,
mi okod volna gondra, félelemre,
hisz megmozdíthatnád a hegyeket!

Akadályok ijesztő hegye sorra
ledőlne előtted, porba omolna,
s mi volna már lehetetlen neked?!"

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Így szól az Úr..."
  2018-01-20 10:36:50, szombat
 
  ,,Így szól az Úr, aki megcselekszi mindazt, ami öröktől fogva ismert." ApCsel 15,18


Nincsenek tehát véletlenek. Az események nem vakon következnek egymás után, hanem Isten örök tervébe vannak beépítve. Istent nem érheti meglepetés. Ő tudja öröktől fogva, mit miért cselekszik, vagy mit miért enged megtörténni. Az ő gondolatai nem a mi gondolataink. Kérjük mi is Jóbbal együtt az Urat: ,,Te taníts meg engem arra, amit nem látok át." Amiket pedig tetszik az Úrnak elrejteni előlünk, azokra nézve is legyünk hívő és alázatos szívvel béketűrők.
Most még megérteni nem tudom, / Mért visz Atyám nehéz úton,
De látom majd, ha fönn leszek: / Bizalmam ő nem csalta meg.
Ott látom tiszta fényben majd, / Amit itt még homály takart.
Emberi gondolkodás szerint érthetetlen, miért engedte Isten, hogy József testvéreinek gonosz terve sikerüljön, vagy miért engedte egyetlen szerelmes Fiát a keresztre. Csak később lett nyilvánvaló, amit Isten ,,öröktől fogva ismert": az eladott József testvéreinek a megmentője lett a hét szűk esztendőben, ugyanígy a keresztre feszített Jézus nekünk, gyilkosainak a szabadítója lett. Az emberek azt látták, hogy Jézust keresztre juttatta a bűn, pedig valójában az történt, hogy Jézus juttatta keresztre a bűnt. Isten öröktől fogva ismert terve teljesedett be, ahogy azt prófétái által előre megjelentette.

MIÉRT * Engedetlen, lázadó és Isten iránt megkeseredett szívvel vitt egy ifjút a fogolyszállító vonat messze idegenbe. ,,Miért? Miért? Miért éppen engem?" - nem tudta megérteni. A fogságban összekerült Istennek egy áldott életű, békességes és bizonyságtevő gyermekével. Átadta szívét Jézusnak. Mindent megértett.

*Hogyan rendelkezett a pogányok felől? - ApCsel 15

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Boldogság
  2018-01-20 08:43:53, szombat
 
  "Ha a boldogságot és beteljesülést egyedül az Istenben keresed, sosem fogsz csalódni. De minden egyéb esetben biztosan csalódsz, mert minden teremtmény repedezett falú víztartó, amely nem tartja a vizet (Jer 2,13)."

- John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 562 db bejegyzés
e év: 6903 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 286
  • e Hét: 6532
  • e Hónap: 35844
  • e Év: 223646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.