Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
A művész saját fotóival kiegészített lemezborítók
  2018-01-21 21:38:25, vasárnap
 
  Igor Lipcsanszkij orosz fotós és digitális artista ráérő idejében is a foglalkozását űzi: befejezi azt, ami a lemezborítókról lemaradt. Vagyis maradhatott volna. Saját magát, méghozzá úgy, hogy nagyon oda is illik, meg nem is, de végeredményében rettentő kreatív és vicces.

John Lennon és Yoko Ono - Double Fantasy (1980)
The Doors - The Best Of The Doors (1985)
Lana Del Rey - Born To Die (2012)
Tom Petty And The Heartbreakers — Damn The Torpedoes (1979)
Avril Lavigne - The Best Damn Thing (2007)
Franz Ferdinand - Tonight: Franz Ferdinand (2009)
Will.i.am - Willpower (2013)
Simon & Garfunkel - Bookends (1968)
Moby - Play (1999)
Ramones - Ramones (1976)
Frank Sinatra - Christmas With Sinatra & Friends (2009)
Shakira - Shakira (2014)
Adele - 21 (2011)
Eminem - The Eminem Show (2002)
Muse - Absolution (2003) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Moszna kastély
  2018-01-21 21:20:26, vasárnap
 
  A Moszna kastély Moszna faluban található, Lengyelország délnyugati részén. A kastély a Felső-Sziléziai régió egyik legismertebb műemléke, és gyakran szerepel a világ legszebb kastélyainak listáján.
A Moszna kastély távolról olyan, mint a Disney-filmek elején a mesekastély: összesen 99 tornya és tornyocskája van, és közelebbről még inkább elvarázsol az épület. Falairól vízköpők és élethű erdei állatok, köztük medve, bagoly és bölény néznek le. Érdekes a története is, ami a Tiele-Winckler családéval fonódott össze.
Franz Xavier Winckler még egyszerű bányászként kezdte a 19. században, de aztán elvette feleségül egy gazdag bányatulajdonos özvegyét. Az üzletet annyira ügyesen vitte, hogy gazdag iparmágnásként öregedett meg, és még lovaggá is ütötték. A lányát már nemesemberhez adta hozzá, egy Tieléhez, aki nemcsak vagyont, de a címet is hozta magával a családba. Miután Mosznában a korábbi barokk palota leégett, a kastélyt az unoka építtette meg, hogy ezzel is mutassák a család gazdagságát és valóban arisztokrataként éljenek.
Több mint 40 éve ideggyógyintézet működik az eklektikus stílusú kastély egy részében, de mára már átalakították turista- és wellnessközponttá, az alagsorban medencével és sóbarlanggal. Egy hatalmas park is tartozik hozzá, ahol májusban magnóliák, rododendronok virágoznak, és hatalmas törzsű, öreg fák között lehet sétálni. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A ceruza
  2018-01-21 21:12:23, vasárnap
 
  A ceruza írásra vagy rajzolásra használatos eszköz, általában egy fahengerbe foglalt vékony grafitrúdból áll, ami kötőanyagként agyagot is tartalmazhat. A grafitot helyettesítheti szén vagy egyéb festékanyag, a faborítást pedig papír vagy műanyag.

1564 ben fedezte fel egy ismeretlen személy az angliai Scatwaite völgyében a ceruza legfontosabb elemét, a szén egy származékát, a grafitot.

Gyártását először 1761-ben kezdte meg a Stein nevű német városban Kaspar Faber, a Faber Castell alapítója.

1790-ben Nicolas Conté francia kutató fejlesztette ki és szabadalmaztatta a ceruzagyártás folyamatát. Vele egy időben, Bécsben Joseph Hardtmuth építőmester kezdte meg a különböző keménységi fokozatú ceruzák gyártását.

1874-ben terjedt el a tintaceruza vagy más néven másolóceruza, a színes ceruza őse, amely legfontosabb alkotórésze a metilibolya festék. A színes ceruza a 20. század elején kezdett elterjedni. Alapanyaga a festék és kötőanyag. Adalékanyagai a gumi, agyag, gyanta és viasz.

Tokuji Hayakawa az 1940-es években találta fel a nikkelborítással rendelkező töltőceruzát - ami hamar népszerűségre tett szert, mert kényelmesen használható, tartós darab volt - és 1942-ben alapította meg gyárát, az Electric Industry Co.-t, amely Sharp Corporation néven vált ismertté 1970-ben.

A ceruza két alkotóeleme a grafit - vagy ennek megfelelő kémiai anyag - és a ceruza háza, amely lehet fa, fém vagy műanyag.

A ceruzabélnek három alkotóeleme van: a grafit, az agyag és a korom. A ceruzabél elkészítésekor gondosan felaprítják a grafitot úgy, hogy kristályos szerkezete lehetőleg ép maradjon, mert ettől függ a ceruzavonalak egyenletessége és fedőképessége. A kívánt keménység eléréséhez tisztított, finom agyaggal keverik össze. Az elegy gyúrhatóságának fokozására vizet is adnak hozzá, majd dagasztógépbe teszik, azután hengerszékeken és sajtolókon vezetik keresztül. 1000-1200 fokos szárítógépben megszárítják. A száraz ceruzabeleket légritkított térben viaszkeverékkel és zsiradékkal itatják át.

A kátrányfestékipar fellendülésével megjelentek a grafitot helyettesítő különböző szerves festőanyagok. A metilibolya festék a másolóceruza legfontosabb alkotóeleme, melyet a későbbiek folyamán a szivárvány minden színében író ceruzák követtek.

A ceruza másik nagyon fontos kelléke a háza, a fahüvely. Ennek nyersanyaga kizárólag távoli erdők különleges fái voltak, ezek vetemedtek a legkevésbé. A vetemedés elkerülésére régebben az ócska faházak gerendáit, vasúti talpfákat, leselejtezett hajók deszkáit használták ceruzaháznak. Ez a forrás azonban véges, így más technológia után kutattak a gyárak mérnökei.

Ma már nemesítéssel, impregnálással a frissen vágott hársfából, égerfából s némely fenyőből is jó minőségű ceruzahüvelyt lehet előállítani.

Gyártáskor kis fatéglákat készítenek, melyből fél ceruza átmérőjű szeleteket vágnak. Ezeket viasszal és festékkel kezelik. A ceruzabélnek vágnak bele vájatot, majd miután belehelyezték a ceruzabelet, ráhelyeznek egy másik, szintén vájattal rendelkező faszeletet, s nagyon erős ragasztóval összeragasztják őket. Ezután gép vágja ceruzanagyságúra a szendvicseket. A ceruza külsejét csiszolják, festik és jelzésekkel látják el. A végére kerülő fémgyűrűbe pedig a radír kerül elhelyezésre.

Christopher Payne fényképész az elmúlt néhány évben tucatszor járt a Jersey City szívében található 1889 óta működő General Pencil Company ceruza gyárban, és fényképeken dokumentálta a gyártási folyamat minden lépést.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyedi köldök tetoválások
  2018-01-21 20:49:33, vasárnap
 
  Sokszor elmondható, hogy egyeseknek néha nagyon furcsa ötleteik támadnak, amik részben nagyon ötletesek is! Ez esetben köldök tetoválásokról van szó. Ezekhez biztos nagy képzeleterő szükségeltetett, hisz kinek jutna eszébe ilyenen alkotások elkészíttetése??? 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így néz ki 12 ismert növény, mielőtt a boltokba kerülne
  2018-01-21 20:47:57, vasárnap
 
  Most megnézheted, hogyan festenek az ismert zöldségek, gyümölcsök, magok, fűszernövények, mikor természetes környezetükben növekednek.

Datolya


A datolya a datolyapálma bogyós gyümölcse. A datolya bogyója a magtokban kapcsolódik a fához Egy datolya fürt 500-2000 bogyóból állhat Amikor teljesen megérik a datolya akkor aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és egy viaszos réteg borítja be A beporzás napjától számítva 200 nap kell a beérésig
3 fontos mozzanata van a datolya növekedésének és beérésének, és minden fokozatnak saját neve van: Khalaal, Rutab és Tamr - ez utóbbi már a beérési szint.

Kapribogyó


A tövises kapri, vagy egyszerűen kapri (Capparis spinosa). A kapribogyó a kapricserje ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója. A sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbót (Capparis flos) begyűjtik, mielőtt felnyílna, majd sós ecettel és gyakran olívaolajjal tartósítják. A zöld, nem túlságosan puha, zárt bimbó kellemesen kesernyés és csípős, jellegzetesen fanyar fűszer.

Füge


A közönséges füge ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. A fügekörte alakú 3-10 cm hosszú, különböző színű, sárgás-zöld, bronz, vagy sötét bíborvörös. Vékony héj takarja a gyümölcshúst, amelyben 30-1600 apró mag található.

Papaja


A papaja vagy dinnyefa gyümölcse szintén papaja néven ismert. A papaja ránézésre a sárgadinnyéhez hasonló, érett állapotban narancssárga 20-30 cm-es bogyótermései a törzs felső részén, a levélkorona alatt fejlődnek ki. Egy-egy papajagyümölcs akár 5 kg-ot is nyomhat. Rózsaszín vagy narancssárga gyümölcshúsa mintegy 3 cm vastag. Fekete, borsónyi magvai a termés központi üregét töltik meg. Leve savanykás, üdítő ital.

Áfonya


Az amerikai tőzegáfonya sárgán foltos rubinpiros gyümölcse a vörös áfonyánál nagyobb, gyümölcshúsa világosabb. A növényt meleg időben vízpermettel hűtik. Télen jégpáncéllal védik a fagytól, de a jégréteg alatti vizet elvezetik, hogy a növény levegőzhessen. Szüret előtt 30 cm magasan elárasztják a földet, és a víz színén úszó gyümölcsöket halásszák le. A termés többségéből ivólét, sűrítményt, szárítmányt, aszalvány, vagy gyümölcsteát készítenek. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható.

Brazildió


A paradió fa termése a paradió (brazildió) A paradió majdnem mindig, csakis az érintetlen erdőkben hoz termést, mivel csak itt élnek a nagytestű Bombus, Centris, Epicharis, Eulaema és Xylocopa nembéli méhek. Ez a sok méhfaj, segít a fának a megporzásban. Megporzás után a termés, csak 14 hónap után érik meg. A termés nagy, 10-15 centiméter átmérőjű, gömbölyű, csonthéjas tok, melyben 8-24 darab háromszög alakú és 4-5 centiméter hosszú mag található. A tok egyik vége lyukas, ez segít az agutifajoknak megkezdeni a termést. Az agutik megeszik a magok egy részét, a többit elássák későbbre, de nem mindig emlékeznek, hogy hová; így akaratlanul ültetik e fákat. Magja fogyasztható; belőle olajat is nyernek. Az olaj szintén fogyasztható, továbbá órások, festők és a szépségipar termékeiben is felhasználható.

Pitaja


A pitaja, ritkábban használt nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs, egyes oszlopkaktuszok termése. Gyümölcséért leginkább a fehér húsú, úgynevezett vörös pitaját, a hullámos kúszókaktusz termését termesztik szerte a világon. Ennek ovális termése akár 10 cm hosszú is lehet. A pitáját termő kaktuszokat pitajakaktusznak nevezik. Húsa fehér, vörös vagy lila; magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcsevés élvezetét. Héja élvezhetetlen. Illata semleges, íze frissítő és finoman savanykás, egy kicsit az egresére emlékeztet.

Vaszabi


A vaszabi, más néven japán vízitorma a káposztafélék családjába tartozó kétszikű növény. Gyökerét fűszerként használják. Íze rendkívül csípős; ez védi meg attól, hogy megegyék az állatok. A gyökér, vagyis a rizóma a vaszabi legfontosabb része. A vaszabi gyökerének mérete 30 cm-től 1 méterig is terjedhet, attól függ, hogy a vastag főgyökérről mennyi vékony hajszálgyökér ágazik ki. A vaszabi az a zöld, krémszerű fűszer (paszta), amit általában japán éttermekben szolgálnak fel a szasimihez és a szusihoz, íze a tormához hasonlít, de annál még csípősebb. Ősidők óta használják gyógyító tulajdonságai, ezek közül különösen antibakteriális hatásai miatt.

Kurkuma


A kurkuma fűszer- és gyógynövény. A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni.

Szegfűszeg


Ennek a 15-20 méter magasra is megnövő, meleg- és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják.

Mustármag


A mustármag a mustárfajok magja. A mustármagból készül a mustár fűszer. A mustármagok aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős.A mustármag csípős ízét és kedvező étrendi hatását a benne felhalmozódó nitrogén- és kéntartalmú glikozidok, az ún. mustárglikozidok okozzák. A mustármagot fűszerként használják. Az asztali mustár fűszer fontos alapanyaga: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, ezért annak egyes fajtái csípősek, mások enyhék és vannak kifejezetten aromásak is.

Azték zsálya, ismertebb nevén chia


A chia Dél-és Közép-Amerikában igen elterjedt növénynek számít. A chiamag napjainkban egyre népszerűbb, felhasználására rengeteg recept található. Pudingok, müzlik és még nagyon sokféle egészséges étel összetevője, igazi "superfood". Ezt a titulust annak köszönheti, hogy nagyon jó antioxidáns forrás, illetve proteinben gazdag.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az izlandi mágia és a boszorkányság múzeuma
  2018-01-21 08:43:00, vasárnap
 
  A Strandagaldur Izland egyik leghíresebb múzeuma, amely varázslattal és boszorkánysággal foglalkozik. Évente körülbelül 15 ezer látogatók vonzanak a rémségek. A különleges hely Hólmavíkban található, és rengeteg sötét és misztikus tárgyat őriznek itt az emberiség legsötétebb korszakaiból. Akkoriban a fekete mágia hatalmas aggodalomra adott okot.
Az épületben rengeteg varázsigét, átkot találhatunk, emellett védőtalizmánok és bájitalok összetétele is látható itt. De még ennél is félelmetesebb a tilberi démonok ábrázolás. A tilberieket főleg nők idézték meg, hogy lopjanak tehéntejet, amelyből később mágikus vajat készítettek. Az ár egy ilyen idézésért a kreátor vére volt, amelyet a démon a nő combjából szívott ki. Azonban a legfélelmetesebb tárgyak mégiscsak a a Strandagaldur medvék, amelyek hordható ruházatot jelentettek. A legfélelmetesebb az, hogy ezeket a leggingeket egy felnőtt férfiak bőréből készítették. Állítólag ez szerencsét hozott a viselőjére, hiszen ezeket specifikus varázslatokkal vonták körbe.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Barlangok Nottingham alatt
  2018-01-21 08:40:03, vasárnap
 
  A város alatti természetes homokkő talajban mintegy ötszáz emberkéz alkotta barlang húzódik, ezek némelyikét a középkorban vájták ki.
A nottinghami barlangokról először egy wales-i szerzetes, Assar tett említést 868-ban, és azokat az egész középkor folyamán használták, hiszen a homokkő szerkezetének köszönhetően akár kéziszerszámokkal is készíthettek viszonylag stabil üregeket, amelyek sok esetben lakóhelyként is szolgáltak Nottingham korai polgárai számára. Éppen ezért ezek többek közt cserzőműhelyek, lakóházak, pincék, börtönök, raktárak illetve óvóhelyek is lehettek.
A 17. és 18. század folyamán már döntően raktárként használták a föld alatt kialakított helyiségeket, melyek hőmérséklete pont ideális volt a sör tárolásához. A 19. század elejétől az iparosodás kihatott ezen föld alatti üregek felhasználására is. A barlangok egy részét kitágították, és azok immáron olyan helyi gyárak raktáraivá váltak, mint az 1852-es alapítású Shipstone Sörfőzde vagy a Nottingham Serfőzde. A viktoriánus korban módos nottinghami üzletemberek egyes esetekben a föld alatti járatokkal kötötték össze a házukat a kerttel.
A barlangépítés utolsó reneszánszát a második világháború hozta el, ekkor légvédelmi óvóhelyeket alakítottak ki és a kinyert anyagot homokzsákokba töltötték. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ritka fényképek a világ minden tájáról - 138. (29 kép).
  2018-01-21 08:37:09, vasárnap
 
  A Koralja testvérek, Andrew, Joseph és Robert, 42 év szolgálatban, New Jersey, 1981.
Drew Barrymore. A 80-as évek elején.
Szovjet katona, téli egyenruhában.
A kanadai haditengerészet átadja a német U-889 tengeralattjárót, Nova Scotia közelében, 1945. május 13.
Nudista uszoda, Homestead, Florida, 1960.
A híres autó DeLorean DMC-12 reklámja. 1981.
A németek által lelőtt orosz hadifoglyok az út szélén, Szovjetunió, 1941. június.
Donald Trump, Hillary Clinton, Bill Clinton és Melanie Trump, 1990-es évek.
Galina Ulanova és Maya Plisetskaya balerinák a Bolshoi Színház balett osztályában, Szovjetunió, 1970.
Kung Bore a Svéd Télapó, 1926.
Sztahanovista találkozó, Leningrád, a Szovjetunió, 1936. március 8.
Egy kanadai komp a Queen of Victoria és a szovjet szállítóhajó a Szergej Jeszenyin balesete, 1970. augusztus 3.
Studebaker President Coupe, 1933.
A Téli háború egy csatájában mintegy 400 szovjet katonát öltek meg, Finnország, 1940. február 1.
Túlélők Sztálingrád romjai között, 1942
Gyerekek játszanak egy parkban, Berlin, 1930-as évek
A Sur 280. gyalogezred gáztámadásban végzett képzése, 1916.
Az NDK-ba exportált KrAZ teherautók berakodása, Kremencsuk, Ukrajna, 1970-es évek.
Ünnepélyes találkozó az elkészült Bajkál-Amur-vasútvonal Tinda városi állomásán, 1984.
Katonai motorkerékpárok kiárusítása, 1946.
Autó kiállítás, Berlin, 1936.
Magasugrás a IV. nyári olimpiai játékokon, London, 1908
Marilyn Monroe egy divatos fürdőruhában.
Karácsonyi fotó, Németország, 1927.
A Kyudo technikáját használó íjászok, Japán, 1890.
Karkötő, Tutankhamon sírjából.
Opel Senator rendőrautó, Moszkva, 1990.
Szovjetunió nemzeti kosárlabda csapata, Szovjetunió, 1972.
Horst P Horst és Salvador Dalí tanulmánya "Dream of Venus" -ról, 1939. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 135 db bejegyzés
e év: 1008 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5146
  • e Hét: 44332
  • e Hónap: 128393
  • e Év: 269449
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.