Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A boldogságról
  2018-01-29 23:56:19, hétfő
 
  Augustinus: A boldogságról

Nem a boldog életre kívánkozik-e min-
den ember? Hol ismerték meg, hogy
ennyire áhítják, vagyakoznak rá? Hol
látták, hogy ennyire szeretik?
Mindenki birtokoija a boldogságot,
ám senki sem tudja, hogyan és meny-
nyire. Mondjuk, valaki egyszerűen úgy
érzi, boldog — és ő valóban boldog.
Másvalaki a boldogság reményében, vá-
gyakozásában érzi ugyanezt — ő más-
képpen boldog, meg várakozik, és e
várakozás több boldogságot hoz szá-
mára, mint amaz embernek, ki nem is
reményli ezt a távoli, talán soha be nem
köszöntő eszményi pillanatot...
Ki a boldog valójában? Talán nem
ragaszkodnánk e megfoghatatlan ámu-
lathoz, ha nem őriznénk róla titkokat a
lelkünkben. Ime a neve: boldogság. De
mit jelent e szó neked s nekem? Nem a
szó csengesében találjuk-e meg örömün-
ket? Hisz jelentése ott van az emléke-
inkben. Ha pedig ott van, talán már vala-
mennyien lehettünk boldogok. Ha létez-
ne közös nyelv, amelyen megkérdez-
hetnénk a világ összes emberétől, hogy
akarnak-e boldogok lenni, ők minden
habozás nélkül - hála emlékeiknek -
igennel válaszolnának...

Hallom balgaságom zümmogését,
mely tétovázni, habozni késztet. És em-
lékeimből előcsalogatok egy képet, a
boldogságét, és mondom:
— Ne hallgass a hangra, mely a föld-
re ránt, engedd, hogy vagyaid elenyész-
szenek.
Magamból indult e háborgás magam
ellen. Kinlódva evesedtem, fáradtan
lihegtem. Forgolódtam és hánykolód-
tam bilincseim közt, bárcsak lepattan-
nának rólam abroncsaim. Befelé mon-
dogattam:
— Közel állok a célhoz: a boldogság-
hoz — és bilincseim kioldódtak.
 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Kristály-fehér tél
  2018-01-29 23:54:26, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Hangszerként bánj velem
  2018-01-29 23:53:44, hétfő
 
  Ligeti Éva: Hangszerként bánj velem





Lennék kezedben szóló gitár
felcsendülő lágy dallama,
amely minden ablakot kitár,
s akkor szíved is hallana.

Kottámból játszanám zeném,
bűbájos dal elandalít,
különös varázzsal kezdeném,
s e kellemes hang fellazít.

Szólhatnék akár hárfa hangon,
míg érzéki ujjad penget,
rezdülésem túlnő harangon,
érzéshegyeket megrenget.

S tán bármilyen hangszer lehetnék,
tehetnél akármit velem,
virtuóz számokat szeretnék,
doboljon szívünkben szerelem!
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Téli fagyöngy
  2018-01-29 23:52:08, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Hangszerek
  2018-01-29 23:51:24, hétfő
 
  Reményik Sándor: Hangszerek

Van költő, kinek lelke hegedű
És játszik rajt' egy lány,
A hegedűt kis álla alá tartja,
És játszik rajta, ahogy kedve tartja,
Van költő, kinek lelke hegedű
És játszik rajt' egy lány.

Van költő, kinek lelke kürt
És riadót az Idő fúj bele,
És hangját szikla-lelkek verik vissza,
És hangjával egy ország lesz tele,
Van költő, kinek lelke kürt.

S van költő, kinek lelke aeolhárfa,
És nem nyúl hozzá kéz,
Csupán a szél, mely végtelenből jő,
És végtelenbe vész.
Van költő, kinek lelke aeolhárfa.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hópelyhek
  2018-01-29 23:50:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Sajtos tócsni maradék krumplipüréből
  2018-01-29 23:45:57, hétfő
 
  Sajtos tócsni maradék krumplipüréből

Hozzávalók

60 dkg maradék krumplipüré
7 dkg sajt
10 dkg liszt
2 ek aprított zöldhagyma
1 db tojás
1 csipet só
2 dl olaj
tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a krumplipürét, a lereszelt sajtot, a lisztet, a felaprított zöldhagymát, a tojást és a sót.
Egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletre melegítjük az olajat, majd két kanál segítségével kis halmokat szaggatunk bele a masszából.
A palacsinták mindkét oldalát kb. 3 perc alatt megsütjük, majd papírtörlőre szedjük, és tejföllel tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ekler fánk túrókrémmel töltve
  2018-01-29 23:00:50, hétfő
 
  Ekler fánk túrókrémmel töltve

Hozzávalók

5 dkg vaj
7 dkg cukor
1 csipet só
7,5 dkg liszt
2 db tojás + 1 db tojássárgája
1 késhegynyi sütőpor
1 db vaníliarúd
1,25 dl tej
1 db biocitrom leve + 1 tk reszelt héja
7,5 dkg nyers marcipánmassza
25 dkg mascarpone
2,5 dkg porcukor + a szóráshoz
12,5 dkg túró
1 ek mandulalikőr vagy -szirup
3 db vérnarancs


Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Fazékban 1,25 dl vizet forralunk a vajjal, 1 tk cukorral és a sóval együtt. A tűzről levéve beleöntjük a lisztet, és fakanállal addig verjük, amíg a massza gombóccá összeáll. Erős tűzön, keverés közben melegítjük kb. 1 percig, majd miután az edény alján fehéres bevonat képződött, egyenként belekeverjük a tojásokat. Végül beledolgozzuk a sütőporral elvegyített tojássárgáját.
A nagy csillagcsöves habzsákba töltött tésztából sütőpapírral leterített tepsire 12 db kb. 8 cm hosszú csíkok nyomunk. A fánkokat az előmelegített sütőben, alulról a 2. sínen aranybarnára sütjük kb. 25 perc alatt, majd kivesszük, langyosra hűtjük, és fűrészes élű késsel keresztben félbevágjuk.
A hosszában felhasított vaníliarúd magjait kikaparjuk, és a rudat a kikapart velővel együtt a felforrósított tejbe tesszük. (Ne forraljuk!) Hozzáadjuk a citromhéjat 1 tk cukorral együtt, belereszeljük a marcipánmasszát, és kevergetve feloldjuk. Végül belevegyítjük a mascarponét, a porcukrot és a túrót, majd 3-4 ek citromlével és a likőrrel simára keverjük.
A narancsok héját a fehér réteggel együtt levágjuk, és a gerezdeket kifilézzük. A maradék cukrot serpenyőben, közepes tűzön aranybarnára karamellizáljuk, és megfuttatjuk rajta a narancsfilét.
A krémet csillagcsöves habzsákba töltjük, és a fánkok alsó részének üregébe töltjük. Ráhelyezzük a felső részeket, és a fánkokat megszórjuk porcukorral. A narancsot külön kínáljuk hozzá.





Megjegyzés

Karamellizált narancs nélkül is nagyon finom tea vagy kávé mellé.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Penne all arrabbiata ( alaprecept )
  2018-01-29 22:57:57, hétfő
 
  Penne all arrabbiata ( alaprecept )

Hozzávalók

50 dkg penne
1 konzerv darabos paradicsom
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor

bors
csili
1 marék bazsalikom
oreganó
1 tk barna-cukor

Elkészítés

A tésztát a csomagolásán látható utasítások szerint kifőzzük.
A finomra vágott hagymákat olajon dinszteljük, majd hozzáöntjük a paradicsom-konzervet és a vörösbort majd forrásig melegítjük.
Hozzáadjuk a sót, a borsot, ízléstől függően a csilit, a felaprított bazsalikomot, az oregánót, végül pedig a barna-cukrot.
15 percig főzzük, majd hozzákeverjük a tésztát és forrón tálaljuk.





Dömötör Viola

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sziciliai csirkeragu leves
  2018-01-29 22:53:23, hétfő
 
  Sziciliai csirkeragu leves

Hozzávalók

20 dkg csirkemell filé
2 ek olívaolaj vagy szőlőmagolaj
1 db sárgarépa
1 db zellerszár
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk csili paprika
1 doboz sűrített paradicsom
1 liter csirkehús alaplé
2 db babérlevél
1 tk oreganó
1 tk bazsalikom
1⁄2 csokor petrezselyem

bors
15 dkg makaróni tészta (GM)
1 doboz fehér bab konzerv
Díszítés:
ördöghaj (szálasra vágott csili)


Elkészítés

A csirkemellet megtisztítjuk, kockára vágjuk és olajon megpirítjuk, majd kiszedjük a serpenyőből.
A megtisztított sárgarépát julienne-re szeljük, a vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Pár percig együtt pirítjuk a sárgarépát, a zellerszárat, a hagymát, az összetört fokhagymát és a morzsolt csilit. Hozzáadjuk a húst és ráöntjük a sűrített paradicsomot, majd összekeverjük a húslével.
Hozzáadjuk a fűszereket, a babérlevelet, az oregánót, a bazsalikomot, petrezselymet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk a tésztát is és addig főzzük, amíg al dente módra meg nem fő benne. Beleöntjük a babot, és összeforraljuk.





Megjegyzés

Glutén-, tej-, szója-, cukormentes.
scarlett6

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1997
  • e Hét: 6578
  • e Hónap: 20483
  • e Év: 150190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.