2018-01-03 14:33:19, szerda
|
|
|
Itt a tél, a hideg idő és a köhécselés időszaka. A természetnek azonban erre is van számtalan megoldása, de most vegyünk szemügyre egyet közülük, azt amely egyrészt könnyen elkészíthető, finom és nem mellesleg alkoholmentes is, tehát a család szinte minden tagja használhatja.
A lándzsás ütifű csodaszirupot szinte mindenki ismeri, ebben az esetben azonban kiegészítjük ezt a remek gyógynövényt néhány másikkal, úgymint tüdőfűvel, szöszös ökörfakkóróval és kakukkfűvel.
Első lépésként a gyógynövényekből egy erős főzetet kell készíteni az alábbiak szerint:
- 1,5 liter víz
- 50g kakukkfű
- 30g lándzsás útifű
- 30g ökörfarkkóró
- 30g tüdőfű
- 100g barnacukor
- 250g méz
A gyógynövényeket a forró de nem lobogó vízbe szórjuk majd 10 percig főzzük. Ezután leszűrjük a főzetet majd az így kapott kivonatot kis lángon tovább főzzük még 20 percig. A kivonatot továbbra is melegen tartjuk kis lángon és hozzáadunk 100g barnacukrot, amit folyamatos kevergetés mellett feloldunk benne - ettől lesz szirupos az állaga. Ezek után hagyjuk a kivonatot testmelegre kihűlni (kb. 30-37°C) mikor aztán feloldunk benne 250g lehetőleg akác- vagy hársmézet. Az így kapott szirupot üvegekbe töltjük és hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk. Szükség esetén naponta 2-3 alkalommal fogyasztunk belőle 1-1 kanállal vagy a már langyosra hűlt bodza- vagy hársfa teához adjuk.
Fontos tudni, hogy gyógynövényekből készült bármilyen főzet esetén nem ajánlatos fém edényeket vagy eszközöket használni, mivel ezek a hatóanyagokat károsíthatják. Ha nincs más megoldás, melegíthetünk fém lábosban vizet, amibe egy üveg edényt állítunk szintén vízzel te, amelyben azután összefőzzük a hozzávalókat.
Figyelem, gyerekek 2 éves kor alatt ne kapjanak se mézet, se méztartalmú élelmiszert!
|
|
|
0 komment
, kategória: Isten patikája. |
|
|
|