Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Ez így igaz :-(
  2018-01-30 15:46:38, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kamilla - orvosi székfű
  2018-01-30 15:19:09, kedd
 
 



A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk megfázásnál, de az emésztési panaszokat is orvosolni tudja. Eredményesen alkalmazható fekély és gastritis esetén, hiszen gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásokkal bír. Emellett erősíti a gyomrot, szélhajtó és fertőtlenítő hatással is rendelkezik. A kamillának nyugtató hatása is van. Használhatjuk gyomor- és bélproblémáknál, illetve hólyag- és epezavaroknál.

Csökkenti a bőr- és nyálkahártya-gyulladást, hatékonyan oldja a görcsöket. Egyes bőrbetegségek - ekcéma, kontakt dermatitis - kezelésére is nagyon alkalmas, hiszen gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír. Fitoterapeuták szerint ha valakinek ekcémája van, akkor a gyógynövény virágait kell porrá őrölni és ezt a port kell az ekcémás bőrfelületre szórni, amely nem csupán enyhülést, hanem gyógyulást is hoz. Kiváló szemborogató szer, öblögethetünk vele torkot torokfájdalom esetén. Ezzel a módszerrel az ínyünket is megerősíthetjük.

A kamilla főzete selymessé és puhává varázsolja a hajat, a szőke hajnak mézszínt kölcsönöz, erősíti a hajhagymákat és fertőtleníti a fejbőrt.

A gyógynövényből készült teát lehet fogyasztani gyomorpanaszok, rosszullét és hányinger esetén. De a menstruációs görcsöket is enyhíti és az idegeket is lenyugtatja.

A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést, csökkenti a légúti megbetegedés kellemetlen tüneteit és serkenti az immunrendszer működését.

Amennyiben valaki emésztőrendszeri vagy húgyúti gyulladástól szenved, akkor a kamillát kombinálhatja cickafarkkal. Amennyiben bőrápolás vagy gyulladáscsökkentés a cél, akkor a kamilla jó barátja a körömvirág lehet.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hagymahéj jótékony hatásai
  2018-01-30 12:43:41, kedd
 
  Néhány praktika a haszontalannak tűnő hagymahéj felhasználására :

A héj a hagyma azon része, mely elkerülhetetlenül a kukába kerül az esetek nagy többségében és mindez azért, mert nem ismerjük a jótékony hatásait.

Mint minden zöldség, a hagyma héja is nagyon gazdag antioxidánsokban, melyek jótékony hatással bírnak szervezetünkre. Ezen kívül, a hagyma héja tartalmaz flavonoidokat, mint amilyen a quercetin és P vitamint is, melynek nagy szerepe van a szervezetnek a szabad gyökökkel folytatott harcában.

A quercetin hipoglikémiás hatását tekintve, a cukorbetegek számára külön javallott a hagyma és a fokhagyma fogyasztása, mivel csökkenti a vércukorszintet és normalizálja a koleszterin szintet.

Kutatások igazolták, hogy azon idős személyek esetében, aki folyamatosan fogyasztottak zöld teát, hagymát és almát, egy harmaddal csökkent a szívelégtelenség okozta elhalálozások száma.

A hagyma héja felveszi a harcot a különböző allergiák valamint a rákos sejtek ellen, de jól kezelhetők vele a depresszió tünetei is.

Hogyan használjuk a hagyma héját?
Na, itt nem a hagymahéj nyers fogyasztására gondoltunk!

De felhasználhatjuk a különböző levesek elkészítése során, természetesen előzőleg jól átmosva őket. Az így elkészített leves elfogyasztásával, szervezetünk felhasználja a quercetint és az egyéb tápanyagokat. A hagyma héját egy papír tasakban ajánlatos tárolni, a felsorolt gyógyhatása mellett nagyon jó a bőrproblémák kezelésére is, mint a viszketés vagy bőrpír.

A vízben megfőzött hagymahéj levével az arcbőrünket is lemoshatjuk, de használhatjuk ezt a keveréket hajunk mosásnál, az öblítés során.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az emlékezés gyógynövénye a rozmaring
  2018-01-30 11:18:24, kedd
 
 



A rozmaring a Földközi-tenger térségében őshonos gyógynövény. Tűszerű levelei szürkészöldek és illatosak. A rozmaring egyike azoknak a gyógyító növényeknek, amelyet az emberiség már szinte ősidők óta használ. A növény leveleit és virágait is évezredek óta használják az emberek, többek között a memória megőrzésére, javítására.

Az ókori Görögországban is gyakran alkalmazták memóriajavításra. A középkorban pedig előszeretettel használták temetéseken és esküvőkön és a barátság, illetve a hűség egyik jelképének tartották.

Több kutatást is végeztek a rozmaringgal kapcsolatban. Ezek többsége kognitív vizsgálat volt. Az egyik kutatásban az embereket három csoportra osztották. Míg az egyik csoport szobáját rozmaringgal illatosították, a másik szobába levendulát helyeztek, amelynek köztudottan nyugtató hatása van. A harmadik csoport szobájába nem helyeztek el semmilyen gyógynövényt. A csoport tagjainak kognitív teszteket kellett kitölteniük. Azok, akik a rozmaringos szobában írták a teszteket, sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik levendulát lélegeztek be. De a levendulás csoport teljesítménye a kontrollcsoport teljesítményénél is sokkal rosszabb volt. Nem csoda, hiszen a levendula nyugtató, altató hatásokkal rendelkezik. A rozmaringos csoport tagjai viszont gyorsabbak, éberebbek voltak és a figyelmük sem kalandozott el a tesztírás során.

Kutatók felfedezték, hogy a rozmaring-illóolaj egyik hatóanyaga, a cineol vegyület az, amely megtámogatja a memóriát. Az illóolajat belélegezve a vegyület a vérbe kerül, a máj nem bontja le, így növelni képes a neurotranszmitterek mennyiségét. A fenti kutatásban résztvevőktől vérmintákat vettek és megállapításra került, hogy nyomokban a vérük a rozmaringban is megtalálható vegyületeket is tartalmazott.

Egy másik vizsgálatban a kutatásban részt vevők agyhullámainak aktivitását, éberségét, gyorsaságát és pontosságát vizsgálták. Szintén azok a szereplők teljesítettek jobban, akik rozmaring-illóolajat lélegeztek be. A rozmaringos csoport tagjai minden szempontól nyertesen kerültek ki, és nem elég, hogy sokkal jobbak lettek a teszteredményeik, mindeközben sokkal nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak voltak, mint a levendulás és a kontrollcsoport tagjai.

A rozmaring védelmet nyújt az agy számára a különféle károsodásokkal és az öregedéssel szemben. Az öregedés egy természetes folyamat, azonban ez a gyógynövény lassítani képes az agysejtek öregedését és minimalizálja az agyat érintő károsodásokat. Növeli ugyanis az agyban a véráramlást, így több oxigént és tápanyagot szolgáltat az agy számára. A rozmaring karnozolsavat is tartalmaz. Ez egy erős antioxidáns, amely védelmet nyújt az agy számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök felgyorsítják az öregedési folyamatot és hozzájárulnak az olyan degeneratív betegség kialakulásához, mint az Alzheimer-kór.

A memória az agyban lévő hippokampuszhoz kapcsolódik. A karnozolsav csökkenteni képes az itt keletkezett plakkokat. Az Alzheimer-betegek esetében minden esetben kimutathatók ezek a plakkok az agyban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A rizsléről....
  2018-01-30 10:25:42, kedd
 
  A rizs az egyik legnagyszerűbb, legtáplálóbb eledel, amely nem csak az éhséget csillapítja, hanem széppé is tesz, amivel a keleti kultúra asszonyai tisztában vannak, ezért használják a rizs vizét, amelyben a szemek megfőttek, szépségápolási eszközként.

Elkészítés
Egy edénybe tégy bele 2-3 evőkanál rizst, majd adj hozz 2 nagyobb bögre vizet. Nem kell bele se vaj, se só, mert amire leginkább szükséged lesz, az a rizsben lévő keményítő, semmi más. Addig főzd a rizst, míg a víz fehéresé, tejszerűvé válik, de ha nem szeretnél a főzéssel bajlódni, 30 percre áztasd be a szemeket, az is jó módszer, igaz, nem a legjobb, hiszen a szakemberek szerint a rizsből hő hatására több keményítő oldódik ki.

Ezután szűrd le a rizst, amelyet felhasználhatsz akár sushi elkészítésére, majd a kapott vizet öntsd bele egy befőttes üvegbe, majd tárold a hűtőben, ahol 4 napig el is áll.

Alkalmazás
Ez a lé csodát tesz az arcbőröddel, hiszen egyben tisztítja, frissíti, hidratálja és feltölti tápanyagokkal, így a bőr selymes tapintású és fényes lesz. Ha rendszeresen használod, még a pigmentfoltok is eltűnnek. Egy vattakorongot márts bele óvatosan a lébe, majd reggel és este kend be ezzel az arcodat, nyakadat, és hagyd, hogy magától rászáradjon. A rizslé még a pattanások, az apró véraláfutásokat is megszünteti, köszönhetően az A-, C- vitaminoknak, valamint a fenolsavnak és a flavonoidoknak.

A készítmény a hajjal is csodát tesz, erősebbé, fényesebbé változtatva azt. Miután samponnal megmosod a hajad, utána öblítsd le némi rizslével a tincseidet. Hetente két alkalommal kell elvégezned ezt a praktikát és máris látszani fog az eredmény.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 10289
  • e Hónap: 24038
  • e Év: 228739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.