Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Igazán gratulálok az illetékeseknek. Külön Balog Zoltánnak
  2018-02-01 18:05:04, csütörtök
 
  Igazán gratulálok az illetékeseknek. Külön Balog Zoltánnak


Tamás Róbert | Január 31, Szerda | 19:59

Szép estét! Nem elfelejteni kitolni a kukát, mert holnap csütörtök. És még azt akarom kérdezni, hogy mikor lesz már tavasz? Jó, ezt nem komolyan, mert szerencsére majdnem az van most is. A nemzetközi helyzet fokozódik. Főleg belföldön. Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tartott valamiről. Őszintén szólva nem figyeltem, hogy most felháborodott, kikérte magának, visszautasított, vagy simán csak riogatott. Nem is érdekes.

A Fidesztől ma megtudhattuk, hogy az ellenzék nem csak a kerítést akarja lebontani, hanem a CSOK-ot is! Az má' nem sámli! És még a munkahelyeket is lebontanák. Ezt kell megvédeni tőlük áprilisban. A kerítést, a CSOK-ot és a munkahelyeket. Tisztára olyan az ellenzék, mint a migránsok. Nem tisztelik a kormány kultúráját (Németh Szilárd, Kövér László, Orbán Viktor) és el akarják venni az otthonainkat, meg a munkánkat is. Pfúj!

Közben a DK és az LMP üzengetnek egymással, Ceglédi Zoltán kibékült Hont Andrással és holnap jön a melegfront.

Idén is rangsorolták Európa országainak egészségügyi rendszerét. Magyarország 35-ből a 30. helyet csípte meg, kicsivel lemaradva Albánia (igen, jól tetszik látni) mögött. Igazán gratulálok az illetékeseknek. Külön Balog Zoltánnak.

Ma már volt Reális Zöldek közlemény. Velük halad fej fej mellett a Honfoglalás 2000 nevű formáció. A mély intellektuális barázdába vetett nyelvi leleményesség és sajátosan negatív önértékelés feltétlenül számot tarthat a nagyérdemű figyelmére. Ide is csinálom a közleményüket, mert szinte biztos vagyok abban, hogy a henye olvasóink nem követik az MTI és az OS híreit. Na de majd most.

HONFOGLALÁS 2000 EGYESÜLET: BOTKA MÁR TUDTA

Nincs rá okunk, hogy akár egy jó szót is szóljunk Botkáról, ám neki több esze van, mint az egész balliberális oldalnak. Belátta, hogy ezt a választást az ellenzék nem nyerheti meg - elsőssorban Gyurcsány romboló tevékenysége miatt - ezért 2022 -re kell készülni pártjának. Tiszta viszonyokat akart teremteni: minden párt mérje fel külön-külön az erejét, és új alapokon próbáljon építkezni, hulljon ki a férgese - gondolta. Kiderült volna, hogy a törpe- és a fantom pártok tagjai (Együtt, Párbeszéd, Momentum, Moma, Liberálisok, stb.) csak képviselők szeretnének lenni, egyébként: sem a pártjuk, sem az ország sorsa nem érdekli őket. Magyarországnak is szüksége lenne tisztességes, a társadalomhoz, a hazához hű konstruktív ellenzékre, amely nem folyamatos kötözködéssel, hanem épkézláb, szakszerű javaslatokkal segítené az ország fejlődését.
Erre nem számíthatunk! Az ellenzéki összefogásból - ha lesz egyáltalán - nem derül ki, hogy a sok önjelölt párt és miniszterelnök-jelölt közül, ki lenne az, aki az ország vezetésére alkalmas. Bezzeg a Jobbik. Ők vállalnák a kormányzati felelősséget, de ők nem fognak bekerülni a Parlamentbe. Hála Vonának! A Honfoglalás 2000 is állíthatott volna független miniszterelnök jelöltet - több támogatója van, mint a szellempártoknak! Így hát, marad az ellenzéki katyvasz, a választási kudarc után mindegyik párt a másikat - a többit fogja hibáztatni.

HONFOGLALÁS 2000 EGYESÜLET PANNONPULI.HU

Kiadó: Honfoglalás 2000 Egyesület (MTI-OS)

Én ehhez már nem tudok semmit hozzátenni, úgyhogy veszem a kalapom és a búcsúmat. Holnap folytatjuk. Megvédjük. Nem engedjük. Meg minden.

https://kolozsvaros.com/rovidek/igazan-gratulalok-az-illetekeseknek-kulon-balog-z oltannak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kósa Lajos: a 65 éven felüliek már nem pihenni akarnak
  2018-02-01 18:02:36, csütörtök
 
  gondolom a te jó édes anyád nem a disznók után lapátolja a szart.elég volt neki,mikor téged tisztába tett.
Kósa! Kósa! Anyád disznó ganéjának van értéke, mert az trágya! De rád ezt se lehet mondani!


--------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------

Kósa Lajos: a 65 éven felüliek már nem pihenni akarnak

Lázár Gergő | Ma | 13:19

Nem tehertétel a 2,7 millió nyugdíjas, hanem lehetőség a társadalom számára - jelentette ki Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter Debrecenben.

A nyugdíjas szövetkezeti szakmai napok debreceni fórumán hozzátette, az életkor kitolódásával a 65 éven felüliek már nem pihenni akarnak, a kutatások szerint szívesen vállalnának munkát, de nem szeretnék elveszíteni a nyugdíjat. Kifejtette, a társadalomnak szüksége van aktivitásukra, élettapasztalatukra, megbízhatóságukra.

A fórumon egyebek mellett előadások hangzottak el a nyugdíjas szövetkezetek megalakulásának eddigi tapasztalatairól.

Kósa szerint tehát a nyugdíjasok nem pihenni, hanem dolgozni akarnak. Persze nem azért vállalnának munkát a nyugdíjuk mellé, mert az nem elég még arra sem, hogy ne haljanak éhen, dehogy. A nyugdíjas korúak dolgozni akarnak, akár életük végéig is, hogy aztán adóikkal megsegítsék szeretett nemzeti kormányunkat.

Remélem legalább te elhiszed ezt, kedves Lajos, ha már édesanyád ilyen szorgalmasan tevékenykedik nyugdíjas létére a frissen vásárolt sertéstelep környékén.



https://kolozsvaros.com/rovidek/kosa-lajos-a-65-even-feluliek-mar-nem-pihenni-aka rnak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tanmese a rútságról
  2018-02-01 17:50:18, csütörtök
 
  Tanmese a rútságról

Szalonna | Ma | 17:03

(Az alábbi történetnek semmi köze a valósághoz, bármilyen hasonlóság vagy párhuzam, pusztán a véletlen műve.)

Volt egyszer egy kis falu, ahol igen békés, szorgalmas emberek éltek, idilli természeti környezetben. Akik csak arra jártak, mind irigykedve gondoltak az itt élőkre, a csend, a nyugalom, a természet szépséges harmóniája miatt. Kevesen gondoltak arra, hogy távol a nagyvárostól, közel sem könnyű az élet, mindenkinek igen keményen kell dolgoznia.

A falu évtizedek alatt is megőrizte egyszerűségét, vagy ha úgy tetszik, nem igazán kapott pénzt fejlesztésekre. Míg nem egy szép napon arra járt egy baromarcú országgyűlési képviselő, aki csak ennyit mondott:

Hozzátok a szavazókat, én meg hozom a pénzt!

Terveihez igen gyorsan talált egy kisstílű polgármestert, aki nagyon értett a nép nyelvén, hiszen közöttük ,,nőtt fel". Ő azonnal tudta, hogy hogyan kell közvetíteni a baromarcú és a nép között, úgy hogy neki mindig csak a mosolygós arcát lássák. Szervezett nagyon jó kis főzős falunapokat, ahol ha a baromarcú megjelent, az egyszerű emberek azonnal érezték, hogy évtizedek óta először, végre figyel valaki rájuk.

Közben az élelmes polgármester, felvásárolta a falu ,,értéktelen" telkeit, ingatlanjait. (Akarom mondani nem Ő, hanem természetesen a cimborái, hiszen Ő továbbra is a kis közösség nagytiszteletű előljárója akart maradni.) Aztán tényleg beindultak a fejlesztések, dőlt a pénz, munkahelyek teremtődtek. Mindenki elégedett volt, még a természet védelméért elkötelezett hivatal is büszkén állt az ,,eszme" mellé.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Jönnek is a szavazatok bőven. A falu 95%-a a baromarcú gengszterpártját támogatja. Az ország problémáitól végtelen erdőségek és hegyvonulatok választják el őket, a közszolgálati tv csatornák ,,nagy szakértelemmel" szolgáltatják a ,,hiteles" információkat és szerencsére a migránsok se találnak oda az eldugott kis völgybe.

Lehet ezeket az egyszerű embereket bármiért hibáztatni? Hiszen ők csak boldogulni akarnak... Még lehet, hogy egy stadiont is kapnak, csak nehéz lesz vízszintes telket találni. Amúgy meg mit számít, ha lejt az egyik kapu felé. Az élet már csak ilyen: mindig vannak vesztesek.

Ja, hogy közben a polgármester kocsmát és fűrésztelepet üzemeltet feketén? Most mi ezzel a baj? A kocsmáért hálásak az emberek, így olcsóbb a pia és arra minden korban szükség volt és van. A fűrészteleppel meg munkahelyet teremt, nem igaz? A felvásárolt ,,értéktelen" telkeket legalább végre használni fogja valaki, szükség lehet panziókra, szálláshelyekre, hiszen hamarosan világszenzáció fog épülni ezen a helyen. Iparűzési adót meg minek fizessen, hiszen a baromarcú nagyságrendekkel több pénzt hoz a falunak, és még azt is elintézi, hogy eszébe se jusson senkinek az elszámolásokban turkálni.

Így múlik el egy nemzet... Büszkén és elégedetten süllyed a bűzös mocsárba...

Csiky Zsolt


https://kolozsvaros.com/rovidek/tanmese-a-rutsagrol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
KOLLEKTÍV mASZTURBÁCIÓ
  2018-02-01 17:19:42, csütörtök
 
  2018. január 31., szerda

KOLLEKTÍV MASZTURBÁCIÓ

Olvasgatom a facebook bejegyzéseket, és a guta ütöget.
Csak a DK!
Csak a Feri!
Ki a rokonszenvesebb, Karácsony vagy Feri?
Lehet utána csinálni!
Lehet embernek lenni!
DK. A demokratikus párt.
Töröm a fejem, mi értelme van ennek?
Nem találom értelmét, sőt, a jelenlegi helyzetben egyenesen kontraproduktívnak tartom, mert a szavahihetőség rovására megy, hiszen Karácsony a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, míg Gyurcsány úgy ezerötszázszor tette nyilvánvalóvá, hogy nem kíván ezen a választáson miniszterelnöki babérokra törni - hát akkor, hogy jön ide Karácsony?
És ki a DK jobb ötlete?


Gyurcsány vagy beszáll a ringbe, vagy nem, de ez a lebegtetéses attrakció nem tisztességes a választóval szemben, mert nem teremt tiszta helyzetet.
Mint az éleselméjű megfigyelő megállapította már régen: nem lehet egyszerre baxni és szűznek maradni, erre még a legnagyobbak sem képesek, legfeljebb a legrafináltabb hivatásosok a Rákóczi térről.
Hogy erre mi szükség van, arra a DK politikáját tervező agytrösztnek bizonyára van ideológiája, de hát ez nem jelenti azt, hogy igazuk is lenne - az ilyen viselkedés visszaüt előbb-utóbb.
Arról nem is szólva, hogy a langyos megfogalmazások hozhatnak átmeneti sikert, de ha a várt eredmény elmarad, akkor elmaradnak a választók is - némelyik örökre.
Ha van szándék az egyesült ellenzék vezetésére, akkor tessék felvállalni, ha nincs, akkor milyen politikai hasznot hozhat Karácsony Gergely támadása?
Vagy valóban az a cél, hogy dögevő pártot csináljanak a DK-ból?


És ez a kommunikáció is...
Csak a Fidesz! - hirdette nem is oly régen a mai kormánypárt, ami akkor is hülyeség volt, meg ma is az.
Nem csak a DK, de a többiek is, hiszen a DK egyedül nem képes a győzelemre, szükség van ehhez minden diktatúraellenes erő összefogására.
A DK rengeteg nemes ügyet felvállalt, és ez rendben is van, de a kormányváltáshoz minimálisan is egyszerű többség kell, masszív ellenzéki választási részvétel mellett.
Erre kellene mozgósítani, ennek fontosságát kellene magyarázni - ehelyett választanom illene Karácsony és Vona között - mecsoda marhaság!
A franc akar közöttük választani,én a demokrácia és a diktatúra között szeretnék választani - nem a liba és a kacsa között, hanem a liba és a róka között.
A demokratikus oldal nem érdekelt egy gyenge szocialista pártban, viszont nagyot lendítene a demokrácia ügyén egy erős baloldali mellett egy erős polgári balközép párt - ez lehetne akár a DK is.
Nem hinném, hogy a DK még mindig erősen amatőr jellege hasznot hajtana a pártnak...


Két hónap múlva választások és mi felkészületlenek vagyunk.


Siralmas..






http://www.pupublogja.hu/2018/01/kollektiv-maszturbacio.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tényleg Mészáros Lőrincé lehet a Telenor?
  2018-02-01 17:06:12, csütörtök
 
  Hamarosan kötelező lesz váltani, többet fizetni. :)






2018. 02. 01. 13:33

Tényleg Mészáros Lőrincé lehet a Telenor?

Tegnap járta be a sajtót a hír: Mészáros Lőrinc cége, a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. megvásárolná a Telenort.

A norvég állam többségi tulajdonában lévő Telenor múlt pénteken ismerte el, hogy önkéntes és kötelezettség nélküli vételi ajánlatot kapott kelet-európai érdekeltségeire, melyekbe a magyar, a bolgár, a szerb és a montenegrói cég tartozik bele. Piaci értesülések szólnak arról azonban, hogy az amerikai KKR befektetési alap, valamint az orosz-holland Veon nemzetközi telekommunikációs cég is érdeklődést mutat.

A magyar leányvállalatot viszont megszerezné Mészáros Lőrinc cége is. A Magyar Nemzet mai cikkében rávilágít: a hír annak fényében különösen érdekes, hogy Lázár János kancelláriaminiszter a közelmúltban egy lakossági fórumon kijelentette, ha a Fidesz nyeri a tavaszi választást, akkor újra napirendre kerül az állami mobilszolgáltató kérdése.

A Portfólió becslése szerint a cég magyarországi részének ára valahol 235 milliárd és 325 milliárd forint között lehet.


https://alfahir.hu/2018/02/01/telenor_meszaros_lorinc_konzum_nyrt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán "választási cirkuszáról" ír a német sajtó
  2018-02-01 17:02:06, csütörtök
 
 
Orbán "választási cirkuszáról" ír a német sajtó


Ma, 12:15
A Die Welt című német konzervatív lap a "Stop Soros" elnevezésű törvényjavaslat-csomaggal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Die Welt az online kiadásában Mit vár Orbán a Soros elleni kampánytól címmel közölte Boris Kálnoky összeállítását, amelyben a szerző kiemelte, hogy a Soros György elleni vádaskodásban nincsen semmi új, de Orbán Viktor magyar kormányfő pártja "olyan hangot üt meg, amelyhez képest az eddigi retorika viszonylag ártalmatlannak tűnik".

Hozzátette: a Fidesz azt üzeni az áprilisi parlamenti választást felvezető kampányban, hogy aki nem akar "migránsokat", az a kormánypártra szavaz, és "aki másra szavaz, az migránsokat akar".



A többi között kifejtette: a Soros György elleni fellépés "tiszta választási cirkusz", amelynek "nyugtalanító következményei" vannak, ugyanis "a lakosságot tudatosan +alternatív tényekkel+ mozgósítják, amelyek nem gyökereznek a valóságban", és "rendkívül problematikus légkört okoz az egyre harsányabb hangulatkeltés", amelyben Soros György "zsidó vallására tekintettel egyre gyakrabban jelentkeznek antiszemita hangok".

Ebben a helyzetben "az állam vagy a nép ellenségeként lehet megbélyegezni politikai ellenfeleket, és a hatóságokat is mozgósítani lehet ellenük" - írta Boris Kálnoky, kiemelve: egy határ átlépését jelenti, ha egy kormány listázza a neki nem tetsző szervezeteket, adóigazgatási eszközökkel lép fel ellenük, és rendőri intézkedéseket hoz tagjai ellen, és ez egy olyan kormányra is vonatkozik, amely "az +illiberális demokráciára+ esküszik".

Az Állami Számvevőszék pártoknál folytatott vizsgálataival kapcsolatban hozzátette: az eljárások "aggasztó jelek" a jogállamiság állapotáról Magyarországon, amely mégiscsak a demokratikus berendezkedésű Európai Unió tagja.

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/orban-valasztasi-cirkuszarol-ir-a-nemet-sajto/33 3808
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
NEMZETHY ELHÜLYÜLÉs
  2018-02-01 16:58:53, csütörtök
 
 
Megmérték: a választók többsége azt hiszi, Soros is indul a választáson

2018.01.29. 10:19

A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson - derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült.

Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik ilyen párt.

A január 16. és 23. között készült, ezer fős reprezentatív mintával készül kutatásban azt a hipotetikus esetet vizsgálta a Policy Agenda, hogy miként viszonyulnak a választók egy fiktív párt választási győzelmi esélyeihez.


Arra a kérdésre, hogy ,,Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?", a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy nem, míg 2 százalék szerint valós győzelmi esélye van a pártnak. Annak a pártnak, amely amúgy nem is létezik.

A válaszadók összesen 24 százaléka tudta, hogy nem létezik ilyen párt, tíz százalék pedig nem tudott válaszolni.

Tehát a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy az amerikai milliárdos saját párttal képviselteti magát a magyar országgyűlési választáson.

Ez a hit feltehetőleg szoros összefüggésben van azzal, hogy a kormány forintmilliárdokat költött eddig olyan kampányra, amelynek a középpontjában Soros György áll.

Leginkább a Fidesz szavazói élték bele magukat abba, hogy Soros György Pártja indul a választásokon.

A Fidesz-szavazók 81 százalékuk azonban biztos abban, hogy Soros pártja nem nyerhet, és csak 12 százalékuk van tisztában a valósággal. A bizonytalanoknál 61-22, a Jobbik szimpatizánsai esetében pedig 54-31 ugyanez az arány.


https://index.hu/belfold/2018/01/29/megmertek_a_valasztok_tobbsege_azt_hiszi_soro s_is_indul_a_valasztason/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alig van rosszabb Európában a magyar egészségügynél
  2018-02-01 16:56:41, csütörtök
 
 
Alig van rosszabb Európában a magyar egészségügynél
Kovács János

2018.01.31. 16:14

Idén is közzétette az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexét (EHCI) a francia székhelyű Egészségügyi Fogyasztói Központ (Health Consumer Powerhouse). Harmincöt európai országot rangsorolnak a betegjogok-és információs rendszerek, a kezelésekhez történő hozzáférés, a kezelések eredményei, a szolgáltatások köre és elérhetősége, a megelőzés és a gyógyszer-ellátás 46 mutatójának elemzése alapján. A lista 2005 óta készül, 1000 pont az elérhető maximum.


A Szent István Kórház egyik wc-je 2016-ban


Magyarország az idei rangsorban a lengyelekkel holtversenyben a 29-30. helyen végzett. A lehetséges 1000-ből 584 pontot értünk el, ami 9 ponttal több a tavalyinál. Igaz, ez a helyezésünkön érdemben nem változtatott: tavaly tisztán a 30. helyen végeztünk, most mögénk került Litvánia (620 pontról esett vissza a mutatójuk 574-re), viszont felzárkózott mellénk Lengyelország a tavalyi 564 pontról nálunk nagyobbat javítva. Az EHCI értékelése szerint az elmúlt években sem Magyar-, sem Lengyelország sem teljesített jól, annak ellenére, hogy az egészségügyi oktatás széleskörű és jó színvonalú, a közegészségügy finanszírozása pedig hosszú múltra visszatekintő, szolidaritási alapokon működik.

A lista élén Hollandia végzett 924 ponttal, Svájc a második (898), Dánia a harmadik (864). A rendszerváltó közép-európai országok közül Szlovákia teljesített legjobban, 749 ponttal a 13. helyen zárt, megelőzte például a briteket, Spanyol- és Olaszországot. Szlovénia és Csehország holtversenyben a 16-17. lett 726 ponttal.

A mi helyezésünk egyebek mellett azt jelenti, hogy csak a bolgárok, románok, litvánok és görögök végeztek mögöttünk, illetve Ciprus, amely a rangsorban ott van ugyan, de pontot nem kapott módszertani problémák miatt. Elénk került viszont Albánia (596 pont), amelyet tavaly még előztünk, de Montenegró és Macedónia is jobb eredményt ért el, mint a magyar egészségügy.

A tanulmány készítői felidézik: tíz éve, a 2008-as elemzésben a legjobb ország 84 százalékos értékkel végzett az első helyen, 2016-ban a rangsor vezetéséhez 93 százalékos eredmény kellett és 11 ország is 80 százalék felett teljesített. Hasonló a javulás a mezőny végén is: a 45 százalékos szint helyett a lista sereghajtója 50 százalékkal zárt és a 35 országból álló csoport egésze előre lépett. Ami azt is jelenti egyébként, hogy a régi és az új EU-tagállamok közötti teljesítmény-különbség sajnos megmaradt.





https://index.hu/belfold/2018/01/31/alig_van_rosszabb_europaban_a_magyar_egeszseg ugynel/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elek István: A Fidesz legyőzhető
  2018-02-01 16:53:30, csütörtök
 
 
2018. január. 31. 10:12 2018. január. 31. 10:32 Itthon

Elek István: A Fidesz legyőzhető


A kölcsönös önkorlátozással járó választási együttműködésnek köszönhetően az ellenzék a kormánypártok ellen fordíthatná az aránytalan választási rendszer logikáját. Vélemény.

Nem igaz, hogy a Fidesz választáson nem győzhető le. Legyőzhető. Kétharmaddal is.

Viszont a választási bojkottot sikerre vinni, vagyis meghátrálásra kényszeríteni vele a hatalmon lévőket, jóval nagyobb feladat lenne, mint kétharmaddal megnyerni a választást. Sokkal mélyebb bizalmat, együttműködési készséget feltételez a felek között, és sokkal nagyobb szervezettséget kíván, mint ami egy ilyen választási győzelemhez kéne. Ezért a bojkott javaslata kevesebb mint három hónappal a tavaszi választás előtt az ellenzéki pártok és a véleményformáló értelmiség közös szerencsétlenkedésének újabb elképesztő tünete a szememben.



Nem igaz, hogy a Fidesz választáson nem győzhető le.

Tagadhatatlanul rendkívül nehéz a feladat, de teljesíthető. Annak ellenére, hogy a kormánypártok mérhetetlen nagy illegitim erőfölényt élveznek anyagiakban is, a médiában is és az aránytalan választási rendszernek köszönhetően is. Kétségtelenül van azonban a sikernek néhány komoly előfeltétele.

Az első, a legkomolyabb, hogy az ellenzéki pártok valóban akarjanak győzni április 8-án.

A második, hogy tisztában legyenek vele, a valódi győzelem az ellenzék kétharmados többségének megszerzését jelentené. A Fidesz ugyanis nem csupán kormánypárt, hanem rendszerpárt, rendszeralkotó és -fenntartó párt. A kormánypártot le lehet váltani egyszerű többséggel is, a rendszerpártot, az Orbán-rendszert fenntartó ,,pártot" és autokrata rendszerét azonban csak kétharmaddal lehetséges. És ehhez a Jobbiktól a DK-ig valamennyi számottevő ellenzéki szereplőre szükség van.

A harmadik előfeltétel, hogy őszintén szembenézzenek a mai valóságos helyzetükkel, és bevallják maguknak, hogy reális számítás szerint milyen kevésre lenne elég ebben a választási rendszerben, ha összehangolatlanul, önállóan, vagy csupán részleges együttműködéseket vállalva indítanának egyéni jelölteket és országos listákat.

A negyedik előfeltétel, hogy miután felismerték: a saját rendszerváltó céljaik következtében együttműködésre vannak ítélve, képesek legyenek gyorsan és rugalmasan tárgyalni a közös minimumprogramról és a választáson való egyeztetett indulásról. Legyen meg bennük az egymás érdekeinek méltánylásához szükséges önmérséklet, kompromisszumkészség, politikusi bölcsesség, vagyis képesek legyenek a pártjuk közvetlen érdekének szolgálatát az ország érdekének szolgálatával összehangolni.

Ha idáig megvolnánk, akkor az a következő kérdés, hogy mi a legalkalmasabb együttműködési forma az ellenzéki mandátumok maximalizálására. A közelmúltban erről a Magyar Nemzetben részletesebben is írtam, a helyzet változásához igazított javaslat lényege a következő.

Egy olyan ellenzéki szövetség, amelynek a pártjai alapértékeikben vitathatatlanul közös nevezőn vannak, programban és stílusban pedig legalábbis nem összeegyeztethetetlenek, a kormány- és rendszerváltás egymásra torlódott feladatát egyetlen közös vállalkozással is teljesíthetné. Könnyedén a kormánykoalíció ellen fordíthatná az aránytalan választási rendszer logikáját.

Létrehozhatná a lehetséges legszorosabb választási együttműködést, vagyis egyetlen közös ellenzéki listával és valamennyi választókörzetben közös egyéni jelöltekkel indulhatna, és olyan közös programot hirdethetne meg, amely egyaránt szólna az orbáni önkényuralmi rendszer felszámolásának és a liberális demokrácia újraalapozásának lépéseiről, valamint a következő normális kormányzati ciklus teendőiről is, és ezzel április 8-án könnyedén kétharmadot szerezhetne. Kormányalakítás után pedig nyugodtan nekifoghatna a feltorlódott gondok-bajok orvoslásának.

Előrevéve természetesen a rendszerváltás legfontosabb lépéseit, hiszen az valóban kétségtelen, hogy az új kormány a kétharmados többséggel bebetonozott illiberális rendszer változatlan intézményi keretei között aligha valósíthatná meg a céljait, és az államszervezet kulcspozícióiban ülő Orbán-káderek, az ellenzékbe szorult Fidesz-KDNP és az általuk kézben tartott média nyomása alatt a választási győztes záros határidőn belül dicstelenül belebukna a kormányzási kísérletébe, hogy annál diadalmasabban térhessen vissza az orbáni jobboldal.

Szép lenne, de az ellenzéki együttműködés eme legszorosabb, leghatékonyabb változata már nyilvánvalóan nem hozható létre, mivel a mai ellenzék legalább háromosztatú és pártjaikat a múlthoz való viszonyuk, programjuk és politikai kultúrájuk szerint is súlyos ellentétek terhelik, amelyek feloldására a hátra lévő idő túlságosan kevés.

Ezért ma az együttműködés egy kevésbé szoros, de a kétharmados győzelmet és a rendszerváltást még mindig elérhetővé tevő formáját célszerű választaniuk. A korábbi években már többször felmerült úgynevezett ,,technikai koalíció" módosított változatát. Tartalmában és időtartamában is korlátozott, úgynevezett ,,átmeneti koalíció" létrehozását, amely a kétharmados győzelemhez szükséges egyéni választókerületi koordinált jelöltállításra és lényegében csupán egy rendszerváltó minimumprogram véghezvitelét célzó, egy-másfél éves közös kormányzásra terjedne ki.

Csak annak a megvalósítására, amiben az ellenzéki pártok ismert programjaik alapján már valójában ma is közös nevezőn vannak, illetve aránylag könnyen összehangolhatók a nézeteik. A hatalommegosztásra, fékekre és ellensúlyokra épülő liberális demokrácia újjáépítésére, pontosabban a 2010 előtt nálunk létező rendszer jelentősen módosított, feljavított változatának felépítésére. A közvagyon intézményesített rablásával kapcsolatos elszámoltatásra és a felelősök megbüntetésére, valamint azoknak a közjóval kapcsolatos szociális, kulturális, környezeti minimumoknak az érvényesítésére, amelyekben az összefogás részesei az előző huszonhét év tanulságai alapján közös nevezőre juthatnak.

Ezt a rövid, átmeneti közös kormányzást aztán a normalitáshoz való visszatérés jegyében az új, alacsonyabb választási küszöböt tartalmazó, arányos választási rendszer szerint megrendezett választás zárná le. És csak ezután, a következő kormányzati ciklusban jöhetne valamikor az 1990 után eltelt kacskaringós évtizedeket lezáró aktusként a széles pártpolitikai konszenzust kifejező, véglegesnek szánt alkotmány elfogadása és népszavazáson történő megerősítése.

Az Orbán-rendszertől való megszabadulás eme kétlépcsős folyamatában történő együttműködés nem kívánja meg a résztvevőktől, hogy tagadják meg önmagukat. Sem azt nem kívánja, hogy erősebb önkritikával nézzék a saját múltjukat, mint eddig tették, sem azt, hogy adják fel a saját ambíciójukat, dobják el a saját programjukat. Csak annyit kíván, hogy egy rövid időre, a közös vállalkozás idejére tegyék zárójelbe a múltat. Megvalósítandóként azt vegyék előre a programjukból, ami a kormánykoalícióval szemben közös nevezőt teremt közöttük. És alkalmazkodva a választási rendszer teremtette kényszerhelyzethez, józanul egyeztessék az ambícióikat a közös érdekeik alapján.

Ha vállalkoznak erre a közös munkára, azzal nem egymás elfogadhatatlan múltját legitimálják, hanem az elfogadható jelenét és a reményteli jövőjét. Ha képeseknek bizonyulnak az együttműködésre az illegitim önkényuralmi rendszer felszámolásában és a közös demokratikus játéktér és szabályrendszer újjáépítésében, és egy szolidárisabb, igazságosabb, erőforrásait bölcsebben használó, lehetőségeit egyenlőbben elosztó közös haza politikai megalapozásában, azzal azt is bizonyítani fogják, hogy ellenfélként méltók egymás elismerésére. És mi lehetne biztatóbb a demokráciánk jövőjére nézve, mint épp ez.

Nagyobb sikerrel kecsegtetne, ha az ,,átmeneti koalíció" résztvevői az ellenzék háromosztatúságának kifejezéseképpen legfeljebb csupán három országos listát állítanának fel, és ennek következtében olyan egyéni választókerületi koordinált jelöltállításban egyezhetnének meg, aminek köszönhetően minden körzetben csak egy ellenzéki indulna a kormánypárti aspiránssal szemben. Bár a közelmúltban tapasztalhatók voltak apró elmozdulások az önálló indulás mellett a legcsökönyösebben kitartó, és még a koordinált jelöltállítást is elutasító pártok álláspontjában (Jobbik, LMP, Momentum), ez azonban nagyon kevés a boldogsághoz.

Ma már nyílvánvalónak látszik, hogy háromnál mindenképpen több párt fog országos listát indítani. Akkor pedig már nem jöhet létre olyan helyzet, hogy minden egyéni körzetben csupán egy jelölt képviselje az ellenzéket. Hiszen ahhoz, hogy egy párt országos listát állíthasson, a 106 választókerületből legalább 27-ben kell indulnia egyéni jelöltjének. Négy lista között már nem lehet úgy felosztani az indulási lehetőségeket, hogy mindegyiknek jusson legalább 27 hely.

Ennek ellenére még mindig létrehozható volna kétharmados győzelmet eredményező együttműködés az ellenzéki pártok között. De ennek is elengedhetetlen feltétele a teljes körű, valamennyi egyéni választókerületre kiterjedő megegyezés azok között a mérhető támogatottságú ellenzéki pártok között, amelyek semmiképpen nem akarnak lemondani arról a szándékukról, hogy önálló országos listát állítsanak, és ezzel az egész országban választhatóvá tegyék magukat. Ennek a megegyezésnek azonban már nem mindenütt ugyanaz lenne a tétje.

Előbb közösen ki kellene jelölni azt a 27 választókerületet, amelyben az ellenzéki pártoknak a legkisebb a nyerési esélyük a kormánypárti jelölttel szemben, függetlenül attól, hogy milyen formában indulnának, külön-külön vagy egyetlen jelöltet támogatva. És még hozzá úgy kellene összerakni ezt a 27-es listát, hogy feltétlenül legyen benne legalább egy budapesti és kilenc különböző megyéből való egyéni választókerület.

Ebben a 27 egyéni kerületben minden országos listát állítani akaró párt szabadon indíthatna egyéni jelöltet. Itt azok is megszerezhetnék az országos lista állításának jogát, akiknél az egyszázalékos támogatottság elérése sem vehető biztosra, ennek ellenére ragaszkodnak ahhoz, hogy országosan megmérethessék magukat. Tőlük csak annyi önkorlátozást kíván ez a terv, hogy e 27 választókerületen kívülre ne lépjenek, máshol ne zavarják jelöltállítással a többi ellenzéki párt vizeit.

A nehezebb feladat ugyanis a számottevőbb támogatottságú ellenzéki pártokra vár, akiknek a maradék 79 választókerület kellene elosztaniuk egymás között. Hogy mindenütt csupán egy ellenzéki jelölt maradjon a színen a kormánypárti jelölttel szemben, aki jó eséllyel elhozhatja a mandátumot, ha a támogatására kölcsönösen valamennyi ellenzéki párt ösztönzi a híveit.

A csaknem három évtizedes választási statisztikai adatok elemzésével nagy biztonsággal kijelölhető az említett 27 leggyengébb ellenzéki kerület.

A másik csomagba tartozó 79 kerületből le kell vonni a már részben közösen támogatott független jelöltek (Kész Zoltán, Mellár Tamás) kerületeit. A maradékot pedig fel kell osztani az egy százalékot nagy valószínűséggel átlépő pártok között (Jobbik, MSZP-P, DK, LMP, Együtt, Momentum). A mérvadó közvéleménykutató cégek utolsó három hónapban mért népszerűségi adatainak arányában. Ha ma készülne a felosztás, ez azt jelentené, hogy a Jobbik hozzávetőleg 22, az MSZP-Párbeszéd 20, a DK 13, az LMP 13, az Együtt 5, a Momentum 4 jó mandátumszerzési eséllyel bíró egyéni indulási lehetőséget kaphatna. Összességében viszont ők is csak 49, 47,40, 40, 32, 31 helyen állíthatnának egyéni jelöltet. Ami együtt járna azzal a hátránnyal, hogy jóval kevesebb kampánytámogatásra számíthatnának, mintha mindenhol önállóan indulnak. Úgyanakkor nem kétséges, hogy az együttműködés híre, az egy irányú, erős üzenet sokkal hatékonyabban szólítaná meg a választókat, és kevesebb pénzből is sokkal nagyobb mozgósításra lenne képes az ellenzék.

Ha a népszerűségi adatok szerint megtörténne az egyéni indulási lehetőségek számszerű elosztása az említett pártok között, akkor persze még mindig várna rájuk egy újabb egyeztetési feladat. Annak a közös érdekeknek megfelelő kijelölése, hogy melyik pártnak mely kerületekben van joga élnie a jelöltállítási lehetőségével. Ez azonban már jórészt tényleg csak technikai kérdés. Hiszen minden szereplőnek érdeke, hogy ott indíthasson az egész ellenzék támogatására igényt tartó jelöltet, ahol az ő pártjának eleve jobbak az esélyei. És a többieknek is ez az érdekük. A választási statisztikai adatsorokra és a közelmúlt közvéleménykutatási adataira alapozva korántsem lehetetlen feladat ezekben egyetértésre jutni.

A kölcsönös önkorlátozással járó választási együttműködésnek köszönhetően az ellenzék még így is a kormánypártok ellen fordíthatná az aránytalan választási rendszer logikáját, és akár 79 egyéni mandátumot is elhozhatna előlük. Amivel még akkor is az övé lehetne a parlamenti képviselői helyek kétharmada, ha a kormánykoalíció országos listája bőven 30 százalék fölötti eredménnyel szerezné meg az első helyet. Vagyis nem kétséges, hogy amit elveszítenének a réven, azt bőven meghozná a nyereség a vámon. Minden szempontból.

Nem igaz, hogy a Fidesz nem győzhető le. Legyőzhető. Kétharmaddal is.

Csak - ceterum censeo - helyzetismeret, lényeglátó képesség, együttműködési készség és egy kis bölcsesség kéne mindehhez. És aztán erős mozgósítás, a választási részvétel 70 százalékosnál magasabbra tornászása. Ami korántsem lenne lehetetlen, hiszen a részvételnek immár valóban komoly tétje volna.


http://hvg.hu/itthon/20180131_Elek_Istvan_A_Fidesz_legyozheto
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Ausztriától 200 kilométerre időzített bomba ketyeg
  2018-02-01 16:44:47, csütörtök
 
  ,,Ausztriától 200 kilométerre időzített bomba ketyeg"
2018. január 31. 08:47 - szerző: 168 Óra

A liberális Der Standard Orbán Viktortól félti Sebastian Kurzot. A konzervatív Die Presse szerint a félelemre építő politika dominál. Lapszemle.

Orbanizálódástól félti Ausztriát az osztrák ellenzék. Orbán Viktor az európai autoriter populisták példaképe lett - írta a keddi Kurz-Orbán-találkozóról a Der Standard. A liberális osztrálk lap szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár és Heinz-Christian alkancellár szinte verseng egymással, ki van jobb viszonyban vele. A Der Standard emlékeztet, hogy Orbánnak a migrációs politikájával sikerült szövetségeseket szereznie Ausztriában, de 2014 óta Magyarország illiberális demokráciának számít, ahol a miniszterelnök vezetésével leépítik a demokratikus intézményrendszert. (Az illiberalizmust firtató kérdésre Kurz azt mondta, örül, hogy Ausztria szilárd demokrácia - a szerk.)
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Die Presse a Magyarország a példakép? kérdést teszi fel a magyar kormányfő bécsi látogatása kapcsán. A konzervatív lap ezzel osztrák szociáldemokrata és zöldpárti EP-képviselőket idéz, akik szerint Orbán Magyarországán az emberek szegényednek, a korrupció virágzik és a félelemre építő politika dominál. Félő - jegyzi meg a Die Presse - hogy Kurz Orbán iránti tisztelete Ausztria orbanizálódásához vezethet. Bécsi látogatása előtt a magyar miniszterelnök a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetőjével, Geert Wildersszel találkozott Budapesten.

Egy osztrák zöldpárti képviselőt, Michel Reimont megszólaltatott az APA osztrák hírügynökség is. Ő még a Kurz-Orbán találkozó előtt azt mondta, Ausztriától 200 kilométerre időzített bomba ketyeg, a paksi bővítés kapcsán kitört osztrák-magyar vitának pedig az is a tétje, hogy Kurz végül kiszolgáltatja-e Ausztriát a magyar és így a Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvései fémjelezte orosz érdekeknek.

Orbán a szövetségesévé akarja tenni Kurzot migrációs politikájában - írja ezzel összhangban a EU Observer. A portál szerint két populista politikus találkozott Bécsben, és a két ország kapcsolatának tétje Európa számára, hogy vajon Ausztria fogja visszatéríteni a demokrácia útjára Magyarországot vagy Magyarország viszi a nacionalizmus útjára Ausztriát. Kurz kedden egyelőre annyit mondott: híd akar lenni a V4-csoport és Nyugat-Európa között.

(A Hír TV nyomán)

http://168ora.hu/kulfold/ausztriatol-200-kilometerre-idozitett-bomba-ketyeg-14452 8
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 285 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.