Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
4. Magyarok Világszövetségének története
  2018-02-10 23:07:14, szombat
 
  II. FEJEZET/2. rész: TÁRSADALMI- KULTURÁLIS VISZONYOK 1938-BAN, A MAGYAROK II. VILÁGKONGRESSZUSA ÉVÉBEN
Erre az időszakra a legjellemzőbb a ,,HÁBORÚS KÉSZÜLŐDÁS" kifejezés.
Már március 12-13-án megtörténik Ausztriának Németországhoz történő csatlakozása.
ELŐZMÉNYEK
Az I. világháborús vereség nyomán Ausztriának Németországhoz történő csatlakozását (,,Anschluss") az 1919. évi saint-germani békeszerződés megtiltotta; Hitler hatalomra kerülése után pedig Ausztriában nem volt egységes az ez iránti vágy. Az Ausztria függetlenségének kérdéséről népszavazást kezdeményező Schuschnigg kancellár (németek által követelt) lemondása után megtörténik Ausztria német megszállása.
Hitler 13-án aláírta a ,,csatlakozásról" szóló okmányt. Ausztria önálló államisága megszűnt: 1945-ig Ostmark néven a Harmadik Birodalom részévé vált.
*
A németek és a Volksbund

A kisebbségi népiskolai oktatásról szóló 1923. évi rendelet a nemzetiségi községekben létesítendő elemi iskolák három típusát vezette be:
- A-típusúban a tannyelv az illető nemzetiség tannyelve;
- a B-tipusúban fele-fele arányban,
- míg a C-tipusúban a tan-nyelv a magyar.
A lakosság 6,9 %-át kitevő, félmilliós lélekszámú német nemzetiség kisebbségi népiskoláinak 75 %-a C-tipusú volt.
*
A nemzetiszocializmus németországi hatalomra jutása után elindult a harc a német tannyelvű oktatásért.
Voltak ifjak, akik a németországi ösztöndíjak segítségével, az ott folytatott képzésük során náci befolyás alá kerültek.
Az Imrédy-kormány 1938. november 26-án engedélyezte a Volksbund der Dautschen in Ungarn (Volksbund) megalakulását, amire 1939.április 30-án, Tolna megyei községben került sor...
A Volksbund 1942-ben kb. 300ezres tagsága a magyarországi németségnek csak 40 %-át tette ki, s a volksbund-istáknak is csupán a kisebbsége volt meggyőződéses nemzetiszocialista. Ezért, indokolatlan volt 1945-ben a kollektív felelősséget az egész magyarországi németségre kiterjeszteni a nácizmus támogatása címén.
*

Menekültek menedéke volt ekkoriban Magyarország

Itt kell szólni id. Antall Józsefről, aki a második világháború éveiben a magyar földre menekült üldözöttek legendás védelmezőjévé lett, aki a sok tízezer menekült ellátását, jogvédelmét megszervezte.

Id. Antall József (aki apja volt a későbbi ,,rendszerváltoztató" miniszterelnöknek, ifj. Antall Józsefnek) a Belügyminisztérium munkatársa lett 1932-től, ahol elsősorban szociális ügyekkel foglalkozott.

A legnagyobb feladata a menekültügy megszervezése és irányítása volt.
A trianoni békeszerződés alapján
- elszakított terültekről érkezett magyarokkal, majd
- a zsidó menekültekkel,
- a francia szökevény foglyokkal,
- az olasz katonákkal,
- a délszláv és
- az orosz katonai és polgári személyek ügyével foglalkozott.

Az erdélyieken kívül az első külföldi menekültek Ausztriából és Csehszlovákiából érkeztek 1938-39-ben. Ők, részben politikai menekültek, részben zsidónak minősülő személyek voltak. Ők több tízezres tömeget jelentettek. A velük való bánásmód különös figyelmet igényelt, hiszen Budapestnek számolnia kellett a náci külügyminisztérium erőteljes tiltakozásával, amely a magyar kormányzatot már úgyis túlzott liberalizmussal vádolta a zsidókkal való bánásmód miatt.

Azonban Magyarország már a második világháború kitörése előtt is az üldözöttek menekítésének szervezett központja volt, ami ebben az esetben nemcsak a befogadást, hanem a továbbmenekítést is jelentette.
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=114109&n=furaila&blog

A folytatás olvasható a MENEKÜLTEK MENEDÉKE című könyvben. Megjelent a Mundus Magyar Egyetemi Kiadó kiadásában, Budapesten, 1997-ben, Kapronczay Károly szerkesztésében, Id. Antall József emlékirataiból.
http://furaila.xfree.hu/251800
*
(Folyt. köv.)
*
Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Külhoni szavazó - világos beszéd
  2018-02-10 03:48:27, szombat
 
  - a magyarországi vasutakat, utakat, a parlamentet csak a magyarok használják, pedig benne van az őseink pénze is. Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről.

Sokszor és elég sokan vádolnak minket, erdélyi magyarokat, hogy érdemtelenül kaptunk magyar állampolgárságot, szavazati jogot, úgy szólunk bele a magyar belügyekbe, hogy nem vagyunk közvetlenül érintettek, nem oda fizetünk adót, félretájékoztatott Fidesz-bérencek vagyunk.
*
Tisztázzunk, hát néhány dolgot:

1. Magyar állampolgárság: csak visszakaptuk, és nem ajándékba. Erről sem mi, sem az elődeink nem mondtak le soha. Nem hagytuk el a hazánkat, most is ott élünk magyarként. Hogy a határ átment a fejünk fölött, egyformán lehet bűnbakot keresni a kialakult határ mindkét oldalán, ebben nincs különbség közöttünk. Mindegyikünk magyar nyelven beszél, a magyar kultúrán egyformán osztozunk, és egyformán is gyarapítjuk.

2. Szavazati jog, szavazás: igen, voksoltam és voksolni is fogok. Egyáltalán nem mindegy nekem, hogy ki van kormányon Magyarországon. És nem is tartom tájékozatlanabbnak magam csak azért, mert a határ másik oldalán élek. Ugyanazok a tájékozódási lehetőségeim, mint a határon belül élőknek.

3. Nem járulunk hozzá a költségvetéshez, nem adózunk a magyar államnak: nagyon sok jelenleg használatban levő vagyontárgyhoz őseink egyformán járultak hozzá, akkor miért is ne használhatnánk közösen? Nagyon sok erdélyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon, ott fizetve az adót.
De a legnagyobb adót akkor fizetjük, amikor az itt felnevelt, iskoláztatott gyerekeink Magyarországon letelepedve - hogy a minket ,,nagyon szeretők" szavával éljek - az ottani költségvetést gyarapítják. Ha kiszámolná valaki, hogy mennyit fizettünk a kiköltözött orvosok, nővérek, tanárok, szakmunkások felnevelésére, képzésére, lehet, a magukat ,,nettó adófizetőknek" nevező személyek nagyon meglepődnének.

4. Tessék már megmondani: az utolsó választáson kire is szavazhattunk volna?
A ,,23 millió bevándorlóval" riogató baloldalra, a román nemzeti ünnep alkalmával a román miniszterelnökkel Budapesten koccintó SZDSZ-re vagy a magyarországi választók által is mellőzött többi törpe pártra?
Maradt a Jobbik és a Fidesz, akikről úgy éreztük, hogy partnerként kezelnek. Hogy ezek ,,lopnak, csalnak, hazudnak" vagy ,,jobboldali szélsőségesek"? Mégis: a magyarországi lakosok túlnyomó része is rájuk szavazott.
Akkor miért is vagyunk mi inkább ,,Fidesz-bérencek"? Azért, mert ,,üveggolyóként" ,,kettős állampolgárságot kaptunk"?
*
Végezetül ne felejtsük:
- a külhoniak csak listára szavazhatnak..... 2014-ben is csak EGY(!!!) mandátum múlott rajtunk. 2018-ban max. KÉT(!!!) mandátum sorsát befolyásoljuk.

A mi szavazatunk csupán csak szimbolikus.

De, a határon túliaknak egy évszázadnyi konok kitartásért, a magyarnak való megmaradásért visszajár az állampolgárság, amelytől felmenőiket , vagy akár bennünket is megfosztottak és jár nekik, nekünk szimbolikus szavazati jog, mert ez igy tisztességes!

Forrás: Szakács Béla, Sepsiszentgyörgy

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 178 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 488
  • e Hét: 765
  • e Hónap: 9369
  • e Év: 45310
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.