Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Tallóztam
  2018-02-11 15:17:42, vasárnap
 
  Viselkedészavar és szeretet
A gyerekek viselkedészavara sok család életét keseríti meg. A kezelés nehéz, a stressz óriási. A leghatékonyabb módszer - a PCIT - nem csodaszer, de működik.

Néhány évvel ezelőtt egy repülőtéren vártam a becsekkolásra, amikor megláttam egy hősies anyát a kisfiával. A gyerek első pillantásra nagyon élénknek tűnt, a másodikra nagyon rossznak. Aztán egy-két perc múlva világossá vált, hogy ennél többről van szó. Öt-hat éves lehetett, és láthatólag komoly viselkedészavara volt. A kisklapec egyetlen pillanatra sem maradt nyugton. Megállás nélkül föl-alá rohant, mindenhová felmászott, mindenhová bebújt, mindent megfogott, mindenhonnan leugrott. Hagoskodott, énekelt, táncolt. A figyelemhiányos hiperaktivitás minden tünetét produkálta.
Akkor is szeretlek!

A viselkedészavar nyilvánvaló volt, és láthatólag nem a mérsékelt esetek közé tartozott. Az anya viselkedésén jól észre lehetett venni, hogy döbbenetesen nagy rutinja van az ilyesmi elviselésében. Láthatólag nagyon szerette a kisfiát. Úgy, ahogy volt, a viselkedészavarával együtt. Minden egyes pillanatban szeretettel fordult a gyereke felé, még akkor is, amikor ez külső szemmel nézve szinte lehetetlennek tűnt.
Nem kiabált vele, nem próbált erővel fellépni, valószínűleg ő tudta a legjobban, hogy semmi értelme. Még akkor is megőrizte az önuralmát, amikor a kisfiú bemászott az üzemen kívüli csekkolópult melletti bőröndszállító szalag fekete és feneketlennek látszó üregébe.

A repülőtéren várakozók rosszalló pillantásait és okoskodó megjegyzéseit bölcs rezignáltsággal hagyta figyelmen kívül. Nem szólt vissza, nem veszekedett, nem magyarázkododtt. Tudta, hogy a legtöbb szemlélőnek fogalma sincs, milyen egy viselkedészavaros gyerekkel együtt élni. Tisztában volt vele, hogy csakis ő kerülhetne ki vesztesen egy ilyen szituációból. Egyetlen pillanatra sem adta föl a harcot: ahányszor a gyerek odaszaladt hozzá, szeretettel megölelte, és nem éreztette vele, hogy haragszik. És egyáltalán: minden mozdulatán látszott, és minden szaván hallatszott, hogy elfogadta a kisfiát olyannak, amilyen, és a semmi erő nem veheti rá, hogy megtagadja.
Azóta is sokat gondolok erre az esetre, gyakran eszembe jutnak azok a szülők, akiknek valamilyen viselkedészavar jutott osztályrészül. Az ő életük nagyon nehéz, és gyanítható, hogy senki más nem látja át, mi mindenen mennek keresztül nap mint nap.
Néha a pörgés megállíthatatlan

Néha a pörgés megállíthatatlan
Mi a viselkedészavar?

Minden gyerek szeret néha rosszalkodni, és eleve erős a kísértés, hogy ne azt csinálja, amit a szülei kérnek tőle. Viselkedészavarról akkor beszélhetünk, ha ezek a jelenségek hosszan és előre megjósolhatóan fennállnak, ha jelentősen áthágják a közösségben elfogadott viselkedési normákat, ha komoly nehézségeket okoznak a kommunikációban, ha fokozottan nehezítik a gyereknevelést, és ezáltal szenvedést okoznak a családban is.

Mivel az olyan fogalmak, mint a közösségi norma nagyon képlékenyek és relatívak, érdemesebb talán az alkalmazkodás oldaláról megközelíteni a viselkedészavarokat. Azt a gyereket nevezhetjük viselkedészavarosnak, aki nem tud adekvát módon alkalmazkodni az adott élethelyzethez, és ezért a viselkedése áthágja az általában elvárt szabályokat. Mint minden a világon, ez is fokozatokban létező jelenség.

A hiperaktivitás például jól példázza, hogy milyen sokféle megnyilvánulási formája lehet a viselkedészavaroknak, és hogy már maga a kategóriákba sorolás sem egyszerű. Van olyan gyerek, aki egyszerűen "túlmozgásos", és ez idegesíti a környezetét, de ez nem okoz komoly károkat neki és másoknak. Lehet, hogy felnőtt korában is megmarad. Ilyen esetekben nem is beszélünk viselkedészavarról. A komolyabb gondok akkor kezdődnek, amikor a rohangálás, bohóckodás, mászás, figyelemfelkeltés, toporzékolás áthág egy nehezen megfogalmazható határt.
A viselkedészavarok tünetei

Fontos tényezője például a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarnak, hogy a gyerek nem tud várni, nem képes késleltetni a számára kívánatos dolgok beteljsülését. Annyira impulzív, hogy szinte egyáltalán nem képes ellenállni a hirtelen ékező késztetéseknek. A csoki akkor is azonnal kell neki, ha később nagyobb darabot kaphatna, a játszótérre akkor is erőszakosan ki akar menni, ha éppen az ebéd közepén tart a család.

Az is beszédes jel, hogy az ilyen viselkedészavarban szenvedő gyerek csak nagyon rövid ideig tud koncentrálni. Szórakozott, elkalandozik a figyelme, elfelejti a feladatokat és a rövid távú terveket is. Ugyanakkor állandó figyelmet követel magának: nem bírja elviselni, ha akár egy rövid időre is elhanyagolják. Mindez részben azt is jelzi, hogy elképesztően nagy a szeretetigénye, és valahol a lelke mélyén attól retteg, hogy elutasítják, hogy egyedül marad.
Mindez gyakran együtt jelentkezik egy másik típusú viselkedészavarral, az ellenkező kihívó magatartással. Az ilyen viselkedési mintázatok jellemzője, hogy a gyerek dacosan ellenáll mindenféle utasításnak, szabotál minden kérést. Ez gyakran kifejezetten agresszív magatartással párosul, ami egészen a fizikai erőszakig terjedhet.
Amikor dübörög a gyerek fejében a heavy metal

Amikor dübörög a gyerek fejében a heavy metal
Tehetetlen pedagógusok

Az óvodák, iskolák persze nincsenek felkészülve az ilyesmire. A pedagógusok túlnyomó többsége képtelen kezelni a viselkedészavaros gyerekeket. Hogyan is kezelhetné őket, amikor nem képezték ki rá, és amikor eleve óriási osztálylétszámokkal kénytelen küszködni. Megvan neki a maga baja, így a viselkedészavaros gyerekeket előbb vagy utóbb eléri a neheztelés, esetleg a gyűlölet. Kirekesztődnek a közösségekből, megbélyegződnek, ami egyre csak ront az állapotukon, konfliktusokat generál az élet minden területén, és súlyosbítja a család szenedéseit.

A politikai korrektség kötelező szólamai természetesen semmit nem segítenek az ilyen helyzetekben. Egyetlen kezeletlen viselkedészavaros gyerek tünetei megakasztják a tanítási folyamatokat az osztályban, és szinte lehetetlenné teszik a hatékony oktatást. Az osztályban tanuló gyerekek idegesek, a tanár kikészül, a viselkedészavaros gyerek és szülei pedig állandó megbélyegzés közepette élik az életüket. Amikor ilyen súlyos és alapvető érdekellentétekről van szó, akkor kiderül, hogy két külön világ létezik. Az egyik a hivatalok és a politika szintjén megfogalmazott üres lózungok világa, a másik pedig a kérlelhetetlen mindennapi valóság.
A viselkedészavar valósága

A probléma kezelése a legtöbb érintett család számára szinte lehetetlennek tűnik. A szülők egy idő után kimerülnek, elveszítik a normális életbe vetett hitüket. A gyerek csupa negatív visszajelzést kap: kiabálást, leszúrást, végül pedig reménytelen lemondást. A hagyományos pszichoterápia a viselkedészavarok esetében nem túl hatékony, az iskola pedig természetesen tehetetlen.
Ha ez az állapot hosszú távon is fennáll, annal pusztító következményei lehetnek a családra, és mentálhigiénésproblémákat vetnek föl a társadalom szemszögéből is. A kezeletlen viselkedészavarok ugyanis a sokszor egyre csak romlanak. Ahogy nő a gyerek, fennáll a veszélye, hogy egyre veszélyesebb viselkedésformákat vesz föl: agresszívabb lesz, kiszolgáltatottá válik a különböző függőségek felé, és másokat is veszélyeztethet. Nem ritkán a kamaszkorral elérkezik az első rendőrségi ügyek ideje is.

Külön említést érdemel az a jelenség, hogy sok szülő nagyon rosszul reagál a viselkedészavarok tüneteire. A gyerekeket sújtó családon belüli erőszak egy részét a viselkedészavar által végsőkig hergelt szülők követik el. A szokásos terápiák és megbeszélős csoportok ilyenkor nehezebben működnek, mint máskor. A visszaesési arány sajnos magas. Azok a viselkedészavaros gyerekeiket bántalmazó szülők viszont, akik PCIT-kiképzést kapnak, jelentősen ritkábban követnek el ismételten erőszakot a gyerek ellen.
Mi az a PCIT?

A viselkedészavar kezelése az 1990-es évek óta új utakat is keres. Ennek az egyik leginkább sikertörténetnek neveztehő példája a nehezen lefordítható PCIT, a Parent-Child Interaction Therapy. Arra tervezték, hogy kettő-hét éves, viselkedészavaros gyerekek szüleit megtanítsák gyógyító módon kommunikálni a saját gyerekükkel. Ha szó szerint akarjuk átültetni magyarra, akkor a többszörös kötőjelekkel és latin szavakkal megterhelt szülő-gyermek-interakciós terápia nevet kapjuk. Jobban járunk, ha inkább körülírjuk.

Ehhez képzeljünk el egy ötéves kisfiút - fiúknál gyakoribb ez a fajta viselkedészavar - amint a szülei este le akarják ültetni vacsorázni. Nevezzük mondjuk Petinek. Amikor a mamája rá akarja vanni, hogy tegye le a játékait, és menjen a konyhába, Peti előveszi a legrosszabb énjét. A viselkedészavar a maga meztelen valóságában mutatkozik meg. A gyerekszoba padlójára veti magát, ordít, szétszórja a játékokat, vagy dacosan elszalad. A mamája persze utánamegy, és jobb híján fizikai erővel próbálja ráerőltetni az akaratát. Ez - tudjuk jól - nem egyszerű dolog; nem biztos, hogy Peti fog először belefáradni. A kérlelést meg sem hallja, a kiabálásra erőszakosan reagál, van, hogy meg is üti a mamáját. A szülei, akik minden áldott nap ilyen jeleneteket élnek át, teljesen kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzik magukat.
A viselkedészavarok kezelése

A PCIT követői ilyen helyzetben a következő képpen járnak el. A mama rááldoz néhány percet az előkészítésre, és leül a padlóra a legózó gyerek mellé. Belehelyezkedik Pati világába, és visszajelzéseket ad neki a játékáról. Jelzi, hogy vele van, hogy figyel rá, és hogy érti, értékeli, amit csinál. Olyanokat mond neki, mint "Húha, ez asztán a vár, nagyon klasszat csináltál!", megy hogy "Jól sikerült, nem lehetett egyszerű összerakni".
Mindezt nem azért csinálja, hogy minden valós teljesítménytől függetlenül elvtelenül agyba-főbe dicsérje a viselkedészavaros gyereket. Nem az a célja, hogy a viselkedészavar ellenére megvásárolja őt magának. A dicséret, az odafigyelés nem ingyen van. Meglesz az ára. A szülő azt jelzi vele, hogy mindig, minden körülmények között szereti a gyerekét, és hogy hajlandó az adott pillanatban lemondani a kérése azonnali parancsként való teljesítéséről. Ennek az az ára, hogy ugyanezt elvárja a gyerekétől is.
Nehéz koncentrálni

Nehéz koncentrálni
Önkontroll és parancsuralom

A szeretet és a törődés viszonzása abban áll, hogy a gyerek legyőzze a viselkedészavar által diktált impulzivitást, és ő is gyakoroljon önkontrollt. A meghitt együttlétet szükségszerűen egy utasítás követi. Nem udvarias kérés formájában hangzik el, nem opcionális programlehetőség ez, hanem szeretettel kimondott utasítás. Nem az hangzik el, hogy "Jössz vacsorázni kisfiam?" Nem is az, hogy "Befejezted, mehetünk vacsizni?" Ehelyett egyértelmű utasítást mond a szülő, ami tulajdonképpen parancs. "Na, most pedig gyere vacsorázni!".
A PCIT alapelvei

A vielkedészavarral küzdő gyerek persze nem adja olcsón a bőrét. Ellenkezik. Nekilát a szokásos rutinjának: nemet mond, csapkod, ordít, rúgkapál, verekszik. A mamája azonban nem rémül meg, nem pánikol, és nem adja át magát a kétségbeesésnek. Aszerint a rutin szerint viselkedik, amit a PCIT-oktatáson megtanítottak neki a szakemberek. A viselkedészavart két alapvető érték kombinálásával kezeli: szeretet és következetesség.
A dacosan, kihívóan ellenkező gyerek agressszív reakciói nem kapnak figyelmet. Nincs cipelés, vonszolás, könyörgés, és persze nincs pofon. Érvénybe lép az "Amíg hisztizel, nem figyelek rád"-alapelv. A viselkedészavar antiszociális tünetei nem kapnak visszaigazolást a szülőtől. Ehelyett egy olyan büntetésforma kerül elő, amelyik hosszú távon működik: a gyereknek külön kell vonulnia néhány percre: vagyy át kell mennie egy külön erre a célra kijelölt másik helyiségbe, vagy bele kell ülnie egy büntetőfotelbe. A lényeg az, hogy világosan érzékelje: ezzel a viselkedéssel nemhogy figyelmet nem kap, hanem kifejezetten elszigeteli magát.
Szeretet és következetesség

Először persze megpróbál a megszokott módon ellenkezni: kijön a csöndesszobából, fölugrik a fotelből, elszalad. A szülő azonban ezúttal álhatatos marad. Utána megy, és visszaviszii az "elkülönítőbe". A viselkedészavar sürgetésére reagálva a gyerek megint fellázad, de a szülő nem tágít. Ez sokszor megismétlődik, de a szülő végig következetes marad.
A gyerek - viselkedészavar ide vagy oda - egy idő után elfárad, és föladja a harcot. Amint a megállapodott ideig nyugton marad, életbe lép a PCIT második fázisa. A szülő ödamegy hozzá, össze-vissza puszilja, és megdicséri. A normális viselkesdésért már igenis jár a figyelem. A szülő újra kiadja az utasítást, hogy menjenek vacsorázni. Ekkor már van remény arra, hogy az elfáradt és megdicsért gyerek engedelmeskedik. Ez persze megint figyelmet, törődés, dicséretet és a szeretet megkülönböztetetten hangsúlyos megnyilvánulásait vonja maga után. Újra és újra megerősíti a legfontosabb alaptételt: "Téged nagyon szeretlek, ez a viselkedés viszont akkor sem elfogadható."
Előbb-utóbb belefárad

Előbb-utóbb belefárad
A leghatékonyabb módszer a viselkedészavarok ellen

A PCIT sem képes persze egyik hétről a másikra visszaszorítani a viselkedészavarok embert próbáló tüneteit. Kitartás és nagyon sok türelem kell hozzá. Eltökéltséget és megingathatatlan szeretetet igényel. Sokáig, szívósan és profi módon kell csinálni ahhoz, hogy komoly eredményekre vezessen. Az első sikerek egyszerű utasítások teljesítését jelentik: "Ülj le az asztalhoz!", "Add ide a sótartót!" A komoly változások, a felfogásbeli módosulások hosszú, közös munkával érhetők el. A viselkedészavarok tüneteinek megzabolázása alapvető, mélystruktúra-beli változásokat igényel, ezeket pedig nem adják ingyen.
Ehhez a szülőknek is képzésre kell járniuk, mégpedig a viselkedészavarban érintett gyerekkel együtt. Kezdetben szakember közreműködésével tanulják meg a módszer lényegét. Amikor mind a hozzáállást, mind a szakmai fogásokat elsajátították, otthon is a maindennapjaik részeivé tudják tenni ezt a módszert.
A kutatások és a statisztikák azt mutatják, hogy a jelenleg ismert módszerek közül ez a leghatékonyabb a viselkedészavarok kezelésében. Vonatkozik ez többféle viselkedészavarra is, például a figyelemhiányos hiperaktív viselkedészavarra és az ellenkező-kihívó magatartásra.

Azoknak, akiket érint valamilyen viselkedészavar a családban, érdemes szem előtt tartaniuk néhány alapelvet. Persze ezek sem mindenható módszerek, hiszen ilyesmi nem létezik. Inkább ötletek arra vonatkozóan, hogy milyen hozzáállással lehet enyhíteni a helyzeten.
Aludjon!

A pörgés miatt rendszeresen nagyon elfárad, és ez megterheli a szervezetét. A kutatások szerint már a szükségesnél fél órával kevesebb alvás is rontja a viselkedészavar tüneteit. Ennek persze a forítottja is igaz: a viselkedészavaros gyerekek minden plusz fél óra alvással állapotjavulást érhetnek el.
Aludjon!

Aludjon!
Sportoljon!

Már napi húsz perc intenzív mozgás javítja a viselkedészavarok tüneteit. Ebbe érdemes időt és energiát fektetni, mert megtérül.
Egyszerre csak egyet!

Egy viselkedészavaros gyerek számára szinte lehetetlen egyszerre több dologra odafigyelni. Elvégre a viselkedészavar egyik legfőbb tünete, hogy egyetlen feladatra is nehezen koncentrál. Soha ne mondjunk neki olyat, hogy "Tedd el a játékokat, vedd fel a zoknidat, aztán gyere vacsorázni!" Egyszerre egy dolgot kérjünk tőle, elvégre a multitasking még a teljesen egészséges felnőtteknek is szinte lehetetlen, és káros is.
Dicséretet csak azonnal!

A viselkedészavar egyik fő tünete az állandő dicséret- és visszajelzésigény. A PCIT ezt meg is adja a gyereknek. Az viszont létfontosságú, hogy mindez azonnal a dicsérendő dolog után történjen. Ne később, a vacsoránál beszéljék meg, milyen aranyos volt Peti, amiért rendet csinált a szobájában, hanem azonnal a "jóság" után, sőt, már közben!
Szemkontaktus

A viselkedészavarok egyik jellegzetes tünete, hogy a gyerek "kivonja magát az intézkedés alól", kerüli a szemkontaktust. Eleve nehezére esik egy bizonyos dologra koncentrálni, ezért minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy beszélgetés közben megtartsuk vele a szemkontaktust. Ezzel arra késztetjük, hogy legalább arra az időre összeszedett legyen, és ezen a csatornán is tudunk felé pozítív jelzéseket küldeni. Az utasítások is csak akkor működnek igazán, ha egymás szemébe nézünk.
Érintés

A fizikai érintés szerepe óriási a viselkedészavarok kezelésébe. Ez is egy kommunikációs csatorna: éreztethetjük a gyerekkel, hogy szeretjük, hogy vele vagyunk, de azt is, hogy most nem az elszaladás ideje van. Egyszerű éerintés, simogatás, ölelés, puszi - így megy ez.
Ki a zöldbe!

A viselkedészavaros gyerekek számára sokat jelent a mozgás, de legalább ennyire fontos az, hogy mindez a természetben történjen. A valódi zöldben való időtöltés, a kirándulás nyugtató hatású. Egy 2009-es felmérés szerint a városi utcákon való sétálés nem, viszont egy parkban való időtöltés már húsz perc után érezhető javulást hoz a viselkedészavaros gyerekek állapotában.
Ki a zöldbe!

Ki a zöldbe!

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tallóztam
  2018-02-11 14:54:01, vasárnap
 
  Kovács Judit

Benső hang

A külvilág hangos zaját kizárva
gondolataim elmélyítették elmémet.
A csend hatalma tükröződött szememben.
Sóvárgó tekintetem
vágyott erre az idilli pillanatra.
Elképzeltem a jövőképet,
mozzanatai megbabonáztak.
Már nem voltak határok,
kiteljesült bennem a tejhatalmú szabadság.
Vágyaim magáévá tettek.
Éreztem bensőmben az érett embert.
Lelkemben már nem vívódott feszültség.
Elárasztott a végtelen nyugalom.
Neszét hagytam kibontakozni, miközben
átölelő fénye még erősebbé tett.
A csend ereje ölelt magához békességben.
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Tallóztam
  2018-02-11 14:51:00, vasárnap
 
 
Franz Ehard

"Sosem
cserélném el az én nagyszerű életemet, a szerető családomat, az én
csodálatos barátaimat a kevésbé ősz hajért vagy egy feszes hasért. Ahogy
korosodtam, egyre kedvesebb lettem a magam számára és kevésbé kritikus
magammal szemben. A saját barátommá váltam. Nem tolom le magam, ha több
süteményt eszem a kelleténél, vagy nem vetem be az ágyat, vagy megveszem
azt a virágtartót az erkélyre, amire semmi szükség nincs, de jól néz
ki.

Felhatalmazva
érzem magam, hogy élvezkedjek, hogy rendetlen legyek, hogy extravagáns
legyek. Annyiszor megéltem, hogy legkedvesebb barátaim idő előtt
elmennek; mielőtt még megérték volna azt a szabadságot, amit az öregség
hoz magával.

Ki
törődik azzal, hogy hajnali 4 -ig olvasok, vagy játszom a
computeren?Táncolhatok a régi muzsikára, ha úgy tartja a kedvem és
sírhatok a régi szerelem emlékén.....és meg is
teszem.

Sétálok
a vízparton egy olyan fürdőruhában, amiben kidomborodnak a testrészeim,
és önfeledten vetem bele magam a hullámokba, ha jól esik, és nem törődöm
a motorcsónakokból rám vetett sajnálkozó pillantásokkal. Ők is lesznek
öregek.

Tudom,
persze, azt is, hogy időnként feledékeny vagyok. És hát van is néha mit,
elfelejteni az életből. De azért a legfontosabb dolgokra
emlékszem.

Hát
igen, életem során azért megtört néhányszor a szívem. Hogyne tört volna
meg, amikor elveszítesz valakit, akit szerettél, amikor egy gyerek
szenved, vagy elüti a cicádat egy autó? De a megtört szív az, ami erőt
ad és megértést és részvétet kelt. Egy olyan szív, mely sosem
szenvedett, érzéketlen maradt minden iránt, az sosem fog örömöt érezni a
tökéletlenség felett.

Én
nagyon boldog vagyok, hogy elég soká éltem ahhoz, hogy
megőszülhessek,hogy a fiatalos nevetésem mély ráncokat mart az arcomra.
Oly sokan vannak,akik soha nem nevettek és oly sokan, akik nem érték
meg, hogy ősz hajszálaik legyenek.

Ahogy
múlnak az évek, úgy egyre könnyebb pozitív lenni. Egyre kevesebbet kell
törődni azzal, mit gondolnak mások. . .Én nem teszek fel magamnak se
kérdéseket. Ráadásul fenntartom magamnak a jogot, hogy ne legyen
igazam.

Nos,
válaszolva ifjú barátnőm kérdésére, elmondhatom, hogy nem bánom, hogy
öregszem. Szabaddá tesz. Szeretem azt, akivé váltam. Nem akarok örökké
élni, de amíg itt vagyok, nem fecsérlem olyanra az időmet, mint, hogy mi
lett volna ha... vagy azon izgassam magam, mi lesz majd. És minden
áldott nap eszem édességet /már ha kedvem van
hozzá/.

Mindig
mosolyogj és a szívből fakadó igaz barátságokra nagyon
vigyázz!

Szeretettel
ajánlom a fenti gondolatokat kor- és kórtársaimnak. És ajánlom még, hogy
mindig nevessetek a saját hülyeségeiteken, mert a nevetés az élet
legnagyobb adománya és erősíti az
immunrendszert"
Ismeretlen öregúr bölcselkedése kávészürcsölgetés közben.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Tallóztam
  2018-02-11 14:48:52, vasárnap
 
 
"Mindnyájunkat gyötör a szomjúság."

- Philip Yancey


 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2018-02-11 14:47:27, vasárnap
 
 
Kun Magdolna

Sólyomszív

Ma felhőt bont az ég, sólyom-csillagom,
s kitárul a világ szemeid előtt.
Egy lágy muzsika szól fenn a karzaton,
hol angyalok sírnak nyári könnyesőt

Ma láztól ég a nap, s tüzes csókot hint,
gyémánt-bölcsőn ringat minden fénysugár.
Kék hold útján járó csillag keze int,
ha suhanó szárnyad virágrétre száll

Megszületni vágytál e földi létben,
hol erdők zengik a madarak dalát,
és hegedűhúr játssza el majd szépen,

egy kicsiny sólyom-szív dobbant ritmusát,
melynek átfutó sóhaja a szélben,
oly félve reszket meg, mint a nyárfaág.
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Tallóztam
  2018-02-11 14:45:55, vasárnap
 
 
"Az engedelmesség hihetetlen békességet ad."

- Elisabeth Elliot

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Tallóztam
  2018-02-11 08:28:18, vasárnap
 
 
Szójátékok betűtöbblettel.

Újabb bizonyítéka nyelvünk csodájának.

Agglegénység ~ Nőn-kivületi állapot
Udvarlás ~ Testi mese
Szalonnasütés (k)éjjel ~ Parázsnálkodás
Kikapós férj ~ Csalárd apa
Aki két nő között ingázik ~ Bicsajozik
Elnyomott férjek lázadása ~ Papuccs
Elfajzott jövendő ~ Utó-korcs
Ledorongolás ~ Érvverés
Bérgyilkos előre felvett fizetsége ~ Lelőleg
Felütéssel kezdődő énekeskönyv ~ Dalbumm
Siratóének ~ Keservers
Klarinétos szökése ~ Flótás-futás
Énekesek dicsőítése ~ Sztárnyaló dallamok
Népi mosószer ~ Foltklór
Öregek, ha eláznak ~ Vének AZ esőben
Öreg zseni ~ Ősztehetség
Humorista ~ Élcsportoló
Trehányság filozófiája ~ Hanyag-elvűség
Kábítószeresek orvosa ~ Drogtor úr
Divat felett álló ~ Trend-kívüli
Szó nélkül lebukó csatasor ~ Kusshad
Rossz törvény beiktatása ~ Hatályballépés
Mozdulatlansággal teli szeretet ~ Csupasz-szív
Harakiri ~ Köldöklés
Szimbolizmus ~ Jelképzelés
Megtalált okosság ~ Bölcslelet
A nagy körút eszmeisége ~ Lélekbulvár
Bádogos munkát végző szomorkás pap ~ Pléhbános
Vonzó kerékpár-alkatrész ~ Sármhányó
Latrinatisztító ~ Bűzletember
Wc-pletyka ~ Klotyogás
Új keletű ruhaanyag ~ Posztómodern
Önálló törpék járműve ~ Autógnómia
Törpe szakács ~ Gasztrognóm
Étlap ~ Kajánlat
Befőttelrendezés ~ Kompótzíció
Vérszopók jobbról is, balról is ~ Kétkullancsos politika
Problémát megoldó spanyol nemes ~ Át-hidalgó
Útépítők tízóraija ~ Asztfalatozás
Kövérség eltemetője ~ Zsírásó
Elfagyasztás ~ Hideg-gyógyászat
Téli vendéglátás ~ Hidegen-forgalom
Ostobácska szomszéd a vonaton ~ Butitárs
Ronda írás, amivel nem mehetünk sehova ~ Rútlevél
Örökös trónörökösviszály ~ Herceghurca
Jó célra összekoldult pénzösszeg ~ Kalapítvány
Egy tucat sík irón ~ 12lapostol
Poéta ruhája ~ Költöny
Titokban költött vers ~ Íróasztal fióka
Rendszeres újságolvasó ~ Sajtókukac
Főhumorista ~ Élcmunkás
Hogyan tárolják a péksüteményt? ~ Zsömlesztve
Kertész ~ Rügyvéd
Elnöki lakosztály ~ Prezidencia
Szurdokvölgye papi méltósága ~ Kanyonok
Modern bevásárló központ elleni zendülés ~ PLAZAdás
Szülésznők országa, látszólagos hatalommal ~ Bábaállam
Szerpentin örömlánya ~ Kacskaringyó
Szoba, csillogó parkettával ~ lakkosztály
Közlekedési társaság ~ KRESZ-publika
Ételen átnyújtott gunyoros meglepetés ~ Kajándék
Bádogmunka megszervezése ~ Horganyizáció
Meztelen tészták fürdőhelye ~ Nudlista strand
Fehérjéből szőtt vérkép ~ Hemoglobelin
Sokat susogó sikkes fafajta ~ Cserfes
Ha a menyasszony leég a nászéjszakáján ~ Oda-kozmál
Piszkos étkezde ~ Kosztfészek
Mámorkeltő növény ~ Vízi-pipacs
Kőbe vésett katonai alapszabályzat ~ Tisztparancsolat
Ágyúcsövön hetyegés ~ Tüzérkedés
Amikor a jókedvet takargatják ~ Lelkendőzik
Űrkutatás hitvallása ~ Mars poetica
Remete a társasági életben ~ Magány-kívül van
Amikor ledől a katedrális ~ Domború
Amikor a kőműves szerelmes lesz a falába ~ Bele-habarcsodik
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 207 db bejegyzés
e év: 1446 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 544
  • e Hét: 3089
  • e Hónap: 48087
  • e Év: 1509318
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.